Bangkok: levendig hart van Thailand

Meer dan acht miljoen inwoners op een oppervlakte van pakweg 1500 vierkante kilometer. Dat is de metropool Bangkok, dat zowel economisch, cultureel als politiek als het hart van Thailand gezien mag worden.

Voor toeristen is Bangkok vaak een onderdeel van hun Thailand-vakantie. Zelfs als ze naar een andere bestemming in Thailand reizen, doen ze vaak ook Bangkok aan voor een paar dagen. Er is geen andere plek in Thailand waar zoveel bezienswaardigheden bij elkaar zitten of waar je als backpacker zo goed kunt vertoeven als in Bangkok.

De stad is overigens nog niet zo oud. Pas in de tweede helft van de achttiende eeuw verhuisde de troon van Siam (zo heette Thailand tot 1939) naar de rechteroever van de rivier Mae Nam Chao Phraya. In vrij rap tempo heeft Bangkok zich ontwikkeld tot de metropool die het tegenwoordig is. De toename in het aantal inwoners is de afgelopen decennia vooral gegroeid door het verschil in kansen tussen de grote stad en het platteland. Het dagloon van arbeiders ligt in Bangkok gemiddeld vaak de helft hoger dan op veel andere plekken in Thailand. Dat daar ook hogere kosten tegenover staan voor huisvesting, vervoer en ook levensmiddelen dat maakt de Thai niet uit. In Bangkok is er immers gewoonweg veel meer kans om aan de bak te komen dan op veel andere plekken in het land.

Voor toeristen is Bangkok een stad die door de drukte overweldigend kan zijn. Sommigen houden van deze stadse sfeer waarbij geluid, geur en de aanwezigheid van veel mensen zorgen voor een hoop prikkels. Er zijn maar weinig plekken in Bangkok waar je echt optimaal kunt ontvluchten aan de drukte. Zelfs rustige straatjes en steegjes zijn vaak minder rustig dan je vaak zou willen.

Wie eenmaal aan het ritme van de stad gewend is die zal zien dat Bangkok de bezoekers veel te bieden heeft. Zo kun je hier een aantal prachtige bezienswaardigheden bewonderen. In het geval van Bangkok vinden wij dat het vooral de sfeer van de stad zelf is die je moet beleven. Ga op in de menigte, eet op straat, neem deel aan het dagelijks elven en voel de city vibe. Pas dan kun je zeggen dat je Bangkok beleefd hebt.Tuktuk

Je hebt Bangkok niet beleefd zonder een ritje gemaakt te hebben in een tuktuk (of tuk-tuk). Deze driewielers met tweetaktmotoren razen voor zover het verkeer dat toelaat door de straten van Bangkok. Als passagier zit je in een halfopen constructie achter de tuktukchauffeur die probeert jou zo snel mogelijk van plek A naar plek B te brengen. Verkeersregels worden daarbij geregeld aan de laars gelapt. Deze kleurrijke tuktuks worden als iets typisch Thais gezien en hoewel je dit soort vervoersmiddelen ook elders in Azië ziet mag je het ook wel als iets Thais beschouwen. De tuktuk is overigens niet goedkoper dan een taxi. Wie niet goed onderhandelt bij het afspreken van de prijs (is een must, want anders word je een oor aan genaaid) die betaalt waarschijnlijk zelfs meer dan wie in een taxi met taximeter reist.Khao San Road

De bekendste straat van Bangkok en zelfs heel Thailand is Khao San Road. Deze straat vormt het hart van backpackersdistrict Banglamphu. Khao San Road is niet bekend vanwege de mooie bezienswaardigheden of architectonische hoogstandjes. Nee, in Khao San Road kom je om te eten, te drinken, een massage te nemen en om je reiservaringen met anderen te delen. Khao San Road is levendig en druk. Het is het epische centrum voor toeristen. Je ziet het zelfs aan de menukaarten in de eettentjes. Die zijn veelal aan de toeristen aangepast. Zo kun je hier naast curry en Pad Thai ook pizza en spaghetti bestellen. In de avonduren is Khao San Road het drukste. De muziek wordt dan opgeschroefd en het is op straat één groot feest. Voor backpackers is Khao San Road mede daarom eigenlijk al een verplichte tussenstop tijdens een rondreis door Thailand.

