Fez: de meest authentieke stad van Marokko

Fez is na Marrakesh de bekendste en populairste stedentrip bestemming in Marokko. Het is een van de vier koningssteden. Er zijn in Fez behoorlijk wat toeristische attracties en bezienswaardigheden te vinden, toch is de historische medina van Fez veruit het populairst onder de toeristen. Er zouden alleen al in de medina meer dan negenduizend verschillende kleine straatjes zijn. Genoeg rede om te kunnen verdwalen in Fez. Het is dan ook verstandig om de stad en zijn medina met een gids te bezoeken. Al was het alleen, maar om je de weg te wijzen tussen de wirwar van kleine straatjes. Een aantal van de bekendere bezienswaardigheden van de stad zijn te vinden buiten de stadsmuren. Deze kun je het beste bezoeken met een petit-taxi. Deze zal je handig door de drukke straten van de stad loodsen.Madrassa Bou Inania

De Madrasa Bou Inania is een van de weinige religieuze gebouwen in Marokko die je als niet-moslim kunt bezoeken. Deze voormalige Koranschool wordt gezien als een van de mooiste in zijn soort, alleen de Al-Attarine Madrassa, die dan weer niet toegankelijk is, zou mooier zijn. Midden in een drukke winkelstraat gevuld met slagers, mandenverkopers en koperslagers moet je door een poort en na het betalen van een kleine entree sta je midden de madrassa. De details van het houtsnijwerk is er van uitmuntend niveau, overal waar je kijkt zijn er wel nieuwe details te vinden. Jammer genoeg is het een behoorlijk drukke bezienswaardigheid waar je niet de behoefte hebt om heel lang op het midden plein van de madrassa te blijven staan.De medina van Fez

De medina van Fez is de mooiste en meest uitgestrekte van Marokko. De medina beslaat een groot deel van de stad en is voor veel van de inwoners van Fez de belangrijkste plaats deel van de stad. Het historische deel van Fez valt in verschillende delen op te splitsen. Zo is er een leerlooierssouk, een kruidensouk, een koperslagerssouk en ga zo maar door. Tijdens en wandeling door de medina zal je door de verschillende delen komen terwijl je onderweg enkele van de bekendste en belangrijkste bezienswaardigheden van de stad tegenkomt. Denk hierbij aan de Al-Attarine Madrasa, het Nejjarine Museum en de Madrasa bou Inania. Vanwege de uitgestrektheid van de medina en de oneindige straatjes, waar zelfs je telefoon geen wijs uit kan. Kun je de medina van Fez het beste bezoeken met behulp van een gids. Wil je dit niet dan kun je verschillende routes volgens, die met bordjes staan aangegeven. Let wel goed op want als je een bordje mist ben je gelijk goed verdwaald.

Overnachten in een riad

De leukste manier om je nachten in Fez door te brengen is in een riad. Deze oude huizen zijn helemaal verbouwd tot luxueuze hotels. Door de typische bouw van een riad, met alle ramen naar binnen, heb je weinig tot geen last van de drukte op straat terwijl je wel midden in de medina slaapt. De meeste riads beschikken over een prachtige binnenplaats waar je even heerlijk kunt relaxen. De kamers zijn gebouwd op de verschillende verdiepingen rondom de binnenplaats van de riad. De meeste riads bieden naast het ontbijt ook een diner aan. Wil je liever ergens in de stad een hapje doen kan dit natuurlijk ook. Een verblijf in een riad in Fez zal je niet snel vergeten. Tijdens ons verblijf in Fez sliepen we in Riad Arabella. Een prachtige riad aan de rand van de souk, op loopafstand van het historische centrum.

