Brussel: hoofdstad van België én Europa

De hoofdstad van België is vanwege de rol als bestuurlijk centrum van de Europese Unie feitelijk ook de hoofdstad van Europa. Veel belangrijke beslissingen op Europees niveau worden hier in Brussel genomen. De meer dan 1,1 miljoen inwoners tellende metropool is dan ook een belangrijke diplomatenstad. Naast allerlei tijdelijk inwoners die hier vanwege hun diplomatieke functie een aantal jaren verblijven is Brussel ook een stad met een hoog aantal migranten. De meeste van deze nieuwe Brusselaars zijn afkomstig uit Franstalige Afrikaanse landen en uit voormalig Belgisch Kongo. Op veel plekken in Brussel is het multiculturele karakter dan ook overduidelijk aanwezig. De meeste bezoekers aan de stad zullen vooral in het centrum terecht komen. De meeste bezienswaardigheden en hotels bevinden zich binnen de binnenring van Brussel die om het centrum heen ligt. Deze belangrijke verkeersader met meerbaanswegen begrenst voor de gemiddelde bezoeker wat er tijdens een bezoek aan Brussel bekeken zal worden. Wie echter de moeite neemt om met de tram, bus of auto een kijkje buiten het centrum te nemen die zal ontdekken dat binnen de grote metropool een aantal prachtige wijken te vinden zijn waar een bijna dorps karakter heerst.

Brussel is goedkoper dan je zou denken. Omdat het een belangrijke zakenstad is liggen de prijzen van hotelkamers redelijk hoog. Vooral de aanwezigheid van het Europese parlement en de vele diplomaten die dit trekt zorgt ervoor dat je soms redelijke hoge tarieven betaalt voor een overnachtingsplek. Aan de andere kant is Brussel wat betreft andere uitgaven vaak weer redelijk goedkoop. In vergelijking tot onze eigen hoofdstad Amsterdam is Brussel voor koffie, bier, fris en eten soms wel twintig tot dertig procent goedkoper.



Atomium

Het Atomium is waarschijnlijk het bekendste gebouw van Brussel. Wie dit monument wil zien die zal de binnenstad van Brussel moeten verlaten en richting Heizel moeten reizen. Het Atomium ligt op een vijftal wandelminuten van het Heizel Metro Station (lijn 6). Het Atomium is een stalen constructie met negen bollen die bedoeld was als tijdelijk bouwwerk voor de wereldtentoonstelling van 1958. Vanwege de populariteit van het Atomium onder de bewoners is het uiteindelijk toch blijven staan. Oorspronkelijk waren de bollen van aluminium, maar na de restauratie tussen 2004 en 2006 is ervoor gekozen om het aluminium te vervangen door roestvrij staal (inox). Het Atomium is iedere dag tegen betaling te bezoeken van 10 uur ‘s morgens tot 18 uur ‘s avonds. In de bovenste bol huist een restaurant waar je tot 23 uur terecht kunt om te eten. Een reservatie is dan wel gewenst.

Let op!

Het Atomium is tot medio 2075 auteursrechtelijk beschermd. Het plaatsen van foto’s op internet mag niet zonder toestemming van de rechthebbende. Vandaar dat veel sites geen fotomateriaal van het Atomium plaatsen of het Atomium met photoshop uit een foto verwijderen. Wie een foto van het Atomium (of gedeeltes van het Atomium) wil plaatsen die doet er goed aan ervoor te zorgen dat er toestemming voordat er iets gepubliceerd wordt. Wij hebben toestemming gevraagd (en gekregen) voor het plaatsen van onderstaande foto op deze site. De foto mag niet op andere websites geplaatst worden.

foto: © www.atomium.be – SABAM 2012 – P. van Zundert



Bloementapijt

Iedere twee jaar kun je op de Grote Markt in Brussel een prachtig bloementapijt bewonderen. Het eerste bloementapijt in Brussel werd in 1971 aangelegd. Pas sinds 1980 is het een evenement dat om het jaar terugkeert. Het bloementapijt kent iedere keer een ander thema. Zo was dat in 1990 het ‘Jaar van Mozart’, in 2002 stond ‘Versailles’ centraal als thema en in 2014 was het bloementapijt gewijd aan de vijftigste verjaardag van de Turkse en Marokkaanse immigratie in België.

