Stephansdom

Als je een fraai voorbeeld wilt zien van gotische bouwwerken, dan is de Weense Stephansdom absoluut een must-visit als je in Wenen bent. De eerste kerk werd in de twaalfde eeuw gebouwd en had een typische Romaanse bouwstijl Ruim honderd jaar na de oplevering brandde de kerk grotendeels af. Enkele jaren later begon de herbouw van de kerk waarbij de twee torens die niet vernield waren verwerkt werden in de nieuwe kerk. Het resultaat van wat nu nog in Wenen te aanschouwen is, is in de loop van de eeuwen door noodzakelijke en uit mode-overwegingen toegepaste verbouwingen ontstaan. De laatste grote restauratie heeft vorige eeuw plaatsgevonden nadat de Stephansdom tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd raakte.

De Stephansdom kent een aantal opvallende details. Zo telt de kerk vier torens die variëren in hoogte en uiterlijk. Zo is de noordelijke toren nooit afgemaakt waardoor de hoogte van die toren met 68 meter aanzienlijk verschilt van de 136,7 meter hoge zuidelijke toren. Een detail dat vooral bij zonnig weer opvalt is het mozaïek op het dak van de dom, dat bestaat uit meer dan tweehonderdduizend geglazuurde tegels.

Tags bij dit artikel:


Wenen

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Wenen op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Wenen.
> Wenen tips en informatie


Alles over Wenen