Roosendaal: spoorstad in West-Brabant

Roosendaal is een kleine stad gelegen in het westen van de provincie Noord-Brabant. Met minder dan tachtigduizend inwoners is Roosendaal groter dan de nabijgelegen steden Bergen op Zoom en Etten-Leur, maar de helft kleiner dan Breda, dat zo’n twintig kilometer ten oosten van Roosendaal ligt.

Grensstad
Decennia lang is Roosendaal een belangrijke grensplaats geweest voor het treinverkeer dat in zuidelijke richting naar België, Frankrijk en nog verder trok. Menig vakantieganger die per trein zuidwaarts reisde, heeft op het station van Roosendaal over moeten stappen op de internationale treinen. Het statige stationsgebouw is dan ook één van de belangrijkste monumenten die de stad kent. Door de aanleg van de HSL-spoorlijn via Breda in plaats van via Roosendaal is de functie van internationale spoorstad in één klap verdwenen. Het treinstation vervult nu vooral een regionale functie en is nog wel een overstapstation voor reizigers richting of vanuit Zeeland.

Outlet center en expeditieknooppunt
Tegenwoordig moet Roosendaal het vooral hebben van de vele evenementen die er georganiseerd worden, de functie als winkelstad en de strategische ligging waardoor de stad interessant is voor bedrijven om er een expeditieknooppunt of magazijn weg te zetten. Belangrijke havensteden Rotterdam en Antwerpen zijn binnen drie kwartier aan te rijden. Op commercieel en toeristisch vlak is de Designer Outlet Roosendaal, dat ooit startte onder de naam Rosada, een grote publiekstrekker. Wekelijks komen duizenden mensen naar Roosendaal om in deze outlet shopping mall te komen shoppen.Los Latinos

Vleesliefhebbers weten in Roosendaal de weg naar Los Latinos Argentijns-Grill- Restaurant wel te vinden. Zeven dagen per week doet dit restaurant goede zaken in het hart van Roosendaal. In het weekeinde is het vaak lastig om er te komen dineren, als je niet vooraf je tafeltje bij Los Latinos gereserveerd hebt. Los Latinos Argentijns-Grill- Restaurant is gevestigd in een steeg die aan de beroemde Roosendaalse Raadhuisstraat ligt.

Waar ze niet mee adverteren, maar wat men in Roosendaal en omstreken wel weet, is dat het vlees dat bij Los Latinos geserveerd wordt halal is. Ook voor moslims is dit restaurant daarom een ideale plek om van een heerlijk diner te genieten. Het restaurant telt twee verdiepingen en heeft een groot buitenterras. Bij het reserveren kun je aangeven waar je wilt zitten. Mocht je de gezinnen met kinderen willen vermijden, kies dan voor een plekje op de eerste verdieping. Mocht het weer het enigszins toelaten, dan heeft het sfeervolle buitenterras onze voorkeur.Designer Outlet Roosendaal

Sinds november 2006 heeft Roosendaal met de Designer Outlet Roosendaal haar eigen factory outlet center. Oorspronkelijk opende deze drukbezochte outletmall onder de naam Rosada, maar inmiddels wordt de naam Designer Outlet Roosendaal gebruikt. Hier vind je jouw favoriete merken met altijd 30-70% korting. Met meer dan 85 winkels als Nike, Guess, Karl Lagerfeld, Adidas, Nikkie en meer is Designer Outlet Roosendaal dé ideale plek voor een gezellig dagje shoppen! Geniet van een heerlijke maaltijd in La Place of één van de restaurants en laat je verrassen door de vele mogelijkheden. De openingstijden zijn alle dagen van 10 tot 20 uur. Het door meer dan 10 miljoen bezoekers per jaar bezochte outlet center is ook tijdens alle feestdagen en zondagen geopend. Designer Outlet Roosendaal ligt bij de Westpoort, vrijwel direct langs snelweg A17. Parkeren is tegen betaling van 4 euro per dag. Wie geen zin heeft om te betalen die kan de auto verderop in recreatiegebied De Stok gratis parkeren.

