Montréal: een stukje Frankrijk in Noord-Amerika

Op het moment dat je de Canadese stad Montréal bezoekt zul je je mogelijk afvragen of je in Noord-Amerika of in Frankrijk bent. Deze stad is een duidelijke mix van twee werelden, die voortvloeit uit het feit dat Montréal oorspronkelijk door de Fransen gesticht is. Ondanks het feit dat de Britten in 1760 Montréal bezetten en drie jaar later officieel in handen kregen, is de Franse identiteit nooit verdwenen uit Montréal. Door migratie vanuit Europa, onder andere door grote aantallen Ieren, nam het aantal Engelstaligen toe. Tegen het einde van de negentiende eeuw nam het aandeel Franstaligen weer toe door de toestroom van Franstaligen vanuit de provincie.

Hoewel Montréal (en de hele provincie Quebec) tot de zelfstandigheid van Canada lange tijd tot het Verenigd Koninkrijk behoorde, is de Franse identiteit altijd goed bewaard gebleven. Dat is mede te danken aan de in 1774 door het Britse parlement aangenomen Quebec Act, waarin bepaald werd dat de Franse wet, het rooms-katholicisme en de Franse taal officieel erkend werden in deze kolonie. Nog steeds is Frans de officiële taal in Quebec en dus ook in Montréal, hoewel veel lokale inwoners ook de Engelse taal machtig zijn. Als bezoeker heb je wel snel de indruk dat men koste wat het kost de Franse identiteit vast wil houden. Het nationalistische gevoel komt vooral tot uiting in de grote aanhang die de politieke partij ‘Parti Québécois’ in Montréal heeft. Deze in 1967 opgerichte partij heeft een onafhankelijk Quebec als doel en strijd daarnaast op intense wijze voor het gebruik van de Franse taal in de provincie.

Als bezoeker zul je dus een beetje van de wijs raken. Je ziet een Noord-Amerikaanse stad en hoort mensen Frans spreken, ziet creperiën, en hoort zelfs Franse chansons gezongen worden op de Place Jacques-Cartier. Als toerist zijnde kun je je met Engels overigens prima redden hier.

De stad is na Toronto de grootste van Canada. Dat zie je op de plattegrond. In de praktijk zul je je waarschijnlijk vooral begeven in een beperkt deel van Montréal: in Downtown Montréal waar je de oude binnenstad, het financiële centrum en Centre Ville aantreft, op Mont Royal en in de olympische wijk. De rest van de stad is voor de gemiddelde toerist amper of niet interessant. Als je nou echt een week in Montréal zou verblijven dan ligt dat misschien anders, maar de meeste mensen zijn na een dag of twee, drie weer weg uit Montréal.



Place Jacques-Cartier

Als er een stukje is in Montréal dat je bijna doet denken dat je in Parijs of een andere Franse stad bent dan is het Place Jacques-Cartier wel. Dit plein mag je een beetje als het hart van het historische deel van Montréal beschouwen. Hier vind je stalletjes met lekkers en terrassen zoals je ze in Frankrijk ook aantreft. De bouwstijl van de panden aan Place Jacques-Cartier doen ook eerder Frans dan Canadees aan. Het plein is overigens niet altijd een plein geweest. Ooit stond hier Château Vaudreui. Dit gebouw werd tussen 1723 en 1726 gebouwd voor Philippe de Rigaud Vaudreuil. In 1803 werd het chateau geheel door brand vernietigd. Een groep investeerders onder leiding van Joseph Périnault kocht het land op. Vervolgens gaven ze een strook land aan de overheid met als voorwaarde dat het gebruikt zou worden voor publieke markten. Het marktplein dat ontstond kreeg dan ook oorspronkelijk de naam New Market Place. In 1847 werd de naam veranderd in Place Jacques-Cartier. De motivatie om een stuk land weg te geven was puur vanuit eigenbelang. De investeerders bouwden rondom het plein gebouwen die waardevoller zouden worden door de markt. Het werd hierdoor een heuse A-locatie binnen Montréal.

