Met South Beach wordt officieel het stuk strand bedoeld dat loopt vanaf 1st Street tot 23rd Street. Het echt populaire gebied waar het echt te doen is loopt vanaf 5th Street tot aan 15th Street. Hier is het strand op z’n breedst en ook het drukste. Watersporters, zonaanbieders, strandvolleyballers… alles verzamelt zich hier op het mooie zandstrand met de typische houten strandwachthuisjes. De straat langs het strand is Ocean Drive: een aaneenschakeling van hotels, restaurants, bars en een enkele winkel. Je zult hier maar één privéhuis aantreffen. Dat is het huis van de in 1997 voor zijn huis vermoorde modegigant Gianni Versace.


Alle stranden van Miami Beach bestaan uit fijn witgeel zand. De breedte van de zandstranden varieert van ongeveer honderd meter ter hoogte van South Beach tot aan ruim tien meter op de smalste stukken van het strand. Dankzij het bijna witte zand heeft de zee bij zonnig weer een felblauwe kleur wat voor een prachtig decor zorgt. Op de stranden vind je geen strandtenten zoals je ze in Europa wel vaak ziet. Parasols en strandbedden zijn vrijwel overal bedoeld voor de hotelgasten van het hotel dat aan het betreffende stuk strand ligt, vaak is ook dat tegen betaling. Wat betreft zandstructuur, water en golfslag zijn de verschillen binnen de stranden van Miami Beach te verwaarlozen. De verschillen zitten vooral in het achterliggende decor (de gebouwen en eventuele begroeiing) en de breedte van het strand.
Het Miami Beach Architectural District, ook vaak het Art Deco District genoemd, is een gebied in Miami Beach dat bekend staat vanwege de gebouwen die wat betreft architectuur tot de Art Deco stroming gerekend wordt. Het Art Deco District vind je binnen 6th Street, Alton Road en het Collins Canal en telt in totaal meer dan achthonderd gebouwen. Typisch voor de panden in Miami Beach is dat ze vaak voorzien zijn van tropische elementen die zich vooral uiten in het kleurgebruik en kleine stukjes franje die toegevoegd is aan het oorspronkelijke design. De prachtige gebouwen in vaak pastelachtige tinten en bijpassende neonverlichting vormen een prachtige setting om als toerist doorheen te wandelen. Wie van fotograferen houdt zal door de prachtige gebouwen zeker ook geïnspireerd raken.


Gratis parkeren kun je in South Beach alleen maar tijdens de nachtelijke uren. Overdag moet er voor parkeerplaats betaald worden, waarbij de kans op een plekje aan Ocean Drive niet al te groot is. In de achterliggende straten is de kans van slagen bij de zoektocht naar een parkeerplaats al wat groter. Hoe noordelijker je rijdt in Miami Beach, des te groter wordt de kans op het vinden van parkeerplek, deze is dan vaak ook nog gratis.
Wie zijn of haar huurauto kwijt wil in South Beach en geen zin heeft om te gaan zoeken naar parkeerplek, die kan ervoor kiezen gebruik te maken van valetparking. Tegen betaling wordt je auto dan door het personeel van bijvoorbeeld het restaurant waar je gaat eten geparkeerd en als je klaar bent wordt je auto weer voor de deur voorgereden. Wie Lincoln Road bezoekt kan de auto uitstekend parkeren in de parkeergarage meteen ten noorden van Lincoln Road.