Wat Urun

Naar onze mening het mooiste tempelcomplex van Bangkok is het in Khmer-architectuur gebouwde Wat Arun. Deze boeddhistische tempel is opgedragen aan de god Aruna. Dit is de god van de dageraad. Vandaar dat de Nederlandse naam die weleens voor Wat Arun gebruikt wordt ’tempel van de dageraad’ is. De oorspronkelijke tempel die hier eind achttiende eeuw gebouwd werd was bedoeld om de smaragdgroene boeddha in te plaatsen. Die is vervolgens verhuisd naar Wat Phra Kaew bij het Koninklijk Paleis aan de overkant van het water. Eind negentiende eeuw en rond 1980 onderging de tempel een aantal flinke wijzigingen en restauraties. In 2017 vond de laatste grootscheepse restauratie plaats. De grote blikvanger van Wat Arun is de prang. De exacte hoogte van deze centrale pagode is niet bekend. De verschillende bronnen melden hoogtes die liggen tussen de 69 en 86 meter. Feit is dat deze pagode vooral vanaf het water een prachtig plaatje is. In de avond wordt de tempel mooi verlicht.

Vanaf de oostelijke oever van de rivier Mae Nam Chao Phraya steek je snel en goedkoop met een speciaal daarvoor bedoeld veerbootje over naar Wat Arun.

Schorpioenen eten

Wil je een schorpioen op een stokje, een gefrituurde vogelspin of allerlei soorten insecten zoals kakkerlakken eten? Dat kan in Bangkok. In menig reisreportage wordt echter de indruk gewekt dat dit het gemiddelde streetfood in Bangkok is en dat je dit dus op iedere hoek van de straat aantreft. De waarheid is wat minder spannend. Verkopers van dit soort in onze ogen exotische lekkernijen vind je vooral in en rondom Khao San Road. Juist, dit is het gebied waar veel backpackers en andere toeristen komen. Het is dus vooral een toeristische attractie. Je ziet overdag dat er amper wat verkocht wordt. Naarmate de avond verstrijkt en er steeds meer toeristen een duidelijke slok ophebben, neemt de verkoop snel toe. Dan hebben de toeristen het lef (en kennelijk de drang) om onder toezien van lachende vrienden en omstanders een schorpioen of andere normaal gesproken kruipend dier te verorberen.

Chinatown

De meest levendige wijk van Bangkok is ongetwijfeld Chinatown. Deze etnische wijk heeft hoofdzakelijk inwoners die van Chinese afkomst zijn. Dat is duidelijk in het straatbeeld te zien door Chinese restaurants, Chinese winkels en andere typisch Chinese zaken. Zelfs de neon-verlichting is hier vaker in het Chinees dan in het Thais. Overdag is het in deze wijk al erg sfeervol, maar in de avonduren is Chinatown op z’n leukst. De straten stromen dan vol mensen die hier komen om te winkelen, rond te gapen en vooral om te genieten van de avondmarkt waar je vooral erg lekker kunt eten. Als je met het openbaar vervoer naar Chinatown wilt gaan dan ligt metrostation Hua Lamphong het dichtste bij. Van daaruit is het nog slechts vijf minuten lopen voordat je in Chinatown staat.

Vliegen naar Bangkok

Bangkok is uitstekend bereikbaar met het vliegtuig. Vanuit Nederland zijn er meerdere luchtvaartmaatschappijen die, al dan niet met een overstap, van Amsterdam naar Bangkok vliegen. Zo vliegt onze eigen nationale luchtvaartmaatschappij KLM bijvoorbeeld dagelijks rechtstreeks van Schiphol naar Suvarnabhumi International Airport. Dit is de nieuwe internationale luchthaven die sinds de opening in 2006 de lettercode BKK draagt. De heenvlucht neemt ongeveer 11 uur in beslag. Op de terugvlucht wordt er door tegenwind met een iets lagere kruissnelheid gevlogen. Je doet er dan één tot twee uur langer over om thuis te komen.

Een veelgebruikte luchtvaartmaatschappij om mee naar Bangkok te vliegen is Emirates. Je vliegt dan eerst met een comfortabele Airbus A380 naar Dubai, dat halverwege de route ligt. Na een overstap vlieg je door naar Bangkok. Vaak liggen de prijzen bij Emirates vrij gunstig.

