Rotterdam: de poort van Europa

Rotterdam is na Amsterdam de tweede stad van Nederland als het aankomt op het aantal inwoners. Als je kijkt naar de oppervlakte dan is Rotterdam wel de grootste gemeente van Nederland. Dat dankt Rotterdam vooral aan het uitgestrekte havengebied dat in zijn geheel tot de gemeente Rotterdam behoort. De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Niet voor niets dat het haven- en industriegebied vaak als “de poort van Europa” omschreven wordt. Jaarlijks passeert hier meer dan 400 miljoen ton aan goederen. De haven concentreerde zich vroeger vooral binnen de stadsgrenzen. Uitbreidingen zoals Botlek, Europoort en Maasvlakte hebben de afgelopen eeuw gezorgd voor de belangrijke logistieke en economische rol van Rotterdam.

Een bepalend moment in de geschiedenis van Rotterdam is de Tweede Wereldoorlog. Zware bombardementen hebben de stad flinke schade toegebracht. Het grootste deel van het hedendaagse Rotterdam is na W.O. II gebouwd. Dat is goed te zien in het uiterlijk. Het is vooral na-oorlogse architectuur die de klok slaat in Rotterdam. Van de nood heeft men al vrij snel een deugd gemaakt. Fraaie hoogstandjes van architectuur bepalen nu de indrukwekkende skyline van de stad aan de Nieuwe Maas. In het hedendaagse straatbeeld is architectuur en design een belangrijk onderdeel geworden. Hierin onderscheidt Rotterdam zich steeds vaker in positieve zin van de ‘oude steden’ in Nederland.

Overnachten in Rotterdam
Wil je overnachten in Rotterdam? Er zijn tal van hotels en andere accommodaties waar je terechtkunt om te slapen. Je kunt deze hotels vinden boeken via een hotelsite zoals booking.com, maar kijk ook zeker even op hotelspecials.nl. Daar vind je vaak leuk speciale deals voor een verblijf in Rotterdam.

🔗 bekijk hotelaanbiedingen Rotterdam op HotelSpecials.nlSlotjes

Een verschijnsel dat je in steeds meer steden over de hele wereld ziet zijn slotjesbruggen, oftewel bruggen waaraan zogenaamde liefdesslotjes hangen. Door een hangslot aan een brug te hangen met datum en namen erop bevestig je de liefde voor elkaar. Sommige gemeentes verwijderen dergelijke uitingen voordat een brug helemaal volhangt, soms wordt het gedoogd en steeds vaker wordt er een brug speciaal aangewezen voor dergelijke liefdesbetuigingen. In Rotterdam is er zelfs een speciaal kunstwerk voor gemaakt: de ‘Lock of Love’ bij de Lage Erfbrug in Delfshaven. Toch zie je ook elders slotjes. Een voorbeeld hiervan zijn de slotjes die je op de bijgaande foto aan de Rijnhavenbrug ziet hangen.Euromast

Sinds het jaar 1960 is de Euromast een belangrijk onderdeel van de skyline van Rotterdam. De Euromast staat vlak bij de Maastunnel, in Het Park. De toren heeft een hoogte van 185 meter, waarmee het de hoogste toren in Nederland is die open is voor het publiek. De Euromast is daardoor een perfecte plek om Rotterdam vanuit de lucht te bekijken. Je kunt, mits het weer het toelaat, heel Rotterdam zien liggen inclusief een redelijk groot deel van de Rotterdamse havens. In noordwestelijke richting is Delft goed zichtbaar. Om vanaf 180 meter hoogte van het uitzicht te genieten ga je met de ronddraaiende Euroscoop naar boven. Je ziet hierbij veilig achter glas.

De Euromast biedt je ook de mogelijkheid om te lunchen of dineren op honderd meter hoogte in Brasserie Euromast, te overnachten in één van de twee hotelsuites die een verdieping hoger te vinden zijn of om vanaf de Euromast te tokkelen of abseilen.

