Vlissingen: toeristische stad aan de Westerschelde

Vlissingen is een kleine stad in Zeeland, gelegen op het voormalige eiland Walcheren bij de monding van de Westerschelde in de Noordzee. Het is een oude stad die voor het eerst in de geschiedenis boekje opduikt rond het jaar 620. In deze periode was het echter niet meer dan een klein gehucht. Pas in de late middeleeuwen, als Floris de Vijfde havens wil aanleggen op Walcheren, gaat Vlissingen een rol van betekenis spelen. Sinds het begin van de veertiende eeuw heeft Vlissingen stadsrechten. Door de eeuwen heen is Vlissingen vaak in buitenlandse handen geweest. Zo hebben de Spanjaarden, de Engelsen en de Fransen het voor het zeggen gehad in deze Zeeuwse stad. Bij een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van het historische centrum van Vlissingen verloren gegaan. De stad is altijd economisch afhankelijk geweest van zijn havens en het loodswezen. Nog steeds vormt de haven van Vlissingen één van de belangrijkste inkomensbronnen. Naast de havens is het toerisme van groot belang voor de stad. Al in de negentiende eeuw werden de eerste hotels gebouwd in de stad en sindsdien zijn de toeristen niet meer weg te denken uit Vlissingen. In de zomermaanden komen verassend veel Duitse toeristen naar de stad toe.



Michiel de Ruyter

Michiel de Ruyter is één van de bekendste zeehelden Uit de vaderlandse geschiedenis. Hij wordt op de boulevard van Vlissingen op het keizersbolwerk geëerd met een standbeeld. Dit beeld werd in 1841 in Vlissingen onthuld. Maar ook op andere plekken ter wereld zijn standbeelden te vinden van deze zeeheld. De bijzonderste plek is misschien wel de Hongaarse stad Debrecen. Er is zelfs een planetoïde vernoemd naar de Ruyter en hij was vroeger te vinden op het biljet van 100 gulden. Deze beroemdheid dank Michiel de Ruyter aan zijn vele overwinningen die hij tijdens de verschillende zeeslagen waar hij aan meedeed behaalde. Hij speelde een grote rol tijdens de drie Engels-Nederlandse oorlogen en vocht tegen de piraten in de Oostzee. Daarnaast was hij een vervend walvisvaarder. Vanaf het Keizersbolwerk in Vlissingen kijk het beeld  van Michiel de Ruyter nog steeds over de Westerschelde. Het standbeeld stelt de Ruyter voor op zijn schip met in zijn rug het stuurwiel en met in zijn hand een verrekijker. Oorspronkelijk stond het beeld op het de Ruyterplein maar sinds het einde van de negentiende eeuw is het beeld op zijn huidige plaats te vinden.



Zeeuws maritiem muZEEum

In het historische centrum van Vlissingen uitkijkend over de jachthaven van Vlissingen ligt het Zeeuws maritiem muZeeum.  Dit museum is voortgekomen uit het Stedelijk museum Vlissingen. Het museum is gevestigd in enkele panden uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw en een nieuw gedeelte dat in de eenentwintigste eeuw is gebouwd. Het museum is gedeeltelijk in te Lampsinshuis gevestigd een vroeger stadspaleis van Vlissingen. In het museum zijn verschillende collecties te vinden. De belangrijkste collecties hebben te maken met het maritieme verleden van de stad. Daarnaast is er een uitgebreide collectie over het verleden van Vlissingen te vinden. De maritieme collectie bestaat onder andere uit portretten van Michiel de Ruyter, scheepsmodellen en voorwerpen afkomstig van VOC-schepen. Het museum is dagelijks geopend behalve op maandagen in de winterperiode.

Boulevard

De Boulevard van Vlissingen is één van de belangrijkste attracties van de stad. Ieder jaar komen tienduizenden toeristen naar Vlissingen toe om het fantastische uitzicht met eigen ogen te aanschouwen. De Boulevard van Vlissingen in onderverdeeld in drie delen die allemaal vernoemd zijn naar vroeger zeehelden. Zo heb je de Evertsen Boulevard, de Bankert Boulevard en de Ruyter Boulevard. Al lopend over deze drie Boulevards kom je allerlei prachtige kunstwerken tegen zoals het standbeeld van Michiel de Ruyter aan het begin van de boulevard. Andere kunstwerken die je hier tegenkomt zijn het beeld van Frans Naerebout, de Zeevaart scholier, het koopvaardijmonument, een beeld van een man die een sigaret op wil steken, de levensboom en de Open Zuil. De kunst alleen al is een rede om een wandeling te maken over de Boulevard. Aan de Boulevard zijn tal van horecagelegenheden te vinden waarvan een aantal terrassen hebben direct aan het strand. In de vroegere gevangentoren is tegenwoordig ook een restaurant gevestigd.

