Middelburg: prachtige historische stad in Zeeland

Middelburg is de hoofdstad van de provincie Zeeland. Het is tevens met ongeveer 40.000 inwoners de grootste stad van deze provincie. De stad ligt op het voormalige eiland Walcheren en is in de loop der jaren bijna tegen de buurgemeente Vlissingen aangegroeid. Middelburg is in de negende eeuw ontstaan en kreeg in het begin van de dertiende eeuw zijn stadrechten. In de elfde eeuw werd er in de stad een abdij gesticht. Deze Abdij bepaald tot op de dag van vandaag nog een groot deel van het stadsgezicht van Middelburg.
De economie van Middelburg was op zijn hoogte in de zeventiende en achttiende eeuw. De stad kon toen nog bevaren worden via het Sloe. Mede hierdoor groeide de stad uit tot één van de belangrijkste handelssteden van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de stad zwaar getroffenen werden grote delen van de binnenstad verwoest door een grote brand na een Duits bombardement. De belangrijkste gebouwen werden in ere hersteld, maar veel andere huizen en gebouwen werden gesloopt en hier kwamen andere huizen voor in de plaats. Hierdoor heeft Middelburg twee gezichten. Middelburg is een prachtige stad waar je heerlijk een dag kan verdwalen in zijn oude smalle steegjes en de gezellige kleine pleintjes.Abdij van Middelburg

De Abdij van Middelburg is een voormalige Onze-Lieve-Vrouwe abdij in het historische centrum van Middelburg. De oudste delen van de abdij stammen uit de elfde eeuw. In deze periode vestigden de norbertijnen zich in Middelburg. Al in de zestiende eeuw na het beleg van Middelburg werden de monniken uit de abdij verdreven en kwam er voorgoed een einde aan het kloosterleven in Middelburg. Na het vertrek van de monniken werd het gebouw in beslag genomen door het gewestelijk bestuur van Zeeland die nog steeds eigenaar zijn van het pand. In het pand zijn onder andere het Zeeuw museum gevestigd en een afdeling van de Roosevelt Study Center.
De Abdij van Middelburg is een groot vierkant gebouw met in het midden het Abdijplein. Het Abdijplein is te bereiken via meerdere poorten. Bij het complex behoren vier grote en vier kleine torens. De Lange Jan, de Koorkerk en de Nieuwe kerk zijn tevens onderdeel van de abdij.Jachthaven van Middelburg

Middelburg is van oudsher een havenstad, de stad  was ten tijde van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden na Amsterdam de belangrijkste handelsstad van de republiek. De stad was te bevaren via de Sloe die de verbinding was tussen het Veerse Gat en de Westerschelde. Door verzanding in de negentiende eeuw en het bedijken van verschillende schorren werd de Sloe onbevaarbaar. In de tijd dat Middelburg een belangrijke handelsstad was hadden zowel de VOC als de WIC een vestiging in de stad.
binnenhaven
De haven van Middelburg wordt tegenwoordig nog uitsluitend gebruikt voor de pleziervaart. De statige huizen uit de VOC-tijd zijn echter nog steeds in de buurt van de haven van Middelburg te vinden. In jachthaven de Arne is ongeveer plaats voor ongeveer 270 bootjes. In het Prins Hendrikdok is door de lage brug alleen plaats voor motorbootjes. Vanuit de jachthaven de Arne kun je via het kanaal van Walcheren naar het Veerse meer of de Westerschelde varen.

Koorkerk

De Koorkerk van Middelburg is een onderdeel van de voormalige Abdij van Middelburg. Het is een eenbeukige kerk die gebouwd is in de veertiende eeuw op de resten van een oudere kerk uit de dertiende eeuw. De koorkerk is net als de Nieuwe kerk van Middelburg gebouwd in de Vlaamse baksteengotiek. De kerk is tot de Reformatie in het bezit geweest van de monniken van de Abdij van Middelburg. In één van de muurnissen ligt Willem II van Holland begraven. Willem II was in de dertiende eeuw Graaf van Holland en Koning van het Heilige Roomse Rijk. In de kerk is tevens het oudste orgel van Nederland te vinden. Dit orgel komt oorspronkelijk uit een kerk in Utrecht. De Koorkerk van Middelburg wordt naast missen ook voor andere doeleinden gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klassieke concerten. Wat opvalt als je door de kerk heen loopt is de grote hoeveelheid licht dat hier binnenkomt.

