Amsterdam: kleurrijke hoofdstad van Nederland

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland. Echter heeft Amsterdam zo een eigen cultuur en gezicht dat veel Nederlanders de stad meer als een toeristische bestemming zien dan als een plek die lijkt op hun eigen leefomgeving. Dat komt vooral door de aanwezigheid van tienduizenden toeristen in de stad. Hierdoor is ook een groot deel van de binnenstad voor een groot deel gericht op het ontvangen, voeden en vermaken van toeristen. Wat Amsterdam natuurlijk ook onderscheidt van veel andere Nederlandse steden zijn de vele grachten met daaraan de prachtige grachtenpanden. Liefhebbers van oud Hollandse gevels die kunnen hier hun lol op. Amsterdam is een stad die op velerlei manieren de hoofdstad van het land is. Veel bedrijven hebben hier hun hoofdkantoor, de internationale luchthaven Schiphol is de poort van en naar Nederland en op cultureel gebied is er enorm veel te doen in Amsterdam.

Wat kenmerkend is voor Amsterdam is dat het centrum amper echte hoogbouw kent. Voor moderne hoogbouw moet je eigenlijk richting het IJ en de ring rondom Amsterdam. Voor liefhebbers van moderne architectuur betekent dit dat er vaak aardig wat reiskilometers afgelegd dienen te worden binnen de stad. Dat kan heel goed met de fiets.

Als je een stedentrip naar Amsterdam wilt maken dan zul je merken dat onze hoofdstad niet de goedkoopste bestemming in Nederland is. Eten, drinken en excursies zijn vrij pittig geprijsd als je het vergelijkt met andere Nederlandse steden. Hotelovernachtingen zijn vaak ronduit duur. Toch is het nog wel mogelijk om een leuk budget hotel in Amsterdam te vinden. Kijk dan wel goed in de reviewsites hoe zo’n hotel beoordeeld wordt, want naast de aangename goedkope hotels zijn er ook meerdere accommodaties te vinden met een discutabele reputatie.

5x zien & doen

Wil je weten wat je echt niet mag missen tijdens je stedentrip naar Amsterdam? Onze redacteur Patrick heeft op basis van zijn ervaringen met onze hoofdstad zijn top 5 gemaakt van dingen die je moet zien en doen als je Amsterdam bezoekt.

I amsterdam City Card

Wil je alles uit je bezoek aan Amsterdam halen? Overweeg dan het aanschaffen van de ‘I amsterdam City Card’. Met deze stadskaart krijg je gratis toegang tot alle grote highlights en meer dan 70 musea, openbaar vervoer, een rondvaart en fietsverhuur. Je bespaart tijd door het vermijden van de soms lange wachtrijen en financieel is deze voordeelkaart gunstiger dan het kopen van losse kaartjes.

Je kunt de I amsterdam City Card voor een geldigheid van 24, 48, 72, 96 of 120 uur. Hoe langer je kaart geldig is, des te goedkoper de prijs per dag wordt.

Lees alles over de I amsterdam City Card



Met de trein naar Amsterdam

Dankzij het drukke verkeer rondom Amsterdam en de hoge parkeerkosten in Amsterdam zelf kiezen veel mensen ervoor om per trein naar Amsterdam te reizen. Niet zelden is het goedkoper dan met de auto naar Amsterdam reizen en als je op Amsterdam Centraal Station uitstapt sta je eigenlijk meteen in het hartje van de stad. Voor wie wat verder van Amsterdam vandaan woont kan het al snel interessanter zijn om geen normaal retourtje Amsterdam te kopen maar om gebruik te maken van de diverse aanbiedingen die je altijd wel ergens zult vinden. Zo heeft de NS vaak speciale uitstapjes in de aanbieding waarbij er een retour Amsterdam inbegrepen zit vanaf elk station in Nederland plus bijvoorbeeld toegang tot een museum, een gratis rondvaart of een andere attractie in Amsterdam. Ook zijn er regelmatig via supermarkten, drogisterijketens of andere winkels dagkaarten voor de trein te koop. Hiermee kun je onbeperkt door Nederland reizen. In het weekeinde de hele dag en doordeweeks vanaf 9 uur ’s morgens.



MOBIHUB Rembrandtpark Amsterdam – Gratis parkeren in combinatie met een huurfiets!

MOBIAN opent mobiliteitshubs in Amsterdam. Parkeer hier gratis je auto wanneer je een huurfiets erbij reserveert! Parkeren in Amsterdam wordt steeds duurder en het brengt een hoop stress met zich mee. Weinig plekken en volle straten in de binnenstad. Door te reizen via een mobiliteitshub van MOBIAN, een MOBIHUB, kun je de auto gratis parkeren en daarna met een huurfiets de stad in. Je kunt deze fiets blijven gebruiken tijdens jouw parkeerreservering.

