Miami Beach: de hipste plek van Florida

Miami Beach is een stad in het zuidoosten van Florida, gelegen tussen de stad Miami in het westen en de Atlantische Oceaan in het oosten. Miami Beach vormt samen met pretparkhoofdstad Orlando de topbestemmingen voor toeristen binnen de staat Florida. Jaarlijks bezoeken miljoenen Amerikanen en buitenlanders de bruisende stad die gedomineerd wordt door hotels, horecagelegenheden, strand en heel veel water. Het zuidelijke deel van Miami Beach is het populairste en hipste deel van de stad. Met name Ocean Drive trekt publiek aan dat als mededoel heeft kijken en bekeken worden. Het stuk tussen 5th Street en 15th Street is dan ook erg populaire om met exclusieve auto’s, gepimpte SUV’s en dure sportauto’s te cruisen. Jonge mensen op rollerskates schieten tussen de auto’s door en op de voetpaden zie je veel mensen flaneren die wat betreft uiterlijk boven de Amerikaanse middelmaat uitstijgen, al dat niet geholpen door een plastisch chirurg. South Beach is dé plek waar het eigenlijk allemaal gebeurt in Miami Beach. Wat hier aan bijdraagt is de typische architectuur die Art Deco genoemd wordt maar eigenlijk voor een groot deel onder het latere Streamline Design ingedeeld zou moeten worden. De hotels in Art Deco stijl aan Ocean Drive zie je veel terug in films, op foto’s en in televisieseries zoals CSI Miami en Miami Vice.South Beach

Met South Beach wordt officieel het stuk strand bedoeld dat loopt vanaf 1st Street tot 23rd Street. Het echt populaire gebied waar het echt te doen is loopt vanaf 5th Street tot aan 15th Street. Hier is het strand op z’n breedst en ook het drukste. Watersporters, zonaanbieders, strandvolleyballers… alles verzamelt zich hier op het mooie zandstrand met de typische houten strandwachthuisjes. De straat langs het strand is Ocean Drive: een aaneenschakeling van hotels, restaurants, bars en een enkele winkel. Je zult hier maar één privéhuis aantreffen. Dat is het huis van de in 1997 voor zijn huis vermoorde modegigant Gianni Versace.Stranden

Alle stranden van Miami Beach bestaan uit fijn witgeel zand. De breedte van de zandstranden varieert van ongeveer honderd meter ter hoogte van South Beach tot aan ruim tien meter op de smalste stukken van het strand. Dankzij het bijna witte zand heeft de zee bij zonnig weer een felblauwe kleur wat voor een prachtig decor zorgt. Op de stranden vind je geen strandtenten zoals je ze in Europa wel vaak ziet. Parasols en strandbedden zijn vrijwel overal bedoeld voor de hotelgasten van het hotel dat aan het betreffende stuk strand ligt, vaak is ook dat tegen betaling. Wat betreft zandstructuur, water en golfslag zijn de verschillen binnen de stranden van Miami Beach te verwaarlozen. De verschillen zitten vooral in het achterliggende decor (de gebouwen en eventuele begroeiing) en de breedte van het strand.

Art Deco District

Het Miami Beach Architectural District, ook vaak het Art Deco District genoemd, is een gebied in Miami Beach dat bekend staat vanwege de gebouwen die wat betreft architectuur tot de Art Deco stroming gerekend wordt. Het Art Deco District vind je binnen 6th Street, Alton Road en het Collins Canal en telt in totaal meer dan achthonderd gebouwen. Typisch voor de panden in Miami Beach is dat ze vaak voorzien zijn van tropische elementen die zich vooral uiten in het kleurgebruik en kleine stukjes franje die toegevoegd is aan het oorspronkelijke design. De prachtige gebouwen in vaak pastelachtige tinten en bijpassende neonverlichting vormen een prachtige setting om als toerist doorheen te wandelen. Wie van fotograferen houdt zal door de prachtige gebouwen zeker ook geïnspireerd raken.

