Kaapstad: bonte mix van Afrika en Europa

Velen menen dat Kaapstad de leukste en meest interessante stad van Zuid-Afrika is. Een begrijpelijk gevolg van het feit dat Afrika hier op fraaie wijze vermengd is met een Europese en zelfs Mediterrane levensstijl. In Kaapstad is het volop genieten van het leven, mede dankzij het heerlijke klimaat waar deze stad mee gezegd is. De aanwezigheid van veel verse producten in het land en uit de zee is natuurlijk ook een belangrijke factor. Dit stelt de koks van de restaurants in staat om de meest heerlijke gerechten op je bord te toveren.

Omdat Kaapstad aan de kust ligt kun je naar het strand of lekker wandelen, joggen of fietsen langs de boulevard. Het zeewater is het hele jaar door aan de frisse kant. Tijdens de lokale zomer is het nog wel te doen. Voor de surfers is er het geluk dat er vrijwel altijd golven staan.

Kaapstad is rond de Tafelberg gebouwd. Deze berg is een officieel wereldwonder en mag als een icoon voor Kaapstad gezien worden. Vanaf veel plekken in de stad is de Tafelberg zichtbaar. Je kunt natuurlijk ook de Tafelberg zelf op gaan om juist van het uitzicht op Kaapstad te genieten. Andere populaire bezienswaardigheden in Kaapstad zijn V & A Waterfront, het stadscentrum, de historische buurt Bo-Kaap en natuurlijk Robbeneiland, waar de voormalige president Nelson Mandela gevangen heeft gezeten.

Als je Kaapstad bezoekt dan mag je gerust meerdere dagen uittrekken, want anders red je het allemaal niet om te doen wat je zou moeten doen hier. Trek ook zeker een paar dagen uit voor de omgeving van Kaapstad, zoals de pinguïns van Boulders Beach, Kaap de Goede Hoop of de uitgestrekte wijnlanden die de meest voortreffelijke wijnen voortbrengen. Vanuit Kaapstad kun je verschillende excursies doen zoals wijntours en boottochten. Als je in Kaapstad zelf verblijft dan hoef je je amper te vervelen. Er zijn voldoende musea en andere bezienswaardigheden om te bezoeken. Kaapstad biedt daarnaast ook voldoende opties om je heerlijk te ontspannen. Ga lekker sporten, ha chillen op het strand of maak een stevige wandeling. Het kan allemaal in Kaapstad!Bo-Kaap

De wijk Bo-Kaap is uitgegroeid tot de lieveling van veel toeristen. De kleurige huisjes maken van dit stukje Kaapstad een mooie plek om doorheen te wandelen en om te fotograferen. Als het aan de blanke machthebbers had gelegen was Bo-Kaap hetzelfde lot ondergaan als District Six ten tijde van de Apartheid: het had waarschijnlijk gesloopt geweest. Bo-Kaap is immers van oudsher een wijk waar vooral ‘gekleurden’ wonen. Ongeveer negentig procent van de inwoners is moslim en heeft een Aziatische afkomst. De naam ‘Kaap-Maleiers’ wordt weleens gebruikt, maar in tegenstelling tot wat de naam impliceert komt het gros van de voorouders niet uit Maleisië maar uit andere landen.

Bo-Kaap is al ruim twee eeuwen oud. De ligging tussen de Buitengracht Street en Signal Hill heeft voor deze naam gezorgd. Bo-Kaap is immers een afkorting van ‘Boven de Kaap’. Op het moment dat je de wijk betreedt begrijp je wat hiermee bedoeld wordt. De weg loopt iets omhoog en uiteindelijk kom je in wat hogergelegen straten terecht. Bo-Kaap is vooral geweldig voor wie mooie vakantieplaatjes of foto’s voor social media wil schieten. Je ziet er regelmatig professionele fotoshoots gemaakt worden. De kleurrijke huizen vormen een grote bron van inspiratie voor de fotografen.