Nadat je een reservering hebt gemaakt, ontvang je per mail een bevestiging met je vouchers voor het parkeren en de fiets(en). Open de slagboom eenvoudig door te bellen en gebruik de fiets middels een app.
De MOBIHUBS bevinden zich allemaal rondom het stadscentrum van Amsterdam. Het is vanaf de hubs ongeveer 15 minuten fietsen naar het centrum. Ook kunnen bedrijven en bewoners een Park & Bike abonnement afsluiten via MOBIAN. Betaal alleen voor de uren dat je de parkeerplaats en fiets nodig hebt. Een veilige, goedkope en flexibele manier om je auto te parkeren in Amsterdam en met de fiets naar jouw (eind-)bestemming te reizen.

De Wallen

De Amsterdamse Walletjes zijn een begrip in Amsterdam en ver daar buiten. De Red Light District, zoals het gebied ook wel genoemd wordt, is de plek waar prostitutie welig tiert. Hier vind je de steegjes en straten met raamprostituees met daarbij het kenmerkende rode licht, waar het gebied haar naam aan ontleent. Tussen de prostituees in zijn er een aantal erotische winkels en shows te vinden. Een zeer bekende in Amsterdam is Casa Rosso. De platvloerse Bananenbar is ook een begrip in Amsterdam. Als je eenmaal binnengewipt bent aan de Oudezijds Achterburgwal 37 zal het eten van een simpele banaan nooit meer hetzelfde zijn. Het aantal raamprostituees is de afgelopen tijd afgenomen. Het uit de illegaliteit halen van de prostitutie heeft hieraan bijgedragen, net als het beleid van de gemeente Amsterdam om het aantal ramen flink terug te dringen. Ze hebben met toestemming van de Raad van State al een redelijk aantal ramen weten te sluiten. Amsterdam wil dat de prostitutie zich uiteindelijk concentreert in nog maar twee straten: de Oudezijds Voorburgwal en de Oude Nieuwstraat.

I Amsterdam

Een bezoek aan Amsterdam zal je waarschijnlijk geconfronteerd worden met de marketingslogan I Amsterdam. Deze slogan werd in september 2004 door de gemeente Amsterdam gelanceerd en is inmiddels zeer bekend geworden. Zo is www.iamsterdam.com de toeristische website van Amsterdam. Als je gaat zoeken op informatie over Amsterdam dan kom je al snel op die site terecht. Ook in de stad zelf zie je het bijbehorende logo plekken terug. Zo stonden de rood-witte letters in groot formaat (meer dan twee meter hoog en in totaal 23,5 meter breed) op het Museumplein. Deze zijn op maandag 3 december 2018 verwijderd nadat dit Groen Links dit voorstel aan de gemeenteraad had voorgesteld. Tot verbazing van velen en teleurstelling van toeristen stemde men met het voorstel in. Deze levensgrote slogan was één van de populairste bezienswaardigheden van Amsterdam geworden. Er staat nog een set letters op Schiphol Plaza. De tweede set staat telkens op verschillende plaatsen in de stad. Deze worden vooral bij evenementen gebruikt.

Straatartiesten

Net als in iedere populaire toeristische stad zie je ook in Amsterdam volop straatartiesten. Vooral op plekken waar grote concentraties van toeristen zijn zul je ongetwijfeld straatartiesten zien. Het weer heeft wel wat invloed op de hoeveelheid en het soort straatartiesten. Wat je enorm veel ziet zijn de levende standbeelden. Sommige creaties zien er nog wel leuk uit, maar het verschijnsel bestaat inmiddels al zo lang dat als je met regelmaat reist bijna iedere variant wel een keer gezien hebt. Toch lijkt het nog steeds rendabel te zijn om je als levend standbeeld te laten, want soms zie je er wel tientallen op een dag. Het aantal plekken waar straatartiesten toegestaan zijn wordt wel steeds kleiner. Zo zijn er sinds juli 2013 geen straatartiesten meer toegestaan op en rondom het Centraal Station, op de Damrak, de Damstraat en de Oude Doelenstraat. In de populaire winkelstraat Kalverstraat gold al langer een verbod. De gemeente Amsterdam reageert hiermee op de toenemende ergernis rondom de straatartiesten. Op de Dam is het op de meeste plekken nog wel toegestaan. Hier vind je dan ook de grootste concentratie aan straatartiesten.

Woonboten

Een typisch verschijnsel voor Amsterdam zijn de woonboten. In diverse grachten tref je deze drijvende huizen aan. In totaal liggen er in Amsterdam 2500 woonboten. Dit aantal zal niet groeien, want de gemeente Amsterdam heeft de limiet op 2500 stuks gesteld. De woonboten in Amsterdam zijn tegenwoordig op het elektriciteitsnet aangesloten. Ook hebben ze stromend leidingwater ter beschikking. Waar mogelijk hebben ze ook nog een gasaansluiting. In het jaar 1988 kwamen de woonboten volop in het nieuws toen Oranje ingehuldigd werd in de hoofdstad na het behalen van de Europese titel op het EK Voetbal in Duitsland. Feestende oranjesupporters stonden boven op de woonboten te dansen, waardoor een aantal boten zwaar beschadigd raakten.