Sint-Jacobskerk

De Sint Jacobskerk van Vlissingen is een kruising tussen een basiliek en een hallenkerk. De oudste delen van de kerk zoals de toren en het lage hoor stammen uit de eerste helft van de veertiende eeuw. Sinds de bevrijding van Vlissingen in 1572 wordt de Sint Jacobskerk gebruikt voor protestantse diensten. In de vorige eeuw liep de kerk tweemaal grote beschadigingen op eenmaal tijdens een grote brand in 1911 en ook tijdens de bombardementen in de Tweede Wereld oorlog. Tijdens de watersnoodramp van 1953 kwam de kerk voor een groot deel onder water te staan. In deze kerk is de beroemdste inwoner van Vlissingen; Michiel de Ruyter gedoopt en getrouwd. De kerk wordt naast protestantse erediensten ook gebruikt voor concerten en andere optredens.

Mens, weer, wind

Dit prachtige standbeeld is te vinden in het Bellamypark in Vlissingen uitkijkend op het monumentale pand „Den gouden Nagel” . In dit pand zat vroeger het Stedelijk museum van Vlissingen gevestigd. Sammy zoals het beeld door veel inwoners van Vlissingen genoemd wordt is hier nog een overblijfsel van. De bijnaam Sammy dank het beeld aan zijn omhoog kijkende blik dat veel gelijkenissen vertoond met de hoofdpersoon uit het lied „Sammy” van Ramses Shaffy. Het beeld is in 1983 gemaakt door de kunstenaar Herman Bisschop. Van deze kunstenaar zijn meerdere beelden in Vlissingen te vinden. Het beeld is onderdeel van de kunstroute in Vlissingen.

Stranden

Er liggen bij Vlissingen twee prachtige stranden. Als eerste het Badstrand voor de boulevard Evertsen en het Nollestrand net aan de andere zijde van het Nollehoofd voorbij het windorgel. Wat verder weg bij Vlissingen zijn natuurlijk nog genoeg andere stranden te vinden. Het Badstrand is misschien wel het bekendste strand van Vlissingen zijn ligging voor de boulevard zorgt ervoor dat het strand het gehele jaar gevuld is met mensen. In de zomer komen de zonaanbidders aan hun trekken en in de wintermaanden kun je hier heerlijke strandwandelingen maken met of zonder hond. Het bijzondere van dit strand is dat het anders dan alle andere stranden niet tweemaal per dag onder water loopt.
Het Nollestrand is iets meer van het zicht onttrokken en kun je dus heerlijk in alle rust van de zon, de zee en het strand genieten. Een unieke ervaring op het Nollestrand zijn de strandhuisjes. In deze strandhuisjes kun je in de zomermaanden de nacht doorbrengen.
In de wintermaanden zijn op beide stranden honden toegelaten en in de zomermaanden is er een bewaakte EHBO-post te vinden. Als je met de auto naar het strand komt zijn er in en rond Vlissingen genoeg plaatsen te vinnen waar je de auto kan parkeren. Dit is in zo goed als alle gevallen betaald parkeren.

Bellamypark

Het Bellamypark is ontstaan in het begin van de vorige eeuw nadat de Koopmanshaven werd gedempt. Het park is vernoemd naar de dichter Jacobus Bellamy die in Vlissingen geboren is. Het geboortehuis van deze populaire Nederlandse dichter is nog steeds te vinden aan het Bellamypark. Het Bellamypark is al vele jaren het hart van het uitgaansleven van Vlissingen. In de zomermaanden staat het park vol met gezellige terrassen en in de avonduren stromen de cafés vol met studenten. Het park is ook ieder jaar weer het toneel voor veel van de festivals en evenementen die in Vlissingen gehouden worden. De bekendste evenementen die hier georganiseerd worden zijn de jaarlijkse kermis en en het bevrijdingsfestival. Aan het Bellamypark is tevens de reptielenzoo Iguana te vinden.