Als je meer wilt weten over Bo-kaap dan kun je het Bo-Kaap Museum bezoeken. In dit gebouw kun je zien hoe een vrij welvarend moslimgezin in de negentiende eeuw leefde. De toegangsprijs is amper meer dan een fooi, dus als je er toch bent dan kun je net zo goed even naar binnen gaan.Ontdek Kaapstad op de fiets

Het heerlijke klimaat en de compactheid van het centrum zorgen ervoor dat Kaapstad een prima bestemming is om op de fiets te verkennen. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt een fiets huren en zelf op pad gaan. Dat is vooral ideaal als het fietsen op zich het belangrijkste is of als je Kaapstad al kent. Ben je hier voor het eerst dan is het een aanrader om deel te nemen aan een georganiseerde fietstocht. Baja Bikes, de wereldwijde marktleider op het gebied van fietstours, biedt in Kaapstad een paar verschillende fietstochten onder begeleiding van een kundige en enthousiaste gids aan. Deze gids is in principe Engelstalig, maar als je geluk hebt kom je in een Nederlands groepje terecht met een Nederlandssprekende gids.

De best verkochte fietstocht is de ‘Highlights van Kaapstad’ tour. In drie uur tijd ontdek je de belangrijkste hoogtepunten van Kaapstad. Een andere interessante toch is de ‘Kaapstad Township Fietstocht’, waarbij een bezoek inclusief lunch aan een township centraal staat. Een derde optie is een privéfietstocht. Hierbij kun je naast Engelstalig ook expliciet voor een Nederlandstalige gids kiezen.

Voor alle fietstochten in Kaapstad geldt dat reserveren verplicht is. Bij slechte weersomstandigheden of vanwege andere redenen is wijzigen of annuleren gratis. Bij voorkeur doe je dat wel op tijd, zodat de organisator er rekening mee kan houden.

Bekijk fietstochten en fietsverhuur in Kaapstad

Time Out Market Cape Town

Tijdens ons tweede bezoek aan Kaapstad viel het ons op dat de voormalige markthal bij V&A Waterfront veranderd was in een Time Out Market. Dit concept kenden we al uit Lissabon, waar de Time Out Market al bijna tien jaar lang een flink succes is. Inmiddels zijn er tien van dit soort food markets over de hele wereld te vinden, zoals in Miami, Dubai, Londen en Montréal. De vestiging in Kaapstad is in 2019 geopend. Hier is hetzelfde beproefde concept toegepast: centraal in de hal staan lange rijen met tafels en stoelen, die gevuld worden door bezoekers die eten, snacks en drankjes gehaald hebben bij een van de restaurants of bars die hier hun stalletje hebben. De Time Out Market Kaapstad is een laagdrempelige manier om kennis te maken met wat Kaapstad op culinair gebied te bieden heeft. Het aanbod is divers: van de Zuid-Afrikaanse keuken tot een spannende fusiongerechten.

De Time Out Market Kaapstad organiseert regelmatig evenementen, zoals livemuziek, kookdemonstraties en workshops. Deze evenementen zijn een geweldige manier om meer te leren over de culinaire cultuur van Kaapstad. Toen wij er een keer waren was er een stand up comedy show bezig. Dit soort evenementen vindt plaats op de eerste verdieping.

V & A Waterfront

Als natuurlijke haven was Kaapstad een vrij waardeloze bestemming. Tijdens de regelmatig voorkomende winterstormen is het vrijwel geen doen om hier een schop op fatsoenlijke wijze aan te meren. In 1860 ondernam de Britse prins Alfred actie om deze situatie aan te pakken. Hij laat een kilometer lange golfbreker aanleggen. Tien jaar later was Kaapstad de trotse eigenaar van de eerste beschermde zeehaven ter wereld. Dit werd het Albert Basin genoemd. Ongeveer 35 jaar later werd het havengebied uitgebreid met een tweede basin: het Victoria Basin. Naamgever was de moeder van Albert: Victoria. Inmiddels is het havengebied een flink stuk uitgebreid en aangepast. Het heeft de naam Victoria & Albert Waterfront en een multifunctionele rol gekregen. Het is in de kern nog steeds een havengebied, compleet met kranen en droogdokken. Het is echter ook het nieuwe centrum van de stad geworden. Officieel is het Cape Town City Centre het centrum waar onder andere de verschillende overheidsdiensten zitten. De levendigheid is echter vooral in V & A Waterfront te vinden. Hier zitten honderden winkels, tientallen restaurants, meerdere musea en verschillende sfeervolle terrasjes. Als je Kaapstad bezoekt, kun je eigenlijk bijna niet om dit gebied heen.