Parkeren in Miami Beach

Gratis parkeren kun je in South Beach alleen maar tijdens de nachtelijke uren. Overdag moet er voor parkeerplaats betaald worden, waarbij de kans op een plekje aan Ocean Drive niet al te groot is. In de achterliggende straten is de kans van slagen bij de zoektocht naar een parkeerplaats al wat groter. Hoe noordelijker je rijdt in Miami Beach, des te groter wordt de kans op het vinden van parkeerplek, deze is dan vaak ook nog gratis.
Wie zijn of haar huurauto kwijt wil in South Beach en geen zin heeft om te gaan zoeken naar parkeerplek, die kan ervoor kiezen gebruik te maken van valetparking. Tegen betaling wordt je auto dan door het personeel van bijvoorbeeld het restaurant waar je gaat eten geparkeerd en als je klaar bent wordt je auto weer voor de deur voorgereden. Wie Lincoln Road bezoekt kan de auto uitstekend parkeren in de parkeergarage meteen ten noorden van Lincoln Road.

Mooie hotels

In Miami Beach is er een enorme keuze aan hotels. De duurste hotels vind je in het Art Deco District, voor goedkopere hotelkamers moet je in de regel wat noordelijker zijn. Miami Beach telt een groot aantal hotels die vanwege inrichting, ligging, historie, reputatie en/of publiek bijzonder zijn. Zo is het interieur van het Delano Hotel een voorbeeld van modern design.

Het Fontainebleau Hotel & Resort erg populair onder rijkelui en de kans is ook redelijk dat je hier tijdens je verblijf in dit luxe vijfsterrenhotel een lokale of internationale beroemdheid tegen het lijf aanloopt. De prijzen voor een hotelkamer liggen vrij hoog in het Fontainebleau, maar als je geluk hebt kun je de standaardkamers nog wel tegen een leuk tarief boeken.

Een hotel dat bekend staat om de bar met zwembad (die veel als decor gebruikt wordt in films) is Clevelander aan Ocean Drive. Indrukwekkender in dezelfde straat wat betreft design is The Tides, een prachtig hotel dat veel in exclusieve bladen getoond wordt.

Shopping Malls

Miami Beach staat in tegenstelling tot een hoop andere Amerikaanse steden niet vol met winkelcentra. Het grootste winkelcentrum dat ook voor toeristen leuk is vind je net ten westen van Miami Beach, in het noordelijke stuk van Miami. Aventura Mall ligt ter hoogte van Biscayne Boulevard (U.S. 1) en NE 192nd Street. Een groot aantal winkels en een uitgebreide foodcourt zorgen ervoor dat shopaholics zich hier prima een halve tot een hele dag kunnen vermaken als ze dat willen. Parkeren is gratis en parkeerplek is altijd voldoende aanwezig. Een shopping mall die wel in Miami Beach zelf ligt is Bal Harbour Shops. Hier kom je vooral om exclusieve kleding, tassen en juwelen te kopen. Het aanbod in de winkels overtreft het budget van de gemiddelde toerist, vaak moet je zelfs zoeken naar het prijskaartje omdat voor de serieuze klanten voor dat bepaalde artikel de prijs niet relevant is. Wie veel te besteden heeft of gewoon eens lekker wil windowshoppen die kan zich hier vergapen aan luxe merken zoals Chanel, Dior, Valentino, Dolce & Gabbana, Gucci, Hermès, Prada en Louis Vuitton. Voor de liefhebbers van sieraden en juwelen is een bezoek aan de lokale vestiging van Tiffany & Co natuurlijk een must.

Lincoln Road

Miami Beach moet het niet hebben van grote shopping malls, maar meer van losse winkels en pleintjes met winkels verspreid over de stad. Er is echter ook nog een winkelstraat: Lincoln Road. Deze straat die grotendeels uit voetgangersgebied bestaat was vroeger een gebied waar je goedkoop sportschoenen, sportkleding of elektronica kocht. Na een flinke restyling aan het begin van deze eeuw is Lincoln Road uitgegroeid tot één van de hotspots in Miami Beach. Winkelen, uit eten of lekker wat wandelen, het kan hier allemaal. Vooral in de avonduren is Lincoln Road de plek waar het gezellig druk is en je een heerlijk hapje kunt eten.

