Eindhoven hippe cultuurstad in Brabant

De geschiedenis van Eindhoven gaat terug tot aan de middeleeuwen. Wanneer de stad precies ontstaan is, is niet bekend maar wel staat vast dat Eindhoven in 1232 al stadsrechten kreeg. Lang is Eindhoven een klein stadje geweest zonder al te veel betekenis. Hieraan kwam door de opening van de eerste Philipsfabriek en andere fabrieken al snel een einde aan. Naast de Philipsfabriek werden er onder andere textiel-, tabaks- en luciferfabrieken in en om de stad gebouwd. Dit zorgde voor een explosieve groei van het inwonersaantal van de stad wat op zijn beurt weer zorgde voor woningnood. Tegenwoordig wonen er in Eindhoven meer dan 200.000 mensen wat het de vijfde stad van Nederland maakt. Eindhoven staat bekend als een innovatieve stad die steeds werkt aan zijn imago en ervoor zorgt dat er altijd iets in de stad te beleven in. Zo worden er in de stad meerdere grote evenementen georganiseerd zoals de Dutch Design Week, de Lichtjesroute, Het festival “Glow” en Park Hilaria. Door de komst en het uiteindelijk vertrek van Philips uit de stad is er in Eindhoven veel plaats voor vernieuwing. Dit alles bij elkaar maakt Eindhoven een bijzondere stad die je zelf moet beleven.



Station van Eindhoven

Het Station van Eindhoven is een belangrijk treinknooppunt in Nederland. Het station bevind zich op het knooppunt van Venlo-Eindhoven, Breda-Eindhoven en Weert-Eindhoven. Dagelijks maken ongeveer 67.000 bezoekers gebruik van dit station. Naast het station een groot busstation te vinden die voor het vervoer in de stad zelf zorgt. Her maken dagelijks nog eens zo’n 15.000 mensen gebruik van. Het huidige station is het derde gebouw dat als stationsgebouw van Eindhoven dient. Het huidige gebouw werd ontworpen door Koen van der Gaast. Er wordt over het gebouw beweerd dat het is geïnspireerd op een oude radio van Philips. Dit is echter niet het geval aangezien de betreffende radio pas enkele jaren na de voltooiing van het stationsgebouw werd ontwikkeld. Dus misschien is deze radio wel geïnspireerd op het station. Voor het station is in een klein parkje een standbeeld van Anton Philips te vinden. Het station van Eindhoven is een Rijksmonument.



Eindhoven Airport

Binnen de Eindhovense stadsgrenzen vind je de nummer 2 luchthaven van Nederland. Jaarlijks vertrekken miljoenen reizigers vanaf Eindhoven Airport op vakantie, op zakenreis of met andere reisdoelen naar tientallen bestemmingen in en net buiten Europa. Eindhoven Airport wordt vooral gebruikt door zogenaamde lowcostairlines en vakantievliegers zoals Ryanair, Transavia en Wizz Air. Vliegtuigspotters krijgen vooral de Boeing 737 en Airbus 320/321 voor hun lens.

Vliegtuigspotters hebben op Eindhoven Airport misschien minder variatie in vliegtuigenen luchtvaartmaatschappijen, ze hebben hier wel uitstekende plekken om vliegtuigen te spotten. Aan het begin van de landingsbaan heb je een geweldige spottersplek met parkeerplaatsen. Aan de andere zijde kun je vliegtuigen spotten vanaf het spottersterras.

Vliegen vanaf Eindhoven Airport betekent dat alles compacter is, maar dat de essentiële zaken wel aanwezig zijn. Bij het vliegveld kun je tegen betaling je auto parkeren, je kunt overnachten op of bij Eindhoven Airport en er zijn een aantal winkels voor de essentiële dingen om mee te nemen op reis. Het leuke aan Eindhoven Airport is dat je geen kilometers hoeft te lopen voordat je bij het vliegtuig bent of dat je na de terugreis naar de uitgang moet wandelen. Over het algemeen verloopt reizen via Eindhoven Airport vlotter dan via grotere internationale luchthavens.

Wil je voorafgaand aan je vlucht vanaf Eindhoven Airport bij het vliegveld overnachten? Dan is Tulip Inn Eindhoven Airport de handigste oplossing. Dit comfortabele driesterrenhotel bevindt zich boven de terminal van de luchthaven. Wil je meer opties zien om te overnachten bij het vliegveld van Eindhoven? Bekijk dan deze hoteltips voor Eindhoven Airport.

