Hajdúszoboszló: de thermale hoofdstad van Europa

Hajdúszoboszló is een kleine stad in het oosten van Hongarije. De stad staat voornamelijk bekend om zijn enorme spa-, wellness- en waterpark. Dit heeft alles te maken met de thermale bron die hier in het begin van de vorige eeuw is ontdekt door Pávai Vajna Ferenc. Niet lang hierna werd de helende werking van het water bekend en in 1927 werd het eerste complex in de stad gebouwd. Vandaag de dag is Hajdúszoboszló zo populair geworden dat in de zomermaanden er meer toeristen in de stad rondlopen dan dat er mensen wonen. Nu zou je denken dat het massatoerisme zijn tol heeft geëist in de stad maar dat valt reuze mee. Natuurlijk kom je in de stad wat meer toeristische winkeltjes tegen dan in andere delen van Hongarije maar dit is eigenlijk het enige verschil met de meeste andere kleinere steden van het land. De stad Hajdúszoboszló is niet groot genoeg om er een stedentrip naartoe te maken wel zijn er verschillende bezienswaardigheden om de stad te vinden zoals het Nationaal park Hortobágy om er een geslaagde stedentrip van te maken. Een stadsbezoek aan Hajdúszoboszló is ook goed te combineren met stedentrip aan Debrecen. De ene dag cultuur snuiven in Debrecen en de volgende dag heerlijk genieten in de wellness van Hajdúszoboszló.Hungarospa

Het Spacomplex van Hajdúszoboszló is de belangrijkste toeristische trekpleister van de stad. In de zomermaanden verblijven er zo’n 30.000 toeristen, die hier allemaal naartoe komen voor de thermale baden van Hajdúszoboszló. De thermale bron van Hajdúszoboszló is per ongeluk ontdekt toen er in de omgeving geboord werd naar gas en olie. De eerste jaren wisten de inwoners niet zo goed wat ze met dit warme wat bruine water aan moesten. De lokale bevolking baden er echter met regelmaat in en kwamen er achter dat het een helende functie had en dat de bruine kleur door de hoge concentratie jodium kwam. Vanaf dat moment veranderde het op het oog onbruikbare water in warm vloeibaar goud. Het water heeft een temperatuur van 78 graden Celsius op het moment dat het uit de bron komt.
In 1927 werd het eerste kuuroord in Hajdúszoboszló geopend. De rest is geschiedenis. De spa heeft in de loop der jaren de nodige veranderingen ondergaan maar het helende water is hetzelfde gebleven. Naast de baden met het thermale water zijn er verschillende sauna’s, hammams en andere relaxruimtes in de spa te vinden. Het spacomplex van Hajdúszoboszló behoort tot de grootste wellnessresorts van Europa.Klokkenhuis

Het klokkenhuis van Hajdúszoboszló is het nieuwe erfgoed van de stad. Het indrukwekkende monument moet een brug slaan tussen het huidige moderne Hajdúszoboszló en de oorspronkelijke tradities van deze regio. Het kunstwerk is gemaakt door de architect Zoltár Rácz die geprobeerd heeft zoveel mogelijk van de symbolen van de Hongaarse cultuur in het kunstwerk te verwerken. Zo zijn de drie symbolische bomen van de Turul legende in het kunstwerk verwerkt en zijn de klokken geïnspireerd op de handnijverheid van de elfde en twaalfde eeuw. Meerdere malen per dag is het gebeier van de klokken te horen.

István Bocskai Museum

Het István Bocskai Museum van Hajdúszoboszló is een museum dat gewijd is aan de geschiedenis van de stad en zijn omgeving. Het museum opende in 1958 voor het eerst zijn deuren maar doordat de collectie door de jaren heen fors is gegroeid is het sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw op zijn huidige plaats te vinden. In het museum zijn onder andere de documenten te vinden waar Hajdúszoboszló voor het eerst in wordt vernoemd. De collectie van het museum is opgebouwd rondom István Bocskai, een beroemde Hongaarse edele die de titel “Prins van Transsylvanië” droeg. Verder kom je in het museum natuurlijk alles te weten over de thermale bronnen van Hajdúszoboszló. Het museum van Hajdúszoboszló is zeker een bezoekje waard als je meer over de stad en zijn verleden te weten wilt komen.
In de tuin van het museum zijn verschillende oude tractors en andere landbouwwerktuigen te vinden.

Nationaal park Hortobágy

Het Nationaal park Hortobágy beslaat een groot deel van het buitengebied van Hajdúszoboszló. Het park is één van de tien nationale parken in Hongarije en is terug te vinden op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het park is onderdeel van de Hongaarse steppe dat lokaal bekend staat als de poesta, het Hongaarse woord voor leegte. Het grootste deel van het Nationaal park Hortobágy bestaat uit halfdroog grasland. Hierdoor is het park geliefd bij veel vogelsoorten. In totaal komen er hier ongeveer driehonderd verschillende vogelsoorten voor. Een van de jaarlijkse hoogtepunten van het park zijn de duizenden kraanvogels die er overvliegen en naar hun slaapplaatsen gaan. Deze grote indrukwekkende vogels trekken ieder jaar veel bekijks als ze over de poesta trekken. In het Nationaal park Hortobágy leven nog veel meer andere dieren zoals kuddes grijze runderen, Hongaarse wolvarkens en schapen met gedraaide hoorns voor. Deze kuddes worden nog steeds in de gaten gehouden door herder en hun honden. Hier worden vaak speciale Hongaarse hondenrassen zoals puli en komondor voor gebruikt. Op de poesta zijn er herders in verschillende klassen te vinden. De hoogste zijn de gulyás en de csiko. De csiko zijn de bekendste, deze herders te paard dragen folkloristische kleding en zijn te vergelijken met cowboys en gaucho’s.

