Bangkok: levendig hart van Thailand

Meer dan acht miljoen inwoners op een oppervlakte van pakweg 1500 vierkante kilometer. Dat is de metropool Bangkok, dat zowel economisch, cultureel als politiek als het hart van Thailand gezien mag worden.

Voor toeristen is Bangkok vaak een onderdeel van hun Thailand-vakantie. Zelfs als ze naar een andere bestemming in Thailand reizen, doen ze vaak ook Bangkok aan voor een paar dagen. Er is geen andere plek in Thailand waar zoveel bezienswaardigheden bij elkaar zitten of waar je als backpacker zo goed kunt vertoeven als in Bangkok.

De stad is overigens nog niet zo oud. Pas in de tweede helft van de achttiende eeuw verhuisde de troon van Siam (zo heette Thailand tot 1939) naar de rechteroever van de rivier Mae Nam Chao Phraya. In vrij rap tempo heeft Bangkok zich ontwikkeld tot de metropool die het tegenwoordig is. De toename in het aantal inwoners is de afgelopen decennia vooral gegroeid door het verschil in kansen tussen de grote stad en het platteland. Het dagloon van arbeiders ligt in Bangkok gemiddeld vaak de helft hoger dan op veel andere plekken in Thailand. Dat daar ook hogere kosten tegenover staan voor huisvesting, vervoer en ook levensmiddelen dat maakt de Thai niet uit. In Bangkok is er immers gewoonweg veel meer kans om aan de bak te komen dan op veel andere plekken in het land.

Voor toeristen is Bangkok een stad die door de drukte overweldigend kan zijn. Sommigen houden van deze stadse sfeer waarbij geluid, geur en de aanwezigheid van veel mensen zorgen voor een hoop prikkels. Er zijn maar weinig plekken in Bangkok waar je echt optimaal kunt ontvluchten aan de drukte. Zelfs rustige straatjes en steegjes zijn vaak minder rustig dan je vaak zou willen.

Wie eenmaal aan het ritme van de stad gewend is die zal zien dat Bangkok de bezoekers veel te bieden heeft. Zo kun je hier een aantal prachtige bezienswaardigheden bewonderen. In het geval van Bangkok vinden wij dat het vooral de sfeer van de stad zelf is die je moet beleven. Ga op in de menigte, eet op straat, neem deel aan het dagelijks elven en voel de city vibe. Pas dan kun je zeggen dat je Bangkok beleefd hebt.Jouw opmerkingen of tips over Bangkok

Wil je een tip delen over Bangkok, vertellen wat je van Bangkok vindt of reageren op de inhoud van deze pagina? Laat je bericht achter!