Marrakech: sprookjesachtige sfeer in Marokko

De grote stad Marrakech of Marrakesh ligt in het westen van Marokko aan de voet van het Atlasgebergte. Samen met de steden Fez, Meknes en Rabat vormen zij de koningssteden van Marokko. In de stad Marrakech kwamen reizigers, waaronder nomaden en bergbewoners, elkaar tegen en werd er handel gedreven. Dit is nog altijd niet veel veranderd. Want handelen kunnen ze als de besten in Marrakech. Met name rondom het belangrijke plein Jeema el Fna is dit nog altijd goed terug te zien. De meeste handelaren bevinden zich in de souks van de oude Medina. Werkelijk alles is er te vinden en wordt er verkocht. Maar ook op het Jeema el Fna zijn verkopers hard aan het werk. Hier zijn vooral stalletjes te vinden met vers geperst sinaasappelsap, noten, vijgen, wierook en schoenpoetsers.

Wie Marrakech bezoekt die zal terechtkomen in een stad waar men gewend is om toeristen in vrij grote aantallen te verwelkomen. Veel winkels en horecagelegenheden zijn ingesteld op het toerisme. Dat betekent enerzijds dat het voor de gemiddelde reiziger allemaal wat comfortabeler is dan wanneer je een andere bestemming in Marokko bezoekt. Het nadeel is dat het allemaal wat minder rauw en authentiek is.

Als je een stedentrip naar Marrakech wilt boeken dan is het tegenwoordig aan te bevelen om deze bijtijds te boeken. Deze fascinerende Marokkaanse stad is de laatste jaren erg in trek, waardoor de goedkopere vliegtickets vrij snel weg zijn en ook de kans groot is dat je gewenste accommodatie misschien geen plek meer heeft als je te lang wacht met boeken.



Jemaa el Fna

Het grootste plein van Marrakech is tevens de meest levendige. Gedurende de dag zijn er verschuivingen te aanschouwen wat betreft de invulling. ‘s Morgens worden de stalletjes klaar gemaakt voor de verkoop van verse vruchtensap. De sinaasappels worden keurig opeengestapeld en de stalletjes zien er al snel ‘gelikt’ uit. Andere handelaren rijden af en aan met producten als verse munt, dadels, vijgen en noten. De eerste mannetjes met hun apen, slangen en valken arriveren. Zij hebben vaak een bescheiden plekje onder een parasol. Na het hebben van oogcontact komen ze direct op je af en willen je laten poseren met hun dier. Dit alles tegen een kleine vergoeding. Zonder aanleiding fotograferen wordt op zijn zachts gezegd niet gewaardeerd. Langzaam komt de markt tot leven. Tegen de middag wordt het drukker met veelal toeristen. ‘s Avonds is het helemaal ‘the place to be’ op dit grote bekende plein van de stad. De dieren zijn vertrokken en er is plaats gemaakt voor verhalenvertellers, toneelspelers, waarzeggers en medicijnmannen. Het meest centrale deel van het plein wordt omgetoverd tot één groot eetfestijn. Grote rookpluimen en heerlijke geuren wijzen je de weg naar kraampjes met de lekkerste gerechten uit de Marokkaanse keuken. Verse linzensoep, vleesspiezen en slakken zijn een greep uit het menu wat er wordt geserveerd. En de prijzen zijn nog het allerleukste.



Paleizen

De koninklijke paleizen mogen niet ontbreken bij een bestemming die relateert aan de sprookjes van duizend en één nacht. Marrakech heeft er wel een paar. Het mooiste paleis is Palais de la Bahia. Met meer dan 160 kamers behoort het ook tot de grootste van de stad. De omvang en hoeveelheid kamers moesten er voor zorgen dat de harem vrouwen van heer des huizes elkaar zoveel als mogelijk konden ontwijken. Het paleis heeft de meest sierlijke plafonds, mooie binnenpleinen en een zeer grote tuin. Een ander fraai paleis is het El Badi paleis. Hoewel dit een paar honderd kamers meer had dan het Bahia paleis is er tegenwoordig niet veel meer dan een ruïne hiervan te bespeuren. Sommige delen van dit zestiende eeuws paleis zijn nog redelijk in tact. Een mooi kenmerk van dit paleis zijn de alom aanwezige ooievaars en hun nesten die zich veelal op de muren van het El Badi paleis bevinden. De Ben Youssef Medrassa koranschool is een ander pareltje van de stad. De school die tussen de souks van de Medina te vinden is, is vernoemd naar de sultan Ali ibn Yusuf. Hoewel het nog altijd geldt als de grootste koranschool van Marokko, is hij als sinds 1960 niet meer in functie. Vandaag de dag is het een museum met grote indrukken. De kleine lokalen, mooie decors, fraaie mozaïeken, indrukwekkende plafonds en statige binnentuinen zijn zeker een bezoekje waard.

