Lissabon: schitterende historische stad aan de Taag

Lissabon is de grootste stad en de hoofdstad van Portugal. De stad ligt in het centraal westelijke deel van het land op de oevers van de rivier de Taag niet ver van de Atlantische Oceaan vandaan. De stad is volgens de legendes gesticht door de Griekse held Odysseus. Deze koning van Ithaka stichtte de stad tijdens zijn beroemde zeereis de Odyssee. Of dit ook echt zo is weet niemand zeker maar wel is bekend dat Lissabon door de eeuwen heen door meerdere volken is veroverd en geregeerd. Met name de Romeinen en de Moren hebben een grote invloed gehad op de ontwikkeling van de stad. Vanaf de twaalfde eeuw kwam de stad in handen van het toenmalige Koninkrijk Portugal die al snel van de stad hun hoofdstad maakte. Hierdoor werd Lissabon de plaats waarvan de verschillende zeevaarders en ontdekkingsreizigers vertrokken en de verkenden en veroverden. Dit niet zonder succes en Portugal werd één van de machtigste landen ter wereld. Tegenwoordig is Lissabon een prachtige stad die geliefd is bij toeristen maar ook door zijn bewoners. De meeste toeristen brengen een bezoek aan de stad om zijn prachtige bezienswaardigheden en zijn gezellige uitgaansleven. Met name de oudere wijken van de stad zoals Bélem, Alfama en de Bairro Alto zijn populair.

Lissabon Card

Wil je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer, gratis de mooiste musea van Lissabon bezoeken en korting krijgen op attracties en aankopen in winkels? Schaf dan de Lissabon Card aan. Deze toeristenkaart is een absolute must als je Lissabon bezoekt. Met deze kortingskaart ben je aanzienlijk goedkoper uit dan wanneer je allemaal losse kaartjes koopt. Je kunt de Lissabon Card kopen voor 24, 48 of 72 uur.
alles over de Lissabon Card & bestel nú onlineNationaal Archeologisch museum van Portugal

Het Nationaal Archeologisch museum van Portugal is gevestigd in de linkervleugel van het Hiëronymietenklooster en is het belangrijkste archeologisch museum van Lissabon. In het museum zijn naast vondsten die in Lissabon en andere delen van Portugal gedaan zijn archeologische vondsten van over de gehele wereld te vinden. Het indrukwekkendste deel van de collectie bestaat uit vondsten het oude Egypte. Deze zijn tijdens één van de vele ontdekkingsreizen van Portugal naar het land toegehaald. Uit de Portugese geschiedenis zijn er ook tal van artefacten te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld Lusitiaanse krijgers te vinden uit de eerste eeuw na Christus. Verder zijn er sieraden en ijzeren kunstvoorwerpen uit de Brons en ijzertijdperk te vinden. Daarnaast staat het museum bekend om zijn Romeinse mozaïeken uit het zuidelijk en het centrale deel van Portugal.Monument voor de ontdekkingsreizigers

Het Padrão dos Descobrimentos of het monument voor de ontdekkingsreizigers. Dit monument is in 160 gebouwd ter ere van de 500ste sterfdag van Hendrik de Zeevaarder. Het monument staat aan de over van de Taag terwijl verschillende historische figuren met Hendrik de Zeevaarder voorop over de Taag heenkijken. In totaal zijn er 33 historische figuren op het monument te vinden. Naast Hendrik de Zeevaarder staan Vasco de Gama, Afonso de Albuquerque, Gil Eanes en Bartolomeu Dias op het monument. De ontdekkingsreizigers worden vergezeld door cartografen, kunstenaars, wetenschappers en missionarissen. Met name de locatie van het monument maakt het tot een bijzondere bezienswaardigheid in Lissabon.

Belém

Belém of zoals de wijk officieel bekend staat Santa Maria de Belém is een voorstad of een wijk van Lissabon. De wijk is gebouwd in de vijftiende eeuw nadat koning Emanuel de troon besteeg. De wijk is vernoemd naar de Israëlisch plaats Bethlehem. In Belém bevinden zich enkele van de bekendste en mooiste bezienswaardigheden van Lissabon. Je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan het Mosteiro dos Jerónimos, de Toren van Belém en de monument voor de ontdekkingsreizigers. Verder zijn er in de wijk tal van musea te vinden. Het bekendste is het nationaal archeologisch museum maar ook het maritiem museum en het elektriciteitsmuseum is in Belém te vinden. De wijk staat verder bekend om zijn Pastéis de Belém deze overheerlijk kleine zoetige hapjes zijn beroemd in de hele wereld. Een aantal van de monumenten in Belém staan op de werelderfgoedlijst van de Unesco.
De wijk is vanuit het centrum van Lissabon het gemakkelijkst te bereiken met de trein vanaf het station Cais Sodré of met de tram. De tram doet er langer over maar het uitzicht met de tram is vele malen mooier.

De Toren van Bélem

De Torre de Belém is gebouwd in de zestiende eeuw als ceremoniële toegangspoort en verdedigingswerk ter ere van de ontdekkingsreizen van Vaso de Gama. De toren stond vroeger op een eiland in de Taag maar sinds de aardbeving van 1755 veranderde de stroming van de Taag.  Sindsdien staat de toren zo goed als tegen het vaste land aan. Een brug verbindt de toren met de over van Belém. De toren is net als het Hiëronymietenklooster gebouwd in de Manuelstijl. Mede hierdoor zijn de gebouwen samen opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De toren kan bezocht worden tegen een kleine entree. Met name het uitzicht vanaf de bovenste verdieping is de moeite waard. Het mooiste is om de toren te bezoeken tijdens de zonsondergang. De toren en de Taag komen dan in een bijzonder mooi ligt te staan.
Wil je de Torre de Bélem bezoeken koop dan je kaartjes van te voren online.

Bairro Alto

Bairro Alto is de uitgaanswijk van Lissabon. In dit deel van de stad zijn de meeste kroegen bars en clubs te vinden. De meeste horecagelegenheden in dit deel van Lissabon zijn gericht op jongeren maar ook voor de meeste andere doelgroepen is er wel een leuke kroeg of restaurant te vinden. De Bairro Alto kenmerkt zich door de smalle autovrije straten met in de zomermaanden gezellige terrassen. Mede doordat zo goed als alle horeca gelegenheden in Portugal in zijn geheel rookvrij zijn is het in de Bairro Alto altijd gezellig druk op straat. Er hangt een gemoedelijk sfeer op straat waar bijzonder genoeg geen uitsmijters of overdreven veel politie op de been. Opvallend is wel dat er behoorlijk wat drugsdealers rondlopen wijzelf werden toen we door de wijk heen liepen meerdere malen aangesproken.
Net als in de wijk Alfama zijn er in de Bairro Alto meerdere fadoclubs te vinden. Bairro Alto betekend letterlijk de hoge wijk. De wijk is dan ook te vinden op één van de hoogste heuvels van de stad. Een gemakkelijke manier om de wijk te bereiken is met één van de liften of kabeltrams.

