Den Haag: het politieke hart van Nederland

Den Haag is de residentiestad van Nederland. Daarmee neemt het wereldwijd een bijzondere positie in, omdat doorgaans de regering van een land in de hoofdstad van dat land gevestigd is. In het geval van Nederland is Amsterdam de officiële hoofdstad van het land, maar fungeert Den Haag eigenlijk als dusdanig. In grootte is ‘s-Gravenhage, zoals Den Haag officieel heet, de derde stad van het land. Er wonen ruim 550.000 mensen in de stad. Het is de grootste direct aan de Noordzee gelegen stad van het land. Met de badplaatsen Scheveningen en Kijkduin heeft Den Haag twee belangrijke toeristische trekpleisters binnen de stadsgrenzen. Het strand trekt jaarlijks grote aantallen bezoekers naar Den Haag. Het is niet het enige dat Den Haag interessant maakt. In de stad zelf zijn tal van bezienswaardigheden te ontdekken, boeiende musea om te bezoeken en leuke plekjes om te vertoeven. Een deel van de dagjesmensen komt speciaal voor het Binnenhof naar Den haag, om te zien waar dat onze regering de beslissingen neemt waar we in ons land mee te maken hebben.

Veel van de toeristen komen voor één dag naar Den Haag. Om een dagje te winkelen, om een museum te bezoeken of om naar het pretpark te gaan. Familiepark Drievliet is al decennialang een van de Nederlandse topparken. En laten we Madurodam niet vergeten. Hier kun je bekende Nederlandse plekken, gebouwen en bezienswaardigheden zien die op een schaal van 1 op 25 nagebouwd zijn.

Wat Den Haag volgens ons zo leuk maakt, is het feit dat je hier echt voor elk wat wils hebt. De stad heeft veel verschillende gezichten. Er is voor jong en oud iets te doen en te zien. Er is strand, natuur en gave architectuur uit verschillende tijdperken te vinden. De Haagse horeca biedt een zeer gevarieerd aanbod van internationale keukens. Voor smulpapen de uitgelezen kans om eens iets anders te eten dan de bekende smaken.Overnachten in Den Haag

Wil je overnachten in Den Haag, zodat je het maximale uit je stedentrip kunt halen? Den Haag kent een zeer gevarieerd aanbod van leuke accommodaties. Denk aan sfeervolle Bed&Breakfasts waar de ‘personal touch’ hoog in het vaandel staat, comfortabele appartementen die ideaal zijn voor wie zelf wil koken en comfortabele zakenhotels, die in de weekeindes vaak een speciaal tarief hebben en daardoor gunstig zijn om te boeken voor een weekendje Den Haag.

Er zijn voor ieder budget kamers te vinden. De vraag is vooral wat jouw wensen zijn. Realiseer je bijvoorbeeld dat een kamer met uitzicht op zee prijzig kan zijn, maar dat je met de tram vanuit hartje Den Haag in 10-15 minuten op het strand kunt staan. Is de meerprijs van het uitzicht de moeite waard of niet?

Ons favoriete hotel in Den Haag is het Hilton The Hague. Dit luxe hotel van de bekende Hilton-keten is heerlijk gelegen, kent comfortabele kamers waarin het je aan niets ontbreekt en is in het weekeinde over het algemeen prima betaalbaar.

Een ander door ons zeer gewaardeerd hotel in Den Haag is het VOCO The Hague. Dit is een viersterrenhotel, dat van alle gemakken voorzien is. Het ontbreekt je aan niets. Lees deze review van VOCO The Hague maar eens voor een uitgebreid en eerlijk beeld over dit hotel. Het gave aan VOCO The Hague is dat het bijna om de hoek van het Binnenhof, de belangrijkste musea en de leukste winkelstraten van Den Haag ligt.Hofvijver

