Verviers: oude industriestad in de Ardennen

Verviers is een middelgrote stad in de provincie Luik in de Belgische Ardennen. Het is een oude stad die ten tijde van de industriële revolutie in België floreerde. Dit hoofdzakelijk door de laken en textielindustrie. Het was door een toevallige ontmoeting van een wolhandelaar en de een machinebouwer dat de lakenindustrie in Verviers op gang kwam. De industriële revolutie kwam hier in het begin van de negentiende eeuw op gang. Het was hiermee de eerste stad op het Europese continent die het voorbeeld van Engeland volgde. Nadat in Verviers een aantal fabrieken waren gebouwd volgde de rest van Europa snel met als eerste de stad Luik. Tijdens deze periode van relatieve rijkdom is de stad uitgegroeid tot één van de mooiste en rijkste steden van Wallonië. Hiervan is jammer genoeg niet heel veel meer zichtbaar. Al doet de stad zijn uiterste best om de schatten uit het verleden weer te laten schijnen. Als je nu door de stad loopt valt het vooral op dat grote delen van de stad redelijk onderkomen zijn en een fikse opknapbeurt nodig hebben. Andere delen van de stad hebben deze opknapbeurt al gehad en stralen weer een beetje de oude grandeur van de stad uit. Verviers is momenteel een stad die nog gemeden wordt door de meeste toeristen in dit gebied . Hier zal de komende jaren zeker verandering inkomen.



Gemeentehuis van Verviers

Het gemeentehuis van Verviers is gebouwd in de Lodewijk de XIV stijl aan het einde van de achttiende eeuw. Het stadhuis  kan gezien worden als het mooiste gebouw van de stad. Het staat midden op de Grote Markt van Verviers. Voor het stadhuis staat een vier meter perron die tegelijkertijd ook een fontein is. Bovenop de gevel staat de spreuk “Publicité, sauvegarde du peuple”. Deze spreuk werd na de onafhankelijkheid van België door de toenmalige burgemeester op de gevel geplaatst. Om aan te geven dat in het vervolg de gemeenteraadsvergaderingen openbaar zouden zijn. Het stadhuis van Verviers is slechts beperkt te bezoeken. Het stadhuis van Verviers wordt in veel boeken beschreven en is al sinds 1934 een beschermd rijksmonument.



Fonteinenwandeltocht

De stad Verviers noem zichzelf wel de Waalse waterhoofdstad. Dit is niet zo gek met het stuwmeer van Gileppe en de Weserstuwdam in de buurt en de ligging van de stad aan de Vesder. Deze rivier en de twee dammen hebben ervoor gezorgd dat de textielindustrie in de stad één van de belangrijkste van het land was. Als eerbetoon aan het water heeft de stad Vervier meerdere fonteinen en andere watergerelateerde monumenten in de stad gebouwd. Langs deze monumenten loopt een wandeling. Deze wandeling is gratis te verkrijgen bij de plaatselijk office du tourisme dat toepasselijk zich in het”huis van het Water bevindt. In totaal kom je tijdens de wandeling ongeveer vijftien watergerelateerde monumenten tegen. De eerste staat tegenover het “Huis van het water”deze heeft als bijnaam de “Tuitjes” als je ze ziet snap je waarom. Als je de wandeling vervolgt ga je richting het oude centrum van de stad en richting het station. Hier kom je onder andere een waterrad en een danseresje tegen. De verschillende fonteinen zijn gebouwd in verschillende tijden en periodes hierdoor is het een leuke afwisselde wandeling in het centrum van Verviers. Onderweg kom je zo goed als alle hoogtepunten van de stad tegen. De wandeling is ongeveer vier kilometer lang en zal ongeveer twee uur in beslag nemen.

Vesder

De Vesder is een zestig kilometer lange rivier die onder andere door Verviers stroomt. De Vesder ontspringt in de Hoge Venen onder de Weser. Na een korte uitsap naar Duitsland stroomt de rivier richting België waar hij de Weserstuwdam tegenkomt. Dit is het grootste drinkwaterbasis van België. Hierna stroomt de rivier verder richting de plaatsen Limbourg en Verviers. De stad Verviers heeft zijn rijkdom mede te danken aan de Vesder die het de stad mogelijk maakte om één van de belangrijkste steden in de textielindustrie te maken. De rivier stroomt uiteindelijk in de Ourthe die na enkele kilometers weer samenkomt met de Maas.

Perron of Perroen

Een perroen is een hardstenen zuil met daarop een bol in de vorm van een pijnappel. De bekendste perroen is te vinden in de stad Luik. Dit is gelijk ook de grootste perroen van België. De andere perron staan in de voormalige goede steden. Dit zijn steden die onder het prinsbisdom van Luik vielen. Perrons zijn voornamelijk in België te vinden maar ook in het Nederlandse Maastricht staat een perron. De perron van Verviers is een kleine perron van ongeveer vier meter hoog die gelijkertijd dienst doet als fontein. De pijnappel en andere delen van deze perron zijn goud geverfd. Hij is te vinden tegenover het stadhuis van Verviers. Foutief wordt op sommige websites beweerd dat de “Fontein van David” in het centrum van Verviers de perron van de stad is.