Handig:
5 dingen die je moet weten over Designer Outlet Roosendaal

De maandagmarkt

Iedere maandag, met uitzondering van officiële feestdagen zoals Paasmaandag en Tweede Pinksterdag, wordt op de Nieuwe Markt in Roosendaal de maandagmarkt gehouden De oorsprong van de markt gaat helemaal terug naar het begin van de zestiende eeuw, toen de wekelijkse markt vanaf 20 september 1502 verplaatst werd van woensdag naar maandag. Sinds 1958 wordt de maandagmarkt gehouden op de plek waar enkele jaren later de Nieuwe Markt verrees. De maandagmarkt van Roosendaal is een drukbezochte markt, waar een grote variatie aan handelswaren aangeboden wordt zoals kleding, stoffen, snoepgoed, vis en fruit. Op de wekelijkse zaterdagmarkt, die ook op de Nieuwe Markt gehouden wordt, zijn het enkel verse levensmiddelen zoals groente, fruit, kaas, vis en gevogelte die aangeboden worden. De maandagmarkt wordt gehouden van 08:30 tot 16:00 uur. Tijdens sommige evenementen wordt de maandagmarkt verplaatst.

GoStores

Woonwinkels concentreren zich in de meubelboulevard GoStores, die in 2011 een flinke verbouwing en uitbreiding ondergaan heeft. Dit bij de Oostpoort gelegen project telt een winkelaanbod van maar liefst 40.000 vierkante meter, aangevuld met een paar horecagelegenheden waaronder Kentucky Fried Chicken. Winkels die je hier onder andere aantreft zijn Leen Bakker, Blokker Tuin, Gamma, Xenos en Bruynzeel Keukens. Parkeren is gratis op de diverse parkeerplaatsen rondom de winkels.

Tom’s Diner

Sommigen zullen in de naam ‘Tom’s Diner’ de gelijknamige titel van de hitsingle uit 1987 van Susanna Vega herkennen. Voor Roosendalers staat de naam sinds het late voorjaar van 2013 voor een plek in het centrum van de stad waar een All-American Diner te vinden is. Op de Markt, in het voormalige pand van café BigBen, vind je dit Amerikaanse restaurant dat op alle mogelijke manieren de sfeer van een Amerikaanse diner uitstraalt. Het begint al buiten, waar een klassieke Amerikaanse auto meteen de aandacht trekt. Het interieur voldoet meteen aan de verwachting. Dit is op en top Amerika. Leuk detail is dat de bediening helemaal in de stijl van vroegere Amerika is. Op de menukaart staan typisch Amerikaanse gerechten zoals spareribs, hamburgers in verschillende uitvoeringen en Surf en Turf voor wie het beste van twee werelden wil hebben. Belangrijk gegeven is dat er vooral gegaan is voor kwalitatief hoogwaardige ingrediënten zoals vers vlees waar de hamburgers van gemaakt worden (en dat proef je!) en kippenvlees van vrije uitloop kippen. Voor de mensen met grote trek is de Empire Statebuilding Burger een uitdaging. Als je deze ruim 1 kilo wegende beefburger op krijgt dan verdien je een plekje op de Wall of Fame van Tom’s Diner.
Wie wil genieten van het de ouderwets lekkere milkshakes of het overheerlijke Paolo Fresco Soft Ice die kan beter een kleiner gerecht nemen. Wat ons betreft is Tom’s Diner een welkome aanvulling op het restaurant-aanbod van Roosendaal.

Kermis van Roosendaal

De Roosendaalse kermis wordt ieder jaar begin september gehouden in het centrum van Roosendaal. Met ruim honderd attracties en meer dan tweehonderdduizend bezoekers behoort de Roosendaalse kermis tot de top-5 kermissen van Nederland. Traditioneel start de kermis op de eerste vrijdagavond van september om 19:00 uur met het Roosendaals kwartiertje. In dat eerste kwartier kunnen bezoekers gratis gebruik maken van alle attracties op de kermis. Daarna moet er wel betaald worden. De drukste dagen op de kermis zijn zaterdag, zondag en de woensdagmiddag, waarbij natuurlijk het weer een belangrijke factor is. De zevende dag, op donderdag, is de laatste dag van de Kermis. Op deze dag wordt overdag de traditionele Kermisronde gereden op de Kade en omgeving, een wielerwedstrijd voor amateurs. ’s Avonds wordt de kermis afgesloten met een spectaculair vuurwerk.

De najaarskermis van Roosendaal wordt gehouden in het centrum van Roosendaal, op de Markt, de Nieuwe Markt, het Roselaarplein, de Bleomenmarkt, de Kade, het Kadeplein, het Tongerloplein.