Hop-on-hop-off

Kaapstad is vrij groot. Zelfs al zou je jezelf beperken tot het centrum, het toeristische V&A Waterfront en de kust langs Seapoint, dan is het lopend een flinke kluif. De auto ga je niet gebruiken om Kaapstad te verkennen, althans de meeste mensen doen dat niet. Je kunt een bezoek aan Kaapstad in stukjes hakken en iedere dag een deel van de stad doen. Je zou ook een fiets kunnen huren en daarmee je reikwijdte vergroten. Wat best veel toeristen in Kaapstad doen, is gebruikmaken van de toeristische hop-on-hop-off bussen. In Kaapstad zijn deze bussen misschien wel de beste manier om de hoogtepunten van de stad te verkennen. De hop-on-hop-off bussen van CitySightseeing Cape Town laten je alle mooie en belangrijke plekken van Kaapstad zien. Er wordt op verschillende plekken gestopt. Je mag gedurende de geldigheid van je ticket onbeperkt uit- en instappen. De bussen rijden in een vrij hoge frequentie. Soms zit er maar 5 tot 10 minuten tussen. De hop-on-hop-off brengt je ook naar het vertrekpunt van de kabelbaan die je naar de top van de Tafelberg brengt.

Voor de prijs hoef je het niet te laten. De hop-on-hop-off tickets voor Kaapstad zijn relatief goedkoop, zeker als je een meerdaags ticket koopt. Bij Tiqets kun je alle mogelijkheden en prijzen voor de hop-on-hop-off bussen van Kaapstad bekijken. Als je wilt dan kun je meteen je tickets online regelen.

De Tafelberg

Het herkenningspunt van Kaapstad is de Tafelberg. De naam beschrijft tevens het type berg: een tafelberg. Dit is een berg met een platte top en steile hellingen, die veelal uit puin bestaan. Dit soort bergen ontstaan door vulkanisme onder een gletsjer. De gletsjer is inmiddels al miljoenen jaren geleden verdwenen. Wat overgebleven is, is een prachtige berg die trots boven het landschap uittorent. Met een hoogte van ruim duizend meter mag je van een berg van formaat spreken.

Je kunt de Tafelberg op meerdere manieren bezoeken en ontdekken. De gemakkelijkste wijze is door met de kabelbaan naar boven te gaan. Je rijdt eerst met de bus, taxi, Uber of huurauto naar het basisstation (Lower Station). Daar parkeer je langs de weg. Op drukkere dagen is het dan nog soms een pittig eindje lopen naar het kabelbaanstation. Met een ticket (enkel of retour) kun je naar het bovenste punt op de Tafelberg. Die tocht duurt slechts vijf minuten. Het wachten op plek duurt vaak veel langer. Door je tickets vooraf via internet aan te schaffen kun je al redelijk wat van die wachttijd af halen.

Bovenop de Tafelberg kun je genieten van een geweldig uitzicht over Kaapstad en de omgeving. Zo kun je de Back Table en de Devil’s Peak vanaf een ander standpunt bekijken, het centrum van Kaapstad prima zien liggen en genieten van het uitzicht op de zogenaamde 12 Apostelen. Op de berg kun je rondwandelen terwijl je op zoek gaat naar de lokale dieren die hier leven. Denk hierbij aan Kaapse klipdassen (de ‘dassie’), hagedissen en roofvogels. Op de grond zie je meer dan 1500 plantensoorten.