Tips over waar te overnachten in Fez lees je hier

De leerlooiers van Fez

De leerlooiers van Fez zijn te vinden in het Quartier des Tanneur van de stad. In veel andere steden wordt deze toch wat smerige bezigheid vaak ver buiten de stad uitgevoerd. Door de aanwezigheid van een rivier was dit voor de leerlooiers van Fez niet noodzakelijk waardoor ze in de oude medina te vinden zijn. Het behoort tegenwoordig tot een van de bekendste en meest fotogenieke toeristische bezienswaardigheden van de stad. De huizen rondom de leerlooierijen zijn allemaal omgetoverd tot winkels met een dakterras vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de leerlooiers. Iedere winkel heeft zijn eigen gids die, natuurlijk tegen een kleine vergoeding, alles verteld over de verschillende fases van het leerlooien en hoe de verschillende kleuren op de huiden worden aangebracht. Ondanks dat het een prachtig schouwspel is, blijven de meeste toeristen niet al te lang boven aangezien de stank enorm is. Logischerwijs wordt een bezoek aan de leerlooierijen altijd afgesloten met een bezoek aan de winkel, waar je volgens de gids de allerbeste lederen jassen en tassen ter wereld kunt kopen. Ben je van plan er iets te kopen, vergeet dan niet af te dingen.

Koninklijk paleis van Fez

Het koninklijk paleis van Fez of Dar el-Makhzen in het stadsdeel Fés el-Jedid is, zoals de naam al doet vermoeden de verblijfplaats van de Marokkaanse koning als hij in Fez is. Mocht hij thuis zijn dan kun je dit zien aan de hoeveelheid bewaking er in de omgeving en rondom het paleis te vinden is. Omdat het paleis nog steeds gebruikt wordt is het niet geopend voor publiek. Toch is het de moeite waard om even richting het paleis te gaan. Niet om een glimp op te vangen van de Marokkaanse koninklijk familie om de prachtige goudkleurige deuren van het paleis. Deze deuren zijn te vinden bij de hoofdingang van het paleis aan de place de Alaouites.
Het paleis is gebouwd in de dertiende eeuw op een hoger gelegen deel net buiten de oude stad. Vanaf dit punt konden ze goed de stad in de gaten houden. Rondom de ingang van het paleis ligt de voormalige Joodse wijk van Fez, deze wijk heeft een heel andere aanblik dan de andere delen van Fez aangezien de ramen aan de straatzijde zitten.

Al-Attarine Madrassa

De Al-Attarine Madrassa is volgens velen de mooiste madrassa, Koranschool van Fez en misschien wel van Marokko. We hebben zelfs op sommige plaatsen gelezen dat de madrassa het wonder van de Moorse bouwstijl is. Jammer genoeg is het gebouw voor niet-moslims niet toegankelijk. Wel kun je een “stiekeme” blik naar binnen werpen en zo proberen iets mee te krijgen van zijn schoonheid. Het is best vermakelijk om te zien dat drommen toeristen elkaar proberen weg te duwen om zo, maar een glim van de binnenzijde te kunnen opvangen. De madrassa is gebouwd in het begin van de veertiende eeuw en heeft nog steeds hetzelfde uiterlijk. De Al-Attarine Madrassa is te vinden in de kruiden en parfum soek van Fez.

Dar Batha

Het huidige museum Dar Batha is gevestigd in een voormalig koninklijk paleis in de oude medina van Fez. Het paleis is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw in opdracht van de toenmalige sultan van Marokko, Abdelaziz. Het paleis werd gebouwd op een stuk van de stad die voornamelijk bestond uit slecht onderhouden tuinen. Al in het begin van de twintigste eeuw werd het paleis omgebouwd tot een museum. Dit in opdracht van de Fransen, die tevens verantwoordelijk waren voor het ballingschap van de Sultan. In het museum zijn ongeveer zesduizend historische stukken te vinden. Het merendeel van de collectie, de etnografische afdeling beslaat acht ruimtes van het voormalig paleis. In andere zalen zijn schilderijen, houtsnijwerken en andere kunstnijverheidstukken te vinden.