Stadhuis van Middelburg

Het vijftiende-eeuwse stadhuis van Middelburg heeft een prominente plaats op de Markt van Middelburg. Het is gebouwd in de laatgotische stijl met een façade en gotische vensters. Het lijkt aan de buitenzijde de tand der tijd goed doorstaan te hebben maar jammer genoeg is het originele interieur tijdens een grote brand in 1940 in zijn geheel verwoest. Deze brand was het gevolg een Duits bombardement. Desalniettemin werd het gebouw bij de verkiezing van het mooiste gebouw van Nederland in 2007 maar net verslagen door het hoofdkantoor van de Gasunie in Groningen. Dit is ook niet zo verwonderlijk want het is echt een prachtig gebouw.
Het stadhuis wordt vandaag de dag nog voor enkele officiële gelegenheden gebruikt zoals trouwerijen en het ontvangen van officiële gasten. In een deel van het stadhuis is tegenwoordig de Roosevelt Academy gevestigd. Er worden met regelmaat rondleidingen in het stadhuis gehouden.

Fontein

Een leuk kunstobject op de markt van Middelburg is de “Fontein”. Het kunstwerk is ontworpen door het kunstenaarsduo Emilia en Ilya Kabakov die de “Fontein” in opdracht van de gemeente Middelburg maakten. De naam fontein lijkt in eerste instantie wat vreemd gekozen voor twee stoelen die aan weerszijde van een sokkel staan met hierop een miniatuur van de markt met in het midden het stadhuis van Middelburg. In de sokkel zijn twee kijkgaten met hieronder de tekst neem een kijkje in riolering van Middelburg. Hiervoor moet je plaatsnemen op de stoel, eenmaal plaatsgenomen begint het water onderuit je stoel te stromen. Dit zorgt natuurlijk voor de nodige hilariteit bij de omstanders. Het kunstwerk zorgt bij veel kinderen voor de nodige verwarring. Want waar komt dat water toch vandaan.

Oostkerk

De Oostkerk van Middelburg is een prachtige oude achtkantige koepelkerk uit de tweede helft van de zeventiende eeuw. De kerk werd speciaal gebouwd voor de protestante gemeenteschap van Vlissingen en wordt nog steeds door deze gemeente gebruikt. De Oostkerk is in de classicistische barokke stijl gebouwd en behoord tot de mooiste koepelkerken van Nederland. Het interieur van de Kerk is mooi maar redelijk sober. Het witte orgel is gebouwd aan het einde van de achttiende eeuw. De kerk is geheel opgetrokken uit natuursteen waardoor de kerk een statige uitstraling heeft. Op de kerk zijn opvallend veel gebeeldhouwde beenderen en skeletten terug te vinden.

Mini Mundi

Mini Mundi is een attractiepark aan de rand van Middelburg op het Zeeland entertainment Park vaak afgekort als PEZ. Mini Mundi is het voormalige miniatuur Walcheren dat is uitgebreid met een attractiepark en een binnenspeeltuin. Het vernieuwde miniatuur Walcheren kreeg hier een nieuwe plek nadat het in het watermolenpark geen bestaansrecht meer had. Met hulp van onder andere mensen van Madurodam is het park opnieuw ingericht. In het park zijn onder andere miniaturen te vinden van de Oostkerk, het stadhuis van Middelburg en het Arsenaal in Vlissingen.
Het attractiepark van Mini Mundi bestaat uit een binnen- en een buitenspeeltuin, een achtbaan, een schommelschip en nog veel meer attracties. Mini Mundi is een leuk familiepretpark dat men name geschikt is voor kleinere kinderen.

Zeeuws Museum

Het Zeeuws museum is gevestigd in een groot deel van de voormalige abdij van Middelburg. Het museum opende in 1972 voor het eerst zijn deuren en is sindsdien niet meer weg te denken uit de stad. In 2007 openden na een langdurige verbouwing het museum weer zijn deuren. Sindsdien is het museum helemaal up to date en voorzien van de nieuwste snufjes. In het museum is een indrukwekkende collectie Zeeuwse wandkleden te vinden en een groot deel van de collectie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen.
Tot de topstukken van het museum behoren een draakje op sterk water, een zakzonnewijzer, een kaart van Fort Zeelandia (Taiwan) uit de zeventiende eeuw en een Egyptische Mummie van een kind.