Bangkok is ook uitstekend bereikbaar vanuit andere bestemming in Thailand en vanuit omringende Aziatische landen. De vluchtfrequentie naar en van sommige bestemmingen zoals Phuket en Koh Samui is enorm hoog. Vlieg je met een lowbudget maatschappij? Dan is er er redelijke kans dat je op de oude luchthaven Don Mueang International Airport landt. Die is nog steeds in gebruik.

Eten op straat

De Thai zijn verliefd op eten. Dat heeft een enorme verscheidenheid aan typisch Thaise gerechten voortgebracht die erg smaakvol en vaak zeer aromatisch zijn. Niet voor niets dat de Thaise keuken tot de meest geliefde keukens ter wereld behoort. Voor westerlingen is de pikantheid van sommige gerechten wel even wennen. Natuurlijk kun je in Bangkok terecht in verschillende restaurants, waar sommige vrij exclusieve zaken tussen zitten. Het echte Bangkok beleef je echter door op straat te eten. Streetfood kun je op vrijwel iedere hoek van de straat vinden. In steegjes, in straten en op markten zie je een groot aantal straattentjes waar je vaak vrij simpele doch smaakvolle gerechten kunt kopen en nuttigen. De wok of de barbecue staan hierbij meestal centraal. De wok wordt gebruikt om in korte tijd een lekker eenpansgerecht klaar te maken. Op de grill zijn het vooral uiteenlopende soorten saté die klaargemaakt worden.

Op straat eten is niet alleen erg lekker, het is ook goedkoop. Voor bedragen waar je in Nederland net een candybar of een zakje chips voor kunt halen heb je in Bangkok vaak al een gerecht.

Mae Nam Chao Phraya

De Mae Nam Chao Phraya is een belangrijke levensader voor Bangkok. Deze rivier loopt dwars door Bangkok heen en vormt de natuurlijke scheiding tussen Thonburi aan de westelijke kant en het werkelijke Bangkok aan de oostelijke zijde. Mae Nam Chao Phraya is geen rivier waaraan je lange wandelboulevards vindt of waar volop rondvaarten op plaatsvinden. Functionaliteit is hier het belangrijkste. De rivier wordt daarom vooral gebruikt als transportmiddel. Het is daarmee een handige manier om het drukke verkeer in de straten van Bangkok een beetje te vermijden. De veerboten voor locals zijn druk en goedkoop. De speciale hop-on-hop-off toeristenboten zijn duurder, maar wel minder druk. Dat levert je vaak minder wachttijd op. Langs de oevers van de Mae Nam Chao Phraya zie je een bonte mix van traditionele woningen en moderne gebouwen zoals hotels en winkelcentra zoals het River City Shopping Center.

Viva 8

Rijst is een veel gegeten levensmiddel in Thailand. In Bangkok kun je naast gekookte of gebakken rijst ook paella eten. Op de Chatuchak Weekend Market is een bar-restaurant te vinden dat zeer bekend is in Bangkok: Viva 8. De Spaanse chef-kok Fernando Andres Yusta maakt hier een hele show van het bereiden van paella in een enorme paellapan. Hij zingt, goochelt en entertaint de toeschouwers en klanten op verschillende wijzes. De charismatische man is absoluut de grote drijfveer achter het succes van de altijd drukke zaak.

Wat Phra Kaew

De drukst bezochte bezienswaardigheid in Bangkok is de Tempel van de Smaragdgroene Boeddha, in het Thais Wat Phra Kaew geheten. Deze boeddhistische tempel ligt binnen het complex van het Koninklijk Paleis, dat lokaal vaak als Grand Palace aangeduid wordt. Hoogtepunt van dit enorme tempelcomplex is de smaragdgroene boeddha. Deze boeddha is te bewonderen op een gouden altaar en is in werkelijkheid niet van smaragd, maar van jade. De hoogte van het beeld is slechts 66 centimeter.

Om Wat Phra Kaew en het bijbehorende paleis te bezoeken moet je een voor Thaise begrippen stevige entreeprijs betalen. Dat schrikt toeristen kennelijk niet af als je ziet hoeveel mensen er hier op een dag naartoe gaan. Wie de drukte enigszins wil ontwijken die kan het beste direct bij openingstijd bij de kassa staan.

Houd er rekening mee dat je beschaafd gekleed moet zijn om naar binnen te mogen. Korte broeken, rokjes of jurkjes zijn niet toegestaan. Ook blote schouders, deels blote buiken of broeken met gaten of scheuren zijn verboden. Rondom de entree van Wat Phra Kaew vind je daarom slimme verkopers waar je bedekkende kleding kunt kopen.

