Los Angeles: hart van de Amerikaanse entertainmentindustrie

Los Angeles, vaak kortweg L.A. genoemd, is de grootste stad van de Amerikaanse staat California.   Als je naar het hele land kijkt is Los Angeles na New York City zelfs de op een na grootste stad van het land. Als je Los Angeles bezoekt zul je dus rekening moeten houden met flinke afstanden binnen de stad en allerlei stadse problemen zoals hoge parkeertarieven, grote verkeersdrukte, smog en criminaliteit. Van dit laatste heb je als toerist niet meer last dan in een willekeurige andere grote stad. Criminaliteit komt vooral voor in probleemwijken waar drugs, werkloosheid, armoede en instabiele gezinssituaties vaak orde van de dag zijn. Als toerist moet je dit soort wijken gewoon vermijden en in de andere wijken moet je net zo oplettend zijn als in bijvoorbeeld Amsterdam, New York of Rome.

Los Angeles is een metropool die naast L.A. zelf uit meerdere voorsteden bestaat zoals Beverly Hills, Santa Monica en Venice. Deze plaatsen worden algemeen vaak wel tot Loes Angeles beschouwd. Hollywood is wel echt een stadsdeel van Los Angeles gezien. Toeristen verblijven zelden in het centrum van Los Angeles. Dit gebied dat Downtown Los Angeles genoemd wordt is vooral het zakelijke hart van de stad. Vaak wordt het een zielloos deel van de stad genoemd. Helemaal fait is dat niet, want ook hier zijn best interessante stukken en bezienswaardigheden te zien.

Sinds het begin van de vorige eeuw is de Amerikaanse entertainmentindustrie prominent in Los Angeles gevestigd. In eerste instantie waren dat de film- en muziekindustrie, later is daar televisie als zeer belangrijk medium bijgekomen. Vooral Hollywood staat bekend als het hart van de entertainmentindustrie. Je ziet dat er ook wel de nodige studios en bedrijven in deze tak buiten Hollywood gevestigd zijn, met name in San Fernando, West Los Angeles en Santa Clarita Valley.

Dankzij de rechtstreekse vluchten kun je in ruim tien uur van Amsterdam naar Los Angeles vliegen. Wil je met KLM vliegen? Houd dan de aanbiedingen in de gaten. Er zijn regelmatig leuke aanbiedingen voor goedkope vliegtickets naar Los Angeles. Vergeet niet om minstens 72 uur voor vetrek naar L.A. je elektronische toelating te regelen. Het aanvragen van een ESTA kan via internet gedaan worden.Santa Monica Beach

Het drukstbezochte strand van Los Angeles is Santa Monica Beach. Het strand van stadsdeel Santa Monica is breed, lang en op warme dagen biedt het een heerlijke verkoeling dankzij het relatief frisse zeewater. Santa Monica is mede zo populair dankzij de iconische Santa Monica Pear. Ook de directe nabijheid van een vrij groot aantal winkels en restaurants in het nabijgelegen Downtown Santa Monica draagt er aan bij. Met Interstate 10 heeft Santa Monica Beach een perfecte aansluiting op het wegennetwerk van Los Angeles. Op warme en drukke dagen kan het op deze snelweg wel enorm druk zijn omdat veel mensen dan richting de zee en het strand willen. Vooral in het weekeinde kunnen er verkeersopstoppingen voorkomen.Hop-on-hop-off bus in Los Angeles

Wil je je niet druk hoeven maken over de lange afstanden en het navigeren binnen een grote stad als Los Angeles? Dan is het zeker de moeite waard om gebruik te maken van de hop-on-hop-off toeristenbussen die verschillende routes door de stad rijden. Tijdens de ritten door Los Angeles, Beverly Hills, Santa Monica en Venice Beach vertelt de audioguide je in het Engels van alles over de stad en de vele bezienswaardigheden die je passeert. Op een groot aantal plekken, vooral bij toeristische attracties, kun je uitstappen en later weer instappen. Dat kun je onbeperkt doen gedurende de geldigheid van je ticket (1 of 2 dagen). Je kunt je tickets voor de toeristenbus met korting via internet aanschaffen. Dat doe je hier.

