Veszprém: de burchtstad aan het Balatonmeer

De stad Veszprém is gebouwd op vijf heuvels. Het is met bijna 65.00 inwoners een van de grootste steden in dit deel van Hongarije. De stad ligt iets ten noordoosten van het Balatonmeer. De belangrijkste bezienswaardigheid van Veszprém is de burchtwijk. Dit historische deel van de stad is gebouwd op de hoogste heuvel. De omgeving van Veszprém wordt al sinds de steentijd bewoond. De eerste tekenen van permanente bewoning komen uit deze periode, maar uit de tijd van Romeinse overheersing zijn er resten gevonden. In het begin van de elfde eeuw behoorde de stad al tot een van de bisdommen van Hongarije. De oudste delen van de Sint-Michielkathedraal stammen uit deze periode. Nadat eerst de Mongolen en enkele eeuwen later de Ottomanen en de Habsburgers de stad verwoesten. Kreeg de stad zijn uiteindelijke barokke uiterlijk. Zo goed als alle gebouwen in de burchtwijk zijn prachtige voorbeelden van de barok en zijn recentelijk gerestaureerd. Ook buiten dit deel van de stad zijn er enkele leuke bezienswaardigheden te vinden. Denk hierbij aan het Lenin-park, de dierentuin en het Bakony-museum.Heldenpoort

De heldenpoort is de enige poort die toegang geeft tot de burchtwijk van Veszprém. Als je vanuit de Óváros ter naar de burcht loopt, moet je eerst een steile straat omhooglopen om vervolgens bij de poort uit te komen. De poort is bedoeld als eerbetoon voor de soldaten die gesneuveld zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog. Als je de poort ziet dan denk dat hij al verschillende eeuwen de toegangspoort is tot de stad. Niets is minder waar want de poort werd pas in 1936 gebouwd. Aan de rechterzijde van de poort is een klein museum te vinden, het Var museum. In dit museum is een expositie te zien over de moderne geschiedenis van Hongarije. Op de muur aan de linkerzijde zijn verschillende plaquettes te zien. We onder andere een plaquette van de uomo universale en uitvinder Faustus Verancsics, die onder verantwoordelijk was het eerste design van een parachute. Een andere is ter herdenking aan de Ottomaanse bezetting.Sint-Michielskathedraal

De Szent Mihály székesegyház of de Sint-Michielskathedraal is te vinden aan het centrale plein van de burchtwijk van Veszprém. De oudste delen van de kerk stammen uit het begin van de elfde eeuw. De toenmalige kerk ging tijdens een brand in de veertiende eeuw verloren. In de vijftiende eeuw verrees er een gotische kerk die voor een groot deel verwoest werd tijdens de Ottomaanse invasie. Sommige delen van de huidige crypte van de kathedraal behoren nog tot deze kerk.
De kerk werd later herbouwd in de romantische en gotische stijl. Tegenwoordig is de kathedraal een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Aan de buitenzijde lijkt het een wat saaien en fantasieloze kathedraal, de binnenzijde is verassend kleurrijk. Overal zijn er prachtige muurschilderingen en versieringen te zien. In de kerk is een reliek te zien van koningin Gisela.

Uitkijkpunt

Als links langs de Sint-Michielskathedraal loopt in plaats van de Vár utca volgt. Dan daal je eerst een serie trappen of voordat je op een lager geleden smaller deel van de heuvel uitkomt. Aan het einde van het pad staat een Christusbeeld en als je via de rotsen iets verder loopt kom je uit bij een prachtig uitzicht. Vanaf hier heb je een goed uitzicht op het viaduct van Veszprém en de lagergelegen delen van de stad. Als je jezelf omdraait heb je een goed zicht op de burchtheuvel van Veszprém. Je kunt vanaf hier terug richting de burchtheuvel of verder afdalen naar de benedenstad.

Istvan en Gizella

Aan het einde van de Vár utca bij een uitkijkpunt staat een beeld van Istvan en Gizella. De koning en koningin van Hongarije in het begin van de elfde eeuw. Istvan of Stefan werd al in de elfde eeuw heiligverklaard terwijl Gizella moest wachten tot de twintigste eeuw op een zaligverklaring. Hun oudste zoon Prins Emeric die is omgekomen bij een jachtongeluk, is tevens heiligverklaard. Een gedeelte van hun stoffelijke resten zijn nu nog terug te vinden in de Sint-Michielskathedraal. Koning Stefan van Hongarije en zijn vrouw worden nog steeds gezien als de grondleggers van het huidige Hongarije. In veel steden en dorpen zijn standbeelden van hem of hun te vinden.

De waterput van het kasteel

Op het plein voor de Sint-Michielskathedraal recht tegenover de Gizella kapel vind je de waterput van het kasteel. De put heeft een diepte van ongeveer veertig meter en werd lang gebruikt om de inwoners in dit deel van de stad van vers water te voorzien. Zo konden de inwoners van de burcht ook tijdens een belegering aan vers water komen. Het niet bekend hou oud de put precies is. Tijdens recente restauratiewerkzaamheden is wel een inscriptie gevonden uit de vijftiende eeuw. De put moet echter nog veel ouder zijn.

Vuurtoren van Veszprém

De vuurtoren van Veszprém is oorspronkelijk gebouwd als wachtoren en werd later als wachttoren gebruikt. Het is mogelijk om de toren te bezoeken. Je moet dan via een smalle spiraalvormige trap naar boven waarna je op het balkon uitkomt. Vanaf dit balkon heb je een prachtig uitzicht over het historische centrum van Veszprém en zijn omgeving. In de toren wordt ieder uur muziek gedraaid, de Verbunos van Csermák Antal. Leuk detail is dat de vuurtoren van Veszprém een exacte kopie is van de vuurtoren in Sopron.

Bisschoppelijk Paleis

Het allermooiste gebouw in de burchtwijk van Veszprém is het Bisschoppelijk Paleis. Dit prachtige barokke paleis is normaal gesproken geopend voor het publiek. Binnenin het paleis zijn verschillende stijlkamers te zien met prachtige schilderijen en fresco’s. Jammer genoeg werd het paleis net grondig gerenoveerd toen wij de stad bezochten en konden het paleis niet bezoeken.