Tongerlohuys

Het Tongerlohuys aan de Molenstraat is de vroegere pastorie van de Sint-Janskerk. Tegenwoordig doet het uit 1762 stammende pand dienst als museum. De vaste collectie bestaat uit voorwerpen uit het Roosendaalse verleden. Je kunt hier leren over de geschiedenis van Roosendaal en de regio. Naast de vaste collectie op de eerste verdieping, is er ook altijd een tijdelijke expositie te vinden in Museum Tongerlohuys. Deze tentoonstellingen hebben vaak een relatie met de stad Roosendaal of haar inwoners.

Koninklijk bezoek

Een hoogtepunt in de recente geschiedenis van Roosendaal is het bezoek van het koningspaar op 12 juni 2013. Tijdens een bezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima aan de provincie Noord-Brabant was er ongeveer drie kwartier ingeruimd voor Roosendaal. Het paar kwam per helikopter aan in Roosendaal. Op de Oude Markt werd het Koninklijk paar door een enthousiast publiek onthaald. Over de oranje loper was een show in elkaar gedraaid onder het thema ‘Het ritme van Roosendaal, de cadans van de stad’. Muziek stond centraal tijdens de korte opvoeringen met als hoogtepunt de zang van de 9-jarige Cécile Pieterse, waarbij het erop leek dat Koningin Maxima flink ontroerd was. Na een korte toespraak door burgemeester Jacques Niederer vertrok het paar per koets via de Molenstraat, Prinsensingel en Brugstraat naar het station om na ongeveer een half uur met de Koninklijke trein Roosendaal weer te verlaten. Het was een stormachtig maar indrukwekkend bezoek aan een stad die op deze manier weer eens op positieve wijze in het nieuws kwam.

Evenementen in Roosendaal

Naast het eerder genoemde carnaval en de Draai van de Kaai wordt er in Roosendaal veel meer georganiseerd. Vooral het Kadeplein, de Markt en het Tongerloplein zijn regelmatig het toneel van feesten, festivals en andere evenementen. Denk hierbij aan het Hap Stap Festival, Roosendaal Zingt, de Halve Marathon van Roosendaal, KaaiJazz en het Zomerfestival. De VVV Roosendaal biedt op haar site een actueel overzicht van evenementen.

Winkelen in Roosendaal

Roosendaal heeft een gevarieerd aanbod van mogelijkheden om te winkelen. In het centrum van Roosendaal vind je drie overdekte winkelcentra: de Roselaar, de zeer fraai gedecoreerde Passage en de Biggelaar. De Roselaar is vooral het domein van modezaken, aangevuld met horeca en delicatessenwinkels. De van marmeren vloeren en luxueus gedecoreerde winkelpuien voorziene Passage is het domein van speciaalzaken. Winkelstraten- en pleinen Molenstraat, Bloemenmarkt, Markt, Dr. Braberstraat en de Nieuwe Markt maken het aanbod in de binnenstad van Roosendaal compleet.

Indoor Skydive

Uniek voor Nederland is de verticale windtunnel waarin je zonder parachute in de lucht kunt zweven dankzij de kracht van wind. Indoor Skydive Roosendaal. Binnen de windtunnel zorgen twaalf turbines voor een windkracht van meer dan 275 kilometer per uur. Dit zorgt voor een gevoel van vrijheid wat op jong en oud een flinke indruk achterlaat. Het leuke is dat skydiven geschikt is voor jong en oud (minimaal 4 jaar), mits je minimaal redelijk gezond bent en niet zwanger bent. Wie zelf niet durft die kan vanaf de kijkersring toekijken hoe vrienden, familieleden of collega’s het skydiven ervaren.

Horeca in Roosendaal

Het uitgaansleven in Roosendaal concentreert zich vooral op de Markt (ook vaak aangeduid als Oude Markt), de Bloemenmarkt, de Kade en de Molenstraat. Tientallen jaren is de Damstraat dé uitgaansstraat van Roosendaal geweest waar men van heinde en verre op af kwam om te stappen. In de jaren negentig van de vorige eeuw is op initiatief van de gemeente de horecafunctie in de Damstraat vrijwel geheel verplaatst naar onder andere de Oude Markt en de Molenstraat.
Wie uit wil eten kan kiezen uit een ruim aanbod van restaurants, waarin diverse keukens vertegenwoordigd zijn. Het vermelden waard zijn het Hooihuis, de Moriaan waar je goed eten voor prettige prijzen krijgt en het Indonesische restaurant Bali Baru dat binnen Nederland tot de absolute top gerekend mag worden.

