New York City: de Big City

Wie New York City bezoekt die moet zich voorbereiden op een onvergetelijke reis. Er zijn immers weinig steden ter wereld die zoveel indruk zullen maken als The Big City, zoals New York vaak ook genoemd wordt. Er zijn weinig of eigenlijk geen steden meer stads dan New York, maar aan de andere kant is de grootste stad van de Verenigde Staten ook weer erg toegankelijk. Er zijn plekken waar je je amper realiseert dat je je in een metropool bevindt waar bijna negen miljoen mensen wonen en waar jaarlijks zo’n 55 tot 60 miljoen toeristen op bezoek komen. Sommige wijken, parken en straten hebben een bijna gemoedelijke sfeer, ondanks het feit dat ze omringd zijn door soms enorme wolkenkrabbers.

Vroeger stond New York City gelijk aan Manhattan. Als je een stedentrip naar New York maakte, dan bezocht je het district Manhattan en je nam de veerboot naar Staten Island om een mooi uitzicht op het Vrijheidsbeeld te hebben. Er is in de afgelopen decennia echter veel verandert in New York. De onveilige en verloederde stad heeft plaatsgemaakt voor een vriendelijke stad, waar het goed vertoeven is en die inmiddels tot de meest veilige grote steden van de Verenigde Staten behoort. Je merkt dat toeristen nu ook de andere ‘boroughs’ bezoekt. Een deel van Brooklyn is tegenwoordig helemaal hip, waardoor ook toeristen steeds vaker lijken te kiezen voor een verblijf in het goedkopere Brooklyn dan duur overnachten in Manhattan. Queens wordt steeds meer bezocht en zelfs een vroeger als gevaarlijk omschreven stadsdeel als The Bronx wordt tegenwoordig door toeristen bezocht. Nu is het wel zo dat er nog steeds plekken zijn waar je als toerist beter niet kunt komen, maar het echte rauwe is het deels van af in New York City.

Als je New York wilt bezoeken, dan zou je eigenlijk minstens een week uit moeten trekken voor een stedentrip naar NYC. Zeker als je kijkt wat je betaalt voor vliegtickets naar New York dan zou een langer verblijf rendabeler zijn ten opzichte van de ticketkosten. Het verblijf in NYC is echter ook prijzig. Vanwege de kosten kiezen veel mensen ervoor om een korter verblijf in New York te boeken. Heb je je vlucht en verblijf geboekt? Vergeet dan niet je ESTA aan te vragen. Deze inreistoestemming moet je minstens 72 uur voor vertrek naar NYC geregeld hebben.

De meesten reizen voor 3, 4 of 5 dagen naar New York City. Dat betekent dat je keuzes moet maken. Als je slim bent ga je in ieder geval niet alleen maar de highlights afvinken op je lijstje, maar probeer je ook wat van de sfeer van de stad op te snuiven. Dat doe je onder andere in leuke wijken zoals Greenwich & West Village, het Meatpacking District, Lower Eastside, Chinatown, Chelsea, Soho, Little Italy en het westen van Brooklyn.



Yellow cabs

De manier om je in op Manhattan te verplaatsen is per taxi. De auto’s met de zo herkenbare gele kleur zie je overal rijden. In New York City rijden meer dan tienduizend zogenaamde ‘yellow cabs’. Dé manier om de taxi te nemen is door er eentje aan te houden op straat. Je hand opsteken en vermits de taxi niet bezet is zal hij stoppen en je in laten stappen. De taxi’s zijn verplicht je naar ieder gewenst adres in Manhattan te brengen. Taxi’s rijden op basis van een taximeter. Daarnaast hoor je 15 tot 20 procent fooi te betalen over de ritprijs. In iedere taxi kun je behalve contact ook met creditcard betalen.



Ontdek Brooklyn of Queens

Wil je Brooklyn of Queens ontdekken dan kun je dat natuurlijk op eigen houtje doen. Onze ervaring is dat je met een goede gids, die het stadsdeel echt kent, veel goede achtergrondinfo krijgt en dat je de beste plekjes te zien krijgt. Er zijn verschillende gidsen die je door Brooklyn kunnen loodsen. Een goede gids kent de wijken als zijn/haar eigen broekzak, weet alle ins en outs en kan boeiend vertellen over het verleden, de cultuur, de feitjes en de toekomst van beide stadsdelen.

Je kunt vaak uit verschillende tours kiezen, zoals de populaire wijk DUMBO ontdekken of een Hipster Safari in Williamsburg. Het is vaak ook mogelijk om een privérondleiding of groepsrondleiding te boeken die op specifieke wensen gebaseerd wordt.

Koreaanse barbecue

In Nederland redelijk onbekend maar in New York City een begrip is de Koreaanse barbecue. Koreanen, andere Aziaten, locals en toeristen trekken naar Koreatown om te genieten van deze culinaire verwennerij. Je vindt Koreatown in 32nd Street en inmiddels ook net iets daarbuiten. Een Koreaanse BBQ is een bolle gietijzeren plaat die in het midden van een tafel geplaatst is. Hierop worden allerlei lekkernijen bereid. Echt heerlijk is het fraai gemarmerde rundvlees dat dankzij het vet en de bereidingswijze zo heerlijk mals en smaakvol is dat je eenmaal terug in Nederland op zoek gaat naar plekken waar ze Koreaanse barbecue serveren. Wil je op vrijdag of zaterdag gaan eten in Koreatown dan is reserveren of op tijd gaan eten een absolute must. Anders kun je soms langer dan een uur wachten op een tafeltje.

