Vancouver: relaxte metropool aan de westkust van Canada

Vancouver is de grootste stad aan de westkust van Canada. Behalve de stad Vancouver zelf is er sprake van een metropolitaan gebied dat meer dan twintig gemeentes beslaat. De agglomeratie telt om en nabij de 2,5 miljoen inwoners. Vancouver is een relatief jonge stad, die altijd relatief welvarend is geweest. Tegenwoordig behoort Vancouver tot de topsteden wereldwijd als het aankomt op leefbaarheid en de kwaliteit van het leven. Vancouver heeft daarom een enorme aantrekkingskracht op mensen die zich in het westen van Canada willen vestigen. Hierdoor is er weinig ruimte voor andere steden in de westelijke regionen van Canada om uit te groeien tot de proporties die Vancouver heeft.

Voor toeristen die de provincies Brits-Columbia, Alberta en in mindere mate Yukon en Northwest Territories bezoeken, is Vancouver vaak het vertrek en/of aankomstpunt. Wie slim is die plakt er meerdere dagen Vancouver aan vast. De stad is het zeker waard. Op het gebied van historische gebouwen, kastelen en meer heeft Vancouver minder te bieden dan een gemiddelde Europese stad. Wie echter op zoek is naar leuke hippe wijken, gezellige restaurants, goede winkelmogelijkheden en prachtige stadsparken waar je heerlijk kunt recreëren dan ben je in Vancouver in uitstekende handen. Ocean Concrete

Het meest kleurrijke element van het toeristische schiereiland Granville Island is een betonfabriek. Wat, een betonfabriek? Ja, inderdaad. Ocean Concrete is de oudste ‘bewoner’ van Granville Island. Hier werd al beton gemaakt voordat het schiereiland in een toeristische bestemming veranderde. In plaats van de betonfabriek te verhuizen hebben ze iets anders gedaan. Ze hebben er een toeristische attractie van gemaakt. In 2014 zijn de grijze silo’s van Ocean Concrete getransformeerd in prachtige stukjes straatkunst.

De silo’s zijn door de Braziliaanse tweelingbroers beschilderd. Hiermee is er een muurkunstwerk ontstaan met een hoogte van maar liefst 21 meter. De kosten om de silo’s te beschilderen bedroegen 125 duizend Canadese dollars (bijna honderdduizend euro). De silo’s worden nu massaal bewonderd en op de foto gezet vanaf False Ceek en vanaf de entree van het terrein. je mag als onbevoegd persoon het terrein niet op.Vancouver Lookout

Zoals het een grote stad betaamt heeft ook Vancouver haar eigen uitzichtpunt. Vanaf de Vancouver Lookout heb je een prachtig panoramisch uitzicht over Vancouver inclusief Stanley Park, Burrard Inlet en de bergen achter North Vancouver. Vancouver Lookout is gevestigd in het Vancouver Harbour Centre. Met een hoogte van 147 meter is dit iconische bouwwerk het hoogste gebouw van Vancouver. Volgens de website van Vancouver Lookout bevind je je op het panoramagedeelte op een hoogte van 168,6 meter, wat volgens verschillende kenners als onjuist beschouwd wordt. Voor de toerist die wil genieten van een fantastisch uitzicht zal het allemaal worst zijn, want Vancouver Outlook biedt exact waar de bezoekers voor komt: een fantastisch uitzicht over de stad en de omgeving.

Vancouver Lookout zit in het ronde gedeelte dat bovenop de wolkenkrabber staat. Een verdieping hoger zit restaurant ‘Top of Vancouver’. Als je hier gaat eten heb je hetzelfde uitzicht, maar hoef je geen entree te betalen. Wie de prijzen op de menukaart van het restaurant bekijkt die krijgt overigens het gevoel dat die entree daar op de een of andere manier wel in verwekt zit.

Vancouver Lookout is in de zomermaanden van 08:30 tot 10:30 uur te bezoeken. In de wintermaanden kun je van 09:00 tot 21:00 uur van het uitzicht genieten. Voor de actuele prijzen moet je de website www.vancouverlookout.com bezoeken. Wie wil fotograferen die moet er rekening mee houden dat je alles van achter glas bekijkt. Er is geen sprake van een open panoramaterras zoals je dat in sommige andere steden wel ziet.

Science World

Een leuke attractie voor kinderen is Science World, dat gerund wordt door een not-for-profit organisatie. Science World is vergelijkbaar met Technopolis in Mechelen en NEMO in Amsterdam. Kinderen (maar stiekemweg ook de volwassenen) kunnen hier op interactieve wijze veel leren over wetenschap. Daarnaast worden er allerlei demonstraties gehouden op de eerste verdieping met als onderwerpen bijvoorbeeld ‘vuur’, ‘chemie’ of ‘illusies’. De grote bol die op het gebouw staat is een IMAX-theater. Tegen bijbetaling kun je hier IMAX-films over uiteenlopende onderwerpen bekijken.