Strijp-S

Strijp-S is een voormalig bedrijventerrein van Philips in Eindhoven dat tegenwoordig is omgetoverd tot een nieuw hip stadsdeel. Vroeger stond dit deel van Eindhoven bekend als de verboden stad. Dit omdat het terrein alleen toegankelijk was voor werknemers van Philips. In 2006 werd er een begin gemaakt met de sloop van enkele gebouwen en kregen andere gebouwen een nieuwe functie. Dit zorgde ervoor dat veel hippe jonge bedrijven hun toevlucht zochten in dit nieuw te ontwikkelen deel van de stad. Dit zorgde er op zijn buurt weer voor dat enkele grote activiteiten in de wijk werden ondergebracht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Dutch Design Week en het lichtfestival “Glow”. De complete renovatie en herindeling van de wijk gaat nog zeker tien tot twintig jaar duren. Tot die tijd is hier nog ruimte voor veel culturele en artistieke uitingen. In een aantal van de oude kantoorpanden zijn tegenwoordig woningen gebouwd en in andere oude bedrijfspanden zijn er restaurants en andere horeca gelegenheden te vinden.

Van Abbemuseum

Het van Abbemuseum is een museum voor moderne en hedendaagse kunst in het centrum van Eindhoven. Het museum opende in 1936 voor het eerst zijn deuren in een voormalige sigarenfabriek. Nog steeds is een deel van het museum in dit negentiende-eeuws gebouw gevestigd. De Naam van het museum is een eerbetoon aan de oprichter en grootste geldschieter bij de opening Henri van Abbe. In de eerste jaren van het museum bestond de collectie van het museum voor een deel uit de persoonlijke collectie van Henri van Abbe. In 2003 bleek het huidige museum te klein geworden en werd er achter het huidige museum een groot nieuwbouwcomplex gebouwd. Een deel van het oude museum bleef gespaard waardoor je een mooi contrast krijgt tussen het oude en het nieuwe deel. Het Van Abbemuseum herbergt werken van onder andere Theo van Doesburg, Pablo Picasso, Kadinsky en Lissitzy. Voor het museum staat het beeld Balzac van Rodin.

Radio Royaal

Radio Royaal is een bijzonder restaurant op Strijp-S. Het restaurant is gevestigd in het oude energie gebouw van de verboden stad die vroeger in Eindhoven te vinden was. Net als de meeste gebouwen van dit voormalige Philips terrein heeft ook dit gebouw een nieuwe bestemming gekregen. Het bijzondere aan dit restaurant is dat ze alle machines en andere originele detail exact zo gelaten hebben als toen het gebouw nog in gebruik was door Philips. Hierdoor heerst er een unieke sfeer in het gebouw. De keuken van Radio Royaal laat zich het beste vertalen als Frans-Duits. De bediening is er bijzonder vriendelijk en correct. Dit alles bij elkaar maakt dat Radio Royaal tot één van de hipste restaurants van Eindhoven is.

Piazza

Het Piazza is een groot nieuw winkelcentrum aan het 18 septemberplein in Eindhoven. Het winkelcentrum is gevestigd op de plaats waar hiervoor een groot skatepark te vinden was. Dit skatepark is verhuisd naar Strijp-S. In het winkelcentrum zijn voornamelijk grote winkelketens zoals de H&M, de Zara, de WE en vero moda te vinden. Daarnaast zijn er natuurlijk ook enkele horecagelegenheden te vinden. Het vier verdiepingen tellend winkelcentrum is ontworpen door de Italiaanse architect Massimilliano Fuksas. Het winkelcentrum is tegen het monumentale gebouw van de bijenkorf aangebouwd waardoor de twee één geheel lijken te vormen. Het winkelcentrum is zeven dagen poer week geopend.

