Maastricht: Bourgondische stad in het zuiden

Maastricht is een van de gezelligste steden van Nederland. Een veelzijdige stad waar geschiedenis, cultuur, mode en Bourgondische gezelligheid samenkomen. Omdat Maastricht in het zuidelijkste puntje ligt doet de stad ook wel een heel klein beetje internationaal aan. Hoewel je weet dat je in Nederland bent krijg je toch, mede ook door de zachte tongval van de Maastrichtenaren, een beetje een vakantiegevoel. Maastricht is een van de oudste steden van Nederland, reeds al bewoond door de Romeinen, en staat dus bol van de geschiedenis. Prachtige kerken, kleine straatjes en de Sint Servaasbrug brengen deze historie dichtbij. Maar Maastricht gaat ook zeker met zijn tijd mee. Het kent moderne straatkunst en enkele prachtige staaltjes van hedendaagse architectuur. Het moderne Bonnefantenmuseum en de nabijgelegen wijk horen hier zeker bij. Bourgondisch is Maastricht ook absoluut. Men kan hier altijd terecht voor een hapje en een drankje, met carnaval vloeit het bier rijkelijk en de stad is gezegend met maar liefst vijf Michelin sterren restaurants. Maastricht is een prima bestemming voor een gezellig dagje uit of een lang weekend genieten van alles wat deze leuke stad te bieden heeft en wat ons betreft een van de leukste steden van Nederland.



Onze Lieve Vrouwe Plein

Het Onze Lieve Vrouwe plein is een van de gezelligste pleintjes van Maastricht. Het pleintje is geheel autovrij en is grotendeels gevuld met terrassen. Vooral op warme zomerdagen is het hier onder de bomen heerlijk toeven. De panden aan het plein zijn grotendeels horeca gelegenheden, het chique Derlon hotel, enkele mooie winkels en uiteraard de Onze Lieve Vrouwe kerk. Deze prachtige oude kerk is een van de oudste kerken van Nederland. Hij stamt al uit de tiende eeuw en heeft de tand des tijd best aardig doorstaan. Naast deze oude kerk zijn er onder het plein onder hotel Derlon ook nog resten gevonden van de oude Romeinse nederzetting. Deze zijn in de museumkelder te bezichtigen.



Stadspark Maastricht

Het stadspark van Maastricht ligt op de linkeroever van de Maas net buiten het stadcentrum van de stad. Het park ligt hier al sinds de zeventiende eeuw maar heeft door de jaren heen al vele veranderingen gehad. De aanleg van de John F. Kennedybrug en de maasboulevard hebben het oppervlakte van het park behoorlijk doen slinken. Deze vele veranderingen heeft het park opgedeeld in een aantal kleinere onderdelen die bekendstaan als D’n Ingelsen Hoof, Kempland, het Faliezusterspark, het Monseigneur Nolenspark, het Henri Hermanspark en het Aldenhofpark. Het park is tegenwoordig verbonden met de wijk Céramique door middel van de Hoge Brug. Begin vorige eeuw werd er een klein dierenpark in het stadspark geopend met edelherten, volières en later zelfs enkele beren. De beren zijn inmiddels verdwenen maar de andere dieren wonen nog steeds in het Henri Hermanspark. In de oude berenkuil in het Aldenhofpark is tegenwoordig een Halfautomatische Troostmachine te vinden van Michel Huisman. In het park is ook een beeld te vinden Charles de Batz de Castelmore beter bekend als d’Artagnan één van de beroemde musketiers die voor de poorten van Maastricht sneuvelde. In augustus wordt er voor de kleinste onder ons een vertelfestival gehouden.

Rondvaart Maas

Voor velen zal het een absolute topper zijn bij bezoekje aan Maastricht. Even met een rondvaart de Maas afzakken. Aan de oevers bij de Sint Servaasbrug vindt men dan ook verschillende rederijen die rondvaarten aanbieden. Deze variëren in lengte en bestemming. Men kan een korte rondvaart naar de mergelgrotten nemen. Of de langere versie en via de Maas afzakken richting de Belgische Ardennen en Luik. Er zijn zelfs meerdaagse reizen die vanaf Maastricht vertrekken. Op veel rondvaartboten bestaat de mogelijkheid te lunchen of uitgebreid te dineren op de boot. Enkele rederijen bieden zelfs rondvaarten bij nacht aan. Onder het genot van een hapje en een drankje kunt u dan genieten van de vele lichtjes zichtbaar vanaf het water.