Een andere manier om de Tafelberg te bezoeken is door naar boven te wandelen. Er zijn meerdere wandelroutes die naar boven leiden. Het is een pittige wandeling die niet zonder gevaren is. Je zou de eerste niet zijn die zich daarop verkijkt en dat de tocht naar boven (of beneden) eindigt in een valpartij met alle gevolgen van dien. Bereid je daarom goed voor. Wees vooral bedacht op de mogelijkheid dat het weer plots omslaat. Zodra je met mist door plotselinge wolken te maken krijgt, dan kun je het beste een pauze inlassen.

Pinguïns

In en rond Kaapstad kun je genieten van allerlei soorten wilde dieren. Een fraai voorbeeld hiervan zijn de pinguïns die op de Kaap te vinden zijn. In en rond Boulders Beach bij Simonstad leven en paren grote aantallen pinguïns. Om deze pinguïnkolonie te bewonderen moet je een klein uurtje rijden vanuit Kaapstad. De meeste mensen nemen dit mee in hun rondje over het Kaaps schiereiland. De pinguïns in kwestie zijn zogenaamde zwartvoetpinguïns, ook wel Afrikaanse pinguïns genoemd. Dat komt doordat deze bedreigde diersoort alleen maar langs de kusten van Zuid-Afrika en Namibië voorkomt. Er zijn een paar plekken in Simonstad waar je de pinguïns gratis kunt bekijken. Voor de grootste groepen moet je entree betalen. Je ziet deze vogels van vanaf houten wandelpaden of vanaf een tweetal uitzichtplatforms, die een goed zicht bieden op het strand waar de meeste pinguïns zich bevinden: Foxy Beach.

📷 Boulders Beach in 24 foto’s

Tang

Liefhebbers van de Aziatische keuken kunnen in Kaapstad op verschillende plekken terecht. Vooral sushi is geniet een hoge mate van populariteit. Daarin verschilt Kaapstad niet van andere steden waar cosmopolieten zich thuis voelen. Zo is het in V&A Waterfront gevestigde Willoughby & Co een geliefde plek om sushi, maar ook andere visgerechten en schaaldieren te eten. Wie behalve erg goede sushi ook van andere Aziatische gerechten wil genieten, die durven wij met alle liefde en plezier naar Tang te sturen. De volledige naam luidt TANG Asian Luxury Restaurant & Bar en dat sluit helemaal aan bij wat ze te bieden hebben. De menukaart bevat vooral gerechten die op de Japanse keuken geïnspireerd zijn. Het is echter geen restaurant waar je conform het Amerikaanse concept om een enorme bakplaat zit om een show opgevoerd te zien krijgen.

Bij Tang serveren ze klassiekers zoals dim sum, Pekingeend en verschillende wokgerechten, maar ook eigen variaties op sushi, steak en seafood. Wie een klein beetje van de Aziatische keuken met een twist houdt, die zal bij Tang niet teleurgesteld worden. Voor Zuid-Afrikaanse begrippen is uit eten bij Tang niet goedkoop. Je mag je daarvoor wel verheugen op mooi gepresenteerde smaakvolle gerechten en met een beetje mooi weer een fraai uitzicht vanaf het terras.

Dit eveneens in het V&A Waterfront gevestigde restaurant behoort wat betreft Aziatisch eten tot de top van Kaapstad. Dat zorgt er in de weekenden voor dat je hier zonder reservering vaak niet zomaar terecht kunt om iets te komen eten. Wil je zelf ervaren hoe aangenaam dineren bij Tang is, reserveer dan je tafel via hun website. Houd er rekening mee dat de keuken om 22:00 uur ’s avonds dichtgaat. Drank bestellen kan een uur langer.