Het bloementapijt heeft een oppervlakte van 77 bij 24 meter. Je kunt het tijdelijke kunstwerk natuurlijk vanaf het plein zelf bekijken. Het beste zicht op het bloementapijt heb je echter vanaf een hoger gelegen plek aan de Grote Markt. Dit kan vanaf het uitzichtbalkon van het Brusselse stadhuis. De toegang is tegen betaling (kinderen onder de tien jaar gratis).

Foto: Copyright © Thill

Chocolade

Chocoholics komen aan hun trekken in Brussel. Deze stad is niet alleen de hoofdstad van België, het is ook de chocoladehoofdstad van de wereld. Geen stad ter wereld waar zoveel befaamde chocolatiers hun producten aan de man brengen. Topadresjes zijn Marcoli, Wittamer, Godiva, Galler en de Belgische hofleverancier Mary Chocolatier. Voor chocoladeliefhebbers is het onmogelijk om de verleiding te weerstaan. Het aanbod is volgens ons in geen enkele andere stad zo groot als in het fraaie Brussel.
Behalve heerlijke bonbons en andere chocoladeproducten vind je op veel adressen in Brussel ook een grote variatie aan neuzen. Dit kegelvormige snoepje is typisch iets uit Gent, maar wordt daar alleen in de smaak frambozen aangeboden. In Brussel zie je de neuzen in alle kleuren en smaken zoals meloen, aardbei en citroen.

Uitzicht in Brussel (1)

Brussel is een grote stad met redelijk wat hoge gebouwen. Dat zorgt ervoor dat er meerdere plekken in de stad zijn waarvandaan je een fraai uitzicht hebt over (een deel van) Brussel. Sommige plekken bieden een gratis panorama, soms moet je ervoor betalen. Een betaalde optie is vanaf de koepel op de Basiliek van Koekelberg. Als je geluk hebt dan zorgt een warme najaarsdag ervoor dat er ’s morgens mist is, die nog eventjes blijft hangen op het moment dat je bovenaan staat. Op dat moment krijg je nog een mooi effect op je foto’s als je die tegen de zon in maakt. Kijk maar op de foto bij dit artikel.

Grote Markt

Zonder enige twijfel het mooiste plein van Brussel is de Grote Markt. Dit autovrije plein staat vol monumentale panden zoals het statige Stadhuis van Brussel, het Broodhuis en een aantal uitstekend geconserveerde gildenhuizen. Aan de Grote Markt (Grand-Place) vind je een ruim aanbod aan restaurants en terrassen. Op het plein worden regelmatig evenementen gehouden. Elke twee jaar wordt er met begonia’s een enorm bloementapijt aangebracht op de Grote Markt. Het 1824 vierkante meter tellende bloementapijt blijft een paar dagen liggen en is vanaf de Grote Markt gratis te bekijken. Voor bezoekers die een mooi uitzicht willen hebben is er tijdelijk de mogelijkheid om vanuit het Stadhuis een panoramisch uitzicht te krijgen. Voor de entree tot het Stadhuis moet een klein bedrag betaald worden. Het bloementapijt wordt in de even jaren aangebracht, waarbij er in totaal slechts zo’n vier tot vijf uur nodig is om het hele kunstwerk te realiseren.

De Grote Markt van Brussel staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dat betekent dat er weinig ruimte is voor aanpassingen in het uiterlijk, zodat ook onze (achter-achter)kleinkinderen als het goed is van dit prachtige plein kunnen genieten zoals wij hem nu zien.

Delirium Café

Zonder enige twijfel één van de beste cafés van Brussel is Delirium Café. Hier worden maar liefst 27 bieren van het vat geschonken, waaronder eigen bieren zoals Delirium. De zaak is enorm groot, iets wat je aan de buitenkant niet direct in de gaten hebt. In het weekeinde is het hier toch nog erg druk, als het reguliere uitgaanspubliek zich hier met een groot aantal toeristen mengt. Bediening aan de vele tafeltjes is er niet. Om van een biertje te genieten moet je eventjes naar de bar wandelen om je bestelling te plaatsen. Naast de standaardglazen en de pints kun je ook grote kannen bier of juist kleine degustatieglaasjes bestellen. Wat het interieur zo gaaf maakt zijn vooral de vele reclameborden van Belgische bieren die aan de muren hangen.