Massage

Er zijn weinig dingen die zo ontspannend zijn als een heerlijke massage. In Bangkok kun je op heel veel plekken goedkope massages ondergaan. Erg populair zijn de voetmassages en de nek/rug-massages. Wat je in Bangkok natuurlijk ook kunt ondergaan is een Thaise massage, waarbij ledematen ook gebogen en gestrekt worden en de masseur of masseuse vaak het eigen lichaam gebruikt om het lichaam van de klant te bewerken. Vooral de knieën en ellebogen worden hierbij gebruikt. De bedragen voor massages zijn voor Europese begrippen belachelijk laag. Al vanaf pakweg 4 tot 5 euro onderga je een uitgebreide voetmassage van pakweg drie kwartier tot een uur. Er zijn plekken waar je aanzienlijk meer betaalt, bijvoorbeeld in de duurdere hotels. daar betaal je vaak een veelvoud van de prijzen die je op straat voor een goede massage betaalt. Het grootste deel van dat geld eindigt in de kassa van het hotel en een klein deel is voor de masseur of masseuse.

Patpong Night Market

Een avondmarkt in Bangkok die erg druk bezocht is maar een dubieuze reputatie heeft is de Patpong Night Market. Deze avondmarkt ligt in het Silom district en staat bekend om de grote hoeveelheden namaakartikelen die hier verkocht worden. Rondom de markt liggen de zogenaamde gogobars waar drankjes drinken niet de belangrijkste vorm van entertainment is. Dansende meisjes, vrouwen en ladyboys werken hier om de bezoekers uiteindelijke zoveel mogelijk geld uit de zakken te kloppen. Prostitutie is in Thailand illegaal, maar vindt hier op grote schaal plaats.

Chatuchak Weekend Market

De grootste markt van Bangkok is de Chatuchak Weekend Market. Deze enorme markt trekt op zaterdag en zondag duizenden bezoekers. Hier kun je winkelen en eten op een marktterrein dat meer dan honderdduizend vierkante meter groot is. De stalletjes, waarvan de meeste overdekt staan, zijn een in categorieën ingedeeld. Zo heb je een sectie met kleding, een sectie met woondecoratie, een sectie met boeken en een dierensectie. Wie de drukte enigszins voor wil zijn die kan het beste al vroeg in de ochtend naar de Chatuchak Weekend Market afreizen. Dat doe je het beste met de Sky Train (Sukhumvit Line station Mo Chit) of met de metro (station Chatuchak Park). Let op de markt goed op je spullen. Deze plek staat bekend om het grote aantal gevallen van zakkenrollerij. Op de markt kun je op veel plekken heerlijk eten. Dit is één van de betere plekken in Bangkok om van typisch Thais streetfood te genieten.

Siam Paragon

Met een totale vloeroppervlakte van meer dan vierhonderdduizend vierkante meter is Siam Paragon één de grootste winkelcentra van Bangkok en heel Thailand. Het overdekte winkelcentrum behoort ook absoluut tot de mooiste shopping malls van het land. Men heeft gekozen voor hoge ruimtes waardoor er een ruimtelijk gevoel ontstaat. De afwerking is van een hoog niveau, wat prima past bij de veelal duurdere winkels die je hier aantreft. Behalve winkels vind je hier ook verschillende vormen van entertainment. Op de onderste verdieping kun je het prachtige aquarium van Bangkok bezoeken: Siam Ocean World. Op de vijfde verdieping zit bioscoop Paragon Cinema waar maar liefst 15 zalen gebruikt worden om de laatste films te tonen. Onze favoriet in Siam Paragon is Gourmet Garden. Dit is een verdieping die helemaal draait om eten en drinken. Veel Aziatische keukens zijn hier vertegenwoordigd. Leuk voor wie eens iets anders dan Thais wil eten. Siam Paragon is prima met het openbaar vervoer bereikbaar. Het ligt direct naast het overstapstation Siam van de Sky Train.