Rossio

Rossio is één van de mooiste en belangrijkste pleinen van Lissabon. Officieel heet het plein het Pedro IV-plein maar deze naam wordt door bijna niemand gebruikt. De naam Rossio komt van het nabij gelegen station Rossio. Het belangrijkste gebouw aan het plein is het Teatro Nacional Dona Maria II. Dir neoclassicistisch theater stamt uit de eerste helft van de negentiende eeuw. Midden op het plein staat een standbeeld van Pedro IV op een meters hoge sokkel. Aan beide zijdes van de sokkels is een grote fontein te vinden. Als deze aanstaat straalt het Rossio plein de oude grandeur van de stad uit. In de gebouwen rond de kerk zijn voornamelijk horecagelegenheden en winkels te vinden. Hierdoor krijgt het plein een leuke en levendige uitstraling. Het plein zelf is bestraat met de beroemde tegeltjes die je in heel Lissabon tegenkomt. Op het Rossio-plein zijn de tegeltjes in een golfpatroon gelegd.

GoCars

Een leuke en bijzondere manier om Lissabon te verkennen is met de zogenaamde GoCars. Deze bijzondere wagentjes kom je in meerdere Europese en Amerikaanse steden tegen maar zeker in Lissabon kunnen ze een toevoeging zijn op je stedentrip. Het is namelijk door het heuvelachtige karakter van de stad bijna niet te doen om de hele stad lopend te bezoeken.
Je kunt de GoCar voor verschillende tijdsduren huren en afhankelijk hiervan kun je bepaalde delen van de stad bezoeken. Het voordeel van een GoCar is dat ze op plekken mogen komen waar ander gemotoriseerd verkeer verboden is.  Tijdens de rondrit in de GoCar wordt je door middel van GPS de goede richting opgestuurd terwijl je informatie krijgt over de verschillende bezienswaardigheden in de stad. Het is echter wel verstandig om er tijdig één te bestellen.

De Taag

De Taag is een rivier van meer dan 100 kilometer die in het oosten van Spanje in de Sierra de Albarracín ontspringt. Uiteindelijk mondt hij uit in de Atlantische Oceaan bij de stad Lissabon. Hierdoor zorgt de Taag er niet alleen voor dat er in Lissabon een belangrijke haven te vinden is maar in de omgeving van Lissabon zijn er dankzij de Taag tal van prachtige natuurgebieden te vinden. Over de Taag bij Lissabon zijn er twee grote bruggen te vinden de Ponte 25 de Abril en de Vasco de Gama-brug. De Vasco de Gama-brug is met zeventien kilometer de langste brug van Europa.

Trams

De tram is het meest opvallende vervoersmiddel van Lissabon. Met name de oude trams, die hoofdzakelijk door de toeristen gebruikt worden, vormen een mooi plaatje in het straatbeeld van Lissabon. De trams zijn een gemakkelijke manier om snel veel van de stad en zijn omgeving te kunnen zien. De laatste jaren zijn de trams steeds verder uit het stadsbeeld verdwenen. Zo werd het aantal tramlijnen teruggebracht van veertien naar vijf . De twee belangrijkste lijnen van het tramstelsel zijn lijn 12 en de historische tramlijn 28. Deze twee lijnen worden massaal gebruikt door de toeristen die in Lissabon verblijven. Deze twee lijnen rijden door het historische centrum van Lissabon langs de vele bezienswaardigheden in de stad.
Naast de gewone trams zijn er ook nog drie kabeltrams. Deze trams verbinden de lagere delen van de stad met de hoog gelegen wijken Chaido en Bairro Alto. Deze trams rijden zo goed als dagelijks ieder kwartier van boven naar beneden.

TIP VAN DE REDACTIE

Je kunt vooraf een dagticket kopen voor de toeristentram van Lissabon. Naast een korting op de aanschafprijs hoef je dan ter plaatse geen kaart meer aan te schaffen.

Oceanario de Lisboa

Het aquarium van Lissabon behoort tot de grootste en mooiste aquaria ter wereld. Toen het aquarium in 1998 voor het eerst zijn deuren opende was het de op één na grootste aquarium ter wereld. Met name de grote tank in het midden van het aquarium is erg indrukwekkend. In deze immense tank leven verschillende soorten haaien, roggen, tonijnen en een manta. Deze tank vormt het middelpunt van het aquarium. Rond deze tank zijn in de vier hoeken verschillende onderwaterwerelden te vinden. Op de bovenste verdieping zijn er naast verschillende soorten vissen ook vogels te vinden, er komen onder andere papegaaiduikers, pinguïns en sternen voor. Op de onderste verdieping  zijn verschillende kleine aquaria te vinden met vele bijzondere vissen. De opzet van het Oceanario de Lisboa zorgt ervoor dat je een goed totaal beeld krijgt van het complete onderwaterleven over de gehele wereld. aquarium

Het aquarium bevindt zich in de wijk Parque das Nações. Deze wijk is gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1998. Het gebouw zelf is gebouwd op een groot aantal palen die in de Taag omhoog steken. De bijzondere architectuur van het gebouw wordt door sommige mensen vergeleken met een vliegdekschip. De entree bevindt zich op het land waarna door middel van een overdekte brug naar het Aquarium loopt. In het gebouw op het land worden met regelmaat tentoonstellingen en exposities gehouden.

Korting op de entreeprijs

Als je je entreetickets voor het Oceanário de Lisboa vooraf koopt dan ontvang je korting op de entreeprijs. Daarnaast hoef je op de dag van je bezoek niet in de (soms lange) rijen bij de kassa aan te sluiten. Kinderen krijgen extra korting.
koop hier de entreetickets met korting

MUDE

In een voormalig bankgebouw in de Rua Augusta is tegenwoordig het MUDE museum te vinden. Het Museu do Design e da Moda zoals het museum officieel heet is een van de grootste en belangrijkste modemusea ter wereld. In het museum zijn naast werken van couturiers  Jean Paul Gaultier, Vivienne Westwood, and Yves Saint Laurent ook allerlei designobjecten te vinden van bijvoorbeeld Philippe Stark en Charles Eames.
Mede door de locatie van het museum, in de drukste en bekendste winkelstraat van Lissabon, is het één van de drukst bezocht musea in de stad. De basis van het museum is opgebouwd rond de Fransico Capelo-Collectie. Door de combinatie van mode en design kan er een goed beeld gegeven worden van een bepaalde periode in de mode. Ook de industriële vormgeving van het voormalige bankgebouw helpt hier aan mee.

