Place Jacques-Cartier

Als er een stukje is in Montréal dat je bijna doet denken dat je in Parijs of een andere Franse stad bent dan is het Place Jacques-Cartier wel. Dit plein mag je een beetje als het hart van het historische deel van Montréal beschouwen. Hier vind je stalletjes met lekkers en terrassen zoals je ze in Frankrijk ook aantreft. De bouwstijl van de panden aan Place Jacques-Cartier doen ook eerder Frans dan Canadees aan. Het plein is overigens niet altijd een plein geweest. Ooit stond hier Château Vaudreui. Dit gebouw werd tussen 1723 en 1726 gebouwd voor Philippe de Rigaud Vaudreuil. In 1803 werd het chateau geheel door brand vernietigd. Een groep investeerders onder leiding van Joseph Périnault kocht het land op. Vervolgens gaven ze een strook land aan de overheid met als voorwaarde dat het gebruikt zou worden voor publieke markten. Het marktplein dat ontstond kreeg dan ook oorspronkelijk de naam New Market Place. In 1847 werd de naam veranderd in Place Jacques-Cartier. De motivatie om een stuk land weg te geven was puur vanuit eigenbelang. De investeerders bouwden rondom het plein gebouwen die waardevoller zouden worden door de markt. Het werd hierdoor een heuse A-locatie binnen Montréal.

Place Jacques-Cartier is autovrij, wat de sfeer ten goede komt. In de kerstperiode is het plein versierd met verlichte kerstbomen. Er staat één permanent monument op het plein: Nelson’s Column. Deze pilaar is in 1809 weggezet ter ere van de Britse vice-admiraal Horatio Nelson, na zijn dood tijdens de beroemde Slag bij Trafalgar. Het is de op één na oudste Nelson’s Column ter wereld. De oudste staat in Glasgow. Het is overigens wel het oudste monument van de stad Montréal en tevens het oudste oorlogsmonument in heel Canada.

Tags bij dit artikel:


Montréal

Dit artikel is onderdeel van een pagina over Montréal op steden.net, waar je veel informatie en tips kunt vinden over Montréal.
> Montréal tips en informatie
Alles over Montréal