De Tafelberg

Het herkenningspunt van Kaapstad is de Tafelberg. De naam beschrijft tevens het type berg: een tafelberg. Dit is een berg met een platte top en steile hellingen, die veelal uit puin bestaan. Dit soort bergen ontstaan door vulkanisme onder een gletsjer. De gletsjer is inmiddels al miljoenen jaren geleden verdwenen. Wat overgebleven is, is een prachtige berg die trots boven het landschap uittorent. Met een hoogte van ruim duizend meter mag je van een berg van formaat spreken.

Je kunt de Tafelberg op meerdere manieren bezoeken en ontdekken. De gemakkelijkste wijze is door met de kabelbaan naar boven te gaan. Je rijdt eerst met de bus, taxi, Uber of huurauto naar het basisstation (Lower Station). Daar parkeer je langs de weg. Op drukkere dagen is het dan nog soms een pittig eindje lopen naar het kabelbaanstation. Met een ticket (enkel of retour) kun je naar het bovenste punt op de Tafelberg. Die tocht duurt slechts vijf minuten. Het wachten op plek duurt vaak veel langer. Door je tickets vooraf via internet aan te schaffen kun je al redelijk wat van die wachttijd af halen.

Bovenop de Tafelberg kun je genieten van een geweldig uitzicht over Kaapstad en de omgeving. Zo kun je de Back Table en de Devil’s Peak vanaf een ander standpunt bekijken, het centrum van Kaapstad prima zien liggen en genieten van het uitzicht op de zogenaamde 12 Apostelen. Op de berg kun je rondwandelen terwijl je op zoek gaat naar de lokale dieren die hier leven. Denk hierbij aan Kaapse klipdassen (de ‘dassie’), hagedissen en roofvogels. Op de grond zie je meer dan 1500 plantensoorten.

Een andere manier om de Tafelberg te bezoeken is door naar boven te wandelen. Er zijn meerdere wandelroutes die naar boven leiden. Het is een pittige wandeling die niet zonder gevaren is. Je zou de eerste niet zijn die zich daarop verkijkt en dat de tocht naar boven (of beneden) eindigt in een valpartij met alle gevolgen van dien. Bereid je daarom goed voor. Wees vooral bedacht op de mogelijkheid dat het weer plots omslaat. Zodra je met mist door plotselinge wolken te maken krijgt, dan kun je het beste een pauze inlassen.Kaapstad

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Kaapstad op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Kaapstad.
> Kaapstad tips en informatie


Alles over Kaapstad