Bezoek aan Robbeneiland

Er zijn weinig toeristen die Kaapstad bezoeken en geen trip naar Robbeneiland inplannen. Vanwege de voormalige gevangenschap van de inmiddels overleden icoon Mandela Nelson is Robbeneiland (of Robben Island) voor velen een absolute must-visit tijdens een Kaapstad stedentrip. Dit eiland ligt op bijna acht kilometer voor de kust van Kaapstad. De Nederlanders hebben de naam Robbeneiland er aan gegeven vanwege de vele zeerobben die hier al eeuwenlang te zien zijn. Het zijn ook de Nederlanders die het eiland voor het eerst als gevangenis zijn gaan gebruiken. Al in de zeventiende eeuw was Robbeneiland een strafkolonie van de VOC. Later heeft het eiland dienstgedaan als leprakolonie. In de tweede helft werd Robbeneiland onder het apartheidsregime weer als gevangenis gebruikt. Hier werden vooral strijders tegen de Apartheid opgesloten. Het gros van de gevangenen waren politieke gevangenen en slechts een minderheid had een echt crimineel verleden. In 1991 werden de laatste politieke gevangenen vrijgelaten. Vijf jaar later werden de laatste criminele gevangenen overgeplaatst en sloot de gevangenis.

Tegenwoordig is Robbeneiland een museum en staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt vanuit Kaapstad excursies maken die ongeveer vier uur duren, inclusief de twee keer ruim een half uur durende overtocht per boot. Ter plaatse word je met bussen over het eiland vervoerd terwijl je door een gids uitleg en informatie krijgt over het eiland, de geschiedenis en de hedendaagse functie van Robbeneiland. Het grootste deel van de trip bestaat uit een wandeltour door de gevangenis. Je wordt meegenomen door een ex-gevangene die je vooral vertelt hoe het leven er hier in gevangenschap uitzag.

Omdat er slechts drie of vier keer per dag naar Robbeneiland gevaren wordt, is het aantal plekken beperkt. Vooraf reserveren is een must. In het hoogseizoen bij voorkeur enkele dagen vooruit. Indien de tocht door slecht weer of een ruwe zee geannuleerd wordt krijg je je geld terug of je mag een nieuwe datum en tijdstip uitzoeken, mits beschikbaar.

Reserveer tickets voor Robbeneiland

Tags bij dit artikel: ,


Kaapstad

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Kaapstad op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Kaapstad.
> Kaapstad tips en informatie


Alles over Kaapstad