Beste reistijd

Het hoogseizoen in Miami Beach loopt van december tot en met april. Tijdens deze maanden is de kans op neerslag het kleinst, schijnt de zon het meest en is er vrijwel geen kans op orkanen. Helaas is er wel een kans op koeler weer, zeker als er een stevige noordelijke stroming staat die koude poollucht diep de Verenigde Staten inbrengt. Zo werd Miami begin januari 2010 geconfronteerd met temperaturen rond het vriespunt en werd er zelfs vorst aan de grond geregistreerd. Een apart zicht om mensen met sjaals en handschonen aan in Miami Beach te zien lopen. Hoogseizoen in Miami Beach betekent ook meer drukte en hogere prijzen. Vooral de hotels in South Beach rekenen soms kamerprijzen die zorgen voor een totaal uit zijn balans gerukte prijs-/kwaliteitsverhouding. De maand mei is volgens ons de beste periode om Miami Beach te bezoeken, omdat de kans op koel weer dan over is, het orkaanseizoen nog niet begonnen is, de kans op langdurige regen nog klein is en de hotelkamerprijzen op een normaal niveau liggen. De periode juni tot en met november betekent meer kans op neerslag. Ook tropische stormen en zelfs een enkele orkaan is niet helemaal uitgesloten. Grote nadeel is dat het weer erg onbestendig is, met name in augustus en september. Omdat de temperaturen deze periode ook het hoogste zijn (soms zelfs veertig graden overdag) en er een hoge relatieve luchtvochtigheid is voelt het vrijwel de hele zomerperiode klam tot soms zeer benauwd.
Meer info: klimaat & weer van Miami Beach

Reizen naar Miami Beach

De meesten zullen per vliegtuig naar Miami Beach gaan. Er wordt in dat geval geland op Miami International Airport, de grote internationale luchthaven van Miami. Vanaf Miami International Airport is het tien minuten tot een half uur rijden naar Miami Beach, afhankelijk waar je moet zijn. Jarenlang heeft Martinair vanaf Amsterdam rechtstreekse passagiersvluchten naar Miami uitgevoerd. In 2011 stopt Martinair helemaal met passagiersvervoer en zijn reizigers aangewezen op andere luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, Iberia en American Airlines. Rechtstreeks op Miami vliegen kun je vanaf Düsseldorf met Air Berlin en enkel keren per week vanaf Schiphol met KLM.

Over de weg is Miami Beach uitstekend bereikbaar via diverse doorgaande (snel)wegen. Vanuit het noorden is Miami bereikbaar via de I-95 (Interstate 95), vanuit het zuiden (o.a. Florida Keys) via de U.S. 1, vanuit de westkust via de I-75 en vanuit Orlando via de Florida Turnpike. De snelwegen in Florida zijn breed (vaak 3 of 4 rijbanen per rijrichting), goed te doen wat betreft drukte en over het algemeen goed onderhouden. Op sommige stukken zoals op de Florida Turnpike moet je tol betalen.

Uitgaan in Miami Beach

Het uitgaansleven in Miami Beach is populair en levendig. Op Ocean Drive vind je vooral bars en restaurants, in de achterliggende straten zoals Washington Avenue en Collins Avenue liggen een aantal populaire clubs. De meest populaire discotheken hebben een vrij streng toelatingsbeleid. Als je met een groep oudere mannen naar binnen wilt is de kans van slagen over het algemeen kleiner dan wanneer een aantal aantrekkelijke jongedames naar binnen willen gaan. Gelukkig geldt dit niet voor alle plekken zodat iedereen een heerlijk avondje kan gaan stappen.

Populaire uitgaansgelegenheden onder toeristen zijn Wet Willie’s, Clevelander en Mango’s Tropical Café aan Ocean Drive. Als je wilt weten welke plekken ‘happening’ zijn dan kun je onder andere terecht in het blad en de website Time Out Miami.

