Toronto: multiculturele en levendige hoofdstad van de provincie Ontario

Miljoenenstad Toronto is de grootste en economisch gezien belangrijkste stad van Canada. Hoewel Ottawa de hoofdstad en dus bestuurlijk gezien het middelpunt van het land is, heeft het bedrijfsleven zich vooral gevestigd in Toronto. Dat is mede het gevolg van het feit dat de Canadese beurs, de Toronto Stock Exchange, tot de belangrijkste aandelenbeurzen ter wereld behoort. De wisselwerking tussen migranten die op grote schaal naar Toronto kwamen en bedrijven die zich steeds meer in deze hoofdstad van de provincie Ontario vestigden zorgde vrijwel altijd voor een goede balans tussen werkgelegenheid en de hoeveelheid arbeidskrachten. Dit is samen de stuwende motor geweest tot het uitgroeien van Toronto tot een bloeiende welvarende metropool, waar tegenwoordig vrijwel altijd wel wat te beleven was. Het woord ’tegenwoordig’ is niet voor niets in de vorige zin gebruikt. Decennialang werd Toronto toch een beetje als een suffige saaie stad gezien. Het is vooral de laatste decennia dat de stad vooral ook leuk geworden is. Dat maakt Toronto niet alleen aantrekkelijker om te wonen, het is hierdoor tevens uitgegroeid tot een geliefde vakantiebestemming. Toeristen bezoeken Toronto nog hoofdzakelijk als onderdeel van een rondreis door het zuidoosten van Canada. Door de dalende prijzen voor vliegtickets, met name tijdens de KLM Werelddeal Weken, zie je dat Toronto vaker geboekt wordt als stand-alone bestemming. Een paar dagen Toronto is immers een leuke stedentrip.

Als je kijkt naar oppervlakte en aantal inwoners dan is Greater Toronto één van de grootste grootstedelijke gebieden van Noord-Amerika. Als toerist heb je daar echter weinig last van. Vrijwel alle noemenswaardige bezienswaardigheden bevinden zich in het hart van Toronto dat als Downtown Toronto bekend staat. Qua afstanden kun je hier nog vrij veel te voet doen. Wie een bezoek aan Toronto over pakweg drie tot vier dagen uitsmeert die heeft voldoende tijd om alles te voet of op de fiets te doen.

Toronto is een stad waarvan het grootste deel van de inwoners een migrantenachtergrond heeft. Het gros van de inwoners heeft voorouders uit Europa of Azië. Als je door de straten van Toronto loopt dan merk je dat je in een multiculturele stad bent. Binnen het restaurantaanbod zie je veel verschillende wereldkeukens en wat je ook op zal vallen is dat de mensen op straat een mooie bonte mix aan huidskleuren en rassen vertegenwoordigen. Toronto is een fraai voorbeeld van hoe een multiculturele samenleving wel kan werken.



Distillery District

Het Distillery District is een fraai staaltje van stadsvernieuwing dat geleid heeft tot een sfeervol stukje Toronto waar zowel toeristen als locals graag vertoeven. In de negentiende eeuw was industrie in het hart van Toronto nog vrij vanzelfsprekend. Inmiddels is een groot deel van de fabrieken die hier stonden gesloopt om plaats te maken voor kantoren, winkels en woonruimte. Een plek die aan de sloophamer ontkomen is, is de voormalige Gooderham and Worts Distillery. Sinds 1832 was dit bedrijf actief in Toronto en volgens de statistieken groeide de distilleerderij zelfs uit tot de grootste distilleerderij ter wereld. In de beste jaren werd er bijna acht miljoen liter whiskey gestookt, waarvan het grootste deel voor de export bedoeld was.