Sint Servaasbrug

Dit is wellicht de oudste brug van Nederland en werd in late middeleeuwen gebouwd om de brug die door de Romeinen was aangelegd te vervangen. De brug bestaat uit een aantal bogen. Het laatste stuk van de brug ziet er anders uit als het eerste gedeelte. Dit stuk van de brug had in de geschiedenis een verdedigende functie en was altijd gemaakt van makkelijk af te breken of op te blazen materialen. Dit zodat in geval van belegering het stadsbestuur de brug gedeeltelijk kon opblazen en de vijanden de stad niet kon intrekken. Lang was de Sint Servaasbrug de enige brug over de Maas. Toen het verkeer echter toe begon te nemen in de 19e eeuw werd er een nieuwe brug enkele honderden meters verder aangelegd en werd de oude brug, zoals veel Maastrichtenaren hem nieuwe, gedoopt tot Sint Servaasbrug. De brug is in de loop der tijd regelmatig gerestaureerd en gerepareerd, maar bestaat nog wel op enkele plaatsen uit de originele stenen uit de 13e eeuw. Het is een van de meest gefotografeerde stukjes van Maastricht.

Vrijthof

Het Vrijthof is het bekendste plein van Maastricht en behoort tot de bekendste en gezelligste pleinen van Nederland. Naast de vele gezellige terrassen die het plein rijk is worden er hier ook verschillende grote activiteiten gehouden. Zo geeft bijvoorbeeld André Rieu hier met regelmaat grote concerten. Tijdens deze concerten staan het hele plein volgepakt met mensen en hangt het publiek uit ongeveer alle ramen van de omliggende panden. Het Vrijthof speelt ook een belangrijke rol tijdens het Maastrichtse carnaval. Zo wordt hier ieder jaar het “Mooswief”gehesen en staat het carnavalsmonument het “t Zaate Herremenieke” op het Vrijthof. Andere grote evenementen die hier worden georganiseerd zijn de Maastrichtse kermis en de Preuvenemint. Het Preuvenemint is één van de grootste en oudste culinaire festivals van Nederland. Iedere winter wordt er tijdens Magisch Maastricht een grote ijsbaan op het plein opgebouwd. Om deze ijsbaan zijn er diverse kramen te vinden met oliebollen, Vlaamse frieten en koek & sopie. Het plein is vrij gemakkelijk aan te rijden en er onder bevindt zich een grote parkeergarage waardoor je midden in het centrum van Maastricht kan parkeren. Het plein wordt omringd door prachtige gebouwen en kerken zoals de Sint-Servaasbasiliek, de Sint-Janskerk, het Theater aan het Vrijthof, het oude postkantoor en het Spaanse gouvernement.

Taart!

Wie van al dat shoppen en ronddwalen in Maastricht moe is geworden moet vooral eens binnenvallen bij Taart. Dit heerlijke kleine zaakje aan de Helmstraat is een prima plek om bij te komen. Er is altijd een vaste aanbieding van een stukje van de heerlijkste taarten en een glaasje prosecco. Perfect voor zoetekauwen en levensgenieters. Zoals de naam al zegt vind je bij Taart inderdaad de prachtigste creaties die er bijna om smeken een flinke hap te nemen. Naast taart is er ook de mogelijkheid een high tea te nemen (deze moet men wel vooraf bestellen) met naast zoetigheid heerlijke hartige hapjes. Een heerlijke zoete verleiding tijdens een leuke dag Maastricht.

Als wij in Maastricht zijn kunnen we de verleiding nooit weerstaan om Taart te bezoeken. Als echte Bourgondiërs hoort een bezoek aan Taart gewoon bij ons perfecte dagje of weekendje Maastricht.