Diergaarde Blijdorp

Een van de oudste en mooiste dierentuinen van Nederland is Diergaarde Blijdorp. Oorspronkelijk is de dierentuin in het jaar 1855 begonnen als een vogeltuin. Al twee jaar later werd het een dierentuin: de Rotterdamsche Diergaarde. Oorspronkelijk was het park alleen toegankelijk voor leden van de gelijknamige vereniging. Geldproblemen hebben ervoor gezorgd dat vanaf 1924 ook niet-leden toegang kregen. In 1937 verhuisde de dierentuin naar de wijk Blijdorp. De afgelopen decennia heeft de dierentuin een flinke metamorfose ondergaan. Dieren en planten zijn ingedeeld per werelddeel, er zijn veel nieuwe verblijven gerealiseerd en vrij recent is er een grote vlinderkas (Amazonica) geopend.

De manier waarop Blijdorp aangelegd is en de dieren leven oogst veel lof onder bezoekers maar ook onder professionals. Diergaarde Blijdorp behoort niet voor niets al jarenlang tot de best bezochte attracties van Nederland. Jaarlijks passeren ongeveer anderhalf miljoen bezoekers de poorten van de dierentuin. Blijdorp is het hele jaar geopend, ook tijdens feestdagen.

Hotel New York

Hotel New York is gevestigd in een uniek gebouw op de Kop van Zuid: het voormalige hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn (H.A.L.). Jarenlang heeft het gebouw dienst gedaan als directiegebouw, totdat de Holland Amerika eind 1971 verdween uit Rotterdam. Sinds 1993 doet het gebouw met de fraaie jugendstiltorentjes dienst als sfeervol viersterrenhotel op een unieke lokatie in Rotterdam. De twee hoogbouwtorens (de Montevideo en het World Port Center) achter het gebouw zorgen voor een fraai contrast, waardoor het hotelgebouw nog mooier tot haar recht komt. Leuk detail is dat de populaire zangeres Anouk hier een tijd lang verbleven heeft om een muziekalbum te schrijven dat uitgebracht is onder de naam “Hotel New York”.

Haven van Rotterdam

Menig Nederlander heeft op school nog geleerd dat Rotterdam de grootste haven ter wereld bezat. Hoewel de haven in aantal tonnen aan- en afvoer en in oppervlakte alleen maar groter geworden is, is de haven de toppositie wereldwijd kwijtgeraakt aan een handvol Aziatische havens zoals Shanghai en Singapore. Neemt niet weg dat de haven van Rotterdam nog steeds enorm imposant is. Met een totale goederenoverslag van meer dan vierhonderd miljoen ton is Rotterdam nog steeds veruit de belangrijkste haven van Europa. Direct en indirect biedt de haven aan meer dan een kwart miljoen mensen werk en Rotterdam was Rotterdam niet geweest zonder de haven. Het heeft er niet alleen voor gezorgd dat de stad heeft uit kunnen groeien tot de metropool die het nu is, het is ook grotendeels gezichtsbepalend voor de stad. In grote delen van Rotterdam zijn water en havendokken nadrukkelijk aanwezig. Een leuke manier om als buitenstaander kennis te maken met de haven is tijdens de Wereldhavendagen. Deze worden jaarlijks in de maand september gehouden. Jong en oud kan tijdens deze dagen op een leuke manier kennis maken met de haven, schepen en het maritieme leven.

De Kuip

Het grootste voetbalstadion van Rotterdam is Stadion Feijenoord (ook geschreven als Stadion Feyenoord), in de volksmond beter bekend als De Kuip. Het stadion is de thuishaven van de eredivisieclub Feyenoord. Door Feyenoord-supporters wordt De Kuip dan ook vaak als een heilige plek gezien. Tegen initiatieven om een nieuw stadion te bouwen wordt dan ook fel gereageerd, want volgens de meeste supporters is er maar één voetbalstadion en dat is De Kuip. Liefhebbers kunnen op woensdag en zaterdag een rondleiding door het stadion krijgen. Je komt dan op plekken in het stadion waar je anders niet komt, zoals de gastenkleedkamer, de spelerstunnel en bij de dug-out. Vooraf reserveren is noodzakelijk.

Behalve het stadion voor thuiswedstrijden van Feyenoord is De Kuip ook regelmatig het toneel waar interlands van het Nederlands Elftal gespeeld worden. Soms doet het stadion dienst als poppodium. Grote artiesten zoals Madonna Michael Jackson, U2, de Rolling Stones, David Bowie en Tina Turner hebben in De Kuip opgetreden.

