Kaapstad: bonte mix van Afrika en Europa

Velen menen dat Kaapstad de leukste en meest interessante stad van Zuid-Afrika is. Een begrijpelijk gevolg van het feit dat Afrika hier op fraaie wijze vermengd is met een Europese en zelfs Mediterrane levensstijl. In Kaapstad is het volop genieten van het leven, mede dankzij het heerlijke klimaat waar deze stad mee gezegd is. De aanwezigheid van veel verse producten in het land en uit de zee is natuurlijk ook een belangrijke factor. Dit stelt de koks van de restaurants in staat om de meest heerlijke gerechten op je bord te toveren.

Omdat Kaapstad aan de kust ligt kun je naar het strand of lekker wandelen, joggen of fietsen langs de boulevard. Het zeewater is het hele jaar door aan de frisse kant. Tijdens de lokale zomer is het nog wel te doen. Voor de surfers is er het geluk dat er vrijwel altijd golven staan.

Kaapstad is rond de Tafelberg gebouwd. Deze berg is een officieel wereldwonder en mag als een icoon voor Kaapstad gezien worden. Vanaf veel plekken in de stad is de Tafelberg zichtbaar. Je kunt natuurlijk ook de Tafelberg zelf op gaan om juist van het uitzicht op Kaapstad te genieten. Andere populaire bezienswaardigheden in Kaapstad zijn V & A Waterfront, het stadscentrum, de historische buurt Bo-Kaap en natuurlijk Robbeneiland, waar de voormalige president Nelson Mandela gevangen heeft gezeten.

Als je Kaapstad bezoekt dan mag je gerust meerdere dagen uittrekken, want anders red je het allemaal niet om te doen wat je zou moeten doen hier. Trek ook zeker een paar dagen uit voor de omgeving van Kaapstad, zoals de pinguïns van Boulders Beach, Kaap de Goede Hoop of de uitgestrekte wijnlanden die de meest voortreffelijke wijnen voortbrengen. Vanuit Kaapstad kun je verschillende excursies doen zoals wijntours en boottochten. Ook als je in Kaapstad zelf verblijft dan hoef je je amper te vervelen. Er zijn voldoende musea en andere bezienswaardigheden om te bezoeken. Kaapstad biedt daarnaast ook voldoende opties om je heerlijk te ontspannen. Ga lekker sporten, ha chillen op het strand of maak een stevige wandeling. Het kan allemaal in Kaapstad!



Bo-Kaap

De wijk Bo-Kaap is uitgegroeid tot de lieveling van veel toeristen. De kleurige huisjes maken van dit stukje Kaapstad een mooie plek om doorheen te wandelen en om te fotograferen. Als het aan de blanke machthebbers had gelegen was Bo-Kaap hetzelfde lot ondergaan als District Six ten tijde van de Apartheid: het had waarschijnlijk gesloopt geweest. Bo-Kaap is immers van oudsher een wijk waar vooral ‘gekleurden’ wonen. Ongeveer negentig procent van de inwoners is moslim en heeft een Aziatische afkomst. De naam ‘Kaap-Maleiers’ wordt weleens gebruikt, maar in tegenstelling tot wat de naam impliceert komt het gros van de voorouders niet uit Maleisië maar uit andere landen.

Bo-Kaap is al ruim twee eeuwen oud. De ligging tussen de Buitengracht Street en Signal Hill heeft voor deze naam gezorgd. Bo-Kaap is immers een afkorting van ‘Boven de Kaap’. Op het moment dat je de wijk betreedt begrijp je wat hiermee bedoeld wordt. De weg loopt iets omhoog en uiteindelijk kom je in wat hogergelegen straten terecht. Bo-Kaap is vooral geweldig voor wie mooie vakantieplaatjes of foto’s voor social media wil schieten. Je ziet er regelmatig professionele fotoshoots gemaakt worden. De kleurrijke huizen vormen een grote bron van inspiratie voor de fotografen.

Als je meer wilt weten over Bo-kaap dan kun je het Bo-Kaap Museum bezoeken. In dit gebouw kun je zien hoe een vrij welvarend moslimgezin in de negentiende eeuw leefde. De toegangsprijs is amper meer dan een fooi, dus als je er toch bent dan kun je net zo goed even naar binnen gaan.



Ontdek Kaapstad op de fiets

Het heerlijke klimaat en de compactheid van het centrum zorgen ervoor dat Kaapstad een prima bestemming is om op de fiets te verkennen. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt een fiets huren en zelf op pad gaan. Dat is vooral ideaal als het fietsen op zich het belangrijkste is of als je Kaapstad al kent. Ben je hier voor het eerst dan is het een aanrader om deel te nemen aan een georganiseerde fietstocht. Baja Bikes, de wereldwijde marktleider op het gebied van fietstours, biedt in Kaapstad een paar verschillende fietstochten onder begeleiding van een kundige en enthousiaste gids aan. Deze gids is in principe Engelstalig, maar als je geluk hebt kom je in een Nederlands groepje terecht met een Nederlandssprekende gids.

