Debrecen: de studenstad van Hongarije

Debrecen is na Boedapest de grootste stad van Hongarije. De stad staat hoofdzakelijk bekend als universiteitsstad en om de schitterende gereformeerde kerken die er te vinden zijn. De stad staat al eeuwenlang als de gereformeerde hoofdstad van Hongarije. Het mooie van Debrecen is dat het door de eeuwen heen zijn authentieke karakter heeft weten te behouden. Dit is met name goed te zien in het historische centrum rondom het Kossuth tér en Piac u. Toch is er in de stad meer dan genoeg moderne architectuur en stedelijke vernieuwing te vinden. Met name in de omgeving van het Nagyerdei Park zijn de laatste jaren enkele indrukwekkende nieuwbouwprojecten gerealiseerd.
De stad Debrecen is te vinden in het oostelijke deel van Hongarije niet ver van de poesta. Een deel van dit nationale park is op de Werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. Als je de kans heb om dit bijzondere stukje natuur te bezoeken, tijdens je stedentrip in Debrecen, moet je deze zeker grijpen.Grote Kerk

De grote gereformeerde kerk van Debrecen lokaal bekend als de “Református Nagytemplom” is zonder twijfel de mooiste en belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. De huidige kerk is gebouwd in het begin van de negentiende eeuw maar er is op deze plaats al sinds de twaalfde eeuw een kerk te vinden. De huidige vorm van de kerk is een compromis tussen verschillende ontwerpen en de wensen van de inwoners van de stad. De toren van de Grote Kerk van Debrecen kan bezocht worden. Je kunt met een grote glazen lift of de trap naar de top toe waar je getrakteerd wordt op een schitterend uitzicht. Op de verdieping onder de top heb je een prachtig zicht op de gewelven van de kerk en zijn enkele maquettes te vinden van oudere kerken die hier gestaan moeten hebben. Let wel op als je de toren beklimt want de klokken worden er nog ieder half uur geluid en dit zorgt voor behoorlijk wat decibellen.
De neoklassieke gereformeerde kerk Debrecen is de grootste en belangrijkste gereformeerde kerk van het land.Deri museum

Het Deri Museum van Debrecen is een kunst- en volkenkundig museum in het historische centrum van de stad. Het museum opende in 1902 voor het eerst zijn deuren als stadsmuseum. Later schonk de industrieel en kunstverzamelaar Déri Frigyes zijn verzameling aan het museum waarna het in één klap beschikte over een indrukwekkende kunst-, munt-, en archeologie collectie. Naast zijn collectie schonk hij een enorm geldbedrag aan de stad om een nieuw stadsmuseum te bouwen. Door verschillende redenen zijn deze plannen nooit helemaal volbracht. Het museum is later wel naar hem vernoemd.
In het museum zijn onder andere enkele archeologische vondsten uit de Griekse en Egyptische oudheid te zien. Het pronkstuk van het museum is een drieluik van de beroemde Hongaarse schilder Mihály Munkácsy.

Kossuth tér

Kossuth tér is een prachtig plein dat het historische hart vormt van de stad Debrecen. Aan het plein zijn verschillende van de bekendste bezienswaardigheden van de stad te vinden. De bekendste is natuurlijk de grote kerk maar ook andere bezienswaardigheden zoals het hotel Aranybika, de hervormde kerk en de Liciumfa boom zijn op dit plein te vinden. Ook zijn er verschillende standbeelden, mozaïeken en fonteinen. In de zomermaanden zijn de bankjes en terrassen op het plein gevuld met studneten, inwoners en toeristen die hier genieten van al het goede wat de stad te bieden heeft.
Het plein is tevens de plaats waar enkele van de grootste evenementen van Debrecen georganiseerd worden. Denk hierbij aan het Debrecen bloemencarnaval, de kerstmarkt, een grote vuurwerkshow op 20 augustus en de Debrecen-Turkije dagen.

Nagyerdei Park

Op ongeveer tien minuten rijden van het historische centrum van Debrecen ligt het schitterende stadspark Nagyerdei Park. Dit onlangs geheel gerenoveerde park is een oase van rust en heeft een grote aantrekkingskracht op de vele studenten die in Debrecen wonen en studeren. In het park zijn verschillende vijvers, fonteinen en andere waterpartijen te vinden die in de warme zomermaanden voor de nodige verkoeling kunnen zorgen. Verscholen tussen het groen zijn er allerlei verschillende kunstwerken te vinden voor veel sfeer en diepgang in het park zorgen. In het groter gebied van het park liggen ook het voetbalstadion van Debrecen en staat de Nagyerdei water toren. Deze schitterende toren is omgebouwd tot avonturenpark inclusief klimwand en de mogelijkheid tot abseilen.
Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in het park is het “Mist Theater”. Hier worden in de zomermaanden films vertoont op een tien meter hoog gordijn van water. In het park is tevens een amfitheater te vinden dat met regelmaat gebruikt wordt voor theater- en musicalvoorstellingen.

