Michiel de Ruyter is één van de bekendste zeehelden Uit de vaderlandse geschiedenis. Hij wordt op de boulevard van Vlissingen op het keizersbolwerk geëerd met een standbeeld. Dit beeld werd in 1841 in Vlissingen onthuld. Maar ook op andere plekken ter wereld zijn standbeelden te vinden van deze zeeheld. De bijzonderste plek is misschien wel de Hongaarse stad Debrecen. Er is zelfs een planetoïde vernoemd naar de Ruyter en hij was vroeger te vinden op het biljet van 100 gulden. Deze beroemdheid dank Michiel de Ruyter aan zijn vele overwinningen die hij tijdens de verschillende zeeslagen waar hij aan meedeed behaalde. Hij speelde een grote rol tijdens de drie Engels-Nederlandse oorlogen en vocht tegen de piraten in de Oostzee. Daarnaast was hij een vervend walvisvaarder. Vanaf het Keizersbolwerk in Vlissingen kijk het beeld van Michiel de Ruyter nog steeds over de Westerschelde. Het standbeeld stelt de Ruyter voor op zijn schip met in zijn rug het stuurwiel en met in zijn hand een verrekijker. Oorspronkelijk stond het beeld op het de Ruyterplein maar sinds het einde van de negentiende eeuw is het beeld op zijn huidige plaats te vinden.

In het historische centrum van Vlissingen uitkijkend over de jachthaven van Vlissingen ligt het Zeeuws maritiem muZeeum. Dit museum is voortgekomen uit het Stedelijk museum Vlissingen. Het museum is gevestigd in enkele panden uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw en een nieuw gedeelte dat in de eenentwintigste eeuw is gebouwd. Het museum is gedeeltelijk in te Lampsinshuis gevestigd een vroeger stadspaleis van Vlissingen. In het museum zijn verschillende collecties te vinden. De belangrijkste collecties hebben te maken met het maritieme verleden van de stad. Daarnaast is er een uitgebreide collectie over het verleden van Vlissingen te vinden. De maritieme collectie bestaat onder andere uit portretten van Michiel de Ruyter, scheepsmodellen en voorwerpen afkomstig van VOC-schepen. Het museum is dagelijks geopend behalve op maandagen in de winterperiode.

De Boulevard van Vlissingen is één van de belangrijkste attracties van de stad. Ieder jaar komen tienduizenden toeristen naar Vlissingen toe om het fantastische uitzicht met eigen ogen te aanschouwen. De Boulevard van Vlissingen in onderverdeeld in drie delen die allemaal vernoemd zijn naar vroeger zeehelden. Zo heb je de Evertsen Boulevard, de Bankert Boulevard en de Ruyter Boulevard. Al lopend over deze drie Boulevards kom je allerlei prachtige kunstwerken tegen zoals het standbeeld van Michiel de Ruyter aan het begin van de boulevard. Andere kunstwerken die je hier tegenkomt zijn het beeld van Frans Naerebout, de Zeevaart scholier, het koopvaardijmonument, een beeld van een man die een sigaret op wil steken, de levensboom en de Open Zuil. De kunst alleen al is een rede om een wandeling te maken over de Boulevard. Aan de Boulevard zijn tal van horecagelegenheden te vinden waarvan een aantal terrassen hebben direct aan het strand. In de vroegere gevangentoren is tegenwoordig ook een restaurant gevestigd.

De Sint Jacobskerk van Vlissingen is een kruising tussen een basiliek en een hallenkerk. De oudste delen van de kerk zoals de toren en het lage hoor stammen uit de eerste helft van de veertiende eeuw. Sinds de bevrijding van Vlissingen in 1572 wordt de Sint Jacobskerk gebruikt voor protestantse diensten. In de vorige eeuw liep de kerk tweemaal grote beschadigingen op eenmaal tijdens een grote brand in 1911 en ook tijdens de bombardementen in de Tweede Wereld oorlog. Tijdens de watersnoodramp van 1953 kwam de kerk voor een groot deel onder water te staan. In deze kerk is de beroemdste inwoner van Vlissingen; Michiel de Ruyter gedoopt en getrouwd. De kerk wordt naast protestantse erediensten ook gebruikt voor concerten en andere optredens.

Dit prachtige standbeeld is te vinden in het Bellamypark in Vlissingen uitkijkend op het monumentale pand „Den gouden Nagel” . In dit pand zat vroeger het Stedelijk museum van Vlissingen gevestigd. Sammy zoals het beeld door veel inwoners van Vlissingen genoemd wordt is hier nog een overblijfsel van. De bijnaam Sammy dank het beeld aan zijn omhoog kijkende blik dat veel gelijkenissen vertoond met de hoofdpersoon uit het lied „Sammy” van Ramses Shaffy. Het beeld is in 1983 gemaakt door de kunstenaar Herman Bisschop. Van deze kunstenaar zijn meerdere beelden in Vlissingen te vinden. Het beeld is onderdeel van de kunstroute in Vlissingen.

