Porto: meer dan alleen Port

Porto is na Lissabon de grootste en belangrijkste stad van Portugal. De stad ligt in het noorden van Portugal aan de rivier de Duoro. Porto dankt zijn naamsbekendheid voornamelijk aan de Port maar de stad is veel meer dan Port alleen. Natuurlijk mag je een portproeverij tijdens je bezoek aan de stad niet overslaan. Met name de historische binnenstad van Porto, die door de Unesco in zijn geheel op de werelderfgoedlijst is gezet is meer dan de moeite waard. De prachtige smalle straten, de huizen met azulejo’s en de prachtige vergezichten in deze wijk maken Porto tot een bijzondere ervaring.
Porto is gesticht tijdens de Romeinse overheersing op het Iberisch schiereiland. Al lang voor deze tijd was de omgeving van de stad bewoond. De echte opkomst van Porto vindt plaats tijdens de Middeleeuwen. De Sé kathedraal en veel andere historische gebouwen stammen uit deze periode. In de vorige eeuw was de stad langzaam aan het verpauperen maar sinds de historische binnenstad op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat begint de stad zijn oude grandeur weer te tonen.

Porto Card

Als je Porto als toerist bezoekt dan is de Porto Card ideaal. Voor een relatief laag vast bedrag heb je met deze kortingskaart gedurende 1, 2 of 3 dagen gratis toegang tot veel musea in Porto en kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in Porto.
alles over de Porto Card & koop nu onlineHistorische tram

De historische tram van Porto is een leuke manier om de stad Porto beter te leren kennen. Er zijn op drie plaatsen in het centrum nog klassieke tramlijnen te vinden. Het zijn tweeasssige motorwagens met een trolleystang. De trams worden hoofdzakelijk gebruikt door toeristen die op een ludieke manier de stad willen verkennen en het niet geringe hoogteverschil willen overbruggen. Deze trams maken deel uit van het openbaarvervoersnetwerk van Porto. Wie een ritje op de tram wilt maken zal dus in het bezit moeten zijn van een openbaarvervoerspas of een kaartje kopen bij de conducteur.

 Portproeverij

Tijdens een bezoek aan Porto dan kan je er bijna niet omheen om mee te doen aan een portproeverij. De verschillende proeverijen verschillen strek van porthuis tot porthuis maar komen in principe allemaal op hetzelfde neer. De basis bestaat uit het proeven van een aantal verschillende soorten port. Tijdens het proeven wordt heel duidelijk het verschil tussen de verschillende soorten uitgelegd. Een proeverij begint meestal met een witte port gevolgd door een ruby en de proeverij wordt afgesloten met een tawny. Zeker omdat je deze drie soorten achter elkaar drinkt kun je goed de verschillen tussen de verschillen soorten onderscheiden. Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten port maar deze drie zijn over het algemeen de populairste. Na de proeverij krijg je bij de meeste porthuizen de mogelijkheid om de port die het beste bij je past te kopen.

Boottocht op de Duoro

Iets wat je zeker niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Porto is een boottocht op de Duoro. Vanaf de kade in de wijk Ribeira vertrekken er met regelmaat rondvaartboten. Deze boten hebben zo goed als allemaal het uiterlijk van een rabelo. Rabelo’s zijn boten die vroeger gebruikt werden om de portvaten vanaf de Quinta’s naar de porthuizen en kelders in Gaia te brengen. Er worden verschillende soorten rondvaarten aangeboden de populairste duurt ongeveer een uur. Deze tocht neemt je mee langs de verschillende bruggen die Gaia en Porto met elkaar verbinden om uiteindelijk naar de monding van de Duoro in de Atlantische Oceaan te varen. Het mooiste is het om deze te maken tijdens de zonsondergang.

Wie zeker wil zijn van plek op de rondvaartboot die kan vooraf tickets via internet reserveren. Zo kun je bijvoorbeeld de Zes Bruggen Cruise met korting boeken.

Magic Tourism

Magic Tourism is het grootste commerciële toeristische bureau van Porto. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het boeken bij ze. Van een boottocht op de Duoro tot een bezoek aan een plaatselijke Fadobar en van een portproeverij tot een wandeling met gids door de historische binnenstad het kan er allemaal. Het kantoor van Magic Tourism is te vinden in de buurt van het bovenste dek van de Dom Luis I-brug in de Avenue Vimara Peres.
Een van de populairste excursies die er geboekt kunnen worden is een twee uur durende tour door de stad met de Magic train. Onderweg kom je langs alle hoogtepunten van de stad en maak je een stop bij een portproeverij. Wil je meer informatie over Magic Tourism neem dan contact met ze op.