Sint Catharinakerk

De Sint Catherina kerk in Eindhoven is met zijn 73 meter hoge torens een bijzonder gebouw. De kerk is ontworpen door Pierre Cuypers die onder meer beroemd is geworden door zijn ontwerp van het centraal station in Amsterdam. De kerk is gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw maar moest na de oorlog grondig gerestaureerd worden. Dit omdat de kerk net als de rest van Eindhoven zwaar werd getroffen door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De glas-in-loodramen zijn tijdens deze bombardementen in zijn geheel verloren gegaan. Deze zijn vervangen door nieuwe ramen. Deze prachtige ramen zorgen op sommige dagen voor een spectaculair kleurenspel in de kerk. Tijdens het lichtfestival “Glow” wordt de kerk met regelmaat gebruikt om afbeeldingen op te projecteren.

Winkelen in Eindhoven

Eindhoven staat bekend als echte winkelstad. Dit is ook niet zo gek als je bedenkt dat de stad enkele winkelcentra rijk is en dat bijna alle grote winkelketens wel te vinden zijn in één van de gezellige straatjes of winkelcentra. Daarnaast worden er in de binnenstad van Eindhoven tal van evenementen en markten georganiseerd. Een groot pluspunt van Eindhoven is dat er 52 koopzondagen per jaar zijn dus je kunt hier het gehele jaar iedere dag van de week terecht. De populairste winkelstraten in Eindhoven zijn De Bergen, de Willemstraat en de Kerkstraat. Wie liever rondsnuffelt in tweedehands winkels, kleine boetieks of vintage winkels kan naar de Hoogstraat of de Gestelsestraat. De bekendste en populairste winkelcentra van Eindhoven zijn de Piazze, de Heuvelgallerie en WoensXL.

Philips

Er zijn maar weinig bedrijven in Nederland die zo belangrijk en bepalend zijn geweest voor een stad als Philips voor Eindhoven is geweest. Het begon allemaal aan het einde van de negentiende eeuw met de firma Philips & Co. In dit fabriekje werden gloeilampen gemaakt. Deze eerste fabriek is nog steeds te vinden in het centrum van de stad. In deze voormalige fabriek is tegenwoordig het Philips museum gevestigd. In deze periode werd ook al de basis gelegd voor het NatLab dat uiteindelijk zou uitgroeien tot de High Tech Campus. Door de jaren heen kochten de eigenaren van het bedrijf, Gerard en Anton Philips steeds meer andere bedrijven op waardoor Philips steeds groter werd en een belangrijkere rol ging spelen. Uiteindelijk ging het bedrijf zelfs scholen bouwen om hun eigen vakmensen op te leiden. Philips had op zijn hoogtepunt bijna 100.000 werknemers in Nederland en meer dan 400.000 wereldwijd. Een groot deel van de activiteiten van de Philips vinden nu plaats buiten Eindhoven maar toch zijn er nog wel enkele kantoren van het bedrijf in Eindhoven te vinden. Op voormalige fabrieksterreinen van Philips zijn tegenwoordig bijzondere nieuwbouwprojecten gerealiseerd.

Strijp-S wandeling

Bij het VVV kantoor van Eindhoven is een speciaal boekje verkrijgbaar met daarin een uitgestippelde route door de inmiddels hippe wijk Strijp-S. Deze voormalige ‘verboden stad’ heeft behalve een stukje belangrijke historie over het Philips concern ook een aantal leuke horeca zaken, moderne winkels, een kunstgalerie en zelfs een BMX park waar de meest bizarre stunts worden uitgehaald.

De Strijp-S wandeling begint bij de portiersloge, waar je vroeger alleen doorheen kwam met een speciaal daarvoor geschikte pas. Ernaast is een oorlogsmonument voor de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen werknemers van Philips. De kaart met daarop de te wandelen route verteld tevens een aantal opmerkelijke feiten en wat er allemaal te doen is. Halverwege de wandeling kom je aan bij het grote Ketelhuisplein. Hier kun je even bijkomen met een heerlijk cappuccino of vers geperst sapje van het ‘t Koffiehuisje. Soms worden er bij het naast gelegen restaurant het Ketelhuis Yoga workshops gevolgd, die dan gecombineerd worden met een gezonde lunch. Vanaf vijf uur gaat de keuken officieel open en is het mogelijk om er te dineren.

