Keszthely: Weense grandeur aan het Balatonmeer

Het stadje Keszthely is de hoofdplaats van het gelijknamige district. De stad is te vinden aan het uiterste noordwestelijke deel van het Balatonmeer. Net buiten de stad ligt het Hévíz-Balaton Airport. Vanuit Nederland of België worden er geen rechtstreekse vluchten op uitgevoerd, wel vanuit Duitsland en Oostenrijk. Keszthely is al een oude stad. Al tijdens de Romeinse overheersing van dit gebied was er in de omgeving van Keszthely een permanente nederzetting te vinden.
Keszthely is bij de meeste toeristen voornamelijk bekend vanwege het barokke Kasteel van Festetics. Toch heft de stad behoorlijk wat meer te beiden dan alleen het kasteel. Ze zijn er verschillende musea, andere bezienswaardigheden te vinden. In de hoofdstraat van Keszthely vind je enkele gezellige terrassen en leuke winkeltjes. Op een kilometer op zes van Keszthely ligt de beroemde thermische bron van Hévíz. Op dit thermale meer is een houten badhuis gebouwd in de achttiende eeuw. Mede hierdoor is Hévíz een van de bekendste kuuroorden van Hongarije.Kasteel van Festetics

Het prachtige barokke Kasteel van Festetics is te vinden aan de rand van het historische centrum van Keszthely. Ooit was dit de locatie waar de lokale adellijke families flaneerden. Tegenwoordig is in het kasteel het Helikon Paleis museum te vinden. Het kasteel werd aan het einde van de achttiende gebouwd in opdracht van Kristof Festetics. De oudste delen van het kasteel zijn gebouwd op de ruïnes van een veel ouder kasteel. Nadat de bouw was afgerond werd er gelijk verdergegaan met het uitbreiden van het kasteel, bijna honderd jaar later was het kasteel in omvang verdubbeld.
keszthely-kasteel-van-festetics
De latere verbouwingen zijn gedaan onder begeleiding van de Oostenrijker Viktor Rumpelmayer. Als een wonder werd het kasteel tijdens de Tweede Wereldoorlog niet beschadigd. Het is van vandaag de dag een van de drukstbezochte bezienswaardigheden van Hongarije. Jaarlijks komen er meer dan tweehonderdduizend toeristen naar het kasteel. Tijdens de rondwandeling door de verschillende stijlkamers krijg je een goed beeld van het adellijke leven in de negentiende eeuw in Hongarije. Hoogtepunt van het bezoek aan het kasteel is de bibliotheek. Wil je ook het letterlijke hoogtepunt bezoeken, de kasteeltoren, dan moet iets bijbetalen.Horrorarium van Keszthely

Het Horrorarium van Keszthely ook wel het foltermuseum genoemd is overdag een museum en veranderd in de avond en nacht in een discotheek. Wij bezochten het museum overdag en kwamen allerlei lugubere figuren tegen. In het museum zijn enkele tientallen wassen beelden te zien van de beroemdste slechteriken uit de geschiedenis. Zo zien we Graaf Dracula bij een jongedame in bed sluipen en Elisabeth Báthory een bad nemen in het bloed van jonge meisjes. De rest van de ruimte is gevuld met allerlei folterwerktuigen. Denk hierbij aan een ijzeren maagd, een pijnbank en een judaswieg. Vooraf de laatste ziet er bijzonder bloederig uit. Het spreek voor zich dat het Horrorarium van Keszthely niet geschikt is voor kleinere kinderen.

Koetsenmuseum

Als je het kasteel van Kasteel van Festetics gaat bezoeken dan moet je kiezen welke andere museum je wilt bezoeken. Deze zijn allemaal te vinden in de tuinen van het kasteel. Wij kozen ervoor om het koetsenmuseum te bezoeken. In dit museum is een indrukwekkende collectie koetsen te vinden. Van simpele karren die op het platteland gebruikte werden tot rijkelijk versierde koetsen van de adellijke families. Naast de tientallen koetsen zijn er meerdere attributen te zien die door de eeuwen gebruikt worden bij de paardensport en enkele belangrijke prijzen gewonnen. Dat het af en toe behoorlijk kan sneeuwen in Hongarije is te zien aan de grote hoeveelheid slede-koetsen in met museum.

Poppenmuseum

Het poppenmuseum is een van de vele musea die te vinden zijn in het historische centrum van Keszthely. Net als een groot deel van de andere musea in de stad stelt het museum niet al te veel voor of je moet een groot fan zijn van poppen en kledendracht. In het museum zijn namelijk enkele honderden poppen te zien met kledendracht uit alle delen van Europa en daarbuiten aan. Verder zijn er van veertig beroemde Hongaren, wassen poppen te zien, eerlijkheidshalve moeten wij bekennen dat wij er niemand van kenden. Het museum is niet al te groot en als je niet al te uitgebreid bij alle vitrines blijft kijken sta je op vijftien minuten weer buiten. Aan de buitenzijde van het museum zijn duizenden liefdesslotjes opgehangen

Onze-Lieve-Vrouwe-van-Hongarije-kerk

Aan het centrale plein van Keszthely staat de Onze-Lieve-Vrouwe-van-Hongarije-kerk. Deze prachtige gotische kerk is gewijd aan de Heilige Maagd Maria. De kerk is gebouwd als onderdeel van het naastgelegen klooster. Het klooster is gebouwd in de tweede helft van de veertiende eeuw en de kerk volgde niet veel later. In de zestiende eeuw werden de kerk en het klooster omgebouwd en werd het onderdeel van het bolwerk van Keszthely om de stad te beschermen tegen de Ottomanen. Dit bleek niet afdoende waardoor de stad toch ingenomen werd door de Ottomanen. Nadat de kloosterorde terugkeerde werden de kerk en het klooster weer geheel gerenoveerd. Tijdens de laatste renovatie van de kerk werden oude fresco’s uit de veertiende eeuw ontdekt, die nu nog te zien zijn in de kerk.

Minor Basilica

De Minor Basilica van Keszthely in een prachtige moderne rooms-katholiek kerk in de Neo-Romaanse stijl. De kerk ligt net buiten het historische centrum van de stad, maar kan gemakkelijk te voet bereikt worden. De kerk is oorspronkelijk gebouwd als de kloosterkerk van de karmelietenorde. Tijdens het communistische regime werd deze orde samen met alle andere kloosterordes verboden. De kerk raakte hierdoor in verval. Na de val van het communisme is de kerk in zijn oude glorie hersteld.

Tuin van het Kasteel van Festetics

De tuinen van het kasteel van Festetics behoren tot de mooiste van Hongarije. Het allerleukste van de tuinen is dat ze gratis bezocht kunnen worden. Je zou de tuinen van het kasteel kunnen zien als een prachtig groot goed onderhouden stadspark. Centraal in de tuinen staat natuurlijk het prachtige kasteel van Festetics. Rondom het kasteel zijn de tuinen aangelegd in de Engelse stijl. Deze stijl was met name populair in de tweede helft van de achttiende eeuw. Bij deze stijl wordt er niet te veel geprobeerd om de natuur vorm te geven, maar juist de natuur zijn gang te laten gaan. Met name in de delen wat verder weg bij het kasteel is dit goed herkenbaar. In de tuinen van het kasteel van Festetics zijn meerdere prachtige fonteinen en musea te vinden.