Igreja de São Francisco

De Igreja de São Francisco is één van de beroemdste kerken van Porto. Het is een van de weinige gotische monumenten in het historische centrum van de stad. Mede hierdoor is de kerk op de werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. De bouw van de kerk is gestart in het begin van de dertiende eeuw in opdracht van de franciscanen van porto. In eerste instantie werd een kleine kerk gebouwd die een eeuw later in opdracht van de toenmalige koning flink werd uitgebreid. In de vijftiende en zestiende eeuw werd de Igreja de São Francisco de huiskerk van enkele van de belangrijkste en rijkste families van Porto. Een groot deel van deze families ligt in de kerk begraven. In de achttiende eeuw werd het interieur van de kerk vervangen. Er werden weelderige houtsnijwerken aangebracht die versierd werden met een dikke laag bladgoud. Er schijnt in totaal tweehonderd kilo bladgoud gebruikt te zijn om de kerk te versieren.
de kerk heeft zijn religieuze functie verloren en doet tegenwoordig dienst als expositieruimte en er worden met regelmaat evenementen en concerten in de kerk georganiseerd.

Lello

De boekhandel Lello is de beroemdste boekhandel van Portugal en misschien wel van heel Europa. Het is de bijzondere trap die midden in de boekhandel staat die het zo bijzonder maakt. Deze trap waarvan beweerd wordt dat J.K. Rowling er de inspiratie vandaan haalde voor de bewegende trappen van Zweinstein, is uniek. Maar dit is niet het enige wat deze boekhandel de moeite waard maakt. De prachtige gevel, het schitterende glas-in-lood en het indrukwekkende houtsnijwerk maken van Lello echt een hele bijzondere boekhandel. Jammer genoeg is het niet toegestaan om foto’s te maken. Probeer het overigens ook niet stiekem te doen want dan wordt je op een niet zo vriendelijke manier verzocht om de winkel te verlaten.

Duoro

De Duoro is de levensader van de stad Porto. De rivier stroomt langs de stad en zorgde voor de opbloei van deze havenstad. Zo’n zes bruggen verbinden Porto en Vila Nova de Gaia aan de zuidoever. De rivier ontspringt in Spanje in het Sierra de la Demanda gebergte. Na 897km mondt hij uit in de Atlantische Oceaan bij Porto. Bij Miranda de Douro stroomt de rivier Portugal in. Hier beginnen aan de oevers van de rivier ook de Quinta’s. De wijngaarden waar de druiven voor de port groeien. Vanaf deze vallei werden vroeger de vaten Port op rabelo’s richting de stad Porto gevoerd. Nog steeds vind je aan de oevers van de rivier in Porte veel wijnhuizen die hier aan de kades hun Port verkopen.

Dom Luís I brug

De Dom Luís I brug is een van de zes bruggen die de rivier de Duoro omspant. Hij verbindt Porto aan Villa Nova de Gaia. De Dom Luís I brug is een typisch voorbeeld van een laat negentiende eeuwse constructie. De brug is geheel gemaakt van metaal en doet sterk denken aan de Eifeltoren. Niet verwonderlijk aangezien de bouwer en ontwerper van de brug Téophile Seyrig lange tijd samenwerkte met Gustav Eiffel. De brug bestaat uit twee dekken met een boog ertussen. Hij overspant zo’n 385,25 meter. Op het bovenste dek mogen alleen voetgangers lopen en rijdt de Metro do porto light rail system. Op het onderste dek rijdt het andere verkeer.

São Bento Station

Het São Bento stations heeft een van de meest bijzondere stationshallen ter wereld. Het station werd gebouwd in 1916 op de plaats waar vroeger een klooster stond. Hier komt ook de naam van het station vandaan. In de stationshal vind je meer dan 20.000 Portugese tegeltjes tegen de wand die samen een aantal bijzondere taferelen uit de Portugese geschiedenis uitbeelden. Veldslagen, beroemde koningen en het Portugese landschap sieren de gevel van de hal. En dat alles in heel veel Portugese tegeltjes. De tegels werden ontworpen door de belangrijkste azulejo schilder uit die tijd Jorge Colaco. Het gebouw zelf werd ontworpen door Architect José Marques da Silva in een neoclassicistische stijl. Het gebouw is groot en pompeus en heeft grote Romaanse bogen.

Sé kathedraal van Porto

De Se Kathedraal in Porto werd gebouwd in 1110 en voltooid in de 13e eeuw. Wellicht dat het uiterlijk van de kathedraal te maken heeft met de stijlverandering in de bouwkunst in die tijd. De voorkant van de kerk is erg sober. Een typisch Romaanse bouwstijl met een Rosette raam, ronde Romaanse bogen en twee torens. De kantelen op het ingangsportaal doen dan echter weer wat Moors aan, de koepelvormige torentjes typisch Portugees en de zijkanten zijn met de rijke versiering zeer duidelijk barok. Een bijzondere mix van bouwstijlen. De binnenkant van de kerk is vrij sober. Het koor is rijk versierd met marmer en goud, maar de rest van de kerk is enkel steenkleurig zonder veel opsmuk. Aan de zijkant van de kerk vind je het oude klooster.

