Het meest kleurrijke element van het toeristische schiereiland Granville Island is een betonfabriek. Wat, een betonfabriek? Ja, inderdaad. Ocean Concrete is de oudste ‘bewoner’ van Granville Island. Hier werd al beton gemaakt voordat het schiereiland in een toeristische bestemming veranderde. In plaats van de betonfabriek te verhuizen hebben ze iets anders gedaan. Ze hebben er een toeristische attractie van gemaakt. In 2014 zijn de grijze silo’s van Ocean Concrete getransformeerd in prachtige stukjes straatkunst.
De silo’s zijn door de Braziliaanse tweelingbroers beschilderd. Hiermee is er een muurkunstwerk ontstaan met een hoogte van maar liefst 21 meter. De kosten om de silo’s te beschilderen bedroegen 125 duizend Canadese dollars (bijna honderdduizend euro). De silo’s worden nu massaal bewonderd en op de foto gezet vanaf False Ceek en vanaf de entree van het terrein. je mag als onbevoegd persoon het terrein niet op.

Zoals het een grote stad betaamt heeft ook Vancouver haar eigen uitzichtpunt. Vanaf de Vancouver Lookout heb je een prachtig panoramisch uitzicht over Vancouver inclusief Stanley Park, Burrard Inlet en de bergen achter North Vancouver. Vancouver Lookout is gevestigd in het Vancouver Harbour Centre. Met een hoogte van 147 meter is dit iconische bouwwerk het hoogste gebouw van Vancouver. Volgens de website van Vancouver Lookout bevind je je op het panoramagedeelte op een hoogte van 168,6 meter, wat volgens verschillende kenners als onjuist beschouwd wordt. Voor de toerist die wil genieten van een fantastisch uitzicht zal het allemaal worst zijn, want Vancouver Outlook biedt exact waar de bezoekers voor komt: een fantastisch uitzicht over de stad en de omgeving.
Vancouver Lookout zit in het ronde gedeelte dat bovenop de wolkenkrabber staat. Een verdieping hoger zit restaurant ‘Top of Vancouver’. Als je hier gaat eten heb je hetzelfde uitzicht, maar hoef je geen entree te betalen. Wie de prijzen op de menukaart van het restaurant bekijkt die krijgt overigens het gevoel dat die entree daar op de een of andere manier wel in verwekt zit.
Vancouver Lookout is in de zomermaanden van 08:30 tot 10:30 uur te bezoeken. In de wintermaanden kun je van 09:00 tot 21:00 uur van het uitzicht genieten. Voor de actuele prijzen moet je de website www.vancouverlookout.com bezoeken. Wie wil fotograferen die moet er rekening mee houden dat je alles van achter glas bekijkt. Er is geen sprake van een open panoramaterras zoals je dat in sommige andere steden wel ziet.

Een leuke attractie voor kinderen is Science World, dat gerund wordt door een not-for-profit organisatie. Science World is vergelijkbaar met Technopolis in Mechelen en NEMO in Amsterdam. Kinderen (maar stiekemweg ook de volwassenen) kunnen hier op interactieve wijze veel leren over wetenschap. Daarnaast worden er allerlei demonstraties gehouden op de eerste verdieping met als onderwerpen bijvoorbeeld ‘vuur’, ‘chemie’ of ‘illusies’. De grote bol die op het gebouw staat is een IMAX-theater. Tegen bijbetaling kun je hier IMAX-films over uiteenlopende onderwerpen bekijken.
De officiële naam is tegenwoordig overigens Science World at Telus World of Science. Je vind het wetenschapscentrum aan het einde van False Creek.

Een populaire sport in Canada is het Canadian football. Het is een variant op het American football die vrijwel alleen maar in Canada gespeeld wordt. Vancouver heeft haar eigen professionele team: de BC Lions. Als de Lions spelen in BC Place dan merk je dat als toerist goed. Het verkeer in de straten rondom het thuisstadion wordt door verkeersregelaars in goede banen geleid en je ziet in de omgeving van het stadion volop mensen rondlopen in de oranje en zwarte tinten van het thuisteam. Sommige fans reizen zelfs honderden kilometers om hun team hier aan te komen moedigen. De capaciteit van het stadion is 54.320 toeschouwers als de BC Lions spelen. Dankzij de vele successen die het team behaald heeft spelen ze regelmatig voor een uitverkocht stadion.
Het multi-purpose stadion is ook de thuishaven van Vancouver Whitecaps FC. Dit is een voetbalclub die actief is in de Major Soccer League.