De officiële naam is tegenwoordig overigens Science World at Telus World of Science. Je vind het wetenschapscentrum aan het einde van False Creek.

BC Lions

Een populaire sport in Canada is het Canadian football. Het is een variant op het American football die vrijwel alleen maar in Canada gespeeld wordt. Vancouver heeft haar eigen professionele team: de BC Lions. Als de Lions spelen in BC Place dan merk je dat als toerist goed. Het verkeer in de straten rondom het thuisstadion wordt door verkeersregelaars in goede banen geleid en je ziet in de omgeving van het stadion volop mensen rondlopen in de oranje en zwarte tinten van het thuisteam. Sommige fans reizen zelfs honderden kilometers om hun team hier aan te komen moedigen. De capaciteit van het stadion is 54.320 toeschouwers als de BC Lions spelen. Dankzij de vele successen die het team behaald heeft spelen ze regelmatig voor een uitverkocht stadion.

Het multi-purpose stadion is ook de thuishaven van Vancouver Whitecaps FC. Dit is een voetbalclub die actief is in de Major Soccer League.

Chinatown

Vancouver heeft een etnische wijk waar vooral Chinezen wonen en ondernemen. Deze wijk heet zoals ook andere Chinese wijken over de wereld Chinatown. De Chinese wijk van Canada is de op twee na grootste van Noord-Amerika. Alleen de Chinatowns in San Francisco en New York City zijn groter. Veel van de Chinezen die in Chinatown wonen zijn afkomstig uit China.

Voor bezoekers is het al snel zichtbaar dat ze een Chinese wijk binnengelopen zijn. Als het al niet is vanwege de enorme Millennium Gate aan Pender Street die de belangrijkste entree tot de wijk vormt, dan is het wel door de Chinese winkels, restaurants en andere bedrijfjes. Ook zie je dat straatnaambordjes de straatnamen zowel in het Engels als in het Chinees aangeduid worden.

Chinatown is een populaire toeristische attractie in Vancouver. Het is in Canada dan ook aangeduid als National Historic Site of Canada. Wat je de laatste decennia wel ziet is dat Chinatown veranderd is. Zo waren er tot het jaar 1974 geen regens ten aanzien van neonreclames op gebouwen. Op dat moment waren het juist de enorme Chinese neon-reclames die Chinatown zo aantrekkelijk maakten. Toen er in 1974 strenge regels voor Vancouver ingevoerd werden zag je de mooiste neonreclames verdwijnen uit het straatbeeld.

Wat je in Vancouver ook ziet is een verspreiding van de oorspronkelijk Chinese bevolking. In plaats van dat Chinatown uit ging dijen, gingen Chinezen steeds meer elders in de stad wonen. In voorstad Richmond leidde dat zelfs tot een soort van tweede Chinatown. Deze buurt heet “Golden Village” en is de tweede concentratie van Chinezen in de metropool Vancouver.

Canada Place

Canada Place is een gebouw dat voor de Vancouver Expo 1986 gebouwd is. Op 2 mei opende Canada Place officieel haar deuren. Het was toen het enige paviljoen dan niet aan de False Creek gelegen was. Tegenwoordig doet het opvallende gebouw dienst als conventiecentrum, cruiseterminal en wandelpier. Aan het einde van Canada Place is FlyOver Canada gevestigd. Dit IMAX 3D-theater laat je op geweldige wijze kennis maken met het land Canada. Voorin in het gebouw is een luxe hotel gevestigd.

Vancouver Art Gallery

De Vancouver Art Gallery behoort tot de grotere kunstmusea in Canada. Het museum bezit een collectie van meer dan 11.000 werken, waarvan een redelijk groot deel pas in deze eeuw in het bezit van het museum gekomen is. Op dit moment is de Vancouver Art Gallery gevestigd in de oude rechtbank. Hier zitten ze sinds 1983. Op dit moment ziet het er naar uit dat ze in 2021 verhuizen naar Larwill Park, dat vlakbij de Rodgers Arena en het BC Place-stadion ligt.

De Vancouver Art Gallery heeft een permanente collectie, maar heeft ook altijd tijdelijke exposities. Zo konden wij tijdens ons eerste bezoek aan dit museum genieten van diverse schilderijen van Italiaanse meesters. De entreeprijzen van de Vancouver Art Gallery zijn niet laag te noemen. Reis je met (jonge) kinderen en wil je het museum bezoeken, doe dat dan op een zondag. Iedere zondag mogen kinderen tot en met twaalf jaar gratis naar binnen. Tevens zijn er dan tussen 12 en 16 uur extra activiteiten voor de kinderen.