Praca do Comércio

Het Praca do Comércio is één van de grootste en bekendste pleinen van Lissabon. Het plein bevindt zich tussen de Rua Augusta en de rivier de Taag in. Bij veel mensen staat het plein bekend als het Terreiro do Paço, het paleisplein. Voor de grote aardbeving in 1755 was er op de plaats van het plein een groot paleis te vinden. Er werd besloten dit niet terug te bouwen en op het plein een groot standbeeld te plaatsen van de toenmalige koning Jozef I van Portugal te paard.
Tijdens de Anjerrevolutie in 1974 speelde dit plein een belangrijke rol. Deze revolutie maakte een eind aan het bewind van Marcello Caetano.
Tegenwoordig is het Praca do Comércio een druk maar gezellig plein met verschillende horecagelegenheden maar ook met een aantal kantoren. De entree van de Rua Augusta naar het plein wordt gevormd door de Arco de Rua Augusta. Deze triomfboog werd twintig jaar na de aardbeving van 1755 gebouwd om de veerkracht van de stad te benadrukken.

Gare de Oriente

Het Gare de Oriente is te vinden in de nieuwe wijk Parque Das Nações. Dit prachtige station is ontworpen door Santiago Calatrava. Deze controversiële Spaanse architect staat bekend om zijn schitterende ontwerpen maar ook om het feit dat zijn ontwerpen vaak vele malen duurder uitvallen dan gepland.
Dit doet echter niet af aan de schoonheid van het station. Het station is gebouwd voor de wereldtentoonstelling die in 1998 in Portugal werd gehouden. Sindsdien is het Gare de Oriente uitgegroeid tot een van de belangrijkste en bekendste station van Lissabon. Naast verschillende treinverbindingen vertrekken er vanaf het station ook metro’s en bussen. Gemiddeld maken ongeveer 75 miljoen mensen gebruik van het station.

Tuk-tuk

Een tuk-tuk is niet het eerste vervoersmiddel dat je zou verwachten in Lissabon, toch zijn er in de stad vele tientallen te vinden. Deze driewielige brommers kom je overal in de stad tegen en staan vaak te wachten bij de bekendste en belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. Het voordeel van een tuk-tuk ten opzichte van bijvoorbeeld een taxi is dat een tuk-tuk op plaatsen kan komen waar een taxi niet is toegestaan. Je kunt een tuk-tuk nemen voor een bepaalde tijd huren terwijl hij je meeneemt langs de verschillende bezienswaardigheden of je kunt bij een tuk-tuk instappen en hem als een soort van taxi gebruiken. De prijzen voor een tuk-tuk liggen bijzonder genoeg hoger als voor een gewone taxi.

Station Rossio

Het station Rossio of zoals het officieel heet Estação de Caminos de Ferro do Rossio is het belangrijkste station in het historische centrum van Lissabon. Het station is gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw in de Neo-Manuelstijl. Hierdoor lijkt het station veel ouder dan dat het in werkelijkheid is. Alle treinen die vanaf dit station vetrekken hebben als eindpunt Sintra. De officiële ingang van het station bevindt zich tussen het Rossioplein en het Praça dos Restauradores in. De sporen liggen echter enkele verdiepingen hoger. Gelukkig kun je deze hoogte met een roltrap overbruggen.
Onder de grond kun je richting de groene metrolijn die je uiteindelijk naar het Cais do Sodré metrostation brengt.

Café A Brasileira

Een van de oudste en bekendste cafés in Lissabon is Café A Brasileira het café is te vinden in de wijk Chaido niet ver van het Chaido-plein. Het café opende voor het eerst zijn deuren in 1905 en heeft sindsdien altijd dezelfde functie gehad. Het pand heeft een prachtig versierde entree met in een grote boog erboven de naam. In de zomermaanden staat er voor de deur van het café een klein maar gezellig terras. Op dit terras is altijd Fernando Pessoa te vinden. Café A Brasileira was namelijk het stamcafé  van deze beroemde Portugese dichter die na zijn dood een vast plekje kreeg aan zijn stamtafel.
Het interieur van het café lijkt zich het beste beschrijver als aanwezig met veel spiegels en koper. Het café is tegenwoordig eerder een toeristische attractie geworden dan een bijzondere horecagelegenheid.  Toch is het bijzonder plekje om een kopje koffie te drinken en een typisch Portugees broodje te eten.

Teleférico

De Teleférico is een kabelbaan in de wijk Parque Das Nações. De kabelbaan is aangelegd tegelijkertijd met de bouw van de wijk in 1998 als toeristische attractie. De kabelbaan loopt vanaf het aquarium van Lissabon naar de Toren Vasco de Gama. Vanuit de kabelbaan die opgehangen is tussen zeven grote pilaren heb je een prachtig uitzicht over de wijk Parque Das Nações, de vele schitterende bouwwerken die er staan en over de Taag. In totaal zijn er 44 gondels die het vervoer tussen de twee delen van de wijk vervoeren. In praktijk zijn meestal niet meer dan tien tot twintig van deze gondels in gebruik. De gondels zijn 365 dagen per jaar in gebruik. Een ritje in de gondel kost enkele euro’s.

Museu do Combatente

In het voormalige Fort Bom Sucesso is tegenwoordig het Museu do Combatente gevestigd. Dit museum voor de strijders van Portugal opende voor het eerst zijn deuren in 2003 nadat het voormalige fort een forse verbouwing had ondergaan. Het belangrijkste doel is om ruchtbaarheid te geven aan de vele Portugese veroveringen, vredesmissies en overzeese campagnes door de eeuwen heen. Met name om de gevallen strijders te eren en op een gepaste manier te herdenken. Voor het museum staat een monument wat hier permanent aan moet herinneren.
Het museum is verdeeld in twee delen. Een deel over de militaire activiteiten in de twintigste eeuw en een deel over de militaire geschiedenis door de eeuwen heen. Het museum is dagelijks geopend en gratis te bezoeken voor oud-strijders.

