Hill 60, ook wel Heuvel 70 genoemd, is een heuvel in de buurt van Ieper. De ongeveer zestig meter hoge heuvel is een oorlogssite uit de Eerste Wereldoorlog. Hier hebben Britten en Duitsers meerdere keren gevochten om de heuvel. Beroemd is de herovering van de heuvel door de Britten op 17 april 1915. Na wekenlang tunnels gegraven te hebben zijn er een zestal mijnen in deze tunnels tot ontploffing gebracht. In een tijdsbestek van ongeveer tien seconden werden de verdedigingswerken van de Duitsers verwoest. Tegenwoordig kun je Hill 60 bezoeken. Het is inmiddels grotendeels begroeid met struiken en bomen. Op de heuvel zie je nog restanten van bunkers. Ook zijn is er een monument op de heuvel geplaatst ter nagedachtenis aan de gesneuvelde soldaten.

Als je in Ieper bent is er meer te beleven dan bezienswaardigheden. Als je toch in het centrum van Ieper bent kun je ook tijd besteden aan winkelen. Op en rondom de Grote Markt vind je voldoende winkels om je eventjes zoet te houden. Naast de bekende ketens zie je in Ieper nog voldoende zelfstandige winkeltjes. De beste winkelstraten in het centrum zijn de Boterstraat, de Neermarkt, de Menenstraat en de Grote Markt zelf. Met uitzondering van enkele koopzondagen per jaar zijn de meeste winkels in Ieper op zondag gesloten.

Een museum dat je moet bezoeken als je in Ieper bent is het In Flanders Fields Museum. Dit museum laat je op interactieve wijze zien wat de aanleiding was voor de Eerste Wereldoorlog, hoe de Eerste Wereldoorlog is verkopen en de naoorlogse periode. Getoond wordt hoe verwoestend de oorlog was voor Ieper en de omgeving van Ieper. Verder kun je een hoop attributen zien die uit de oorlog komen en leer je over de vier slagen om Ieper. Tijdens je tocht door het museum wordt je begeleid door je persoonlijke poppy-armband. Die zorgt ervoor dat je persoonlijke verhalen te horen krijgt tijdens je museumbezoek, in jouw taal. Na afloop mag je het armbandje houden. Je mag het ook weer inleveren, waarbij je je statiegeld terugkrijgt. Het In Flanders Fields Museum is gevestigd in de Lakenhallen in het centrum van Ieper. Het is een permanente tentoonstelling die alle dagen van de week geopend is. Op Eerste Kerstdag en op Nieuwjaarsdag is het museum gesloten.

Als je vanuit oostelijke richting het centrum van Ieper binnenrijdt dan zul je waarschijnlijk door de Menenpoort rijden. De Menenpoort overspant de Menenstraat. De huidige poort stamt uit 1927 en is weggezet waar een totaal andere poort stond. De nieuwe Menenpoort is door de Britten gebouwd. Het is een groot herdenkingsmonument voor de ruim vijftigduizend Britse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog verdwenen zijn. Ze zijn zo goed als zeker omgekomen tijdens de oorlog, maar ze zijn niet meer teruggevonden of geïdentificeerd. De namen van deze soldaten zijn terug te vinden op de vele panelen die terug te vinden zijn in het monument. Nog steeds worden tijdens graafwerkzaamheden in de omgeving resten van soldaten gevonden. Zodra deze worden geïdentificeerd als die van een vermiste Brit, worden ze tijdens een officiële ceremonie herbegraven. Daarna wordt zijn naam verwijderd van de gedenktekens van de onbekenden.
Onder de Menenpoort wordt nog steeds iedere dag om 20 uur de Last Post gespeeld ter nagedachtenis aan de gesneuvelde soldaten. Als je een hele dag in en rondom Ieper doorgebracht hebt en je verdiept hebt in de geschiedenis, dan maakt dit ceremoniële trompetsignaal extra veel indruk.

De Grote Markt is het centrale plein van Ieper. Dit plein is al eeuwenlang het centrum van de stad. Volgens de meeste toeristen is de Grote Markt ook veruit de mooiste plek van de stad. Dat komt mede door de indrukwekkende Lakenhallen en het belfort, gelegen aan de noordwestkant van het plein. Zeker zo fraai is ook de Nieuwerck, waarin tegenwoordig het stadhuis van Ieper gevestigd is, en de horecapanden aan de noordzijde van de Grote Markt. De zuidkant wordt vooral gedomineerd door winkels, aangevuld met wat horeca. Het Gerechtshof is een gebouw dat toegevoegd is na de wederopbouw van het plein. Net zoals de rest van de stad Ieper was ook de Grote Markt grotendeels verwoest tijdens W.O. I. Vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw werd de Grote Markt hersteld in een historiserende wederopbouwarchitectuur. Het Onze-Lieve-Vrouwgasthuis is toen vervangen door het Gerechtshof.

De Sint-Maartenskerk is een kerk gelegen in het centrum van Ieper. De oorspronkelijke kerk is tijdens de Eerste Wereldoorlog compleet vernield. In de periode 1922-1930 is de kerk herbouwd. Wie nu door de kerk loopt heeft het gevoel in een veel oudere kerk rond te lopen. Het bezoeken van de Sint-Maartenskerk is helemaal gratis. Tijdens de missen worden toeristen verzocht niet door de kerk te gaan wandelen.

De Vismarkt van Ieper is oorspronkelijk een marktplein waar verse vis verkocht werd. Het plein stamt uit het begin van de achttiende eeuw. Je bereikt het plein via de Vispoort die aan de Boterstraat staat. Ook de Vismarkt heeft W.O. I niet overleefd. De Vismarkt die je tegenwoordig aantreft is deels een reconstructie van hoe de situatie voor de oorlog was. De oorspronkelijke gietijzeren colonetten keerden niet terug in het straatbeeld. Hiervoor in de plaats zijn er twee visstands van arduinsteen weggezet. De Vismarkt heeft haar functie als verkooppunt van vis al jaren geleden verloren. Tegenwoordig is dit een stukje uitgaansgebied van Ieper. Opvallend bouwwerk is het tolhuisje. Ook dit is een reconstructie. Vroeger moesten de vissers hier tol betalen.