De best verkochte fietstocht is de ‘Highlights van Kaapstad’ tour. In drie uur tijd ontdek je de belangrijkste hoogtepunten van Kaapstad. Een andere interessante toch is de ‘Kaapstad Township Fietstocht’, waarbij een bezoek inclusief lunch aan een township centraal staat. Een derde optie is een privéfietstocht. Hierbij kun je naast Engelstalig ook expliciet voor een Nederlandstalige gids kiezen.

Voor alle fietstochten in Kaapstad geldt dat reserveren verplicht is. Bij slechte weersomstandigheden of vanwege andere redenen is wijzigen of annuleren gratis. Bij voorkeur doe je dat wel op tijd, zodat de organisator er rekening mee kan houden.

Bekijk fietstochten en fietsverhuur in Kaapstad

V & A Waterfront

Als natuurlijke haven was Kaapstad een vrij waardeloze bestemming. Tijdens de regelmatig voorkomende winterstormen is het vrijwel geen doen om hier een schop op fatsoenlijke wijze aan te meren. In 1860 ondernam de Britse prins Alfred actie om deze situatie aan te pakken. Hij laat een kilometer lange golfbreker aanleggen. Tien jaar later was Kaapstad de trotse eigenaar van de eerste beschermde zeehaven ter wereld. Dit werd het Albert Basin genoemd. Ongeveer 35 jaar later werd het havengebied uitgebreid met een tweede basin: het Victoria Basin. Naamgever was de moeder van Albert: Victoria. Inmiddels is het havengebied een flink stuk uitgebreid en aangepast. Het heeft de naam Victoria & Albert Waterfront en een multifunctionele rol gekregen. Het is in de kern nog steeds een havengebied, compleet met kranen en droogdokken. Het is echter ook het nieuwe centrum van de stad geworden. Officieel is het Cape Town City Centre het centrum waar onder andere de verschillende overheidsdiensten zitten. De levendigheid is echter vooral in V & A Waterfront te vinden. Hier zitten honderden winkels, tientallen restaurants, meerdere musea en verschillende sfeervolle terrasjes. Als je Kaapstad bezoekt, kun je eigenlijk bijna niet om dit gebied heen.

De Tafelberg

Het herkenningspunt van Kaapstad is de Tafelberg. De naam beschrijft tevens het type berg: een tafelberg. Dit is een berg met een platte top en steile hellingen, die veelal uit puin bestaan. Dit soort bergen ontstaan door vulkanisme onder een gletsjer. De gletsjer is inmiddels al miljoenen jaren geleden verdwenen. Wat overgebleven is, is een prachtige berg die trots boven het landschap uittorent. Met een hoogte van ruim duizend meter mag je van een berg van formaat spreken.

Je kunt de Tafelberg op meerdere manieren bezoeken en ontdekken. De gemakkelijkste wijze is door met de kabelbaan naar boven te gaan. Je rijdt eerst met de bus, taxi, Uber of huurauto naar het basisstation (Lower Station). Daar parkeer je langs de weg. Op drukkere dagen is het dan nog soms een pittig eindje lopen naar het kabelbaanstation. Met een ticket (enkel of retour) kun je naar het bovenste punt op de Tafelberg. Die tocht duurt slechts vijf minuten. Het wachten op plek duurt vaak veel langer. Door je tickets vooraf via internet aan te schaffen kun je al redelijk wat van die wachttijd af halen.

Bovenop de Tafelberg kun je genieten van een geweldig uitzicht over Kaapstad en de omgeving. Zo kun je de Back Table en de Devil’s Peak vanaf een ander standpunt bekijken, het centrum van Kaapstad prima zien liggen en genieten van het uitzicht op de zogenaamde 12 Apostelen. Op de berg kun je rondwandelen terwijl je op zoek gaat naar de lokale dieren die hier leven. Denk hierbij aan Kaapse klipdassen (de ‘dassie’), hagedissen en roofvogels. Op de grond zie je meer dan 1500 plantensoorten.

Een andere manier om de Tafelberg te bezoeken is door naar boven te wandelen. Er zijn meerdere wandelroutes die naar boven leiden. Het is een pittige wandeling die niet zonder gevaren is. Je zou de eerste niet zijn die zich daarop verkijkt en dat de tocht naar boven (of beneden) eindigt in een valpartij met alle gevolgen van dien. Bereid je daarom goed voor. Wees vooral bedacht op de mogelijkheid dat het weer plots omslaat. Zodra je met mist door plotselinge wolken te maken krijgt, dan kun je het beste een pauze inlassen.

