Nijmegen: de oudste stad van Nederland

Nijmegen is de oudste stad van Nederland en de grootste van de provincie Gelderland. Door de aanwezigheid van de Radbouduniversiteit is het een echte universiteitsstad met gezellig en levendig centrum dat dit met zich meebrengt. Dit is ook te merken in de parken van Nijmegen en langs de Waalkade, die tijdens zomerse dagen gevuld zijn met studenten.

Zoals je mag verwachten van de oudste stad van Nederland, zijn er in Nijmegen verschillende leuke musea te vinden die het verhaal van de stad vertellen. Het bekendste museum is het Valkhof, waar eeuwenoude Romeinse bodemvondsten te zien zijn. Andere bekende musea zijn MUzieUm en “De Bastei”. Wil je Nijmegen op een leuke manier ontdekken, dan kan dit langs verschillende stadswandelingen, de Groene Lijn van “Walk the Town” kom je overal in de stad tegen.
Shoppen doe je er in de Lange Hezelstraat of in een van de andere winkelstraten in het centrum. Moe van het shoppen, dan zoek je een terrasje op langs de Waalkade of op de Grote Markt.Stevenskerkhof

Een van de mooiste stukjes van Nijmegen is te vinden op de Hundisburg, rondom de Stevenskerk. Dit hofje draagt de lugubere naam “Stevenskerkhof”. Ondanks deze naam zijn er op deze plaats al sinds de negentiende eeuw geen graven meer te vinden. Voor deze periode was dit wel een van de kerkhoven van de stad. Het bekendste pand is de Latijnse school, herkenbaar aan zijn rode luiken. Verder zien we er oude kanunnikenhuisjes, de kerkboog en verschillende historische panden. Het belangrijkste bouwwerk van dit deel van Nijmegen is natuurlijk de Sint-Stevenskerk. De oudste delen van deze kerk stammen uit de dertiende eeuw. Het is van oorsprong een katholieke kerk, maar is sinds 1591 protestants.MUzieUM

Het museum MUzieUm, is eigenlijk veel meer een plek waar je dingen kunt voelen en beleven, dan een “echt” museum. MUzieUM, heeft zich als doelstelling gezet, mensen leren en informeren hoe het is om met een visuele handicap te leven. Zo kun je onder begeleiding van een gids, een ribbelroute door Nijmegen volgen. Tijdens deze wandeling krijg je een virtualrealitybril op, zodat je hetzelfde ervaart als iemand met een visuele beperking. In het museum kun je ook voelen hoe het is om te proeven, ruiken en voelen in het donker. Vanwege de beperkte plaatsen in het museum is het verstandig om kaartjes te reserveren.

Museum het Valkhof

Wil je meer over de geschiedenis van Nijmegen te weten komen, dan is een bezoek aan het Museum het Valkhof een goed idee. De vaste collectie van het museum bestaat uit verschillende bodemvondsten uit de lange geschiedenis van de stad, verschillende kunstwerken van bekende Nijmegenaren en ter afwisseling voor een deel uit Popart. Het merendeel van de bodemvondsten die getoond worden in het museum stammen uit de tijd van de Romeinen. Nijmegen lag aan de Limes, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. De ligging aan deze grens zorgde ervoor dat er in Ulpia Noviomagus Batavorum (zoals Nijmegen toen genoemd werd) een levendige handel werd gedreven. In en rond Nijmegen zijn er verschillende unieke bodemvondsten gedaan, die nu in het museum te vinden zijn. Een van de topstukken uit de collectie oude kunst is het “Gezicht op de Valkhofburcht” van Jan Goyen.

Walk the Town

Een leuke manier om Nijmegen te ontdekken is via de stadswandeling “Walk the Town”. Deze wandeling neemt je mee langs de vele highlights en musea van de stad. Tijdens deze zeven kilometer lange wandeling, zal je zo goed als alle bezienswaardigheden van de stad tegenkomen. Langs de route zijn verschillende kunstwerken te zien, die speciaal voor deze route zijn gemaakt. Wil je meer te weten komen over deze kunstwerken dan, kun je op de website “into Nijmegen” een audiogids vinden. Tijdens de wandeling kom je verschillende plaatsen tegen waar je even wat kunt eten en drinken. Houdt er dus rekening mee dat deze stadswandeling iets langer in beslag zal nemen als een gewone wandeling.

Kronenburgpark

Dankzij de hit van Frank Boeijen in de jaren tachtig, is het Kronenburgpark een van de bekendste parken van Nederland. Het park is te vinden in het centrum van Nijmegen en was vroeger berucht vanwege de prostituees en de drugsverslaafden die er rondhingen. Na een grote opknapbeurt in 2005 en de verplaatsing van de Nijmeegse tippelzone, is Kronenburgpark uitgegroeid tot een geliefd stadspark. Op een zomerse dag is het park gevuld met kinderen, studenten en toeristen.
In het Kronenburgpark staat de kruittoren, een van de overgebleven oude torens van de Nijmeegse stadsmuren. In de toren is nu een klein museum gevestigd.

De Bastei

De Bastei is het museum voor natuur en cultuurhistorie aan de Waalkade van Nijmegen. De Bastei is gevestigd in een bastei, dat onderdeel uitmaakte van de verdedigingswerken van Nijmegen. Gebouwd in de zestiende op nog veel oudere bouwwerken moet de bastei Nijmegen beschermen tegen aanvallen van de vijand. Nu is het een van de best bewaard gebleven bastei ter wereld. Het grote verschil met ene rondeel is dat een bastei een hoefijzervorm heeft en veel groter is. Een bezoek aan museum “de Bastei“ begint met een reis door de tijd door de catacomben van het bouwwerk. Daar zien resten van Romeinse en middeleeuwse muren. Eenmaal ondergronds de straat overgestoken, dan kom je in het natuurhistorische deel. Hier kom je alles te weten over de dieren en planten die en rondom Nijmegen wonen.

Brouwerij de Hemel

In de kelders van de voormalige Commanderie van Sint-Jan te Nijmegen is de huisbrouwerij “de Hemel” te vinden. Er worden bij de Hemel 9 verschillende bieren gebrouwen en enkele seizoenbieren. De bekendste zijn Luna (pils), Helse Engel (tripel), Serafijn (witbier) en Eeuwige Jeugd (blond). Bij de brouwerij is een proeflokaal en een restaurant, waar je uiteraard alle bieren kunt proeven. Geen zien om te kiezen, dan zijn er twee verschillende bierproeverijen te bestellen. De hemelse proeverij met 6 bieren en de Helse proeverij met 10 bieren.

Lange Hezelstraat

In de oudste stad van Nederland, kun je ook de oudste winkelstraat van Nederland vinden. De straat bestaat al sinds de veertiende eeuw en is sinds 1880 een officiële winkelstraat. Nog steeds is het een van de leukste winkelstraten van Nederland, met leuke kleine winkeltjes, eettenten en cafés. In 2008 heeft de straat een grote opknapbeurt gehad, sindsdien zijn er in de straat bankjes, bomen en voldoende fietsenrekken te vinden. Dit is natuurlijk niet de enige winkelstraat in Nijmegen, maar wel een van de leukste.