Trinidad: genieten van het historisch centrum

Hoewel Havana de meest bezochte stad van Cuba is, is Trinidad de meest authentieke en voor toeristen misschien wel de meest interessante stad van het land. Het oude centrum van Trinidad ademt nog echt een beetje de sfeer van het Cuba van vroeger uit, ondanks het feit dat het toerisme wel steeds meer een duidelijke stempel op Trinidad begint te drukken. Veel van de oorspronkelijke architectuur is bewaard gebleven. De prachtige, kleurrijke gebouwen liggen in het historisch centrum van de stad vooral aan autovrije of autoluwe wegen. Dit komt het karakter van de stad enorm ten goede. Het geluid van het dagelijks leven wordt hierdoor amper overstemd door geluiden van moderne vervoersmiddelen. De meeste wegen in het hart van Trinidad waar je wel mag rijden zijn overigens geen pretje voor het onderstel van de auto’s. Kinderkopjes met soms flinke kuilen of hobbels zijn niet zo vriendelijk voor de vering van de vaak nog klassieke auto’s die hier het straatbeeld grotendeels bepalen. Je ziet deze oldtimers dan vaak stapvoets door bepaalde stukken van Trinidad rijden.

Als je Trinidad wilt bezoeken dan moet je eigenlijk wel minimaal een hele dag uittrekken. Dat is niet omdat de stad zo groot is, maar omdat je eigenlijk op je gemak je door alle straten van het centrum moet laten meezeulen in de historie van de stad. Er zijn leuke winkeltjes en interessante galerieën waar vooral kleurrijke Cubaanse schilderkunst verkocht wordt. Ook de verschillende panden in Trinidad zelf mogen zeker kleurrijk genoemd worden. Het zijn vooral pasteltinten die voor de verschillende panden gebruikt worden. Zeker met fraai zonnig weer zorgt dit voor enorm veel sfeer in de stad.

Zodra de avond valt verandert de sfeer in de stad. Het geluid van voetstappen door de straten van Trinidad maakt steeds meer plaats voor de klanken van muziek vanuit de bars, restaurants en op straat. Dé plek om van muziek en dans op straat te genieten is op ‘muzikale trap’. Dit is de brede trap die vanaf de Calle Cristo naar het Casa de la Música loopt.



Heerlijk eten in Trinidad

Dat Trinidad een voor toeristen boeiende bestemming is merk je ook goed in het aanbod aan restaurants. Er zit in het oude centrum van Trinidad een relatief hoge concentratie aan eetgelegenheden zoals restaurants en zogenaamde paladares. Bij een restaurant is de staat (deel)eigenaar, bij een zogenaamde paladar eet je in een particulier restaurant. Van oorsprong zijn de paladares vrij kleinschalig van opzet, tegenwoordig zie je steeds meer families hun krachten bundelen waardoor er particuliere eetgelegenheden ontstaan met meer capaciteit. In Trinidad zijn een aantal heerlijke plekjes te vinden om te eten zoals Parador Sol Y Son waar je op een sfeervolle patio van je maaltijden geniet terwijl een Cubaanse band livemuziek ten gehore brengt. Een andere topper is volgens ons La Redacción. Dit restaurant is gevestigd in een oud koloniaal pand waar vroeger de krant ‘El Liberal’ gemaakt werd. Op allerlei manieren zie je in het pand terug dat hier journalisten en drukkers samengewerkt hebben aan de krant.



Oude auto’s

Trinidad op zich is al een plaatje om te zien, maar het zijn de oude auto’s die het plaatje helemaal compleet maken. Door het begin jaren zestig door Amerika ingestelde handelsembargo werd het ineens heel erg lastig om nieuwe auto’s te importeren in Cuba. Het gevolg is dat een deel van de auto’s die er al rondreden nu nog steeds rondrijden. Men is er erg handig in geworden om deze hoofdzakelijk Amerikaanse auto’s rijdend te houden. Dat betekent dat er vaak geen Amerikaanse V8 meer onder de motorkap zit maar dat de motor vervangen is door een modernere vier- of zescilinder van Japanse, Koreaanse of Chinese makelij. De schoonheid van de oldtimers past prima bij het uiterlijk van Trinidad. De noodzaak van vroeger is daarom nu een deugd geworden. De klassieke auto’s worden dan ook regelmatig ingezet als taxi omdat toeristen bereid zijn om in zo’n auto wat meer te betalen dan in reguliere taxi’s.

Plaza Major

In het hart van de stad Trinidad ligt het plein Plaza Major. Zowel door de lokale bevolking als door de toeristen die de stad bezoeken wordt dit plein gebruikt als ontmoetingsplaats. In het midden is een klein parkje met palmbomen aangelegd die afgezet is met een wit hekwerk. Rondom dit park tref je uiteenlopende koloniale gebouwen en een kerk die gebouwd werden in de periode dat er veel welvaart verrees dankzij de suikerhandel vanuit Valle de los Ingenios en de bijkomende slavenhandel zoals die plaatsvond tijdens de achttiende en negentiende eeuw. Een deel van deze geschiedenis wordt tegenwoordig verteld in het prachtige gebouw Palacios Cantero, waarin het ‘Museo de Historia Municipal’ historische stadsmuseum is gevestigd. Ander bezienswaardigheden aan de Plaza Major zijn Iglesia Parroquial de la Santísima Trinidad, Palacio Brunet, La Casa de los Conspiradores, Iglesia y Convent de San Francisco, Casa de los Sánches Iznaga, Museo de Arquelogía Guamuhaya en Casa de Aldemán Ortiz. De laatstgenoemde betreft het voormalige woonhuis van de burgemeester, maar is tegenwoordig ingericht als een prachtige ‘bodegita’ waar je heerlijk kunt eten

