De huidige basiliek van Pécs is gebouwd aan het einde van de achttiende eeuw, volgens plannen van een Oostenrijkse architect. Deze kathedraal is echter gebouwd op de fundamenten van een nog veel oudere kerk. Volgens de schattingen zou de eerste kerk hier al in de vierde eeuw na Christus gesticht zijn. Uit deze periode stamt ook de vroegchristelijke necropolis van Pécs. Al in de elfde eeuw werd deze vervangen na een brand vervangen voor een grotere in de romaanse stijl.

De huidige basiliek is in de neo-romaanse stijl gebouwd en zou veel weghebben van de originele kathedraal uit de elfde eeuw. De binnenzijde van de basiliek is prachtig versierd met allerlei kleurrijke fresco’s. Tijdens een bezoek aan de basiliek heb je de mogelijkheid om een van de toren te beklimmen. Het uitzicht vanuit deze toren is prachtig. Toen wij de basiliek bezochten was de renovatie nog in volle gang.

Op het hoogste punt van het Széchenyiter tér staat de moskee van pascha Kassim Gasi. Deze moskee is een van de weinige bouwwerken uit de Ottomaanse periode die nog steeds in zijn oude glorie te bewonderen is. Op meerdere plaatsen in Europa en daarbuiten zijn in de loop der eeuwen kerken omgebouwd tot moskee. De Hagia Sophia in Istanboel is hiervan waarschijnlijk het bekendste voorbeeld. Andersom gebeurt het niet zo vaak, Althans niet als er typische islam kenmerken zichtbaar blijven. Vandaar dat de pascha Kassim Gasi moskee op zich al een bijzonder bouwwerk is.

Als je door de voormalige moskee loopt zie je overal nog herinneringen aan zijn vroegere functie. Zo kom je een gebedsnis en Ottomaanse Lampen tegen. Aan de buitenzijde is de minaret van de Moskee wel verdwenen, maar op de toren van de koepel staan tegenwoordig de halvemaan en het kruis bij elkaar.

Aan de rand van de stad Pécs ligt de oude Zsolnay-fabriek. Deze fabriek verdiende zijn naam en faam tijdens de eerste decennia van de twintigste eeuw. Ten tijde van de Judenstil en de Hongaarse variant hiervan maakte de fabriek porselein, tegels en andere stenen voorwerpen. De kwaliteit van de spullen die uit deze fabriek kwamen waren veel hoger dan van veel andere fabrieken. Dit had vooral met het extreme weer te maken in dit deel van Europa. Het porselein en tegels moesten bestand zijn tegen temperatuurverschillen van soms wel zestig graden. Indertijd was de Zsolnay-fabriek de grootste fabriek van het land.
Nadat de stijl uit de mode raakte en de omstandigheden in het land veranderden ging het slechter met de fabriek. Na de Tweede Wereldoorlog en de komst van het communisme werd de fabriek genationaliseerd en werden er “gewone” gebruiksgoederen gemaakt. Tegenwoordig is de fabriek weer een zelfstandig opererende organisatie die tot de wereldtop behoort.
Op het terrein van de oude fabriek, dat vol staat met allerlei prachtige gebouwen uit de hoogtijddagen van Zsolnay. Zijn tegenwoordig verschillende musea te vinden. Toen wij het terrein bezochten waren de meeste gesloten, maar we hebben ons laten vertellen dat als je alles wilt zien en bekijken je wel een dag nodig zal hebben.

De oude Christelijke graven van Pécs zijn de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Dit voornamelijk omdat ze terug te vinden zijn op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De ondergrondse tombes zijn rijkelijk versierd met muurschilderingen, die allerlei Bijbelse thema’s uitbeelden. De tombes werden oorspronkelijk gebouwd als onderdeel van een grafkapel. De tombes waren onder de grond te vinden en bovenop stonden gedenkkappellen. Tegenwoordig kun je via een ondergronds gangenstelsels het merendeel van de tombes bezoeken. Het dak bestaat uit glazen platen waardoor je wel een goed zicht hebt op de graven en de beschilderingen. Er is een graf wat iets verder weg ligt en je via een entree kunt bezoeken. Al met al is het een interessante archeologische site om te bezoeken, maar ruim er niet te veel tijd voor in.

Dankzij de Zsolnay-fabriek zijn er in Pécs behoorlijk wat invloeden van de Jugendstil of de Hongaarse variant, szecesszió. Het allermooiste voorbeeld hiervan in Pécs is de stierenfontein ook wel bekend als de Zsolnay-kút. De vier stierenkoppen op de fontein hebben een prachtige groene glans die verkregen is door het Eosineglazuur dat in de Zsolnay-fabriek gemaakt werd. De fontein is te vinden op het Széchenyiter tér voor de Szent Sebestyén vértanú templom. Hij staat wat verscholen achter het groen dus mis hem niet.