Bijnamen

New York City is een stad met misschien wel de meeste bijnamen ter wereld. Sommige bijnamen zijn algemeen bekend bij het grote publiek, sommige namen zijn wat minder bekend. We maken hier een opsomming van de bijnamen die bij ons bekend zijn:

The City of The Big City. Deze benaming geeft de wereldwijde dominantie van de stad weer op het gebied van financiën, politiek, media en kunst.

The City That Never Sleeps. Een naam die voor het eerst gebruikt werd in een artikel van het Fort Wayne News. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot een reclameslogan, die aangeeft dat er altijd wel iets te beleven valt in New York City.

The Big Apple. Deze naam slaat eigenlijk niet op heel New York, maar op Manhattan. De naam werd oorspronkelijk regelmatig gebruikt in de wereld van paardenraces, maar werd pas echt populair in de jazzscene wat later in de twintigste eeuw.

The City So Nice They Named It Twice. Omdat de stad New York in de staat New York ligt, krijg je de dubbele benaming ‘New York, New York’. Hiermee is het de enige stad in de Verenigde Staten die een dubbele naam krijgt. Volgens de New Yorkers is dit omdat de stad zo geweldig is!

The Center of the Universe. Deze benaming slaat vooral op Times Square, dat de status van het centrum van het universum toegedicht krijgt.

The Melting Pot. Deze naam, in het Nederlands ‘Smeltkroes’, heeft New York City te danken aan de vele etniciteiten die je in de stad aantreft. Wist je overigens dat niet New York City, maar Amsterdam de stad ter wereld is met de meeste nationaliteiten binnen haar gemeentegrenzen?

The Five Boroughs. Een naam die in Nederland amper bekend is, is die waarmee aangegeven wordt dat de werkelijke stad New York City uit 5 ‘boroughs’ (stadsdelen) bestaat. Deze vijf boroughs vormen de echte stad New York. Wat erbuiten valt behoort wel tot de metropool New York, maar niet tot de stad zelf.

The Modern Gomorrah. Het zondige karakter van de stad New York werd eind negentiende eeuw met deze naam benadrukt. De naam New York, en dan vooral Manhattan, betekende voor velen criminaliteit en zondige daden.

The Capital of the World. Om de importantie van New York aan te duiden heeft auteur E.B. White deze naam verzonnen voor New York. De latere New Yorkse burgemeester Rudy Giuliani heeft de benaming regelmatig gebruikt in speeches.

Gotham. De woonplaats van Batman in de gelijknamige Marvel-comics verwijst naar New York City. De naam dook voor het eerst op in de negentiende eeuwse publicatie Salmagundi.

Metropolis. Wederom een naam uit een comics-serie, dit keer Superman. De verhalen van Superman spelen zich af in Metropolis. Met de naam wordt het stadse karakter van New York City benadrukt.

The Empire City. De uitspraak van voormalig president George Washington “Surely this is the seat of the empire!” heeft New York deze naam bezorgd. New York zien als een wereldrijk overstijgt veel andere superlatieven die voor de stad gebruikt worden.

New Amsterdam. De oorspronkelijke naam van de Nederlandse nederzetting die in de zeventiende eeuw te vinden was op de plek waar later New York verrezen was nadat de Britten de plek overgenomen hadden van de Nederlanders. De naam New Amsterdam (Nieuw-Amsterdam) duikt nog regelmatig op.

Mr. Chocolate

Voor chocoladeliefhebbers is Jacques Torres een begrip in New York. Deze van oorsprong in Algerije geboren patissier behoort tot de wereldtop als het aankomt op chocoladeproducten. Zijn carrière begin hij al op jonge leeftijd. Toen Jacques vijftien jaar jong was opende hij zijn eerste banketwinkeltje. Toen hij 31 was ging hij samenwerken met tweesterren Michelin-chef Jacques Maximum. Na zijn verhuizing naar Amerika is hij zich na een succesvolle loopbaan bij Ritz-Carlton en Le Cirque gaan storten op chocolade. In het jaar 2000 opende hij een bescheiden chocoladefabriek en -winkel in Brooklyn. Inmiddels is Mr. Chocolate, zoals hij in New York genoemd wordt, te vinden op verschillende plekken in New York City.

Behalve chocolade en bonbons van zeer hoge kwaliteit heeft Jacques Torres een aantal unieke producten in zijn assortiment zoals Ice Cream Sandwiches en Hot Frozen Chocolate. Wat is een Hot Frozen Chocolate ? Het is een combinatie van tongstrelende warme chocolademelk met ijs. Het resultaat is een heerlijke mix van een overheerlijke chocoladesmaak met het verkoelende effect van ijs. Vooral op de warme zomerdagen is dit een echte aanrader!