De mooiste boekenwinkel van de wereld

Dat is het zeker! Dominicanen is in ieder geval de mooiste boekenwinkel van Nederland en wellicht ook van de wereld. Gelijk bij binnenkomst voelden wij ons totaal overweldigd door de schoonheid van deze zaak. De boekenwinkel is gevestigd in de 700 jaar oude Dominicaanse kerk. Tussen de oude wandschilderingen en grote zuilen staan rijen en rijen boekenkasten. Het geheel is erg mooi en oud. De winkel nodigt uit om hele middagen in te struinen en heerlijk op je gemak te snuffelen tussen de duizenden boeken die hier staan. Ook voor de niet boeken liefhebber is het toch leuk om even binnen te lopen. De winkel kent een beetje een magisch Harry potter sfeertje. Achterin op het oude koor is tegenwoordig een koffiezaakje geopend waar je alvast onder genot van een kop koffie een voorproefje kunt nemen van wat te gaan kopen. Ook worden hier met grote regelmaat lezingen, signeersessies en andere boekgerelateerde activiteiten. Domicanen is voor deze boeken liefhebber absoluut een van de mooiste plekjes in Maastricht.

Dinghuis

Het Dinghuis van Maastricht is het voormalige hooggerechtsgebouw van de stad. Het is tevens één van de oudste huizen in Maastricht die nog steeds in zijn oude glorie is te bewonderen. In de loop der eeuwen is er behoorlijk veel veranderd aan het uiterlijk van het Dinghuis. Zo is de gevel in de zestiende eeuw vernieuwd en zijn er aanpassingen gedaan aan het dak en de timpanen. Ook inwendig is er in de loop der eeuwen veel veranderd in het huis. Zo zijn een deel van de vroegere gevangenissen verdwenen. Het Dingdhuis heeft door de eeuwen heen dienst gedaan als museum, vergaderzaal, kamer van koophandel, poppentheater en tegenwoordig is het gebouw in gebruik als de VVV van Maastricht. Bij de VVV kun je allerlei informatie vinden over Maastricht en de omgeving van de stad. Wil je graag wat meer zien van de stad kun je hier één van de verschillende stadwandelingen in Maastricht kopen.

Winkelen in Maastricht

Winkelen in Maastricht is en trekpleister op zich. Voor de ware modegek zijn er hier meer dan voldoende winkels om een aantal dagen flink los te gaan. Winkelen in Maastricht is wat betreft kleding grofweg in drie categorieën onder te verdelen. Er zijn de zaken van de bekende couturiers zoals Addy van de Krommenacker, Edgar Vos en Christian lagerwaard waar je voor echte unieke stukken terecht kunt. De grote ketens zijn uitstekend vertegenwoordigd in Maastricht. Er is een bijenkorf, H&M en nog veel meer. En dan natuurlijk de leuke kleine boetiekjes die je niet alleen in het directe centrum vind, maar vooral in de kleine zijstraatjes. Dwaal hiervoor af van het gebaande pad en ontdek dat ene leuke winkeltje met al die unieke spulletjes. Er valt dus in Maastricht op winkelgebied van alles te ontdekken en beleven. Voor eenieder is hier wat wils. Het echte winkelhart ligt voornamelijk rond om de Munt straat, Nieuwstraat, Grote Straat, Kleine Straat. Hier omheen liggen de meeste winkels en winkelcentra.

Rechtstraat

Voor wie net even buiten het centrum op zoek is naar bijzondere speciaalzaken is dit een hele leuke straat. Aan de andere kant van de Sint Servaasbrug onderweg naar het Bonnefantenmuseum kom je deze straat tegen. Aan weerszijden geflankeerd door mooie oude huizen vind je hier leuke boetieks, bijzondere speciaalzaken en een paar erg leuke restaurantjes. Voor wie net even iets anders wil dan de geijkte winkelstraten is dit een prima plek. En terwijl je hier toch bent kun je makkelijk even doorlopen naar de wijk om het Bonnefantenmuseum heen. Ook hier is meer te beleven dan alleen dit museum voor moderne kunst alleen.

