De Abdij van Middelburg is een voormalige Onze-Lieve-Vrouwe abdij in het historische centrum van Middelburg. De oudste delen van de abdij stammen uit de elfde eeuw. In deze periode vestigden de norbertijnen zich in Middelburg. Al in de zestiende eeuw na het beleg van Middelburg werden de monniken uit de abdij verdreven en kwam er voorgoed een einde aan het kloosterleven in Middelburg. Na het vertrek van de monniken werd het gebouw in beslag genomen door het gewestelijk bestuur van Zeeland die nog steeds eigenaar zijn van het pand. In het pand zijn onder andere het Zeeuw museum gevestigd en een afdeling van de Roosevelt Study Center.
De Abdij van Middelburg is een groot vierkant gebouw met in het midden het Abdijplein. Het Abdijplein is te bereiken via meerdere poorten. Bij het complex behoren vier grote en vier kleine torens. De Lange Jan, de Koorkerk en de Nieuwe kerk zijn tevens onderdeel van de abdij.

Middelburg is van oudsher een havenstad, de stad was ten tijde van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden na Amsterdam de belangrijkste handelsstad van de republiek. De stad was te bevaren via de Sloe die de verbinding was tussen het Veerse Gat en de Westerschelde. Door verzanding in de negentiende eeuw en het bedijken van verschillende schorren werd de Sloe onbevaarbaar. In de tijd dat Middelburg een belangrijke handelsstad was hadden zowel de VOC als de WIC een vestiging in de stad.

De haven van Middelburg wordt tegenwoordig nog uitsluitend gebruikt voor de pleziervaart. De statige huizen uit de VOC-tijd zijn echter nog steeds in de buurt van de haven van Middelburg te vinden. In jachthaven de Arne is ongeveer plaats voor ongeveer 270 bootjes. In het Prins Hendrikdok is door de lage brug alleen plaats voor motorbootjes. Vanuit de jachthaven de Arne kun je via het kanaal van Walcheren naar het Veerse meer of de Westerschelde varen.

De Koorkerk van Middelburg is een onderdeel van de voormalige Abdij van Middelburg. Het is een eenbeukige kerk die gebouwd is in de veertiende eeuw op de resten van een oudere kerk uit de dertiende eeuw. De koorkerk is net als de Nieuwe kerk van Middelburg gebouwd in de Vlaamse baksteengotiek. De kerk is tot de Reformatie in het bezit geweest van de monniken van de Abdij van Middelburg. In één van de muurnissen ligt Willem II van Holland begraven. Willem II was in de dertiende eeuw Graaf van Holland en Koning van het Heilige Roomse Rijk. In de kerk is tevens het oudste orgel van Nederland te vinden. Dit orgel komt oorspronkelijk uit een kerk in Utrecht. De Koorkerk van Middelburg wordt naast missen ook voor andere doeleinden gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klassieke concerten. Wat opvalt als je door de kerk heen loopt is de grote hoeveelheid licht dat hier binnenkomt.

Het vijftiende-eeuwse stadhuis van Middelburg heeft een prominente plaats op de Markt van Middelburg. Het is gebouwd in de laatgotische stijl met een façade en gotische vensters. Het lijkt aan de buitenzijde de tand der tijd goed doorstaan te hebben maar jammer genoeg is het originele interieur tijdens een grote brand in 1940 in zijn geheel verwoest. Deze brand was het gevolg een Duits bombardement. Desalniettemin werd het gebouw bij de verkiezing van het mooiste gebouw van Nederland in 2007 maar net verslagen door het hoofdkantoor van de Gasunie in Groningen. Dit is ook niet zo verwonderlijk want het is echt een prachtig gebouw.
Het stadhuis wordt vandaag de dag nog voor enkele officiële gelegenheden gebruikt zoals trouwerijen en het ontvangen van officiële gasten. In een deel van het stadhuis is tegenwoordig de Roosevelt Academy gevestigd. Er worden met regelmaat rondleidingen in het stadhuis gehouden.

Een leuk kunstobject op de markt van Middelburg is de “Fontein”. Het kunstwerk is ontworpen door het kunstenaarsduo Emilia en Ilya Kabakov die de “Fontein” in opdracht van de gemeente Middelburg maakten. De naam fontein lijkt in eerste instantie wat vreemd gekozen voor twee stoelen die aan weerszijde van een sokkel staan met hierop een miniatuur van de markt met in het midden het stadhuis van Middelburg. In de sokkel zijn twee kijkgaten met hieronder de tekst neem een kijkje in riolering van Middelburg. Hiervoor moet je plaatsnemen op de stoel, eenmaal plaatsgenomen begint het water onderuit je stoel te stromen. Dit zorgt natuurlijk voor de nodige hilariteit bij de omstanders. Het kunstwerk zorgt bij veel kinderen voor de nodige verwarring. Want waar komt dat water toch vandaan.