Fietstochten in Los Angeles

Zelfs een grote stad als Los Angeles kun je (deels) op de fiets verkennen. Langs de stranden van Santa Monica en Venice Beach kun je dat gemakkelijk zelf door middel van een gehuurde fiets, maar elders in L.A. zouden wij eerder een fietstour met gids boeken. Voor wie geïnteresseerd is in de vele sterren die in de stad wonen kun je een speciale ‘Movie star homes bike tour’ boeken waarbij je door middel van een GPS-gids op een iPad door Beverly Hills fietst en de woningen van de beroemdheden bekijkt die hier wonen. Wil je meer van Los Angeles zien dan is de 5 tot 6 uur durende fietstocht ‘LA in a Day’ misschien iets voor jou. Onder begeleiding van een Engelstalige gids ontdek je de leukste en meest interessante plekken van de stad.

Bij Baja Bikes Los Angeles kun je verschillende fietstochten in Los Angeles reserveren. Ook kun je hier losse fietsen huren om in je eigen tempo door de stad te fietsen.

Rodeo Drive

Rodeo Drive wordt als de belangrijkste straat gezien binnen het winkelhart van Beverly Hills. Dit is de plek waar dure modeketens hun klanten bedienen. Hier kun je met gemak op een middag tonnen er door heen slaan en nog ruimte overhebben in de bagageruimte van je BMW, Porsche, Mercedes, Range Rover of exclusievere bolide. Veel luxe winkels vestigden zich hier in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Vanwege winkelgebrek in Rodeo Drive zelf zijn er uitbreidingen bedacht in de vorm van modecentrum “Rodeo Collection” en de voetgangervriendelijke zijstraat Two Rodeo Drive.

Santa Monica Pier

Al meer dan honderd jaar is de Santa Monica Pier gezichtsbepalend voor het strand van santa Monica. Sinds op 9 september 1909 (09-09-09) de pier officieel geopend werd hebben honderden miljoenen bezoekers deze toeristenmagneet al bezocht. Op jaarbasis komen er zo’n 5,5 miljoen bezoekers op de pier, van wie ongeveer tweederde dit voor de eerste keer in hun leven doet. De Santa Monica Pier is vooral aangenaam om te flaneren en van het uitzicht op het strand, de zee en Santa Monica te genieten. De entree tot de pier is gratis. Ter plaatse kun je je geld uitgeven aan horeca, aan kraampjes en aan het op de pier gelegen pretpark Pacific Park. Een klein deel van de bezoekers komt speciaal naar Santa Monica Pier om te vissen. Deze hengelaars vind je op verschillende plekken op de pier.

Walt Disney Concert Hall

Liefhebbers van moderne architectuur kunnen op sommige plekken in Los Angeles hun hart ophalen. Bijvoorbeeld in Downtown Los Angeles waar de Walt Disney Concert Hall staat. Deze concerthal is een ontwerp van de beroemde Amerikaanse architect Frank Gehry. Wie ooit in Bilbao is geweest die zal de stijl direct herkennen, want het bouwwerk toont veel overeenkomsten met het Guggenheim Museum dat in deze Baskische stad staat. De vormgeving wordt deconstructivistische architectuur genoemd en is een bekend handelsmerk geworden van Gehry. In Los Angeles is net als in Bilbao gekozen voor titanium platen die het gebouw bedekken. Het zonlicht zorgt voor een fraai samenspel met dit materiaal. De concerthal is de thuisbasis van het Los Angeles Philharmonic en het Los Angeles Master Chorale. Daarnaast staan er regelmatig gasten op het podium.

Chinatown

Aan de noordkant van Downtown Los Angeles vind je de Chinese etnische wijk van de stad. Net als in andere grote steden heet deze wijk Chinatown en is het de thuisbasis van duizenden Chinese immigranten en hun nakomelingen. Het zijn vooral Chinese winkels en horecazaken die hier het straatbeeld domineren. De neonreclames zijn dan ook vaker in het Chinees dan in het Engels. Voor toeristen is dit natuurlijk de plek in Los Angeles om van de nog redelijk authentieke Chinese keuken te komen proeven. Op sommige plekken vergeet je bijna dat dat je in de Verenigde Staten bent en waan je je ergens in een Chinese stad. Dat geldt vooral voor het autovrije plein waar ook het standbeeld van de voormalige Chinese arts en leider Sun Yat-sen te bewonderen is.

Third Street Promenade

Een deel van 3rd Street in Santa Monica is omgetoverd tot een voetgangervriendelijk winkel- en entertainmentstraat. Onder de naam Third Street Promenade is er een commercieel succes ontwikkeld waar mensen graag komen om te winkelen. Wat je helaas wel zien in deze populaire straat is dat er een flinke terugloop is van lokale winkeliers door de enorme opkomst van ketens. Hierdoor is het eigen gezicht dat Third Street Promenade lang had tegenwoordig minder sterk dan vroeger. In de straten rondom Third Street Promenade zitten ook verschillende winkels en restaurants. Het strand van Santa Monica ligt op slechts vijf minuten lopen van Third Street Promenade.