Sint John

De Sint John is een coffeeshop in de Sint Janstraat tegenover de Vismarkt in het historische hart van Middelburg. Het is een coffeeshop in de ouderwetse zin van het woord. Hier worden dus geen jointjes verkocht maar diverse soorten koffie en thee. Daarnaast staat de Sint John bekend om zijn overheerlijke tosti’s en het zelfgemaakte yoghurtijs. In de zomermaanden heeft Sint John zijn terras uitgestald op de Vismarkt waar je heerlijk in de schaduw van de bomen van het heerlijke yoghurtijs kan genieten. Sinds enkele jaren zijn er op de kaart van Sint John ook verschillende bieren en wijnen verschenen.

Kuiperspoort

Zoals de naam al doet vermoeden was in de Kuiperspoort vroeger het Kuipersgilde gevestigd. Het is een schitterend hofje wat je als je even niet oplet zo voorbij loopt. De Kuiperspoort is te vinden tussen de Dam en de Rouaanse Kaai. De huizen die er staan stammen hoofdzakelijk uit de tweede helft van de zestiende eeuw. In de eerste helft van de zeventiende eeuw werd het hofje door het Kuipersgilde gekocht. In de voormalige Kuiperhuizen zijn nu enkele bedrijven gevestigd waaronder de stichting kunsteducatie Walcheren waar verschillende schilder- en tekenlessen gevolgd kunnen worden.

Rondvaartboten

Tijdens een rondvaart door het historische centrum van Middelburg kom je veel te weten over het rijke verleden van deze stad. Langs de route passeer je prachtige oude gebouwen en voormalige pakhuizen die het VOC verleden van Middelburg symboliseren. Een deskundige gids verteld tijdens de tocht alles over het heden en verleden van Middelburg. Je passeert tevens enkele bruggen, waarvan sommige erg laag zijn en een gerestaureerde sluis. Het opstappunt van de route is te vinden aan de kaai van de straat Achter de Houttuinen vanaf hier neemt de schipper je mee door het historische centrum van Middelburg. Voor wie liever in alle rust op grachten van Middelburg wil varen kan ook een kano of een waterfiets huren.
Vanuit Middelburg worden er ook rondvaarten over het Veerse Meer georganiseerd. Deze rondvaart zal iets meer dan drie uur in beslag nemen.

Gedichten

Op verschillende plekken in de stad kom je de gedichten tegen. De gedichten zijn op verschillende plekken op gevels geschilderd. Het project startte in 2009 en zal uiteindelijk uit vijfentwintig gedichten bestaan die verspreidt over de stad te lezen zijn. De gedichten gaan in hoofdzaak altijd over mensen, zee en land. De verschillende gedichten moeten uiteindelijk een gedichtenwandeling door de stad gaan vormen. De gedichten zijn een leuke versiering van de grauwe zijgevels in het centrum van Middelburg.

Markt van Middelburg

De Markt van Middelburg is al op deze plaats te vinden sinds de dertiende eeuw. Hiervoor werd deze plaats ook als marktplaats gebruikt maar was ook het kerkhof hier te vinden. De Markt kreeg pas in de zestiende eeuw zijn huidige grote nadat de Westmonsterkerk gesloopt werd. Het oudste pand aan de Markt is het stadhuis van Middelburg. Dit is het enige gebouw dat na het bombardement van 1940 herbouwd werd. De andere huizen aan de markt werden verder afgebroken. Hiervoor kwamen nieuwe terug in de stijl van de Delfste school. Tijdens deze bouw werd het marktplein iets verkleind.
Iedere donderdag vindt er op deze markt de weekmarkt plaats. Rondom de markt zijn verschillende horeca gelegenheden te vinden waar je in de zomermaanden hier heerlijk op het terras kan zitten. Op de markt is tevens een grote bloemenstal gevestigd. Het VVV van Middelburg is ook aan de markt gevestigd in een boekhandel.

Kloveniersdoelen

De Kloveniersdoelen in Middelburg zijn te vinden aan de straat Achter de Houttuinen. De Kloveniersdoelen zijn gebouwd in de eerste helft van de zeventiende eeuw als oefenruimte van de kloveniers. Kloveniers waren in de zeventiende eeuw schutters die met de bus schoten. Een van de bekendste schilderijen ter wereld de “Nachtwacht” van Rembrandt stelt de kloveniers van Amsterdam voor. De Kloveniersdoelen van Middelburg hebben een typische Vlaamse gevel die zich kenmerkt door de rood wit geschilderde luiken.
Nadat de schutter het gebouw verlaten hadden is er onder meer een militair hospitaal en een herberg in het gebouw gevestigd geweest. Sinds 2013 is er wederom een horeca gelegenheid gevestigd in het gebouw. Er is tevens een kleine bioscoop in het gebouw gevestigd. In deze bioscoop is plaats voor bijna honderd personen. In de bioscoop worden voornamelijk Art House films vertoond.