Zavel

Misschien wel de leukste wijk binnen het centrum van Brussel is Zavel. In Zavel vind je statige herenhuizen, de Onze Lieve Vrouwe Ten Zavel kerk en vooral veel kunstgaleries waar je prachtige werken kunt kopen. Opvallend is dat de terrasjes die je in Zavel vind een duidelijk hipper publiek trekken van de vele terrassen die je dichter in de buurt van de Grote Markt vindt. Grenzend aan Zavel ligt de Kunstberg, waar een aantal belangrijke musea verzameld zijn zoals de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten en het Muziekinstrumentenmuseum.

Friet

Belgische frietjes zijn een een begrip over de hele wereld. De beste plek om een puntzak met frieten te eten is volgens de kenners in Brussel. Geen stad ter wereld waar het vak van frieten bakken zo serieus genomen wordt dan hier. Je vindt dan ook op veel plekken in de stad een fritkot of een vaste frituur waar de overheerlijke goudgele staafjes gekocht kunnen worden. In Brussel wordt er ook jaarlijks een wedstrijd gehouden waarbij men de tien beste verkooppunten van friet kiest.

Martelaarsplaats

In het centrum van Brussel vind je de Martelaarsplaats, dat ook vaak aangeduid wordt als Martelarenplein. De witte gebouwen en grijze elementen van het plein zelf zorgen voor een bijna serene uitstraling. Vooral op zonnige dagen is dit plein één van de mooiere plekjes van Brussel. Centraal op het plein staat het monument dat opgericht is voor de gesneuvelden die hier tijdens de Belgische Revolutie in 1830 begraven werden.

Expo

De expositiehallen van Brussel vormen de belangrijkste expositieruimte van België. Brussels Expo telt maar liefst twaalf grote hallen en tevens een dozijn aan conferentiezalen. De ligging aan de Brusselse Ring maken de Expo goed bereikbaar met de auto. Belangrijke evenementen die hier gehouden worden zijn het Autosalon, Batibouw en Agribex.

Beenhouwersstraat

De autovrije Beenhouwersstraat (Rue des Bouchers) en de haaks daarop gelegen Korte Beenhouwersstraat vormen een belangrijke plek om uit te gaan eten. De relatief smalle straat met de vele terrasjes wordt vaak aangeduid als de gezelligste straat van Brussel. Vooral tijdens warme zomermaanden als de terrassen vrijwel compleet vol zitten klopt dit plaatje helemaal. Je kunt hier genieten van heerlijke steak, verse schaaldieren, waterzooi en andere gerechten uit de Belgische keuken.

Galeries Royales St. Hubert

De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen vormen samen de mooiste en oudste overdekte passage van Brussel. De twee galerijen herbergen vooral winkels met luxueuze producten en enkele cafés en eetgelegenheden. De uit het jaar 1846 stammende passage wordt tegenwoordig nog steeds gezien als een van de hoogtepunten van Brussel. Heerlijk zijn de zoete lekkernijen die je bij Corné Port Royal kunt kopen.

Uitzicht in Brussel (2)

Dankzij de hoogteverschillen in Brussel zijn er een aantal uitzichtpunten die helemaal gratis zijn en waarvoor je geen toren hoeft te beklimmen of afhankelijk bent van openingstijden. Een mooi voorbeeld hiervan is de Kunstberg. Als je hier bovenaan de trappen staat dan heb je een mooi uitzicht over een stukje van de binnenstad van Brussel. Hierbij kun je duidelijk de toren van het Stadhuis van Brussel herkennen en als je goed kijkt zie je in de verte ook de koepel van de Basiliek van Koekelberg liggen. Het mooist is het uitzicht hier vlak na zonsondergang, als de lucht nog niet helemaal donker is en het omgevingslicht voor een mooi effect zorgt. Voor fotografen een leuke compositie om vast te leggen.

Triomfboog

Ook Brussel kent haar eigen Triomfboog. Aan het einde van het Jubelpark (Parc de Cinquantenaire) staat een prachtige triomfboog met drie doorgangen. Deze triomfboog wordt aan beide kanten aangevuld met een zuilengalerij. Naast dit bouwwerk vind je enkele belangrijke musea zoals het Jubelparkmuseum, Autoworld en het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis.

