Durbuy: de kleinste stad van België

In het hart van de Ardennen ligt aan de rivier de Ourthe het kleinste stadje van België en één van de oudste stadjes van de Ardennen. Zelf vinden ze zichzelf ook het kleinste stadje ter wereld, maar dit wordt door nog al wat bronnen in twijfel getrokken. Durbuy is een zeer sfeervol plaatsje op een uurtje rijden van Brussel. Het stadje stamt uit de middeleeuwen en de oude sfeer van weleer is goed bewaard gebleven. Durbuy was reeds in de verre geschiedenis al een belangrijke plaats. Het bood een oversteek naar de andere oever van de Ourthe en lag op de grens van de provincie Luxemburg. Het was dus strategisch gezien ook een belangrijke plaats voor de aanwezige graven. Het kasteel van de graven van Ursel, het oude klooster van de Récolletes, de oude kerk en niet te vergeten de graanhal zijn nog altijd stille getuigen uit deze roemrijke periode. Tegenwoordig is Durbuy een echt toeristen plaatsje geworden en vormt het een van de belangrijkste bestemmingen in de Ardennen.Champagne!

De meeste cafés en restaurants in de Ardennen kenmerken zich vaak door een soort huiselijke gezelligheid en ietwat ouderwetse uitstraling. Terugdenkend aan de schoolreisjes van vroeger was Durbuy nu niet echt een bruisende bestemming. Hip en modern zijn woorden die je vaak niet zo één twee drie bij de Ardennen bedenkt. In Durbuy is echter de stedelijke mode wel doorgesijpeld. Ondanks de landelijke ouderwetse uitstraling van het dorpje zijn er nog al wat hippe terrassen en restaurants te vinden. Zelfs op een koude winterdag staan de koelers met champagne en bubbels klaar op de hip wit gestylede terrassen. En loungeachtige setting is in Durbuy niet vreemd. Kon men in het verleden niet veel anders krijgen dan Belgische speciaalbieren (overigens erg lekker) staan er nu her en der zelfs cocktails op de kaart. In een enkel etablissement ontwaarden wij zelfs een VIP area! Kortom Durbuy gaat mee in de vaart der volkeren. U hoeft echter niet bang te zijn, ook in Durbuy zijn ook nog steeds de “ouderwets gezellige”restaurants en cafés te vinden.Eten & drinken in Durbuy

De laatste jaren zij de verschillende restaurants als paddenstoelen uit de grond omhoog geschoten. De keuken in de verschillende restaurants is over het algemeen op Franse leest geschoeid. Uiteraard is er ook een pizzeria en mag de kraam met Belgische frieten niet ontbreken. Voor wie betaalbaar doch goed uit eten wil gaan kunnen wij La Vieux-Pont van harte aanbevelen. De huisgemaakte Ardenne paté was hier niet te versmade en ook de forel in botersaus was om de vingers bij af te likken. Voor wie echter iets meer te besteden heeft is Le Sanglier Des Ardennes een echte aanrader. Dit restaurant staat al decennia bekend om zijn voortreffelijke keuken. Vooraf reserveren is aan te raden, of boek gewoon een kamer in het bijbehorende hotel en maak er een compleet arrangement van.
Naast lekker eten staat de Ardennen natuurlijk ook voor lekkere biertjes. Durbuy heeft zijn eigen brouwerij La Ferme au Chene. Al jaren lang wordt hier het befaamde Marckloff bier gebrouwen. Dit amberkleurig bier is vrij toegankelijk van smaak met een licht bittere afdronk. Uiteraard is er ook een kaasje van het gelijknamige bier. De brouwerij is vrij te bezoeken voor het proeven dient u uiteraard wel te betalen.

Parc Topiares

Hoewel een van de bekendste is dit toch ook wel een van de vreemdste toeristische attracties van Durbuy. Het park Topiares is een park aan de oevers van de Ourthe gevuld met buxussen is allerhande absurde vormen. Beren, letters, pauwen, mensen op bankjes, springende paarden en een enorme olifant. En dit alles gemaakt van buxus. Park Topiares is geen attractie waar je urenlang zal rondlopen maar het is zeker vermakelijk om een half uur tot een uur in dit parkje rond te lopen. Als je de verschillende prachtig gevormde buxussen bekenen hebt dan kan je op het terras van het park heerlijk genieten van al het goede wat de Ardennen te bieden hebben. Dit terwijl je een prachtig uitzicht over het stadje Durbuy hebt en de kajakkers in de Ourthe langs peddelen.

Durbuy Adventure

Bij de Ardennen hoort natuurlijk ook survival en waar kun je dat beter doen in de omgeving van Durbuy dan in het Durbuy adventure park. Ooit slechts een verhuurder van kano’s en mountainbikes tegenwoordig uitgegroeid tot een heus adventure park met ontelbaar veel outdoor activiteiten voor zowel groepen als individuele vakantiegangers. Men kan hier paintballen, mountainbiken, abseilen, klimmen en klauteren, maar ook een parcours tussen de boom toppen afleggen. Er zijn activiteiten speciaal om het groepsgebeuren te ondersteunen of juist om individueel grenzen te verleggen. En is men na al die activiteit vreselijk moe geworden dan kan men tegenwoordig ook gewoon blijven slapen. Naast een hotel en enkele chalets zijn er ook indiaanse tipi tenten bij gezet en is er een heus Gallisch dorpje verrezen.