Frans Naerebout

Op de boulevard van Vlissingen staat een standbeeld van Frans Naerebout. Dit was een beroemde loods aan het einde van de achttiende en het begin van de negentiende eeuw. Hij dank zijn bekendheid en zijn standbeeld in Vlissingen aan het feit dat hij met verschillende reddingsacties vele tientallen mensen het leven heeft gered. Zijn belangrijkste reddingsactie heeft te maken met het schip Woestduyn dat verloren dreigde te gaan tijdens een storm. Dankzij Frans Naerebout werden het overgrote deel van de bemanning gered. Het standbeeld van Frans Naerebout werd in 1952 onthuld op het Bellamypark maar is tegenwoordig te vinden op het bolwerk “de Leugenaar” op de boulevard van Vlissingen. Naerebout wordt genoemd in het Zeeuws volkslied.

Michiel de Ruyterhaven

In het centrum van Vlissingen zo goed als aan het Bellamypark ligt een van de twee  jachthavens van Vlissingen. De andere jachthaven de Schelde is te vinden aan de binnenhaven van Vlissingen. De Michiel de Ruyterhaven ligt op de plaats war vroeger de oude vissershaven van Vlissingen te vinden was. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is deze haven ingericht als vissershaven. De jachthaven ligt midden in het centrum van Vlissingen. Dit is met name tijdens een van de festivals en evenementen in de stad een leuke bijkomstigheid. Wil je in deze haven verblijven dan moet je in veel gevallen van te voren reserveren aangezien er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat al te grote zeiljachten hier niet kunnen verblijven in verband met de diepgang.

Gevangentoren

De Gevangentoren op de boulevard van Vlissingen is een overblijfsel van de Westpoort. Deze Westpoort werd aan het einde van de zestiende eeuw gebouwd en bestond uit twee torens met daartussen een poort. Deze stadspoort verloor al in de zestiende eeuw zijn originele functie met de komst van de Middelburgsche poort vanaf het begin van de zeventiende eeuw ging de Westpoort als gevangenis dienen. De tweede toren en de poort zijn tijdens gevechten tussen Napoleon en de Engelsen zo zwaar beschadigd geraakt dat deze gesloopt moesten worden. De tweede toren die nu bekend staat als de Gevangentoren werd aan het eind van de negentiende eeuw nog maar net van de sloop gered omdat hij volgens sommige in de weg stond op de boulevard. In de Gevangentoren is tegenwoordig een restaurant gevestigd vanaf het terras van dit restaurant heb je een prachtig uitzicht over het strand van Vlissingen en de Westerschelde.

Station van Vlissingen

Het station van Vlissingen is anders dan in veel grote steden niet in het centrum van de stad te vinden maar in de veerhaven van de Westerschelde. Om vanuit het station naar het centrum van Vlissingen te komen moet je nog een stevige wandeling maken of de bus pakken. Je kunt echter vanuit het station zo overstappen op de veerboot naar Breskens. Het station Vlissingen is het eindstation van de lijn Roosendaal-Vlissingen. Het eerste stationsgebouw werd hier in 1872 gebouwd en werd twintig jaar later al vervangen door een groter station in neorenaissance stijl. Enkele jaren later gebeurde er een groot ongeluk waarbij een stoomtrein niet kon stoppen en de stationsrestauratie binnenreed. Tijdens bombardementen in 1944 werd het station onherstelbaar beschadigd waarna in 1950 het huidige station werd gebouwd.Het station van Vlissingen is gebouwd in de neo-barokke stijl.

De Bruid


De Bruid is een beeld van Herman Bisschop op de Oranjedijk in Vlissingen. Het is een beeld van een vissersvrouw die uitkijkt over de Westerschelde hopend dat haar man terug zal keren van de zee. Het beeld staat in de stad bekend als de Vissersvrouw. Het beeld heeft tot 2005 op de Nieuwendijk gestaan maar staat tegenwoordig op de Oranjedijk ook wel de Groene boulevard genoemd. Het is een mooi beeld dat door zijn plaats op de oranjedijk erg fotogeniek is. Vooral de foto’s met het Keizersbolwerk op de achtergrond zijn erg mooi. Het beeld is onderdeel van de kunstroute in Vlissingen.