Fietsen in Amsterdam met gids

Amsterdam is dé fietshoofdstad van Europa. Tijdens de 3 uur durende fietstour van Baja Bikes fiets je op een rustig tempo door de stad en ontdek je de bekende maar ook de onbekende delen van de stad. De Nederlandstalige gids zal je alles vertellen over onder andere het Vondelpark, de Amsterdamse grachten en de Wallen. Maar zal ook zeker het Leidse Plein en de Jordaan niet overslaan. Tijdens de tour is er genoeg tijd om de gids vragen te stellen en foto´s te maken. De tour is geschikt voor iedereen! Boek hier uw tour.

De Dam

Het  drukst bezochte plein van Amsterdam is hoogstwaarschijnlijk de Dam. Dat komt vooral door de centrale ligging in het centrum van Amsterdam. Als je per spoor naar Amsterdam reist, het Centraal Station uitloopt en rechtdoor het Damrak volgt dan kom je vanzelf uit op de Dam. Aan de Dam liggen een aantal bijzondere gebouwen zoals het Koninklijk Paleis en de Nieuwe Kerk. Ook staat hier het Nationaal Monument. Ieder jaar wordt hier op 4 mei de Nationale Dodenherdenking gehouden. Aan de Dam liggen verder het bekende NH Krasnapolsky hotel, warenhuis Bijenkorf en wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds. Op De Dam zul je geregeld straatartiesten aantreffen. De kwaliteit hiervan loopt zeer uiteen.

Rondvaarten

De populairste attractie van Amsterdam zijn de rondvaarten. Jaarlijks vervoeren de rondvaartboten ongeveer drie miljoen passagiers. Je ziet dan ook een groot aantal rondvaartboten op de Amsterdamse grachten. Het is zelfs zo druk met rondvaartboten dat de gemeente het vergunningensysteem in 2013 aangepast heeft. Boten langer dan twintig meter moeten op langere termijn verboden worden om de veiligheid in de grachten te kunnen bewaren. De gemeente verkort tevens de duur van de vergunningen voor rondvaartboten van onbeperkt naar tien jaar. Wie als toerist gebruik wil maken van een rondvaart die kan uit een vrij groot aantal rederijen kiezen, die vaak ieder hun eigen programma hebben. Naast de standaard rondvaarten door Amsterdam die vaak een uur duren heb je ook uitgebreide rondvaarten en speciale cruises zoals de Beer Cruise, Dinner Cruises en Candlelight Cruises. Aanbieders van rondvaarten zijn o.a. Lovers, Holland International, P. Kooij en Blue Boat. Vertrek is vanaf verschillende plekken zoals het Damrak, Rokin, de Prins Hendrikkade en de Stadhouderskade.

Begijnhof

Het Amsterdamse Begijnhof is het enige hofje dat tijdens de middeleeuwen is gesticht in Amsterdam. De oorsprong van het hof is terug te voeren naar de tweede helft van de veertiende eeuw. Het exacte stichtingsjaar is onbekend. De oorspronkelijke functie van het Begijnhof is die van een soort van klooster. Binnen het hof staat onder andere een kapel (de Begijnhofkapel) en de Engelse Hervormde Kerk. Het Begijnhof telt twee toegangspoorten, waarvan de entree aan het Spui pas in de 19e eeuw toegevoegd is. Binnen het Begijnhof staan 47 huizen die stuk voor stuk een eigen aanzien hebben. Dankzij het afwezig zijn van auto’s of andere storende elementen heb je hier prachtige rijtjes van typische Amsterdamse gevels. Een bijzonder huis is het houten huis aan de Begijnhof 34. Dit gerestaureerde pand is een van de weinige middeleeuwse houten huizen die je nog aantreft in Amsterdam. Je kunt het Begijnhof slechts deels bezoeken. Het noordelijke deel van het Begijnhof is alleen toegankelijk voor bewoners (en hun gasten).

Grachtengordel

Amsterdam staat bekend vanwege haar vele grachten. De Amsterdamse grachtengordel is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters. De belangrijkste grachten zijn de Herengracht, de Singel, de Keizersgracht en de Prinsengracht. De grachten stammen hoofdzakelijk uit de 17e eeuw. Langs de grachten staan nog opvallend veel grachtenpanden uit die tijd met de daarbij behorende karakteristieke Oud Hollandse gevels. Tijdens een wandeling of rondvaart door de grachten kun je allerlei verschillende types gevels herkennen zoals verschillende trapgevels, halsgevels, klokgevels en lijstgevels. De grachtengordel staat als geheel op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De toevoeging vond plaats op 1 augustus 2010, tijdens de 34e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed. Meerdere panden van de grachtengordel zijn terug te vinden in de collectie van Delfts blauwe huisjes van KLM. Dit geliefde verzamelobject wordt al sinds lange tijd uitgedeeld aan businessclasspassagiers van de KLM.

Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum is het stadsmuseum van onze hoofdstad. Vroeger heette dit museum het Amsterdams Historisch Museum. Het museum ligt aan de Kalverstraat 92 en is bijna alle dagen geopend. Op 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het museum in de regel gesloten en de dag daarvoor sluit het museum meestal wat eerder. Wie het Amsterdam Museum bezoekt die kan naar een vaste expositie kijken. Een deel van het museum wordt gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen, die altijd iets met Amsterdam of de geschiedenis van Amsterdam te maken hebben. Onder de collectie vallen onder andere schilderijen, tekeningen, boeken, meubelen, textiel, prenten, beelden, glas, kunstnijverheid en archeologische vondsten.