Stadsmuren

Nadat Maastricht in de dertiende eeuw stadsrechten had verworven verrezen hier de eerste stadsmuren. Het ommuurde deel van de stad bleek al snel te klein en nog geen honderd jaar later kwam er een tweede ommuring om de stad te staan. Een groot deel van de stadsmuren zijn nog in goede staat en nog steeds te bezichtigen. In de zestiende eeuw werden de stadsmuren uitgebreid met het rondeel de Vijf Koppen en het rondeel Haat en Nijt dit wordt door sommige ook wel de derde stadsmuur genoemd. De Jekertoren behoort net als de Helpoort tot de best bewaarde delen van de oude ommuring. Beiden zijn in het begin van de vorige eeuw in zijn geheel gerestaureerd. Langs de oude stadsmuren van Maastricht kan men een schitterende wandeling maken die je geheel door het oude centrum van de stuurt.

Flikken Maastricht

Tijdens een dagje Maastricht kan het zomaar gebeuren dat je jezelf ineens midden op de set van Flikken Maastricht begeeft. Deze populaire politieserie wordt namelijk in zijn geheel opgenomen in Maastricht. Dus zo kan het voorkomen dat je ineens naast Floris Wolf (Victor Reinier) of Eva van Dongen (Angela Schijf) staat. Voor de opnames worden soms delen van de stad afgezet en anders is de set vrij gemakkelijk te herkennen aan de beveiligers, de grote camera’s en de grote schermen die er staan. De opnames van de televisieserie kunnen overigens ook overlast veroorzaken. Want naast het stadscentrum wordt ook de snelweg van en naar Maastricht wel eens afgezet.

Céramique

De wijk Céramique is een nieuwe woon en kantorenwijk in Maastricht en maakt onderdeel uit van het stadsdeel Wyck. Er bevinden zich een aantal toeristische trekpleisters in de wijk zoals Bonnefantenmuseum, het Nederlands Architectuurinstituut Maastricht en het Centre Céramique. Op het 1992 plein bevindt zich ook het twee sterren restaurant Beluga die al jaren stuivertje wisselt met Oud Sluis als beste restaurant van Nederland. In het Centre Céramique is onder ander de stadsbibliotheek gevestigd en er worden met regelmaat tentoonstellingen gehouden. Tussen Beluga en het Centre Céramique ligt de voormalige bordenhal die tegenwoordig in gebruik is door de Toneelgroep Maastricht en die het gebouw omgedoopt hebben tot het Derlontheater. In 2003 kwam het appartementencomplex Patio Sevilla in de wijk Céramique negatief in het nieuws omdat er hier vijf balkons waren ingestort.

Hoge Brug

De hoge brug is een fiets en wandelbrug over de Maas die nieuwe wijk Céramique verbindt met het oude historische centrum van Maastricht. De brug is in 2003 geopend en is in totaal 231 meter lang. De brug is ontworpen door de architect René Greisch en heeft in 2004 een belangrijke prijs gewonnen. Aan beide zijdes van de brug is er naast een lange lome trap ook een lift te vinden die je tien meter boven de Maas brengen. Deze lange lome trap heeft de afgelopen jaren voor veel commentaar gezorgd. De treden van de trap liggen net te ver uit elkaar om twee treden gelijk te nemen en zijn te laag om op een normale manier per enkele tree te klimmen of te dalen. Met crossfiets of mtb zijn de trappen dan wel weer ideaal om snel beneden te komen.

Carnaval in Maastricht

Het Carnaval in Maastricht is een van de grootste volksfeesten van de stad. Wie niet van bier en grote verkleedpartijen houdt dient de stad rondom deze tijd te vermijden. In het centrum valt er niet aan te ontkomen. In Maastricht begint het Carnaval niet zoals in veel steden op zaterdag, maar op zondag. Na de mis op zondag ochtend barst het feestgedruis los en stort jong en oud zich verkleed in de meest uiteenlopende creaties zich in het feestgewoel. Dweilbandjes zorgen voor de nodige sfeer en gezelligheid, een flinke pot bier doet de rest. Maastricht kent zoals zo veel carnaval vierende steden een prins met gevolg. Tijdens het carnaval trekken door heel de binnenstad van Maastricht dweilbandjes die hier de bijnaam Zaate Hermeniekes hebben. De hoogtepunten tijdens het carnaval zijn de optocht die hier op de zondagmiddag wordt gehouden en het bekendmaken van het carnavalsliedje op de vrijdag. Op dinsdagavond om twaalf uur valt het doek en is het gedaan met het zuipen en slempen. Vanaf woensdag moet iedereen weer in het gareel en een askruisje halen bij de pastoor.

