Meknes: de onbekende koningsstad

Meknes is een grote stad in het centraal-noordelijke deel van Marokko. Meknes is een van de vier koningssteden. Het is qua naam misschien wel de minst bekende, maar doet in schoonheid zeker niet onder voor de andere koningssteden van Marokko. De stad ligt tussen de twee andere koningssteden, Fez en Rabat in niet ver van de historische stad Volubilis. De stad staat bekend om zijn indrukwekkende stadsmuren die een totale lengte hebben van vijfenveertig kilometer. Het merendeel van de huidige bezienswaardigheden zijn gebouwd onder leiding van Moulay Ismaïl, de man die de stad groot heeft gebracht. Meknes valt grofweg in drie stukken te verdelen. De historische medina, de koningsstad en de Ville Nouvelle aan de andere zijde van het water.Bab Mansour Laleuj

De Bab Mansour Laleuj, vrij vertaald de poort van de Zegevierende afvallige, is de triomfboog van Meknes. De rijkelijk versierde poort behoort tot de mooiste van het land. De bouw van de poort startte aan het einde van de zeventiende eeuw en werd pas zestig jaar later voltooid. Op de poort zijn ingenieuze geometrische patronen te zien. Nog steeds geeft de poort toegang de Place Lalle Aouda en de Koningsstad van Meknes. Door de poort loop tegenwoordig een doorgaande weg. Voetgangers moeten door een van de torens van de poort. In de poort is een klein winkeltje met snuisterijen te vinden.Volubilis

De stad Volubilis kwam tot bloei van de derde tot de eerste eeuw voor onze jaartelling. In het jaar 45 voor Christus werd de stad ingenomen door de Romeinen en werd het de belangrijkste Romeinse stad in dit deel van Afrika. Het diende onder andere als handelspost. Ten tijde van de Romeinen groeide Volubilis uit tot de indrukwekkende stad is zoals we hem nu kennen. Er werden prachtige poorten, badhuizen en een badhuis gebouwd. Anders dan veel andere steden uit deze periode werd Volubilis na de val van Rome niet verlaten, maar er bleven tot en met de achttiende eeuw mensen wonen. Pas na een grote aardbeving en plunderingen werd de stad verlaten. Dit is één van de redenen dat er nog zoveel van Volubilis in tact is. Volubilis is terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Medina van Meknes

De Medina van Meknes is kleiner dan die van veel andere grote steden. Toch is het kleine compacte centrum van Meknes een populaire toeristische trekpleister. Tussen de inwoners van de stad herken je regelmatig westerse toeristen die hun weg banen tussen de verschillende stalletjes. Neem je tijd om rustig door de medina te lopen, probeer wel altijd in de wat drukkere delen te blijven, in de achterafstraatjes kom je vaak niets meer tegen dan verouderde woonhuizen. De inwoners zitten meestal niet op pottenkijkers te wachten. Ben je met de auto op bezoek in Meknes dan zit er net buiten de medina een grote parkeerplaats waar je voor een centen je auto bewaakt kunt parkeren.

Lahdim plein

Het Lahdim plein is het belangrijkste plein van de stad. Het plein bevindt zich recht tegenover de Bab mansour Laleuj en is tegelijkertijd de toegang tot de oude medina van Meknes. Het plein zelf heeft iets weg van het Djemaa el Fna, maar dan veel minder groot en toeristisch. Toch zie er dezelfde slangenbezweerders, hennatatoeëerders en andere toeristische valkuilen. Met name de geklede aapjes op het plein zorgden voor een ongemakkelijk gevoel. De linkerzijde van het plein is gevuld met winkels en eettentjes die zich uitsluitend richten op de bussen vol toeristen die hier dagelijks worden uitgeladen. Vanaf het plein kun je vrij gemakkelijk naar de overdekte souk lopen waar vers fruit, groente en vlees wordt verkocht.

Dar Jamai museum

Het Dar Jamai museum wordt gezien als een van de belangrijkste musea van Marokko. Het is gevestigd in een voormalig paleis. Helaas werd het museum tijdens ons bezoek aan Meknes uitgebreid gerenoveerd waardoor het niet mogelijk was om het Dar Jamai museum te bezoeken.

Mausoleum van Moulay Ismail

Het mausoleum van Moulay Ismail is één van de mooiste en bekendste bezienswaardigheden van Meknes. Het Mausoleum heeft een indrukwekkende ingang, die bestaat uit een gebeeldhouwde gevel met een piramidevormig dak. De andere delen van et mausoleum zijn net zo uitbundig versiert als de ingang. Naast Moulay Ismail zijn ook de lichamen van zijn vrouw, zijn zoon en sultan Moulay Abderrahman bijgezet in de grafkamer. Jammer genoeg kun je als niet moslim niet de ruimte betreden met de graftomes, wel zijn alle andere ruimtes geopend voor het publiek, mits je je schoenen uittrekt.

Stadsmuren van Meknes

De stadsmuren van Meknes behoren tot de meest indrukwekkende van het land. Kroonstuk van de stadsmuren is de Bab Mansour Laleuj, maar er zijn in Meknes nog veel meer prachtige stadspoorten te vinden. Heb je wat extra tijd in Meknes dan is het leuk om wat andere delen van de stad te verkennen, dan alleen de medina. De oude stadsmuren zullen je meenemen naar bijzondere plaatsen binnen de stad die je het gevoel geven in een heel andere wereld rond te lopen. Het merendeel van de stadsmuren verkeren in een goede tot redelijke staat, toch zijn er enkele delen die al enige tijd op een renovatie wachten.