Mercado Bolhão

Iets wat vervallen, maar oh zo sfeervol is de overdekte markt van Bolhão. De markt dateert uit 1839 en bestaat uit twee verdiepingen. Een balustrade met kraampjes en de begane grond met overdekte stalletjes. Er wordt groente en fruit verkocht, heerlijke Portugese worstjes, bloemen en veel meer. De markt bruist van het leven. Portugezen die er hun inkopen doen. De visvrouwen die hun vis staan aan te prijzen en markt koopmannen die je naar hun kraam praten. Deze markt is een prachtig oud Portugees plaatje. Omdat men graag de markt wil behouden als monument worden er op dit moment plannen gemaakt om het gebouw grondig te renoveren. Door geldgebrek zijn de plannen echter nog steeds niet uitgevoerd.

Stadhuis van Porto

Het stadhuis van Porto is gelegen aan de Avenida dos Aliados. Het stadhuis werd gebouwd in de eerste helft van de 20e eeuw. Het imposante gebouw is vooral te herkennen aan de grote toren. Deze slanke toren wordt ook wel de Reloj genoemd. Het geheel is opgetrokken uit granieten stenen. Aan de binnenkant kan men en groot tegelkunstwerk vinden van Jorge Colaco uit 1930. Uiteraard met de zo bekende Portugese tegeltjes.

Ribeira

Ribeira is de oudste wijk van Porto. Het is direct gelegen aan de rivier. In de smalle straatjes van de wijk vindt je vele porthuizen, restaurants en cafés. Het is een bijzonder sfeervol stukje van Porto. Beroemdste plein in de wijk is de Praca da Ribeira. Het oudste straatje is de Bron Taurin. In de wijk zijn sporen van bewoning teruggevonden die wijzen op bewoning al sinds de Romeinen. Hoewel het stadsdeel in de loop der eeuwen ook veel last had vreemde veroveraars bleef de oude charme goed bewaard. De wijk is via enkele bruggen verbonden met Vila Nova de Gaia. Sinds 1996 staat de wijk in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO en in 2001 was Porto culturele hoofdstad van Europa. Dit heeft beide er voor gezorgd dat de wijk verder wordt opgeknapt.

Vila Nova de Gaia

Vila Nova de Gaia de stad die gelegen is aan de andere oever van Porto. Oorspronkelijk bestond de stad uit twee dorpen, maar deze werden in 1984 samen gevoegd. Vial Nova de Gaia en Porto zijn altijd sterk verbonden geweest. Adelijke families en de rijke burgerij uit Porto hadden hier hun boerderijen en vakantiehuizen. Ook liggen er enkele belangrijke porthuizen aan deze kant van de rivier. Vila Nova de Gaia en Porto zijn met elkaar verbonden door diverse bruggen. Ook Vila Nova de Gaia is een bezoek meer dan waard. De stad heeft prachtige stranden waaronder er enkele de prijs van de blauwe vlag hebben. Op een van de stranden staat ook een prachtige visserskapel.

Maria Pia brug

Deze brug is een van de bruggen die Porto verbindt met Vila Nova de Gaia. Hij lijkt erg op de Ponte Dom Luís wat betreft stijl en uitvoering. Deze brug heeft echter maar een level en is alleen maar bedoelt voor treinen. De stijl van de brug is typisch voor het einde van de 19e eeuw. De opkomende industrialisatie heeft duidelijk effect op de bouwstijl. Er is voor de brug gebruik gemakt van een staalconstructie die duidelijk te zien is. Niet verwonderlijk de ontwerpers waren Théophile Seyrig en Gustav Eiffel. Dat zie je aan de brug duidelijk af.

Real Companhia Velha

De Real Compania de Velha is een van de oudste porthuizen van Porto. Het werd opgericht in 1756 en bestaat nog steeds. Port werd in de 17e eeuw bij toeval ontdekt. Door brandy toe te voegen aan de wijn vaten die uit de Duoro vallei kwamen ontstond Port. Men deed dit om er voor te zorgen dat de wijn langer goed bleef. De versterkte smaak van de wijn sloeg echter zo aan dat men voortaan Port ging produceren. In de eeuwen daarop steg de productie van de Portwijn aanzienlijk. De Companhia de Velha werd een van de beroemdste porthuizen. Hun port werd zelfs naar Rusland verscheept voor de Russische Tsaar. Tegenwoordig kunnen ook gewone stervelingen proeven van deze lekkernij. In de kelders van hun wijnhuis in Porto kun je proeven van de lekkerste portwijnen.

