Het gemeentehuis van Verviers is gebouwd in de Lodewijk de XIV stijl aan het einde van de achttiende eeuw. Het stadhuis kan gezien worden als het mooiste gebouw van de stad. Het staat midden op de Grote Markt van Verviers. Voor het stadhuis staat een vier meter perron die tegelijkertijd ook een fontein is. Bovenop de gevel staat de spreuk “Publicité, sauvegarde du peuple”. Deze spreuk werd na de onafhankelijkheid van België door de toenmalige burgemeester op de gevel geplaatst. Om aan te geven dat in het vervolg de gemeenteraadsvergaderingen openbaar zouden zijn. Het stadhuis van Verviers is slechts beperkt te bezoeken. Het stadhuis van Verviers wordt in veel boeken beschreven en is al sinds 1934 een beschermd rijksmonument.

De stad Verviers noem zichzelf wel de Waalse waterhoofdstad. Dit is niet zo gek met het stuwmeer van Gileppe en de Weserstuwdam in de buurt en de ligging van de stad aan de Vesder. Deze rivier en de twee dammen hebben ervoor gezorgd dat de textielindustrie in de stad één van de belangrijkste van het land was. Als eerbetoon aan het water heeft de stad Vervier meerdere fonteinen en andere watergerelateerde monumenten in de stad gebouwd. Langs deze monumenten loopt een wandeling. Deze wandeling is gratis te verkrijgen bij de plaatselijk office du tourisme dat toepasselijk zich in het”huis van het Water bevindt. In totaal kom je tijdens de wandeling ongeveer vijftien watergerelateerde monumenten tegen. De eerste staat tegenover het “Huis van het water”deze heeft als bijnaam de “Tuitjes” als je ze ziet snap je waarom. Als je de wandeling vervolgt ga je richting het oude centrum van de stad en richting het station. Hier kom je onder andere een waterrad en een danseresje tegen. De verschillende fonteinen zijn gebouwd in verschillende tijden en periodes hierdoor is het een leuke afwisselde wandeling in het centrum van Verviers. Onderweg kom je zo goed als alle hoogtepunten van de stad tegen. De wandeling is ongeveer vier kilometer lang en zal ongeveer twee uur in beslag nemen.

De Vesder is een zestig kilometer lange rivier die onder andere door Verviers stroomt. De Vesder ontspringt in de Hoge Venen onder de Weser. Na een korte uitsap naar Duitsland stroomt de rivier richting België waar hij de Weserstuwdam tegenkomt. Dit is het grootste drinkwaterbasis van België. Hierna stroomt de rivier verder richting de plaatsen Limbourg en Verviers. De stad Verviers heeft zijn rijkdom mede te danken aan de Vesder die het de stad mogelijk maakte om één van de belangrijkste steden in de textielindustrie te maken. De rivier stroomt uiteindelijk in de Ourthe die na enkele kilometers weer samenkomt met de Maas.

Een perroen is een hardstenen zuil met daarop een bol in de vorm van een pijnappel. De bekendste perroen is te vinden in de stad Luik. Dit is gelijk ook de grootste perroen van België. De andere perron staan in de voormalige goede steden. Dit zijn steden die onder het prinsbisdom van Luik vielen. Perrons zijn voornamelijk in België te vinden maar ook in het Nederlandse Maastricht staat een perron. De perron van Verviers is een kleine perron van ongeveer vier meter hoog die gelijkertijd dienst doet als fontein. De pijnappel en andere delen van deze perron zijn goud geverfd. Hij is te vinden tegenover het stadhuis van Verviers. Foutief wordt op sommige websites beweerd dat de “Fontein van David” in het centrum van Verviers de perron van de stad is.

De kerk Saint-Antoine et Saint-Hubert in het centrum van Verviers is een opvallend bouwwerk in de stad. In de eerste plaats omdat het recentelijk (2009) helemaal is opgeknapt en ten tweede door zijn ligging aan de Vesder. Hierdoor krijg je een prachtig beeld van de kerk als je aan de andere zijde van de Vesder staat. De Saint-Antoine et Saint-Hubert is een driebeukige kerk die vanbinnen op een bijzondere manier is geschilderd. De combinatie van helder wit en wijnrood kom je namelijk niet vaak tegen in een kerk. Dit zorgt ervoor dat ook de binnenzijde van de kerk een opvallend uiterlijk heeft. Op zonnige dagen schijnt het licht prachtig naar binnen de grote glas-in-lood ramen. Het schilderij achter het koor beeld het leven uit van Sint-Antonius één van de naamgevers van de kerk. De biechtstoelen van de kerk zijn opmerkelijk groot.

Het toeristische centrum van de wol of het Centre Touristique de la Laine et de la Mode verteld het verhaal van de mode door de jaren heen en de eeuwenlange band van de stad Verviers en de textielindustrie. Het museum is gevestigd in een oude fabriek die geheel is opgeknapt en opnieuw is ingericht. Tijdens de wandeling door het museum dat ongeveer één uurtje in beslag neemt wordt uitgelegd aan de hand van een audiogids in verschillende talen hoe de productie van wollen stoffen in zijn werk ging. In het museum wordt door middel van oude machines en verhalen van oude textielarbeiders hoe het proces in zijn werk ging en hoe was om in deze industrie te werken. Vanaf het museum start er een wandelroute door de stad. De wandeling heeft de bijnaam “Spinnen door de stad”. Tijdens deze wandeling kom je verschillende oude machines tegen die gebruikt werden in de vroegere textielfabrieken van Verviers.

Deze prachtige pompeuze fontein is ontworpen door de architect Clément Vivroux en is opgedragen aan Jean-François Ortmans. Dit was, naast dat hij een belangrijke industrieel was, van 1855 tot 1885 de burgemeester van Verviers. Hij wordt mede verantwoordelijk gehouden voor de van de stuwdam la Gileppe en hij zorgde ervoor dat het waterleiding netwerk werd uitgebreid zodat iedereen in de stad er gebruik van kon maken. Het is dus erg toepasselijk dat deze man geëerd wordt met een eigen fontein. Midden in de fontein is een buste van Ortmans te zien met links en rechts naast hem verslagen van zijn verdiensten. Onder hem een waterval die moet herinneren aan de waterdistributie. De fontein is te vinden schuintegenover de Grand Poste.