Na de sluiting van de distilleerderij bleef er een unieke plek over die sindsdien regelmatig dienstgedaan heeft als filmset. Er zijn scenes geschoten voor meer dan achthonderd films en televisieseries. In het jaar 2001 kocht het bedrijf Cityscape Holdings Inc. het gebied op dat inmiddels de status van ‘National Historic Site of Canada’ gekregen had. Binnen de regels waaraan voldaan moest worden heeft men het Distillery District omgetoverd tot een prachtig autovrij plekje waar mensen naartoe komen om te winkelen, te eten, te drinken en bovenal om te genieten van de unieke uitstraling die men hier prima heeft weten te bewaren



Yonge-Dundas Square

Het Yonge-Dundas Square wordt als het hedendaagse hart van de moderne metropool Toronto beschouwd. De naam komt voort uit de ligging: op de kruising van Yonge Street en Dundas Street East in Downtown Toronto. Dit zijn twee van de belangrijkste straten van de stad. Dundas Street is vooral een drukke verkeersader terwijl Yonge Street in dit deel van de stad vooral bekend staat als een uitstekende plek om te gaan winkelen. Het plein is nog niet zo oud. Het is pas begin deze eeuw ontstaan door een blok plat te gooien en het een jaar later als modern plein te heropenen. Wie Yonge-Dundas Square bezoekt die zal meteen gelijkenissen zien met Times Square in New York City en Piccadilly Circus in de Britse hoofdstad Londen. Dat komt vooral door de enorme reclamedisplays op de gevels waar ook een aantal videoschermen tussen aangebracht zijn. De hele opzet van het plein zorgt voor een enorme dynamiek. Zo is er sprake van een prachtig lijnenspel waardoor Yonge-Dundas Square er vanuit de verschillende oogpunten anders uitziet. Het is een levendige plek geworden waar men vooral op aangename dagen graag vertoeft om eventjes lekker om zich heen te kijken hoe de stad op dat moment leeft.

Berczy Park

Berczy Park is een aantrekkelijk stadspark gelegen in de buurt Old Toronto. Dit is het historische centrum dat zich in het oostelijke deel van Downtown Toronto bevindt. Het park is driehoekig van vorm en is in 2017 geopend. Er staan meerdere bomen die voor het nodige groen zorgen. Daarnaast zie je een mix van bestrating en gras. Het is een aantrekkelijk geheel geworden waar het aangenaam vertoeven is. Centraal in het parkje is een bijzondere fontein geplaatst die door landschapsarchitect Claude Cormier ontworpen is. Het water in deze fontein komt uit de bekken van 27 verschillende metalen honden gespoten. Een uniek object in wat je als één van de fijnere plekjes in Toronto mag beschouwen, mits het weer enigszins mee wil werken.

Flatiron Building

Wie denkt dat alleen New York City een Flatiron Building heeft, die heeft het mis. Ook Toronto heeft een Flatiron Building. Hoewel de vorm, die van een strijkijzer, gelijk is zijn er ook wel duidelijke verschillen tussen de twee gebouwen. Het gebouw in NYC is grijsbruin van kleur en heeft een hoogte van 87 meter. Het Flatiron Building in Toronto heeft een hoogte van nog geen 17 meter en is opgebouwd uit roodbruine bakstenen. Qua architectuur is het een totaal ander gebouw. Het mooie aan het Flatiron Building is het contrast dat het negentiende-eeuwse gebouw vormt met de moderne wolkenkrabbers die je op de achtergrond ziet staan. Het Flatiron Building, dat officieel Gooderham Building heet, telt een vijftal verdiepingen en is ontworpen door architect David Roberts Junior. De bouwkosten bedroegen toentertijd slechts $18.000,-. Dat is een schijntje in vergelijking tot wat de waarde op dit moment zou zijn als het gebouw nu verkocht zou worden.