Miami Beach Fly & Drive

Als je Miami Beach wilt bezoeken maar ook nog meer van Florida wilt zien, dan is een Florida Fly & Drive vakantie misschien het beste alternatief voor je. Op die manier boek je alleen het vliegticket met daarbij een auto, waarna je zelf je accommodaties los kunt boeken. Dit is optimale vrijheid waarbij je wel profiteert van een gunstige combinatieprijs. Dit soort aantrekkelijke pakketten worden onder andere aangeboden door TUI. Met hun vliegtuig vlieg je naar het internationale vliegveld van Miami om vervolgens uit handen van hun vaste partner Alamo een huurauto in ontvangst te nemen. Jouw rondreis door Florida kan op dat moment beginnen.

Sales tax

De prijzen die je in winkels en op menukaarten in Miami Beach ziet zijn exclusief de zogenaamde sales tax. Deze vorm van belasting is te vergelijken met onze BTW en verschilt per staat. Sommige steden verhogen de state tax nog met een klein deel waardoor er ook binnen een staat kleine verschillen in de uiteindelijke sales tax voor kunnen komen. In Miami Beach bedraagt de sales tax momenteel 7%. Wie ergens in een zaak met bediening gaat eten of drinken moet bij de totaalprijs ook nog eens 15 tot 20% fooi optellen. Deze gratuity is een vrijwel verplichte fooi die bedoeld is als bedieningsgeld. Als je supertevreden bent over de bediening dan kun je dit percentage nog wat verhogen. Sommige horecagelegenheden voegen de gratuity al toe aan de rekening, kijk dus goed op de bon voordat je betaalt.

Sunny Isles

De wijk Sunny Isles ligt in het noorden van Miami Beach, op zo’n 20-25 minuten rijden van South Beach. Vroeger was dit gebied niet erg populair onder toeristen. Motels, eenvoudige hotels, appartementengebouwen en kleine concentraties van winkeltjes zonder enige uitstraling zijn onder invloed van de economische groei in het begin van deze eeuw vervangen door dure hoogbouwcomplexen, nieuwe winkels en een nieuw tijdperk voor de ooit zo suffe en redelijke vervallen wijk Sunny Isles. Vastgoedmagnaat Donald Trump heeft recht aan het strand een aantal woontorens en een luxe hotel weggezet, net als een aantal andere projectontwikkelaars. Als je een hotel zoekt aan het strand dat van alle gemakken voorzien is dan zit je prima op Sunny Isles. Het gebrek aan sfeer zoals je dat op South Beach wel hebt kun je met je huurauto simpelweg opzoeken als je daar behoefte aan hebt.

Fotograferen

Miami Beach is erg populair onder professionele fotografen en (semi)amateurs. Miami Beach zelf is natuurlijk een zeer fraai decor voor allerlei soorten foto’s, het weer speelt ook een duidelijke rol in de populariteit als fotolocatie. De vaak diepblauwe lucht in combinatie met fel afstekende wolken zorgen ervoor dat je op veel tijdstippen foto’s kunt maken zonder de vreselijke uitgebeten lucht die je vaak aantreft op foto’s die genomen zijn bij een wolkeloze blauwe lucht met fel zonlicht. Voor Miami Beach geldt dat vlak na zonsondergang en rond zonsopkomst mogelijkheden bieden om zeer gave foto’s te maken. Zo biedt de zonsopkomst op South Beach prachtige plaatjes en zijn de hotels in het Art Deco District het mooiste als de zon net onder is en de lucht donkerblauwe tinten toont. Het neonlicht (en steeds vaker ook LED-licht) zorgt ervoor dat er een prachtig samenspel van lijnen en licht ontstaat. Op fotograferen in Florida lees je een aantal uitstekende tips over je de mooiste foto’s maakt in Florida en Miami Beach.

Sterren spotten

Beroemdheden vind je volop in Miami Beach. De kans dat je ze daadwerkelijk tegen het lijf loopt is kleiner dan dat je zou verwachten op basis van de vele foto’s die circuleren van sterren in Miami Beach. De filmsterren, zangers, zangeressen en topsporters laten zich graag als VIP behandelen. Dat betekent vaak dat ze een privéhoek of privékamer hebben binnen een restaurant of club, dat ze zich zo onopvallend mogelijk via een speciale zij-ingang naar binnen laten leiden of dat ze zich alleen maar vertonen op speciale VIP-parties waar je als buitenstaander absoluut niet tussen komt.