Miami: Amerikaanse stad in Caribische sferen

Miami is een grote stad in het zuidoosten van de Amerikaanse staat Florida. Met maar liefst 5 miljoen inwoners in de metropool Miami behoort het tot de grootste steden van de Verenigde Staten. Miami dankt de grote bevolkingsconcentratie aan het hoge aantal immigranten uit Latijns-Amerika, met name uit Cuba, en mensen die afkomen op het warme subtropische klimaat dat heerst in Miami. Zoals in heel zuid Florida zijn vooral senioren gecharmeerd van het weertype dat hier heerst. Toch is Miami geen suffe stad, het behoort zelfs tot de hipste steden ter wereld. Top deejay’s draaien hier hun muziek in de clubs, als beroemdheid hoor je er bijna niet bij als je niet in Miami gespot wordt en South Beach in buurstad Miami Beach is één van de beroemdste en populairste stranden ter wereld. De combinatie van het zwoele Caribische temperament en de Amerikaanse welvaart weet ook jaarlijks miljoenen toeristen uit binnen- en buitenland te trekken. De meesten combineren Miami (en Miami Beach) met een rondreis door Florida of een cruise langs de Bahamas, Puerto Rico en andere prachtige Caribische eilanden. Het aantal mogelijkheden om te overnachten in Miami is legio. Het leuke is dat er naast de grote hotelketens ook tal van leuke boutiquehotels in Miami zitten, waar je een relaxte vakantie in een intiemere setting kunt vieren.Bayside Marketplace

In het centrum van Miami vind je Bayside Marketplace, een combinatie van halfopen winkelcentrum en entertainmentgebied. De winkels die je op de begane grond en de verdieping aantreft zijn vooral gericht op toeristen. Zo kun je in de als marktkraampje ingerichte winkeltjes op het centrale stuk allerlei souvenirs kopen zoals tasjes met Miami-opdruk, T-shirts en Amerikaanse kentekenplaten met vrijwel elke gewenste opdruk. Eten en drinken kun je op verschillende locaties in Bayside, zoals in de foodcourt op de eerste verdieping, Mambo Café en de beroemde keten Hooters.

Aan de waterkant is er regelmatig entertainment in de vorm van live muziek, dans en andere activiteiten. Hier vind je ook een aantal bedrijven die rondvaarten langs Miami, Miami Beach en Port Everglades bieden. Let op, want er zijn vrij grote verschillen in wat je te zien krijgt tijdens de rondvaarten. Vergelijk daarom naast de prijs ook de route die gevaren wordt.Wegwijs in Miami

Jezelf verplaatsen in Miami zal in de meeste gevallen betekenen dat je met een huurauto rondrijdt. Het openbaar vervoer is voor toeristen niet ideaal om Miami te verkennen en het huren van een auto is eigenlijk al bijna een must als je veel van Miami wilt zien. De prijzen liggen in verhouding tot het gebruik maken van taxi’s ook op een prettig niveau. Wie bang is om verloren te raken in de stad die heeft natuurlijk de optie om gebruik te maken van een navigatiesysteem of navigatiesoftware op de smartphone. Met een redelijke kaart van Miami kom je echter ook al ver, want de manier waarop de wegen genaamd zijn maken het je vrij eenvoudig. Men werkt met een systeem waarbij vooral nummers gebruikt worden en straten meestal horizontaal of verticaal liggen. De wegnummers lopen op vanaf de referentiestraten, die in Miami bestaan uit Flagler Street (horizontaal) en Miami Avenue (verticaal). De 6e straat ten noorden van Flagler Street en ten oosten van Miami Avenue heet dan ook 6th Street N.E.. De toevoeging N.E. duidt dan op North East, omdat de straat ten noorden van Flagler Street ligt en ten oosten van Miami Avenue.

Parkeren is in grote delen van Miami geen probleem en ook nog eens gratis. In Down Town Miami betaal je wel voor parkeerplaats, net als in parkeergarages zoals bijvoorbeeld van Bayside Marketplace. In Miami Beach en dan met name South Beach is parkeerplek veel schaarser en ook duurder. Let op dat je niet tegen de rijrichting in parkeert, want dat levert in Amerika een boete op.