Ooit was de Hofvijver een natuurlijk duinmeer. In de loop der jaren is de Hofvijver uitgegroeid tot een rechthoekig water met een evenredige diepte en is het omringd door straten en gebouwen, zoals het bekende Binnenhof, het Torentje en het Mauritshuis. De wandelpromenade langs de Lange Vijverberg is een geliefde plek om van een bijzonder uitzicht te genieten: eerst de Hofvijver, dan de historische gebouwen en daarachter de moderne hoogbouw van Den Haag. Als het maar een beetje lekker weer is, dan zie je vooral aan het einde van de dag mensen zittend en vaak picknickend genieten van het mooie plaatje dat ze voorgeschoteld krijgen. Met wat geluk kun je een overweldigend ‘gouden uurtje’ beleven.

De Hofvijver is goed te onderscheiden op een plattegrond van Den Haag. De rechthoekige vorm in combinatie met het in het water gelegen eilandje zorgt voor een gemakkelijke herkenning op een kaart. De Hofvijver is daardoor handig om naar het centrum van Den Haag te navigeren.

Passage

In de negentiende eeuw waren winkelpassages populair binnen de grotere steden in westelijk Europa. Ook Den Haag kreeg in 1885 zijn eigen overdekte winkelgalerij. De Haagse passage is het oudste overdekte winkelcentrum van Nederland. De winkelpassage mag zich samen met de Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan en de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen in Brussel tot de mooisten van Europa rekenen. De Passage is niet alleen geliefd onder het winkelend publiek. Ook wie enigszins interesse heeft in architectuur en/of fotografie, die zal een bezoek aan de centraal in Den Haag gelegen Passage de moeite waard vinden.

Het strand van Scheveningen

Den Haag is gezegend met een kilometers lang strand, dat langs de Noordzee ligt. Langs het strand liggen twee badplaatsen: Scheveningen en Kijkduin. Op zomerse dagen is Scheveningen een van de drukste plekken in heel Nederland. Duizenden strandliefhebbers komen dan naar het Scheveningse strand om te genieten van zon, zee en strand. Deze drukte is op alle manieren te merken: op het strand zelf, op de kilometerslange boulevard, in de trams richting Scheveningen en rond de parkeermogelijkheden. Tijdens tropische weersomstandigheden staan de wegen naar het strand al vrij vroeg op de dag vol met mensen die een dagje naar het strand willen gaan om af te koelen.

Wie niet van drukte houdt, die heeft de keuze om naar het strand bij Kijkduin te gaan. Dat is over het algemeen wat minder massaal dan het strand van Scheveningen. Of bezoek het strand op een rustiger moment. Er zijn tal van dagen dat het aangenaam is om op het strand of over de boulevard te wandelen, maar dat het niet sterft van de mensen. Als je dan ook nog eens de weekeinden en de schoolvakanties weet te ontwijken, dan is het prima om te doen.

Entreetickets voor Den Haag

Wil je vooraf je entreetickets voor musea of attracties in Den Haag reserveren om op die manier de wachtrijen te vermijden en gegarandeerd toegang te krijgen? Wil je een rondleiding of fietstocht met gids maken?Wil je Madurodam bezoeken? Al dit soort bezienswaardigheden en activiteiten in Den Haag zijn boekbaar bij Tiqets; dé site voor tickets en excursies.

Louwman Museum

Zijn auto’s helemaal jouw ding? Dan is het Louwman Museum een reden om naar Den Haag te gaan. Dit automobielmuseum is binnen Nederland uniek. Het is dé plek om beeld te krijgen van de historie van de automobielindustrie. Twee generaties van de familie Louwman hebben een indrukwekkende collectie aan auto’s opgebouwd. Deze is sinds 2010 in een prachtig gebouw aan de Leidsestraatweg te bewonderen. De totale verzameling omvat bijna driehonderd auto’s uit verschillende decennia. Hier zitten een aantal unieke exemplaren tussen, zoals het prototype van een DAF 600 en de custom made Cadillac van Elvis Presley. Het Louwman Museum laat niet alleen auto’s zien. Je kunt hier antieke fietsen, verschillende auto-onderdelen, gave brandstofpompen en verschillende expressies van kunst bekijken. Sinds het museum begin deze eeuw de collectie van het inmiddels opgeheven Autotron overgenomen heeft, is er geen plek in Nederland waar je zo’n fraaie verzameling auto’s kunt bewonderen. Op maandagen zijn de deuren gesloten.