Koopzondag

Na een jarenlange strijd binnen de lokale politiek, met ondernemers en vooral de Stichting Tegen Verruiming Zondagopenstelling komt er in 2013 een eind aan de klucht rondom de zondagopenstelling. Door de nieuwe wet mag iedere gemeente vrij bepalen of er onbeperkt koopzondagen vrijgegeven worden. De gemeente Roosendaal kiest hier voor, tot opluchting van supermarkteigenaren die een deel van hun omzet naar concurrenten zag gaan die wél op zondag open mochten. Dat waren tot juli 2013 een vijftal supermarkten in Roosendaal die uitgeloot waren en een aantal supermarkten in omliggende dorpen zoals Rucphen en St. Willebrord. Sinds juli 2013 zijn de meeste supermarkten in Roosendaal iedere zondag open. Designer Outlet Roosendaal is iedere zondag open.

Carnaval in Tullepetoanestad

Het carnavalsfeest wordt in Roosendaal gevierd vanaf 11 november tot de aswoensdag het jaar daarop (in februari of maart). Traditioneel gaat het carnavalsfeest van start om 11 over 7 ‘s avonds op de 11e van de 11e maand, waarbij de Tullepetaon ontwaakt en daarna het carnavalslied voor de rest van het betreffende carnavalsseizoen gekozen wordt.

Enkele weken voor het carnavalsweekeinde barst het feest pas echt los in Tullepetaonestad tijdens de Priense Swaree, het eerste grote carnavalsbal van het jaar. Andere belangrijke onderdelen van het carnaval in Roosendaal zijn de optocht op de zaterdag van het carnavalsweekend, gevolgd door de Otobusrellie op zondag en de Kiendermiddag op dinsdag. Het carnaval wordt aan het einde van de dinsdag voor aswoensdag ceremonieel afgesloten op de Markt. Op dat moment wordt het motto voor het volgend jaar bekendgemaakt. Het carnavalsmotto bestaat in Tullepetaonestad altijd uit 11 letters.

Na de coronapandemie lijkt het carnaval in Roosendaal populairder dan ooit te zijn. De zaterdagavond is topdrukte in Tullepetaonestad en ook de andere dagen heeft de horeca niet te klagen over de belangstelling voor het carnavalsfeest.

RBC Roosendaal

Roosendaal had vanaf het jaar 1912 een voetbalvereniging die tientallen jaren betaald voetbal heeft gespeeld. RBC Roosendaal is in de zomer van 2011, een jaar voor het honderdjarig bestaan, door een faillissement opgehouden te bestaan. Pogingen om de voetbalvereniging als amateurclub door te laten bestaan zijn tot groot verdriet van de duizenden supporters niet gelukt. Als betaald voetbalorganisatie heeft RBC Roosendaal een aantal hoogte- en dieptepunten gekend. In het jaar 1957 werd RBC kampioen van de tweede divisie. In het jaar 1971 werd de club tijdens een grootscheepse sanering terug gezet naar de amateurs, waar de club meerdere titels heeft gehaald zoals die van algeheel Kampioen Zondagamateurs in 1975. Het seizoen 1983/1984 keerde RBC terug naar het betaalde voetbal. Indrukwekkend was de reis in 1986 van vijfduizend supporters per trein naar Amsterdam om daar de bekerfinale tegen Ajax bij te wonen, die met 3-0 verloren werd. In het jaar 2000 volgde promotie naar de eredivisie, waar RBC het slechts één jaar volhield. Een jaar na de degradatie lukt het RBC weer om te promoveren, waarna RBC vier seizoenen in de hoogste voetbalklasse mee heeft mogen doen met als hoogtepunt de het seizoen 2003/2004 waarin de twaalfde plaats behaald werd. In 2007 degradeerde de club weer en ging het helaas snel bergafwaarts met RBC met als eindpunt het faillissement in juni 2011.

RBC Roosendaal heeft vervolgens een doorstart gemaakt als amateurclub. Dankzij een aankoop van het voormalige RBC-stadion op industrieterrein Borchwerf door ondernemer Paul Hermsen speelt RBC vanaf het seizoen 2013/2014 weer in het vertrouwde stadion.

