
Het Groeningemuseum ligt aan een zijstraatje van de Dijver en heeft een van de mooiste kunstcollecties van Vlaanderen. Het grootste gedeelte van de collecties bestaat uit schilderijen van de zogenaamde Vlaamse primitieven. Deze schilderkunst uit de late middeleeuwen begin renaissance kenmerkt zich vooral door zeer helder en fel kleurgebruik en afbeeldingen die niet onder doen voor foto’s wat betreft detail en precisie. Verschillende grote meesters hangen hier. Men treft fabelachtige taferelen aan van Hyronimusch Bosch, maar ook een triptiek van Jan van Eyk en religieuze afbeeldingen van Gerard David.
De meeste kunst die in die tijd gemaakt werd had een christelijk thema e dat is hier goed terug te zien. Gruwelijke martelaarsverhalen trekken aan de museum bezoeker voorbij. Het Groeningen museum is niet erg groot. Een bezoekje zal kort zijn en eventueel goed te combineren met het nabijgelegen Groothuys museum.
Wat zou een prachtig historisch centrum zoals dat van Brugge zijn zonder een kerstmarkt in de winter? Natuurlijk doet ook Brugge mee aan de trend om rond de feestdagen in december een kerstmarkt te organiseren. Sterker nog, er zijn maar liefst twee kerstmarkten te vinden in Brugge. De belangrijkste bevindt zich op de Grote Markt, waarbij een fraai verlichte ijspiste centraal staat. Daar omheen staan enkele tientallen houten kerststalletjes waar de onvermijdelijke glühwein, broodjes worst en allerlei winterse artikelen verkocht worden. Een tweede kerstmarkt is te vinden enkele honderden meters verderop: op het Simon Stevinplein. Tussen de verlichte bomen staan twee rijen met kraampjes opgesteld en is er een kerststal te bewonderen.

De Burg van Brugge is één van de oudste delen van de stad. Oorspronkelijk was dit deel van de stad omwald kon men de Burg betreden via enkele toegangspoorten. Het plein is tegenwoordig één van de populairste toeristische trekpleisters van Brugge. Dit is ook niet zo gek als je beseft dat enkel van de belangrijkste gebouwen van de stad zoals het landhuis van de Brugse Vrije, het stadhuis, de Heilig-Bloedbasiliek en de Sint-Donaasproosdij. Tot het einde van de achttiende eeuw stond de Sint-Donaaskathedraal aan dit plein. Sinds de afbraak van deze kathedraal is de grote van de Brugse Burg aanzienlijk toegenomen. Resten van de fundering van deze voormalige kathedraal kan je tegenwoordig bewonderen in de kelder van het Burghotel.

De basiliek van het Heilig bloed is een dubbelkapel aan de Burg in Brugge. De onderste verdieping van de kapel wordt gevormd door de Basiliuskapel. Dit was vroeger de huiskapel van de graven van Vlaanderen. De kapel is opgedragen aan de Heilige Basilius, één van de kerkvaders uit de vierde eeuw na Christus. De Basiliuskapel is één van de weinige nog compleet intacte Romaanse kerken in Vlaanderen.
De tweede verdieping van de kapel wordt gevormd door de Heilig Bloedkapel. In deze kapel wordt een relikwie bewaart van het Heilig Bloed. Deze relikwie zou het bloed bevatten van Jezus Christus. Het reliek is in de twaalfde eeuw na Christus door Diederik van Elzas na de tweede kruistocht meegenomen. Al zijn de verschillende onderzoekers het hier niet helemaal over eens. Het relikwie wordt ieder jaar op Hemelvaartsdag uit de kapel gehaald om deel te kunnen nemen aan de Heilige Bloedprocessie. De Heilige Bloed kapel was oorspronkelijk in de Romaanse stijl gebouwd maar kreeg na de Franse revolutie een neogotische makeover. De basiliek van het Heilig Bloed is dagelijks geopend en er worden nog steeds met regelmaat missen opgedragen.

In Brugge zijn er geregeld allerlei festivals en speciale activiteiten. Zo is er naast de geijkte toeristische attracties ook iets anders te beleven in de stad. In de wintermaanden vindt men een uitgebreide kerstmarkt op de grote markt. Het plein voor het Belfort is dan gevuld met allerhande kraampjes. In de meimaand vindt ieder jaar het festival voor lekker bekken plaats. Het Chocolade festival is een festival voor echte zoetekauwen. Men kan er allerlei heerlijke bereidingswijzen proeven van deze Belgische specialiteit.
In april vlak voor Pasen gaat het er serieuzer aan toe. Dan wordt de processie van het heilig bloed gehouden. Het relikwie uit de heilige bloedkapel wordt dan de stad door gedragen. Omringd door een grote optocht van mensen in middeleeuwse kledij. Op deze dag gaat Brugge weer even terug in de tijd.
Naast al deze bijzondere dagen zijn er ook nog verschillende muziek en dans festivals. Ieder met hun eigen specifieke muziekstijl, van jazz tot klassiek. Voor een ieder is wel wat te vinden.


