Oldtimers

Kenmerkend voor het straatbeeld van Havana zijn de vele oldtimers die er rondrijden, die er geparkeerd staan of waar aan gesleuteld wordt. Dat sleutelen is regelmatig nodig omdat de meeste van deze auto’s stammen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het betreft grotendeels Amerikaanse klassiekers die noodgedwongen in Havana zijn blijven rijden. Dat komt door het handelsembargo dat de Verenigde Staten begin jaren zestig invoerde met als doel om het inmiddels communistisch geworden Cuba te dwingen afstand te doen van het communisme. Amerika duldde immers geen communistisch land in zijn achtertuin, zoals Cuba toch wel gezien wordt. Hierdoor konden er amper tot geen nieuwe auto’s meer geïmporteerd worden, met uitzondering van Russische automobielen zoals Lada’s. Voor het straatbeeld van Havana (en andere Cubaanse steden) betekent dit dat er een bonte mix is ontstaan van klassieke auto’s, Russische auto’s en hedendaagse Aziatische auto’s die veelal vrij recent naar Cuba verscheept zijn.

De oldtimers worden vooral ingezet als taxi en voor rondritten door de stad. Als ze als taxi ingezet worden dan moet je wel een duidelijke prijsafspraak maken, want er zit geen meter in deze auto’s. Voor een rondrit betaal je vaak een vast bedrag. Ook deze moet je duidelijk vooraf afspreken. Reken op ongeveer 35-40 CUC voor een rondrit van een uur. Als ze denken dat je een Amerikaan en/of een cruisepassagier bent dan proberen ze meer geld te vragen. Soms vragen ze dan wel 70 tot 80 CUC voor dezelfde rondrit. Dat zijn belachelijke prijzen waar je zeker niet in mee moet gaan. Geef desnoods aan dat je geen Amerikaan bent en ook geen cruisepassagier.

Tags bij dit artikel: ,


Havana

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Havana op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Havana.
> Havana tips en informatie


Alles over Havana