Sea Point

Kaapstad kent een aantal wijken die aan de kust liggen. Sea Point is een van de geliefde plekjes binnen Kaapstad als je van het uitzicht op de oceaan wilt genieten. De Sea Point Promenade, liefkozend “The Prom” genoemd, is het kloppende hart van de buurt. Hier kun je een kilometerslange wandeling of fietstocht maken terwijl je onderweg geniet van een prachtig panoramisch uitzicht over de Atlantische Oceaan. Op verschillende plekken langs de promenade is kunst aangebracht. Tijdens zonsondergang kun je vanaf de promenade de zon boven de Atlantische Oceaan onder zien gaan.

Natuurlijk heeft Sea Point ook een strand, maar dit is alleen geschikt om overdag te zonnebaden, omdat je er helaas niet kunt zwemmen vanwege de stroming en de rotsen. Er is zijn twee plekken waar je wel kunt zwemmen. Je kunt gratis zwemmen in het getijdenzwembad bij Milton Beach, ter hoogte van Worcester Road. Een tweede locatie is het openbare zwembad dat aan de kust ligt: het Sea Point Swimming Pool. Het populaire Sea Point Swimming Pool complex is tegen een geringe entreeprijs te bezoeken en bestaat uit een olympisch zwembad, springplankduikbad en twee plonsbaden voor kinderen.

Tijdens de apartheid werd Sea Point beschouwd als de dichtstbevolkte blanke wijk in Zuid-Afrika. De blanke middenklasse wilde dicht bij het stadscentrum wonen zonder in contact te komen met de townships. Hoekige flatgebouwen uit de jaren 1960 en 1970 domineren het beeld, afgewisseld met af en toe een Victoriaans overblijfsel. De gebouwen aan de waterkant zijn netjes opgeknapt.

Bootlegger Coffee Company

Als wij in Kaapstad zijn, dan gaan we geregeld koffiedrinken of ontbijten bij Bootlegger Coffee Company. Bootlegger Coffee Company is in 2012 opgericht door 3 beste vrienden, Pieter Bloem, De Waal Basson & Antonie Basson. Het merk is nu uitgegroeid tot meerdere vestigingen in Kaapstad en Johannesburg, en breidt nog steeds uit. Elke winkel heeft een zorgvuldig geselecteerde regel uit een AC/DC-nummer in neonlicht aan de muur hangen. Veel van de houding en uitstraling van het merk komt voort uit deze throwback van geweldige muziek en ritme.

Bootlegger strooit niet alleen cafeïne; ze zijn gepassioneerd over het hele koffietraject. Hun bonen, die ethisch worden ingekocht in Centraal-Afrika en Zuid-Amerika, worden in kleine batches gebrand in hun micro-roasterij, waardoor versheid en smaak verzekerd zijn.

Geheel in lijn met de hedendaagse trends kun je bij Bootlegger je koffie drinken met vegan melkproducten zoals havermelk of amandelmelk. Tussen de gerechten die geserveerd worden vind je ook verschillende vegan opties terug. Tegen bijbetaling kun je de ontbijtgerechten met glutenvrij brood bestellen. Onze favoriete Bootlegger-vestiging is die aan de Main Road in Green Point.

Bezoek aan Robbeneiland

Er zijn weinig toeristen die Kaapstad bezoeken en geen trip naar Robbeneiland inplannen. Vanwege de voormalige gevangenschap van de inmiddels overleden icoon Mandela Nelson is Robbeneiland (of Robben Island) voor velen een absolute must-visit tijdens een Kaapstad stedentrip. Dit eiland ligt op bijna acht kilometer voor de kust van Kaapstad. De Nederlanders hebben de naam Robbeneiland er aan gegeven vanwege de vele zeerobben die hier al eeuwenlang te zien zijn. Het zijn ook de Nederlanders die het eiland voor het eerst als gevangenis zijn gaan gebruiken. Al in de zeventiende eeuw was Robbeneiland een strafkolonie van de VOC. Later heeft het eiland dienstgedaan als leprakolonie. In de tweede helft werd Robbeneiland onder het apartheidsregime weer als gevangenis gebruikt. Hier werden vooral strijders tegen de Apartheid opgesloten. Het gros van de gevangenen waren politieke gevangenen en slechts een minderheid had een echt crimineel verleden. In 1991 werden de laatste politieke gevangenen vrijgelaten. Vijf jaar later werden de laatste criminele gevangenen overgeplaatst en sloot de gevangenis.

