Leiden: bruisende studentenstad in Zuid-Holland

Leiden is een van de grootste steden van Nederland en een van de oudste steden van Nederland. Hoewel leiden ook al in de vroege middeleeuwen een voorname stad was werd de stad pas echt belangrijk in de Gouden eeuw. De huidige structuur van de binnenstad met grachten en singels herinneren nog steeds aan deze tijd een geven Leiden zijn speciale gezicht. Leiden was vooral bekend om de lakenhandel in de zeventiende eeuw en na de val van Antwerpen trokken vele vluchtelingen uit Vlaanderen naar deze stad wat er voor zorgde dat de stad en grote economische bloei doormaakte. In de eeuwen hierna liep de economie terug en daarmee ook het bevolkingsaantal. Vanaf de twintigste eeuw profileerde Leiden zich vooral als toeristen stad en als centrum van kennis en technologische ontwikkelingen. De universiteit en academisch ziekenhuis dragen hier mede aan bij. Leiden is een erg sfeervolle stad. Voor wie liever niet zich in de drukte waagt van onze hoofdstad Amsterdam is het een prima alternatief. Ook hier heb je de mooie grachten en oude gebouwen. Het geheel is echter een stuk compacter en rustiger. Zeker de moeite voor en dagtripje waard.Leiden in een dag

Leiden leent zich uitstekend om een hele dag te besteden. Sterker nog: zelfs wie twee dagen in Leiden verblijft die hoeft zich niet te vervelen. Door in Leiden te overnachten kun je alles uit je bezoek aan Leiden halen. De meeste mensen kiezen ervoor om Leiden in één dag te doen. Je kunt zo’n dag op verschillende manieren invullen. Er zijn voldoende leuke winkels en winkelstraten, de horeca is ruimschoots aanwezig en er zijn tal van boeiende musea die je kunt bezoeken. Verder telt de stad verschillende historische bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.

Om je een voorbeeld te geven van hoe een dagje Leiden eruit kan zien kun je ‘Leiden in 12 uur: de hoogtepunten van Leiden‘ bezoeken. Hier lees je een prachtig verslag van een gevarieerde dag in Leiden. Een duidelijke tijdlijn en vele schitterende foto’s maken het verhaal ‘af’.Universiteit van Leiden

De Universiteit van Leiden is de oudste Universiteit van Nederland en werd geschonken door Willem van Oranje na het Leiden ontzet aan de stad als dank voor de standvastigheid waarmee de Leidenaren het verzet tegen de Spanjaarden hadden volgehouden. Financiën voor het oprichten van de universiteit kwamen van geconfisqueerde katholieke bezittingen en de universiteit zelf werd ook gevestigd in een oud klooster. Mede dankzij succesvolle wetenschappers zoals Hugo de groot, kreeg de universiteit al snel een goede naam in Europa. Nog steeds hoort de universiteit van Leiden tot de top van Universiteiten van Europa. Belangrijke wetenschappers als Herman Boerhave, Johan Thorbecke en Johan Huiziginga zijn hier afgestudeerd. Er zijn maar liefst 15 Nobelprijswinnaars onder de alumni te vinden. Daarnaast hebben vele belangrijke wetenschappers de universiteit gebruikt als werkplaats. Albert Einstein en Jan Tinbergen deden beiden onderzoek aan deze universiteit. Tegenwoordig zijn er zo’n 7 faculteiten en een erg groot aantal studenten. Deze studenten zorgen er voor dat het in ieder geval altijd erg gezellig is in de binnenstad van Leiden. Zoals dat in goed gebruik hoort wordt er niet alleen hard gestudeerd, maar ook veel gefeest. De vijf studenten verenigingen die Leiden rijk is zorgt er in ieder geval voor dat aan feestjes geen gebrek is.