Place Jacques-Cartier is autovrij, wat de sfeer ten goede komt. In de kerstperiode is het plein versierd met verlichte kerstbomen. Er staat één permanent monument op het plein: Nelson’s Column. Deze pilaar is in 1809 weggezet ter ere van de Britse vice-admiraal Horatio Nelson, na zijn dood tijdens de beroemde Slag bij Trafalgar. Het is de op één na oudste Nelson’s Column ter wereld. De oudste staat in Glasgow. Het is overigens wel het oudste monument van de stad Montréal en tevens het oudste oorlogsmonument in heel Canada.



De Notre-Dame van Montréal

De Notre-Dame Basilica is de mooiste kerk van Montréal. Deze basiliek is naar onze mening zelfs mooier dan de beroemde naamgenoot in de Franse hoofdstad Parijs. De Basiliek Onze Lieve Vrouw van Montreal is een fraai voorbeeld van neogotiek. Zoals de naam het al verraadt is deze Rooms-katholieke kerk gewijd aan Maria. Om de basiliek te bezoeken moet je entree betalen. Dat kan alleen maar contant. Een rondleiding in het Frans of het Engels is inbegrepen in de prijs. Deze tour is geheel op vrijwillige basis. Je mag ook gewoon op eigen houtje door het kerkgebouw lopen en indien gewenst foto’s maken. Wat opvalt is dat de Notre-Dame van Montréal vrij donker is van binnen. Mede hierdoor komt het indrukwekkende en zeer fraai verlichte koor mooi tot zijn recht. Zelfs voor wie niet religieus is of niets om kerken geeft is dit een plaatje om te zien. Tijdens missen mag je gratis naar binnen, maar alleen met als doel om de mis te volgen. Je moet de gehele mis uitzitten en mag dan ook niet fotograferen of rondwandelen.

Mont-Royal

De stad Montréal is vernoemd naar Mont-Royal, de 234 meter hoge heuvel die vrij centraal in de stad ligt. Mont-Royal werd vroeger geschreven als Mont Réal. De heuvel is eigenlijk één groot stadspark: Parc du Mont-Royal. Als toerist is een bezoek aan de heuvel vanwege meerdere elementen een aanrader. Zo heb je vanaf Mont-Royal een prachtig uitzicht over de stad. Je kunt meerdere delen van de  stad zien vanaf de verschillende open plekken die je op de heuvel hebt. Het platform voor het chalet is het meest populaire plekje om te genieten van een panoramisch uitzicht over het centrum van Montréal. Het mooie van alles is dat dit uitzicht helemaal gratis is en je niet gehinderd wordt door bomen of struiken.

Je hoeft niet alleen voor het uitzicht naar de top van de heuvel te gaan. Er zijn ook een aantal andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn zoals het Oratoire Saint-Joseph wat de grootste kerk van Montréal is en die de op één na grootste koepel op een katholieke kerk heeft. Daarnaast zijn er nog twee grote begraafplaatsen te vinden op de heuvel en een enorm verlicht kruis (31 meter hoog). Wie van wandelen houdt die kan natuurlijk ook gewoon een wandeling door het park maken.

Er zijn verschillende manieren om naar de top van Mont-Royal te reizen. Wie een beetje sportief aangelegd is die kan via de trappen en wandelpaden naar boven lopen. Dat is best een stevige klim. Met een (huur)fiets naar boven kan natuurlijk ook, maar dat is misschien nog wel pittiger. Met de stadsfietsen van Bixi naar de top gaan is geen optie. Er is geen station op de heuvel waar je de fietsen kunt stallen. Een door toeristen veel gebruikte manier om Mont-Royal te bezoeken is met buslijn 11. Die kun je bijvoorbeeld vanaf metrostation Mont-Royal nemen. Een andere optie is met de hop-on-hop-off bus van Greyline. Deze toeristische dubbeldekkerbus heeft twee stops op Mont-Royal: Kondiaronk Lookout en Camillien Houde Lookout. Wat wij zelf gedaan hebben is met de metro en bus naar boven en uiteindelijk te voet naar beneden, waar we onze tocht door Montréal voortgezet hebben met de stadsfietsen van Bixi.