Bootjes kijken

De vaargeul die naar de haven van Vlissingen leidt ligt niet ver uit de kust van Vlissingen vandaan. Hierdoor is de boulevard van Vlissingen de plek bij uitstek om bootjes en boten te kijken. Heerlijk relax zittend op een bankje of lopend over het strand heb je een prachtig uitzicht op de voorbij varende zeeschepen. Voor wie nog een beter zicht op de boten wil hebben kan gebruik maken van één van de verrekijkers die te vinden zijn op de boulevard van Vlissingen. In de zomermaanden zorgen deze voorbijvarende schepen voor een natuurlijk golfslag bad in de zee. Dit zorgt voor het nodige plezier bij kinderen en hun ouders.

Film by the Sea


Het film en literatuur festival „Film by the Sea” is een belangrijk filmfestival in Nederland. Naast de vele premières die tijdens die festival plaatsvinden wordt er ook veel aandacht besteed educatie en workshops die indirect weer met deze films te maken hebben. Een belangrijk onderdeel van „Film by the Sea” is de Dioraphte Film- en Literatuurcompetitie hierbij wordt een prijs uitgereikt voor de beste boekverfilming. Het festival wordt jaarlijks in de maand september georganiseerd. Naast het jaarlijkse festival vertoont de stichting het gehele jaar films in de plaatsen Vlissingen en Terneuzen. Dit zijn hoofdzakelijk buitenlandse en Art House films.

Belgische Loodshuizen

De vier Belgische loodshuizen van Vlissingen zijn te vinden aan de spuistraat. Deze prachtige jugendstilpanden zijn gebouwd in 1910 in opdracht van het Belgische loodswezen. De panden werden ontworpen door de Antwerpse architect P.F. Smagge.  De huizen zijn vernoemd naar de kinderen van de loodsen die er op dat moment woonden. Je hebt Villa Louise, Villa Maria, Villa Blanche en Villa Yvonne.  Voor de huizen is tegenwoordig de ingang van de parkeergarage op het spuiplein. In villa Louise is een Bed en Breakfast gevestigd genaamd Bed by the Sea. De panden zijn recentelijk in zijn geheel hersteld in de oorspronkelijke jugendstilstijl  en art-nouveastijl .

’t Smoske

’t Smoske is al jarenlang een begrip onder studenten van de HZ en inwoners van Vlissingen. Je kunt hier de lekkerste belegde broodjes met of zonder smos van Vlissingen halen. ’t Smoske is al vele jaren te vinden op de boulevard van Vlissingen. Je kunt dus kiezen of je het broodje op eet in ’t Smoske of op een bankje uitkijkend over de Westerschelde. Sinds enige tijd heft ’t Smoske een tweede vestiging geopend op de kenniswerf in Vlissingen ongeveer recht tegenover de HZ. Voor wie op Walcheren woont en geen zin heeft om de deur uit te gaan kan gebruik maken van de bezorg dienst van ’t Smoske.

Reptielenzoo Iguana

De reptielenzoo Iguana is één van de grootste indoor reptielen dierentuinen ter wereld en de grootste van Europa. Deze indoor dierentuin is opgericht in 1981. De dieren die in het reptielenhuis te vinden zijn komen hoofdzakelijk uit de havens van Vlissingen of zijn naar Iguana gebracht door mensen die niet meer voor hun reptiel konden of wilden zorgen. Het reptielenhuis bestaat uit een subtropische serre met daaromheen vijf grote gebouwen. In deze gebouwen zijn ongeveer vijfhonderd verschillende soorten reptielen, insecten en andere soortelijke beesten te vinden. De grootste bewoner van Iguana is een vijfentwintig meter lange netpython. Iguana is het gehele jaar geopend alleen verschillen de openingstijden per seizoen. Wie Iguana bezoekt moet wel voorbereidt zijn op de penetrante geur die er in de verschillende gebouwen hangt.