Chocolateria Equador

Liefhebbers van chocolade moeten absoluut een bezoek brengen aan de prachtige winkel van Chocolateria Equador in Porto. De winkel en de producten hebben een bijzondere oude koloniale uitstraling. Mooie oude tegeltjes op de vloer met een interieur van donker hout. Ook de verpakkingen van de chocolade zijn in een oude koloniale stijl. Naast dat het er allemaal prachtig uitziet smaakt de chocolade ook nog eens geweldig. Er zijn bijzondere smaken te krijgen zoals donkere chocolade met Whisky en donkere chocolade met port. Ze verkopen er truffels, tabletten en repen. Voor ieder wat wils dus en ideaal om mee te nemen naar huis.

Igreja de Santa Clara

Enigszins verstopt tegen de oude stadsmuren van Fernandinas ligt de kerk van Santa Clara. Via een binnenpleintje kom je terecht in een van de mooiste kerken van Porto. De kerk werd in 1457 voltooid en moest dienst doen als kerk voor de Franciscaner Nonnen. Vooral de binnenkant van de kerk is spectaculair mooi. Prachtig houtsnijwerk, vergulde versieringen, prachtige zuilen maken deze kerk een lust voor het oog. De Franciscanen nonnen hadden flink wat te verteren. Inmiddels wonen er geen nonnen meer in het klooster en doet de kerk enkel nog dienst als parochiekerk. Het klooster werd in de 19e eeuw opgeheven.

Casa da Musica

Het Casa Da Musica in Porto is ontworpen door de Nederlander Rem Koolhaas en werd geopend in 2005. Het gebouw heeft een grote en een kleine concertzaal met daarnaast nog diverse andere ruimtes zoals een restaurant. Er zijn drie muzikale gezelschappen die het gebouw als hun thuis hebben. Het Casa da Musica wordt geprezen om zijn strakke geometrische vormen en wordt gezien als en van de mooiste werken van Rem Koolhaas. Niet alleen de buitenkant is erg mooi van vorm. Ook de binnenkant van het gebouw is mijn zijn strakke vormen, lijnen en hoeken erg kunstig. Door gebruik te maken van de oude traditionele kleur van de blauw witte tegeltjes heeft het gebouw toch ook een beetje traditioneel Portugees karakter.

Missericórdia

Deze kerk vind je op de Rua das Flores een van de mooiste straten van Porto. Overal hier heb je mooie oude huizen. Ertussen staat deze kerk te pronken met zijn bijzondere Barokke façade. Het beeldhouwwerk boven de deur zijn de wapenen van de koninklijke familie. Binnen in is de versiering wat soberder. We vinden hier een manieristische stijl en neoklassieke stijl terug. Uiteraard ook hier weer de blauwwitte Portugese tegeltjes. Het altaarstuk heeft prachtig houtsnijwerk en is weer rijkelijk versierd.

Galeria de Paris

Het restaurant/café Galeria de Paris is te vinden aan de Rua Galeria de Paris in een voormalig textielwarenhuis. Galeria de Paris is tegenwoordig één van de hipste en meest trendy plekken om uit te gaan in Porto. In het begin van de avond doet het dienst als restaurant maar later op de avond is het een gezellige bar. De Galeria de Paris valt op door zijn bijzondere inrichting. De wanden van het café zijn namelijk bijna in zijn geheel bedekt door vitrines waar je de meest uiteenlopende prullaria tegenkomt van oude transistorradio’s tot een Barbie verzameling je kunt het zo gek niet bedenken. Een ander opvallend stuk decoratie is een auto die aan de muur hangt. Persoonlijk was ik erg gecharmeerd van een lamp die gemaakt was van meerdere trombones.

Streetart in Porto

Als je door Porto heenloopt dan zal het je opvallen dat er heel veel streetart te vinden is in de stad. Met name in het historische centrum zijn op meerdere plaatsen prachtige kunstwerken te vinden van bekende Portugese straatkunstenaars. Twee van de kunstenaars die je veel tegenkomt zijn Costah en Hazul. Beide hebben een eigen stijl die erg herkenbaar is. De werken van Hazul doen vaak denken aan oude Keltische of Egyptische kunstwerken. De werken zijn Hazul zijn meestal erg symmetrisch. De Werken van Costah zijn veel verfijnder en hoewel het vaak tekeningen lijken zijn het meestal papieren tekeningen die op een muur geplakt zijn.
Je zou denken dat de gemaakt erg fel is om deze “straatvervuiling” weg te halen maar niets is minder waar want beide artistieken worden met regelmaat gevraagd om een straat om ergens een piece te zetten. Het mooie van de streetart in Porto is dat het gratis is voor iedereen.