Poutine

Bij een bezoek aan Montréal hoort het eten van poutine. Dit gerecht wordt als het nationale gerecht van de provincie Quebec beschouwd. Sommigen beschouwen het als fastfood, maar er zijn in Montréal complete restaurants die helemaal aan poutine gewijd zijn. Daar kun je vaak allerlei verschillende varianten op poutine eten. Wat is poutine eigenlijk? Poutine is een gerecht van friet met verse kaas, waar daarna een flinke schep jus overheen gegoten wordt. Het is een vrij calorierijk gerecht. Denk aan gemiddeld 1100 tot 1400 calorieën voor een normale portie. Omdat het vooral vetten zijn die je binnenkrijgt is het geen maaltje dat je alle dagen moet eten. Tegenwoordig zijn er ook allerlei varianten op poutine te verkrijgen. Denk aan poutine met stukjes knakworst, met stukjes gerookt vlees, met gehaktsaus, met gebakken uien, met stukken gerookt vlees, met zalm of met andere toppings. Poutine bestaat overigens al veel langer dan het Nederlandse gerecht Kapsalon.

Poutine kun je eten als snack, als lunch, als voorgerecht, als bijgerecht of als gerecht om te delen, bijvoorbeeld tijdens een goed glas bier. Bij sommige restaurants heb je de optie om van de friet bij het hoofdgerecht tegen bijbetaling een poutine van te maken.

Rue Saint Paul

Dwars door Vieux-Montréal loopt de oudste straat van de stad: Rue Saint Paul. Volgens de geschiedenisboeken werd deze tegenwoordig nog zeer populaire straat in 1672 geplaveid. Tegenwoordig is Rue Saint Paul een belangrijke toeristische trekpleister door de goede mix aan leuke winkels en overwegend goede restaurants. Opvallend is dat je in deze straat vooral nog lokale ondernemingen ziet. De straat is slechts deels autovrij. Lokale ondernemers hebben plannen om de Rue Saint Paul geheel autovrij te maken weten te blokkeren. Of dat positief voor de zaken is blijft een vraag die onbeantwoord zal blijven. In de praktijk blijkt dat autovrije winkelstraten het in andere steden wereldwijd erg goed doen. Waarom zou dat hier in Montréal anders zijn?

Aan de Rue Saint Paul staan twee belangrijke bezienswaardigheden: de Marché Bonsecours. Dit indrukwekkende gebouw heeft een blauwe maandag dienstgedaan als overheidsgebouw, waarna dit meer dan honderd jaar lang de plek was waar verdeeld over twee verdiepingen publieke markten gehouden werden. In 1963 werd de markt gesloten. Later is de binnenkant van de Marché Bonsecours verbouwd tot een complex met winkeltjes en restaurantjes. Die functie heeft het nu nog steeds. Op de onderste verdieping is ook een expositieruimte ingericht. Een andere bezienswaardigheid is de Chapelle Notre-Dame-de-Bon-Secours. Deze uit 1771 stammende kerk behoort tot de oudste keren van Montréal.

Olympische stad

Wat niet iedereen zal weten is dat Montréal een olympische stad is. In 1976 werd hier de 21e editie van de Olympische Zomerspelen gehouden. In totaal streden 6028 atleten om de verschillende medailles die in 21 verschillende olympische sporten te behalen waren. Nederland behaalde toen vijf medailles: twee keer zilver en drie keer brons. Er werden geen gouden medailles behaald door de deelnemende Nederlandse atleten. Nederland eindigde op de 29e plaats in de medaillespiegel. Een positie waar we tegenwoordig niet echt blij mee zouden zijn.