Aquapark

Het aquapark van Hajdúszoboszló behoort tot de mooiste grootste en leukste van Europa. Er zijn verschillende grote baden en enkele angstaanjagende glijbaden te vinden. In totaal zijn er vijftien glijbanen in het park. Dit zijn negen oudere glijbanen die bij de opening in 200 werden gebouwd en zes nieuwere uit 2014. De nieuwere glijbanen hebben een toren van twintig meter hoog en laten op originele manieren je hart behoorlijk wat sneller kloppen. Zo is er een glijbaan te vinden waar je in een cocon moet gaan staan en de bodem onder je uitvalt voordat je een vrije val maakt van zeker een meter of tien. Andere glijbanen laten je op een rubberband in een half-pipe vallen of kom je uiteindelijk terecht in een trechter. De glijbanen in het aquapark van Hajdúszoboszló hebben veel betekende namen zoals “Black Hole”, “Niagara”, “Tsunami” en “Superwave”.
Naast de vijftien glijbanen zijn er ook meerdere attractie op het park te vinden die wat rustiger zijn. Zo is er een rivier waar je heerlijk op een band kunt ronddobberen en zijn er enkele zwembaden te vinden voor de kleintjes.

Toeristentreintje

Net als ieder zichzelf respecterende toeristische stad in Europa is er ook in Hajdúszoboszló een toeristentreintje te vinden. Het treintje rijdt langs enkele hoogtepunten van de stad maar ook door de minder toeristische straten van het stadje. Hierdoor krijg je een goed beeld van hoe de mensen er wonen en leven. Opvallend detail is de grote verscheidenheid aan tuinhekjes die je er tegenkomt. Van simpele houten hekjes tot complete kunstwerken van hout en ijzer.
Natuurlijk rijdt het treintje langs verschillende kerken van Hajdúszoboszló. Onderweg wordt je in het Engels meer verteld over de verschillende bezienswaardigheden van Hajdúszoboszló. De nostalgische trein van Hajdúszoboszló rijdt verschillende routes door het stadje. De meeste startten bij de entree van het spacomplex.

De overdekte markt van Hajdúszoboszló

De leukste plaats om je inkopen te doen, als je in Hajdúszoboszló bent, is de overdekte markt van de stad. Deze is te vinden aan de Bethlen utca in het oude centrum van de stad. De lokale boeren komen naar de markt toe om hun waar te verkopen. Zo wordt er gehandeld in verschillende koolsoorten, tomaten, verse melk en yoghurt en natuurlijk honing. De kraampjes op het midden plein van de markt verkopen voornamelijk groente, fruit en honing terwijl er in de winkeltjes rondom de markt vlees, vis en andere versproducten verkocht worden.
Het is één van de meest fotogenieke plaatsen van de stad. Een bezoek aan de markt van Hajdúszoboszló moet dan ook zeker op je to do lijstje staan.

Református templom

De gereformeerde kerk van Hajdúszoboszló behoort samen met de oude stadsmuren tot de oudste nog steeds bestaande gebouwen in de stad. De kerk is gebouwd in de barokke stijl in de eerste helft van de achttiende eeuw maar heeft in het begin van de negentiende eeuw een fikse make-over gekregen. Ook in 2000 is de kerk grondig gerenoveerd. In de kerk zijn enkele oude relikwieën te vinden zoals “de stoel van Mozes” en een altaar kleed met hierop het wapen van de stad geborduurd. De gereformeerde kerk van Hajdúszoboszló is tijdens openingsuren ook geopend voor toeristen mits dit met de nodige respect gebeurd.

Het kratermeer van Nagyhegyes

Op enkele kilomater van de stad Hajdúszoboszló ligt het kratermeer van Nagyhegyes. Deze krater is niet ontstaan door vulkanische activiteit of een meteorietinslag maar door een grote gasexplosie. Deze gasexplosie is ontstaan tijdens boringen naar aardgas. De kater die hierdoor gevormd werd vulde zich uiteindelijk met grondwater en zo ontstond het meer. Vandaag de dag is het kratermeer van Nagyhegyes een geliefde plaats om te vissen en te relaxen. Leuk detail is dat er langs het meer meerdere zitjes gemaakt zijn met een vuurpot dus je kunt de vissen na het vangen gelijk grillen.
Het kratermeer is onderdeel van een fiets- wandelroute die door het buitengebied van het dorp Nagyhegyes loopt.

Tuba Tanya

De nostalgische boerderij en het restaurant en hotel van Tuba Tanya is te vinden net buiten het stadje Hajdúszoboszló. Alle gasten van het restaurant worden welkom geheten door de eigenaar terwijl hij met een zweep zoveel mogelijk lawaai probeert te maken. Dit is echter pas het begin van de eetbeleving waar je bij Tuba Taya op wordt getrakteerd. Natuurlijk is een ontvangst niet compleet zonder een palinka. Eenmaal binnen staan de potten wijn op tafel en begint het orkest te spelen. De rest van de avond word je getrakteerd op heerlijk eten. Tussen de gangen door kun je de stallen en de rest van de boerderij gaan verkennen. Op de boerderij leven onder andere grijze runderen, Racka schapen en Mangalica varkens.