Michelinster

Raan Jay Fai is een straatrestaurant in Bangkok met een heuse Michelinster. Eigenaresse Supinya Junsuta werd eind 2017 wereldnieuws toen deze ruim zeventigjarige ‘Queen of Thai Streetfood’ beloond werd met één Michelinster. Michelin was zo onder de indruk van haar bakkunsten dat een waardering met een Michelinster eigenlijk een vrij logisch gevolg was. Sindsdien is het bij het voorheen al zee geliefde Raan Jay Fai nog een stuk drukker. Zo druk zelfs dat Supinya Junsuta de ster liever terug zou geven. De hele dag door wordt ze gefotografeerd en de wachtlijst voor een tafeltje is soms zo lang dat je wel een uur of vijf-zes moet wachten totdat je van haar kookkunsten kunt genieten.

De specialiteit van de Michelinchef is omelet met krab. Een op het eerste gezicht vrij simpel gerecht, dat echter zo smaakvol is dat je begrijpt waar de waardering van Michelin vandaan komt. Kenmerkend trouwens voor Supinya Junsuta is het feit dat ze met een skibril achter de wokpannen staat. Dat is om haar ogen te beschermen tegen de hitte en de vlammen. Het maakt de dame voor toeristen nog interessanter om te fotograferen.

Wil je kennismaken met de heerlijke gerechten van Raan Jay Fai? Het restaurant is dagelijks, behalve op zondag, geopend van 14:00 tot 1:00 uur. Het adres is Samran Rat, Phra Nakhon, Bangkok 10200, Thailand.

Ontdek Bangkok op de fiets

Een unieke manier om Bangkok te ontdekken is met de fiets. Aangezien het verkeer in Bangkok niet zo goed ingesteld is op fietsers en het aantal fietspaden in de stad op één hand te tellen is, is op eigen houtje rond gaan fietsen niet het allerbeste idee. Wat wel een heel goed plan is, is om deel te nemen aan een georganiseerde fietstocht. In Bangkok zijn verschillende leuke fietstochten te doen die onder begeleiding van een ervaren Engelstalige gids uitgevoerd worden. Je krijgt hierbij het echte Bangkok te zien en krijgt van alles te horen over deze fascinerende stad. De grondlegger voor de fietstochten is een Nederlander die de laatste decennia van zijn leven in Bangkok gewoond heeft. Zijn familie heeft het succesvolle bedrijf met fietstours voortgezet na zijn overlijden in 2012. Nog steeds krijg je het authentieke Bangkok te zien waar hij jarenlang doorheen is gefietst.

De fietstochten door Bangkok zijn vooral erg populair onder Nederlandse toeristen. Op de meeste dagen vertrekken er daarom meestal meerdere groepjes om Bangkok op de fiets te ontdekken. Het is een leuke en gezonde manier om de stad te leren kennen. Om deel te nemen is vooraf reserveren verplicht. In het geval dat het regent mag je gratis verzetten of annuleren. Je kunt ook gebruik maken van een gratis poncho.

Bekijk de fietstochten in Bangkok en reserveer direct online

Pak Khlong Talat

Vrijwel iedere grote stad heeft wel een markt die voor toeristen het bezoeken waard is. In Bangkok is dat Pak Khlong Talat: de bloemenmarkt van Bangkok. Deze grote overdekte markt bevindt zich vrij centraal in Bangkok, op een steenworp afstand van Mae Nam Chao Phraya. Er wordt vis, groente, fruit en heel veel bloemen verkocht. Binnen het boeddhisme is het een brengen van een offer een goed gebruik. In tempels zie je dan ook regelmatig uiteenlopende offers. Vaak wordt er gekozen door offerandes gemaakt van bloemen. in Pak Khlong Talat kun je bij een vrij groot aantal stalletjes allerlei soorten kleurrijke bloemenoffers kopen. De markt is de moeite waard om een kijkje te nemen als je in de buurt bent. Vergeet hier ook niet om wat van de typisch Thaise lekkernijen te kopen als je hier rondloopt.

Wat Pho

De tempel van de liggende Boeddha, Wat Pho, is één van de belangrijkste boeddhistische tempels van Bangkok. Deze tempel ligt in het oude centrum van Bangkok en is met een grootte van tachtigduizend vierkante meter de grootste tempel van de stad. Voor toeristen is de 46 meter lange en 15 meter hoge liggende boeddha (Phra Buddhasaiyas) de belangrijkste bezienswaardigheid van Wat Pho. Op het hele tempelcomplex zijn maar liefst meer dan duizend boeddhabeelden te bewonderen. Volgens de overlevering zou de traditionele Thaise massage ook hier ontstaan zijn.