Pinguïns

In en rond Kaapstad kun je genieten van allerlei soorten wilde dieren. Een fraai voorbeeld hiervan zijn de pinguïns die op de Kaap te vinden zijn. In en rond Boulders Beach bij Simonstad leven en paren grote aantallen pinguïns. Om deze pinguïnkolonie te bewonderen moet je een klein uurtje rijden vanuit Kaapstad. De meesteb mensen nemen dit mee in hun rondje over het Kaaps schiereiland. De pinguïns in kwestie zijn zogenaamde zwartvoetpinguïns, ook wel Afrikaanse pinguïns genoemd. Dat komt omdat deze bedreigde diersoort alleen maar langs de kusten van Zuid-Afrika en Namibië voorkomt. Er zijn een paar plekken in Simonstad waar je de pinguïns gratis kunt bekijken. Voor de grootste groepen moet je entree betalen. Je ziet deze vogels van vanaf houten wandelpaden of vanaf een tweetal uitzichtplatforms, die een goed zicht bieden op het strand waar de meeste pinguïns zich bevinden: Foxy Beach.

Bezoek aan Robbeneiland

Er zijn weinig toeristen die Kaapstad bezoeken en geen trip naar Robbeneiland inplannen. Vanwege de voormalige gevangenschap van de inmiddels overleden icoon Mandela Nelson is Robbeneiland (of Robben Island) voor velen een absolute must-visit tijdens een Kaapstad stedentrip. Dit eiland ligt op bijna acht kilometer voor de kust van Kaapstad. De Nederlanders hebben de naam Robbeneiland er aan gegeven vanwege de vele zeerobben die hier al eeuwenlang te zien zijn. Het zijn ook de Nederlanders die het eiland voor het eerst als gevangenis zijn gaan gebruiken. Al in de zeventiende eeuw was Robbeneiland een strafkolonie van de VOC. Later heeft het eiland dienstgedaan als leprakolonie. In de tweede helft werd Robbeneiland onder het apartheidsregime weer als gevangenis gebruikt. Hier werden vooral strijders tegen de Apartheid opgesloten. Het gros van de gevangenen waren politieke gevangenen en slechts een minderheid had een echt crimineel verleden. In 1991 werden de laatste politieke gevangenen vrijgelaten. Vijf jaar later werden de laatste criminele gevangenen overgeplaatst en sloot de gevangenis.

Tegenwoordig is Robbeneiland een museum en staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt vanuit Kaapstad excursies maken die ongeveer vier uur duren, inclusief de twee keer ruim een half uur durende overtocht per boot. Ter plaatse word je met bussen over het eiland vervoerd terwijl je door een gids uitleg en informatie krijgt over het eiland, de geschiedenis en de hedendaagse functie van Robbeneiland. Het grootste deel van de trip bestaat uit een wandeltour door de gevangenis. Je wordt meegenomen door een ex-gevangene die je vooral vertelt hoe het leven er hier in gevangenschap uitzag.

Omdat er slechts drie of vier keer per dag naar Robbeneiland gevaren wordt, is het aantal plekken beperkt. Vooraf reserveren is een must. In het hoogseizoen bij voorkeur enkele dagen vooruit. Indien de tocht door slecht weer of een ruwe zee geannuleerd wordt krijg je je geld terug of je mag een nieuwe datum en tijdstip uitzoeken, mits beschikbaar.

Reserveer tickets voor Robbeneiland

Radisson RED hotel

Als je een stedentrip naar Kaapstad maakt dan zijn er volop mogelijkheden om te overnachten. Voor iedere budget is er wel wat te vinden, zelfs in het hoogseizoen. Dan moet je voor de goedkopere kamers vaak wel op tijd reserveren. Onze favoriet ligt in het Silo-district van V & A Waterfront: het Radisson RED Cape Town Hotel. Dit moderne en hippe hotel is gelegen op een vrijwel perfecte locatie binnen Kaapstad. De parkeergarage ligt onder het hotel, de hop-on-hop-off bussen stopen naast het hotel en de boottochten naar onder andere Robbeneiland vertrekken op een paar minuten lopen vanaf het hotel. Wat wil je nog meer? Een toffe kamer natuurlijk waar aan alles gedacht is, zoals een comfortabel bed, een leuke inrichting, goed werkende airco tijdens de warme dagen en een aangename douche. Al dit soort zaken is aanwezig. De twee grote pluspunten zijn misschien wel de lobby en het daarbij geïntegreerde restaurant. Dit is hoe een lobby eruit moet zien: een leuke plek om te vertoeven; het hart van het hotel. Wij zijn zelf helemaal weg van het dakterras. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over Kaapstad. Het aanwezige zwembad is niet groot genoeg om wat baantjes te trekken, maar wel om af te koelen. Dat kan ook met de vele heerlijke drankjes die de rooftop bar hier schenken en tappen. Deze plek is niet voor niets een hotspot binnen Kaapstad.