Whale watching

Een bijzondere excursie die je vanuit Vancouver kunt doen is ‘whale watching’. Door middel van een bootexcursie ga je dan walvissen spotten. Waar je vertrekt hangt af van waar je de excursie geboekt hebt. Als je bijvoorbeeld bij Vancouver Whale Watch een walvisexcursie boekt dan vertrek je vanuit het vissersdorp Steveston. Dit dorpje ligt ten zuidwesten van de voorstad Richmond. Vanuit Downtown Vqancouver is het ongeveer drie kwartier reizen naar Steveston. Een gemiddelde boottocht waarbij je op zoek gaat naar in het wild levende walvissen duurt vier tot zes uur. Op het moment dat er inderdaad walvissen gevonden zijn zul je zo’n 20 tot 45 minuten de kans krijgen de dieren vanaf zo’n tweehonderd meter afstand te bekijken. In 98% van de gevallen krijg je daadwerkelijk walvissen te zien. Meestal zijn het orka’s. Bij de meeste aanbieders kun je gratis nog een keer mee als er tijdens jouw trip geen walvissen gezien zijn.

Stanley Park

Vancouver heeft een stadspark waar jaarlijks zo’n acht miljoen bezoekers komen: Stanley Park. Het park is een natuurgebied dat ten noordwesten van Downtown Vancouver ligt. Het natuurgebied kreeg eind negentiende eeuw de status van stadspark. Hiermee is het gebied meteen beschermd tegen de expansiedrift die Vancouver vooral in de twintigste eeuw kende.

Stanley Park wordt door de locals gebruikt om op verschillende manieren te recreëren. Zo is er een negen kilometer lang fiets- en wandelpad dat langs de waterkant rondom heel Stanley Park loopt. Hier zie je redelijk wat mensen fietsen, wandelen en skaten. in het park wordt er gesport en zijn er verschillende bezienswaardigheden te zien. Erg populair zijn de totempalen die in de noordwesthoek van het park staan.

Als je Stanley Park gaat bezoeken dan zouden wij willen adviseren om een fiets te huren/lenen of om je met de taxi af te laten zetten in het park. Dit omdat heen en terug wandelen naar het park vanuit bijvoorbeeld Canada Place en vervolgens ook nog eens een leuk stuk van het park te voet verkennen je op een wandeling van 15 tot 20 kilometer komt te staan. In het park is wat horeca en zijn er toiletten aanwezig. Ook is er een informatiekiosk waar je plattegrondjes van het park kunt krijgen.

Dr. Sun Yat-Sen Classical Chinese Garden

n de wijk Chinatown vind je een klassieke Chinese tuin. De Klassieke Chinese Tuin van Dr. Sun Yat-Sen was ooit de eerste Chinese tuin die buiten China aangelegd is. De tuin stamt uit 1986 en is een populaire bezienswaardigheid in de Chinese wijk van Vancouver. Dr. Sun Yat-Sen Classical Chinese Garden bestaat uit twee gedeeltes. Ten eerste is er het park dat vrij toegankelijk is, daarnaast is er een tuin waarvoor je entreegeld moet betalen. Omdat Vancouver een klimaat heeft dat vergelijkbaar is met het klimaat van de Chinese stad Suzhou, heeft men bij de aanleg gelijksoortige beplanting gebruikt als die je in Suzhou aantreft.

De naam Dr. Sun Yat-Sen is aan het park gegeven omdat deze nationalistische Chinese leider als de vader van het monteren China gezien wordt. De verbondenheid van deze leider met Vancouver wordt hiermee benadrukt.

Capilano Suspension Bridge

In North Vancouver is een populaire attractie te vinden in de vorm van een hangbrug. Deze hangbrug hangt op een hoogte van maar liefst 70 meter boven de rivier Capilano. De totale lengte is 140 meter. Capilano Suspension Bridge is eigenlijk een compleet park waar je kennis kunt maken met een Canadees regenwoud, tussen de bomen kunt lopen door middel van de ‘Treetops Adventure’ en boven een klif kunt lopen.

De toegangsprijzen van Capilano Suspension Bridge zijn niet mals. Daar staat tegenover dat je zeker twee uur zoet zult zijn in het park als je alles op je gemak doet en tussendoor nog de nodige foto’s maakt. Wie in Downtown Vancouver verblijft (en dat doet het gros van de toeristen) die kan tussen 1 mei en 30 september met gratis shuttlebussen van en naar de Capilano Suspension Bridge reizen. De reistijd bedraagt tussen de 15 en 25 minuten, afhankelijk van je opstapplek. Op de website van Capilano Suspension Bridge staan de actuele tijden en routes.

Als je de Capilano Suspension Bridge bezoekt dan kun je het beste dichte schoenen aandoen en er rekening mee houden dat het tussen de bomen vaak natter en wat koeler is dan in Vancouver zelf. O ja, roken is in heel het park verboden. Eten en drinken is geen probleem. Je kunt ter plaatse  ook drinken, snacks of een maaltijd kopen.