Iberostar Grand Hotel Trinidad

Als je liever in een hotel overnacht in plaats van bij mensen thuis dan is het Iberostar Grand Hotel Trinidad de allerbeste keuze voor wie in een goed hotel wil slapen. Dit vijfsterrenhotel is de spreekwoordelijke uitzondering op de regel dat de kwaliteit van hotels in Cuba gemiddeld niet zo goed is. In het Iberostar Grand Hotel Trinidad overnacht je in een prachtig koloniaal gebouw in het centrum van Trinidad. Het hotel ligt aan een plein waar je één van de weinige wifihotspots van Trinidad aantreft. Gasten roemen de inrichting van het hotel, zijn zeer te spreken over het ontbijtbuffet en zijn erg blij met de inrichting van hun kamers. Het enige nadeel voor gezinnen met minderjarige kinderen is dat het hotel een ‘adults only’ hotel is. Met jonge kinderen kun je hier dus niet terecht, wat voor een deel van de gasten juist als een groot voordeel beschouwd wordt.

Casa de la Música

Muziek lijkt van levensbelang in Cuba. Overal hoor je dan ook muziek uit de huizen komen of wordt er muziek op straat gemaakt. Met een beetje geluk zie je dat er zelfs een dansje wordt gemaakt. Casa de la Música is een begrip in Trinidad. Het is te vinden bovenaan de trappen naast Plaza Mayor. Elke avond tijdens of na het diner wordt hier in Casa de la Mùsica live muziek gemaakt. De tafels en stoelen gaan opzij en er ontstaat als vanzelf een dansvloer. Vanaf een uur of negen wordt er aan het toestromende publiek een toegangsprijs gevraagd om de drukte enigszins in toom te houden. Overdag zijn de terrassen en vele traptreden veelal gevuld met toeristen die er een heerlijk verkoelend drankje nuttigen of een wifi signaal proberen te bemachtigen.

Casa particular

In en rondom Trinidad vind je een aantal hotels waar je kunt overnachten. Deze hotels zijn eigendom of deeleigendom van de staat en relatief prijzig in verhouding tot de kwaliteit die deze accommodaties je kunnen bieden. Een positieve uitzondering hierop is het koloniale Iberostar Grand Hotel Trinidad. Dé manier om in Trinidad (en ook elders in Cuba) te overnachten is in een ‘casa particular’. Dit is een soort van Cubaanse B&B. Je slaapt dus in principe bij mensen thuis. Je krijgt daar je eigen kamer en krijgt in de ochtend een ontbijt aangeboden. Deze manier van overnachten is over het algemeen goedkoper en leuker dan in hotels. Het persoonlijk contact met de lokale mensen wordt zo ook gestimuleerd waardoor je Cuba belevenis nog intensiever wordt. Je herkent de ‘casas particulares’ vooral aan de bordjes met de blauwe logo’s. Betalen doe je vrijwel altijd cash, in convertible pesos. Reserveren kan meestal via e-mail of telefonisch. Er zijn wat sites en apps waarin de ‘casas particulares’ staan.

Wifispots

In Cuba is het enorm duur om met je Nederlandse of Belgische mobiele abonnement online te gaan. Internetten doe je daarom via zogenaamde wifi-hotspots. Helaas is het in Cuba niet zo dat vrijwel ieder hotel of restaurant hun klanten gratis wifi aanbiedt. Al zouden ze willen, ze kunnen het gewoonweg niet. Op het gebied van internet heeft staatsbedrijf Etecsa een monopoliepositie. Etecsa beheert op verschillende openbare plekken openbare wifispots. Daar kun je met je mobiele telefoon, tablet of laptop het internet op gaan. Dat doe je door middel van vooraf aangeschafte kraskaarten die je ieder 1 uur internettoegang bieden. Je hoeft dit niet in één keer op te maken. Je mag er dertig dagen over doen om je tegoed van een uur op te maken. In Trinidad kun je internetten op Plaza Carillo en op de trappen van Casa de la Música (bij Plaza Mayor). Aan de grote hoeveelheden van mensen die op hun mobiel actief zijn zie je al snel waar de wifidekking het beste is.

Museo Nacional de La Lucha Contra Bandido

Niet ver van Plaza Mayor is het museum ‘Museo Nacional de la Lucha Contra Bandido’ te bezoeken, wat gevestigd is in een voormalig klooster. De naam laat al vermoeden dat het museum gaat over de strijd tegen “bandieten”. Lees in dit geval de contrarevolutionaire groepen die vochten tegen de tegenstanders van de revolutionaire beweging van Fidel Castro. De geschiedenis over de revolutie kom je op vele plekken in Cuba tegen en dus ook in Trinidad. In dit museum met de klokkentoren kun je met of zonder gids een aantal ruimtes bezoeken waarin allerlei voorwerpen, foto’s, kleding en oude brieven tentoon worden gesteld, die ieder een stukje van deze geschiedenis belichten. Het museum werd al in 1984 geopend. Helaas is vrijwel alles in ‘Museo Nacional de La Lucha Contra Bandido’ in het Spaans. Behalve dat het bezoeken van het museum een aanrader is, kun je er ook de toren beklimmen. Middels een aantal trappen bereik je gefaseerd de toren van deze voormalige kloosterkerk waarin de klokken hangen. Je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht over de stad Trinidad en de omgeving.