Coral Gables

De wijk Coral Gables is in het begin van de vorige eeuw ontworpen en behoort tegenwoordig nog steeds tot de beste plekken in Miami om te wonen. De ruime opzet, de strenge regels en de hoge huizenprijzen zorgen ervoor dat Coral Gables een wijk moet blijven die de middenklasse ontstijgt. Wie Miami bezoekt kan niet om een bezoek aan Coral Gables heen. Het indrukwekkende Biltmore Hotel en één van de mooiste openbare zwembaden ter wereld (Venetian Pool) zijn de mooiste plekjes van de wijk. Shoppen en lunchen kun je aan de Miracle Mile en de Fairchild Tropical Garden is ook een bezoekje waard. Zorg dat je in ieder geval ook over Coral Way rijdt om een indruk op te doen. Tip: als je het exterieur van het prestigieuze Biltmore Hotel wilt fotograferen, doe dat dan aan het begin van de ochtend of het einde van de middag. Overdag zorgen tegenlicht en schaduwen ervoor dat de meeste foto’s niet zo uit de verf komen als dat je zou willen.

Everglades

De Everglades is een belangrijk natuurgebied in Florida. Dit gebied is vele malen groter dan Nederland en vormt een zeer belangrijke schakel in het hele ecologische systeem van Florida. Het moerasgebied zijn vanwege de flora en fauna een populaire toeristische trekpleister voor Florida en dan met name het gelijknamige nationale park. Everglades National Park begint al op enkele mijlen rijden van Miami, waardoor een uitstapje naar de ‘wetlands’ uitstekend te combineren is met een vakantie in Miami. Langs rijksweg US 41, die in het verlengde ligt van SW 8th Street in Miami, vind je diverse plekken waar je een tocht met een speciale moerasboot kunt maken. Tijdens zo’n airboattour ga je de natuur bewonderen en op zoek naar een belangrijke lokale bewoner: de Amerikaanse alligator. Als je de pech hebt dat deze reptielen zich niet laten zien dan bieden de meeste rondvaartbedrijfjes na de tocht een alligatorshow aan. Hierbij is de ene show wat meer diervriendelijk dan de andere, waarbij vooral de shows waarin een soort van Crocodile Dundee-achtig mannetje laat zien hoe goed hij de alligator de baas kan slecht scoren onder dierenliefhebbers.

Calle Ocho

De wijk Little Havana heeft haar naam te danken aan de de enorme Cubaanse samenleving die hier geconcentreerd is. Een groot deel van de inwoners die hier wonen zijn oorspronkelijk afkomstig uit Cuba of zijn afstammelingen van Cubanen. Niet voor niets dat hier meer Spaanse dan Engels gesproken wordt en de Cubaanse keuken overheerst in de restaurants. De belangrijkste straat in dit gebied is 8th Street, die vaker Calle Ocho genoemd wordt wat de Spaanse vertaling is voor 8th Street. In deze straat vind je de domino spelende Cubanen die je vaak afgebeeld ziet staan in reisgidsen en reissites. Ook kun je hier sigaren kopen die op Cubaanse wijze gemaakt zijn. Echte Cubaanse sigaren mogen vanwege het embargo tegen Cuba niet verkocht worden in de Verenigde Staten. In februari en maart is Calle Ocho het toneel van het gelijknamige Calle Ocho festival, wat een belangrijk onderdeel vormt van de lokale carnavalsviering. Het straatfestival is meer dan alleen carnaval, het is vooral een festijn waarbij mensen met verschillende etnische achtergronden samen dansen, eten en drinken. In 1988 heeft Calle Ocho een vermelding in het Guinness Book of World Records gekregen omdat met een lijn van Conga dansende mensen heeft weten te creëren waar maar liefst 119.986 mensen aan deelnamen.

Outlet shopping malls

Het winkelaanbod in Miami is goed en bij een gunstige dollarkoers kun je redelijk voordelig inkopen doen. Vooral vrijetijdskleding van Amerikaanse merken, sportschoenen, jeans en luxe ondergoedmerken doen het goed onder de toeristen. Wie echt goedkoop wil winkelen kan terecht in de outlets, waar fabrikanten overjarige voorraad verkopen tegen prijzen die gemiddeld tientallen procenten onder de normale winkelprijs liggen. Deze outlets vind je in de zogenaamde outlet shopping malls, ook wel outlet centers genoemd. De winkels in deze malls zijn merkgebonden en vormen een uitstekende mogelijkheid om voor relatief weinig geld echte merkartikelen te kopen. Miami telt maar één winkelcentrum waar je outlet winkels of factory stores vindt en dat is de Dolphin Mall gelegen in het westen van Miami, op nog geen tien minuten rijden van de luchthaven. Behalve de voordeelwinkels vind je hier ook ‘normale winkels’.

Rondvaart in Miami

Een leuke manier om Miami en Miami Beach te verkennen is door middel van een rondvaart. De meeste rondvaartboten vertrekken vanaf het haventje bij Bayside Marketplace. Tijdens een rondvaart krijg je een stukje van Miami te zien, de eilanden met de kapitale villa’s (o.a. Star Island), een deel van Miami Beach en vaak ook nog een deel van de haven van Miami.