Saint-Antoine et Saint-Hubert

De kerk Saint-Antoine et Saint-Hubert in het centrum van Verviers is een opvallend bouwwerk in de stad. In de eerste plaats omdat het recentelijk (2009) helemaal is opgeknapt en ten tweede door zijn ligging aan de Vesder. Hierdoor krijg je een prachtig beeld van de kerk als je aan de andere zijde van de Vesder staat. De Saint-Antoine et Saint-Hubert is een driebeukige kerk die vanbinnen op een bijzondere manier is geschilderd. De combinatie van helder wit en wijnrood kom je namelijk niet vaak tegen in een kerk. Dit zorgt ervoor dat ook de binnenzijde van de kerk een opvallend uiterlijk heeft. Op zonnige dagen schijnt het licht prachtig naar binnen de grote glas-in-lood ramen. Het schilderij achter het koor beeld het leven uit van Sint-Antonius één van de naamgevers van de kerk. De biechtstoelen van de kerk zijn opmerkelijk groot.

Toeristische centrum van de Wol

Het toeristische centrum van de wol of het  Centre Touristique de la Laine et de la Mode verteld het verhaal van de mode door de jaren heen en de eeuwenlange band van de stad Verviers en de textielindustrie. Het museum is gevestigd in een oude fabriek die geheel is opgeknapt en opnieuw is ingericht. Tijdens de wandeling door het museum dat ongeveer één uurtje in beslag neemt wordt uitgelegd aan de hand van een audiogids in verschillende talen hoe de productie van wollen stoffen in zijn werk ging. In het museum wordt door middel van oude machines en verhalen van oude textielarbeiders hoe het proces in zijn werk ging en hoe was om in deze industrie te werken. Vanaf het museum start er een wandelroute door de stad. De wandeling heeft de bijnaam “Spinnen door de stad”. Tijdens deze wandeling kom je verschillende oude machines tegen die gebruikt werden in de vroegere textielfabrieken van Verviers.

Fontein van Ortmans

Deze prachtige pompeuze fontein is ontworpen door de architect Clément Vivroux en is opgedragen aan Jean-François Ortmans. Dit was, naast dat hij een belangrijke industrieel was, van 1855 tot 1885 de burgemeester van Verviers. Hij wordt mede verantwoordelijk gehouden voor de  van de stuwdam la Gileppe en hij zorgde ervoor dat het waterleiding netwerk werd uitgebreid zodat iedereen in de stad er gebruik van kon maken. Het is dus erg toepasselijk dat deze man geëerd wordt met een eigen fontein. Midden in de fontein is een buste van Ortmans te zien met links en rechts naast hem verslagen van zijn verdiensten. Onder hem een waterval die moet herinneren aan de waterdistributie. De fontein is te vinden schuintegenover de Grand Poste.

Notre Dame des Récollets

De Notre Dame des Récollets van Verviers is gebouwd aan het einde van de zeventiende eeuw. De kerk was indertijd onderdeel van klooster dat de Minderbroeders Franciscanen hier hadden opgericht. Het is een lange éénbeukige kerk waaraan de toren pas aan het einde van de negentiende eeuw is toegevoegd. Het bijzondere aan de kerk is het grote voorportaal met daarachter pas de beuk. In het voorportaal staat ze Zwarte Madonna met kind. Dit beeld is beroemd om het mirakel tijdens de aardbeving van 1692. Volgens ooggetuigen veranderde het beeld van uitdrukking en draaide het kind en de Madonna naar elkaar toe. Dit wordt in Verviers het “Mirakel van onze lieve Vrouw” genoemd. De Notre Dame des Récollets is het gehele jaar te bezocht worden behalve tijdens besloten missen en diensten.

Station Vervier-centraal

Het station van Verviers is naast de stations van Antwerpen en Brussel het enige centraal station van België. Het station is gebouwd in het interbellum door de architect Emile Verviers Burguet. Het station opende in 1930 voor het eerst zijn deuren. Het station is gebouwd in de prachtige stijl van de jaren dertig van de vorige eeuw. Een groot deel van het station zoals de loketten en de entree verkeren nog in de originele toestand. Hierdoor ademt het station nog gedeeltelijk de sfeer uit van lang vervlogen tijden. Eenmaal aan de achterzijde van het station gekomen met de roltrappen in zicht verdwijnt dit gevoel gelijk. Vanuit Verviers vertrekken er treinen richting Eupen-Luik, Luik-Aken en Spa-Géronstere.Er is vanuit Verviers een rechtstreekse verbinding met het station Luik-Guillemins.