Gay friendly

Amsterdam behoort tot de beste steden ter wereld om te bezoeken voor gays, lesbo’s, biseksuelen en transgenders. De tolerante houding van Amsterdam werkt ook in positieve zin voor deze groepen. Zo zijn er een groot aantal uitgaansgelegenheden, hotels, sauna’s en winkels die speciaal gericht zijn op deze ruim in Amsterdam vertegenwoordigde groep. Op veel plekken in Amsterdam zie je dan ook de bekende regenboogvlaggen wapperen. Jaarlijks hoogtepunt van het gay friendly imago dat de stad heeft is de Gay Pride. Dit grootse evenement wordt al sinds 1996 gehouden. Gay Pride is in Amsterdam, in tegenstelling tot gelijknamige evenementen elders in de wereld, geen protest maar een feest. De feestelijke Canal Parade wordt door honderdduizenden belangstellenden bezocht, waaronder ook een redelijk groot aantal hetero’s die op het feestelijke karakter afkomen.

Hermitage

Hermitage Amsterdam was een dependance van het wereldberoemde museum Hermitage in Sint-Petersburg. Oorspronkelijk was het in 2004 geopende museum nog vrij klein. Na de uitbreiding en renovatie in de periode 2007-2009 nam het Hermitage Amsterdam enorm in omvang toe. Tegenwoordig beslaat het museum het hele gebouw van het Amstelhof. in het Hermitage worden wisselende tentoonstellingen aangeboden. Een groot deel van deze tentoonstellingen had grotendeels of in ieder geval zijdelings te maken met Rusland, de Russische historie of kunst & cultuur in Rusland. De Russische invasie van Oekraïne heeft de directie van het Amsterdamse Hermitage ertoe doen besluiten om met ingang van 4 maart 2022 alle banden met het Russische museum te verbreken en het Russische deel van de collectie terug naar hun moederland te sturen.

Leidseplein

Het Leidseplein is een bekend uitgaansgebied in Amsterdam. De Stadsschouwburg staat aan het Leidseplein. Verder vind je hier volop café’s en terrasjes. Het Leidseplein is erg druk tijdens de viering van Koningsdag (en voorheen Koninginnedag), tijdens wedstrijden van het Nederlands voetbalelftal en tijdens andere grootschalige evenementen in Amsterdam waar het publiek in grote aantallen op af komt. Op het plein zelf zie je vaak straatartiesten, schilders en groepjes toeristen die op hun gemak een jointje zitten te roken. Dat komt vooral door de aan het Leidseplein gelegen beroemde coffeeshop The Bulldog.

P.C. Hooftstraat

De Pieter Cornelisz. Hooftstraat, vaak aangeduid als P.C. Hooftstraat of kortweg “De P.C.”, is een chique winkelstraat in Amsterdam-Zuid. Hier tref je de winkels aan van bekende modemerken zoals Louis Vuitton, Burberry, Chanel en Hermès. De P.C. Hooftstraat kreeg veel bekendheid door de vele SUV’s die hier door de straat reden en er parkeerden. Deze grote auto’s kregen dan ook de bijnaam P.C. Hooft-tractor. Wie door de straat wandelt die zal heus wel een aantal van dit soort auto’s aantreffen, maar zo bont als de naam het doet vermoeden is het niet. Feit is dat dit type auto’s vaak gereden wordt door wat meer gefortuneerde mensen. Laat dat nou toevallig ook net het publiek zijn dat winkels in de P.C. Hooftstraat. Behalve winkels vind je in de P.C. Hooftstraat ook een aantal horecagelegenheden. Als je hier op een aangename dag op het terras gaat zitten is de kans redelijk dat je B.N.-ers op straat spot. De P.C. Hooftstraat is dan ook de favoriete winkelstraat onder profvoetballers van Ajax (en vooral hun vrouwen), artiesten, bekende kunstenaars en andere beroemdheden die in of rondom Amsterdam woonachtig zijn.

Fietsen in Amsterdam

Amsterdam is een fietsstad bij uitstek. Vaak is het meer bittere noodzaak dan een vrije keuze, want autorijden en vooral parkeren in grote delen van Amsterdam is niet zo aangenaam. Veel bewoners kiezen er dan ook voor om zich per fiets te verplaatsen. Vaak ook omdat ze zich geen auto kunnen veroorloven. Je ziet dan ook overal in de stad fietsers, fietspaden en fietsen. Fietsers krijgen binnen het verkeer ruim baan. Redelijk wat toeristen kiezen er ook voor om Amsterdam op de fiets te verkennen. Dat gebeurt zowel individueel als in groepsverband. Georganiseerde fietsrondleidingen zijn vrij populair onder buitenlandse toeristen, vooral omdat Nederland het imago heeft van een fietsland. Als je je op een (huur)fiets door Amsterdam gaat begeven dan moet je wel redelijk stressbestendig zijn. Het verkeer kan vrij hectisch zijn en je zult vaak meemaken dat voetgangers op fietspaden lopen of ineens voor je neus over willen steken. Een goed werkende fietsbel is dan ook één van de belangrijkste onderdelen op je fiets. Gebruik je ogen goed, rijdt defensief en gebruik je fietsbel waar dat nodig is.