Joggen

Als je door de parken van Brussel loopt dan zal het je op aangename dagen zeker opvallen hoeveel joggende mensen je ziet lopen. Je zou bijna denken dat er geen sportscholen te vinden zijn in de Belgische hoofdstad. Met name het Park van Brussel en het Jubelpark zijn populaire spots om te joggen. Als je gaat fietsen in Brussel dan moet je naast alle auto’s die voorbij razen ook goed letten op joggende mensen die sneller zijn dan de gemiddelde voetgangers.

Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis van Brussel behoort tot de meest indrukwekkende gebouwen van de hoofdstad. Het paleis is niet de woning maar wel een werkpaleis van de Belgische koning. Voor het paleis ligt één van de meest brede straten van Brussel: het Paleizenplein. Het paleis is niet doorlopend beschikbaar om te bezoeken. Normaal gesproken is het paleis open voor bezoek op 15 augustus (Maria Hemelvaart). Ook is het paleis in de regel de eerste dagen na de Nationale Feestdag (21 juli) te bezoeken.

Vossenplein

Dé rommelmarkt van België vind je in Brussel. Op het Vossenplein (Place du Jeu de Balle) wordt dagelijks een vlooienmarkt gehouden. Deze drukbezochte markt beslaat het hele plein. De markt begint rond 8 uur ’s morgens en duur officieel tot 2 uur ’s middags. In de praktijk beginnen de eerste handelaren echter al rond een uur of 1 hun spullen op te ruimen. De vlooienmarkt wordt ook op feestdagen gehouden, dus ook met Pasen, Kerstmis, Pinksteren en op Nieuwjaarsdag. Het aanbod op de markt bestaat alleen maar uit tweedehands spullen en rommel. De markt is niet alleen populair onder toeristen, maar ook zeer druk bezocht door lokale bevolking. Het is een goede plek om goedkoop aan tweedehands kleding te kunnen komen.

Zwerfvuil

Jaarlijks bezoeken we een vrij groot aantal steden. Waar je een duidelijk verschil in ziet is de hoeveelheid zwerfafval dat je ziet op straat. Zo zijn sommige wereldsteden zoals Hong Kong, Frankfurt en Londen vaak duidelijk schoner dan een groot aantal kleinere steden. Als je door Brussel loopt dan valt het gewoon op dat er vrij veel afval op straat te vinden is. Vaak is het in de vorm van lege flesjes of blikjes die men niet opruimt, soms zie je een vuilnisbak die helemaal leeggetrokken lijkt te zijn (zwervers?). Waar het aan ligt zouden wij niet weten, maar misschien is dit toch een nadrukkelijk aandachtspuntje voor het gemeentebestuur van Brussel. Veel zwerfafval draagt bij aan een negatief imago voor een stad.

Kerstmarkt in Brussel

Onder de naam Winterpret organiseert Brussel voor en rond Kerstmis verschillende activiteiten in het centrum. Het belangrijkste element wordt gevormd door de kerstmarkt. Meer dan honderd houten chalets staan opgesteld op diverse locaties in de binnenstad, zoals het Muntplein, het Sint-Katelijneplein, de Vismarkt en het Beursplein. De houten chalets vormen een winters dorp waar van alles te koop is. Hier kun je bijvoorbeeld typisch Belgische producten kopen zoals neuzekes, Belgische bieren en wafels, maar ook verschillende lekkernijen en andere producten uit het buitenland zoals Franse droge wordt en heerlijke kazen.

De kerstmarkt van Brussel begint meestal vroeg. Zo ergens eind november kun je al genieten van de winterse markt. Pas begin januari is het weer tijd om alles af te breken. Behalve de vele stalletjes met koopwaar staat er een ijsbaan, worden er diverse evenementen georganiseerd en staat er natuurlijk ook een kerststal en grote kerstboom. De kerstmarkt van Brussel behoort zonder enige twijfel tot de mooiste kerstmarkten van België.

Manneken Pis

Met een lengte van slechts 58 centimeter is Manneken Pis (le Petit Julien) de beroemdste Brusselaar. Het openbare fonteintje staat al sinds het einde van de veertiende eeuw op de hoek van de Eikstraat en de Stoofstraat. Het plassende mannetje is al regelmatig ontvoerd en zelf een keertje vernield. Op basis van de brokstukken werd een mal gemaakt waarmee de huidige Manneken Pis gemaakt is. Op feestdagen wordt Manneken Pis aangekleed met verschillende kostuums. Deze worden in het Stedelijk Museum bewaard.