Sintra

Net buiten Lissabon op ongeveer een half uur rijden met de trein ligt de gemeente Sintra. Deze gemeente staat bekend om zijn prachtige paleizen en zijn vele bezienswaardigheden. Én van de oudste bezienswaardigheden is het Castelo dos Mouros dat in de zevende en de achtste eeuw na Christus is gebouwd. In het stadje Sintra zelf is het Paleis van Sintra te vinden. Dit prachtige paleis is gebouwd in de veertiende eeuw en staat bekend om zijn twee karakteristieke schoorstenen die in de keuken uitkomen.
Hoog bovenop een heuvel in de buurt van Sintra is op een voormalig Hiëronymietenklooster het Palácio da Pena gebouwd. Dit bijzondere bouwwerk uit de negentiende eeuw is een typisch voorbeeld van de romantische kunststroming. Mede door zijn bijzondere voorkomen en prachtige ingerichte kamers staat het paleis de Pena op de werelderfgoedlijst van de Unesco.
Als laatste kun je in de buurt van Sintra in het dorpje Queluz het Paleis van Queluz bezoeken. Dit prachtige paleis heeft lang gediend als zomerresidentie van de Portugese Koninklijke familie.

Castelo de Sāo Jorge

Het Castelo de Sāo Jorge is te vinden op de hoogste heuvel van de stad. Het kasteel is één van de bekendste en drukst bezochte bezienswaardigheden van Lissabon. Vanaf de muren en het terrein rond het kasteel heb je een prachtig uitzicht over Lissabon en de Taag. De oudste delen van het kasteel stammen uit de zesde eeuw na Christus maar ook voor deze periode werd deze heuvel al bewoond. Het kasteel heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens het beleg van Lissabon in de twaalfde eeuw. Tijdens dit beleg veroverde koning Alfonso Heriques met behulp van Noord-Europese kruisvaarders de stad terug op de Moren. Hierna heeft het Castelo de Sāo Jorge lang dienst gedaan als het koninklijke paleis. Mede hierdoor is de geschiedenis van Lissabon verweven met het kasteel. Zo werd Vasco de Gama hier ontvangen na zijn geslaagde reis naar India en werden bekende Portugese toneelstukken er voor het eerst opgevoerd.
Nadat er nieuw koninklijk paleis werd gebouwd verloor het Castelo de Sāo Jorge aan waarde en raakte het langzaamaan in verval. In de vorige eeuw heeft er een grote renovatie plaatsgevonden en kunnen de meeste delen van het kasteel weer in hun originele schoonheid worden aanschouwd.

De kathedraal van Lissabon of Sé de Lisboa vaak afgekort als Sé is de oudste en enige nog bestaande kathedraal van Lissabon. De kathedraal werd gesticht in de twaalfde eeuw nadat Alfons I van Portugal de stad had veroverd op de Moren. De Sé de Lisboa werd gesticht op de resten van een oude moskee.
De kathedraal is te vinden in de wijk Alfama en is binnen deze wijk een van de belangrijkste toeristische trekpleisters. Voor de kathedraal staan er vaak enkele tientallen tuk-tuks te wachten op toeristen die de Sé de Lisboa aan het bezoeken zijn. De kerk kan gratis bezocht worden maar als je bijbehorende klooster aan de achterzijde wil bezoeken dan moet je een kleine entree betalen. De kathedraal van Lissabon kan dagelijks bezocht worden maar tijdens diensten is het niet wenselijk dat er gefotografeerd wordt.

Museu Militair

Het museu Militar in Lissabon heeft een van de grootste militaire collecties in de wereld. Het museum is gevestigd in een voormalig arsenaal. Vroeger werden hier wapens geproduceerd, gerepareerd en opgeslagen. Het gebouw heeft een prachtige barokke inrichting die nog grotendeels intact is. De muren zijn rijkelijk bewerkt met muurschilderingen en beeldhouwwerk. Ook de plafonds hebben de typische barokke schilderingen. Tot de collectie behoort een enorme hoeveelheid zwaarden, geweren, kanonnen en andere wapens. Maar liefst 34 zalen lang wordt het wapentuig aan de bezoeker getoond. Tot een van de topstukken van de collectie behoort het zwaard van Vasco da Gama.

Ponte 25 de Abril

De pont de 25 Abril is een 2,2 kilometer lange brug over de Taag. De brug heeft een grote gelijkenis met de brug in St. Francisco. Deze brug werd door de zelfde ontwerpers gemaakt en is ook op een zelfde soort locatie gebouwd. Op het hoogste punt is de brug zo’n 190 meter hoog. Er gaat zowel auto als treinverkeer over de brug. Toen de brug geopend werd in 1966 heette hij nog de Ponte Salazar. De brug was toen vernoemd naar de dictator van die tijd. Tijdens de Anjerrevolutie van 1974 werd de brug met verf omgedoopt naar Pont 25 de Abril. De naam is sinds die tijd ongewijzigd.

Time Out Mercado da Ribeira

De Time Out Mercado da Ribeira is een bijzonder leuk concept dat deels te vinden is in een overdekte markt. Het is een soort van Foodcourt of Foodhall waar een aantal van de beste en leukste restaurants van Lissabon hun restaurant proberen te promoten. Er zijn in de Time Out Mercado da Ribeira ongeveer twintig tot vijfentwintig restaurants vertegenwoordigd. Daarnaast zijn er nog een wijnwinkel, een winkel met sardientjes uit blik, een ijssalon en verschillende bars te vinden.
In het midden van de Time Out Mercado da Ribeira zijn meerdere grote tafels te vinden waar je de lekkernijen kunt opeten. De prijs van de verschillende gerechten ligt ergens tussen de twee en de zestien euro. Bij de meeste gerechten kun je een begeleidend wijntje nemen. De Time Out Mercado da Ribeira is een echte aanrader voor de lunch.

Maritiem museum

Het maritiem museum van Lissabon is één van de belangrijkste maritieme museum van Europa. Dit komt hoofdzakelijk door de belangrijke rol die de Portugezen op de wereldzeeën hebben gespeeld. Lang was Portugal één van de belangrijkste zeenaties ter wereld. Vanuit Portugal zijn er vele ontdekkingstochten georganiseerd. Belangrijke drijfveer achter deze tochten was Hendrik de Zeevaarder. Later heeft Portugal nog vele zeehelden voortgebracht. De bekendste is waarschijnlijk Vasco de Gama. In het museum is nog een houten beeld van de aartsengel Gabriel te vinden die Vasco de Gama vanuit zijn eerste reis naar India had meegebracht. Andere hoogtepunten van het museum zijn twee achttiende-eeuwse ceremoniële taken die door de Portugese koninklijke familie zijn gebruikt. Verder zijn er nog vele schatten te vinden uit de Portugese koloniale tijd. Het museum is dagelijks geopend behalve op maandag.