Zeeuws ministerie voor Chocolade en Culinaire zaken

Een leuk winkeltje in het centrum van Middelburg tegenover het stadhuis is het Zeeuws ministerie voor Chocolade en Culinaire zaken. Alleen al met zo’n originele naam verdien je een vermelding op de onze website. Ze zijn volgens eigen zeggen het adres voor chocoholics en foodies. De overheerlijks chocolade is hier in alle soorten en maten te verkrijgen. Geen vorm of smaak te gek of hij is te vinden bij het Zeeuws ministerie voor Chocolade en Culinaire zaken. Er zijn in de winkel naast de normale smaken bonbons ook verschillende exotische smaken te verkrijgen zoals banaan/rode peper, melkchocolade truffel met Bacardi, witte chocoladetruffel met Grand Marnier en drop/bosbes. Naast chocolade worden er in de winkel ook kookboeken en andere kookattributen verkocht.

Vismarkt

De Vismarkt is een klein gezellig plein in het historische centrum van Middelburg. Op het plein is het terras van Sint John te vinden. Op het plein worden met regelmaat verschillende markten georganiseerd.  In de zomermaanden wordt er hier op donderdag een kunst-, antiek-, en ambachtenmarkt georganiseerd. Ieder zaterdag wordt er op het plein een rommelmarkt georganiseerd en iedere woensdag is er hier een kleine boekenmarkt te vinden. Het is met name in de zomermaanden erg aangenaam vertoeven op vismarkt. De bomen en de ijsjes van Sint John zorgen op deze dagen voor de nodige verkoeling.

Koepoort

De Koepoort is een van de voormalige acht stadspoorten die Middelburg rijk was. Het is de enige stadspoort in Middelburg die nog in zijn geheel bewaard is gebleven. De koepoort is gebouwd in het begin van de achttiende eeuw in de barokke stijl. De poort was onderdeel van de vestingwerken van Middelburg. De Koepoort is een Rijksmonument.
Andere delen van de vestingwerken van Middelburg zoals het Vlissings Bolwerk, Bolwerk “klein Vlaanderen” en het Veerse Bolwerk zijn tevens rijksmonumenten. De Koepoort wordt bewoond door de Zeeuwse kunstenaar Leendert van der Pool. Je komt de Koepoort tegen als je een wandeling maakt over het Noordbolwerk.

Lange Jan

Midden in het historische centrum van Middelburg staat de Lange Jan. De Lange Jan is de toren van de voormalige Abdij van Middelburg. De toren is 90,5 meter hoog waarmee hij net buiten de top tien van hoogste kerktorens van Nederland valt. Het oudste deel van de toren is gebouwd in de veertiende eeuw. In de eeuwen hierna is de toren meerdere malen gerestaureerd en vergroot. Tijdens de het bombardement van 1940 raakt de toren zwaar beschadigd. De spits van de toren is nadien in een wat sobere stijl herbouwd.
De Lange jan is één van de populairste attracties in Middelburg. De toren kan namelijk to ongeveer de helft beklommen worden. De 207 treden leiden je naar een plateau wat opengesteld is voor het publiek. Vanaf dit plateau heb je een prachtig zicht over de stad en zijn omgeving. Bij helder weer kun je zelfs de verschillende eilanden die bij Zeeland horen en Zeeuws-Vlaanderen zien liggen.

Sint Jorisdoelen

De Sint Jorisdoelen van Middelburg zijn in de tweede helft van de zestiende eeuw gebouwd. In het gebouw was het schuttersgilde van Sint Joris gevestigd. Het gebouw is tijdens de tweede wereldoorlog behoorlijk beschadigd geraakt maar is na de oorlog weer geheel in originele staat opgebouwd. Nadat de schutterij uit het pand vertrok hebben de Sint Jorisdoelen meerdere functies gehad dit waren voornamelijk horeca gelegenheden. Toen het gebouw in 1940 verwoest werd was er een hotel in gevestigd. Tegenwoordig zijn de Sint Jorisdoelen in gebruikt door de Zeeuwse Provinciale Staten. De doelen liggen aan het plein de balans dat zijn naam dankt aan het waaggebouw dat hier vroeger stond. Op het plein staat een mooie fontein en het monument ter nagedachtenis aan de Zeeuwse slavenhandel.