Downtown Miami

In Europa is het centrum van een stad vaak ook de plek waar winkels, restaurants, uitgaansgelegenheden, hotels en bezienswaardigheden geconcentreerd zitten. In Amerika is een centrum vaak het zakelijke hart van de stad en is er van de centrumfunctie zoals wij die kennen amper sprake. Downtown Miami is dan ook vooral het gebied waar je bedrijven en banken aantreft. In dit zakelijke hart van de stad is wel ruimte voor wat vermaak, wat je dan vooral terugvindt in Bayside Marketplace en de bijbehorende jachthaven. Winkelen kun je in de winkeltjes aan Flagler Street, maar je kunt echt niet zeggen dat dit een must-do shopping experience is. Een bezienswaardigheid aan de buitenkant is de Freedom Tower. Deze gele toren is de plek waar Cubaanse immigranten vanaf 1960 hun immigratie naar Florida moesten regelen.

Miami Beach

De stad Miami Beach ligt ten oosten van Miami. Het is dus niet de strandzone van Miami, maar een op zichzelf staande gemeente die wel vrijwel altijd in één adem met Miami genoemd wordt. De meeste toeristen die Miami bezoeken zullen in Miami Beach overnachten omdat je hier de grootste concentratie aan hotels vindt. De vakantiesfeer is hier ook veel meer aanwezig dan in de vaak meer zakelijke hotels in Miami zelf. Andere belangrijke redenen voor toeristen om in Miami Beach te verblijven zijn de vele restaurants, de winkelgebieden, de terrasjes aan Ocean Drive, het uitgaansleven en uiteraard het fantastische strand. South Beach en het Art Deco District zijn de populairste, dus ook de drukst bezochte en duurste plekjes van Miami Beach. Vanuit Miami Beach zijn de attracties in Miami ook goed bereikbaar, waardoor de belangrijkste mogelijke barrière om in Miami Beach te verblijven meteen weggenomen wordt.
Lees meer over Miami Beach.

Coconut Grove

Eén van de leukere wijken van Miami is Coconut Grove. Centraal in Coconut Grove ligt het open winkel- en entertainmentcentrum Cocowalk, waar je een verzameling winkels, wat bars en een bioscoop vindt. In de straten rondom de Cocowalk kun je lekker eten en drinken op terrasjes, iets wat je in de stad Miami verder weinig ziet (of je moet naar de stad Miami Beach gaan). Winkelcentrum Shoppes at Mayfair in the Grove ligt ten noorden van Cocowalk en biedt een winkelaanbod wat iets minder mainstream is. De prijzen in de winkels liggen dan ook wat hoger dan in een gemiddelde winkel in Miami.

Veiligheid

In de jaren tachtig en de eerste helft van de jaren negentig was Miami geen veilige bestemming. Criminaliteit en drugs maakten van Miami en Miami Beach het domein van georganiseerde misdaad en kleine crimineeltjes die het ook voorzien hadden op het handjevol toeristen dat zich nog in Miami durfde te wagen. Een stevige aanpak van de problemen hebben in de loop van de jaren negentig voor een enorme daling in de criminaliteit ten gevolg gehad, waardoor het toerisme in enorm tempo toegenomen is en Miami uit heeft kunnen bloeien tot de topbestemming die het nu is. De grootste risico’s die je nu als toerist loopt zijn de felle zon, het soms hectische verkeer en zo af en toe een orkaan die in de buurt van Miami langstrekt waardoor er veel regen en wind voor kan komen. De kans dat Miami echt vol getroffen wordt door een orkaan op het moment dat jij daar bent is echter niet zo groot, want gemiddeld is het slechts eens in de zoveel jaar raak. Waar je wel op moet letten, maar dat geldt voor elke grote stad, is dat je geen waardevolle spullen in je auto achterlaat, niet opzichtig met dure spullen in de arme wijken rondloopt en dat je in je hotel je waardevolle spullen in een kluis opbergt.

Fly & Drive Miami

Als je een vakantie in Miami wilt vieren en dat wilt combineren met een rondreis door Florida dan kun je overwegen om een zogenaamde Florida Fly & Drive te boeken. Hierbij boek je een vlucht met een huurauto en kun je verder eigenlijk gaan en staan waar je wilt. Op die manier profiteer je van een leuke combinatiekorting. Je accommodaties in Florida regel je gewoon ter plaatse of boek je online via een van de vele boekingssites.