Verhuizen

In de binnenstad van Amsterdam is een verhuizing niet zo simpel als op veel andere plekken in Nederland. Er zijn allerlei belemmeringen die het verhuizen bemoeilijken. Zo is alleen al het voor het pand parkeren waarnaar of waarvan de verhuizing plaatsvindt vaak geen gemakkelijke opgave. Veel woningen in het hart van Amsterdam bevinden zich op een verdiepingsvloer. Dat betekent veel trappen lopen, zeker als je wat hoger in het pand moet zijn. Niet zelden zijn de trappen ook niet goed voorzien op het transporteren van volumineuze en/of zwaardere goederen. De beste en soms zelfs enige methode is dan via buiten. Bij een aantal panden kun je gebruik maken van de hijsbalk. Deze werd al eeuwen geleden in Amsterdam gebruikt om goederen naar boven te takelen. Professionele verhuisbedrijven maken vooral gebruik van een verhuislift. Op deze manier kun je je spullen zonder overbodige lichamelijke inspanning naar boven of beneden brengen.

Toeristen

Lopend door het centrum van Amsterdam zul je soms denken dat je een van de weinige Nederlanders bent die er rondloopt. Het centrum van onze hoofdstad wordt overspoeld door toeristen, die vanwege uiteenlopende doelen naar Amsterdam komen. Een redelijk groot deel komt inderdaad nog voor de historische panden, de grachten, de musea en van alles wat met de Nederlandse historie en cultuur te maken heeft. In toenemende mate zie je drank- en drugstoeristen. Dat is vooral te danken aan het de manier waarop er in Nederland met drugs omgegaan wordt. Het aantal plekken ter wereld waar je zo eenvoudig drugs kunt kopen en openlijk kunt gebruiken is erg klein. Vandaar dat de coffeeshops gouden zaken doen vanwege de vele toeristen die hier komen blowen.

amsterdam-toeristen2

Dranktoeristen komen vooral uit Groot-Brittanië. Dankzij de goedkope vliegtickets is het de moeite waard voor ze om eventjes heen en weer te vliegen om zich in Amsterdam helemaal klem te zuipen en vervolgens weer terug naar huis te vliegen. Ook veel aanwezig zijn de grote groepen met toeristen die onder begeleiding van een gids van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid hoppen. Het is soms lastig om foto’s te maken bij bezienswaardigheden zonder dat er een groep Japanners, Italianen of Russen op de foto staat.

Het is met het toerisme in Amsterdam zelfs zo dat men tegenwoordig de Nederlandse hoofdstad in één adem noemt met plaatsen als Barcelona en Venetië als men het over het verschijnsel ‘overtoerisme’ heeft.

Kerstmarkten in Amsterdam

Voor het bezoek aan een kerstmarkt hoef je niet persé naar Duitsland of België te reizen. Ook onze eigen hoofdstad Amsterdam verandert in winterse sferen tegen het einde van het jaar. Vanaf eind november worden er meerdere kerstactiviteiten georganiseerd, waaronder een kerstmarkt. Deze kerstmarkt, die in Amsterdam Wintermarkt heet, wordt jaarlijks gehouden vanaf eind november tot begin januari. Wat betreft de locatie is met in Amsterdam niet erg standvastig. Zo werd de kerstmarkt van 2013/2014 op het Damrak gehouden, terwijl de 2014-2015-editie op het Rembrandtplein stond.

Behalve de Wintermarkt worden er ieder jaar nog een aantal kleinere kerstmarkten georganiseerd die vaak een speciaal thema hebben. Vaak hebben deze thema’s te maken met voedsel, zoals local food, biologische producten of winterse lekkernijen. Voor up-to-date informatie over de kerstmarkten en andere winterse activiteiten in Amsterdam kun je het beste de website van de gemeente Amsterdam bezoeken.

Drugs

Amsterdam is de drugshoofdstad van de wereld. Het is algemeen bekend dat drugs in Amsterdam vrij verkrijgbaar zijn en dat niemand er van staat te kijken als je lekker ip een bankje zit te blowen. Ook al wil je het niet, het is bijna onmogelijk om in Amsterdam niet geconfronteerd te worden met drugs. In sommige delen van Amsterdam wordt je al snel door dealers of drugrunners aangesproken en verspreid door het centrum kom je redelijk wat coffeeshops tegen waar niet zoveel koffie geschonken wordt maar het vooral om de verkoop van drugs gaat. Als je geen coffeeshops tegenkomt dan is de kans redelijk groot dat je wel eens een keer de lucht ruikt van wiet of hash die door iemand gerookt wordt op straat. In Amsterdam zijn de meningen over het gedoogbeleid op het gebied van drugs verdeeld, net als elders in Nederland. Feit is dat de toeristische sector deels draait op bezoekers die vooral naar Amsterdam komen vanwege de hele subcultuur die ontstaan is rondom softdrugs. Houd er overigens rekening mee dat het kopen van alle soorten drugs op straat nog steeds verboden is. Ook mogen de coffeeshops geen harddrugs verkopen.