Daklozen

Iets waar Los Angeles helaas om bekend staat is het grote aantal daklozen dat hier leeft. Naar schatting 50.000 mensen leven hier op straat. Een enorm aantal voor een rijk land als de Verenigde Staten. Hoewel er van tijd tot tijd initiatieven ontstaan om dit sociale probleem op te lossen, is het tot op heden nooit gelukt. De benarde financiële situatie, verslavingen en geestelijke problemen zorgen ervoor dat de stap naar een normaal leven voor deze groep helaas steeds lastiger te bereiken wordt. Tijdens een bezoek aan Los Angeles zul je daarom ongetwijfeld in aanraking komen met dakloze mensen.

Venice Beach

Van de stranden in Los Angeles is Venice Beach absoluut een van de leukste. Het brede zandstrand van de buurt Venice wordt bezocht door een zeer uiteenlopend publiek. Opvallend is het vrij hoge aantal sportievelingen dat hun weg naar Venice Beach weet te vinden. In het water zijn het vooral surfers die al vanaf ’s ochtends vroeg in het water liggen om te wachten op de perfecte golf. Erg bekend is ook Muscle Beach. Hier kun je in de openlucht aan gewichtheffen en allerlei andere vormen van fitness doen. Bezoekers die niet op het strand zelf te vinden zijn die lopen meestal over de Venice Boardwalk langs het strand. Deze drukbezochte wandelboulevard telt een groot aantal winkels en diverse horecagelegenheden. Voor fietsers is er een speciaal fietspad dat over het strand aangelegd is. Venice Beach heeft een wat meer relaxed karakter dan het meteen aangrenzende Santa Monica Beach.

Hollywood Sign

Een van de meest bekende bezienswaardigheden van Los Angeles (en vooral van Hollywood) is het Hollywood Sign. Dit markante herkenningspunt bestaat bestaat uit negen witte letters van 15 meter hoog die gezamenlijk het woord ‘HOLLYWOOD’ vormen. Oorspronkelijk waren het 13 letters die hier in 1923 weggezet zijn. Een makelaar had er ‘HOLLYWOODLAND’ laten plaatsen om stukken land te verkopen. De letters werden op een gegeven moment niet meer onderhouden. In 1949 nam de Kamer van Koophandel deze verantwoordelijkheid op zich. In de loop der tijd zijn er meerdere opknapbeurten geweest. Toen het Hollywood Sign in 2010 bedreigd werd door een mogelijk vastgoedproject hebben diverse Hollywoodsterren geld bijgedragen om deze bekende letters voor het nageslacht te behouden. Opvallend feit is de grote donatie ($ 900.000) van Playboy-oprichter Hugh Heffner.

Wat toeristen trouwens tegenvalt is hoe ver de letters van het stadsdeel Hollywood af staan. Vanuit veel plekken in Hollywood kun je het Hollywood Sign niet eens zien. Goede plekken om het te bewonderen zijn Griffith Park (en dan mede het parkeerterrein bij het Griffith Observatory) en de aan Mulholland Drive gelegen Hollywood Bowl Overlook.

Kanalen van Venice

Bij de metropool Los Angeles hoort de voorstad Venice, dat tegenwoordig vooral bekend is vanwege het strand. De naam Venice is een directe verwijzing naar de Italiaanse stad Venetië en dat is geen toeval. De stad is ontstaan rondom een 26-tal kanalen die hier ooit gegraven zijn. Hiermee heeft men een soort van Amerikaans Venetië willen creëren. Door het toenemende aantal auto’s zijn de meeste kanalen weer gedempt. Een paar kanalen zijn echter behouden gebleven. Deze zijn niet alleen historisch erfgoed geworden, maar zijn ook een populaire bezienswaardigheid in Venice. Via wandelpaadjes en over bruggetjes kun je lopend genieten van deze bijzondere plek in Los Angeles.

Hollywood

Hoewel de meeste film- en televisiestudio’s inmiddels elders in Los Angeles te vinden zijn en de meeste beroemdheden in Beverly Hills of de Santa Monica Mountains wonen, wordt Hollywood nog steeds als het episch centrum van de entertainmentindustrie gezien. Op deze plek zijn zowel de film-, televisie als muziekindustrie groot geworden. Nog steeds is Los Angeles daarom de Amerikaanse hoofdstad van de entertainmentindustrie. Als toerist zie je dat vooral terug op en rondom Hollywood Boulevard. Hier ligt de Walk of Fame waar beroemde en minder beroemde sterren vereeuwigd zijn op de trottoirs en in het Dolby Theatre vindt jaarlijks de uitreiking van de felbegeerde Oscars plaats. Als toerist hoort een bezoek aan Hollywood vanwege de magie van de sterren absoluut bij een stedentrip in Los Angeles. De kans dat je op straat tegen een levende beroemdheid aanloopt is echter veel kleiner dan je zou verwachten, want de celebs duiken hier alleen maar op tijdens speciale evenementen.