Miradoura da Graca

De Miradoura da Graca is één van de vele uitzichtpunten maar wat deze bijzonder maakt is het uitzicht op het Castelo de Sāo Jorge. Het uitzichtpunt is te vinden in de wijk Alfama bij de Graça Kerk. Deze kerk is gebouwd in de tweede helft van de dertiende eeuw en heeft een barokinterieur uit de zeventiende eeuw. Het interieur van de Graça kerk is niet zo overweldigend als dat van de Igreja de São Roque maar als je er in de buurt bent zeker het bekijken waard.
In de buurt van Miradoura de Graça ligt het Miradouro da Nossa Senhora do Monte dit is het hoogste uitkijkpunt van Lissabon.

Pastéis de Belém

De Pastéis de Belém zijn misschien wel de bekendste lekkernij die in Lissabon wordt verkocht. Dit vijfhapstaartje wordt op meerdere plaatsen in Lissabon verkocht maar er is maar één plek in Lissabon waar de echte verkocht worden en dat is aan de Rua de Belém nummer 84-92 in de wijk Belém. In deze bakkerij worden de pastéis aan de lopende band verkocht. Volgens sommige bronnen zouden er dagelijks ongeveer 10.000 pasteitjes over de toonbank gaan. Als je een bezoek hebt gebracht aan deze bijzondere patissier snap je waarom. Ten eerste staat er altijd een grote rij en ten tweede zijn de pasteitjes zo lekker dat je er één nooit genoeg hebt. Wat het geheime recept is van deze bakkerij zullen we wel nooit weten maar het verschil met de andere bakkers in de stad is groot. De Pastéis de Belém zijn het lekkerst als je ze lauwwarm eet met een beetje poedersuiker en kaneel erop.

Jardím Botânico Tropical

In de wijk Belém achter het voormalige koninklijke paleis van Portugal is de tropische botanische tuin van Lissabon te vinden. De botanische tuin is ontstaan nadat de ontdekkingsreizigers allerlei uitheemse planten meenamen zoals peper, cacao en kaneelbomen. Deze bomen werden in dit park aangeplant. Een deel van deze oude bomen zijn nog steeds in de botanische tuin te bezichtigen. Indrukwekkend is de laan met Washingtonia Filifera deze bijzondere palm komt van oorsprong alleen voor in Noord-Amerika maar kan ook in Lissabon tot een behoorlijk hoogte groeien. De stammen van deze palm zijn voor een groot deel bedekt met rokken. De tuinen zijn een oase van rust in het anders zo drukke stadsdeel Belém. Zoek je wat rust bezoek dan de Jardím Botânico Tropical. Om het park te bezoeken wordt een klein entree gevraagd.

Hiëronymietenklooster

Het Hiëronymietenklooster of Mosteiro dos Jerónimos is één van de mooiste en meest spectaculaire gebouwen van Lissabon. Het klooster is gebouwd in de typische Manuel-stijl. Deze stijl is alleen in Portugal en voormalige Portugese kolonies terug te vinden. Mede door zijn schoonheid en bijzondere bouwstijl staat het Mosteiro dos Jerónimos samen met de Toren van Belém op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het klooster bestaat uit drie delen. In de linkervleugel is het Nationaal Archeologisch museum van Portugal gevestigd. De rechtervleugel bestaat uit de Santa Maria kerk. Deze prachtige kerk is ook vanbinnen in zijn geheel gebouwd in de Manuelstijl. In de kerk liggen enkele van de beroemdste schrijvers en dichters van Portugal begraven. In de kerk zijn ook de graven van de Portugese koninklijke familie te vinden en het praalgraf van Vasco de Gama. Het klooster werd gebouwd nadat Vasco de Gama een succesvolle reis naar Oost-Indië had voltooid waardoor Portugal uiteindelijk één van de belangrijkste naties ter wereld werd.
Het achterste deel van het klooster bestaat uit het daadwerkelijke klooster met een schitterende dubbele kloostergang. Een van de belangrijkste redenen dat het klooster zich nog in een uitstekende staat bevindt, is dat het grotendeels gespaard is gebleven tijdens de grote aardbeving van 1755. De kerk van het Hiëronymietenklooster kan gratis bezocht worden voor de andere delen wordt een entree gevraagd.

A Padaria Portuguesa

Een leuke plek voor een snelle lunch een goed ontbijt of een vers gezette espresso. Er zijn in Lissabon meerdere vestigingen van deze keten te vinden maar ook in de andere delen van Portugal kom je deze bakkerij tegen. Een van de drukste in Lissabon is te vinden in de wijk Chaido aan het Largo de Camões. Binnen zijn er enkele tafeltjes te vinden maar de kans dat je er een plekje vind is klein maar op het plein tegenover de bakkerij annex lunchroom zijn er vaak nog enkele bankjes te vinden waar je in alle rust van je broodje en koffie kan genieten.
Het Largo de Camões is vernoemd naar de zestiende-eeuwse dichter Luis de Camões waarvan midden op het plein een groot standbeeld te vinden is. A Padaria Portuguesa verkoopt naast ongeveer dertig verschillende soorten brood en zoetwaren ook soepen quiches en belegde broodjes.

Museu da Electricidade

Het museum van de elektriciteit opende voor het eerst zijn deuren in 1990 in een voormalige elektriciteitscentrale, de Central Tejo. Deze centrale heeft er meer dan veertig jaar voor gezorgd dat de lichten in Lissabon bleven branden. Dit is natuurlijk bij uitstek de beste plaats om een elektriciteit museum te starten. Het museum is te vinden aan de Taag in de stadswijk Belém. Het museum is qua opzet een museum van de wetenschap en het industriële verleden van Lissabon. In het begin van de eenentwintigste eeuw heeft het museum een grootscheepse renovatie ondergaan. Dit zou alles bij elkaar ongeveer zes jaar in beslag nemen. Naast de vaste collectie, die bestaat uit een indrukwekkende collectie elektriciteit gerelateerde artikelen, worden er met regelmaat exposities en verschillende activiteiten in het museum georganiseerd. Het museum is ook erg leuk om te bezoeken met kinderen. Er zijn allerlei spelletjes te vinden met als thema elektriciteit.