Museum aan het Vrijthof

Het museum aan het Vrijthof is zoals de naam al doet vermoeden gevestigd aan het Vrijhof in Maastricht. Het museum is gevestigd in het voormalige Spaanse Gouvernement en is in 2012 in zijn geheel verbouwd. Sinds de verbouwing bestaat het museum uit drie delen. Het Spaans Gouvernement, een achttiende-eeuws pand aan de Papenstraat en de TEFAF-zaal. Het museum is gevormd rond de kustcollectie van Wagner-De Wit die deze collectie in de loop van hun leven bij elkaar verzamelde. Na hun dood werd de collectie samengebracht in het Spaans Gouvernement. Aanvankelijk was dit museum alleen op afspraak geopend. Tegenwoordig is het museum zes dagen per week geopend voor het publiek. Naast de vaste collectie met onder andere werken van Dirck van Baburen, Adriaen van de Venne en Cornelis van Poelenburch worden er in het museum met regelmaat exposities gehouden.

De kerstmarkt van Maastricht

Tijdens de kerstdagen wordt er van alles georganiseerd in Maastricht. Het hart van al deze evenementen is zoals zo vaak het Vrijthof. In de maand december is het plein gevuld met houten chaletjes, een ijsbaan, verschillende horecagelegenheden en een mega reuzenrad. Als je over deze kerstmarkt heenloopt dan ruik je de glühwein, de Luikse wafels en de dennennaalden.
Op de kerstmarkt is van alles te koop. Van handgemaakte houten beeldjes tot handschoenen en natuurlijk allerlei leuke kerstspulletjes. De kerstmarkt van Maastricht is bij lange niet de grootste van Nederland of van de omgeving maar het is wel één van de gezelligste in Limburg.
Voor de kinderen is er een mega glijbaan, een draaimolen, een rups en een nostalgisch treintje te vinden.
De rest van Maastricht is prachtig versierd met verschillende kerstbomen en prachtige lichtkunstwerken. Met name op de markt en bij het winkelcentra Mosae Forum is het prachtig versierd.

Bonnefantenmuseum

Dit bijzondere museum is een van de belangrijkste blikvangers van het huidige Maastricht in de wijk Céramique. Het hoofdletter E-vormige gebouw met grote kegelvormige toren is een bekend zicht aan de oevers van de Maas. Het Bonnefantenmuseum is vernoemd naar het oude Bonnefantenklooster in de binnenstad. Hier was het museum een tijdje gehuisvest. Tegenwoordig heeft het museum dus deze prachtige moderne huisvesting. Het Bonnefantenmuseum is een kunst museum. Het heeft een uitgebreide collectie nieuwe en oude kunst. Er is een bijzondere collectie met West-Europese kunstnijverheid uit de middeleeuwen, vroeg Italiaanse schilderkunst en middeleeuwse sculpturen en rentabels. Er zijn kunstwerken te bewonderen van kunstenaars uit de regio. En er is verschillende moderne kunst te bewonderen. Daarnaast zijn er veel verschillende wisselende tentoonstellingen. Zo was er toen wij in Maastricht waren een tentoonstelling rondom Mart Visser ingericht. Het museum is zeer eigentijds, wijds en licht ingericht. Omdat het Bonnefantenmuseum midden in de samenleving staat is er ook een kunstuitleen opgericht. Zowel bedrijven als particulieren kunnen hier hedendaagse kunstvoorwerpen lenen. Ook voor kinderen en studenten zijn er verschillende activiteiten in het museum om kunst ook bij de jeugd dichterbij te brengen en aantrekkelijk te maken.
De centrale trap van het museum is gemaakt door de kunstenaar Aldo Rossi die zijn inspiratie haalde uit de Montagne de Bueren in Luik.