Overnachten in Miami

Als je een hotel of appartement in Miami wilt boeken maakt het wat betreft ligging niet zoveel uit waar je verblijft als je een huurauto erbij hebt en meerdere dagen blijft. Vanwege de vakantiesfeer is Miami Beach dan vrijwel altijd de beste locatie om een hotel te boeken. In de regel geldt dat een hotelkamer of appartement aan South Beach het duurste is. Vooral in het hoogseizoen (december tot en met april) liggen de prijzen in het zuiden van Miami Beach enorm hoog. Goedkoper zit je ter hoogte van Surfside en Sunny Isles, in het noorden van Miami Beach. Door de enorm toegenomen populariteit van Miami is Sunny Isles de afgelopen jaren getransformeerd van een rustige, zelfs muffige wijk tot een toeristencentrum dat door de vele hoogbouw weg heeft van Benidorm en Cancun. Als je slechts één nacht in Miami verblijft vanwege een doortocht of het begin van een cruise dan kan het handiger zijn om in downtown Miami of in de buurt van de luchthaven te overnachten. Houd er dan wel rekening mee dat deze gebieden ‘s avonds weinig te bieden hebben aan toeristen en sommige straten vrij onveilig zijn voor toeristen zodra het donker is.

ESTA regelen

Voordat je naar Miami (of elders in de Verenigde Staten) kunt reizen heb je een elektronische toelating nodig. Deze ESTA dien je vooraf geregeld te hebben. Dat kan rechtstreeks bij de Amerikaanse overheid (mits je een creditcard hebt) of via één van de Nederlandse bemiddelaars waar je ook via iDeal kunt betalen. Bij een goede tussenpersoon vind er handmatige controle van elke aanvraag plaats en betaal je niets voor een afgewezen aanvraag!

Een ESTA kan alleen maar aangevraagd worden voor houders van een paspoort uit een land dat onder de visumvrijstelling valt. Alle landen van de Europese Unie (dus ook Nederland en België) vallen hieronder. Zonder ESTA of een visum kom je de Verenigde Staten niet in. Grote kans zelfs dat je vanuit Europa al geweigerd wordt om naar Miami te vliegen.

Alles over het ESTA lees je op verschillende speciale ESTA-sites die je op internet kunt vinden. Mochten de regels bijvoorbeeld veranderen ten aanzien van de eisen die gesteld worden aan het reizen op een ESTA naar Amerika dan lees je dit op dat soort sites.

Miami International Airport

De internationale luchthaven van Miami zal voor veel Miami-bezoekers het vliegveld zijn waar men aankomt. Met bijna veertig miljoen passagiers per jaar behoort de luchthaven (nipt) tot de 25 grootste luchthavens ter wereld. Dit wordt vooral veroorzaakt omdat Miami een belangrijke hub is voor American Airlines, die vanuit Miami veel Latijns-Amerikaanse bestemmingen aandoet. De drukte op de luchthaven zorgen ervoor dat het voor bezoekers vrij chaotisch kan zijn om hier aan te komen of te vertrekken. De soms onduidelijke wegwijzers dragen hier ook een steentje aan bij. Wie landt op Miami International Airport en de pech heeft dat het druk is die kan flink wat tijd kwijt zijn om de ambtenaar van de immigratiedienst te passeren. Lange rijen en controles die tegenwoordig meer tijd in beslag nemen dan vroeger kunnen de wachttijd flink op doen lopen, waardoor het soms uren duurt voordat je eindelijk door de deuren naar buiten kunt en de subtropische lucht van Miami in te ademen. Wie een huurauto gereserveerd heeft die kan met de gratis MIA naar hetMIA Rental Car Center (RCC). Hier zitten de autoverhuurders geconcentreerd in een groot gebouw waar zich ook de huurauto’s zelf bevinden. Als je via een tussenpersoon hebt gehuurd is het daarom van belang te weten bij welke autoverhuurder je moet zijn.

Sales tax

De prijzen die je in winkels en op menukaarten ziet zijn exclusief sales tax. Deze vorm van belasting is te vergelijken met onze BTW en verschilt per staat. Sommige steden verhogen de state tax nog met een klein deel waardoor er ook binnen een staat kleine verschillen in de uiteindelijke sales tax voor kunnen komen. In Miami bedraagt de sales tax momenteel 7%. Wie ergens in een zaak met bediening gaat eten of drinken moet bij de totaalprijs ook nog eens 15 tot 20% fooi optellen. Deze gratuity is een vrijwel verplichte fooi die bedoeld is als bedieningsgeld. Als je supertevreden bent over de bediening dan kun je dit percentage nog wat verhogen. Sommige horecagelegenheden voegen de gratuity al toe aan de rekening, kijk dus goed op de bon voordat je betaalt.