Den Bosch, hoofdstad van Bourgondisch Brabant

Midden in het gezellige Brabant ligt het Bourgondische ’s Hertogenbosch ook wel Den Bosch genoemd. Den Bosch is naast een van de grootste steden van de provincie Noord-Brabant ook het administratief en bestuurlijk centrum van de provincie. Hoewel ’s Hertogenbosch ook wel den Bosch wordt genoemd is de eerste aanduiding toch echt de enige juiste. Ook al is de naam Den Bosch een stuk ouder. ‘s Hertogenbosch is gelegen aan de samenloop van de Dommel, de AA en de Willemsvaart die samen de Binnendieze vormen. Den Bosch werd al in 1184 een stad met stadsrechten en is al die tijd een belangrijk centrum gebleven. Door de aanwezigheid van de Bisschop in de stad heeft en had ’s Hertogenbosch altijd een sterk katholiek karakter. Er zijn nog steeds veel oude kerken te vinden in de binnenstad.



De Kathedraal

De blikvanger van Den Bosch is natuurlijk wel de kathedraal. Dit prachtige bouwwerk gebouwd in de 2e leeft van de middeleeuwen torent al eeuwen lang uit boven de stad. De kathedraal wordt al jarenlang zowel aan de binnen als buitenkant stevig gerestaureerd. De restauratie werkzaamheden zijn te bewonderen in het St. Jansmuseum en bijbehorende de bouwloods. Het is leuk om te zien hoe de beelden en andere delen van de kerk stukje bij beetje worden opgeknapt en opgepoetst. Daarnaast is de binnenkant van de kathedraal ook zeker het bewonderen waard. Er zijn enkele prachtige glas en lood ramen die zeker op zonnige dagen een prachtig kleurrijk schouwspel op de vloer en wanden van de kerk projecteren. De entree van de kerk is gratis, maar men waardeert een kleine bijdrage voor de restauratie enorm.



Rondvaart op de Binnendieze

Den Bosch heeft een netwerk van kleine waterloopjes. Het valt niet te vergelijken met de grachten van Amsterdam, maar toch is dit een aardige manier om Den Bosch te leren kennen. In kleine bootjes vaart men onder begeleiding van een gids langs de oude muren en vesting. In sommige stukken gaat men ook letterlijk onder de stad door. De gids kan u van alles vertellen over de oude panden, muren en vestingwerken die worden gepasseerd. Op deze manier kan men op unieke wijze de stad leren kennen. Men kan voor een rondvaart op de Binnendieze opstappen aan de Molenstraat of aan de Zuidwal.

Korte Putstraat

Dit is de Bosche versie van de Brusselse Rue de Boucher. Een hele straat vol met alleen maar gezellige restaurants en cafés. Of je nu alleen lekker wilt borrelen of uitgebreid dineren het kan in dit oude straatje allemaal. Van Italiaans tot Bretons, van eetcafé tot brasserie, er is een grote verscheidenheid in etablissementen. Alle restaurants hebben buiten hun terrasjes staan zodat het bijna een groot overdekt straatterras wordt. Ook als het wat kouder maakt dat dit dat het hierdoor toch warm en knus aandoet. De terrasverwarming doet de rest. In de weekenden wordt men met enige regelmaat aan het begin van de straat getrakteerd op een hapje en een drankje alvorens men het straatje inloopt om een keuze te maken uit de restaurants. Het bruist hier dan ook regelmatig van de gezelligheid.

De Bossche markt

In het hartje van het centrum van Den Bosch ligt de markt van Den Bosch. Dit schitterende plein is al eeuwen het middelpunt van de stad. Al in de veertiende eeuw was er hier een plein een plein te vinden. Centraal op het plein is er een standbeeld van Jeroen Bosch te vinden. Het beeld staat met zijn rug naar het huis waar deze Bossche schilder is opgegroeid. Op het plein is er tevens een vier meter diepe waterpunt te vinden. Vroeger werd deze overkapt door een houten puthuis maar tegenwoordig ligt er een zeven centimeter dikke glazen plaat over de put heen. Hierdoor kun je goed de bodem van de put zien.
Het plein wordt nog intensief gebruikt voor zijn oorspronkelijke doel. Iedere Dinsdag en donderdag wordt er een groentemarkt gehouden. Op woensdag en zaterdag een waren en stoffenmarkt. Iedere vrijdag wordt er een biologische markt georganiseerd. Daarnaast is er iedere eerste zondag van de maand een kleine maar gezellige markt op de Bossche markt te vinden.