Lumpini Park

Parken zijn onmisbaar in grote steden. Het belangrijkste stadspark van Bangkok is Lumpini Park. Dit groene park heeft een oppervlakte van 56 hectare en herbergt naast veel groen ook een grote waterpartij. Het park wordt voor allerlei vormen van sport en ontspanning gebruikt. Behalve wandelen of hardlopen kun je hier ook fietsen. Dat is echter alleen maar van 10 tot 15 uur toegestaan en je mag niet van de fietspaden afwijken. In de vroege ochtend kun je zien hoe Chinese bewoners hier aan Tai chi doen. Lumpini Park is vrij toegankelijk.

Baiyoke 2 Tower

Het hoogste uitzichtpunt van Bangkok vind je in Baiyoke 2 Tower. Dit is met 309 meter hoogte het hoogste gebouw van Bangkok. Inclusief de antenne op het dak kom je op een nog hogere hoogte uit: 328 meter. Het gebouw doet grotendeels dienst als een hotel. Op de onderste verdieping zijn kleine winkeltjes aangebracht die één geheel lijken te vormen met de vele winkeltjes in de omliggende straten. De toren telt 84 verdiepingen. De 84e verdieping bestaat uit een ronddraaiend restaurant van waaruit je een prachtig panoramisch uitzicht over de stad Bangkok hebt.

Er is ook een semi-open observatiedek waarbij je in de openlucht kunt genieten van het uitzicht over Bangkok. Als je geen gast van het hotel bent dan moet je betalen voor toegang tot het observatiedek.

Blue Elephant

In een fraai koloniaal pand aan Sathon Road zit één van de beste Thaise restaurants van Bangkok: Blue Elephant. Al jarenlang is Blue Elephant een begrip in Bangkok, Phuket en ver buiten de landsgrenzen van Thailand. Het restaurant dat bekend staat vanwege de verfijnde Thaise keuken heeft vestigingen in onder andere Dubai, Parijs, Londen en Malta. Daarnaast heeft Blue Elephant een heuse koksschool waar je de finesses van de Thaise keuken kunt leren. Ze hebben daarnaast eigen kookboeken en zelfs producten zoals curry-pastas waarmee je zelf een heerlijke Thaise curry op tafel kunt voorschotelen. De producten van Blue Elephant zijn wereldwijd te koop, waaronder in Nederland bij onze eigen Albert Heijn.

Als je dus de kans krijgt om in Bangkok bij Blue Elephant te eten dan moet je die zeker aangrijpen. Wie de prijzen van streetfood gewend is in Thailand die zal wel even moeten wennen aan de prijzen van de maaltijden en drankjes bij Blue Elephant. Verfijning en reputatie zorgen voor beduidend hogere prijzen dan wat je op veel andere plekken in Bangkok betaalt. Reserveren is overigens wel aan te raden als je gegarandeerd wilt zijn van een tafel in dit aangename restaurant.

Verkeerschaos

Het verkeer in Bangkok is een groot drama. Verstopte wegen zijn een normaal beeld in Bangkok en op de grote doorgaande wegen ontstaat er vrijwel dagelijks een verkeersinfarct. Natuurlijk heeft iedere metropool te kampen met een enorme verkeersdruk, maar het lijkt erop dat Bangkok toch wel één van de negatieve voorbeelden is van waar mobiliteit langzaamaan uitgegroeid is tot een enorm hoofdpijndossier. De wegencapaciteit is te klein, het autobezit is te groot en de alternatieven (openbaar vervoer) bieden te weinig mogelijkheden om heel de stad te doorreizen. Wie met de taxi door Bangkok wil reizen die moet eigenlijk gedurende de hele dag maar vooral tijdens de spitsuren rekening houden met flinke vertragingen. De tuk-tuk’s zijn dan wel een beter alternatief omdat die beter in staat zijn om zich door het drukke verkeer te murwen.

Streetart

Opvallend is dat je in een stad als Bangkok eigenlijk geen vandalisme en amper graffiti of streetart tegenkomt. Dat heeft alles te maken met de samenleving waar dit soort zaken eigenlijk niet in thuis horen. Het ontbreken van straatschilderingen zal niet iedereen zomaar opvallen, want de straten van Bangkok zijn van zichzelf al kleurijk genoeg. Wie net als ons graag streetart fotografeert die zal het sneller opvallen.

