New York City: de Big City

Wie New York City bezoekt die moet zich voorbereiden op een onvergetelijke reis. Er zijn immers weinig steden ter wereld die zoveel indruk zullen maken als The Big City, zoals New York vaak ook genoemd wordt. Er zijn weinig of eigenlijk geen steden meer stads dan New York, maar aan de andere kant is de grootste stad van de Verenigde Staten ook weer erg toegankelijk. Er zijn plekken waar je je amper realiseert dat je je in een metropool bevindt waar bijna negen miljoen mensen wonen en waar jaarlijks zo’n 55 tot 60 miljoen toeristen op bezoek komen. Sommige wijken, parken en straten hebben een bijna gemoedelijke sfeer, ondanks het feit dat ze omringd zijn door soms enorme wolkenkrabbers.

Meer dan Manhattan

Vroeger stond New York City gelijk aan Manhattan. Als je een stedentrip naar New York maakte, dan bezocht je het district Manhattan en je nam de veerboot naar Staten Island om een mooi uitzicht op het Vrijheidsbeeld te hebben. Er is in de afgelopen decennia echter veel verandert in New York. De onveilige en verloederde stad heeft plaatsgemaakt voor een vriendelijke stad, waar het goed vertoeven is en die inmiddels tot de meest veilige grote steden van de Verenigde Staten behoort. Je merkt dat toeristen nu ook de andere ‘boroughs’ bezoekt.

Een deel van Brooklyn is tegenwoordig helemaal hip, waardoor ook toeristen steeds vaker lijken te kiezen voor een verblijf in het goedkopere Brooklyn dan duur overnachten in Manhattan. Queens wordt steeds meer bezocht en zelfs een vroeger als gevaarlijk omschreven stadsdeel als The Bronx wordt tegenwoordig door toeristen bezocht. Nu is het wel zo dat er nog steeds plekken zijn waar je als toerist beter niet kunt komen, maar het echte rauwe is het deels van af in New York City.

Reizen naar NYC

Als je New York wilt bezoeken, dan zou je eigenlijk minstens een week uit moeten trekken voor een stedentrip naar NYC. Zeker als je kijkt wat je betaalt voor vliegtickets naar New York dan zou een langer verblijf rendabeler zijn ten opzichte van de ticketkosten. Het verblijf in NYC is echter ook prijzig. Vanwege de kosten kiezen veel mensen ervoor om een korter verblijf in New York te boeken. Heb je je vlucht en verblijf geboekt? Vergeet dan niet je ESTA aan te vragen. Deze inreistoestemming moet je minstens 72 uur voor vertrek naar NYC geregeld hebben.

De meesten reizen voor 3, 4 of 5 dagen naar New York City. Dat betekent dat je keuzes moet maken. Als je slim bent ga je in ieder geval niet alleen maar de highlights afvinken op je lijstje, maar probeer je ook wat van de sfeer van de stad op te snuiven. Dat doe je onder andere in leuke wijken zoals Greenwich & West Village, het Meatpacking District, Lower Eastside, Chinatown, Chelsea, Soho, Little Italy en het westen van Brooklyn.

Plan je trip naar New York City

Ben je van plan om New York te gaan bezoeken? Hieronder vind je de top attracties, hotels en meer! Vergeet niet om vooraf je dingen te regelen voordat je naar New York reist!

Top activiteiten in New York

De beste hotels in New York

Stadspassen voor New York

New York City is geen goedkope bestemming. Met een goede stadspas bespaar je geld en tijd in New York City. De Go City New York Explorer Pass is de best verkochte stadspas voor New York. Met een Go City New York: Explorer Pass kun je kiezen om 2, 3, 4, 5, 6, 7 of 10 geweldige attracties te bekijken – uit een lijst van meer dan 90.

Onze favoriet is de New York CityPASS. Hierbij bezoek je 5 topattracties in New York City tegen een vaste kortingsprijs. Voor een deel van de attracties heb je een vrije keuze. Het observatiedek van het Empire State Building is altijd inbegrepen.Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld wordt als hét symbool van New York City en het vrije westen gezien. Deze ‘Statue of Liberty’ staat in de New York Bay, ten zuidwesten van Manhattan. Het beeld zelf heeft een hoogte van 46 meter, maar inclusief de sokkel kom je op een totale hoogte van maar liefst 93 meter. Frankrijk schonk het Vrijheidsbeeld in 1884 aan de Verenigde Staten. Twee jaar later stond het enorme standbeeld op haar plek en op 28 oktober 1886 volgde de officiële inhuldiging.