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum wordt over het algemeen gezien als het belangrijkste museum van Nederland. Het museum dat eigendom is van de Nederlandse staat omvat een collectie van maar liefst een miljoen objecten. Het museum richt zich vooral op beeldende kunst. Ook vind je hier het Rijksprentenkabinet en een groot aantal objecten die te maken hebben met de geschiedenis van Nederland. Belangrijke stukken zijn De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn en Het Melkmeisje van Johannes Vermeer. Het Rijksmuseum is gedurende een periode van ruim negen jaar grotendeels gesloten geweest. Sinds de heropening in april 2013 geniet het museum van een enorme populariteit. Opvallend is dat het nu vooral ook Nederlanders zijn die het compleet verbouwde Rijksmuseum Amsterdam bezoeken. Dagelijks bezoeken ongeveer 8.000 tot 10.000 mensen het museum. In tegenstelling tot veel andere grote musea is het Rijksmuseum 365 dagen per jaar geopend (tijdens schrikkeljaren 366 dagen). Dus ook op maandag is het museum geopend, net als tijdens alle feestdagen.

Veiligheid

Amsterdam heeft geen allerbeste reputatie als het aankomt op veiligheid. Onze hoofdstad behoort tot de meest onveilige steden van Nederland en ook op Europees niveau scoort Amsterdam niet erg gunstig. De grootste reden is in ruime getale aanwezige criminelen die het voorzien hebben op het geld en bezittingen van hoofdzakelijk toeristen. Naast beroepscriminelen gaan er in Amsterdam ook altijd een redelijk groot aantal drugsverslaafden op het dievenpad. De gejatte spullen zijn bedoeld om hun drugsverslaving te financieren. Als toerist ben je op veel plekken een doelwit van zakkenrollers en dieven. Op straat is de kans het grootste dat je slachtoffer wordt van een misdrijf. Pas vooral op met je geld en tassen. Alles wat je op je rug of in je kontzak draagt is kwetsbaar. De handige dieven zijn dan vaak in staat om je te bestelen zonder dat je het in de gaten hebt. Vaak worden afleidingstrucs gebruikt door handlangers, waarna je bestolen wordt. Pas in Amsterdam daarom goed op je spullen. Zorg dat je ze altijd in het oog hebt of op een plek hebt zitten waar het risico klein is. Dieven zijn vooral actief in drukke straten, op stations en in de metro. Leg ook geen mobiele telefoon of je portemonnee op het tafeltje als je op een terras zit. Verblijf je in een hotel? Stop waardevolle spullen dan zoveel mogelijk in een kluis als je die mogelijkheid hebt. Pas ook op met dure spullen zoals ipads, camera’s en horloges. Een Breitling of Rolex werken op dieven als stroop op vliegen. Wie met zijn ipad op zijn gemak een foto staat te maken die moet er niet van op staan te kijken als deze ineens uit je handen gegrist wordt waarna de dief het op een lopen zet. Houd er rekening mee dat je extra kwetsbaar bent zodra de avond invalt. Zeker op dat soort momenten kun je te rustige straten en stegen beter vermijden. De kans op een gewapende overval is in Amsterdam aanzienlijk groter dan in een pittoresk dorpje in Limburg of Drenthe.

Amsterdammertjes

Het Amsterdammertje is een begrip. Zelfs tot ver buiten Amsterdam weet men dat met een Amsterdammertje een paaltje bedoeld wordt dat je in Amsterdam veelvuldig in het straatbeeld terugziet. De paaltjes worden vooral gebruikt om te voorkomen dat auto’s kunnen parkeren op plekken waar ze dat niet mogen. De paaltjes hebben een hoogte van 105 centimeter, waarvan slechts zo’n 75 centimeter boven de straat uitsteekt. De stalen paaltjes zijn voorzien van drie andreaskruizen. Deze komen uit het stadswapen van Amsterdam. Op het hoogtepunt stonden er ongeveer honderdduizend Amsterdammertjes in de stad. Niet zelden werden deze omver gereden. Dit gebeurde vooral door manoeuvrerende vrachtwagens. Door herinrichting van straten, waarbij er gebruik gemaakt wordt van andere verkeersbeperkende maatregelen zoals verhoogde stoepranden, neemt het aantal Amsterdammertjes af. De paaltjes die verwijderd worden, worden verkocht aan toeristen en andere particuliere geïnteresseerden. De Amsterdammertjes zijn op allerlei manieren een populair souvenir. Zo vind je ze terug op t-shirts. Ook zie je vaak kleine replica’s zoals chocolaatjes of flesjes drank in de vorm van Amsterdammertjes.

