Rabat: de hoofd- en koningsstad van Marokko

Rabat is de hoofdstad van Marokko en behoort tot de vier koningssteden van het land. De stad is te vinden in het noordwestelijke deel van het land en kijkt uit over de Atlantische Zee. Anders dan veel andere steden in Marokko is er in Rabat veel meer ruimte. Dit komt met name omdat het historische centrum minder groot is en de nieuwere delen ruimer zijn opgezet. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn in het noordwestelijke deel van de stad te vinden aan de Wadi Bou Regreg. Het historische centrum van Rabat is terug te vinden op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Voor de meeste toeristen die op vakantie gaan Marokko is Rabat slechts een tussenstop, het is bij de meeste westerse toeristen een minder geliefde stedentrip bestemming. Toch zijn er in de stad tal van bezienswaardigheden en bijzondere plaatsen te vinden.Hassantoren

De Hassantoren van Rabat is al vele eeuwen het symbool van de stad. De toren is de onvoltooide minaret van de nooit afgebouwde Hassanmoskee. Dit zou een van de grootste moskeeën ter wereld moeten worden, de totale vloeroppervlakte zou meer dan tweeëntwintigduizend vierkante meter moeten worden. Tijdens de bouw in de tweede helft van de twaalfde eeuw, overleed de initiatiefnemer en raakte de bouw in het slop. De resten van de moskee bleven staan totdat ze tijdens een grote aardbeving in 1755 verwoest werden. Vandaag de dag is alleen de onafgebouwde toren nog in Rabat te zien. Origineel zou deze toren tachtig meter hoog moeten worden, maar ze zijn niet verder gekomen dan vierenveertig meter.Medina van Rabat

Net als in de meeste Marokkaanse steden speelt het dagelijks leven van Rabat zich af in de Medina. Deze historische wijk is het kloppend hart van de stad. Een bezoek aan de medina mag dan ook niet ontbreken tijdens bezoek aan Rabat. De belangrijkste ingang van de medina is de Bab El Had. Deze monumentale stadspoort is gebouwd aan het einde van de twaalfde eeuw, is rijkelijk versierd en wordt geflankeerd door tweetorens. Een van de mooiste en belangrijkste pleinen in de medina is de Palce Souk el Ghezel. Ooit werden er op dit plein alleen slaven verkocht, tegenwoordig is de handelswaar er stukken minder controversieel. Een andere belangrijke straat in de Medina is de Rue de Consuls. Deze straat wordt overdekt door een prachtig ijzeren dak die de verkopers normaal gesproken tegen de zon beschermd. Toen wij de medina bezochten diende de overkapping al bescherming tegen de regen. Zo gauw je in de woonwijken van de medina uitkomt worden de staten nog smaller en benauwder. Net als in de alle andere plaatsen in Marokko zijn de moskeeën in de medina van Rabat niet toegankelijk voor niet-moslims.

Kashba van de Oudaya’s

De Kashba van de Oudaya’s is de belangrijkste bezienswaardigheid van Rabat. Deze oude wijk heeft in de loop van de eeuwen, maar weinig veranderingen ondergaan waardoor de wijk nog steeds de sfeer van lang vervlogen tijden uitademt. De hoofdingang van de wijk is de Bab El Kébir langs deze poort loop je de wijk binnen. Het eerste wat je opvalt is dat de huizen bijna allemaal blauw beschilderd zijn. Dit werd oorspronkelijk gedaan om aan te geven in welke huizen Joodse mensen woonden. Toen de inwoners erachter kwamen dat het toeristen aantrok werden alle huizen blauw geschilderd. Als je dit deel van de kashba binnenloopt is de kans groot dat je wordt aangesproeken door iemand die wel als gids wil dienen. Deze zal je voor enkele euro’s de belangrijkste bezienswaardigheden van de Kashba van de Oudaya’s laten zien. Het is niet persé nodig om deze met een gids te bezoeken. Wil je liever zelf een rondje maken, maak dit dan goed duidelijk. Belangrijkste bezienswaardigheden van de kashba zijn de voormalige uitkijkpost, café Maure, de Andalusisische tuin het museum des Oudaya en de El-Atikamoskee. Jammer genoeg is het niet toegestaan voor niet niet-moslims om deze moskee te bezoeken. Vanaf de uitkijkpost heb je een goed uitzicht op het strand van Rabat.

Café Maure

In een lagergelegen deel van de Kashba van de Oudaya’s ligt café Maure. Volgens de reisgidsen komen de inwoners van de kashba naar deze plek toe om uit te rusten en bij te praten. In werkelijkheid zijn het voornamelijk toeristen die je in het café tegenkomt. Deze zijn door de zelfbenoemde gidsen van de kashba naar het café geloodst. Zo gauw je zit komt er een ober langs met muntthee en versgebakken zoetigheden. Voor een paar centen geniet je er van het uitzicht en de vers gemaakte producten. Als je liever niet tussen de westerse toeristen zit kun je deze plaats het beste mijden. Heb je hier geen problemen mee dan is café Maure zeker een aanrader.

Andalusische tuin

De meeste toeristen sluiten een bezoek aan de Kashba van de Oudaya’s af met een wandeling door de Andalusische tuin. Deze tuin is aangelegd aan het begin van de twintigste eeuw in de Moorse stijl. Net als in de rest van de kashba is de tuin overgenomen door katten. Tijdens ons bezoek aan de tuin telden we er vijfendertig en ik weet zeker dat we er nog enkele gemist hebben. In de tuin sis ook de ingang tot het voormalige woonhuis van Moulay Ismail. Dit woonhuis is tegenwoordig een volkskunst en kunstnijverheidsmuseum. Een andere bezienswaardigheid is het waterrad dat de tuinen van water voorziet.

Mausoleum van Mohammed V

Het Mausoleum van Mohammed V is te vinden op hetzelfde terrein als de Hassantoren. Het mausoleum is gebouwd in opdracht van Hassan de tweede als herinnering aan Mohammed de vijfde. Hij wordt gezien als de vader van de Marokkaanse onafhankelijkheid. Het mausoleum is een prachtig voorbeeld van de Arabische architectuur. Zowel de buiten- als de binnenzijde van het gebouw is prachtig versierd met tegels en geometrische patronen. Het mausoleum wordt dag en nacht bewaakt door een erewacht. Deze zijn gekleed in de traditionele kleding van de koninklijke garde. In de zomermaanden in het wit en de rest van het jaar in het rood. Vergeet tijdens je bezoek aan het mausoleum niet om even omhoog te kijken. De houten koepel is namelijk prachtig beschilderd.

Mohammed VI museum of modern art

Het Mohammed VI museum of modern art is het eerste grote museum in Marokko dat compleet gewijd is aan de modern kunst. Het museum pende in 2014 voor het eerst zijn deuren en heeft sindsdien meerder grote exposities gehouden. Tot de vaste collectie van het museum behoren voornamelijk werken van moderne Marokkaanse kunstenaars. Er zijn onder ander werken te vinden van Ahmed Yacoubi en Hassan Hajjaj.