Het Vrijheidsbeeld geldt tegenwoordig nog steeds als een van de absolute hoogtepunten van een bezoek aan New York City. Je kunt het Vrijheidsbeeld gratis bewonderen vanaf de veerboot tussen Manhattan en Staten Island. De betaalde rondvaartboten varen dichter langs het Statue of Liberty en geven daardoor een beter zicht op het beeld.

Je kunt het Vrijheidsbeeld zelf bezoeken tijdens een van de hiervoor aangeboden tours. De boottochten naar het Vrijheidsbeeld zijn in combinatie met een tour over Ellis Island. Er zijn twee manieren om het Vrijheidsbeeld te betreden: je bezoekt het voetstuk, of je gaat de kroon in. Voor beide opties moet je op tijd reserveren, want kaartjes hiervoor zijn vaak erg snel uitverkocht.Yellow cabs

De manier om je in op Manhattan te verplaatsen is per taxi. De auto’s met de zo herkenbare gele kleur zie je overal rijden. In New York City rijden meer dan tienduizend zogenaamde ‘yellow cabs’. Dé manier om de taxi te nemen is door er eentje aan te houden op straat. Je hand opsteken en vermits de taxi niet bezet is zal hij stoppen en je in laten stappen. De taxi’s zijn verplicht je naar ieder gewenst adres in Manhattan te brengen. Taxi’s rijden op basis van een taximeter. Daarnaast hoor je 15 tot 20 procent fooi te betalen over de ritprijs. In iedere taxi kun je behalve contact ook met creditcard betalen.

Uitzicht vanaf het Empire State Building

In het hart van Manhattan staan tal van zogenaamde wolkenkrabbers. Deze enorm hoge gebouwen rijken figuurlijk en tijdens sommige dagen letterlijk tot in de wolken. Deze wolkenkrabbers kunnen voor fenomenale uitzichten over de stad zorgen. Voor veel toeristen vormt een bezoek aan een observatie dek het hoogtepunt van een citytrip naar New York City. Het Empire State Building heeft maar liefst twee observatiedekken. Het lagere dek bevindt zich op de 86e verdieping en biedt al een spectaculair uitzicht op de stad. Het bovenste dek, op de 102e verdieping, biedt een nog weidser zicht.

Je moet betalen om van het uitzicht vanaf het Empire State Building te kunnen genieten. Vanwege de drukte is het vooraf reserveren van tickets voor het observatiedek aanbevolen. Kom je zonder tickets bij de kassa’s, dan kan de wachttijd gemakkelijk oplopen tot twee uur of langer. Dit geldt zeker voor de populaire uren rond de zonsondergang.

Central Park

Het centraal op Manhattan gelegen (vandaar de naam) Central Park is het bekendste stadspark ter wereld. Het grotendeels groene park vormt aangename een oase binnen het drukke New York City. Het enorme park ligt tussen 5th en 8th Avenue en dus precies in het midden van de Upper East Side en Upper West Side. Maar het is geen gewoon stadspark, het is een groen recreatiegebied omringd door wolkenkrabbers – een uniek contrast dat je waarschijnlijk al in talloze films hebt gezien.

Central Park strekt zich uit over ongeveer 2,5 mijl (ongeveer 4 kilometer) van noord naar zuid en ongeveer 0,5 mijl (ongeveer 0,8 kilometer) van oost naar west op het breedste punt. De totale oppervlakte komt uit op ongeveer 3,41 vierkante kilometer. Central Park is in 1859 geopend en herbergt naast het groen verschillende attracties en bezienswaardigheden. Daardoor trekt Central Park ongeveer 25 miljoen bezoekers per jaar.

Ontdek Brooklyn of Queens

Wil je Brooklyn of Queens ontdekken dan kun je dat natuurlijk op eigen houtje doen. Onze ervaring is dat je met een goede gids, die het stadsdeel echt kent, veel goede achtergrondinfo krijgt en dat je de beste plekjes te zien krijgt. Er zijn verschillende gidsen die je door Brooklyn kunnen loodsen. Een goede gids kent de wijken als zijn/haar eigen broekzak, weet alle ins en outs en kan boeiend vertellen over het verleden, de cultuur, de feitjes en de toekomst van beide stadsdelen.

Je kunt vaak uit verschillende tours kiezen, zoals de populaire wijk DUMBO ontdekken of een Hipster Safari in Williamsburg. Het is vaak ook mogelijk om een privérondleiding of groepsrondleiding te boeken die op specifieke wensen gebaseerd wordt.