Duiven

De Dam staat bekend vanwege de vele duiven die je hier met name in de zomermaanden ziet. Ze worden zelfs bezongen in het lied “Alle Duiven Op De Dam” van Gert en Hermien. Ze zijn tegenwoordig wel opvallend minder aanwezig dan vroeger. Dat heeft vooral te maken met duivenwerende middelen die onder andere door de gemeente ingezet worden. Door ervoor te zorgen dat de duiven minder gemakkelijk ergens op gebouwen kunnen zitten. Dat geschiedt door middel van netten, pinnen en stroomstootjes die de vogels verjagen. Het zo schoon mogelijk houden van De Dam helpt ook, want de duiven komen vooral op ons afval (voedselresten) af. Tevens heeft de gemeente voor meerdere delen van de stad een verbod ingevoerd op het voeren van duiven. Op De Dam zie je af en toe nog wel eens een duivenlokker staan die met voer de duiven lokt. Kinderen zien dat, krijgen wat voer in hun handen en vervolgens mogen pa of ma afrekenen. Op deze manier  verdienen dit soort gasten aan de hongerigheid van de duiven en aan de onschuldigheid van jonge kinderen.

Kalverstraat

De Kalverstraat is dé winkelstraat van Amsterdam. Helaas zijn vrijwel alle zelfstandige winkeliers inmiddels uit de straat verdringen. Wat overgebleven is, is een straat waar vrijwel alleen nog maar filialen van winkelketens te vinden zijn. Zij kunnen de soms exorbitant hoge huurprijzen nog opbrengen die voor wat vierkante meters aan winkeloppervlakte gevraagd worden in de Kalverstraat. Dat deze straat in de Nederlandse editie van het Nederlandse spel Monopoly de duurste straat is, is niet geheel op fabeltjes gebaseerd. De winkels in de Kalverstraat zijn op maandag geopend van 13 tot 18 uur (sommige winkels openen al eerder; rond een uur of 11), op dinsdag, woensdag, vrijdag en zondag van 9 tot 18 uur en op donderdag van van 9 tot 21 uur ’s avonds. De donderdagavond is het koopavond in Amsterdam. De meeste winkels in de Kalverstraat zijn op zondag ook open. Dat is dan vanaf 12 tot 17 uur.

Damrak

Het Damrak is een straat en tevens een water die loopt vanaf treinstation Amsterdam Centraal tot de Dam. Voor veel reizigers is het Damrak de eerste straat die ze bezoeken, indien ze met de trein in het centrum van Amsterdam arriveren. De straat is dan ook onderdeel van de spreekwoordelijke ‘Rode Loper’. Met uitzondering van de Beurs van Berlage richten bijna alle panden aan het Damrak zich op het toerisme. Restaurants, bars, souvenirwinkels, fastfood restaurants, winkels, geldwisselkantoren, hotels en ticketkantoortjes is wat je hoofdzakelijk aan zult treffen aan het Damrak. Het Damrak heeft jarenlang geen al te best imago gehad. Nog steeds is het Damrak niet het visitekaartje die de stad zichzelf toewenst, maar sinds het begin van deze eeuw zijn er zeker verbeteringen te zien. De criminaliteit is ver teruggedrongen en de verloedering van deze belangrijke straat is een halt toegeroepen. Langzaam aan proberen de ondernemers de rotte appels uit de mand te verwijderen. Dit moet uiteindelijk leiden tot een aantrekkelijk Damrak waar ieder soort toerist graag komt.

Bloemenmarkt

In Amsterdam vind je de grootste bloemenmarkt van Nederland. De Bloemenmarkt is al sinds het jaar 1862 een begrip in Amsterdam. Hier kun je niet alleen terecht voor verse bloemen maar ook voor allerlei bloembollen waaronder natuurlijke de onvermijdelijke tulpenbollen. De Bloemenmarkt wordt gehouden aan de Singel, op het stuk tussen het Muntplein en het Koningsplein. De drijvende Bloemenmarkt wordt dagelijks gehouden. Op doordeweekse dagen en op zaterdag is de markt geopend van 09:00 tot 17:30 uur. Op zondag is de Bloemenmarkt geopend vanaf 11: uur tot 17:30 uur.

Hop on, hop off

Zoals het een belangrijke toeristische stad betaamt kent ook Amsterdam toeristenbussen die volgens het hop on, hop off principe hun rondjes door de stad maken. De rode dubbeldekkerbussen van CitySightseeing Amsterdam rijden langs belangrijke toeristische plekken en objecten zoals het Vondelpark, de Heineken Experience, het Museumplein en het Centraal Station. Van hieruit kun je vaak te voet naar andere bezienswaardigheden zoals het Wallengebied, het Begijnhof, het Leidseplein en het Anne Frank Huis. Met een 24- of 48-uursticket kun je onbeperkt op- en afstappen. Je kunt de tickets voor CitySightseeing Amsterdam vooraf met korting kopen.

Amsterdam zou natuurlijk Amsterdam niet zijn als er ook geen variant zou zijn die over de waterwegen van Amsterdam gaat. Canal Bus Amsterdam is zo’n hop on, hop off cruise. Een ticket geeft je het recht om van vier verschillende routes gebruik te maken. Lovers heeft ook een eigen variant: de Museum Line hop on – hop off.