Basiliek van Koekelberg

De Nationale Basiliek van het Heilig Hart is een enorme kerk die gelegen is op de grens van Koekelberg en Ganshoren in het Stadsgewest Brussel. Het prachtige art-deco-monument behoort tot de grootste kerken ter wereld. De ligging op een heuvel zorgt ervoor dat het gebouw nog imposanter overkomt dan het al is. De Basiliek van Koekelberg is ontworpen in opdracht van de toenmalige Belgische Koning Leopold II. Op het moment dat de koning de eerste steen legde (12-10-1905) zou oorspronkelijk het neogotische ontwerp van de architect Pierre Langerock op deze plek verrijzen. Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 heeft ervoor gezorgd dat de bouw stil kwam te leggen. Toen men na de oorlog en na geldinzamelingen uiteindelijk de kerk af ging bouwen, werden de oorspronkelijke bouwplannen gewijzigd. Er is toen gekozen voor de modernere art-decostijl. Pas in 1951 werd de kerk ingewijd.

Fraai element van de basiliek is de centraal gelegen koepeltoren. Als bezoeker kun je van het panorama genieten op een hoogte van 52,80 meter. Je moet hier wel voor betalen, waarna je met een lift naar boven kunt.

Tweetalig

Brussel behoort niet tot Wallonië of Vlaanderen, maar vormt samen met enkele buurgemeenten een eigen gewest: het Brussels Hoofdstedelijke Gewest. Officieel is Brussel tweetalig, zodat er zowel Nederlands als Frans (Vlaams en Waals) gesproken wordt in de hoofdstad. Mede door de enorme toestroom van Franstalige emigranten de afgelopen decennia en het feit dat van oorsprong Franstalige ouders het Nederlands niet meer doorgeven aan hun ouders is er sprake van een zogenaamde verfransing van Brussel. Officiële borden en aanduidingen zoals straatnaambordjes worden nog steeds in beide talen weergegeven.

Parkeren in Brussel

Net als in vrijwel iedere grote Europese stad zul je in Brussel soms moeite moeten doen om een parkeerplaatsje te bemachtigen. In het centrum zul je tijdens bepaalde uren moeten betalen voor een parkeerplaats. De eenvoudigste manier om te parkeren is in één van de parkeergarages. Het parkeren in Brussel is relatief goedkoop, mits je je beperkt tot kort parkeren. In de regel geldt in Brussel dat hoe langer je op straat parkeert, des te hoger het uurtarief wordt. Op sommige plekken kun je zelfs alleen maar per dagdeel een parkeerkaartje trekken. In parkeergarages is langer parkeren juist relatief goedkoper, want de parkings hebben een maximumtarief per 24 uur waar je al vrij snel aan komt.

Beursgebouw

De Beurs (Bourse) is een prachtig eclectisch bouwwerk dat statig aan het Beursplein staat. Sinds Euronext Brussel een elektronische beurs is vindt er geen fysieke handel in aandelen, geld en obligaties meer plaats in de Beurs. In contrast met de rijkdommen die hier vroeger verhandeld werden vormen de trappen van de Beurs tegenwoordig vooral een plaats waar daklozen vertoeven. In juni 2013 werd bekend dat het Beursgebouw gaat veranderen in een biermuseum.

Fietsen

Een gezonde en leuke manier om Brussel te verkennen is per fiets. Je kunt in Brussel op veel plekken (stations) een fiets huren binnen het “Villo!” concept. Hierbij kun je voor een zeer bescheiden bedrag per dag of per week onbeperkt gebruik maken van een fiets. De geel/zilveren fietsen van Villo zijn te vinden op meer dan vijftig stations binnen Brussel.

Bier

Liefhebbers van bieren kunnen in Brussel van een grote diversiteit aan Belgische bieren genieten. Op terrasjes, in kroegen en in restaurants is er vrijwel altijd een ruim assortiment van heerlijke bieren. Als je zelf bieren mee naar huis wilt nemen dan moet je eens een kijkje gaan nemen bij de Biertempel. De winkel van de Biertempel vind je aan de Grasmarkt 56b. Naast honderden heerlijke biermerken kun je hier ook voor een groot aantal bieren het bijpassende glas aanschaffen. Volgens de puristen is het een must om ieder bier uit het juiste glas te schenken.