Berardo Museum

Het Berardo museum is gevestigd in het Cultureel Centrum van Belém. Het museum is ontstaan nadat de verzamelaar José Berardo het tijd vond zijn collectie aan het Portugese publiek en de rest van de wereld te tonen. Het museum opende voor het eerst zijn deuren in 2007 in het Cultureel Centrum van Belém. Dit centrum is vrij nieuw en is een mooi contrast tussen alle oude historische bouwwerken in deze wijk. Het museum is gratis te bezoeken en is dagelijks geopend behalve op maandag. Het museum beschikt over ongeveer 1.000 kunstwerken die hoofdzakelijk de eerste helft en het derde kwart van de vorige eeuw beslaan. Bekende namen die in het museum te vinden zijn Piet Mondriaan, Cindy Sherman, El Lisstsky, Andy Warhol, Salvador Dalí en Pablo Picasso.

Museu Nacional de Arte Antiga

Het Museu Nacional de Arte Antiga of museum voor oude kunst is waarschijnlijk het belangrijkste kunstmuseum van Lissabon en misschien wel van Portugal. Het museum werd door de toenmalige koning Dom Luiz de Eerste opgericht in 1884. Sinds de opening is het museum gevestigd in het voormalige paleis van de Graven van Alvor en een voormalig klooster. Het museum ligt op een steenworp afstand van de Taag net buiten de wijk Estrala. Als je het museum wilt bezoeken kun je het beste een tram of een bus vanuit het centrum nemen het museum ligt te ver bij het centrum vandaan om dit te voet te doen.
De collectie van het museum omvat voornamelijk schilderijen, decoratieve kunst en beeldhouwwerken van de middeleeuwen tot en met de negentiende eeuw. Met name de collectie met barokke werken uit de vijftiende en zestiende eeuw  is indrukwekkend. Het bekendste kunstwerken in het museum zijn de Sint Vincent-panelen. Deze panelen zijn waarschijnlijk gemaakt door de hofschilder van koning Alfons V van Portugal in de vijftiende eeuw.

Museu da Marioneta

Het Museu da Marioneta of het Marionettenmuseum is sinds 2001 gevestigd in het voormalige Klooster van Bernardo. Het is het eerste museum in Portugal dat in zijn geheel gewijd is aan de marionetten poppen. De nadruk in het museum ligt op de Portugese marionetten maar in het museum zijn poppen uit de gehele wereld te vinden. De collectie omvat onder andere typische Portugese Marionetten. Daarnaast worden de bekende Portugese poppenspeler er geëerd.
Sinds 2008 is er een afdeling met buitenlandse marionetten te vinden. Er zijn onder andere Afrikaanse, Aziatische en Braziliaanse poppen te vinden. Het museum is te vinden aan de Rua da Esperança, n° 146 en is geopend van dinsdag tot en met zondag

Sāo Roque

De Igreja de São Roque is de oudste jezuïetenkerk van Portugal en één van de oudste ter wereld. De bouw van de kerk statte in het begin van de zestiende eeuw en zou in totaal iets meer dan honderd jaar in beslag nemen. Hiervan valt aan de maar weinig te zien. Een ietwat saaie gevel nodigt niet direct uit om de kerk te bezoeken maar de binnenzijde van de Igreja de São Roque is ongekend mooi. Met name de vele prachtig gedecoreerde kapellen en het schitterend beschilderde plafond zijn van een ongekende schoonheid. Een groot deel van deze versieringen, ornamenten en beschilderingen zijn pas in een later stadium in de kerk aangebracht. Veelal na de katholieke reformatie in Portugal. De uitbundige barokke ornamenten en versieringen zijn een goed voorbeeld het rijke verleden van Katholieke kerk.
Naast de kerk het St. Roque Museum te vinden. In dit museum is een grote collectie van barok zilver en andere kerkelijke schatten te vinden.

Rua Augusta

De Rua Augusta is de bekendste en belangrijkste winkelstraat van Lissabon. De straat ligt centraal in de lager gelegen wijk Baixa Pombalina in het historische centrum van Lissabon. In deze straat zijn naast enkele grote internationale winkelketen ook tal van horecagelegenheden en enkele winkeltjes te vinden die uniek zijn voor Lissabon. De straat loopt van het plein Rossio naar de Praca do Comércio. De entree naar de Praca do Comércio wordt gevormd door de Arco da Rua Augusta. Deze triomfboog is gebouwd in ter nagedachtenis aan de aardbeving van 1755 die een groot deel van Lissabon en met name de wijk Baixa Pombalina in puin legde.
De Rua Augusta is een levendige straat met veel terrassen, straatartiesten en muziek. In de straat is ook het mode en designmuseum van Lissabon gevestigd. Dit museum is beter bekend onder de naam Mude.

Chaido

Chaido is de naam van een plein en de straten eromheen in Lissabon. Dit wijkje is te vinden net naast de Bairro Alto. In Chaido zijn in tegenstelling tot de Bairro Alto de wat meer luxere restaurants, bars en fadoclubs te vinden. De bekendste kroeg van Lissabon Café A Brasileira is in deze wijk te vinden.
Van origine is de wijk een winkelgebied tussen de Bairro Alto en de wijk Baixa Pombalina in. De bekendste winkelstraten in deze wijk zijn Rua Garret en Rua Carmo. Andere bezienswaardigheden die in deze wijk te vinden zijn het Teatro Nacional de São Carlos, het Carmoklooster met het archeologisch museum en het Chaido museum. Net als veel andere wijken in Lissabon valt de wijk op door zijn heuvelachtige karakter. Een gemakkelijke manier om de wijk te bereiken of te verlaten is met een lift of een kabeltram.

Fiera de Ladra/dievenmarkt

In de wijk Alfama wordt op ieder dinsdag en zaterdag de Feira da Ladra gehouden. Deze markt is de leukste en bekendste vlooienmarkt van Lissabon. Hij staat bekend als de Dievenmarkt en dit is ook niet geheel onterecht. Ten eerste heb je op de markt een grotere kans om van je kostbaarheden ontdaan te worden en worden er met regelmaat goederen aangeboden waarvan je kan verwachten dat ze ontvreemd zijn bij iemand anders. Tijdens ons bezoek aan de markt werd ons meerdere keren een IPhone te koop aangeboden, dit natuurlijk allemaal zonder doos en ander toebehoren.
Laat je hier echter niet door afschrikken het is een grote en leuke markt in het oudste deel van Lissabon. De markt begint of eindigt bij het Sāo Vincente de Fora, hier zijn voornamelijk mensen op kleedjes met zelfgemaakte prullaria te vinden. Verder op de markt kom je kramen tegen waar de meest uitlopende tweede hands goederen worden verkocht. De markt is groot genoeg om er minimaal één of twee op rond te lopen.

