Lagos: authentieke stad aan de Portugese zuidkust

De Portugese stad Lagos is een verademing binnen de steeds meer door het toerisme gedomineerde regio Algarve. Eerlijk is eerlijk: ook in Lagos zul je op allerlei manieren te maken krijgen met toerisme en toeristen die door de straten van de stad slenteren. Er is echter wel een verschil met de nabijgelegen stad Albufeira en dat is dat Lagos zijn eigen identiteit grotendeels heeft kunnen bewaren. Hier geen enorme toeristenwijken met grote hotels of luidruchtige uitgaansstraten, maar een aangename relaxte sfeer die vooral buiten het hoogseizoen te ervaren is. In de periode juni tot en met september is ook Lagos druk, eigenlijk iets te druk naar onze zin. Dat is helaas de tol die je als bezienswaardige stad tegenwoordig betaalt.

Historische stad
Lagos heeft een geschiedenis die meer dan 2000 jaar teruggaat. Lagos werd aanvankelijk bewoond door de Carthagers, maar werd later een belangrijke Romeinse nederzetting die bekend stond als Lacobriga. Het was echter tijdens het tijdperk van de ontdekkingen in de 15e eeuw dat Lagos echt tot bloei kwam. Onder het bewind van prins Hendrik de Zeevaarder werd Lagos een belangrijk maritiem centrum. De stad was het vertrekpunt voor talloze expedities die leidden tot de ontdekking van nieuwe landen en handelsroutes.

Historische locaties
Een van de meest iconische historische locaties in Lagos is het Forte da Ponta da Bandeira. Dit 17e-eeuwse fort getuigt van het strategische belang van de stad als bescherming tegen piraten en indringers. Vlakbij bieden de ingewikkelde tegels en maritieme motieven van de Igreja de Santo António een kijkje in de religieuze en culturele geschiedenis van de regio. Het bijbehorende Gemeentemuseum herbergt een gevarieerde collectie artefacten, variërend van Romeinse mozaïeken tot 16e-eeuwse navigatie-instrumenten, waardoor bezoekers een goed beeld krijgen van de historische betekenis van Lagos.

Fantastische kustlijn en stranden
Lagos staat bekend om zijn adembenemende kustlijn, die wordt gekenmerkt door gouden zandstranden, indrukwekkende kliffen en kristalhelder water. Praia Dona Ana, vaak geprezen als een van de mooiste stranden ter wereld, heeft turquoise water tegen een achtergrond van torenhoge rotsformaties. Praia do Camilo, bereikbaar via een houten trap, biedt een meer afgelegen ervaring met zijn kleine, beschutte baai.Historische centrum van Lagos

Het hart van Lagos is de charmante oude stad, een doolhof van geplaveide straten met witgekalkte huizen versierd met kleurrijke dakpannen. Dit gebied is perfect voor ontspannen wandelingen, met op elke hoek een nieuwe verrassing. Denk daarbij aan een schilderachtig café, een traditionele handwerkwinkel of een bruisend plein is. Het Praça de Gil Eanes is een centraal plein waar zowel de lokale bevolking als toeristen samenkomen, vaak vermaakt door straatartiesten en muzikanten.

De Mercado Municipal de Lagos is een ander hoogtepunt. Deze plaatselijke markt is dagelijks geopend en biedt een levendig aanbod van verse producten, zeevruchten en plaatselijke delicatessen. Een praatje maken met de verkopers en proeven van regionale lekkernijen is een ervaring die de essentie van Lagos tot leven brengt. De begane grond wordt gebruikt voor de verkoop van vis en schaaldieren en op de eerste verdieping kun je terecht voor groente, fruit en lokale producten. Op de bovenste verdieping is een restaurant gevestigd waarvan het dakterras een fenomenaal uitzicht over Lagos biedt.Zonsopkomst of zonsondergang