Aquarium van Porto

In het aquarium van Porto leer je op speelse wijze over het leven in de zeeën en oceanen. Via een vastgesteld parcours loop je langs diverse werelden. Op je weg kom je piraten, Neptunes, grotten en verzonken schatten tegen. Er zijn diverse aquaria met verschillende vissen. Uiteraard is er een grote haaien tank waar je de roofdieren van de zee kunt bewonderen terwijl ze boven je aan het zwemmen zijn. Er zijn zoetwater vissen, tropische vissen en allerlei kwallensoorten. Het Aquarium probeert de bezoekers ook bewust te maken van de gevaren die er dreigen voor het milieu van de zee. Er wordt daarom veel aan educatie gedaan en je kunt ook een met uitsterven bedreigde diersoort adopteren. Een van de leukste bassins is het “voel” bassin. Her mag je de vissen aanraken en oppakken. De medewerkers van het aquarium leren je hoe je voorzichtig een krab kunt vastpakken en hoe een zeester voelt.

Fietsen in Porto

Zie de highlights van Porto in 3 uur tijd op de fiets. De gids laat jou de mooiste plekjes van heel Porto zien. Hierbij kan gedacht worden aan de Kathedraal, de Bolhao market, Majestic Café en nog veel meer. Daarnaast vertelt de gids je tijdens de fietstour naast de bekende verhalen ook de geheimen van deze prachtige stad. De fietstour in Porto wordt standaard in het Engels aangeboden. Het leuke van de tour is dat je in korte tijd alles te weten komt van de stad en daarna zelf gericht de stad kunt verkennen. Boek hier de tour.

Metro van Porto

De metro van porto is een redelijk nieuwe manier van vervoer in de stad. De eerste lijn werd officieel geopend in 2002 later volgden de andere lijnen. Door de jaren heen zijn de lijnen meerdere malen verlengt en uitgebreid. Dit zal in de toekomst nog een aantal keren gaan gebeuren. De totale lengte van de metro bestaat nu uit ongeveer zeventig kilometer waarvan slechts negen kilometer onder de grond ligt. Er zijn in totaal tachtig haltes. Als toerist zijnde hoef je eigenlijk geen gebruik te maken van de metro aangezien de meeste bezienswaardigheden in Porto op loopafstand van elkaar liggen. Wel kan de metro handig zijn om vanaf het vliegveld van Porto naar de stad te reizen.
Je kunt ervoor kiezen om een dagkaart te kopen of een kaartje voor een bepaald aantal zones. De metro van Porto is een relatief goedkoop vervoersmiddel.

Retiro da Sé

Wie echt Portugees wil eten in Porto moet gaan eten bij Retiro da Sé. Dit bijzondere restaurantje ligt verscholen in het historische centrum van Porto tegenover de vismarkt. In het restaurant zal je maar weinig toeristen tegenkomen maar voornamelijk inwoners van de stad die hier komen lunchen. Dit lunchen gebeurt overigens behoorlijk uitgebreid. Ze beginnen met een stevige soep om daarna één van de plaatselijke specialiteiten te nemen. Zelf heb ik er de francesinha en de pataniscas de bacalhau geproefd beide waren erg lekker.
retirodase-2
De maaltijd sluit je er traditiegetrouw af met een zelfgestookte borrel. Wees wel gewaarschuwd want deze kan behoorlijk sterk zijn.

Teleférico de Gaia

De Teleférico de Gaia of de kabelbaan van Gaia is een relatief nieuwe manier om het niet geringe hoogteverschil in Gaia te overbruggen. De bouw van de kabelbaan startte in 2009 om vervolgens twee jaar later voor het eerst in gebruik genomen te worden. Sindsdien is de Teleférico van Gaia een populaire toeristische attractie in Porto. De ingang van de Teleférico van Gaia is te vinden tegenover de D. Luis I brug. Vanaf hier wordt je in vijf minuten zeshonderd meter verderop gebracht naar de oever van de Duoro. De kabelbaan overbrugt een totale hoogte van 63 meter.
De Teleférico van Gaia is dagelijks geopend allen verschillen de openingstijden per seizoen.

Majestic Café

Een van de beroemdste cafés van Porto is Majestic Café. In 1921 opende op deze plaats voor het eerst een Horecagelegenheid. Dit café droeg de naam Elite, dit café stond bekend om zijn prachtige Art Nouveau decoratie. Omdat de naam Elite niet goed in de markt lag werd deze in 1922 aangepast naar Majestic. Het café is lange tijd het stamcafé geweest van enkele beroemde inwoners van Porto. Toch moest het café in 1963 zijn deuren sluiten.
Na jaren van renovatie werd het café opnieuw geopend in 1994. De oude grandeur en de schitterende Art-Nouveau decoratie zorgen ervoor dat Majestic Café nog steeds één van de drukst bezochte plaatsen in de historische binnenstad is. Er komen overigens voornamelijk toeristen naar het café toe. De prijzen in Majestic Café liggen een stuk hoger dan in de andere cafés.