De route wordt vervolgd en je komt langs plekken als het Klokgebouw waarin Philips voorheen bakeliet (een soort kuststof) produceerde om te gebruiken voor radio’s en televisies. Nu worden er allerlei festivals en evenementen georganiseerd die uitstekend in de creatieve omgeving passen. Even verderop kun je een klimwand bedwingen of eindig je je wandeling bij Garden Mania. Garden Mania is een soort wijktuin waar je samen met anderen kunt meewerken aan het verzorgen van kruidenplanten, groente en fruit die in zakken worden geteeld. Een dergelijk initiatief komt ook voor in steden als New York, Antwerpen en Berlijn.

Na de wandeling, die ongeveer anderhalf uur duurt, wordt duidelijk dat de stad Eindhoven Strijp-S een tweede leven heeft gegeven. Een wijk waarin kunst, cultuur en creativiteit bovenaan staan en waarvan we kunnen beamen dat het een succes is.

DAF museum

Het DAF-museum is gevestigd in de voormalige Stoom-bierbrouwerij de Valk. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw is in dit gebouw het DAF-museum gevestigd. De aanhangwagenfabriek van de oprichter van DAF was achter dit gebouw te vinden. In het museum kom je naast alle bekende DAFjes met en zonder het pientere pookje bijzondere prototypes, racewagens en andere exclusieve DAF’s tegen. De begane grond van het museum is gereserveerd voor de vele verschillende soorten vrachtwagens die DAF door de jaren heen heeft geproduceerde. Je komt er bijvoorbeeld brandweerauto’s, takelwagens en legertrucks tegen. Op de eerste verdieping staan de verschillende personenauto’s die in de DAF fabriek van de band zijn gerold. Verder kom je er alles te weten over de voor DAF zo typische Variomatic.

GLOW

GLOW is één van de hoogtepunten in Eindhoven. Dit bijzondere lichtspektakel wordt ieder jaar in november gehouden en duurt een week. Tijdens GLOW zijn er langs een route in de stad ongeveer twintig kunstwerken te vinden. De meeste van deze kunstwerken zijn in de openlucht maar er zijn er ook altijd een paar die in een leegstaande loods te zien zijn. Tijdens het festival worden sommige gebouwen door middel van projecties leven ingeblazen. Sommige gebouwen lijken tot leven te komen. Toen wij GLOW bezochten zagen we een kerk dansen op de beat.GLOw is één van de drukst bezochte evenementen die ieder jaar in Eindhoven worden gehouden.
Wie meer experimentele kunst wil zien kan tijdens het festival een kijkje nemen op GLOW-next op strijp-s.

Ton Smitshuis

Aan de Genneperparken in Eindhoven is het Ton Smitshuis te vinden. Dit huis is het voormalige woonhuis van de cartoonist Ton Smits. Ton Smits werd in Nederland voornamelijk bekend om zijn cartoons in Het Vrije Volk en De Telegraaf. Hierna kreeg hij een contract aangeboden bij de New Yorker en maakte enkele jaren cartoons voor deze krant. In deze succesvolle periode won Ton Smits onder andere de Gouden Palm. Zijn voormalige woonhuis en atelier is tegenwoordig in gebruik als museum. In dit museum zijn naast verschillende cartoons en schilderijen ook enkele persoonlijk bezittingen van deze beroemde Eindhovense kunstenaar te vinden. Naast de vaste collectie van het Ton Smitshuis worden er met regelmaat tentoonstellingen in het museum gehouden.

Genneper Parken

De Genneper Parken zijn een bijzonder stukje Eindhoven. Dit is de plek in de stad om even helemaal te ontspannen. In het park is het beroemde nationaal zwemcentrum de Tongelreep te vinden maar ook een milieu educatief centrum, een kinderboerderij, een manege, meerdere musea en een aantal sportcomplexen. Het beroemdste museum in de Genneper parken is het Eindhoven Museum dit openluchtmuseum ontmoet je de bewoners van de middeleeuwen maar ook uit de prehistorie en in het museum is het leven vanaf de zeventiende eeuw te zien. In de Genneper Sportparken zijn meerdere grote sportcomplexen te vinden. Zo staat er een grote ijshockeyhal en een outdoor-schaatsbaan. Maar zijn ook de trainings- en wedstrijdvelden van FC Eindhoven er te vinden en staat er het Indoor-sportcentrum Eindhoven. In dit complex worden onder andere grote volleybal, handbal en korfbalwedstrijden gespeeld. Het leukste is echter om gewoon een stukje door het prachtige park heen te lopen. Je loop hier tussen de koeien en schapen terwijl er overal mensen aan het joggen, wandelen of fietsen zijn. Kortom de Genneper Parken zijn een bijzonder stukje Eindhoven.