Tegenwoordig is Robbeneiland een museum en staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt vanuit Kaapstad excursies maken die ongeveer vier uur duren, inclusief de twee keer ruim een half uur durende overtocht per boot. Ter plaatse word je met bussen over het eiland vervoerd terwijl je door een gids uitleg en informatie krijgt over het eiland, de geschiedenis en de hedendaagse functie van Robbeneiland. Het grootste deel van de trip bestaat uit een wandeltour door de gevangenis. Je wordt meegenomen door een ex-gevangene die je vooral vertelt hoe het leven er hier in gevangenschap uitzag.

Omdat er slechts drie of vier keer per dag naar Robbeneiland gevaren wordt, is het aantal plekken beperkt. Vooraf reserveren is een must. In het hoogseizoen bij voorkeur enkele dagen vooruit. Indien de tocht door slecht weer of een ruwe zee geannuleerd wordt krijg je je geld terug of je mag een nieuwe datum en tijdstip uitzoeken, mits beschikbaar.

Reserveer tickets voor Robbeneiland

Radisson RED hotel

Als je een stedentrip naar Kaapstad maakt dan zijn er volop mogelijkheden om te overnachten. Voor iedere budget is er wel wat te vinden, zelfs in het hoogseizoen. Dan moet je voor de goedkopere kamers vaak wel op tijd reserveren. Onze favoriet ligt in het Silo-district van V & A Waterfront: het Radisson RED Cape Town Hotel. Dit moderne en hippe hotel is gelegen op een vrijwel perfecte locatie binnen Kaapstad. De parkeergarage ligt onder het hotel, de hop-on-hop-off bussen stopen naast het hotel en de boottochten naar onder andere Robbeneiland vertrekken op een paar minuten lopen vanaf het hotel. Wat wil je nog meer? Een toffe kamer natuurlijk waar aan alles gedacht is, zoals een comfortabel bed, een leuke inrichting, goed werkende airco tijdens de warme dagen en een aangename douche. Al dit soort zaken is aanwezig. De twee grote pluspunten zijn misschien wel de lobby en het daarbij geïntegreerde restaurant. Dit is hoe een lobby eruit moet zien: een leuke plek om te vertoeven; het hart van het hotel. Wij zijn zelf helemaal weg van het dakterras. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over Kaapstad. Het aanwezige zwembad is niet groot genoeg om wat baantjes te trekken, maar wel om af te koelen. Dat kan ook met de vele heerlijke drankjes die de rooftop bar hier schenken en tappen. Deze plek is niet voor niets een hotspot binnen Kaapstad.

Bekijk hotelkamers in Radisson Red Cape Town

Kaapstad in 12 uur

Je kunt gemakkelijk meerdere dagen of zelfs weken in en rond Kaapstad rondbrengen zonder je te vervelen. Als je een kortere reis maakt of veel wilt zien binnen een rondreis door Zuid-Afrika, dan kan goed plannen handig zijn. Vaak blijft er tijdens dat soort reizen maar één of twee dagen over om daadwerkelijk in Kaapstad te besteden. Op de website www.in12uur.nl kun je door middel van een goed opgezette tijdlijn, inspirerende teksten en veel foto’s zien hoe je een dag in Kaapstad door kunt brengen. Deze verhalen zijn prima bruikbaar als blauwdruk voor jouw dag in Kaapstad.