Stadhuis van Maastricht

Het Stadhuis van Maastricht is ontworpen door Pieter Post en stamt uit de zeventiende eeuw. Het Stadhuis is gebouwd in de Hollands classicisme stijl en staat geheel vrij op de Markt in het oude centrum van Maastricht. Om het stadhuis hier te kunnen bouwen moesten wel enkele ander gebouwen zoals het Lakenhuis, het Belfort, de gevangenpoort en de leugenpoort gesloopt worden. Hierdoor ontstond een groot plein met in het midden het stadhuis. De eerste klokkentoren was een voorlopige toren. De definitieve toren van het stadhuis is er pas twee eeuwen later opgezet. In totaal hangen er negenenveertig bronzen klokken in de beiaard van de stadhuistoren. Ieder zaterdag worden de klokken bespeeld door de Maastrichtse stadsbeiaardier.

’t Bassin

Een leuke nieuw stukje, en nog niet echt ontdekt door de drommen toeristen, is de nieuwe haven van Maastricht. Genaamd `het Bassin`. Dit kleine haventje is bedoeld voor plezierjachten die hier kunnen aanleggen. Er omheen zijn langzaamaan steeds meer terrassen en restaurants aan het komen. Het is hier op warme zomeravonden erg gezellig met alle bootjes die in en uit varen en de vele mensen op het terras. Het gebied rondom de haven begint zich ook langzaamaan steeds meer te ontwikkelen. Zo is er in de vlakbij gelegen oude timmerfabriek tegenwoordig een museum gevestigd en er worden tentoonstellingen georganiseerd. Steeds meer kunstenaars vestigen zich ook in de omgeving waardoor het geheel een gezellige alternatieve uitstraling aan het krijgen is.

De Basiliek van Sint Servaas en de Sint Janskerk

De Basiliek van Sint Servaas ook vaak de Sint Servaasbasiliek genoemd is een Romaanse kerk gebouwd op het graf van Sint Servaas. Sint Servaas was de bisschop van Tongeren en overleed in het jaar 384 na Christus. Als snel na zijn dood werd er hier een houten kapel gebouwd en in de zesde eeuw verrees hier het eerste stenen bouwwerk. Aan het begin van de tiende eeuw werd er het eerste deel van de huidige basiliek gebouwd en in de eeuwen erna is de basiliek uitgebreid en aangepast aan de moderne tijd.

In de 13de eeuw was de basiliek in handen van de kanunniken en deze gaven de opdracht om de Sint Janskerk te bouwen. In eerste instantie om als parochiekerk te dienen en daarmee de Sint Servaasbasiliek te ontlasten. Tegenwoordig is deze kerk met zijn typische roodgeschilderde toren een protestantse kerk die een unieke kerkentweeling vormt met de Rooms-katholieke Sint-Servaasbasiliek. Op beide gebouwen heb je vanaf het Vrijthof een prachtig zicht. In de beneden en de boven kapel van de basiliek bevindt zich de “Schatkamer Sint-Servaasbasiliek”. In het museum worden allerlei oude religieuze voorwerpen getoond zoals de noodkist en het borstkruis van Sint Servaas. In de jaren tachtig van de vorige eeuw is de basiliek zo grondig gerestaureerd dat hij opnieuw ingezegend moest worden. Het carillon van Basiliek van Sint Servaas bestaat uit 59 klokken die nog met regelmaat door de beiaardier bespeeld worden. De toren van de Sint Janskerk kan beklommen worden.

Wol Wolle Wool

Helemaal hip is het tegenwoordig weer, het breien! En er wordt zelfs aan guerrilla of wild breien gedaan. Geen lantaarnpaal, fiets, stoel of standbeeld is veilig. Wij kwamen enkele van deze leuke onverwachtse versieringen tegen tijdens een bezoek aan de stad. Bij Wol Wolle Wool was een prachtig voorbeeld boven de deur aangebracht. (alhoewel dit natuurlijk niks wild was en zeer bewust gedaan) De kunstig gemaakte tak met bloemen nodigt uit een kijkje te nemen in dit mooie winkeltje. Voor echte brei fanaten een waar walhalla met de meest kleurrijke en mooiste wolsoorten. Hoewel we niets met breien hebben vonden we de versiering die de straat toch weer net een beetje mooier maakt het noemen waard.