In Miami Beach is er een enorme keuze aan hotels. De duurste hotels vind je in het Art Deco District, voor goedkopere hotelkamers moet je in de regel wat noordelijker zijn. Miami Beach telt een groot aantal hotels die vanwege inrichting, ligging, historie, reputatie en/of publiek bijzonder zijn. Zo is het interieur van het Delano Hotel een voorbeeld van modern design.
Het Fontainebleau Hotel & Resort erg populair onder rijkelui en de kans is ook redelijk dat je hier tijdens je verblijf in dit luxe vijfsterrenhotel een lokale of internationale beroemdheid tegen het lijf aanloopt. De prijzen voor een hotelkamer liggen vrij hoog in het Fontainebleau, maar als je geluk hebt kun je de standaardkamers nog wel tegen een leuk tarief boeken.
Een hotel dat bekend staat om de bar met zwembad (die veel als decor gebruikt wordt in films) is Clevelander aan Ocean Drive. Indrukwekkender in dezelfde straat wat betreft design is The Tides, een prachtig hotel dat veel in exclusieve bladen getoond wordt.
Miami Beach staat in tegenstelling tot een hoop andere Amerikaanse steden niet vol met winkelcentra. Het grootste winkelcentrum dat ook voor toeristen leuk is vind je net ten westen van Miami Beach, in het noordelijke stuk van Miami. Aventura Mall ligt ter hoogte van Biscayne Boulevard (U.S. 1) en NE 192nd Street. Een groot aantal winkels en een uitgebreide foodcourt zorgen ervoor dat shopaholics zich hier prima een halve tot een hele dag kunnen vermaken als ze dat willen. Parkeren is gratis en parkeerplek is altijd voldoende aanwezig. Een shopping mall die wel in Miami Beach zelf ligt is Bal Harbour Shops. Hier kom je vooral om exclusieve kleding, tassen en juwelen te kopen. Het aanbod in de winkels overtreft het budget van de gemiddelde toerist, vaak moet je zelfs zoeken naar het prijskaartje omdat voor de serieuze klanten voor dat bepaalde artikel de prijs niet relevant is. Wie veel te besteden heeft of gewoon eens lekker wil windowshoppen die kan zich hier vergapen aan luxe merken zoals Chanel, Dior, Valentino, Dolce & Gabbana, Gucci, Hermès, Prada en Louis Vuitton. Voor de liefhebbers van sieraden en juwelen is een bezoek aan de lokale vestiging van Tiffany & Co natuurlijk een must.


Miami Beach moet het niet hebben van grote shopping malls, maar meer van losse winkels en pleintjes met winkels verspreid over de stad. Er is echter ook nog een winkelstraat: Lincoln Road. Deze straat die grotendeels uit voetgangersgebied bestaat was vroeger een gebied waar je goedkoop sportschoenen, sportkleding of elektronica kocht. Na een flinke restyling aan het begin van deze eeuw is Lincoln Road uitgegroeid tot één van de hotspots in Miami Beach. Winkelen, uit eten of lekker wat wandelen, het kan hier allemaal. Vooral in de avonduren is Lincoln Road de plek waar het gezellig druk is en je een heerlijk hapje kunt eten.

Het hoogseizoen in Miami Beach loopt van december tot en met april. Tijdens deze maanden is de kans op neerslag het kleinst, schijnt de zon het meest en is er vrijwel geen kans op orkanen. Helaas is er wel een kans op koeler weer, zeker als er een stevige noordelijke stroming staat die koude poollucht diep de Verenigde Staten inbrengt. Zo werd Miami begin januari 2010 geconfronteerd met temperaturen rond het vriespunt en werd er zelfs vorst aan de grond geregistreerd. Een apart zicht om mensen met sjaals en handschonen aan in Miami Beach te zien lopen. Hoogseizoen in Miami Beach betekent ook meer drukte en hogere prijzen. Vooral de hotels in South Beach rekenen soms kamerprijzen die zorgen voor een totaal uit zijn balans gerukte prijs-/kwaliteitsverhouding. De maand mei is volgens ons de beste periode om Miami Beach te bezoeken, omdat de kans op koel weer dan over is, het orkaanseizoen nog niet begonnen is, de kans op langdurige regen nog klein is en de hotelkamerprijzen op een normaal niveau liggen. De periode juni tot en met november betekent meer kans op neerslag. Ook tropische stormen en zelfs een enkele orkaan is niet helemaal uitgesloten. Grote nadeel is dat het weer erg onbestendig is, met name in augustus en september. Omdat de temperaturen deze periode ook het hoogste zijn (soms zelfs veertig graden overdag) en er een hoge relatieve luchtvochtigheid is voelt het vrijwel de hele zomerperiode klam tot soms zeer benauwd.
Meer info: klimaat & weer van Miami Beach