Op het moment dat we op Skytrainstation National Stadium uitstapten viel het het dan ook meteen op dat er hier wel een grote muur te zien was waar een grote muurschildering op aangebracht was. Als je naar de gehele constructie kijkt dan betreft het waarschijnlijk een tijdelijke oplossing. Tegen de muur waar het kunstwerk op te zien is heeft waarschijnlijk een ander gebouw gestaan en wij schatten in dat dat in de toekomst ook weer zal gebeuren.

Golden Mount

Wat Saket Ratcha Wora Maha Wihan is een boeddhistische tempel in Bangkok die vaak gewoonweg Wat Saket of Golden Mount genoemd wordt. Wat Saket ligt op een kunstmatige heuvel in de Bangkokse wijk Pom Prap Sattru Phai. Hoewel de tempel op zich al erg fraai is, is het vooral de ligging van de tempel een goede reden om Golden Mount te bezoeken. Vanaf de tempel heb je één van de fraaiste uitzichten over de stad. Voordat je daarvan kunt genieten moet je wel eerst een zeer bescheiden entreeprijs betalen en vervolgens 344 traptreden omhoog lopen. Neem van ons maar aan dat dat de moeite waard is. Het beklimmen van de trap is overigens niet zo zwaar als het lijkt. Het zijn niet al te hoge treden, wat de inspanning al minder zwaar maakt. Heb je een gemiddelde Europese lengte dan kun je al gemakkelijk twee treden tegelijkertijd pakken.

Jim Thompson House

Het voormalige woonhuis van de Amerikaanse ondernemer Jim Thompson is na zijn verdwijning omgetoverd tot een museum. Jim Thompson House laat bezoekers zien hoe een traditioneel Thais huis er uit ziet. Nou moet natuurlijk wel gezegd worden dat een gemiddeld Thais gezin aanzienlijk minder ruimte ter beschikking heeft en dat hun huis ook niet omringd zal zijn met een groene tuin, zeker niet van dit formaat. Jim Thompson was succesvol in de zijdehandel en zijn huis is daarom zeker geen modale woning. Feitelijk zijn het meerdere oude huizen die hij opgekocht heeft en omgetoverd heeft tot één huis.

Jim Thompson was niet alleen een ondernemer, hij was ook een kunstverzamelaar. Verschillende kunstobjecten verspreid door het huis te bewonderen. De enige manier om Jim Thompson House te bezoeken is door middel van een rondleiding. Die duurt ongeveer 45-50 minuten. Na de rondleiding mag je nog vrij in de zeer groene tuin rondlopen.

Kleding

Wat voor kleding moet je meenemen voor een reis naar Bangkok? Kies vooral voor comfortabele en luchtige kleding. Denk hierbij vooral aan stoffen zoals katoen en kies voor kleding die niet te strak aan het lijf zit. Vanwege de warmte zou je al snel geneigd om voor korte broeken, rokjes of jurkjes te kiezen. Houd er dan wel rekening mee dat je huid in dat geval veel blootgesteld wordt aan de zon. Als de zon schijnt is die erg sterk in Bangkok. Ook is het handig te weten dat bij tempels en het koninklijk paleis er bepaalde kledingeisen gesteld worden. Te bloot mag niet. Vooral bij Wat Phra Kaew worden er vrij strenge regels gehanteerd. Zo moeten de benen, buik en schouders bedekt zijn. Gaten of scheuren in de broek zijn niet toegestaan. Je kunt er dus voor kiezen om wat langere kleding mee te nemen. Je kunt ook ter plekke voor een prikkie wat kopen.

Gouden boeddha

Veel boeddhabeelden zijn goudkleurig, maar in Bangkok staat een boeddha die van puur goud is: Wat Traimit. Het is zelfs de grootste massief gouden boeddha ter wereld. Met een hoogte van vijf meter en een gewicht van maar liefst 5500 kilo is het tevens één van de meest waardevolle boeddhabeelden ter wereld als je puur kijkt naar de waarde van het materiaal dan heb je het over een beeld met een marktwaarde van pakweg 200 miljoen euro. Opvallend feit is dat men jarenlang niet wist dat het beeld van goud was. Er zat een gipslaag omheen die het goud verborg. Pas toen het beeld halverwege de jaren vijftig van de vorige eeuw schade opliep werd het goud ontdekt.

Wat Traimit staat aan de rand van Chinatown. Je kunt er met de metro komen door bij station Hua Lamphong uit te stappen. Van daaruit is het pakweg vijf minuten lopen naar Wat Traimit.