De Oostkerk van Middelburg is een prachtige oude achtkantige koepelkerk uit de tweede helft van de zeventiende eeuw. De kerk werd speciaal gebouwd voor de protestante gemeenteschap van Vlissingen en wordt nog steeds door deze gemeente gebruikt. De Oostkerk is in de classicistische barokke stijl gebouwd en behoord tot de mooiste koepelkerken van Nederland. Het interieur van de Kerk is mooi maar redelijk sober. Het witte orgel is gebouwd aan het einde van de achttiende eeuw. De kerk is geheel opgetrokken uit natuursteen waardoor de kerk een statige uitstraling heeft. Op de kerk zijn opvallend veel gebeeldhouwde beenderen en skeletten terug te vinden.

Mini Mundi is een attractiepark aan de rand van Middelburg op het Zeeland entertainment Park vaak afgekort als PEZ. Mini Mundi is het voormalige miniatuur Walcheren dat is uitgebreid met een attractiepark en een binnenspeeltuin. Het vernieuwde miniatuur Walcheren kreeg hier een nieuwe plek nadat het in het watermolenpark geen bestaansrecht meer had. Met hulp van onder andere mensen van Madurodam is het park opnieuw ingericht. In het park zijn onder andere miniaturen te vinden van de Oostkerk, het stadhuis van Middelburg en het Arsenaal in Vlissingen.
Het attractiepark van Mini Mundi bestaat uit een binnen- en een buitenspeeltuin, een achtbaan, een schommelschip en nog veel meer attracties. Mini Mundi is een leuk familiepretpark dat men name geschikt is voor kleinere kinderen.

Het Zeeuws museum is gevestigd in een groot deel van de voormalige abdij van Middelburg. Het museum opende in 1972 voor het eerst zijn deuren en is sindsdien niet meer weg te denken uit de stad. In 2007 openden na een langdurige verbouwing het museum weer zijn deuren. Sindsdien is het museum helemaal up to date en voorzien van de nieuwste snufjes. In het museum is een indrukwekkende collectie Zeeuwse wandkleden te vinden en een groot deel van de collectie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen.
Tot de topstukken van het museum behoren een draakje op sterk water, een zakzonnewijzer, een kaart van Fort Zeelandia (Taiwan) uit de zeventiende eeuw en een Egyptische Mummie van een kind.

De Sint John is een coffeeshop in de Sint Janstraat tegenover de Vismarkt in het historische hart van Middelburg. Het is een coffeeshop in de ouderwetse zin van het woord. Hier worden dus geen jointjes verkocht maar diverse soorten koffie en thee. Daarnaast staat de Sint John bekend om zijn overheerlijke tosti’s en het zelfgemaakte yoghurtijs. In de zomermaanden heeft Sint John zijn terras uitgestald op de Vismarkt waar je heerlijk in de schaduw van de bomen van het heerlijke yoghurtijs kan genieten. Sinds enkele jaren zijn er op de kaart van Sint John ook verschillende bieren en wijnen verschenen.

Zoals de naam al doet vermoeden was in de Kuiperspoort vroeger het Kuipersgilde gevestigd. Het is een schitterend hofje wat je als je even niet oplet zo voorbij loopt. De Kuiperspoort is te vinden tussen de Dam en de Rouaanse Kaai. De huizen die er staan stammen hoofdzakelijk uit de tweede helft van de zestiende eeuw. In de eerste helft van de zeventiende eeuw werd het hofje door het Kuipersgilde gekocht. In de voormalige Kuiperhuizen zijn nu enkele bedrijven gevestigd waaronder de stichting kunsteducatie Walcheren waar verschillende schilder- en tekenlessen gevolgd kunnen worden.

Tijdens een rondvaart door het historische centrum van Middelburg kom je veel te weten over het rijke verleden van deze stad. Langs de route passeer je prachtige oude gebouwen en voormalige pakhuizen die het VOC verleden van Middelburg symboliseren. Een deskundige gids verteld tijdens de tocht alles over het heden en verleden van Middelburg. Je passeert tevens enkele bruggen, waarvan sommige erg laag zijn en een gerestaureerde sluis. Het opstappunt van de route is te vinden aan de kaai van de straat Achter de Houttuinen vanaf hier neemt de schipper je mee door het historische centrum van Middelburg. Voor wie liever in alle rust op grachten van Middelburg wil varen kan ook een kano of een waterfiets huren.
Vanuit Middelburg worden er ook rondvaarten over het Veerse Meer georganiseerd. Deze rondvaart zal iets meer dan drie uur in beslag nemen.

Op verschillende plekken in de stad kom je de gedichten tegen. De gedichten zijn op verschillende plekken op gevels geschilderd. Het project startte in 2009 en zal uiteindelijk uit vijfentwintig gedichten bestaan die verspreidt over de stad te lezen zijn. De gedichten gaan in hoofdzaak altijd over mensen, zee en land. De verschillende gedichten moeten uiteindelijk een gedichtenwandeling door de stad gaan vormen. De gedichten zijn een leuke versiering van de grauwe zijgevels in het centrum van Middelburg.