Gastown

De oudste historische wijk van Vancouver is Gastown. Gastown is ooit begonnen als een enkele taverne die door John ‘Gassy Jack’  Deighton geopend werd. Binnen korte tijd groeide deze plek uit tot een belangrijke plek aan de westkust van Canada. In 1886 werd Gastown onderdeel van de stad Vancouver. Tegenwoordig is Gastown een populaire toeristische wijk in de stad. Je vind hier een leuke mix aan oude en nieuwe gebouwen die in verschillende stijlen gebouwd zijn. In de zomer kun je hier heerlijk op de terrasjes genieten van de bedrijvigheid om je heen. Twee belangrijke bezienswaardigheden binnen de historische wijk zijn de stoomklok en het standbeeld van John ‘Gassy Jack’  Deighton. Hoewel Gastown redelijk dicht bij het water ligt, zie je er vanuit Gastown weinig van. Dat komt omdat de containerhaven en het spoor tussen Gastown en de Vancouver Harbour in liggen.

Aquabus

De Aquabus is een waterbus/watertaxi die op False Creek vaart. Je ziet de kleine kleurrijke bootjes van Aquabus sinds 1979 varen tussen de 8 aanlegplekken aan False Creek. Ze hebben normale watertaxibootjes maar ook een paar bootjes die specifiek bedoeld zijn om fietsen en fietsers over het water te vervoeren. Aquabus is een ideale en leuke manier om vanaf Yaletown naar Granville Island te varen. Als je weet dat je ook met de Aquabus terug wilt varen koop dan meteen een retourtje. Dat is goedkoper dan twee keer een enkele reis betalen. Kaartjes koop je aan boord bij de bestuurder.

ETA Canada

Om zonder visum naar Canada te reizen heb je tegenwoordig een elektronische toelating nodig: een ETA Canada. Deze Electronic Travel Authorisation dien je voor je vertrek naar Canada geregeld te hebben. Zonder een elektronische toelating kom je Canada niet meer in als je onder de visumvrijstelling wilt reizen. Je ETA is maximaal 5 jaar geldig en is gekoppeld aan je paspoortnummer. Op het moment dat je paspoort niet meer geldig is of vervangen is moet je een nieuwe ETA Canada aanvragen.

Granville Island

Eén van de meest bezochte toeristische gebieden in Vancouver is Granville Island. Dit is een klein  schiereiland gelegen tussen Vancouver en Downtown Vancouver. Granville Island staat vooral bekend vanwege de Granville Public Market. Op deze overdekte markt kun je versproducten kopen, zijn er kraampjes met kunstnijverheid en kun je van verschillende keukens heerlijk vers eten kopen. De Public Market is een bescheiden maar zeker niet mindere versie van overdekte toeristische markten zoals je ze in Europa ook ziet, zoals bijvoorbeeld Covent Garden in Londen.

Op Granville Island staan verder verschillende winkeltjes, is er een jachthaven en zijn er verschillende bedrijven die handgemaakte producten maken. Zo is er een winkel/bedrijf waar ze handgemaakte bezems maken, zoals je ze vaak ziet als vervoermiddel voor heksen. Ook is er een distilleerderij waar je vanaf de straatkant een blik naar binnen kunt werpen en kun je een bezoekje brengen aan de Granville Island Brewery.

Grancille Island bereik je vanaf Downtown Vancouver het beste met de Aquabus. Je kunt natuurlijk ook gewoon een taxi nemen of er wandelend naartoe gaan. De Public Market is dagelijks van 9 tot 19 uur geopend. Vooral in de zomermaanden en in de weekeindes kan het hier gezellig druk tot soms zeer druk worden.

FlyOver Canada

Een prachtige manier om kennis te maken met Canada is FlyOver Canada. Dit is een attractie waarbij het lijkt alsof je over Canada vliegt. Men noemt het zelf een 5D-ervaring. Je zit in vergelijkbare stoeltjes als een stoeltjeslift en het beeld lijkt zich helemaal rondom je af te spelen. De hele tocht over Canada is het net alsof je werkelijk boven het prachtige landschap en steden zoals Toronto en Vancouver zweeft. Wind- en watereffecten versterken het realiteitsgevoel. FlyOver Canada vind je aan het einde van Canada Place. Hier kun je ook de tickets kopen. Gemakkelijker is om vooraf je entreetickets alvast aan te schaffen. Het is gezien de totale duur van de attractie (de 5D-film duurt nog geen tien minuten) geen goedkoop uitje, maar is er wel eentje die we absoluut aan willen raden. Wij vonden het een geweldige manier om Canada te zien en hadden het niet willen missen.