De organisatie van de olympische spelen kostte de stad Montréal maar liefst 350 miljoen dollar. De aanloop van de spelen kende veel problemen. Zo waren er financiële tegenslagen, zat een strenge winter het bouwschema flink in de weg en gingen er een aantal dingen mis zoals het feit dat de olympische vlam onderweg naar het stadion doofde en oorspronkelijk geheel tegen de regels door middel van en aansteker weer aangestoken werd.

Montréal heeft aan de spelen wel een mooi olympisch stadion overgehouden. De olympische toren is pas na de spelen afgebouwd en dient tegenwoordig als een uitzichtpunt. Tegen betaling kun je van hieruit uitkijken over de stad.

Openbaar vervoer

Wie in Montréal gebruik wil maken van het openbaar vervoer die kan kiezen uit de metro en de bus. De metro is vooral handig om de wat grotere stukken af te leggen. Zo kun je met de gele metrolijn naar Île Sainte-Hélène reizen. Vanaf dat eiland heb je een prachtig uitzicht op de skyline van de stad. De groene metrolijn is ideaal om je binnen het centrum te verplaatsen en om naar de olympische wijk te reizen. De oranje metrolijn ligt in Downtown Montréal parallel aan de groene lijn. Deze gebruik je ook vooral om je binnen het centrum van west naar oost (of omgedraaid natuurlijk) te verplaatsen.

De bus is vooral handig om de plekken te bezoeken die met de metro niet bereikbaar zijn. Zo kun je bijvoorbeeld de klim op Le Mont Royal besparen door met de bus naar boven te gaan. De bus kan ook gebruikt worden om van de luchthaven naar de stad (en omgedraaid) te reizen. Buslijn 747 brengt je in pakweg 35 tot 45 minuten van het vliegveld naar het centrum van de stad. Daar zijn elf verschillende haltes waar je uit kunt stappen. De prijs van een enkele rit is in dit geval net zo duur als een dagkaart.

Je kunt voor de metro en bus losse kaartjes kopen, maar het is vaak voordeliger en handiger om een kaart te kopen. Je hebt de keuze uit een dagkaart (24 uur geldig vanaf eerste gebruik), een weekendkaart (geldig vanaf vrijdag 16 uur tot maandag 5 uur en een driedagenkaart die start op het moment van het eerste gebruik en geldig is tot middernacht van de derde dag. Als je het slecht uitkient en de eerste rit in de avond maakt, dan is de kaart net iets meer dan twee dagen geldig, dus.

Reizen naar Montréal

Vanuit Nederland zijn er meerdere mogelijkheden om naar Montréal te vliegen. Met onze eigen Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM kun je rechtstreeks vanaf Amsterdam Schiphol Airport naar Aéroport international Pierre-Elliott-Trudeau de Montréal vliegen. Deze internationale luchthaven ligt aan de westelijke kant van de stad. Een rechtstreekse vlucht duurt gemiddeld ongeveer 7 tot 8 uur. Op de terugweg kan het soms wat sneller gaan omdat het vliegtuig op kruishoogte dan vaak de wind in de rug heeft. Vliegticketprijzen beginnen zo rond de 500 euro voor een retourticket in de economyklasse. Voor een rechtstreekse vlucht betaal je vaak wat meer. De filosofie daarachter is dat je eigenlijk betaalt voor het comfort van het niet over hoeven stappen. Tegenwoordig zijn er regelmatig aanbiedingen te vinden waardoor je soms al voor rond de vierhonderd euro retour kunt vliegen naar Montréal. Dat zijn dan wel altijd tickets met een overstap. Wie in de zomervakantie of rond de feestdagen aan het einde van het jaar naar Montréal wil reizen die moet rekening houden met soms aanzienlijk hogere prijzen voor vliegtickets.