Tanken

In vergelijking tot Nederland is brandstof in de Verenigde Staten een stuk voordeliger. Dat komt mede omdat olie-inkomsten vrij belangrijk zijn voor Amerika en omdat zware belastingen op brandstof niet gepikt worden door het volk. Toch zie je dat de brandstof de afgelopen jaren wel wat zwaarder belast is, waardoor de prijzen wat bestegen zijn. Ook komen er lokaal en regionaal wel wat verschillen voor. Benzine en diesel is in California (dus ook Los Angeles) gemiddeld 15 tot 20 procent duurder dan wat je gemiddeld in de Verenigde Staten betaald. Maar ook tussen de verschillende pompen komen er soms aardige verschillen voor. Kijk daarom goed naar de aangegeven prijzen bij een tankstation. Het kan je redelijk wat geld besparen. Let wel op als je met creditcard betaalt, want steeds meer tankstations vragen een (soms fikse) toeslag als je elektronisch betaalt in plaats van contant.

Beverly Hills

Binnen Los Angeles County is Beverly Hills de plek waar veel beroemdheden en rijken wonen. Wie de diverse series en realityprogramma’s gezien heeft die zich hier afspelen die weet precies wat Beverly Hills is. Beroemdheden die hier wonen of gewoond hebben zijn onder andere Mick Jagger, Kate Hudson, Steven Spielberg, Demi Moore, Jennifer Lawrence, Gene Hackman en Sylvester Stallone. De meeste mensen wonen binnen ‘The Flats’. Dit is het deel van Beverly Hills dat vlak is. De straten kenmerken zich hier niet alleen door de soms kapitale woningen die er staan, maar ook door de uniforme beplanting per straat. Per straat is er sprake van één boomsoort die dan aan beide kanten van de straat aangeplant is. Het zal je ook niets verbazen dat de duurste restaurants, hotels en winkels zich ook vooral in dit deel van Los Angeles bevinden. Vooral Rodeo Drive staat bekend vanwege de soms exorbitant dure winkels. Dit is een goede plek om beroemdheden te spotten.

Downtown Los Angeles

Het centrum van de stad wordt gevormd door Downtown Los Angeles. Net als in veel andere grote Amerikaanse steden is dit vooral het zakelijke hart van de stad. Hoogbouw domineert in het hart van de stad en de meeste horeca is vooral gericht op zakenlui die hier ’s morgens koffie drinken, in de middag lunchen en ’s avonds zakendiners bezoeken. Voor toeristen is het niet de meest interessante wijk, omdat er in eerste instantie niet veel te doen lijkt voor ze. Toch heeft het vaak harteloos genoemde Downtown L.A. heus wel wat te bieden. Dat geldt vooral voor subwijken die net buiten bet zakendistrict vallen zoals Chinatown en Little Tokyo. Ook de moeite waard zijn de Walt Disney Concert Hall (architectuur), het Grammy Museum en voor liefhebbers van mode het winkelen het LA Fashion District.

Griffith Observatory

Centraal in het Griffith Park bevindt zich het Griffith Observatory. Dit observatorium is een van de bekendste gebouwen in Los Angeles. Het is dan ook binnen verschillende films en televisieseries te zien. Het Griffith-observatorium is een sterrenwacht op de berg Hollywood in Griffith Park. Dit stadspark omvat maar liefst 1740 hectare aan terrein waarmee het tot de grootste stadsparken van Amerika behoort. Het observatorium is een erfenis van kolonel Griffith J. Griffith die eerst het land aankocht dat tot park omgetoverd is en vervolgens geld naliet om een sterrenwacht te bouwen. Conform de wens van de kolonel is de toegang tot het Griffith-observatorium nog steeds gratis. Er zijn nog een paar redenen om hier naartoe te komen. Ten eerste heb je van hieraf een prachtig uitzicht over Los Angeles. Daarnaast is het ook een prima plek om het Hollywood Sign van afstand te bewonderen. Daarnaast lopen er meerdere mooie wandelroutes door het park, waardoor je ook dichter bij het Hollywood Sign kunt komen.