Koreaanse barbecue

In Nederland redelijk onbekend maar in New York City een begrip is de Koreaanse barbecue. Koreanen, andere Aziaten, locals en toeristen trekken naar Koreatown om te genieten van deze culinaire verwennerij. Je vindt Koreatown in 32nd Street en inmiddels ook net iets daarbuiten. Een Koreaanse BBQ is een bolle gietijzeren plaat die in het midden van een tafel geplaatst is. Hierop worden allerlei lekkernijen bereid.

Echt heerlijk is het fraai gemarmerde rundvlees dat dankzij het vet en de bereidingswijze zo heerlijk mals en smaakvol is dat je eenmaal terug in Nederland op zoek gaat naar plekken waar ze Koreaanse barbecue serveren. Wil je op vrijdag of zaterdag gaan eten in Koreatown dan is reserveren of op tijd gaan eten een absolute must. Anders kun je soms langer dan een uur wachten op een tafeltje.

Chinatown

New York City telt verschillende etnische wijken. Bekende buurten op Manhattan zijn Little Italy en Chinatown. Op het moment dat je Chinatown betreedt, bestaat er weinig twijfel over waar je bent. De Chinese tekens op de gevels en op de straatnaamborden maken je duidelijk dat je in de Chinese buurt van New York aangekomen bent.

Er zijn voldoende redenen te noemen om Chinatown te bezoeken. Deze levendige en cultureel rijke buurt is de thuisbasis van talloze winkels, restaurants, kruidenierswinkels, bakkerijen en markten die gespecialiseerd zijn in Chinese producten en gerechten. Chinatown is bijvoorbeeld een goede plek om van authentieke Chinese gerechten zoals Pekingeend te genieten. Waar je dat het beste doet? Kijk vooral waar je hoofdzakelijk mensen met een Aziatisch uiterlijk binnen ziet zitten!

American Museum of Natural History

Bij een bezoek aan New York City is het American Museum of Natural History een must voor natuurliefhebbers van jong tot oud. Filmliefhebbers kennen dit beroemde museum waarschijnlijk wel. Het was de locatie voor de film “Night at the Museum”. Tijdens een bezoek aan het American Museum of Natural History worden bezoekers meegenomen op een spannende reis van de tijd van de dinosaurussen naar verre sterrenstelsels. Het Natural History Museum heeft een unieke, bijna ouderwetse charme die veel mensen aanspreekt.

Het American Museum of Natural History is een van de belangrijkste en grootste natuurhistorische musea ter wereld en kan trots zijn op zijn lange geschiedenis. Het werd al in 1869 opgericht en heeft sindsdien vele bezoekers over de vloer gehad. Momenteel heeft het museum meer dan 5 miljoen bezoekers per jaar. Je moet voldoende tijd uittrekken voor een bezoek aan het museum. Je zou hier gemakkelijk een hele dag door kunnen brengen. Gemiddeld besteden bezoekers zo’n 2 tot 4 uur aan hun bezoek aan het American Museum of Natural History.

Solomon R. Guggenheim Museum

Het Solomon R. Guggenheim Museum is een van de bekendste musea van New York City. Dit was het allereerste Guggenheim Museum ter wereld en mag daardoor als het oorspronkelijk Guggenheim museum beschouwd worden. Het kunstmuseum richt zich helemaal op moderne kunst. De beleving beging eigenlijk al aan de buitenkant. Het museumgebouw zelf is een hoogstaand stukje architectuur. Aan de binnenkant wordt de spiraalvorm fraai doorgevoerd. Het bizarre gebouw van de Amerikaanse meesterarchitect Frank Lloyd Wright wordt door critici vaak een “beker beton” genoemd. Maar het Guggenheim Museum is niet voor niets een van de beroemdste gebouwen van de stad en een van de populairste musea voor moderne kunst in Manhattan.

De kunstwerken worden hier tentoongesteld langs een spiraalvormig verlopende helling die het gehele gebouw doorloopt. De collectie omvat kunstwerken van verschillende kunststromingen binnen de moderne en hedendaagse kunst, zoals expressionisme, surrealisme en dadaïsme. Beroemde namen zoals Picasso, Marc Chagall en onze eigen Vincent van Gogh passeren de revue.

Bijnamen

New York City is een stad met misschien wel de meeste bijnamen ter wereld. Sommige bijnamen zijn algemeen bekend bij het grote publiek, sommige namen zijn wat minder bekend. We maken hier een opsomming van de bijnamen die bij ons bekend zijn:

The City of The Big City. Deze benaming geeft de wereldwijde dominantie van de stad weer op het gebied van financiën, politiek, media en kunst.