Het Leidens ontzet

Het Leidens ontzet wordt ieder jaar op 3 oktober gevierd. In de ochtend is er een dienst in de Pieterskerk, er wordt haring en wittebrood uitgedeeld. Verder zijn er rondom de dag allerlei concerten, lezingen en andere activiteiten. Het Leidens ontzet ontstond nadat op 26 mei de soldaten van Fillips II onder leiding van Francisco Valdez voor de tweede keer het beleg rondom Leiden optrokken. Het was de tweede keer dat de stad in korte tijd belegerd werd en het stadsbestuur had daarom weinig tijd gehad en verzuimd om zich fatsoenlijk voor te bereiden op een langdurig beleg. Er waren te weinig voedsel voorraden aangelegd, de walen waren niet voldoende verstevigd en de wapens en munitie onvoldoende aangevuld. Al snel slaat de honger in de stad toe en ook een meer onzichtbare vijand, de Pest doet zijn intreden en maakt duizenden slachtoffers. En hoewel Valdez belooft de bevolking te sparen als ze zich overgeven gaat het stadsbestuur, met de slachtpartijen in Naarden en Zutphen nog vers in het geheugen, hier niet op in. Uiteindelijk komen Willem van Oranje en de watergeuzen met de redding. Om de Spanjaarden te verdrijven worden enkele dijken doorgestoken en flinke stukke land onder water gezet. Bang voor het opkomend water en de naderende Geuzen (zij kwamen met het water meegevaren) geven de Spanjaarden de strijd op. Ze verlaten in allerijl hun post en de watergeuzenvloot kan ongehinderd de stad naderen en de bevolking voorzien van haring en wittebrood.

Leidse hofjes

Leiden kent een groot aantal nog mooie hofjes die verspreid liggen door heel het centrum. Het zijn er zo’n 35. Deze hofjes werden gesticht in de 16e en 17e eeuw. Vaak waren het de rijke weldoeners van een stad die de hofjes mogelijk maakten. De inwoners waren bijna allemaal arme vrouwen, vaak weduwen en waren verplicht zich in ruil voor de gratis huisvesting voorbeeldig en netjes te gedragen. In veel hofjes werd er ook gezorgd voor gratis brood en kleding. Een hofje was een verzameling huizen rondom een centrale binnenplaats of tuin. De ingang was via een meestal mooi versierde poort waarop ook de naam van de stichter en diens familie te vinden was. Voor de reformatie kenden de meeste hofjes ook een klein kapelletje of kerkje. Via het Leiden Visitors centrum kunt u enkele wandelingen krijgen die langs een selectie van deze hofjes voeren. Er is zowel een korte als lange wandeling. Wie de hofjes op een andere manier wil verkennen doet er goed aan in het pinksterweekend naar leiden te komen. Dan worden de Cum lauden concerten gehouden. Concerten gegeven door musici die alle Cum Lauden zijn afgestudeerd aan de conservatoria. Een aantal van deze concerten worden gegeven in de hofjes van leiden. Een zeer sfeervolle manier om kennis te maken met de hofjes.

Het Museum voor Volkenkunde

In dit museum wordt je via verschillende zalen de wereld rond geleid. Iedere zaal heeft als thema een werelddeel of land en al wandelend door het museum kom je veel te weten over allerlei volken en culturen. De collectie omvat maskers, wapens, kleding en andere gebruiksvoorwerpen uit alle windstreken van de wereld. Voor de jeugd wordt er met enige regelmaat speciale programma’s georganiseerd zoals enkele indianen weekend of een Balinese dansworkshop. Met verschillende stukken, soms te leen vanuit andere delen van de wereld, worden ook tijdelijke tentoonstellingen ingericht.

Rijksmuseum voor Oudheden

Het oudheidkundig museum van leiden vindt men aan de belangrijkste gracht in de stad, het Rapenburg. Het oudheidkundig museum kent een zeer bijzondere collectie van allerlei oudheidkundige vondsten en heeft een voor Nederland zeer bijzondere collectie. Zo is het museum in het bezit van een echte Egyptische tempel, gered van de zondvloed die de Aswandam in Egypte er overheen zou spoelen. De collectie is onder te verdelen in vier belangrijke thema’s. Prehistorie, met allerlei gebruiksvoorwerpen zoals bekers, aardewerken potten e.d. De mysterieus aandoende Egyptische afdeling met verschillende soorten mummies van uiteraard farao’s maar ook katten en krokodillen. En de afdelingen Griekse Romeinse oudheid met onder andere Etruskische grafstenen en Romeinse wapens. Daarnaast kent het museum wisselende tentoonstellingen rondom speciale thema’s zoals in het verleden Asterix en Obelix of Griekse Mythes. Ook voor kinderen zijn er speciale thema’s en opdrachten die een bezoek aan dit museum vaak extra leuk maken. Alle exposities zijn op speelse interactieve wijze opgezet met veel uitleg. Een zeer leerzaam en leuk museum.