Waar overnachten in Montréal?

Je hebt besloten om naar Montréal te gaan, maar vraagt je af waar te overnachten in Montréal. Montréal is een enorm grote stad met een bijbehorende ruime keuze aan overnachtingsmogelijkheden. Voor toeristen is het aan te raden om zoveel mogelijk je accommodatie ergens in het centrum van de stad te zoeken. Het meest ideaal is vaak om een kamer in Vieux-Montréal te boeken, maar het aanbod is daar relatief laag en de prijzen zijn daardoor vaak aan de hoge kant. Je kunt het daarom het beste net ten noorden van de oude binnenstad logeren, zoals in de wijk Latin Quartier. Zelf hebben wij in het Best Western Plus Hotel Montreal aan de Rue Saint Catherine een prima tijdelijk verblijf in deze metropool gevonden. Het hotel is comfortabel, betaalbaar en prima gelegen, zeker door de aanwezigheid van metroknooppunt Berri-Uqam. Hierdoor kun je je gemakkelijk en snel door de stad verplaatsen.

Het is sowieso aan te raden om vooraf goed de prijzen voor de accommodaties in Montréal te vergelijken. Je kunt je blindstaren op één partij zoals bijvoorbeeld booking.com. In de praktijk blijkt dat het per accommodatie en per boekingsmoment kan schelen waar je de beste prijzen vindt. Die kunnen van dag tot dag verschillen. Om in één klap de prijzen van meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken kun je een hotelvergelijker als Trivago gebruiken. Zij laten de actuele beste prijzen zien van hotels, appartementen en B&B’s via verschillende boekingssites.

Bekijk de beste prijzen van accommodaties in Montréal via Trivago.

Tijdsverschil

Als je naar Montréal reist dan krijg je te maken met een tijdsverschil van zes uur met Nederland of België. Dat komt omdat Montréal in een andere tijdzone ligt. Het is in Montréal bijna altijd zes uur vroeger dan in Nederland. Dat betekent dat op het moment dat je in Montréal opstaat, men in Nederland al bijna klaar is met werken of school. Er is wel een kleine uitzondering op het tijdsverschil tussen Montréal en Nederland. Omdat de zomertijd en wintertijd in Canada en Nederland niet helemaal gelijk lopen, ontstaat er een situatie dat het gedurende twee korte periodes slechts vijf uur vroeger is in Montréal dan in Nederland. Dat is de week voordat in Nederland de zomertijd begint in de week nadat in Nederland de zomertijd geëindigd is.

Enorm veel kerken

Als je door Montréal reist dan wordt de indruk gewekt dat men wel erg gelovig moet zijn in deze stad. Montréal telt immers enorm veel kerken. Een bijnaam van Montréal is dam ook ‘La ville aux cent clochers’ wat in goed Nederlands zoiets betekent als ‘De stad met honderd torens’. Het geeft aan hoeveel kerken er in de stad staan. De Amerikaanse schrijver Mark Twain zou over Montréal  gezegd hebben: “This is the first time I was ever in a city where you couldn’t throw a brick without breaking a church window.” Montréal telt ook maar liefst vier basilieken: de bekende Notre-Dame van Montréal, de kathedrale basiliek Maria, Koningin der Wereld, de Saint Patrick’s Basiliek en het Oratorium van de Heilige Jozef van Mont-Royal. Deze laatste basiliek is de grootste kerk van Canada en de koepel is de op één na grootste ter wereld. Alleen de koepel van de Sint-Pietersbasiliek in Rome is nog groter. De Oratoire Saint-Joseph du Mont-Royal staat op de helling van Mont Royal.

