De Hassantoren van Rabat is al vele eeuwen het symbool van de stad. De toren is de onvoltooide minaret van de nooit afgebouwde Hassanmoskee. Dit zou een van de grootste moskeeën ter wereld moeten worden, de totale vloeroppervlakte zou meer dan tweeëntwintigduizend vierkante meter moeten worden. Tijdens de bouw in de tweede helft van de twaalfde eeuw, overleed de initiatiefnemer en raakte de bouw in het slop. De resten van de moskee bleven staan totdat ze tijdens een grote aardbeving in 1755 verwoest werden. Vandaag de dag is alleen de onafgebouwde toren nog in Rabat te zien. Origineel zou deze toren tachtig meter hoog moeten worden, maar ze zijn niet verder gekomen dan vierenveertig meter.

Net als in de meeste Marokkaanse steden speelt het dagelijks leven van Rabat zich af in de Medina. Deze historische wijk is het kloppend hart van de stad. Een bezoek aan de medina mag dan ook niet ontbreken tijdens bezoek aan Rabat. De belangrijkste ingang van de medina is de Bab El Had. Deze monumentale stadspoort is gebouwd aan het einde van de twaalfde eeuw, is rijkelijk versierd en wordt geflankeerd door tweetorens. Een van de mooiste en belangrijkste pleinen in de medina is de Palce Souk el Ghezel. Ooit werden er op dit plein alleen slaven verkocht, tegenwoordig is de handelswaar er stukken minder controversieel. Een andere belangrijke straat in de Medina is de Rue de Consuls. Deze straat wordt overdekt door een prachtig ijzeren dak die de verkopers normaal gesproken tegen de zon beschermd. Toen wij de medina bezochten diende de overkapping al bescherming tegen de regen. Zo gauw je in de woonwijken van de medina uitkomt worden de staten nog smaller en benauwder. Net als in de alle andere plaatsen in Marokko zijn de moskeeën in de medina van Rabat niet toegankelijk voor niet-moslims.

De Kashba van de Oudaya’s is de belangrijkste bezienswaardigheid van Rabat. Deze oude wijk heeft in de loop van de eeuwen, maar weinig veranderingen ondergaan waardoor de wijk nog steeds de sfeer van lang vervlogen tijden uitademt. De hoofdingang van de wijk is de Bab El Kébir langs deze poort loop je de wijk binnen. Het eerste wat je opvalt is dat de huizen bijna allemaal blauw beschilderd zijn. Dit werd oorspronkelijk gedaan om aan te geven in welke huizen Joodse mensen woonden. Toen de inwoners erachter kwamen dat het toeristen aantrok werden alle huizen blauw geschilderd. Als je dit deel van de kashba binnenloopt is de kans groot dat je wordt aangesproeken door iemand die wel als gids wil dienen. Deze zal je voor enkele euro’s de belangrijkste bezienswaardigheden van de Kashba van de Oudaya’s laten zien. Het is niet persé nodig om deze met een gids te bezoeken. Wil je liever zelf een rondje maken, maak dit dan goed duidelijk. Belangrijkste bezienswaardigheden van de kashba zijn de voormalige uitkijkpost, café Maure, de Andalusisische tuin het museum des Oudaya en de El-Atikamoskee. Jammer genoeg is het niet toegestaan voor niet niet-moslims om deze moskee te bezoeken. Vanaf de uitkijkpost heb je een goed uitzicht op het strand van Rabat.