Eten & drinken

Het uit eten is in Marrakech echt heel betaalbaar. Restaurants rondom het Place Jemaa el Fna vragen voor een hoofdgerecht gemiddeld tussen de 100 en 150 dirham. En dat is dan ook echt het hoogste segment voor de oude binnenstad. Wat heel erg goedkoop is, is eten aan een tafeltje op de avondmarkt midden op het plein. Tussen de oude en nieuwe stad is wel een verschil. Waar het in de oude Medina vaak traditionele gerechten betreft, kun je in de ‘nieuwe stad’ Guéliz wat modernere gerechten vinden en zelfs een McDonalds. Maar ook enkele traditionele gerechten zijn op de menukaart terug te vinden. Zowel de inrichting van de restaurants als de prijzen in dit deel van de stad zijn van een hoger niveau. De meest voorkomende gerechten zijn natuurlijk de stoomgerechten uit de tajines, couscous en Pastilla. Dit laatste is een soort van pastei met verschillende inhoud. In de betere restaurants en hotels is het drinken van alcohol geen probleem. Op de terrassen wordt voornamelijk thee, koffie en fris gedronken. Maar ook hier gaat men met zijn tijd mee en zijn alcoholische versnaperingen bij de grotere horeca gelegenheden vaak geen probleem. Qua alcoholvrije cocktails is Marrakech zeer creatief. Variaties van ananas, rozenwater en munt kunnen verrassend lekker zijn!

Overnachten in Marrakech

Als hotel kies je bij voorkeur voor een traditioneel ingerichte Riad. Dit betreffen vaak voormalige paleizen en/of woonhuizen die omgetoverd zijn tot sprookjesachtige hotels. Veelal zijn deze te vinden in de oude binnenstad, de Medina. Aan de buitenkant is de pracht en praal die zich binnen bevindt vaak niet te zien. Dit is voor veel plekken toepasselijk in Marrakech. Hier alleen al om mag Marrakech zich wat ons betreft de stad met zijn verborgen parels noemen. Wij verbleven in Riad el Fenn, wat tot het beste Riad van Marrakech behoort. Er zijn qua budget heel wat verschillenden accommodaties te vinden. Echt heel goedkoop verdient wel wat speurwerk. Vaak liggen deze in slechte delen van de stad. Er zijn bijvoorbeeld ook een aantal B & B’s te vinden voor een heel redelijke prijs. Het duurste hotel van Marrakech is het enige vijfsterren hotel van heel Marokko. Dit La Mamounia hotel ligt vlakbij de Jardins de la Koutoubia aan de Avenue Bab Jdid. Een aanrader is om hier eens een hapje te gaan eten. Vooraf reserveren is hierbij wel aan te bevelen.

Guéliz

Marrakech is goed op te splitsen in de oude wijk (Medina) en de nieuwe wijk (Guéliz en Hivernage) De nieuwe stad kenmerkt zich vooral door brede straten, appartementen gebouwen, moderne winkels zoals Zara en Mango en luxe restaurants en clubs. De authentieke sfeer is hier ver te zoeken. Het verkeer is er erg druk en oversteken doe je dus ook alert, snel en het liefst in de buurt van een zebrapad. Het winkelaanbod is het beste aan de Place du 16 Novembre. Er is een prachtig plein met fonteinen aangelegd met daaromheen luxe winkels, gezellige terrassen en een spa. Met warm weer is het zeker heerlijk om even van de airco in deze winkels te genieten.

Souks van de Medina

Aansluitend aan het Jemaa el Fna plein zijn de souks van de oude binnenstad te vinden. In een soort van labyrint van smalle en soms overdekte steegjes zijn honderden kraampjes te ontdekken met de meest uiteenlopende producten. Je vindt er zoal slippers, sjaals, kruiden, potjes, kleding, tassen, zilverwerk, vloerkleden, lampen, sieraden en nog heel veel meer. Her en der zijn er plekjes te vinden waar oude ambachten worden uitgevoerd. Zo zit er iemand houten zeven te maken waarin je meel kunt zeven. Maar ook een schoenmaker, slager en kunstenaars zijn er te vinden. Natuurlijk wordt de ‘sport’ van het afdingen hier veelvuldig bedreven. Dit is dan ook echt een must, anders betaal je veel te veel. Ook hierbij geldt: blijf altijd respectvol.

