Ouarzazate: het Hollywood van Marokko

Ouarzazate is een middelgrote stad in het zuiden van Marokko. De stad ligt ingeklemd tussen twee gebergtes, de Hoge Atlas en de Anti-Atlas. De stad is een populaire tussenstop voor toeristen die een bezoek brengen of hebben gebracht aan de Sahara. Veel van de excursies startten in Ouarzazate. De stad dankt zijn bekendheid aan het feit dat de grootste filmstudio ter wereld zich in Ouarzazate bevindt. Veel bekende Hollywoodfilms zijn in de loop der jaren in de beroemde Atlas-studio’s opgenomen. In en rondom de stad zijn er allerlei overblijfselen aan bekende Hollywoodfilms te vinden. De meeste in het filmmuseum van Ouarzazate. In Ouarzazate zijn niet heel veel bezienswaardigheden te vinden, maar toch is een bezoek aan de stad en de omliggende toeristische trekpleisters een must tijdens een rondreis door Marokko.Vallee de Dades

De Vallee de Dades ook wel bekend als de Gorges des dades behoort tot de mooiste en meest bezochte bezienswaardigheden van Marokko. De vallei strekt zich uit van de Hoge atlas tot en met de Sahara en heeft een totale lengte van meer dan driehonderdvijftig kilometer. Om de Dádes rivier en de uitgesleten valleien te bezoeken vanuit Ouarzazate met je nog wel een stukje rijden, maar de uitzichten over de groene vallei is dit meer dan waard. De vallei is vele miljoenen jaren geleden al uitgesleten. Op sommige plaatsen zijn de wanden wel twee- tot vijfhonderd meter hoog. De bodem van Vallee de Dades is gevuld met palmbomen en idyllische dorpjes.De woestijn bij Merzouga

Vanuit Ouarzazate kun je binnen enkele uren in de woestijn zijn. De dag- en soms ook meerdaagse trip naar de woestijn van Merzouga behoort al jaren tot de populairste excursies die je in Marokko kunt maken. Met de auto rij je naar de rand van de woestijn waarna je met een kameel of 4×4 naar een tentenkamp gebracht wordt. Dit gebeurt bij het vallen van de avond zodat je vanuit het kamp kunt genieten van een prachtige zonsondergang. De rest van de avond verblijf je in het kamp, je krijgt er eten en drinken en op sommige plaatsen zal er livemuziek zijn. Na een korte nacht in een tent begint de dag met het kijken naar een zonsopkomst. Afhankelijk hoelang je verblijf is in de woestijn zal je teruggaan naar de bewoond wereld of blijf je nog een dag genieten van de rust in de Sahara. Al met al zal dit een nacht zijn om nooit meer te vergeten.

Kasbah Taourirt

De Kasbah Taourirt behoort tot de populairste bezienswaardigheden van Ouarzazate. De Kashah ligt recht tegenover het Filmmuseum van Ouarzazate en kan tegen een kleine vergoeding bezocht worden. Binnenin de kasbah kom je in een doolhof van kleine gangen en ruimtes. In de meeste ruimtes hebben locale kunstenaars hun schilderijen hangen. Andere locals proberen zich als gids aan te bieden. Wil je meer van het dorp en de kasbah weten dan is het zeker aan te raden om een rondje met een gids te lopen. Wil je alleen de kasbah bezoeken weiger dan vriendelijk. Met name de oude deuren en versieringen in de Kasbah Taourirt imponeren.

Filmmuseum van Ouarzazate

Het filmmuseum van Ouarzazate is de plek om meer te weten te komen over de rol van Ouarzazate in verschillende Hollywood kaskrakers. Het museum is opgebouwd rondom enkele indrukwekkende decors. Zo kun je zelf een plaatje nemen in de stoel van een romeinse keizer of voelen hoe het is om geketend in een kerker te zitten. Naast de decors zijn er in het museum verschillende attributen te vinden die in de verschillende films te zien waren. Het museum is niet al te groot, in iets minder dan een uurtje zal je de meeste ruimtes van het museum wel bezocht hebben.

Barrage El Mansour Eddahbi

Iets ten oosten van de stad Ouarzazate ligt het El Mansour Eddahbi meer. Dit meer is te vinden midden in een droog gebied en is in 1972 door mensenhanden aangelegd. Het meer werd in eerste instantie aangelegd om te dienen als watertoevoer voor de verschillende plantages in de omgeving. Tegenwoordig heeft het naast deze functie ook een decoratieve functie voor het golfresort dat naast het meer is gebouwd. Het meer met de dorre woestijn op de achtergrond zorgt voor unieke foto’s.