Wegwijzers

Bezoekers aan Brussel kunnen vrij eenvoudig hun weg vinden in de stad. Op veel plekken staan duidelijke wegwijzers naar de belangrijkste plekken in Brussel. Zorg er wel voor dat je op een plattegrond je exacte doelen kunt zien, want niet alles is te vinden op de verder uitstekende wegwijzers.

Hotels in Brussel

Het hotelaanbod in Brussel is zeer divers. In verhouding kent de stad veel zakelijke hotels, wat veroorzaakt is door de belangrijke rol die Brussel vervult in de zakenwereld en het diplomatieke leven. De vele zakenhotels zijn door de week niet goedkoop, maar juist in het weekeinde wat interessanter geprijsd omdat men dan de bezettingsgraad op wil schroeven met toeristen die een citytrip naar Brussel maken. De voordeligste online prijzen vind je vaak bij grotere hotelboekingssites zoals booking.com en expedia. Contractueel is vaak bepaald dat zij een laagste prijs aan moeten kunnen bieden.

Stripwandeling

In België zijn zowel kinderen als volwassenen gek op strips. Niet voor niets dat het land zoveel vermaarde striptekenaars voort heeft gebracht. In Brussel zie je een aantal stripfiguren terug op de muren in de stad. Een leuke zoektocht voor jong en oud is om alle wandschilderingen te spotten die er te vinden zijn. Wie goed oplet die kan Kuifje, Robbedoes, Lucky Luke of Rik Ringers op de muren vinden. Wie een stripmuseum wil bezoeken die kan op alle dagen behalve op maandag terecht in het Belgisch Stripcentrum.

Winkelen in Brussel

Brussel heeft liefhebbers van winkelen meer dan voldoende te bieden. Niet alleen heeft Brussel een aantal uitstekende winkelstraten, ook kun je op de vlooienmarkt van het Vossenplein (dagelijks van 6 tot 14 uur) lekker snuffelen tussen meubels, antiquiteiten en andere handelswaren. De grote winkelketens zijn vooral geconcentreerd in de Nieuwstraat.

Brusselse wafels

De Brusselse wafel is een heerlijk gerecht dat internationaal bekendheid geniet. Vaak wordt deze lekkernij in het buitenland aangeduid als Belgian waffle. De gebakken wafels worden in de regel warm opgediend en opgegeten. De standaard manier om een Brusselse wafel te eten is bestrooid met poedersuiker. Andere toppings kunnen slagroom of aardbeien zijn. In tegenstelling tot de Luikse wafel bevat de Brusselse wafel geen suikerkristallen. Ook de vorm is anders, want de Brusselse wafel is rechthoekig terwijl de Luikse wafel ovaal of ruitvormig is.

Marollen

Eén van de leukste wijken van Brussel is arbeiderswijk Marollen. Deze wijk ligt aan de zuidkant van het centrum. Marollen is een echte arbeiderswijk waar veel verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd zijn. Het leuke aan Marollen is de grote hoeveelheid aan snuffelwinkeltjes waar antiek en brocante verkocht wordt. Ook vind je hier meerdere kunstateliers waar kunst in allerlei vormen en verschillende prijsklassen aangeboden wordt. Hoogtepunt van de wijk wordt gevormd door de vlooienmarkt op het Vossenplein, die alle dagen gehouden wordt.

Hoogteverschillen

Brussel is geen vlakke stad maar heeft een licht heuvelachtig karakter. Hierdoor moeten er soms hoogteverschillen overwonnen worden. In de stad tref je dan ook vaak licht hellende wegen en trappen aan. Op sommige plekken kun je met een lift een aardig stukje hoogteverschil overbruggen. Een fraai voorbeeld hiervan is de publieke lift bij het Poelaertplein, waarbij je gratis van het fraaie plein met het Justitiepaleis de twintig meter naar beneden tot de wijk Marollen kunt overbruggen. De loopbrug naar de lift vormt een mooi uitzichtpunt over de stad Brussel.

De hoogteverschillen zijn goed merkbaar op het moment dat je gaat fietsen in Brussel. Het gebruik van e-bikes is geen slecht idee op het moment dat je op de tweewieler door Brussel wilt gaan fietsen.