Heerlijk Vietnamees eten

Als je van de Vietnamese keuken houdt dan is restaurant Little V een absolute aanrader. Dit restaurant heeft zowel in Rotterdam als in Den Haag een vestiging. Het Rotterdamse restaurant zit aan het Grotekerkplein 109. Dat is direct naast de Laurenskerk. Little V biedt zowel typisch Vietnamese gerechten als een aantal gerechten die duidelijk op de Vietnamese keuken gebaseerd zijn, maar iets aangepast zijn. Topper is natuurlijk hét nationale gerecht van Vietnam: Pho. De smaak van deze soep brengt je meteen terug naar de straten van Ho Chi Minh City of Hanoi.

Op de drankenkaart staat natuurlijk het Vietnamese Saigon bier (de export-variant met het wit-rode label). Wat wij heerlijk vinden bij Little V zijn de verse icetea’s en cocktails. O ja, het restaurant is zo populair dat reserveren absoluut aan te raden is.

Spido

Rondvaartbedrijf Spido verzorgt rondvaarten in Rotterdam. De meest bekende rondvaart is de Rotterdam havenrondvaart die 75 minuten duurt. Vanaf het Willemsplein, gelegen aan de noordkant van de Erasmusbrug, zijn er meerdere haventochten per dag. De exacte tijden zijn op de website www.spido.nl te zien. De tocht voert je langs een stukje van de skyline van Rotterdam en gaat daarna richting de haven. Je krijgt de Maashaven, Waalhaven, Leuvehaven en Rijnhaven te zien, terwijl er in meerdere talen uitleg wordt gegeven door de luidsprekers. Je komt ook langs de S.S. Rotterdam, een oud passagiersschip van de Holland-Amerika Lijn (HAL) die tegenwoordig als attractie en museum permanent in de Maashaven ligt.

Zesdaagse van Rotterdam

De zesdaagse van Rotterdam is een baanwielrenwedstrijd over zes dagen die ieder jaar in Ahoy verreden wordt. De zesdaagse van Rotterdam was met name in de ’70 en ’80 erg populair. In deze periode was Ahoy al lang van de voren uitverkocht. Tijdens de pauzes traden grote Nederlandse artiesten. De laatste werd verreden in 1988. In 2005 werd de traditie weer nieuw leven ingeblazen en sindsdien heeft de zesdaagse van Rotterdam weer een plaatsje op de wielerkalender verdient. Het middenterrein is tijdens deze dagen gereserveerd als VIP arena. Als je hier staat kun je een kijkje nemen bij de renners die zich aan het voorbereiden zijn.
Het beste zicht op de wedstrijd heb je echter vanaf de tribune. Je kunt dan goed de hele baan zien en goed het wedstrijdverloop in de gaten houden. Net als vroeger wordt het geheel omlijst met een live band.

Markthal

De Markthal is een woon- en winkelcomplex gelegen tussen de Binnenrotte, de Hoogstraat en Blaak. Binnen het complex zijn er 228 appartementen, bijna vijfduizend vierkante meter aan winkeloppervlakte, zo’n 1600 m2 aan horecaruimte en een grote overdekte markt te vinden. Het in oktober 2014 geopende complex is een prachtig voorbeeld van hoe je winkelen, wonen en lekker eten en drinken kunt combineren binnen één inspirerend geheel. De Markthal is zowel van buiten als van binnen een plaatje om te zien. Het boogvormige gebouw is op zich al een fraai staaltje van architectuur, het prachtige kunstwerk ‘Hoorn des Overvloed’ van Arno Coenen geeft het geheel een extra dimensie.

De overdekte markt is vooral gericht op het verwennen van de inwendige mens. De enige vaste marktkraam met producten die niet direct bedoeld zijn om te consumeren is de kraam met bloemen en planten. Verder is alles gericht op eten en drinken, waarbij verschillende wereldkeukens en vrijwel alle denkbare ingrediënten vertegenwoordigd zijn.

De Rotterdamse Markthal is sinds de opening een groot succes. Het aantal mensen dat de Markthal bezoekt overstijgt vaak de tienduizend bezoekers. Wie de Markthal wil bezoeken die kan zijn/haar auto in de moderne parkeergarage onder de Markthal parkeren (> 1000 auto’s) of eenvoudig met het openbaar vervoer komen. De Markthal is per trein bereikbaar via Station Rotterdam Blaak, met de metro via Metrostation Blaak of per tram of bus.