Palácio da Bolsa

Het Palácio da Bolsa of beursgebouw van Porto is één van de drukst bezochte toeristische bezienswaardigheden van de stad. Aan de buitenzijde van dit is niet veel bijzonders te zien maar de binnenzijde is een waar spektakel stuk met name de prachtige binnentuin en de Arabische zaal zijn indrukwekkend. De binnentuin wordt overdekt door een enorme glazen koepel. De rest van de binnentuin is schitterend gedecoreerd met wapenschilden van de landen waar Portugal handel mee dreef.
Het hoogtepunt van een bezoek aan de Palácio da Bolsa is de Arabische zaal. Deze zaal is geïnspireerd op het Alhambra. De uitbundige Moorse versieringen zijn erg indrukwekkend. Het Palácio da Bolsa is dagelijks geopend maar de openingstijden verschillen per seizoen.

Avenida dos Aliandos

De Avenida dos Aliandos vormt het hart van het historische centrum van Porto. Anders dan de smalle straatjes die je in de andere delen van de binnenstad tegenkomt is de Avenida dos Aliandos een grote brede straat. De kop van de straat wordt gevormd door het imposante stadhuis van Porto. De zeventig meter hoge klokkentoren van het stadhuis is één van de hoogste gebouwen in het historische centrum. Vroeger bestond het centrale deel van de straat uit een park maar nadat de straat een opknapbeur heeft gekregen is het in zijn geheel betegeld. Hierdoor heeft de Avenida dos Aliandos een imposante uitstraling. Op het plein zijn enkele van de belangrijkste monumenten van Porto te vinden zoals een standbeeld van koning Pedro de vierde te paard. Het einde van de Avenida dos Aliandos wordt gevormd door het Praça de Liberdade.

Torre dos Clerigos

De Torre dos Clerigos is één van de meest karakteristieke gebouwen van Porto. Met name om het feit dat de toren bijna vanaf iedere plaats in de historische binnenstad van Porto zichtbaar is. De Torre dos Clerigos is gebouwd in de tweede helft van de achttiende eeuw in de barokke stijl. De 76 meter hoge toren kan beklommen worden. Je hebt vanaf de toren een prachtig uitzicht over Porto en de Duoro.
De Torre dos Clerigos is onderdeel van de Igreja dos Clérigos. Naast de toren staat deze kerk bekend om het prachtige marmeren altaarstuk in rococo. De kerk is dagelijks geopend en kan gratis bezocht worden. Wil je de toren beklimmen dan moet je een kleine entree betalen.

Muralha Fernandina

In de 14 eeuw kende Porto een ongekende bloei. Portugal was een belangrijke speler op de wereldzeeën en de handel met de koloniën legde ook Porto geen windeieren. De stad breidde zich gestaag uit en dus voldeden de toenmalige stadmuren niet meer. Er werd gestart met een uitbreiding van de stadsmuur en omwalling om de groeiende stad en zijn burgers te beschermen. De muur bestond uit diverse trappen, torentjes en kantelen.

In de 18e eeuw werden al delen van de muur afgebroken om plaats te maken voor nieuwe straten en pleinen. In de 19e eeuw werd de rest gesloopt. Op dit deel na wat als rijksmonument werd geclassificeerd in 1926. Vanaf de muur heb je je een prachtig uitzicht op de Duoro en de diverse bruggen.

Winkelen in Porto

Wil je winkelen in Porto dan kun je prima terecht in het oude stadscentrum. Er zijn diverse grote winkelcentra waar je prima kunt shoppen. Daarnaast is er een grote hoeveelheid leuke kleine winkeltjes waar je allerhande originele producten kunt krijgen. De belangrijkste winkelstraat in Porto is de Rua da Santa Catarina. In deze voetgangerszone vind je veel leuke Portugese producten. De grootse winkelcentra Porto zijn Shoppingcenter Via Catarina, Centro Comercial de Foz en centro Comericial Aviz. Een van de mooiste winkels in Porto is de boekenwinkel Livraria Lello. De winkel heeft een prachtige oude houten trap en een prachtig interieur. Erg leuk zijn ook de markten in de stad. Hier vind je dagelijks de heerlijkste lekkere Portugese producten.