Minigolf

Tot enkele jaren geleden was de minigolfbaan van Durbuy te vinden naast de restaurants en de winkels aan de Avenue Hubert Philippart. Sinds de komst van een parkeergarage aan het einde van deze straat is de minigolfbaan verhuist naar her dak van deze parkeergarage. Dit heeft er wel voor gezorgd dat het wat onderkomen minigolfbaantje vervangen is door een grote mooie nieuwe 18 hole golfbaan. Tijdens het golven kom je op de verschillende banen allerlei verschillende obstakels tegen. De meeste obstakels lijken op gebouwen die in de directe omgeving van Durbuy te vinden zijn. Tussen de verschillende banen zijn verschillende waterwegen aangelegd. Het is dus goed oppassen dat je bal niet ergens in het water terecht komt.  De laatste baan bestaat uit een stuk kunstgras met een verhoogde hole. De minigolfbaan van Durbuy is het gehele jaar geopend maar bij slechte weersomstandigheden zal de minigolfbaan gesloten blijven.

Winkelen in Durbuy

Hoewel je dit natuurlijk helemaal niet kunt vergelijken met het winkelen in grote steden zoals Antwerpen kan men zich in Durbuy rustig een uurtje zoet houden met het bekijken van allerlei winkeltjes. Voor een dorpje in de Ardennen is Durbuy goed uitgerust met allerhande leuke winkeltjes. Zo heb je er het Doggie dogstar winkeltje. Vol met zeer modieuze hebbe dingetjes voor de hond. Er zijn verschillende winkeltjes met hippe accessoires. Er is een zaakje met allerhande Aziatische spulletjes zoals Boeddha’s en wierrook en uiteraard verschillende winkels met landelijke woonspulletjes. Voor wie niet voldoende bepakt naar Durbuy is getrokken zijn er ook nog enkele kledingwinkels. Ben je nog op zoek naar enkele lekkernijen dan is de slagerij die in de kleine straatjes achter de marktplaats zit verstopt een echte aanrader. Naast allerhande heerlijke patés en worsten kun je hier ook vers belegde broodjes krijgen.

Kerstmarkt

Hoewel een bezoek aan de Ardennen in de winter wellicht niet voor de hand ligt is de kerstmarkt van Durbuy een echte aanrader. Midden in het stadshart vind je een flink aantal kraampjes met uiteraard de echte kerstmarkt items zoals warme glühwein en een leuke schaatsbaan. Daarnaast echter is deze kerstmarkt wel net even anders als alle anderen. Want op welke kerstmarkt vind je naast de kerstversiering ook nog champagne, oesters, ganzenlever, moezelwijntjes en Italiaanse noga allemaal naast elkaar.
Om de sfeer ’s avonds nog eens extra te verhogen is Durbuy in de gehele feestmaand december versierd met duizenden kaarsjes. Ook de kerstmarkt is ’s avonds open zodat het geheel een sprookjesachtige uitstraling heeft.

Radhadesh

Tussen alle Belgische bieren, lekker eten en andere vormen van materialistisch genieten is dit een beetje vreemde eend in de bijt. Net iets boven Durbuy ligt het kasteel Petit Somme. Dit kasteel sprookjesachtige kasteel is sinds 1980 eigendom van de hare krisna leefgemeenschap Radhadesh. Zij hebben het kasteel weer in oude glorie hersteld en dagelijks worden er rondleidingen door het kasteel gegeven. Naast de rondleidingen zijn er natuurlijk ook allerlei andere activiteiten die meer met de levensovertuiging van de krisna te maken hebben. Er zijn verschillende cursussen zoals aryuvedisch koken, men kan er op retraite en helemaal tot rust komen en daarnaast is er een restaurant en boekenwinkel waarin allerlei spirituele uitgaven zijn te verkrijgen.

Golven in Durbuy

In Durbuy ligt een van de mooiste golfbanen van de Benelux. Er is een 18 en 9 holes parcours. De golfbaan ligt midden in en glooiend en bosrijk gebied. Veel bomen dus langs de fairway en geen enkele hole ligt geheel vlak. Een pittige klus zeker voor niet geoefende spelers. De meer geoefende golfer kan hier zijn hart ophalen en al zijn strategisch inzicht in het geweer gooien. Voor de minder geoefende golfer is er een par 3 baan. Op deze baan kun je zonder je GVB kennis maken met de alle aspecten van het golven. Let wel op dat door de glooiing van de baan men een redelijk goede conditie moet hebben voor het spelen indien men geen buggy en caddy mee neemt. Het is echter voor mensen met een redelijke conditie goed te doen.