Entertainment District

Het Entertainment District is de meest levendige en volgens velen leukste buurt van Toronto. Dit is waar je theaters, beeldende kunst, een groot aantal restaurants en drie van de belangrijkste professionele sportteams van Toronto aantreft. Oorspronkelijk had deze buurt ergens in de eerste helft van de 20e eeuw de naam Garment District gekregen. Het was toen nog een grotendeels industrieel gebied. In die tijd stond er ook al een theater: het in 1907 geopende Royal Alexandra Theatre. Dit theater staat er overigens nog steeds en doet nog steeds als theater dienst. In de loop van de jaren zeventig vertrokken de fabrieken uit dit deel van Toronto. De groei van de stad dreef de grondprijzen op en industrie was niet meer wenselijk in deze wijk die vooral een woonfunctie kreeg. In de jaren tachtig openden de eerste nachtclubs hun deuren. Het gebied deed steeds meer dienst als uitgaansbuurt. In de jaren negentig kreeg de buurt de naam Entertainment District nadat clubs als Go-Go, 23 Hop, Klub Max en LimeLight hun deuren openden. In 1993 kwam er een nieuw theater bij: het Princess of Wales Theatre waar tweeduizend stoelen plaats bieden aan evenveel toeschouwers. In 1998 werd er op straat een Canadese versie van de Walk Of Fame aangelegd.

Nog steeds is het Entertainment District één van de meest levendige en geliefde wijken van Toronto. Als je hier als toerist verblijft dan heb je altijd leuke restaurants om de hoek van je hotel en je verblijft op een goede centrale plek om Toronto te verkennen.

Toronto Eaton Centre

Het Toronto Eaton Centre is een enorm winkelcentrum en kantorencomplex in het hart van Downtown Toronto. Het geheel overdekte centrum heeft een oppervlakte van meer dan 200.000 vierkante meter, verdeeld over verschillende verdiepingen. Eaton Centre, zoals het complex vaak in de volksmond genoemd wordt, is in 1977 ontstaan. In de loop der jaren hebben er uitbreidingen en in 2010 een grootscheepse renovatie plaatsgevonden. Het resultaat is een prachtig winkelcentrum waar de stad trots op mag zijn. Dat het Eaton Centre geliefd is onder de inwoners en bezoekers van Toronto blijkt uit de bezoekersaantallen. Met meer dan vijftig miljoen bezoekers per jaar passeren er meer mensen de toegangsdeuren van het Eaton Centre dan van Toronto Pearson International Airport, dat veruit de drukste luchthaven van Canada is.

Het Eaton Centre maakt deel uit van PATH, een stelsel van ondergrondse voetgangerstunnels en traverses. Het is het grootste ondergrondse stelsel ter wereld met meer dan 370.000 vierkante meter aan winkeloppervlakte waar ruim 1200 winkels en horecagelegenheden in gevestigd zijn.

Wie van shoppen houdt die treft hier een zeer diverse samenstelling van winkels aan, die zich vooral in het middensegment en het hogere segment mogen rekenen. Winkelen kan hier zeven dagen per week, met uitzondering van enkele feestdagen. Van maandag tot en met zaterdag zijn de winkels ook in de avond geopend. Op zondag kun je overdag terecht in de bijna driehonderd winkels.

CN Tower

Een letterlijk hoogtepunt van Toronto is de CN Tower. De letters ‘CN’ staan voor ‘Canadian National’. Dat is de naam van het nationale spoorbedrijf dat de toren heeft laten bouwen. Deze enorme toren is in 1976 gebouwd. Sindsdien is het een belangrijk symbool voor de stad Toronto geworden. Op menig foto die van Toronto gepubliceerd wordt staat deze enorme toren die twee doelen heeft: het is een zendmast en het is een toeristische attractie. Het mooiste is als je de CN Tower vanaf de Toronto Islands bekijkt. Dan zie je pas goed hoe dit futuristisch vormgegeven bouwwerk de skyline van Toronto domineert.

Op het moment dat de CN Tower klaar was, was het het hoogste vrijstaande bouwwerk ter wereld. De hoogte van de toren is 553,3 meter. Dat is inclusief de zendmast die er bovenop staat. In 2007 passeerde Burj Khalifa in Dubai de CN Tower qua hoogte. Inmiddels zijn er meerdere gebouwen die hoger zijn dan dit Canadese icoon.