Het Malieveld

Dankzij de geregelde landelijke demonstraties behoort het Malieveld tot de bekendste plekken van Den Haag. Je zou daardoor vergeten dat dit enorme grasveld ook een uitstekende plek is voor allerlei evenementen. Denk aan muziekfestivals, spelevenementen, circussen, kermissen en nationale vieringen. Het Malieveld is onderdeel van het grotere Haagse Bos en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Als er op het Malieveld niets georganiseerd wordt, kun je hier wandelen of fietsen rond het grasveld, skaten of BMX-en in het skatepark of genieten van de lokale horeca in het paviljoen. Dit in 1941 geopende restaurant staat bekend om de Hollandse klassiekers zoals poffertjes (ze zeggen de beste van Den Haag, pannenkoeken en wafels.

Haagse bluf

De naam Haagse bluf heeft tegenwoordig drie betekenissen. De meest bekende is die van de air die bewoners van Den Haag aan kunnen nemen, waarbij het allemaal heel wat lijkt, maar het vooral lucht is. de tweede betekenis van Haagse bluf is die van een Nederlands nagerecht, dat je simpel kunt maken. Het bestaat uit stijf opgeklopt eiwit, waar suiker en bessensap aan toegevoegd is. Een inmiddels verdwenen betekenis van Haagse bluf is die van een televisieprogramma dat van 1980 tot 1985 door de VARA uitgezonden werd. Hierin stonden politieke actualiteiten centraal.

Tegenwoordig kun je Haagsche Bluf (let op de andere spelling) in het straatbeeld van Den Haag tegenkomen. Het is een klein winkelcentrum in het centrum van de stad. Kenmerkend is het binnenplein dat deels uit ouderwetse voorgevels bestaat. Het dakterras van Haagsche Bluf is populair onder inwoners en toeristen.

Chinatown

Den Haag schaarst zich in het rijtje met steden dat een eigen Chinatown heeft. Net als New York, San Francisco, Toronto en Antwerpen heeft Den Haag een etnische wijk waar zich sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw veel Chinezen vestigden. Zij vormden de nieuwe bevolkingsgroep in deze Haagse buurt die voorheen bekend stond als de Haagse Jodenbuurt. Tegenwoordig is er hier sprake van een concentratie van Chinese restaurants en winkels. De straatnaamborden in Chinatown zijn tweetalig: Nederlands en Chinees. Opvallend zijn de twee Chinese Poorten die de toegang tot Chinatown vanuit de Wagenstraat markeren. Het Chinees Nieuwjaar wordt in Chinatown uitbundig gevierd en trekt redelijk wat bezoek van buiten de stad.

Paleis Noordeinde

Midden in Den Haag staat het werkpaleis van de koning: Paleis Noordeinde. Behalve de werkvertrekken van de Koning Willem-Alexander: en Koningin Maxima, zijn hier medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis werkzaam. Paleis Noordeinde stamt uit de zestiende eeuw. De bouwstijl is Hollands classicisme. De achter het paleis gelegen Paleistuin is tegenwoordig een openbaar park. Paleis Noordeinde is slechts af en toe (deels) opengesteld voor het publiek. De belangstelling voor een bezoek is dan groot. Dankzij Google Streetview kun je wel altijd een virtueel bezoek brengen aan Paleis Noordeinde, de Koepel van Fagel, het Koninklijk Huisarchief en het Koninklijk Staldepartement.