Lees het verhaal over Kaapstad in één dag

Zeitz MOCAA

Liefhebbers van moderne en hedendaagse kunst die kunnen in Kaapstad het Zeitz MOCAA bezoeken. MOCAA staat voor Zeitz Museum of Contemporary Art Afrika. Het opende zijn deuren in 2017 in een pand dat eerst uit graansilo’s bestond. De buitenkant heeft men grotendeels intact gelaten, maar ook aan de binnenkant kun je duidelijk de herkomst van het gebouw zien. Fraai is om te zien hoe ze de silo’s van binnenuit deels weggezaagd hebben om daar een enorm atrium te maken.

Het huidige complex meet ongeveer 9500 vierkante meter, waarvan ongeveer tweederde gebruikt kan worden als expositieruimte. Tijdens wisselingen wordt niet alle ruimte gebruikt. Alle tentoongestelde kunst is gemaakt door Afrikaanse kunstenaars. Hierdoor komen er soms onderwerpen aan bod waar je in Europa niet of amper mee te maken krijgt. Je gaat als bezoeker daarom niet alleen kunst bewonderen, je krijgt ook te maken met elementen die je aan het denken zullen zetten.

Beste reistijd

Het leuke aan Kaapstad is dat het daar zomer is op het moment dat het hier winter is. Je kunt lekker op Schiphol het vliegtuig instappen terwijl het sneeuwt en pakweg elf uur later uitstappen in de warmte. Kaapstad is het hele jaar door een prima bestemming, maar het meest aangename is om hier te komen in het warmste en meest zonnige seizoen. Vanaf december tot en met maart is wat ons betreft de beste reistijd om Kaapstad te bezoeken. Oktober, november en april zijn vaak ook zeer aangenaam. Tijdens de andere maanden is het qua temperatuur prima, maar is er een grotere kans dat het een keer regent. In het ergste geval kun je een aantal dagen achter elkaar hebben met regenachtig en bewolkt weer.

Als je in de periode van half december tot half januari Kaapstad wilt bezoeken dan moet je er rekening mee houden dat het erg druk kan zijn in en rond Kaapstad. De Zuid-Afrikanen hebben dan immers ook vakantie en komen dan graag naar deze regio. Dat heeft invloed op de prijzen voor vliegtickets en accommodaties. Ook merk je dat het op de wegen op het Kaaps schiereiland aanzienlijk drukker is.

Veiligheid

Er wordt vaak gevraagd hoe het zit met de veiligheid in Kaapstad. Als je daar als toerist naartoe gaat dan zijn er over het algemeen weinig problemen te verwachten. Zie je er echt uit als een toerist en kom je op plekken waar je eigenlijk niet ’thuishoort’, dan vergroot je de kans dat je bestolen of zelfs met geweld overvallen wordt. Ga niet alleen de townships opzoeken, vermijd in grote delen van Kaapstad om er in het donker rond te wandelen en laat geen dure spullen in het zicht achter, bijvoorbeeld in de huurauto. Eigenlijk is criminaliteit vaak niet de reden dat toeristen in de problemen komen, maar komt het gevaar uit onverwachte hoek. Meestal is het door eigen onhandigheid of onvoorzichtigheid. Een voorbeeld is de felheid van de zon. Die is in Kaapstad feller dan bij ons, waardoor de bescherming nog belangrijker is dan bij ons. Helemaal als het bij ons winter is en als het in Zuid-Afrika dus zomer is. Een ander risico vormen de wilde dieren en ook hier is het weer de domheid van mensen die het echte gevaar vormen. Dassies voeren op de Tafelberg of bavianen eten voorhouden op de Kaap? Weet dan dat dit wilde dieren zijn die bij gevaar gemeen kunnen bijten.

Plotselinge weeromslag

Je kunt het aan tijdens een zomerse dag in Kaapstad meemaken dat er ineens een weeromslag plaatsvindt. De blauwe lucht wordt verdreven door laaghangende bewolking die vanaf de zee het land op komt drijven en Kaapstad in de mist hult. Vanaf een hoger standpunt kun je goed zien dat de bewolking echt de stad binnen komt drijven en dat de lucht erboven gewoon helder is.