Bixi

Net als veel andere steden kent ook Montréal een stadsfietsprogramma met volledig automatische stations. Hier heet dit systeem Bixi. Het succes van dergelijke leenfietsen hangt vooral af van het aantal stations en de prijs. Dat zit in Montréal met beiden wel goed. Een dagpas (24 uur geldig vanaf het moment van eerste gebruik) is niet veel duurder dan een enkele rit met de bus of metro. Je mag met zo’n dagpas gedurende 24 uur onbeperkt gebruik maken van de fietsen. Als je een fiets binnen 30 minuten terugbrengt in één van de vele fietsstations dan kost het je verder niets. Bij langer gebruik betaal je extra. Het is echter de bedoeling van het hele systeem dat je telkens een stuk fietst en de fiets dan stationeert. Later kun je vanuit een willekeurig station weer een fiets meenemen.

Wat niet iedereen direct in de gaten heeft is dat de code die je krijgt om een fiets mee te nemen slechts één maal geldig is. Als je een tweede keer een fiets meeneemt moet je opnieuw je creditcard in het apparaat steken om een code te krijgen. Dat kost geen extra geld zolang je binnen je dagkaart blijft. Op één creditcard kun je tot vier fietsen lenen. Handig als je met z’n tweeën, drieën of vieren bent.

Beste reisperiode

Montréal heeft een best grillig klimaat. Hoewel de stad zeker onder de invloed staat van de Atlantische Oceaan, is het klimaattype waar je in Montréal mee te maken krijgt een vochtig landklimaat. De zomers zijn relatief warm en vochtig, maar de winters zijn koel tot soms zeer koud. In de koudste maanden ligt het kwik gemiddeld vier tot zes graden onder het vriespunt en is er in de nacht vaak sprake van strenge vorst. De windchill zorgt ervoor dat het ook nog een stuk kouder aan kan voelen. Bij temperaturen van min 20 tot min 30 graden kan de gevoelstemperatuur door een snijdende poolwind soms tot min 40 graden Celsius dalen. Dat zijn niet de beste omstandigheden voor een stedentrip naar Montréal. Wij zouden kiezen voor een reis ergens tussen mei en begin oktober. Je hebt dan geen garantie op goed weer, maar je hebt in ieder geval geen last van winterse kou of sneeuw. Als beste reisperiode wordt de zomervakantie beschouwd. Het kwik ligt dan in de middag meestal zo tussen de 22 en 31 graden Celsius. Iets warmer kan ook nog, maar is niet alledaags.

Parlez vous Français?

De officiële taal in de Canadese provincie Quebec en dus ook in de stad Montréal is Frans. Ruim tweederde van de inwoners heeft Frans als moedertaal, ongeveer twaalf procent heeft Engels als moedertaal en voor ongeveer twintig procent geldt dat hun moedertaal een andere taal dan Frans of Engels is. De primaire spreektaal in Montréal is Frans. Gelukkig spreekt vrijwel iedereen ook Engels. Wie het met zijn of haar middelbareschool-Frans niet redt, te weinig zelfvertrouwen heeft om Frans te spreken of zich comfortabeler voelt bij Engels die kan op heel veel plekken in Montréal dan ook gewoon Engels spreken. Houd er wel rekening mee dat borden, informatie, wegwijzers en alles wat je tegenkomt op straat in het Frans geschreven is. Soms zie je wel twee talen, maar ga ervan uit dat het veelal de Franse taal is die je op schrift tegenkomt. Het is daarom wel handig als je de Franse taal een beetje beheerst. In ieder geval zo dat je kunt begrijpen wanneer iets niet mag, wanneer iets gesloten is of ander informatie die voor jou van belang zou kunnen zijn.

Spreek je helemaal geen Frans dan zou je een vertaalgids, vertaalapp of vertaalsite kunnen gebruiken. Kom je er echt niet uit, spreek dan iemand aan en vraag hem of haar er bedoeld wordt. Canadezen zijn in het algemeen heel relaxed en behulpzaam.