Sāo Vincente de Fora

Op een heuvel in de wijk Alfama staat de Sāo Vincente de Fora. Dit immense bouwwerk bestaat uit twee delen een kerk en een klooster. Het klooster van Sāo Vincente de Fora werd oorspronkelijk gesticht in de twaalfde eeuw door de eerste Portugese koning.  De huidige kerk en klooster stammen uit de zestiende eeuw. In het klooster is het koninklijke pantheon van het huis Brazagna te vinden. Het merendeel van deze tak van de koninklijke familie ligt in dit pantheon begraven.
De gevel van de kerk als het klooster is wat aan de sobere kant. Dit hoofdzakelijk doordat de kerk in de late renaissance stijl is gebouwd. Dit zorgt er echter weer wel voor dat de kerk en het klooster afsteken tegen de vele andere historische gebouwen in Lissabon. De kerk kan gratis bezocht worden voor het klooster wordt een kleine entree gevraagd.

Hop-on-hop-off Lissabon

De meest relaxte manier om Lissabon te verkennen is met een hop-on-hop-off bus. Tijdens de 48 uur dat je ticket geldig is kun je grote delen van de eeuwenoude stad verkennen. Er zijn vier verschillende buslijnen van de hop-on-hop-off bus dus je hoeft niets te missen. De bussen zijn met name handig om de stukken buiten het historische centrum van Lissabon te verkennen zoals Belem en de nieuwere wijk Parque Das Nações waar je onder andere het aquarium van Lissabon kunt vinden. In de zomermaanden komt er ongeveer iedere 25 minuten een bus langs in de wintermaanden is dit om het half uur.

Tickets met korting voor de Hop-on-hop-off bus van Lissabon koop je hier.

Elevador de Santa Justa

De Elevador de Santa Justa ook wel de Santa Justa-lift genoemd is een makkelijke manier om het hoogteverschil tussen de wijken Bairro Alto en de wijk Baixa Pombalina te overbruggen. Voor het gebruik van de lift kun je gebruik maken van de OV-chipcard of van je Lisboacard. De lift, uithet begin van de twintigste eeuw, is in zijn geheel gemaakt uit ijzer. De lift is ontworpen door  Raul Mesnier de Ponsard een leerling van Gustave Eiffel. Dit is te zien aan sommige karakteristieke kenmerken van de lift. Tegenwoordig behoort de lift samen met de drie kabeltrams die de wijken met elkaar verbinden tot het nationaal erfgoed van Portugal.

Praça da Figueira

Het Praça da Figueira is een groot en gezellig plein in de wijk Baixa Pombalina. Het plein is ontstaan na de aardbeving van 1755. Voor de aardbeving stond er op deze plaats het Hospital Real de Todos os Santos maar deze werd niet herbouwd. Na de aardbeving werd er op het plein een grote overdekte markt gebouwd.  Deze markt werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw afgebroken waarna er een groot open plein ontstond. Op het plein staat een groot standbeeld te paard van koning Jan de Eerste.
Rondom het plein zijn er allerlei leuke winkeltjes en horeca gelegenheden te vinden. Op het plein worden met regelmaat markten en evenementen georganiseerd. Het Praça da Figueira is tevens een belangrijk verkeersknooppunt met een metrostation en een bushalte.

Santa Engrácia

De Santa Engrácia is een voormalige kerk in het stadsdeel Alfama. In de twintigste eeuw is de kerk omgebouwd tot het Panteão Nacional. In deze voormalige kerk liggen een aantal van de belangrijkste figuren uit de Portugese geschiedenis begraven. Zo liggen er enkele voormalig presidenten, schrijvers en artiesten. Ook zijn er monument graven te vinden van oude Portugese zeehelden.
De bouw van de voormalige kerk startte in de tweede helft van de zestiende eeuw maar woerd niet afgebouwd omdat eerst een deel van het bouwwerk instortte en later de architect overleed. De opdrachtgever van de bouw Koning Jan de eerste verloor zijn interesse voor het bouwwerk en liet het onafgebouwd staan. Het zou duren tot de tweede helft van de twintigste eeuw dat de kerk zou worden afgebouwd. Voordat hij afgebouwd was werd de kerk al omgetoverd tot nationaal Pantheon.

Alfama

Alfama is de oudste wijk van Lissabon en vormt hierdoor ook een groot deels van het historische centrum van de stad. De gezellige kronkelige straatjes van de wijk zijn het gehele jaar door gevuld met toeristen die één van de vele bezienswaardigheden in de wijk gaan bekijken. De bekendste bezienswaardigheid in de wijk is het Castelo de Sāo Jorge dat op het hoogste punt ion Alfama te vinden is. Andere bezienswaardigheden zijn de kathedraal van Lissabon, Sāo Vincente de Fora, de Santa Engrácia en het Museu Militair. De wijk staat verder bekend om zijn vele huisjes met prachtige Portugese tegeltjes en de vele fadoclubs die er te vinden zijn.
De wijk Alfama is één van de best bewaard gebleven wijken in Lissabon dit komt hoofdzakelijk omdat de wijk zo goed als gespaard gebleven is tijdens de aardbeving van 1755.

Winkelcentrum Vasco de Gama

In de wijk Parque Das Nações ligt het winkelcentrum Vasco de Gama. Net als een aantal andere gebouwen in deze wijk is het winkelcentrum gebouwd voor de wereldexpo van 1998. Het winkelcentrum is genoemd naar de ontdekkingsreiziger Vasco de Gama die eigenhandig de toekomst van Portugal op een positieve manier veranderde.
Het winkelcentrum is één van de grootste en mooiste overdekte winkelcentra van Lissabon. In het winkelcentrum zijn naast enkele van de grotere merken ook leuke kleine winkeltjes te vinden. De verschillende winkels zijn per genre ingedeeld zodat je niet perse het hele winkelcentrum door hoeft te lopen. Ook is er een immense supermarkt te vinden op de onderste verdieping. Het bijzondere van dit winkelcentrum is dat het ieder dag geopend is van 10:00 tot 24:00. In het winkelcentrum is ook een groot bioscoopcomplex te vinden met tien bioscoopzalen.