Bab Bou Jeloud

De Bab Bou Jeloud is een prachtig versierde poort die toegang geeft tot de medina van Fez. De poort is oorspronkelijk gebouwd in de twaalfde eeuw, maar heeft in de loop der eeuwen wel wat veranderingen ondergaan. De eerste poort was een simpele die eeuwenlang de toegang vormde tot de belangrijkste delen van de medina.  Zijn huidige uiterlijk heeft hij gekregen na een grote renovatie in het begin van de vorige eeuw. De drie symmetrische hoefijzers, prachtige geleurde tegels en de geometrische patronen zorgen dat je naar de poort wil blijven kijken. Vanaf de Bab Bou Jeloud loop je de Fez el-Bali binnen, deze toegang is altijd erg druk met locals en toeristen.

Fez met gids

Als je zonder al te veel omwegen de bekendste en meest bezochte bezienswaardigheden van Fez wilt bezoeken dan kun je dit het beste doen onder begeleiding van een gids. De wirwar van straatjes in Fez is zo enorm dat je er zonder gids zeker te weten zal verdwalen. Dit is op zich natuurlijk niet erg, maar wel zonde van je tijd. Deze kun je beter besteden met het bezoeken van de verschillende hoogtepunten. Bijkomend voordeel is dat als je Fez met een gids bezoek je veel minder aangesproken, of lastiggevallen wordt door opdringerige verkopers. Wil je zeker weten dat je een goede gids hebt, dan kun je dit het beste door je hotel laten regelen of op voorhand al een online een gids boeken. Degene die je op straat aanspreken zijn vaak niet al te best van kwaliteit en loop je het risico te veel te betalen of de hele dag in winkeltjes van familie en vrienden rond te lopen. Maak altijd van tevoren goede afspreken over de prijs en wat je precies van de rondleiding verwacht. Zo voorkom je discussies achteraf.

De Merinidische graven

De Merinidische graven en tombes zijn te vinden bovenop een heuvel net naast het oude historische centrum van Fez. De graven danken hun bekendheid voornamelijk aan het prachtige uitzicht dat je hier over de stad hebt. De meeste toeristen maken een paar foto’s van het uitzicht en zonder om te draaien of even naar de tombes te kijken vervolgen ze hun weg.
Over de tombes is niet heel veel bekend, ze zijn vermoedelijk gebouwd aan het einde van de veertiende eeuw op het toppunt van de Merinidische dynasty. In deze periode hadden ze net van Fez hun hoofdstad gemaakt. Het is dan ook vrij aannemelijk dat toen de tombes en graven gebouwd zijn. Het is een behoorlijke wandeling naar de top van heuvel, je kunt beter gebruik maken van een petit-taxi, deze zal je voor enkele euro’s op het hoogste punt van de heuvel afzetten.

Joodse begraafplaats

De Joodse begraafplaats van fez is te vinden in de wijk Fés el-Jedid en nog specifieker, in de Mellah, het Joodse deel van de wijk. In dit deel van de stad mochten de Joodse inwoners onder bescherming van de moslims komen wonen. Net als de moslims woonden de Joden hier per ambacht bij elkaar, de wijk heeft vanwege de andere bouwstijl wel een heel ander uiterlijk dan veel ander delen van Fez. In de joodse wijk in Fez zijn de huizen niet blauwgeverfd zoals dat in ander steden wel gebeurde. Aan de rand van de wijk ligt de Joodse begraafplaats. Het lijkt een eindeloze van witte graven, opvallend is hoeveel, kleine tombes, duidelijk van kinderen ertussen staan. Om de begraafplaats te mogen bezoeken moet je een kleine entree betalen.

Keramiek uit Fez

Net buiten de historische stad is er nog een kleine ambachtelijke keramiekmaker te vinden. De verschillende tegeltjes, potten, schalen en tajine worden er nog helemaal met de hand gemaakt en beschilderd. Tijdens een rondleiding door het fabriekje zie je alle fases van het produceren van keramiek. Het is ongelofelijk om te zien hoeveel handwerk er nog steeds zit in het maken van een tegel of een mozaïek. Natuurlijk heb je na de rondleiding tijd en ruimte om een kijkje te nemen in de winkel van de fabriek. Bijzonder om te zien dat de gemiddelde prijs in het fabriekje behoorlijk hoger ligt dan in de meeste winkels in de medina.