Casablanca: de witte stad van Marokko

De stad Casablanca is te vinden in het noordwestelijke deel van Marokko. De stad ligt aan de Atlantische oceaan op ongeveer een uurtje rijden van de hoofdstad Rabat. Casablanca is de grootste en snelst groeiende stad van het land. Dit komt mede omdat de economie van Casablanca behoorlijk in de lift zit en dat zal de komende jaren alleen nog maar verder doorgroeien. Er wordt in de stad flink geïnvesteerd in de infrastructuur en in de modernisering van de stad. Dit is gelijk een van de redenen dat Casablanca door de meeste toeristen niet wordt aangedaan. Alleen de toeristen die aankomen op het vliegveld van Casablanca zullen soms wat tijd in de stad doorbrengen. Toch zal hier de komende jaren veranderingen inkomen. Casablanca gaat één van de hippe nieuwe stedentrip bestemmingen worden. De stad heeft nog wel wat tijd nodig om te ontwikkelen.Hassan II-moskee

De Hassan II-moskee is de belangrijkste toeristische bezienswaardigheid van Casablanca. Deels omdat het de enige moskee van het land is die je als toerist kunt bezoeken, maar voornamelijk omdat het tot de mooiste en meest indrukwekkende gebouwen van het land behoort. De Hassan II-moskee behoort tot de tien grootste moskeeën van de wereld. De bouw startte in 1986 en werd zeven jaar later afgerond. Er hebben in totaal zo’n 35.000 vaklieden aan gewerkt en de moskee wordt gezien als het hoogtepunt van de Marokkaanse bouwkunst. De sierpleister, mozaïeken, marmeren vloeren, de beschilderde plafonds en het houtsnijwerk is er allemaal van een ongekende kwaliteit. Bijzonder details is dat het hele dak van de moskee open kan. Binnenin de moskee en buiten op het plein is in totaal voor meer dan honderdduizend gelovigen plaats.
hassan-2-moskee-2El-Hank vuurtoren

Vanaf het uitkijkpunt bij de Hassan II-moskee heb je een prachtig uitzicht op de El-Hank vuurtoren en de Corniche d’Aïn Diab. Deze wijk en de vuurtoren zijn beide gebouwd in het begin van de vorige eeuw. Nog steeds staat de Corniche d’Aïn Diab bekend als één van de mooiste en chicste wijken van de stad. In dit deel van Casablanca, zijn de betere restaurants en de drukstbezochte clubs te vinden. Langs de kust zijn er meerdere getijde zwembaden te vinden.

Museum Hassan II-moskee

Bij de Hassan II-moskee zit een klein museum dat je alles verteld over de bouw van de moskee, de speciale technieken die er gebruikt zijn en welke materialen. Het museum kan gratis bezocht worden als je een rondleiding in de moskee geboekt hebt. Kun je mooi even de tijd doden voordat je met de tour meegaat. Het museum bestaat uit enkele ruimtes waar je delen van het plafond, wanden en sierpilaren van dichtbij kunt bekijken. De details en het vakmanschap is enorm. Zeker als je bedenkt dat de moskee in slecht zeven jaar gebouwd is.

Medina van Casablanca

Net als de meeste medina in Marokko bestaat die van Casablanca uit smalle nauwe steegjes die samen een labyrint vormen waar je als toerist met gemak verdwaalt. Je komt er een mengeling van verschillende bouwstijlen tegen die het geheel alleen nog verwarrender maakt. De medina van Casablanca heeft zeker niet dezelfde aantrekkingskracht als die van steden als Fez of Marrakesh, maar mag tijdens een bezoek aan Casablanca zeker niet worden overgeslagen. De Bab Marrakesh en de Bab el-Jedid zijn de twee nog steeds bestaande historische toegangspoorten tot de medina.

Alles over Casablanca


Top 10 bezienswaardigheden

Top 10 bezienswaardighedenDe meest interessante bezienswaardigheden van Casablanca vind je in een handig overzicht met alle Casablanca hoogtepunten:
de top 10 bezienswaardigheden van Casablanca