Parque Das Nações

Het Parque Das Nações of het Park der Naties is een relatief nieuwe wijk in Lissabon die in zijn geheel werd aangelegd voor de wereldtentoonstelling van 1998. Deze wijk kenmerkt ten opzichte van de andere wijken in Lissabon door zijn moderne architectuur en zijn ruime opzet. Enkele van de bekendere toeristische attracties zoals het aquarium van Lissabon, het winkelcentrum Vasco de Gama en de Torre Vasco de Gama zijn in deze wijk te vinden. Een van de mooiste bouwwerken in deze wijk is het treinstation Gare de Oriente. Dit prachtige station is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava.
Een van de leukste toeristische bezienswaardigheden in de wijk is de Teleférico. Vanuit deze kabelbaan die ja vanaf de Torre Vaso de Gama naar het Oceanario de Lisboa brengt of andersom. Omdat deze wijk een bijzonder groot contrast vormt met de rest van Lissabon is het een aanrader om de wijk te bezoeken. Je kunt er vrij gemakkelijk naartoe reizen met de trein of de bus.

Torre Vasco de Gama

De Torre Vasco de Gama is één van de bekendste moderne bouwwerken in Lissabon. Het modernistisch gebouw heeft de vorm van een Portugees schip. Het gebouw werd oorspronkelijk gebouwd als toren met observatie dek. Enkele jaren na de expo werd de toren gesloten en werd eraan vast een hotel gebouwd. Vanaf het hotel heb je nu een prachtig zicht over Parque Das Nações en de rest van Lissabon. De Torre Vasdo de Gama is het hoogste gebouw van Lissabon.

Museu de Artes Decoratives

Het museum van de decoratieve kunsten is een oud huis van een zeer rijke bankier uit de 18e eeuw. Na zijn dood schonk hij zijn indrukwekkende verzameling kunst en antiek en zijn huis aan de staat. Voor wie wil zien hoe de rijke inwoners van Lissabon hun tijd in de 18e en 19e eeuw spendeerde is dit een mooi museum. De kamers zijn nog helemaal in tact alsof de familie ieder moment nog zou kunnen binnen lopen. Prachtige kroonluchters, schilderijen, antiek en wandkleden vormen de inrichting. Bij het museum zijn diverse werkplaatsen waar je de oude ambachten aan het werk kan zien.

Openbare toiletten

Er zijn in Lissabon opvallend veel openbare toiletten te vinden. Nu is dit op zich niet zo vreemd wat dat zie je wel vaker in grote Europese steden. Maar wat opvalt in Lissabon is de meeste erg schoon en netjes zijn. Je hoeft dus niet bang te zijn om een openbaar toilet in Lissabon binnen te stappen.

Begeleide fietstour in Lissabon

Fietsen in Lissabon is veilig, informatief en vooral heel erg leuk. De gids laat jou de mooiste plekjes van Lissabon zien. Denk hierbij aan Parque Eduardo VII, Rivier Tagus en Parca de Comercio. Daarnaast vertelt jouw gids je tijdens de tour naast de bekende verhalen ook de geheimen van deze prachtige stad. De door Baja Bikes aangeboden tour in Lissabon wordt standaard in het Engels aangeboden. Mocht je liever in het Nederlands door deze mooie stad worden rondgeleid dan kan dit op aanvraag. De tour is geschikt voor iedereen!

Fado museum

In de wijk Alfama is het Fado Museum van Lissabon te vinden. In het museum wordt het verhaal van de belangrijkste muziekstroming in Portugal verteld. Deze muziekstijl is in de negentiende eeuw ontstaan in de wijk Alfama. Nog steeds zijn er in de wijk tal van Fadoclubs te vinden waar je het verdriet van Lissabon kunt horen. Fado is misschien nog wel het beste vergelijken met de Nederlandse smartlappen. De boodschap is hetzelfde alleen de muziek is anders.
In het Fado museum wordt onder meer het verhaal achter de verschillende Fadoartiesten en kunstenaars verteld. Ook leer je er meer over de verschillende instrumenten die bij de Fado gebruikt worden. In het Fado museum worden tevens workshops en verschillende muzieklessen gegeven.

Portugese tegeltjes

De typische Portugese tegeltjes of Azujos kom je overal in Lissabon tegen. Met name de huizen in de oudere gedeeltes van de stad zijn nog in zijn geheel of gedeeltelijk bedekt met tegeltjes. Het zijn keramieken tegels waarop meestal een geometrisch patroon getekend staat. Het doel van deze tegeltjes was om de in de zomermaanden de warmte uit het huis te weren. Een ander bekend tafereel in Lissabon en de rest van Portugal zijn de Azulejoplateau’s. Dit zijn keramieken tegelplateau’s die beschilderd zijn met historische taferelen of het alledaagse Portugese leven. In de achttiende eeuw werden veel van deze tegels in Nederland gemaakt en beschilderd en naar Portugal geëxporteerd.
tegeltjes

Sardines

Wie Lissabon zegt, zegt Sardines. Overal in de stad kom je ze tegen of het nu op de kaart in restaurant, in een blikje in een winkel of als een pluche vis in een souvenirshop je komt ze overal tegen. Als je in de avond door de stad loopt ruik je overal de geur van gebakken sardientjes. Ze zijn het lekkerste gebakken op de grill met wat zout peper en een beetje citroen. In de meeste restaurants in Lissabon staan ze zo op de kaart maar er zijn natuurlijk ook andere bereidingswijze te vinden. Hou je niet van graatjes in de vis dan kun je beter een blikje met sardines nemen. Deze vrolijk gekleurde blikje kom je overal tegen in de meest uiteenlopende smaken.
sardinas

Museu de Lisboa Santo Antonio

Het Museu de Lisboa Santo Antonio is een klein museum inde wijk Alfama de oudste wijk van Lissabon. Het museum is gevestigd in het voormalige woonhuis van de ouders van sint Anthonio naast de kathedraal Sé. Het museum heeft recentelijk een grootscheepse verbouwing ondergaan waardoor het helemaal voldoet aan de eisen van deze tijd. Na de verbouwing is er meer ruimte gecreëerd in het pand zodat het leven van Sint Antonio op een passende manier verteld kan worden. De eerste kamer verteld het verhaal van de jonge Fernando de Bouillon die later de naam Antonio aannam. In het museum zijn enkele bijzondere stukken te vinden die het levensverhaal van deze Portugese sint vertellen.

Alles over Lissabon


Top 10 bezienswaardigheden

Top 10 bezienswaardighedenDe meest interessante bezienswaardigheden van Lissabon vind je in een handig overzicht met alle Lissabon hoogtepunten:
de top 10 bezienswaardigheden van Lissabon