Bekijk hotelkamers in Radisson Red Cape Town

Kaapstad in 12 uur

Je kunt gemakkelijk meerdere dagen of zelfs weken in en rond Kaapstad rondbrengen zonder je te vervelen. Als je een kortere reis maakt of veel wilt zien binnen een rondreis door Zuid-Afrika, dan kan goed plannen handig zijn. Vaak blijft er tijdens dat soort reizen maar één of twee dagen over om daadwerkelijk in Kaapstad te besteden. Op de website www.in12uur.nl kun je door middel van een goed opgezette tijdlijn, inspirerende teksten en veel foto’s zien hoe je een dag in Kaapstad door kunt brengen. Deze verhalen zijn prima bruikbaar als blauwdruk voor jouw dag in Kaapstad.

Lees het verhaal over Kaapstad in één dag

Zeitz MOCAA

Liefhebbers van moderne en hedendaagse kunst die kunnen in Kaapstad het Zeitz MOCAA bezoeken. MOCAA staat voor Zeitz Museum of Contemporary Art Afrika. Het opende zijn deuren in 2017 in een pand dat eerst uit graansilo’s bestond. De buitenkant heeft men grotendeels intact gelaten, maar ook aan de binnenkant kun je duidelijk de herkomst van het gebouw zien. Fraai is om te zien hoe ze de silo’s van binnenuit deels weggezaagd hebben om daar een enorm atrium te maken.

Het huidige complex meet ongeveer 9500 vierkante meter, waarvan ongeveer tweederde gebruikt kan worden als expositieruimte. Tijdens wisselingen wordt niet alle ruimte gebruikt. Alle tentoongestelde kunst is gemaakt door Afrikaanse kunstenaars. Hierdoor komen er soms onderwerpen aan bod waar je in Europa niet of amper mee te maken krijgt. Je gaat als bezoeker daarom niet alleen kunst bewonderen, je krijgt ook te maken met elementen die je aan het denken zullen zetten.

Beste reistijd

Het leuke aan Kaapstad is dat het daar zomer is op het moment dat het hier winter is. Je kunt lekker op Schiphol het vliegtuig instappen terwijl het sneeuwt en pakweg elf uur later uitstappen in de warmte. Kaapstad is het hele jaar door een prima bestemming, maar het meest aangename is om hier te komen in het warmste en meest zonnige seizoen. Vanaf december tot en met maart is wat ons betreft de beste reistijd om Kaapstad te bezoeken. Oktober, november en april zijn vaak ook zeer aangenaam. Tijdens de andere maanden is het qua temperatuur prima, maar is er een grotere kans dat het een keer regent. In het ergste geval kun je een aantal dagen achter elkaar hebben met regenachtig en bewolkt weer.

Als je in de periode van half december tot half januari Kaapstad wilt bezoeken dan moet je er rekening mee houden dat het erg druk kan zijn in en rond Kaapstad. De Zuid-Afrikanen hebben dan immers ook vakantie en komen dan graag naar deze regio. Dat heeft invloed op de prijzen voor vliegtickets en accommodaties. Ook merk je dat het op de wegen op het Kaaps schiereiland aanzienlijk drukker is.

Veiligheid

Er wordt vaak gevraagd hoe het zit met de veiligheid in Kaapstad. Als je daar als toerist naartoe gaat dan zijn er over het algemeen weinig problemen te verwachten. Zie je er echt uit als een toerist en kom je op plekken waar je eigenlijk niet ’thuishoort’, dan vergroot je de kans dat je bestolen of zelfs met geweld overvallen wordt. Ga niet alleen de townships opzoeken, vermijd in grote delen van Kaapstad om er in het donker rond te wandelen en laat geen dure spullen in het zicht achter, bijvoorbeeld in de huurauto. Eigenlijk is criminaliteit vaak niet de reden dat toeristen in de problemen komen, maar komt het gevaar uit onverwachte hoek. Meestal is het door eigen onhandigheid of onvoorzichtigheid. Een voorbeeld is de felheid van de zon. Die is in Kaapstad feller dan bij ons, waardoor de bescherming nog belangrijker is dan bij ons. Helemaal als het bij ons winter is en als het in Zuid-Afrika dus zomer is. Een ander risico vormen de wilde dieren en ook hier is het weer de domheid van mensen die het echte gevaar vormen. Dassies voeren op de Tafelberg of bavianen eten voorhouden op de Kaap? Weet dan dat dit wilde dieren zijn die bij gevaar gemeen kunnen bijten.