Maasvlaktestrand

Rotterdam heeft haar eigen strand: het Maasvlaktestrand. Dit kunstmatige strand is in het jaar 2012 aangelegd op Maasvlakte 2 en vervangt het oude Slufterstrand dat eerder op Maasvlakte 1 lag. Het Maasvlaktestrand is een honderd procent Rotterdams strand, omdat het binnen de gemeente Rotterdam ligt. Het bijzondere is dat de reistijd van de binnenstad van Rotterdam tot aan het strand ten minste een half uur bedraagt. Je moet dan ook een afstand van ongeveer vijftig kilometer overbruggen eer dat je op het strand bent. Een drietal nieuwe parkeerplaatsen van ieder vierhonderd auto’s zorgen ervoor dat de parkeercapaciteit uitgebreid is naar totaal 1500 (gratis) parkeerplaatsen. Een deel van het strand is ingericht voor naaktrecreatie. Dit is over een strook van zo’n vijfhonderd meter bij de meest noordelijke strandopgang. Nog iets noordelijker ligt het nieuwe activiteitenstrand. Dit grote strand is bedoeld voor allerlei sportieve activiteiten zoals kitesurfen, vliegeren, windsurfen, vissen en andere sporten.

Schorem & barbier

Schorem & barbier is een echte ouderwetse barbier die eruit ziet en ruikt zoals de kapperszaken dat in lang vervlogen tijden deden. Je kunt er geen afspraak maken maar je moet plaatsnemen in de zaak en wachten totdat je aan de beurt bent. Iedereen die binnenkomt stelt de vraag wie was de laatste zodat je weet wanneer je aan de beurt bent. Door het overweldigende succes van Schorem & barbier staan er al lang voordat hij opengaat al rijen voor de deur en kan het zomaar voorkomen dat je om twaalf uur al te horen krijgt dat er de rest van de dag geen plaats meer is.
Is het nu werkelijk zo bijzonder of is het meer het idee en de sfeer die het tot een unieke ervaring maken. Ik kan je volmondig zeggen het is zo speciaal. De kappers beheersen hun vak allemaal uitstekend en zorgen ervoor dat je er strak gekipt en indien nodig geschoren naar buiten komt. De sfeer, het vakmanschap en de muziek maken van een bezoek aan Schorem en barbier een bijzondere ervaring.
Schorem & barbier is te vinden aan de nieuwe binnenweg 104 in Rotterdam

Hoog, hoger, hoogst

Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is er een omslag gekomen in de architectuur in de Rotterdamse binnenstad. Hoogbouw werd het nieuwe toverwoord. De trend is ingezet met het Beurs World Trade Center Rotterdam, een 93 meter hoog bouwwerk dat in 1987 gereed was. Dit gebouw is inmiddels gevolgd door veel nieuwe hoogbouwpanden, waardoor de skyline van Rotterdam ingrijpend veranderd is. Twee locaties waar je veel hoogbouw ziet zijn het Weena en de Kop van Zuid. Ook elders langs de Maas zie je steeds meer hoogbouw verschijnen. Voor fotografen, schilders en liefhebbers van moderne architectuur is Rotterdam een toplocatie in Noord-West-Europa geworden. Leuk detail is dat het Witte Huis in Rotterdam ooit de eerste kantoortoren van Nederland was. Deze werd aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd (1898).

Watertaxi

Een vorm van vervoer die bij een havenstad als Rotterdam hoort is de Watertaxi. De Watertaxi biedt verschillende diensten aan. Zo zijn er veerdiensten vanaf Hotel New York naar de Veerhaven en de Leuvehaven (vaste tarieven per persoon). Ook kun je verschillende rondvaarten maken waarbij je eigenlijk een boot afhuurt voor een bepaalde tijd. Dit biedt je een unieke kans om de skyline van Rotterdam te bekijken vanaf het water of om de Rotterdamse havens te bezoeken. De Watertaxi wordt natuurlijk ook als echte taxi gebruikt, waarbij je uit meerdere op- en afstappunten kunt kiezen. De prijzen hiervoor kun je vooraf opvragen.

SS Rotterdam

Stoomschip Rotterdam (SS Rotterdam) is een van de bekendste naoorlogse Nederlandse schepen. Jarenlang heeft het schip duizenden passagiers vervoert over de transatlantische route tussen Rotterdam en New York. Ook heeft de Rotterdam meerdere cruises om de wereld gemaakt en is het lange tijd ingezet als cruiseschip. De Rotterdam heeft onder andere gevaren in het Caribisch gebied, bij Alaska en in Europa.