High Tech Campus

De High Tech Campus van Eindhoven is één van de nalatenschappen van Philips aan de stad Eindhoven. De campus is gebouwd op het voormalige terrein van het NatLab van Philips. Door de jaren heen is deze campus uitgegroeid tot één van de belangrijkste kennisgebieden van Nederland en misschien wel van Europa. Op deze campus zijn ongeveer 90 bedrijven en instituten te vinden die allemaal met elkaar samenwerken aan verschillende onderzoeken. In totaal zijn er bijna 10.000 onderzoekers, ontwikkelaars en ondernemers werkzaam op de campus. Door de aanwezigheid van de High Tech Campus in Eindhoven is de stad een internationale stad geworden. Als je door de stad heenloopt dan hoor je overal mensen Engels, Spaans of een andere buitenlandse taal spreken. De High Tech Campus groeit nog steeds en de verwachting is dat op termijn de Campus van Eindhoven het belangrijkste kennisgebied van Europa gaat worden.

Balzac

Het beeldhouwwerk van de romanschrijver Balzac wordt gezien als het absolute meesterwerk van de Franse Beeldhouwer Auguste Rodin. De opdracht voor het maken van het beeld werd gegeven enkele jaren na de dood van de beroemde schrijver het zou echter nog meer dan dertig jaar duren voordat het beeld eindelijk voltooid werd. Toen het beeld eindelijk voltooid was werd het gelijk afgewezen door de Societé des gens de lettres. Dit hoofdzakelijk omdat ze het beeld slecht afgewerkt vonden en het een belediging vonden voor de eens zo grote schrijver Honoré de Balzac. De meningen over dit beeld lopen tegenwoordig behoorlijk uiteen, zo hebben een aantal bekende kunstenaars het beeld als een meesterwerk bestempeld. Andere hebben wat moeite wat het wat plompe voorkomen van het beeld. Persoonlijk vind ik het een schitterend beeld dat tot de mooiste beeldhouwwerken van de negentiende eeuw behoord. Het beeld is op enkele plaatsen ter wereld te vinden Zo staan er twee bronzen beelden in Parijs, één in het openluchtmuseum Middelheim in Antwerpen en één in de tuin van het van Abbemuseum in Eindhoven. Voor het kustproject Radio Balzac is het beeld in Eindhoven tijdelijk in het museum geplaatst.

Lampegat

Ieder jaar met carnaval wordt Eindhoven traditie getrouw omgedoopt tot Lampegat. Deze naam verwijst logischer wijs naar het lange verleden wat Eindhoven heeft met Philips. Net als in veel andere Brabantse en Limburgse steden wordt het carnaval in Eindhoven ieder jaar rond een nieuw thema gevierd. Dit thema is dan voor veel mensen de leidraad om zich kleurrijk en bijzonder uit te dossen. De kleuren van het Eindhovens carnaval zijn oranje, blauw, oranje. Net als een nieuw thema wordt er ieder jaar ook een nieuw liedje en een nieuwe prins carnaval gekozen. Het Eindhovens carnaval begint traditiegetrouw op de vrijdagmiddag met het programma “drie Uurkes Vurraf” van omroep Brabant. De optocht wordt er ieder jaar op zaterdag gehouden. Enkele andere hoogte punten van het Eindhovens carnaval zijn de carnavalsmis in de Paterskerk, het kappellenfestival “Dweilen met de kraan open” op Stratumseind en de boerenbruiloft op de carnavalsdinsdag.

PSV

De voetbalclub PSV werd in 1913 opgericht als voetbalclub voor medewerkers van Philips. De club is tegenwoordig samen met Ajax en Feyenoord uitgegroeid tot de traditionele top drie van Nederland. De club werkt zijn thuiswedstrijden af in het Philipsstadion dat slechts op enkele minuten van het centrum van de stad te vinden is. In het stadion is plaats voor ongeveer 35.000 toeschouwers. In het stadion is tevens het PSV museum te vinden. In dit museum kom je allerlei spullen tegen die met de bijzondere geschiedenis van deze Brabantse club te maken hebben. PSV heeft in de loop der jaren al meer dan twintig keer kampioen geweest van de eredivisie. De club heeft daarnaast meerdere Europese prijzen gewonnen. Op de dagen dat PSV zijn wedstrijden speelt zal je merken dat er meer politie op de been is en dat er verscherpt toezicht is. Bij risico wedstrijden worden soms delen van de stad afgezet.