Bossche Bol

Wie kent deze lekkernij nu niet. Heerlijk soezendeeg gevuld met slagroom en omhuld met een dikke laag chocolade. De echte Bossche Bollen eet u natuurlijk in Den Bosch. (Hoewel de inwoners hier zelf deze bollen sjokeladebollen noemen.) Je ziet ze dan ook overal op de kaart staan. Maar zo als bij alles is er wel een verschil in kwaliteit. Volgens de Bosschenaren zelf eet u de lekkerste Bossche bollen bij bakker Jan de Groot. Uiteraard zoals het hoort, vanuit de hand. Met mes en vork een Bossche bol eten kan echt niet!

Carnaval in Den Bosch

Zoals in iedere Brabantse stad wordt ook in Den Bosch flink carnaval gevierd. In ’s Hertogenbosch doet men dat op oud Bourgondische wijze. Dat wil zeggen met een boerenkiel. Traditioneel start carnaval in Oeteldonk (zo heet de stad in carnavalstijd) met het ophalen van de Hôôgheid van het station op zondag, maar ook op zaterdag valt er al van alles te beleven in de stad. Zo wordt de jeugdprins met een bootje de Binnendieze opgevaren en start hij alvast het kindercarnaval. Andere hoogtepunten in deze gezellige dagen zijn de optocht op maandag en de kinderoptocht op dinsdag. Dinsdagavond eindigt het grote feest dan met het begraven van de Knillis en zit om 23.33u het carnaval er weer op. Wil je meer te weten komen over het Bossche carnaval dan kan je het hele jaar door terecht in carnavalsmuseum „Oeteldonks Gemintemuzejum”.

Stedelijke Museum

Het stedelijk museum in ’s Hertogenbosch is een museum voor moderne kunst. Kortweg ook wel S.M. genoemd. Het stedelijk museum heeft vooral veel beeldende kunst in de vorm van sieraden en keramiek. Er zijn werken van wereldberoemde kunstenaars zoals Picasso, maar ook van Nederlandse talenten. In 2012 is het museum verhuisd uit zijn oude gebouw en begin juni is de opening in het nieuwe gebouw in het museum kwartier. Naast de vaste collectie zijn er met enige regelmaat losse tentoonstellingen en heeft het museum een sterk educatief programma.

De Parade

Wie wat wil eten en drinken komt in Den Bosch al snel op De Parade terecht. Dit plein aan de St. Jan was vroeger al het bruisende centrum van de stad en is nog steeds een belangrijke trekpleister in het weekend. Naast vele cafés en restaurants is er ook een theater aan de parade gevestigd waar je zowel een film als theatervoorstelling kunt zien. De Parade wordt ook vaak gebruikt voor evenementen zoals concerten en het elders al vernoemde theaterfestival Boulevard.

Winkelen

Wie van winkelen houdt, maar niet alleen gek is op de geijkte ketens kan in Den Bosch absoluut zijn slag slaan. Naast drie grote winkelstraten en enkele winkelcentra zoals Arena, waar veelal de grote merken te vinden zijn, is er in de straten daar rondom heen ontzettend veel leuks te ontdekken. Kleine steegjes herbergen hier leuke kleine winkels met prachtige sjaals en sierraden, leuke hebbedingetjes voor in huis, mooie antiek shopjes en leuke vintage winkels. Ook voor de kinderen zijn er leuke speelgoedwinkels, boekenwinkeltjes en kledingzaken waar niet de geijkte merken worden verkocht. Ook wie wat meer te besteden heeft is in Den Bosch aan het goede adres. De wat duurdere merken hebben hier in prachtige oude panden hun winkels en daarnaast kan men er voor een prachtige jurk terecht in de winkel van Addy van den Krommenacker. Kortom voor een dagje winkelen is ´s Hertogenbosch absoluut een zeer sfeervolle aanrader.

Theaterfestival Boulevard

In de tweede week van augustus vindt ieder jaar het theaterfestival Boulevard plaats. Op de parade in Den Bosch wordt een prachtig fantasierijk tentenkamp opgebouwd en een hele week lang kan men er genieten van muziek, heerlijk eten en drinken en de leukste toneelvoorstellingen. Zowel jong en oud voelt zich er prima thuis met een zeer gevarieerd programma van folk tot jazz, van modern toneel tot Shakespeare, je weet nooit wat je bij Boulevard kan verwachten. Naast het festivalterrein waar de hele dag voorstellingen, bandjes en artiesten zijn te bewonderen, worden er ook op locatie prachtige voorstellingen gemaakt. Je weet nooit op welke vreemde plek je nu ineens terecht komt en ieder jaar weet Boulevard weer te verrassen met prachtige stukken op bijzondere betoverende locaties. In het verleden werden er al stukken opgevoerd op zolderkamers, leegstaande ziekenhuizen en kantoorgebouwen. Boulevard maakt gebruikt van de stad zelf als decor.