Igreja dos Carmelitas

Deze kerk werd gebouwd in 1616. De kerk was bedoelt voor de orde van de ongeschoeide karmelieten. De kerk is erg beroemd vanwege zijn prachtige barokke gevel en tegeltableau aan de zij kant van de kerk. Aan de voorkant zien we drie bogen met daarbij drie beelden en twee torens. De gehele zijkant is versierd in een typisch Portugees tegeltableau met de zo kenmerken de blauw witte kleur. De binnenkant van de kerk is rijkelijk versierd in barokstijl. Dit betekend vooral veel krullen en goud. Liefhebbers van oude kitsch kunnen hier hun hart ophalen.

Museum História Natural

Het natuurhistorisch museum in Porto is een klein museum behorende bij de Universiteit van Porto. De tentoonstelling bestaat uit een grote zaal met vele opgezette dieren, skeletten en mineralen. Topstukken zijn onder andere het walvissen skelet. De tentoonstelling is erg traditioneel opgebouwd. Sinds de 19e eeuw is de collectie langzaam opgebouwd en uitgebreid, maar aan de manier waarop het tentoongesteld wordt is in die tijd niet veel verandert. Lange vitrine kasten aan de wanden met de kleinere dieren en de grotere skeletten in het midden. Je kunt zo alles wel goed bekijken maar, het doet wat rommelig aan.

Vímara Peres

Een bijzonder standbeeld van een paard met ruiter vind je midden in Porto. Het beeld stelt de adellijke heer Vímara Peres voor. Het trok onze aandacht vanwege het jaartal op de sokkel. Tenzij dat deze meneer wel heel erg lang had geleefd was het een beetje vreemd. Onze gids vertelde echter dat het ging om het jaartal waarop de heer aan de macht was gekomen en het jaartal van de plaatsing van het standbeeld. De heer in kwestie was een adellijke heer van het koninkrijk Asturia en een van de eerste graven van Portugal. Hij was een van de eerste heersers die het hele grondgebied van Portugal bestuurde. Vandaar dat hij in Porto wordt geëerd met een standbeeld.

McDonalds

Het klinkt natuurlijk een beetje vreemd om deze Amerikaanse keten op deze stadspagina te noemen. Immers overal te wereld kun je deze fast-foodketen vinden en het eten wat ze serveren is natuurlijk nergens echt aan te raden. Toch moet je in Porto even langs dit restaurant. Het is namelijk een van de mooiste ter wereld. Het restaurant is gevestigd in een van de mooiste art-nouveau gebouwen van Porto. Alleen de gele M her en der wijst je op het feit dat je in een McDonalds bent. De rest van het interieur is volstrekt anders dan dat je van deze keten gewend bent. Kroonluchters, glas en lood versiering en prachtige wandversiering maken dit absoluut tot een van de mooiste mac’s ter wereld.

Hendrik de Zeevaarder

Hendrik de Zeevaarder werd geboren op 4 maart 1394 in de wijk Ribeira in Porto. Het is een van de beroemdste inwoners van Porto uit de geschiedenis. Hendrik is vooral bekend door zijn ontdekkingsreizen langs de kust van Afrika. Hoewel zijn naam anders doet vermoede zat hendrik zelf helemaal niet zo regelmatig op zee. Hij was vooral de initiator en financier van vele tochten die op die manier op zijn naam kwamen te staan. Na de verovering van de Moorse stad Ceuta, in het huidige Marokko, ging de prins zelf op zoek naar nieuwe handelswaar uit Afrika. Hiervoor was het nodig te kust te ontdekken en verder richting het zuiden te varen dan ooit te voeren. Hendrik was een van de eerste Portugese ontdekkingsreizigers.

Avida Portugesa

Avida Portugesa is een prachtige echt Portugese winkel. Vergelijk het met de Nederlandse Hema en dan een stukje luxer. Ze hebben er werkelijk waar van alles. Prachtige echt Portugese voedingswaren ,maar ook bijzonder Portugees design. Shopfanaten kunnen deze winkel echt niet overslaan. En ben je op zoek naar een cadeautje voor thuis, dan moet je absoluut hier naar toe. Kenmerkend voor de winkel zijn de mooie verpakkingen en uitstallingen. Er is met heel veel liefde en zorg aan de uitstraling gewerkt en dat zie je. Alles heeft een typische authentieke Portugese look. Het doet een beetje vintage aan.

Capela Almas

Deze kapel werd gebouwd rond 1800 en is aan de buitenkant zeker en van de bijzonderste van Porto. De gevel is namelijk volledig bedekt met zo’n 15.947 Portugese tegeltjes Wederom in de kenmerkende blauw witte kleur. Het ontwerp van de tegels is gemaakt door Eduardo Leite. De afbeeldingen vertellen het verhaal van de heilige Franciscus van Assisi en de heilige Catharina. Beide heiligen zijn erg belangrijk voor de kapel en worden binnen in ook vereerd. De gevel van de kerk heeft er niet altijd zo uitgezien. In het oorspronkelijke ontwerpen waren nog gen tegels te zien. Pas in 1929 werd de coating met de tegeltjes aangebracht ter verdere versiering van de kerk.