Dit wordt veroorzaakt door de temperatuurverschillen tussen de warme lucht boven de oceaan en de koudere lucht boven het land. De warme lucht is minder dicht dan de koudere lucht, waardoor deze stijgt. Als de warme lucht stijgt, koelt deze af en condenseert de waterdamp in de lucht tot wolken. Deze laaghangende bewolking kan de temperatuur in Kaapstad enkele graden doen dalen. Dit komt doordat de wolken de zonlicht tegenhouden en de warmte van de aarde reflecteren. De kans op laaghangende bewolking is het grootst in de ochtend en de avond, wanneer de temperatuurverschillen tussen de oceaan en het land het grootst zijn.

Als het in de avond voorkomt, dan begint de dag erna in Kaapstad meestal ook met vochtigere lucht die de zon geen of amper kans geeft om Kaapstad te bereiken. De zon is meestal sterk genoeg om er gedurende de ochtend doorheen te breken en Kaapstad weer een zomerse sfeer te geven.

Zonder stroom

In en rond Kaapstad zul je te maken krijgen met ‘load shedding‘. In het kort kun je dit omschrijven als het afschakelen van de netspanning. Deze gecontroleerde stroomonderbreking wordt uitgevoerd door Eskom, de nationale elektriciteitsleverancier en verstoort het dagelijks leven. Voor de inwoners van Kaapstad is load shedding een fenomeen waar ze dagelijks mee te maken hebben, voor toeristen zal het even wennen zijn dat de elektriciteit in blokken van 2 of 4 uur uitgeschakeld wordt.

Het afschakelen van de elektriciteitsvoorziening is het gevolg van een nationale elektriciteitscrisis die door verschillende factoren wordt veroorzaakt. Verouderde infrastructuur, beperkte opwekkingscapaciteit en afhankelijkheid van kolengestookte centrales dragen bij aan tekorten. De financiële problemen van Eskom verergeren het probleem nog, omdat onderhoud en investeringen in hernieuwbare energiebronnen worden belemmerd.

Hoewel veel hotels, appartementen en pensions noodaggregaten hebben, kan stroomuitval toch gevolgen hebben voor voorzieningen als airconditioning, internettoegang en warm water. Wil je als toerist zo weinig mogelijk last hebben van load shedding? Kies dan voor hotels of pensions met bevestigde back-up generatoren voor essentiële voorzieningen. Wat kun je verder doen? Zorg voor offline kaarten en vooraf gedownloade boeken of films op je telefoon voor entertainment als internettoegang niet beschikbaar is. Controleer regelmatig de afvalschema’s en gebruik apps of websites van de stad om updates te volgen. Wees vooral geduldig en pas je aan: onthoud dat het afschakelen van de elektriciteit een realiteit is in Kaapstad.

Den Anker

Het Belgische restaurant Den Anker is een van de pareltjes als het aankomt op lekker eten in Kaapstad. Dit restaurant ligt op een van de mooiere plekken van de stad: in het geliefde en goed bezochte V & A Waterfront. Den Anker heeft daar als een van de weinige bedrijven een vrijstaand eigen pand. Daar komt bij dat Den Anker een geweldig uitzicht heeft vanaf het hele terras en een redelijk deel van het restaurant zelf. Op de kaart prijken een aantal typisch Belgische gerechten zoals Vlaams stoofvlees en vol-au-vent. De mosselen op Vlaamse wijze ontbreken natuurlijk ook niet op de kaart. Het nadeel van deze schelpdieren is dat ze niet altijd op voorraad en dus door klanten van Den Anker te bestellen zijn.

Je kunt je maaltijd begeleiden met een van de vele Belgische bieren die Den Anker aanbiedt. Ze hebben zes bieren op de tap staan, maar ook en uitgebreide bierkaart van bieren op fles. Drink je liever gefermenteerd druivensap Dat kan ook. Een uitgebreide wijnkaart ontbreekt hier niet. Rest ons te melden dat reserveren aanbevolen is, zeker tijdens de drukkere dagen van het weekend.