Er liggen bij Vlissingen twee prachtige stranden. Als eerste het Badstrand voor de boulevard Evertsen en het Nollestrand net aan de andere zijde van het Nollehoofd voorbij het windorgel. Wat verder weg bij Vlissingen zijn natuurlijk nog genoeg andere stranden te vinden. Het Badstrand is misschien wel het bekendste strand van Vlissingen zijn ligging voor de boulevard zorgt ervoor dat het strand het gehele jaar gevuld is met mensen. In de zomer komen de zonaanbidders aan hun trekken en in de wintermaanden kun je hier heerlijke strandwandelingen maken met of zonder hond. Het bijzondere van dit strand is dat het anders dan alle andere stranden niet tweemaal per dag onder water loopt.
Het Nollestrand is iets meer van het zicht onttrokken en kun je dus heerlijk in alle rust van de zon, de zee en het strand genieten. Een unieke ervaring op het Nollestrand zijn de strandhuisjes. In deze strandhuisjes kun je in de zomermaanden de nacht doorbrengen.
In de wintermaanden zijn op beide stranden honden toegelaten en in de zomermaanden is er een bewaakte EHBO-post te vinden. Als je met de auto naar het strand komt zijn er in en rond Vlissingen genoeg plaatsen te vinnen waar je de auto kan parkeren. Dit is in zo goed als alle gevallen betaald parkeren.

Het Bellamypark is ontstaan in het begin van de vorige eeuw nadat de Koopmanshaven werd gedempt. Het park is vernoemd naar de dichter Jacobus Bellamy die in Vlissingen geboren is. Het geboortehuis van deze populaire Nederlandse dichter is nog steeds te vinden aan het Bellamypark. Het Bellamypark is al vele jaren het hart van het uitgaansleven van Vlissingen. In de zomermaanden staat het park vol met gezellige terrassen en in de avonduren stromen de cafés vol met studenten. Het park is ook ieder jaar weer het toneel voor veel van de festivals en evenementen die in Vlissingen gehouden worden. De bekendste evenementen die hier georganiseerd worden zijn de jaarlijkse kermis en en het bevrijdingsfestival. Aan het Bellamypark is tevens de reptielenzoo Iguana te vinden.

Op de boulevard van Vlissingen staat een standbeeld van Frans Naerebout. Dit was een beroemde loods aan het einde van de achttiende en het begin van de negentiende eeuw. Hij dank zijn bekendheid en zijn standbeeld in Vlissingen aan het feit dat hij met verschillende reddingsacties vele tientallen mensen het leven heeft gered. Zijn belangrijkste reddingsactie heeft te maken met het schip Woestduyn dat verloren dreigde te gaan tijdens een storm. Dankzij Frans Naerebout werden het overgrote deel van de bemanning gered. Het standbeeld van Frans Naerebout werd in 1952 onthuld op het Bellamypark maar is tegenwoordig te vinden op het bolwerk “de Leugenaar” op de boulevard van Vlissingen. Naerebout wordt genoemd in het Zeeuws volkslied.

In het centrum van Vlissingen zo goed als aan het Bellamypark ligt een van de twee jachthavens van Vlissingen. De andere jachthaven de Schelde is te vinden aan de binnenhaven van Vlissingen. De Michiel de Ruyterhaven ligt op de plaats war vroeger de oude vissershaven van Vlissingen te vinden was. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is deze haven ingericht als vissershaven. De jachthaven ligt midden in het centrum van Vlissingen. Dit is met name tijdens een van de festivals en evenementen in de stad een leuke bijkomstigheid. Wil je in deze haven verblijven dan moet je in veel gevallen van te voren reserveren aangezien er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat al te grote zeiljachten hier niet kunnen verblijven in verband met de diepgang.

De Gevangentoren op de boulevard van Vlissingen is een overblijfsel van de Westpoort. Deze Westpoort werd aan het einde van de zestiende eeuw gebouwd en bestond uit twee torens met daartussen een poort. Deze stadspoort verloor al in de zestiende eeuw zijn originele functie met de komst van de Middelburgsche poort vanaf het begin van de zeventiende eeuw ging de Westpoort als gevangenis dienen. De tweede toren en de poort zijn tijdens gevechten tussen Napoleon en de Engelsen zo zwaar beschadigd geraakt dat deze gesloopt moesten worden. De tweede toren die nu bekend staat als de Gevangentoren werd aan het eind van de negentiende eeuw nog maar net van de sloop gered omdat hij volgens sommige in de weg stond op de boulevard. In de Gevangentoren is tegenwoordig een restaurant gevestigd vanaf het terras van dit restaurant heb je een prachtig uitzicht over het strand van Vlissingen en de Westerschelde.

Het station van Vlissingen is anders dan in veel grote steden niet in het centrum van de stad te vinden maar in de veerhaven van de Westerschelde. Om vanuit het station naar het centrum van Vlissingen te komen moet je nog een stevige wandeling maken of de bus pakken. Je kunt echter vanuit het station zo overstappen op de veerboot naar Breskens. Het station Vlissingen is het eindstation van de lijn Roosendaal-Vlissingen. Het eerste stationsgebouw werd hier in 1872 gebouwd en werd twintig jaar later al vervangen door een groter station in neorenaissance stijl. Enkele jaren later gebeurde er een groot ongeluk waarbij een stoomtrein niet kon stoppen en de stationsrestauratie binnenreed. Tijdens bombardementen in 1944 werd het station onherstelbaar beschadigd waarna in 1950 het huidige station werd gebouwd.Het station van Vlissingen is gebouwd in de neo-barokke stijl.