Naturalis

Gek op Dino’s, benieuwd naar het menselijk lichaam of gewoon erg nieuwsgierig naar hoe dat alles leeft in de natuur. Dan is Naturalis een museum waar je moet zijn geweest. De ark van Noah achtige entree naast het academisch ziekenhuis brengt je al gelijk in de juiste sfeer. Naturalis staat in de top vijf van de wereld als het gaat om collecties in biodiversiteit.
Het museum wil mensen laten zien hoe mooi en divers het leven op aarde is. In totaal zijn er zo’n 37 miljoen verschillende items in de collectie. Dit varieert van enorme oude skeletten van mammoeten en dinosauriërs tot de allerkleinste insecten en bloemen. Maar ook exposities over de planeet aarde en een kijkje in het werk van een echte onderzoeker. De tentoonstelling is erg dynamisch en ook leuk voor jonge kinderen. Naast de vaste expositie en tentoonstellingen worden er ook workshops gehouden en wordt er nog steeds veel onderzoek gedaan in samenwerking met verschillende universiteiten in Nederland.

Het Rapenburg

Het Rapenburg is de belangrijkste gracht in leiden. De gracht is centraal gelegen in de stad en loopt ongeveer vanaf de Doezastraat tot aan de kruising Breestraat-kort Rapenburg-Noordeinde. De meeste huizen aan deze gracht zijn nog in originele oude staat. Er staan voornamelijk mooie smalle hoge woonhuizen, maar men vindt hier ook de Hortus Botanicus en het Rijks Museum voor Oudheden. Daarnaast hebben verschillende disputen van Leidse studenten verenigingen hier hun studentenhuizen. Vele leden van ons koninklijk huis hebben dan ook in hun studententijd aan deze mooie gracht gewoond. In de zomermaanden is het ook erg leuk met een klein bootje door deze grachten te varen. Eens per jaar wordt er op de gracht ook een groot concert gegeven.

De Leidse Loper

De Leidse loper is een speciale wandelroute door het centrum van leiden heen die je langs maar liefst 24 historische locaties in heel de stad stuurt. De wandeling staat prima aangegeven met witte bordjes en is een erg prettige route om Leiden beter te leren kennen. Overal in de stad kom je de bordjes tegen. Om het helemaal af te maken staan er bij de verschillende historische locaties informatieborden die je meer uitleg geven op de gebouwen in de omgeving. Voor de echte liefhebbers is er een app te downloaden die je per locatie informatie geeft of een filmpje laat zien over de betreffende locatie. In de route loop je onder andere langs de Pieterskerk, de Waag, de lakenhal, het Stadhuis en vele andere mooie oude gebouwen.

Centraal Station van Leiden

Bijzonder modern bouwwerk in de oude stad Leiden is het centraal station. Nadat tijdens de Tweede Wereldoorlog het oude station en de omgeving daarom heen grotendeels waren beschadigd gelegd door bombardementen werd in 1955 een nieuw station weggezet. Dit werd echter al snel te klein voor het grote aantal reizigers op Leiden centraal en werd algemeen beschouwd als een foeilelijk gebouw. In 1996 werd het nieuwe gebouw opgeleverd. Een bijzondere constructie die volledig doorzichtig lijkt. De constructie bestaat bijna helemaal uit glas en staal en lijkt te zijn opgebouwd uit verschillende vakken. Het ontwerp is van Harry Reijnders die ook andere stations in Nederland in de jaren tachtig ontwierp. Inmiddels is er al het een en ander aangepast aan het ontwerp. Hoewel het zeer mooi was werkte het niet altijd erg praktisch en moest het weer aangepast worden aan de eisen van de moderne tijd zoals de komst van kaartenautomaten in plaats van kassa’s.