Openbare kunst in Maastricht

Je vindt het overal in de stad; mooie kunstwerkjes die zomaar ineens spontaan de stad een flink stuk opvrolijken. Of het nu een bijzondere beeldengroep is voor carnaval of een mooie muurschildering in een toch wat verpauperd steegje. Overal in Maastricht zijn mooie soms onverwachte kunstwerken te vinden die de stad op sommige plaatsen ineens een stuk opvrolijken.

Rondrijdtreintje

Voor ons is het een van de meest afschuwelijke manieren om een stad te leren kennen, maar gezien het feit dat we hem toch overal weer tegenkomen, ook hier weer in Maastricht, zal het toch bij verschillende toeristen een groot pluspunt zijn. Ook Maastricht heeft voor de liefhebber een suf toeristisch treintje waar men door de stad me wordt gevoerd en ondertussen het een en ander krijgt verteld door en gids van wat men ziet. Voor wie slecht ter been is of in sneltreinvaart alle schoonheid van Maastricht wil zien om daarna snel te kunnen gaan winkelen is dit misschien een optie. Modern is het treintje in Maastricht wel. Deze is volledig milieu vriendelijk aan gedreven door zonne-energie en elektriciteit.

Tweetalige straatnaambordjes

In het historische centrum van Maastricht zijn er tweetalige straatnaambordjes. Deze bordjes in het Nederlands en in het Maastrichts dialect. De straatnaambordjes zijn er aan het begin van deze eeuw geplaatst ter promotie van het Maastrichts dialect. In sommige gevallen gaat het niet om een rechtstreekse vertaling maar om de plaatselijke benaming van een plein of een straat. Bij de meeste straten en pleinen is er een bordje onder het origineel gehangen met het dialect op sommige plaatsen zijn de borden in zijn geheel vervangen. In de eerste jaren van de tweetaligheid zorgden de vele spelfouten in de straatnaambordjes voor grote hilariteit onder de Maastrichtenaren.

Fietsen in de omgeving van Maastricht

Buiten alle bezienswaardigheden en activiteiten in Maastricht is er natuurlijk nog veel meer te doen in deze bourgondische grensstad. Zo is Maastricht en haar omgeving ook een paradijs voor fietsliefhebbers en wandelaars. De stad maakt deel uit van vele bewegwijzerde langeafstandroutes, zoals de Ravelroute (over de grens richting Luik) en de LF6 (oostelijk richting Aken). Op zoek naar nog meer routes? Kijk op deze site voor een veelvoud aan verschillende routes met beoordeling van de vele fietsers die je al zijn voorgegaan.

Hoewel je bij Maastricht in de Maasvallei of het Jekerdal ook wel kunt fietsen zonder enorm te hoeven klimmen, is het hebben van een goede fiets met versnellingen hier toch geen overbodige luxe. Vooral in de meer heuvelachtige gebieden zoals Valkenburg is het toch behoorlijk prettig als je op steile hellingen even een versnelling terug kunt schakelen. In Valkenburg worden overigens regelmatig wielrentours georganiseerd, zoals de Amstel Gold Race, een van de grootste publiekstrekkers in het pittoreske dorpje. Wie in die periode graag in de omgeving van Maastricht wil verblijven, doet er goed aan om ruim van te voren een accommodatie te boeken – als je te laat bent, zit alles tot in de wijde omgeving helemaal vol!

Sjinkerij de Bóbbel

Dit prachtige oude proeflokaal bevindt zich in de Wolfstraat ten hoogte van het Onze Lieve Vrouwe Plein. Dit prachtige gedeeltelijk in Jugendstil opgetrokken proeflokaal is in eerste instantie een praathuis. Dat is voornamelijk te merken door het ontbreken van muziek. De Bóbbel heeft naast zijn eigen speciale koffiemelange ook een viertal eigen kruidenbitters het Bóbbelke, de Geleujetige, de Schieveleer en het Grampeer’s Gouweke. Alle vier deze bitters hebben hun eigen specifieke unieke smaak. De recepten hiervan zijn het best bewaarde geheim van Sjinkerij de Bóbbel. In 2011 is Sjinkerij de Bóbbel uitgeroepen tot beste café van Nederland door de Horeca Misset. De Sjinkerij is 7 dage per week geopend vanaf 10:00 tot 21:00 op donderdag, vrijdag en zaterdag tot 22:00.