Saint-Remacle de Verviers

Saint-Remacle de Verviers is gebouwd in het begin van de negentiende eeuw na giften van enkele rijke industriëlen  uit Verviers en omgeving. De buitenzijde van de kerk is geïnspireerd op de vorm van de Romeinse Basilieken. Dit om de kerk nog meer uitstraling te geven. De binnenzijde van de kerk is erg indrukwekkend. Hij is helaas niet altijd geopend voor het publiek. Gelukkig is het voorportaal wel geopend zodat je een blik in de kerk kan werpen door de glazen deur. Door de deur heen kun je het prachtige marmeren hoofdaltaar zien staan en de massief eiken preekstoel. Als je naar het plafond kijk zie je dat het prachtig beschilderd is. In de kerk zijn meerdere heilige beelden te vinden waaronder Sint-Serverius die de patroon is van de wevers.

Grand Poste

De Grande Poste het vroegere postkantoor van Verviers is een indrukwekkend gebouw in het centrum van Verviers. De Grand Poste is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw toen de economie van de stad dankzij de wolindustrie in een behoorlijke lift zat. Het is een postkantoor dat in qua grote en uiterlijk niet zou misstaan in iedere andere grote Belgische stad en misschien wel niet in enkele wereldsteden. Het is gebouwd in een mix van neogotiek en neorenaissance met twee grote torens. De kleine toren is achthoekig en vijftig meter hoog. Deze toren kan via een ronde trap beklommen worden. De trap alleen al is een bijzonderheid. Vanaf deze toren heb je een prachtig uitzicht over Verviers. De grote toren is tachtig meter hoog en is bekroond met een lange metalen spits. Aan het einde van de vorige nadat de post het gebouw verlaten had was het gebouw in een dergelijke staat dat de gemeente Verviers het pand wilde slopen. Gelukkig dankzij een sterke lobby is dit niet gebeurd en is sinds het begin van deze eeuw het gebouw weer in al zijn glorie te bewonderen.

Barrage de La Gileppe

Barrage de La Gileppe of de Gileppestuwdam is een stuwdam in de Belgische provincie Luik in de gemeente Jalhay en Bealen niet ver van Verviers vandaan. Het is het oudste stuwmeer van Europa met een betonnen muur. Het Stuwmeer werd oorspronkelijk gebouwd om de textielindustrie van Verviers van Water te voorzien. Tegenwoordig wordt het stuwmeer gebruikt als waterkrachtcentrale. Daarnaast wordt het water in het meer gebruikt als drinkwater voor een groot deel van België. Een opvallend kenmerk aan het stuwmeer van Gileppe is de dertien meter hoge leeuw die op de muur richting de Duitse grens kijkt. In en rond het meer van Gileppe liggen bijzonder veel mooie wandelroutes.

Musée des Beaux-Arts et de la Céramique

Verviers Museum voor Schone Kunsten en Ceramiek of Musée des Beaux-Arts et de la Céramique is aan het einde van de Negentiende opgericht in het voormalige ziekenhuis van Verviers. De collectie van het museum omvat één van de omvangrijkste porselein en keramiek collecties van België. Tot de collectie behoren meerdere stukken die via de Verenigde Oost-Indische Compagnie in de zeventiende en de achttiende eeuw naar Europa zijn gekomen. Het museum heeft daarnaast een ruime collectie in Delfstblauwe vazen en schalen en het zogenaamde Delfst polychroom. In het museum komt je tevens alles te weten over het beschilderen van keramiek.

Park d’Harmonie

Het Park d’Harmonie is een klein park aan de rand van het centrum van Verviers. Het park is in het begin van de negentiende eeuw opgericht door een muziekliefhebber uit Hervé. In het park bevind zich tegenwoordig nog de laatste overgebleven muziekkiosk in Verviers. Het voor de rest een klein parkje met enkele grote bomen die op de warmere dagen voor verkoeling zorgen. Het park bevindt zich achter een restaurant, de porten van het park sluiten in de avonduren. in het grasveld van het park liggen twee bronzen herten. Deze herten zijn al door menig kind bereden.

Parkeren

Er zijn in Verviers genoeg parkeerplaatsen op pleinen, langs straten of in parkeergarages te vinden. De borden naar de verschillende parkeerterreinen wijzen je handig en eenvoudig de weg er naartoe. Op sommige plekken in de stad is het echter niet meer mogelijk om met kleingeld te betalen in n de parkeerautomaten. Hiervoor moet je namelijk in het bezit zijn van een creditcard of je moet je een sms sturen naar een nummer. Doe dit echter wel secuur er wordt namelijk behoorlijk streng op gecontroleerd. Er bevindt zich een groot parkeer terrein naast het treinstation vanaf hier is het maar een klein stukje lopen naar het centrum van Verviers.