Tuinen van het Christal Palace

Een van de groene plekjes van Porto zijn de tuinen van het voormalige Crystal Palace. Tegenwoordig staat hier een sportpaviljoen maar in de vorige eeuw was hier een constructie te vinden van staal en glas. Het zogenaamde Chrystal palace. De tuin heeft nog steeds die negentiende-eeuwse uitstraling. Geometrische vormen, waterpartijen en mooie beelden maken het park tot een groene oase in de stad. Er zijn heel wat exotische planten en bomen te vinden die in de lente en zomer prachtig kunnen bloeien. Daarnaast heb je op diverse plaatsen in het park spectaculair uitzicht over de rivier de Duoro en zijn bruggen.

Igreja de Santo Ildefonso

Deze kerk werd gebouwd in de 18e eeuw. De kerk werd vernoemd naar de Bisschop van Toledo uit de 7e eeuw. De kerk is in zeer overdreven Barokke stijl gebouwd. En in Portugal betekend veel tegeltjes, heel veel tegeltjes. De gevel is bezaaid met de blauw witte tegeltjes en vormen samen een aantal tableaus uit het leven van de Bisschop. Ook het altaar stuk is zoals het goede Barok betaamd erg druk en rijkelijk versierd. De kerk werd meerdere malen flink beschadigd, maar heeft desondanks de tand des tijd goed doorstaan.

Praça da Batalha

Het Praça da Batalha of te wel Batalha-plein ligt midden in het centrum van Porto. De kerk van San Ildefonso ligt op steenworp afstand. De naam dankt het aan de bloederige strijd tussen de inwoners van de stad en de Sarasenen. Midden op het plein staat een standbeeld van Koning Pedro V. Het plein staat symbool voor heel Porto. Het heeft prachtige gerestaureerde oude panden die met veel liefde hersteld zijn. Daarnaast staan echter leegstaande krotten waar voornamelijk zwervers in wonen. Geef het nog een paar jaar en het hele plein is opgeknapt en prachtig. Nu moet je door de zwakke plekjes nog even heenkijken. Aan het plein is ook een theater en het paleis van Battle.

Escadad das Verdades

De Escadad das Verdades zijn één van de vele trappen die zich in het historische centrum van Porto begeven. Wat deze bijzonder maken is de naam. Escadad das Verdades betekend namelijk de trappen van de waarheden. Volgens de legende zouden mensen die liegen deze trappen niet zonder te vallen kunnen afdalen. Dit is natuurlijk maar een urban legend maar als je wat op je kerfstok hebt dan kun je maar beter een stukje omlopen. Durf je de trappen echter wel te nemen dan wordt je getrakteerd op een prachtig uitzicht op de Dom de Luis I brug en de Muralha Fernandina.

Magic Train

Wie Porto in een paar uur in zijn geheel wil ontdekken kan dit het beste doen met de Magic Train. In twee uur tijd wordt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden van Porto gereden. Onderweg kom je langs de Sé kathedraal, de verschillende Romaanse overblijfselen in Porto, de Torre de Clerigos en het plein Praça da Batalha. Het hoogtepunt van de tour met de Magic train is de stop bij de wijnkelders van Real Companhia Velha. Dit zijn de oudste wijnkelders die te vinden zijn in Gaia. Deze wijnkelder is opgericht in 1756 in opdracht van de toenmalige Portugese koning. Een bezoek aan de wijnkelders wordt natuurlijk afgesloten met een portproeverij. Een tour met de Magic train is een leuke en goedkope manier om alle hoogtepunten van Porto te zien. Een tour met de Magic train kun je boeken via Magic Tourism.

Hop on hop off

Er rijden twee verschillende hop on hop off bussen door Porto. Een rode en een gele. Beide bussen rijden ongeveer dezelfde route langs de verschillende hoogtepunten in en om Porto. Een ticket voor beide bussen is twee dagen geldig. Je mag dan in die twee dagen onbeperkt gebruik maken van deze bussen. In de zomermaanden rijdt er ieder half uur een bus. Tijdens de busrit krijg je via een oortje informatie over de verschillende bezienswaardigheden in Porto. Bij beide bedrijven is er een Nederlands gesproken tekst te verkrijgen.

De meest populaire bussen zijn de rode dubbeldekkers van CitySightseeing. Bij onze partner Ticketbar kun je de hop on, hop off tickets van CitySightseeing Porto vooraf met korting kopen.