Leidsestraat

De Leidsestraat is een drukke winkelstraat gelegen in het centrum van Amsterdam. De Leidsestraat ligt tussen het Koningsplein en het Leidseplein. Het behoort samen met de beroemde Kalverstraat tot de populairste winkelgebieden van de stad. Het aanbod van winkels is in de Leidsestraat wat gevarieerder dan in de Kalverstraat, waar men zich vooral op mode en schoenen lijkt te richten. De Leidsestraat is autoluw (er rijden wel bestelbusjes en vrachtwagens die winkels bevoorraden). Ook fietsers zijn niet welkom in de Leidsestraat, dat officieel een voetgangersgebied is. Met trams is het wel vrij druk in de straat.

Museumplein

Het Museumplein is een groot plein gelegen in Amsterdam-Zuid, ten zuiden van het Rijksmuseum. Het plein dankt haar naam aan dit museum. Het Museumplein vervult ene belangrijke recreatieve functie binnen de stad. Door de aanwezigheid van grote en kleinere glasvlaktes, een vijver en speelmogelijkheden heeft het plein bijna een parkachtig uiterlijk. Op het plein worden allerlei evenementen georganiseerd waaronder de Uitmarkt. Ook is het Museumplein vaak de plek waar grote demonstraties gehouden worden. Behalve het eerder genoemde Rijksmuseum staan ook het Stedelijk Museum, het Van Goghmuseum en het Concertgebouw aan het Museumplein.

Chinatown

Net als Londen, New York en Singapore kent ook Amsterdam haar eigen Chinatown. In Amsterdam beslaat deze Chinese buurt de Zeedijk en de Geldersekade. Waar de Zeedijk jaren geleden vooral het domein was van junks en drugsdealers daar is het nu dé plek in Amsterdam om te genieten van diverse Aziatische keukens. Allerlei soorten Chinese restaurants vormen hier de meerderheid, maar je kunt hier ook prima Koreaans, Vietnamees of Thais eten. Chinatown is een uitstekende plek in de stad om het traditionele gerecht Pekingeend te eten. Het Chinese nieuwjaar wordt zoals het hoort hier vrij uitbundig gevierd. Zo kun je hier genieten van de drakendans, de leeuwendans en natuurlijk ook van het onvermijdelijke knalvuurwerk.

Parkeren in Amsterdam

Ga je met de auto naar Amsterdam? Houd dan rekening met parkeerstress als je met je auto echt van plan bent Amsterdam in te gaan. Ten eerste is het aantal parkeerplaatsen op straat beperkt en als je ze al vindt dan zijn ze vrij duur. De hoogste tarieven betaal je in het centrum. Naarmate je verder van het centrum af parkeert des te lager zijn de uurtarieven voor het parkeren. De prijzen in parkeergarages liggen op vergelijkbaar niveau met de prijzen die je op straat betaalt. Over het algemeen staat je auto wel veiliger in een parkeergarage. Niet zelden raakt een auto beschadigd in de smalle straten langs de grachten of elders in Amsterdam. Ook zijn in parkeergarages over het algemeen minder kraakgevoelig, zeker gedurende de donkere uren. Voor toeristen is de goedkoopste manier van parkeren door gebruik te maken van de P+R terreinen die buiten het centrum gelegen zijn. Je parkeert dan tegen een vast laag dagtarief waarna je gratis met het openbaar vervoer naar de binnenstad kunt reizen.

Madame Tussauds

Ook Amsterdam heeft haar eigen vestiging van het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds. Op de gevel prijkt de naam Madame Tussaud (zonder S erachter), maar de naam van het goed bezochte museum is toch echt Madame Tussauds. Net als in de andere vestigingen zie je ook hier levensechte wassen beelden van beroemdheden. De beelden zijn op levensecht formaat uitgevoerd. Je ziet sommige bezoekers dan ook verbaasd kijken als blijkt dat hun idool kleiner of juist groter is dan dat ze verwacht hadden. Het maken van ieder wassen beeld gebeurt in Londen. Het gehele proces duurt ongeveer 3 maanden. De productiekosten van een handgemaakt wassen beeld bedragen ongeveer 150.000 euro. In de Amsterdamse versie kun je niet alleen internationale artiesten, helden en politici bewonderen maar ook lokale beroemdheden. De getoonde collectie aan wassen beelden wisselt continu. Naast de tentoongestelde beelden is er nog een groot archief aan beelden die opgeslagen worden. Deze kunnen bij veranderingen in de actualiteit weer in het museum geplaatst worden. Ook worden er geregeld nieuwe mensen uitgenodigd om toegevoegd te worden. Je moet zoiets wel verdiend hebben. Niet iedere beroemdheid krijgt zomaar een wassen beeld bij Madame Tussauds.

Waterloopleinmarkt

Op het Waterlooplein is een stukje Hollandse nostalgie te vinden. Hier vind al sinds het einde van de negentiende eeuw de Waterloopleinmarkt plaats. Dit is een vlooienmarkt die alle dagen met uitzondering van zondag gehouden wordt op het Waterlooplein. De markt begint om 9 uur ‘s morgens en stopt rond een uur of 6 ‘s avonds. De naam vlooienmarkt vind zelfs haar oorsprong hier, want voordat het plein de naam Waterlooplein gedoopt werd lag op deze plek Vlooyenburg.