Jaarlijks bezoeken ongeveer twee miljoen mensen de CN Tower. Zij worden na aanschaf van een entreeticket in ongeveer 58 seconden naar boven gebracht met één van de supersnelle liften. Dat betekent dat er een gemiddelde snelheid van 22 kilometer per uur behaald wordt. Het observatiedek (LookOut Level) bevindt zich op een hoogte van 346 meter. Vanaf die hoogte heb je een adembenemend mooi uitzicht over de stad. Dat is dan wel van achter grote ramen. Wil je in de buitenlucht van het uitzicht genieten dan moet je met de trap een verdieping naar beneden. Daar bevindt zich op een hoogte van 342 meter een glazen vloer waarbij je de diepte inkijkt. Je kunt ook naar buiten, waar je van achter tralies in de buitenlucht over de stad uit kunt kijken.

Toronto in één dag

Het lijkt bijna een onmogelijke opgave, maar toch is het mogelijk om de belangrijkste bezienswaardigheden van Toronto binnen één dag te bezoeken. Dat is goed nieuws voor wie Toronto opneemt in een rondreis door Ontario en mogelijk ook nog andere provincies in het oosten van Canada. Vaak wordt er dan pakweg één tot twee dagen ingepland voor een grote stad als Toronto. Omdat de meeste hoogtepunten van de stad op een redelijk korte afstand van elkaar liggen en je ook nog gebruik kunt maken van tram en metro, is het te doen om op 1 dag zoveel mogelijk te zien. Dat bewijst het verhaal ‘Toronto in één dag‘ van de populaire website www.in12uur.nl. Door middel van een boeiend verhaal, een duidelijke tijdlijn en veel foto’s laat men zien hoe je een dag in Toronto kunt besteden. Een aanrader!

Chinatown

In Downtown Toronto vind je de grootste etnische wijk van de stad: Chinatown. Van oorsprong is deze buurt vooral een Chinese wijk, maar door een toenemend aantal migranten uit andere Aziatische landen zoals Vietnam, Thailand en Japan is Chinatown eigenlijk uitgegroeid tot een Aziatische wijk waarbinnen de Chinese identiteit nog wel dominant is. De wijk die nu als Chinatown bekend staat was tot de jaren zestig van de vorige eeuw nog een hoofdzakelijk Joodse wijk. Doordat de Joodse inwoners langzaamaan naar meer noordelijk gelegen straten verhuisden, kwamen de Chinezen naar de buurt rond Spadina Avenue en Dundas Street West. Zij verlieten het oude Chinatown dat plaats moest maken voor de nieuwe Toronto City Hall.

Tegenwoordig concentreert Chinatown zich rond een de kruising van Spadina Avenue en Dundas Street West. Je ziet midden op Spadina Avenue een duidelijke Chinese poort staan. De straatnaamborden zijn hier tweetalig (Engels en Chinees) en de winkels en restaurants hebben vooral een Chinees tintje. Je kunt hier goedkoop winkelen en genieten van allerlei Aziatische keukens.

The Loose Moose

Wil je een typisch Canadese bar bezoeken? Dan voldoet The Loose Moose waarschijnlijk helemaal aan jouw verwachtingen. Deze bar waar je ook kunt eten tapt Canadees bier, biedt de mogelijkheid om verschillende soorten sportwedstrijden te bekijken op meerdere in de bar aanwezige televisieschermen en serveert een aantal gerechten die je als Canadees barfood kunt beschouwen. Denk hierbij aan verschillende soorten burgers, poutine (die in Canada op de kaart moet staan), salades, sandwiches, salades en spareribs met friet. Het hoofdzakelijk houten interieur kent vooral krukken om op te zitten. Als je hier gaat eten dan zul je dus in veel gevallen hoog zitten.