Al in de negende eeuw voor Christus stond er op de plaats waar nu de Onze-Lieve-Vrouwekerk te vinden is een kapel. Er zijn zelfs bronnen dat de kapel hier al een eeuw eerder stond dit valt echter niet te bewijzen. In de eerste helft van de dertiende eeuw werd er gestart met de bouw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Het oudste deel van de kerk is gebouwd in de typische Scheldegotiek. Andere delen van de kerk zijn gebouwd in de klassieke Franse gotiek en de Brabantse gotiek. De toren van de kerk is 122, 3 meter hoog en is hiermee het hoogste gebouw van Brugge. Het is tevens het op één na hoogste bakstenengebouw ter wereld. Alleen de Sint-Martinuskerk in het Duitse Landshut is hoger.
In de kerk is een wereldberoemde werk van Michelangelo te vinden. Het marmeren beeld Madonna met Kind is door Michelangelo gemaakt in het begin van de zestiende eeuw, oorspronkelijk voor de Kathedraal van Sienna. Het beeld werd echter gekocht door rijke Brugse familie die het beeld aan de kerk schonken. Het beeld is tweemaal als oorlogsbuit weggehaald uit de kerk maar is in beide gevallen teruggevonden en terug in de kerk geplaatst. Het beeld kan nog steeds bezichtigd worden in de kerk als in het tegenwoordig wel achter glas geplaatst.
Brugge is werkelijk een prachtige stad! En wat is leuker dan per fiets deze enerverende stad te ontdekken? De fietstour biedt een nieuw perspectief op de stad en creëert een fantastisch beeld van het middeleeuwse bolwerk. Er is voldoende tijd en ruimte voor het nemen van foto’s en de gids neemt je mee naar een koffiestop in een van Brugge´s lokale barretjes. Uiteraard worden bezienswaardigheden als de Stadsschouwburg, Onze-Lieve-Vrouwenkerk en de Markt niet overgeslagen. De tour wordt standaard in het Engels aangeboden. Nederlands op aanvraag. Een tour geschikt voor iedereen! Boek hier uw tour.

De Grote Markt van Brugge is één van de belangrijkste pleinen in het de stad. Aan het plein vindt je enkele van de bekendste monumenten van Brugge zoals de Halle toren of Belfort van Brugge. Dit monument dat op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat ligt aan de zuidelijke kant van het plein. Aan de noordelijke zijde van het marktplein staan een aantal typische trapgevelhuizen. In deze huizen zijn tegenwoordig veelal horecagelegenheden gevestigd. Op de terrassen aan deze zijde heb je een prachtig uitzicht over de Grote Markt.
De oostkant van het plein wordt nu gevormd door het provinciaal hof maar tot de achttiende eeuw stond hier de Waterhalle van Brugge. Aan de westkant van het plein is het oudste huis van de markt te vinden. Midden op het plein staat een standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Coninck, twee Vlaamse volkshelden uit de veertiende eeuw.
De Grote Markt van Brugge speelt tevens een belangrijke rol bij de hoogmis van het wielrenner de Ronde van Vlaanderen. Op de Grote Markt van Brugge vindt namelijk ieder jaar de start van de wielerklassieker plaats.

Lopend door Brugge kom je ze geheid tegen; grote drommen schoolklassen die een kijkje nemen in de oude stad. Niet verwonderlijk natuurlijk. Voor wie een indruk wil krijgen van hoe het leven in de middeleeuwse Hanzesteden eruit zag is Brugge een prachtig mooi “openluchtmuseum”. Grote stukken van de stad zien er nog exact zo uit als 500 jaar geleden. Met een beetje fantasie hoor je de marskramers hun waren aanprijzen, zie je de handelaren met hun boten door de leien varen en de belangrijke heren en dames over de markt heen slenteren. Bovendien is Brugge lekker klein en compact, de bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar en zijn de meeste musea voor leerlingen en studenten gratis. Zeker in deze tijden van bezuinigingen is Brugge een leuk en leerzaam uitje. Niet alleen schoolklassen uit België, maar ook uit zuid-Nederland brengen vaak een bezoek aan deze stad.


Hoewel in Brugge uiteraard veel winkels te vinden zijn is het toch niet echt een stad waar mensen naar toe gaan om eens flink te shoppen. De vele winkels zijn veelal op toeristen gericht en verkopen vooral bonbons, foeilelijke souvenirs en uiteraard Brugskant. Uiteraard zijn er wel meer winkels te vinden dan dat. Men hoeft alleen niet te rekenen op een volle dag winkel plezier zoals men dat kan ervaren in steden als Antwerpen en Gent. In de Steenstraat vindt men veelal de geijkte merken zoals H&M, Zara, C&A en zelfs Hema. Ben je op zoek naar iets exclusievers dan is de Geldmuntstraat en de Noordzand straat een goede optie. Ook in de mariastraat vindt men tussen de souvenirs winkels soms erg leuke zaakjes met net even andere hebbedingetjes dan men ergens anders kan vinden.
Een leuke originele manier om de stad te verkennen is met paard en wagen. De meeste van deze sightseeing tours startten op de Grote Markt van Brugge en nemen ongeveer een half uur in beslag. De rondrit neem je mee vanaf de Grote Markt naar het Begijnhof hier krijg je even de gelegenheid om uit te stappen. Na een kort bezoek aan het begijnhof nemen het paard en de koetsier je weer mee terug naar de Grote markt. De prijs voor deze toeristische attractie is vastgesteld door de gemeente en ligt ergens rond de veertig euro.
Het is echter ook mogelijk om speciale rondritten te maken. Deze zal je echter in de meeste gevallen van te voren moeten reserveren. In één koets kunnen maximaal vijf personen plaatsnemen.

Jouw opmerkingen of tips over Brugge
Wil je een tip delen over Brugge, vertellen wat je van Brugge vindt of reageren op de inhoud van deze pagina? Laat je bericht achter!