Vis eten

Liefhebbers van gerechten met vis en schaaldieren die moeten naar de wijk Vismet (“Vismarkt”) trekken. Aan de Bakviskaai liggen een aantal uitstekende visrestaurants waar de brasseriën de meest overheerlijke visgerechten opdienen. Bij aangenaam weer kun je buiten op het terras aan het water eten. Ook hoog aangeschreven staat het restaurant Le Vismet, dat aan het Sint-Katelijneplein 23 gelegen is. Chefkok Tom Decroos wordt door recensenten als een virtuoos met vis omschreven.

Bar Le Cercueil

Op een steenworp afstand van de Grote Markt ligt de kitschbar Le Cercueil. Deze bar opende haar deuren in 1974, het jaar dat de film ‘The Exorcist’ voor huiverende bioscoopgangers zorgde. Le Cercueil betekent letterlijk ‘De Doodskist’. Het interieur is op en top kitsch, geïnspireerd op het thema dood. Wie een halve liter bier bestelt die krijgt dit geserveerd in een doodshoofd. De cocktails hebben lugubere namen zoals lijkensap en vleermuishemoglobine.

Neuhaus

De Zwitserse patissier Jean Neuhaus is naar alle waarschijnlijkheid de uitvinder van de praline (in het Nederlands vaak bonbon genoemd). De eerste praline zou hij in het jaar 1912 in Brussel gemaakt hebben. Dat was in zijn winkel in de Koninginnegalerij. Deze winkel is hier nog steeds te vinden. Inmiddels is het merk Neuhaus uitgegroeid tot een keten van meer dan 1500 winkels en verkooppunten, waarvan enkele tientallen in Brussel. Als je van chocolade en vooral van pralines houdt, dan is een bezoek aan een van de Neuhaus-winkels een must als je in Brussel bent.

Victor Horta

De Belgische architect Victor Horta (1861-1947) is een fenomeen in Brussel. Hij wordt gezien als een van de grondleggers en de belangrijkste architecten van de art nouveau. Deze stijl, die ook Jugendstil genoemd wordt, is soms vrij nadrukkelijk in het straatbeeld van Brussel aanwezig. Vier van de Brusselse woningen die door Horta ontworpen zijn staan gezamenlijk op de Werelderfgoedlijst van UNSECO. Afbeeldingen van zijn werk kwam je tot 2018 amper op internet tegen. Dit kwam vanwege het copyright dat streng door de erven van Horta beheerd werd. Omdat het auteursrecht van kracht is tot 70 jaar na het overlijden van de auteur, is dit in het geval van Horta komen te vervallen op 1 januari 2018 omdat Horta overleed in 1947.

Wil je kennis maken met de werken van Victor Horta dan kun je het Hortamuseum bezoeken. Het museum is in het huis en atelier van Horta gevestigd. Op maandag is het museum gesloten, net als op de officiële Belgische feestdagen.

Platenzaak

Het leuke aan een stad als Brussel is dat je er nog winkels ziet die in veel steden inmiddels verdwenen zijn. In de tijd van online muziek kopen en downloaden zie je bijvoorbeeld steeds minder muziekwinkels waar je naartoe gaat om de laatste CD van je favoriete artiest te kopen. Nog meer uit het straatbeeld verdwenen zijn de platenzaken waar je behalve de compact-disk ook nog vinyl-platen kunt kopen. Brussel is zo’n geweldige stad waar je nog gewoon tussen het vinyl kunt snuffelen. Een voorbeeld hiervan is Veals & Geeks aan de Rue des Grands Carmes 8A in het centrum van Brussel.

Multiculturele straat

Wie door Brussel loopt of rijdt zal zeker zien dat er veel mensen wonen die oorspronkelijk niet van Belgische afkomst zijn. Met name door een groot aantal Afrikaanse immigranten is Brussel een echte multiculturele stad. Hierbij horen lasten maar ook zeker lusten. Een straat met bloeiende middenstand en horeca waarvan de eigenaars (of hun voorouders) oorspronkelijk meestal uit (Noord-)Afrika komen is Boulevard M. Lemonnier. Hier kun je halal eten, heerlijke Marokkaanse thee drinken bij een Salon du Thé of je laten knippen voor nog geen tien euro.