Koutoubia Moskee

Voor Marrakech en zijn inwoners is dit de belangrijkste moskee van de stad. Het mag gerust hét symbool van de stad Marrakech worden genoemd. De typische zacht rode steensoort komt op veel plaatsen terug. Vanuit vrijwel ieder punt in Marrakech is deze 77 hoge toren te zien. Dit is voor toeristen ook vaak een goed herkenningspunt. Naast de Koutoubia Moskee zijn delen van pilaren te ontdekken waarop de eerste moskee zich bevond. Men kwam er echter achter dat deze moskee niet goed ten opzichte van de heilige stad Mekka lag. Dit is namelijk voor alle moskee’s een vereiste. Dit is nu hersteld met de huidige moskee. Hoewel er meerdere keren per dag een verzoek door de speakers klinkt waarmee men vraagt om te komen bidden, is het voor niet-moslims niet toegankelijk.

Groene parken

Ondanks de enorme droogte die het klimaat van Marokko met zich meebrengt, zijn er opvallend mooie en groene parken te ontdekken in Marrakech. De tuin naast de Koutoubia Moskee bijvoorbeeld. In deze Jardins de la Koutoubia staan prachtige sinaasappelbomen, fonteinen en gezellige plekjes met banken. De lokale bevolking verblijft er graag tijdens de hete uren van de dag. De schaduwrijke plekjes zijn dan ook vaak dankbaar gevuld. In de Jardins de la Koutoubia is tevens de openbare bibliotheek gevestigd.

Een ander bijzonder park is het Cyber Parc Moulay Abdessalam. Dit park ligt langs de Mohammed Boulevard en heeft zowel een ingang ter hoogte van de Place de la Liberté als aan de Rue Abou el Abbas Sebti. Dit zeer moderne park heeft naast zijn vele welkome schaduwplekken diverse WiFi hotspots en zelfs een interactieve kaart van de stad die je kunt raadplegen. Gezien deze ‘tools’ is het niet vreemd dat er veel lokale jeugd aanwezig is. Het ruim opgezette park is meer dan acht hectare groot en wordt keurig netjes bijgehouden.

Authentiek koken

Om een goed kijkje in de Arabische keuken te krijgen zijn er op verschillende plekken in Marrakech kookworkshops te volgen. Bijvoorbeeld bij L’atelier Faim d’Epices. Wij zelf hebben een workshop gevolgd bij de Nederlandse Gemma van de Burgt en haar Souk Cuisine. Met een groep cursisten wordt je opgedeeld, ontvang je een boodschappenlijstje en een etui met geld. Samen vertrek je richting de souks en struin je de groentemarkt, kruidenwinkels en ‘supermarkten’ af naar producten. Ondertussen proberen de handelaren je naar hun winkel te lokken om je het beste van het beste te kunnen verkopen. Vervolgens kom je in een Riad aan waar een gezellige keuken je uitnodigt voor het bereiden van allerlei lekkers. Pittige Marokkaanse dames wijzen je de weg en helpen met de bereiding. Dit alles wordt daarna heerlijk genuttigd op het dakterras met een glaasje water of lekkere witte wijn.

Vervoer

De manier om naar Marrakech te reizen is per vliegtuig. Over de weg kan ook, maar als je naar Marrakech vliegt ben je veel sneller dan de tijdrovende route via de snelweg en veerboot. Na iets meer dan drie en een half uur vliegen kom je aan bij de luchthaven van Marrakech. Buiten tref je een brede weg met daarachter een groot parkeerterrein. Aan die brede weg staan een aantal taxi’s opgesteld die je binnen twintig minuten in de stad afzetten. Er zijn twee soorten taxi’s: de petit taxi, dit is vaak een kleine Peugeot die niet meer dan drie personen mag vervoeren. En de gewone taxi is vaak een middenklasse auto die gewoon vier personen kan vervoeren. Beide hebben de kleur beige en zijn voorzien van een taxi bordje op het dak. De meeste zijn voorzien van een meter, maar enkele niet. Hoe dan ook is het verstandig om vooraf een prijs af te spreken die compleet voor het aantal personen betreft. Dit bespaart je vaak een hoop gedoe achteraf. De betere hotels zijn vaak voorzien van eigen personeel om je af te halen en terug te brengen naar de luchthaven.

In Marrakech zelf zijn de vervoersmogelijkheden beperkt tot de twee eerder genoemde taxi’s, de bus of het huren van een fiets. Een andere bijzondere manier om je in de stad te verplaatsen is per paard en wagen. De koetsen staan opgesteld tegenover de Koutoubia moskee aan het begin van het Place Jemaa el Fna plein. Een rit van een uur kost je ongeveer 100 tot 150 dirham. Natuurlijk onderhandel je ook hier over de prijs. Een iets luxere en moderne manier om de stad te verkennen is per dubbeldekker ‘hop on, hop off’ bus. Deze heeft een vaste route en kun je voor meerdere dagen afkopen. Als het niet al te warm is, is alles ook heel goed te voet af te leggen.