The City That Never Sleeps. Een naam die voor het eerst gebruikt werd in een artikel van het Fort Wayne News. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot een reclameslogan, die aangeeft dat er altijd wel iets te beleven valt in New York City.

The Big Apple. Deze naam slaat eigenlijk niet op heel New York, maar op Manhattan. De naam werd oorspronkelijk regelmatig gebruikt in de wereld van paardenraces, maar werd pas echt populair in de jazzscene wat later in de twintigste eeuw.

The City So Nice They Named It Twice. Omdat de stad New York in de staat New York ligt, krijg je de dubbele benaming ‘New York, New York’. Hiermee is het de enige stad in de Verenigde Staten die een dubbele naam krijgt. Volgens de New Yorkers is dit omdat de stad zo geweldig is!

The Center of the Universe. Deze benaming slaat vooral op Times Square, dat de status van het centrum van het universum toegedicht krijgt.

The Melting Pot. Deze naam, in het Nederlands ‘Smeltkroes’, heeft New York City te danken aan de vele etniciteiten die je in de stad aantreft. Wist je overigens dat niet New York City, maar Amsterdam de stad ter wereld is met de meeste nationaliteiten binnen haar gemeentegrenzen?

The Five Boroughs. Een naam die in Nederland amper bekend is, is die waarmee aangegeven wordt dat de werkelijke stad New York City uit 5 ‘boroughs’ (stadsdelen) bestaat. Deze vijf boroughs vormen de echte stad New York. Wat erbuiten valt behoort wel tot de metropool New York, maar niet tot de stad zelf.

The Modern Gomorrah. Het zondige karakter van de stad New York werd eind negentiende eeuw met deze naam benadrukt. De naam New York, en dan vooral Manhattan, betekende voor velen criminaliteit en zondige daden.

The Capital of the World. Om de importantie van New York aan te duiden heeft auteur E.B. White deze naam verzonnen voor New York. De latere New Yorkse burgemeester Rudy Giuliani heeft de benaming regelmatig gebruikt in speeches.

Gotham. De woonplaats van Batman in de gelijknamige Marvel-comics verwijst naar New York City. De naam dook voor het eerst op in de negentiende eeuwse publicatie Salmagundi.

Metropolis. Wederom een naam uit een comics-serie, dit keer Superman. De verhalen van Superman spelen zich af in Metropolis. Met de naam wordt het stadse karakter van New York City benadrukt.

The Empire City. De uitspraak van voormalig president George Washington “Surely this is the seat of the empire!” heeft New York deze naam bezorgd. New York zien als een wereldrijk overstijgt veel andere superlatieven die voor de stad gebruikt worden.

New Amsterdam. De oorspronkelijke naam van de Nederlandse nederzetting die in de zeventiende eeuw te vinden was op de plek waar later New York verrezen was nadat de Britten de plek overgenomen hadden van de Nederlanders. De naam New Amsterdam (Nieuw-Amsterdam) duikt nog regelmatig op.

Afbeelding van Michal Jarmoluk via Pixabay

Mr. Chocolate

Voor chocoladeliefhebbers is Jacques Torres een begrip in New York. Deze van oorsprong in Algerije geboren patissier behoort tot de wereldtop als het aankomt op chocoladeproducten. Zijn carrière begin hij al op jonge leeftijd. Toen Jacques vijftien jaar jong was opende hij zijn eerste banketwinkeltje. Toen hij 31 was ging hij samenwerken met tweesterren Michelin-chef Jacques Maximum. Na zijn verhuizing naar Amerika is hij zich na een succesvolle loopbaan bij Ritz-Carlton en Le Cirque gaan storten op chocolade. In het jaar 2000 opende hij een bescheiden chocoladefabriek en -winkel in Brooklyn. Inmiddels is Mr. Chocolate, zoals hij in New York genoemd wordt, te vinden op verschillende plekken in New York City.

Behalve chocolade en bonbons van zeer hoge kwaliteit heeft Jacques Torres een aantal unieke producten in zijn assortiment zoals Ice Cream Sandwiches en Hot Frozen Chocolate. Wat is een Hot Frozen Chocolate ? Het is een combinatie van tongstrelende warme chocolademelk met ijs. Het resultaat is een heerlijke mix van een overheerlijke chocoladesmaak met het verkoelende effect van ijs. Vooral op de warme zomerdagen is dit een echte aanrader!