Op dit moment ligt de Rotterdam (V) in Katendrecht voor anker. Het schip is sinds 2010 opengesteld voor het publiek. Je kunt een rondleiding op de Rotterdam krijgen, dineren op het schip, feesten organiseren op het schip en zelfs overnachten in het 254 kamers tellende hotel dat aan boord ingericht is.

Museum Boijmans Van Beuningen

Als interesse toont in beeldende kunst, toegepaste kunst en design over de periode vanaf de middeleeuwen tot heden dan is het Rotterdamse Boijmans Van Beuningen museum een bezoek meer dan waard. Dit museum is op haar gebied één van de toonaangevende musea in Nederland en misschien wel in heel Europa. Het museum is ooit ontstaan door de verzameling van Frans Jacob Otto Boijmans, die zijn collectie in 1841 aan de stad Rotterdam schonk. In 1849 opende het Museum Boijmans haar deuren. In 1864 zorgde een grote brand ervoor dat een deel van de collectie verloren ging. In 1935 verhuisde het museum naar het huidige pand, wat op zich al ene fraai staaltje architectuur is. Nadat het museum in 1958 de collectie van D.G. van Beuningen toe kont voegen veranderde de naam in Museum Boijmans Van Beuningen.

Wie het museum bezoekt die kan genieten van beeldende kunst die de lange periode vanaf de vroege middeleeuwen tot heden beslaat. Het museum is de enige plek in Nederland waar je schilderijen van o.a. Pieter Bruegel de Oude en Salvador Dalí kunt bewonderen. Het museum is daarnaast in het bezit van een omvangrijke collectie tekeningen. Vanwege de diversiteit is het museum aantrekkelijk voor jong en oud. De vraag is wat Rembrandt ervan gevonden zou hebben als jongeren zich door middel van een selfie vereeuwigen met zijn werk.

Afternoon Tea

De Afternoon Tea van Hotel New York is een begrip in Rotterdam en omstreken. Iedere dag kun je tussen 15 en 17 uur aanschuiven voor de heerlijke theeën en bijbehorende lekkernijen in het restaurant van dit beroemde Rotterdamse hotel. Reserveren is wel noodzakelijk. Vooral in de weekeindes is het erg druk in Hotel New York tijdens de Afternoon Tea. De hapjes bestaan uit allerlei zoete en hartige heerlijkheden zoals sandwiches, chocolade, taart en zoetigheden.

Parkeren in Rotterdam

Houd er rekening mee dat Rotterdam een stad is waar parkeerplek vinden niet altijd even gemakkelijk is. Zeker in het centrum kan het tijdens de weekeindes erg druk zijn. In het centrum van Rotterdam moet alle dagen van de week betaald worden. De tarieven zijn vrij hoog. Let op: contant betalen is niet mogelijk bij de parkeerautomaten. Je hebt je bankpas/chipknip of eventueel je creditcard nodige om te betalen. Met contant geld is nog wel mogelijk bij de vele parkeergarages die de stad telt.

Tien miljoen containers

In gewicht bestaat ongeveer een achtste deel van de goederen die door de haven van Rotterdam komen uit zeecontainers. Het jaarlijkse aantal containers dat de haven passeert ligt tussen de zes en zeven miljoen. Vaak rekent men de hoeveelheid containers om naar de standaard reken-container van 20 voet. Men heeft het dan over TEU (Twenty-feet Equivalent Unit). In TEU bedraagt de hoeveelheid containers die de Rotterdamse haven verwerkt maar liefst ongeveer 10 miljoen.

Beren Boot

De Beren Eetcafés zijn op verschillende plekken in Rotterdam gevestigd (en in andere steden). Vanaf de Parkhaven vaart er sinds enige tijd ook de Beren Boot. Deze rondvaartboot is onderdeel van de Beren keten. Tijdens een twee-en-een-half uur durende rondvaart kun je genieten van het buffet op de Beren Boot. Op de menukaart staan onder andere de bekende saté, spareribs en seizoensgebonden lekkernijen. Als je wilt kun je er ook een drankarrangement bijnemen. De Beren Boot is erg populair als uitje voor families, bedrijfsuitjes en vrijgezellenfeesten.