Markt

De markt van Eindhoven is het gehele jaar een gezellige plaats om te vertoeven. In de zomermaanden kun je hier op de terrassen heerlijk genieten van een lunch, diner of een drankje. In de winterperiode wordt het terras weggehaald en wordt er plaats gemaakt voor een grote ijsbaan. Deze ijsbaan is onderdeel van Eindhoven winterstad. Aan de markt zijn naast een groot aantal horecabedrijven ook het casino van Eindhoven en het muziekcentrum Frits Philips te vinden. Ook staat er het gehele jaar een draaimolen op het plein. Op een hoek van een plein onder een boom staat een groot standbeeld van Frits Philips. De markt van Eindhoven maakt al sinds de dertiende eeuw deel uit van de stad. Nog steeds wordt het plein gebruikt als marktplein. De weekmarkt is er niet meer te vinden maar wel wordt er iedere zaterdag een antiekmarkt georganiseerd. Daarnaast worden er met regelmaat rommelmarkten en brocantemarkten georganiseerd.

Oyster-Monument

Het Oyster-monument is een blijvende herinnering aan een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Eindhoven. Op zes december 1942 werd Eindhoven zwaar gebombardeerd door Engelse bommenwerpers. Deze wilden de oorlogsindustrie in en rondom Eindhoven platleggen. Er werden hier hoofdzakelijk radiobuizen gemaakt voor de Duitsers. Alhoewel het uit militair oogpunt het een geslaagde operatie was werd een groot deel van de binnenstad verwoest en kwamen er 150 inwoners van de stad om het leven. Om deze zwarte dag te herinneren werd in 2011 het Oyster-monument geopend het monument toont het deel van Eindhoven dat na de Bombardementen het zwaarst getroffen werd. Met hierin een belangrijke rol voor de lichttoren van Philips.

Witte Dame en de Lichttoren

Zowel de Lichttoren als de Witte Dame zijn voormalige gebouwen van Philips in het centrum van Eindhoven. In de Lichttoren met op het dak het karakteristieke logo van Philips in grote blauwe letters op het dak is één van de herkenbaarste gebouwen van Eindhoven. Het gebouw werd vroeger gebruikt als hoofdkantoor van de lichtdivisie van Philips. Tegenwoordig zijn er onder in het pand meerdere winkels en een grote horecagelegenheid te vinden. De verschillende verdiepingen zijn omgebouwd tot woon- en werkcomplex. De Witte Dame staat pal naast de Lichttoren. Het werd in eerste instantie gebruik als gloeilampen fabriek. Dit tot de productie hiervan werd verplaatst naar het buitenland. In deze periode wilde Philips het gebouw slopen maar kreeg geen vergunning van de gemeente dus werd er naar een andere oplossing voor het gebouw gezocht. Tegenwoordig zijn er in het museum verschillende bedrijven scholen en gemeentelijke instanties te vinden. De meest aansprekende hiervan zijn de Design Academy Eindhoven en de Bibliotheek van Eindhoven.

Effenaar

De Effenaar is Eindhoven is al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw één van de belangrijkste poppodia van Eindhoven en omgeving. Oorspronkelijk was het poppodium gevestigd in een oude linnenfabriek maar sinds 2005 is het verhuisd naar het huidige pand dat op de plaats van de voormalige linnenfabriek is gebouwd. In het gebouw zijn twee zalen te vinden een grote zaal waar plaats is voor 1.200 man en een kleine zaal waar ongeveer 350 man in kan. In de Effenaar hebben een aantal grote namen uit de popmuziek gespeeld zoals The Ramones, Sex Pistols, Red Hot Chili Peppers, R.E.M. en The Cure. Nog steeds worden er in de Effenaar veel optreden gegevens door bekende en minder bekende artiesten. Wil je een avondje naar de Effenaar toe, dan doe je er verstandig aan om de kaarten op voorhand te bestellen aangezien veel concerten al lang van te voren zijn uitverkocht.