In Lagos kun je geweldige zonsopkomsten en zonsondergangen ervaren. Het hangt van het reisseizoen af wat de beste optie is. Je bent snel geneigd om voor de zonsondergang te kiezen. In de zomer is de zonsopkomst vaak de betere keuze, ook al moet je daarvoor vroeg je bed uit. Dat komt omdat naarmate de dagen langer worden, de zonsondergang en de zonsopkomst meer richting het noordwesten en het noordoosten verschuiven. Dat betekent voor Lagos dat de zon op een gegeven moment boven land ondergaat, wat visueel minder aantrekkelijk is. Vanaf het Praia Dona Ana kun je in de maanden mei, juni en juli de zon boven de zee en tussen de rotsformaties op zien komen. Bijkomend voordeel is dat je door het vroege tijdstip zelden met veel mensen tegelijkertijd van zit moment aan het genieten bent. Voor het maken van foto’s en video’s komt dat goed uit.

Igreja de Santo António

Genesteld in het historische hart van Lagos staat de Igreja de Santo António als een bewijs van het rijke culturele en religieuze erfgoed van de stad. Deze prachtige kerk, gewijd aan de heilige Antonius van Lissabon, is niet alleen een gebedsplaats, maar ook een schat aan barokke kunst en historisch belang. Een bezoek aan de Igreja de Santo António biedt een uniek kijkje in het verleden van Portugal, de architectonische kracht en de blijvende spirituele tradities.

Tegenwoordig is de kerk onderdeel van het Gemeentemuseum. Je loopt eerste door de verschillende exposities voordat je bij de daadwerkelijke ruimte terechtkomt die eeuwenlang dienstgedaan heeft als religieuze ontmoetingsplaats. Bij binnenkomst worden bezoekers meteen getroffen door de weelde van het interieur. Het plafond, versierd met ingewikkeld houtwerk, beeldt het leven van Sint Antonius uit aan de hand van een reeks levendige schilderijen. Vooral het altaarstuk is prachtig, gemaakt met verguld houtwerk dat de finesse van het Portugese vakmanschap laat zien. Dit uitbundige gebruik van bladgoud op het houtsnijwerk is een kenmerk van de Portugese barokstijl en creëert een sfeer van goddelijke pracht en eerbied.

Iedere dag markt

Voor veel toeristen, en in het bijzonder Nederlandse vakantiegangers, vormt het bezoeken van een markt een belangrijk onderdeel van het vakantievieren. In Lagos kom je dan prima aan je trekken, want daar staan iedere dag van de week marktkraampjes op de promenade langs de Avenida dos Descobrimentos. Deze marlt richt zich vooral op toeristen. Zo kun hier kleding, mooie accessoires en allerlei hebbedingetjes kopen. De meeste kraampjes gaan ’s morgens tussen 9 en 10 uur open en blijven tot pakweg een uur of 17 – 18 spullen verkopen. Parkeren kan als je geluk hebt langs de weg vlak bij de markt. Anders kun je de auto kwijt in de parkeergarage die op nog geen tweehonderd meter lopen ligt.

Ponta da Piedade

Ponta da Piedade is een natuurwonder dat je niet mag missen. Het bestaat vooral uit een reeks opvallende rotsformaties en bogen in zee, aangevuld met enkele schitterende strandjes. Boottochten en kajaktochten bieden unieke perspectieven op deze adembenemende geologische kenmerken, waardoor bezoekers verborgen grotten en holen langs de kust kunnen verkennen. De boottochten vertrekken meerdere keren per dag vanuit de haven van Lagos. De kanotochten vertrekken vooral vanaf het Praia Dona Ana.

Op het einde van Ponta da Piedade staat een vuurtoren. Dara kun je met de auto niet komen. Je huurauto kun je kwijt op de gratis parkeerplaats die pakweg vijfhonderd meter ten noorden van de Farol da Ponta da Piedade ligt. Over de landtong is een houten wandelpad aangelegd dat je laat genieten van panoramische uitzichten.