De Mug

Braai-Tapperij de Mug is een café, hotel en restaurant aan de vlasmarkt in Middelburg. De Mug staat bekend om zijn uitgebreide bier assortiment en werd in 2004 nog uitgeroepen tot het beste café van Nederland. Het is vooral bij een wat ouder publiek een populaire café. Het Walcherse pijprookgilde gebruikt de Mug als stamkroeg. Naast de vele bieren staat de Mug bekend om zijn uitstekende keuken met name de spareribs zijn hier erg geliefd.
In het pand waar de Mug nu te vinden is hebben sinds de achttiende eeuw meerdere horeca uitbaters gezeten. In de achttiende en een deel van de negentiende eeuw stond deze kroeg bekend als Jarmuiden. In 2013 heeft de Mug zijn veertig jarig bestaat gevierd.

Zeeland entertainment Park

Aan de rand van Middelburg aan het podium ligt het Zeeland entertainment Park. In het Zeeland entertainment Park zijn verschillende eetgelegenheden en winkels te vinden. Maar er zijn ook enkele van de bekendere attracties van de Zeeuwse hoofdstad te vinden zoals het familie park Mini Mundi, de Music Hall, klimavontuur Middelburg en ga zo maar door. Op het Zeeland entertainment Park was ook het inmiddels failliete voetbalmuseum ‘de Voetbal Experience” gevestigd. Een leuke bijkomstigheid van dit terrein is dat je er gratis de auto kan parkeren.

Tourist info Middelburg

Op de grote markt in Middelburg in een boekenwinkel kun je terecht voor toeristische informatie over Middelburg. In de Drvkkery, Boekhandel & Meer is Tourist Info Middelburg gevestigd. Hier kun je allerlei goede tips over Middelburg halen. Tourist Info coördineert verder de stadswandelingen en de rondleidingen door het stadhuis. De tickets hiervoor kun je bij hen aanschaffen. Een goede tip: bij hen koop je tickets voor dagattracties tegen gereduceerde tarieven. Tourist Info Middelburg is gevestigd aan de Markt 51 in Middelburg. Ze zijn telefonisch te bereiken via +31 118 674 300. E-mail sturen kan via info@touristinfomiddelburg.nl. Tourist Info Middelburg heeft de rol overgenomen van de inmiddels opgeheven VVV Middelburg.

Wegwijsbordjes

Wie geen bezienswaardigheid in Middelburg wil missen kan maar het beste de verschillende bordjes die verspreidt door het centrum staan volgen. Alle bekende maar ook minder bekende bezienswaardigheden in Middelburg staan op deze bordjes aangegeven. Ook de weg naar de verschillende parkeerterreinen wordt via deze bordjes aangegeven. Wat jammer is van deze bordje is dat er niet opstaat hoe ver het nog lopen is naar de verschillende bezienswaardigheden. Een andere leuke toevoeging op de bewegwijzering zouden verschillende wandelroutes zijn. Zodat je via deze bordjes een leuke stadswandeling zou kunnen maken en ondertussen de verschillende bezienswaardigheden tegenkomt.

Molen de Hoop

Molen de Hoop is een voormalige koren- en pelmolen op het Vlissings Bolwerk in Middelburg. De molen is in het begin van de achttiende eeuw gebouwd. Na een grote renovatie in de jaren tachtig van de vorige eeuw kan de molen weer draaien. Dit is echter alleen de buitenzijde aangezien het binnenwerk van de molen niet meer werkt. Je komt de molen tegen als je een wandeling maakt over de Middelburgse vesten. Jammer genoeg kan de molen niet bezocht worden.

Stadsschouwburg

De stadsschouwburg van Middelburg is naast een theater ook de ideale plek voor vergaderingen, congressen en seminars. De stadschouwburg van Middelburg is gevestigd aan de rand van het centrum naast de Koepoort. Sinds enkele jaren heeft de schouwburg een samenwerkingsverband met andere theaters en poppodia in Zeeland zoals het Schelde theater in Terneuzen en theater de Mythe in Goes. Er is lang sprake geweest dat er een nieuw theater in Middelburg gebouwd zou worden op het watermolenpark, de plaats waar vroeger miniatuur Walcheren te vinden was. Dit lijkt door geldtekort echter van de baan te zijn. Er worden in de stadschouwburg met regelmaat grote evenementen georganiseerd.