De universiteit van Debrecen

Debrecen staat bekend als de universiteitsstad van Hongarije. In de stad wonen ongeveer 35.000 studenten. De universiteit is in 1538 opgericht als het reformatorisch College van Debrecen. De huidige universiteit is voorgekomen uit een fusie tussen verschillende universiteiten en een hoge school in 2000. In Debrecen zijn in totaal vijftien faculteiten te vinden waaronder een medische en een voor natuurwetenschappen en technologie. Het merendeel van de universiteitsgebouwen van de stad zijn gebouwd in het begin van de twintigste eeuw en zijn prachtige statische gebouwen. Met name het hoofdgebouw van de universiteit is zeker het bezoeken waard.

Aranybika

Het Grand Hotel Aranybika is één van de statige Grand Hotels die gebouwd is aan het begin van de twintigste eeuw. Dit hotel is gebouwd in 1915 naar het ontwerp van Alfréd Hajós een beroemde Hongaarse olympische zwemmer die later architect werd. Het Grand Hotel Aranybika, dat beter kenend staat als “The Golden Bull Hotel” heeft aan de buitenzijde niet heel veel van zijn allure verloren maar vanbinnen is niet heel veel bewaard gebleven van de oude grandeur. De laatste renovatie heeft niet veel goeds gedaan voor het authentieke karakter van het hotel. Wel zijn de kamers weer helemaal up to date gebracht en zijn ze van de meeste moderne gemakken voorzien. Het leuke is dat je al voor zo’n 70 euro per nacht in het hotel kan overnachten.

Modem

Modem is het grootste en belangrijkste museum van deze regio voor moderne en hedendaagse kunst. Het museum is te vinden in het centrum van de stad Debrecen achter het Deri Museum. Het modern vormgegeven Modem zorgt met zijn strakke lijnen en zijn gevel van glas en beton voor het nodige contrast met de andere architectuur in het historische centrum van Debrecen.
In het museum is in totaal 3.000 vierkante meter een expositieruimte te vinden. Er zijn in het museum verschillende meesterwerken van grote Hongaarse maar ook buitenlandse kunstenaars te vinden. Naast de vaste collectie van het Modem worden er ook met regelmaat tijdelijke exposities en tentoonstellingen gehouden.

Wizzair

Sinds enkele jaren heeft WizzAir een luchtbrug geopend tussen de Hongaarse stad Debrecen en Eindhoven. Door de komst van deze verbinding is het gemakkelijk en goedkoop geworden om een stedentrip naar Debrecen te maken. Als je een beetje je best kun je al een retourticket scoren voor minder dan vijftig euro. Qua luxe en comfort zijn de toestellen van WizzAir te vergelijken met de andere prijsvechters. Niet al te comfortabel maar gelukkig duurt een vlucht naar Debrecen vanaf Eindhoven slecht één uur en veertig minuten.
Het vliegveld van Debrecen is klein maar dit heeft natuurlijk als grote voordeel dat er zo goed als geen wachtrijen te vinden zijn en je op enkele minuten buiten staat. Vanaf het vliegveld van Debrecen kun je met de bus of de taxi naar de stad.

Aquaticum Mediterranean Aqua Park en Spa

Het Aquaticum van Debrecen is het grootste en belangrijkste spacomplex van de stad. In het complex is een grote wellness te vinden met verschillende thermale baden, sauna’s en andere ontspanningsmogelijkheden. Natuurlijk is er ook het bijzondere thermale water te vinden waardoor het nabij gelegen Hajdúszoboszló zo beroemd om is. Dit helende water zou een helende werking hebben voor mensen met artritus, hernia en andere gewrichtsklachten. Dit zou alles te maken hebben met de grote concentratie jodium en andere mineralen in het water.
Als je na een aantal uren relaxen in de thermale baden helemaal uitgerust bent kun je jezelf gaan uitleven in het aquapark. Er zijn dit in dit park meerdere leuke glijbanen, waterstromen, bubbelbaden en een Jungle Gym te vinden.

Michiel de Ruyter

De stad Debrecen heeft een bijzonder band met Nederland en in het speciaal met Michiel de Ruyter. Achter de grote kerk van Debrecen is een standbeeld te vinden met hierop een plaquette van het schip van Michiel de Ruyter. Deze plaquette herinnerd het feit dat Michiel de Ruyter in 1676 26 Hongaarse dominees heeft bevrijd van een Spaans Galjoen op de Middellandse Zee. De protestant gereformeerde dominees waren onderweg naar Spanje. In de buurt van Sicilië kwam dit galjoen in het oog van Michiel de Ruyter die aan een verzoek tot vrijlating van de dominees genoeg had aangezien de Spanjaarden indertijd de bondgenoot waren van de Nederlanden in de strijd tegen de Franse kapers. Naast de plaquette op de naald achter de kerk is er in Debrecen ook een straat die vinden die naar de Nederlandse zeeheld is vernoemd.