Montréal: een stukje Frankrijk in Noord-Amerika
Op het moment dat je de Canadese stad Montréal bezoekt zul je je mogelijk afvragen of je in Noord-Amerika of in Frankrijk bent. Deze stad is een duidelijke mix van twee werelden, die voortvloeit uit het feit dat Montréal oorspronkelijk door de Fransen gesticht is. Ondanks het feit dat de Britten in 1760 Montréal bezetten en drie jaar later officieel in handen kregen, is de Franse identiteit nooit verdwenen uit Montréal. Door migratie vanuit Europa, onder andere door grote aantallen Ieren, nam het aantal Engelstaligen toe. Tegen het einde van de negentiende eeuw nam het aandeel Franstaligen weer toe door de toestroom van Franstaligen vanuit de provincie.
Hoewel Montréal (en de hele provincie Quebec) tot de zelfstandigheid van Canada lange tijd tot het Verenigd Koninkrijk behoorde, is de Franse identiteit altijd goed bewaard gebleven. Dat is mede te danken aan de in 1774 door het Britse parlement aangenomen Quebec Act, waarin bepaald werd dat de Franse wet, het rooms-katholicisme en de Franse taal officieel erkend werden in deze kolonie. Nog steeds is Frans de officiële taal in Quebec en dus ook in Montréal, hoewel veel lokale inwoners ook de Engelse taal machtig zijn. Als bezoeker heb je wel snel de indruk dat men koste wat het kost de Franse identiteit vast wil houden. Het nationalistische gevoel komt vooral tot uiting in de grote aanhang die de politieke partij ‘Parti Québécois’ in Montréal heeft. Deze in 1967 opgerichte partij heeft een onafhankelijk Quebec als doel en strijd daarnaast op intense wijze voor het gebruik van de Franse taal in de provincie.
Als bezoeker zul je dus een beetje van de wijs raken. Je ziet een Noord-Amerikaanse stad en hoort mensen Frans spreken, ziet creperiën, en hoort zelfs Franse chansons gezongen worden op de Place Jacques-Cartier. Als toerist zijnde kun je je met Engels overigens prima redden hier.
De stad is na Toronto de grootste van Canada. Dat zie je op de plattegrond. In de praktijk zul je je waarschijnlijk vooral begeven in een beperkt deel van Montréal: in Downtown Montréal waar je de oude binnenstad, het financiële centrum en Centre Ville aantreft, op Mont Royal en in de olympische wijk. De rest van de stad is voor de gemiddelde toerist amper of niet interessant. Als je nou echt een week in Montréal zou verblijven dan ligt dat misschien anders, maar de meeste mensen zijn na een dag of twee, drie weer weg uit Montréal.
Goed om te weten: je kunt niet zomaar het vliegtuig op stappen en naar Montreal vliegen. Je hebt geen visum maar wel een eTA nodig voor je vakantie naar Canada. Die regel je simpelweg vooraf online, zodat dit geen obstakel kan zijn voor jouw geweldige Montréal-ervaring.