Parkeren

Roosendaal kent in het gehele centrum en een aantal omliggende straten betaald parkeren. Het is niet mogelijk om gratis te parkeren in de binnenstad van Roosendaal tijdens de openingstijden van winkels. Ook tijdens de koopzondagen moet er betaald worden voor het parkeren. Let goed op waar je parkeert, want sommige straten zijn vooral bedoeld voor bewoners en kennen voor bezoekers alleen maar dagkaarten. Bij een kort bezoek is dat relatief duur. In de binnenstad kunt u uiteraard ook in parkeergarages parkeren: Parking Nieuwe Markt (24 uur per dag open), Roselaar, Mill Hill, Biggelaar en Liga. Actuele informatie over de parkeertarieven in Roosendaal en de openingstijden van de parkeergarages zijn te vinden op de website van Parkeerbeheer Roosendaal.

Draai van de Kaai

De Draai van de Kaai is een wielercriterium dat op de tweede maandag na de Tour de France gehouden wordt. Meestal betreft het de eerste maandag in augustus. De resultaten van de wielerronde tellen mee bij de strijd om het Nederlands Profcriterium Klassement. De Draai van de Kaai start en finisht op de Kade, in Roosendaals dialect Kaai genoemd. Sinds het begin van de Draai van de Kaai in 1980 heeft het evenement een enorme groei meegemaakt. Tegenwoordig is het één groot volksfeest waar binnen het afgesloten parcours de drank volop vloeit en de toeschouwers kunnen genieten van de optredens van diverse artiesten op het hoofdpodium.

Terrasjes op de Markt

Het uitgaansleven in Roosendaal concentreert zich vooral op en rondom de Markt. Roosendalers hebben het vaker over de Oude Markt, om hiermee het onderscheid te maken met de verderop gelegen Nieuwe Markt. De meeste horecazaken zitten geconcentreerd rondom het oude Raadhuis, zowel aan de noordelijke als de zuidelijke kant van de Markt. De versoepelde regels van de gemeente en het jaren geleden ingevoerde rookverbod in de horeca hebben ervoor gezorgd dat een redelijk deel van de omzetten op de terrassen gehaald worden. In de zomermaanden beslaan de terrassen ondergeer een derde van de totale oppervlakte van de Markt, tenzij er evenementen gehouden worden zoals de kermis, het Roosendaals Treffen of een beachvolleybaltoernooi. Tijdens dit soort evenementen is het op de terrassen die overgebleven zijn over het algemeen gezellig druk. In de wintermaanden is het terrasoppervlakte een stuk kleiner. De winterterrassen zijn overdekt en verwarmd, zodat je ook bij koel weer lekker kunt genieten van je drankje in de buitenlucht.

Het Roosendaals Treffen

Het Roosendaals Treffen is een tweejaarlijks evenement waarbij Roosendaalse verenigingen, instellingen en (semi)overheidsinstellingen zich presenteren aan het publiek. Het evenement wordt gehouden in de binnenstad van Roosendaal en duurt één dag. De exacte locatie is altijd afhankelijk van het aantal aanmeldingen dat de organisatie krijgt. De Markt, de Nieuwe Markt, de Bloemenmarkt, de Dominéstraat en een stukje Vughtstraat zijn de plekken waar het Roosendaals Treffen zich meestal concentreert. Het Roosendaals Treffen vindt normaal gesproken rond eind september plaats. Voor leden van allerlei verenigingen is het een leuke manier om ook aan vrienden en familie te demonstreren waar ze mee zich mee bezig. Er worden op diverse plekken demonstraties gehouden van sport, dans en culturele manifestaties.

Roosendaal Zingt

Een begrip op de Roosendaalse evenementenkalender is “Roosendaal Zingt”. Dit meezingfestijn wordt al jarenlang gehouden op de Oude Markt. De opkomst is mede afhankelijk van de weersomstandigheden, maar zelfs bij regenachtig weer laten de Roosendalers zich graag luidkeels horen op de Oude markt. Gemiddeld komen er een paar duizend mensen af op Roosendaal Zingt.

Bij de tiende editie in 2013 was er een primeur: Roosendaal Zingt Kids. De vrijdagavond voorafgaande aan het grote spektakel op zondag kan het Roosendaalse kroost meezingen met hun favoriete nummers.