Veer Vlissingen-Breskens

Vroeger was het Veer Vlissingen-Breskens samen met het Veer Kruiningen-Perkpolder de enige manier voor bewoners van Zeeuws-Vlaanderen om de andere delen van Zeeland te bezoeken. Hiermee is met de komst van de Westerscheldetunnel verandering in gekomen. Tegenwoordig is alleen nog het veer Vlissingen-Breskens in gebruik en dat dan alleen nog maar voor fietsers en voetgangers. De veerdienst vaart dagelijks vanaf acht uur s’morgens tot tien uur s’avonds. Deze veerdienst wordt voornamelijk gebruikt voor het woonwerkverkeer tussen Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren maar is in de zomermaanden ook erg populair bij de toeristen. Vroeger stonden deze veerdiensten bekend om hun slappe bakken koffie en hun kleffe broodjes kroket dit is helaas met  de komst van de nieuwe veerboten verdwenen. Wel is er een cafetaria te vinnen bij de opstap plaats in Vlissingen.

Oranjemolen

De Oranjemolen van Vlissingen is een voormalige pelmolen die tegenwoordig als korenmolen in gebruik is. Hij staat op de Oranjedijk die ook wel bekend staat als de Groene boulevard. Het is de enige molen in Vlissingen van de oorspronkelijk drieëntwintig die nog in tact is. De Oranjemolen is een stellingmolen die aan het einde van de zeventiende eeuw voor het eerst genoemd wordt. De ligging van de molen is uniek, het is namelijk de enige molen in Nederland die zo dicht bij de zee staat. Dit gegeven heeft in her verleden er met regelmaat voor gezorgd dat de molen beschadigd raakte tijdens gevechten op zee. Niet ver van de Oranjemolen landden in 1944 de geallieerden in Vlissingen.
De molen is nog steeds in gebruik, er zijn meerdere  vrijwilligers actief die de molen draaiende houden. Vanuit het Zeeuws maritiem muZEEum worden er met regelmaat rondleidingen gegeven in de molen.

Fontein ter nagedachtenis aan Betje Wolff en Aagje Deken

In het Bellamypark in Vlissingen staat een fontein ter nagedachtenis aan Betje Wolff en Aagje Deken. Deze fontein werd oorspronkelijk in 1884 geplaatst op het Betje Wolffplein maar werd al in het begin van de twintigste eeuw verplaatst naar het Bellamypark. In dit park heeft het meerdere plaatsen gehad. Na de laatste reconstructie van het park is de fontein in zijn geheel gerestaureerd en te vinden op de kop van het park. De fontein dient ter nagedachtenis aan de schrijfsters Betje Wolff en Aagje Deken. Deze twee schrijfsters danken hun bekendheid aan de briefroman “Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart” uit 1782.

Haven van Vlissingen

Al in de dertiende eeuw was de haven van Vlissingen een populaire aanlegplaats en stond de stad bekend als een drukke handelsstad. In de zestiende eeuw groeide de haven verder door en in de negentiende eeuw met de aanleg van het Kanaal van Walcheren werd de haven van Vlissingen langzaamaan één van de belangrijkste haven van Nederland. Na de Tweede Wereldoorlog werd de haven Vlissingen-Oost aangelegd waarna de haven nog verder doorgroeide. Sinds 1998 heeft de haven van Vlissingen een samenwerking verband met de haven van Terneuzen. Deze twee havens staan samen bekend als de Haven van Zeeland ook wel de Zeeland Seaports genoemd. Waar vroeger de VOC-schepen uit de west bij Vlissingen aanlegden zijn tegenwoordig grote containerschepen te vinden.

Winkelen in Vlissingen

Het winkelcentrum van Vlissingen bestaat uit twee delen het oude historische deel van de stad waar voornamelijk leuke gezellige kleine winkeltjes te vinden zijn. Daarnaast is er een moderner deel waar voornamelijk de grote winkelketens te vinden zijn. De bekendste en populairste winkelstraten van Vlissingen zijn de Lange Zelke, het Scheldeplein, de Walstraat, de St Jacobstraat en de Fonteyne. De Lange Zelke is een overdekte winkelstraat. Er zijn in het centrum van Vlissingen twee grote parkeergarages te vinden en meerdere kleine parkeerterreinen waar je betaald je auto kan parkeren. Iedere vrijdag wordt in Vlissingen een grote weekmarkt georganiseerd. Deze markt is te vinden op het scheldeplein en de straten daaromheen. Iedere zaterdag wordt er op dezelfde plaats een kleine versmarkt gehouden. Iedere laatste zondag van de maand is het koopzondag in Vlissingen.