Het beeld van Jan Pieter Minckeleers

Op de Markt van Maastricht tussen de Sint-Matthiaskerk en het Stadhuis staat het standbeeld van Jan Pieter Minckeleers. Bij het standbeeld hoort een eeuwig brandende vlam. Minckeleers is de ontdekker van het lichtgas. Dit lichtgas of steenkoolgas werd vroeger gebruikt voor het luchtballonnen. Door deze ontdekking wordt Minckeleers gezien als één van de grondleggers van de moderne luchtvaart. Deze geboren Maastrichtenaar heeft zijn opleiding genoten aan de universiteit van Leuven en heeft later nog enkele jaren in Maastricht lesgegeven. Er is tevens een studenten vereniging naar Jan Pieter Minckeleers vernoemd.

Sint-Matthiaskerk

De Sint-Matthiaskerk is een gotische kerk in de Boschstraat in het oude centrum van Maastricht. In de volksmond spreekt men hier ook wel over de Sint-Matthijs. De kerk is gewijd aan de heilige apostel Matthias. Het is een van de vier grote rooms-katholieke parochiekerken in het centrum van Maastricht en stamt uit de veertiende eeuw. Doordat alleen de voorzijde van de kerk vanaf de Boschstraat zichtbaar is, vergissen veel mensen zich in de grote van de kerk. In de kerk bevinden zich enkele prachtige glas in lood ramen, sommige van de hand van de kunstenaar Charles Eyck. In de kerk is een kleine kapel opgericht die gewijd is aan de “Onze Lieve Vrouw van Banneux”. Volgens een volksmythe is de kerk betaald met de boete die winkeliers in de Boschstraat oplegden aan vloekende mensen.

Universiteit Maastricht

De universiteit Maastricht of zoals tegenwoordig de officiële naam luid Maastricht University is een vrij jonge universiteit en is hier sinds 1976 gevestigd. Als je door stad heen loopt lijkt de universiteit al eeuwen verbonden met Maastricht. Dit komt doordat de de universiteit Maastricht zijn intrek heeft genomen in historische panden in het oude centrum van de stad. Zo zit de School of Business and Economics in het oude Jezuïetenklooster, zit het informatiecentrum van de universiteit in het voormalige Bonnefantenklooster en heeft de rechtsfaculteit zijn intrek genomen in het oude Gouvernement. De universiteitsbibliotheek heeft zijn intrek genomen in de oude stadsbibliotheek en heeft door de Tsjechische kunstenaar Borek Sipek een nieuwe poort laten maken met mond geblazen glazen bloemen die op lange zwarte ijzeren stelen staan. Er zijn ook enkele nieuwe gebouwen in gebruik door de universiteit zoals bij de Campus Randwyck die bij het Academisch Ziekenhuis Maastricht ligt.

D’Artagnan

Charles de Batz de Castelmore beter bekend als d’Artagnan, is wereldberoemd geworden door een boek van Alexandre Dumas. In dit boek over de drie musketiers Aramis, Athos en Porthos worden de heldendaden beschreven van deze eregarde van de Franse koning. De vierde musketier in deze verhalen is d’Artagnan. Deze vierde musketier is door de verhalen van Dumas beroemder geworden dan de originele drie musketiers. Het motto van de musketiers was “Eén voor allen, en allen voor één”. Het boek wijkt erg veel af van de werkelijkheid maar dit maakte het niet minder populair. Naast het boek de drie musketiers schreef Dumas nog twee boeken over deze beroemde zeventiende-eeuwse musketier.
D’Artagnan kwam in 1673 om het leven tijdens de belegering van Maastricht. Ter ere van d’Artagnan is er in het stadspark van Maastricht een standbeeld geplaatst.