Vancouver heeft een etnische wijk waar vooral Chinezen wonen en ondernemen. Deze wijk heet zoals ook andere Chinese wijken over de wereld Chinatown. De Chinese wijk van Canada is de op twee na grootste van Noord-Amerika. Alleen de Chinatowns in San Francisco en New York City zijn groter. Veel van de Chinezen die in Chinatown wonen zijn afkomstig uit China.
Voor bezoekers is het al snel zichtbaar dat ze een Chinese wijk binnengelopen zijn. Als het al niet is vanwege de enorme Millennium Gate aan Pender Street die de belangrijkste entree tot de wijk vormt, dan is het wel door de Chinese winkels, restaurants en andere bedrijfjes. Ook zie je dat straatnaambordjes de straatnamen zowel in het Engels als in het Chinees aangeduid worden.
Chinatown is een populaire toeristische attractie in Vancouver. Het is in Canada dan ook aangeduid als National Historic Site of Canada. Wat je de laatste decennia wel ziet is dat Chinatown veranderd is. Zo waren er tot het jaar 1974 geen regens ten aanzien van neonreclames op gebouwen. Op dat moment waren het juist de enorme Chinese neon-reclames die Chinatown zo aantrekkelijk maakten. Toen er in 1974 strenge regels voor Vancouver ingevoerd werden zag je de mooiste neonreclames verdwijnen uit het straatbeeld.
Wat je in Vancouver ook ziet is een verspreiding van de oorspronkelijk Chinese bevolking. In plaats van dat Chinatown uit ging dijen, gingen Chinezen steeds meer elders in de stad wonen. In voorstad Richmond leidde dat zelfs tot een soort van tweede Chinatown. Deze buurt heet “Golden Village” en is de tweede concentratie van Chinezen in de metropool Vancouver.

Canada Place is een gebouw dat voor de Vancouver Expo 1986 gebouwd is. Op 2 mei opende Canada Place officieel haar deuren. Het was toen het enige paviljoen dan niet aan de False Creek gelegen was. Tegenwoordig doet het opvallende gebouw dienst als conventiecentrum, cruiseterminal en wandelpier. Aan het einde van Canada Place is FlyOver Canada gevestigd. Dit IMAX 3D-theater laat je op geweldige wijze kennis maken met het land Canada. Voorin in het gebouw is een luxe hotel gevestigd.

De Vancouver Art Gallery behoort tot de grotere kunstmusea in Canada. Het museum bezit een collectie van meer dan 11.000 werken, waarvan een redelijk groot deel pas in deze eeuw in het bezit van het museum gekomen is. Op dit moment is de Vancouver Art Gallery gevestigd in de oude rechtbank. Hier zitten ze sinds 1983. Op dit moment ziet het er naar uit dat ze in 2021 verhuizen naar Larwill Park, dat vlakbij de Rodgers Arena en het BC Place-stadion ligt.
De Vancouver Art Gallery heeft een permanente collectie, maar heeft ook altijd tijdelijke exposities. Zo konden wij tijdens ons eerste bezoek aan dit museum genieten van diverse schilderijen van Italiaanse meesters. De entreeprijzen van de Vancouver Art Gallery zijn niet laag te noemen. Reis je met (jonge) kinderen en wil je het museum bezoeken, doe dat dan op een zondag. Iedere zondag mogen kinderen tot en met twaalf jaar gratis naar binnen. Tevens zijn er dan tussen 12 en 16 uur extra activiteiten voor de kinderen.

Een bijzondere excursie die je vanuit Vancouver kunt doen is ‘whale watching’. Door middel van een bootexcursie ga je dan walvissen spotten. Waar je vertrekt hangt af van waar je de excursie geboekt hebt. Als je bijvoorbeeld bij Vancouver Whale Watch een walvisexcursie boekt dan vertrek je vanuit het vissersdorp Steveston. Dit dorpje ligt ten zuidwesten van de voorstad Richmond. Vanuit Downtown Vqancouver is het ongeveer drie kwartier reizen naar Steveston. Een gemiddelde boottocht waarbij je op zoek gaat naar in het wild levende walvissen duurt vier tot zes uur. Op het moment dat er inderdaad walvissen gevonden zijn zul je zo’n 20 tot 45 minuten de kans krijgen de dieren vanaf zo’n tweehonderd meter afstand te bekijken. In 98% van de gevallen krijg je daadwerkelijk walvissen te zien. Meestal zijn het orka’s. Bij de meeste aanbieders kun je gratis nog een keer mee als er tijdens jouw trip geen walvissen gezien zijn.