Reisvoorbereiding

Voordat je naar Montréal reist zul je een aantal zaken ‘moeten’ regelen. Wat in ieder geval moet is ervoor zorgen dat je reisdocumenten in orde zijn. Om naar Canada te mogen reizen betekent dit dat je behalve een geldig paspoort ook een elektrische toelating nodig hebt om het land binnen te mogen. Zo’n toelating heet Electronic Travel Authorization (eTA) en kun je alleen maar via internet regelen. Dat kan via de officiële site van de Canadese overheid. Je kunt de eTA Canada ook aanvragen via Nederlandse bemiddelingssites. Zij rekenen een servicetoeslag waarvoor ze je aanvraag regelen en je de mogelijkheid hebt om via de bank (met iDeal) te betalen.

Eenmaal in Montréal aangekomen zul je geld nodig hebben. Vee zaken kun je elektronisch (met creditcard) betalen. Nederlandse pinpassen kun je niet gebruiken in winkels en restaurants, je kunt deze wel gebruiken om geld op te nemen uit de geldautomaten. Om Canadese dollars op te kunnen nemen moet je bankpas wel op het wereldprofiel staan. Wie geen rompslomp wil die kan ook alvast in Nederland Canadese dollars regelen. Dat kan bijvoorbeeld via GWK/Travelex.

Wat we zeker aan zouden raden is om voor je reis naar Canada een goede reisverzekering af te sluiten. Hiermee kun je onvoorziene kosten afdekken, zoals bij een ongeval, bij ziekte of nog erger. De kosten voor medische zorg liggen in Canada gemiddeld genomen een stuk hoger dan in Nederland. Het stuk dat niet onder de dekking van je Nederlandse ziektekostenverzekering valt wordt door je reisverzekering afgedekt.

Een vierde punt wat betreft de reisvoorbereiding voor Montréal: neem reisstekkers mee. In Canada gebruikt met de Amerikaanse stopcontacten. De Nederlandse stekkers passen daar zonder een adapter niet in. In moderne hotels zie je af en toe stopcontacten waar verschillende soorten stekkers (inclusief de Nederlandse) in passen. Reken er echter niet standaard op dat dit het geval is. Neem dus voor de zekerheid voldoende reisstekkers mee voor al je apparatuur.

La ville souterraine

Een bezoek aan Montréal betekent dat je twee steden voor de prijs van één krijgt. Montréal heeft behalve de stad die je direct ziet ook nog een ondergrondse stad. La ville souterraine, of in het Engels Underground City genoemd, is een enorm complex van ondergrondse tunnels en hallen die grotendeels met elkaar verbonden zijn. De meer dan honderdtwintig toegangen tot de ondergrondse stad zijn op verschillende plekken verspreid door Montréal te vinden. Soms is dat in een metrostation, soms is dat in een winkelcentrum en soms is dat in een kantoorgebouw. De verbindingen tussen verschillende delen van de ondergrondse stad liggen soms gewoon boven de grond. Dagelijks wordt La ville souterraine door ongeveer een half miljoen mensen gebruikt. Zij hebben de beschikking over ongeveer 32 kilometer aan ondergrondse gangen die verdeeld liggen over een oppervlakte van ongeveer twaalf vierkante kilometers. Onderweg komen ze langs restaurants, winkels, kantoren, banken, bioscopen en een aantal bijzondere plekken. Naar schatting tet La ville souterraine ongeveer 1600 winkels en 200 restaurants.

De ondergrondse stad geniet vooral in de wintermaanden veel populariteit. Het koele klimaat maakt het in de winter vaak erg koud in de straten van Montréal. Via de ondergrondse wegen kunnen mensen snel en comfortabel van plek A naar plek B lopen, zonder te hoeven lijden onder sneeuw en vorst. Als toerist zul je ervaren dat het vaak lastig navigeren is onder de grond. Goede bewegwijzering is niet overal aanwezig. Uit ervaring weten we dat je door desoriëntatie soms niet goed in de gaten hebt waar je in de stad bent nadat je een stuk door de ondergrondse stad gelopen hebt.