La Roche: populaire plaats in de Ardennen

La Roche en Ardenne is een van de steden die het bruisende toeristische hart van de Ardennen vormt. La Roche ligt dichtbij Durbuy, Stavelot, Houffalize en Coo en is een prima uitvalsbasis om de Ardennen te bezoeken. La Roche is bijzonder populair bij Nederlandse vakantiegangers. Velen vinden hun weg naar dit pittoreske dorpje voor een avontuurlijke vakantie, een uitdagende teambuilding of gewoon een aantal dagen heerlijk bijkomen en genieten van de natuur, cultuur en culinaire heerlijkheden die België en de Ardenne in het bijzonder te bieden hebben. Al in de 19e eeuw was La Roche een vakantiebestemming. Een zeker Pierre Perk uit Delft schreef zelfs een toeristische gids over het dorp. Mede dankzij deze Pierre, hij wordt nog steeds geëerd in het dorp, kwam het toerisme op gang. En tot op de dag van vandaag valt er altijd wel iets te beleven in dit stadje.

De eerste tekenen van leven van dit dorp komen we tegen bij de Romeinen die de Belgen bruut veroverd hadden en hier in deze bocht in de Ourthe strategisch op de rots een fort bouwden. Na het vertrek van de Romeinen werd er op de rotspunt een kasteel gebouwd en vele eeuwen lang door de graven in de omgeving bewoond. De aanwezige adel zorgden voor de hoognodige bedrijvigheid in het dorp en zo kwam La Roche tot bloei. Meer over het kasteel en zijn bewoners vind je verderop op deze site.Het Wildpark van Roche

Bovenop het Plateau de Deister, boven het dorp ligt het wildpark van La Roche. Het is te bereiken met het toeristische treintje, te voet, met de fiets of met de auto. Het parkje ligt net buiten het centrum. Op enkele hectaren worden hier alle dieren getoond die hier in het wild voorkomen en vroeger voorkwamen. Met een wandeling van ongeveer 1,5 km loop je het gehele park door. Er zijn herten, zwijnen, vossen ,maar ook wolven en allerlei boerderijdieren. De dieren hebben ruim opgezette leefruimtes zodat je ze in een vrij natuurlijk setting te zien krijgt. Bij een aantal kun je zelfs genieten van hun natuurlijke luchtjes. Hier kan het soms wat stinken. In de zomermaanden is de speeltuin die bij het park ligt met bijbehorend terras ook een prima plek om te vertoeven. In de winter kun je na een koude wandeling opwarmen in het bijgelegen restaurant.Op avontuur in La Roche

Voor de actieve vakantieganger is meer dan genoeg te beleven in en rondom La Roche. De Ourthe kent hier verschillende afvaartplekken voor kajaks. In de lente kun je hier mooie tochten over het water maken.( Dit is wel afhankelijk van de waterstand) Voor wandelaars zijn er mooie routes in de omgeving uit gezet. Deze variëren van korte tochten in de omgeving tot meerdaagse tochten die door heel de Ardennen gaan. Bij het bureau de tourisme in het dorp zijn wandelkaarten en routes te verkrijgen. In La Roche is één wandeling ook geschikt om met een kinderwagen te bewandelen. En hoewel er in de brochure staat dat dit een makkelijke wandeling is begint hij met een fikse klim van ruim 2 kilometer naar boven. Stevig voor de kuitspieren dus en zeker niet voor mensen met een slechte conditie. De omgeving rondom het wildpark is geschikter om te wandelen met kinderen. Hier is het redelijk gelijk en kom je weinig tot geen grote hoogte verschillen tegen. De zelfde beklimming naar plateau Deister kom je ook tegen als je vanuit La Roche de verschillende mountainbike routes gaat doen. Direct na start wordt je de helling op gestuurd en voel je de kuitspieren goed branden. De routes rondom La Roche zijn erg pittig. Zeer technisch en met veel hoogteverschillen. Wil je wat rustiger fietsen, of met de kinderen op pad, dan zijn de ravelwegen in de buurt een beter alternatief. Deze wegen speciaal voor langzaam verkeer zijn prima fietsroutes voor gezinnen. Ook de routekaarten hiervoor zijn bij het bureau de tourisme in het dorp te verkrijgen. Fietsen en mountainbikes kunnen in het dorp gehuurd worden. Ben je wel avontuurlijk, maar niet zo sportief ingesteld dan zijn er ook geleide rondritten op de quad. Zo kom je ook op alle wandel en mtb paden ,maar je hoeft er een stuk minder voor te zweten.

Het kasteel van La Roche

Bij een bezoek aan La Roche kun je om het kasteel bijna letterlijk niet heen. Al bij aankomst zie je de ruïne al ver boven het dorp uitsteken en het is een van de belangrijkste toeristische hoogtepunten van het dorp. Het kasteel is niet meer intact, maar de ruïne biedt nog genoeg om te bezichtigen. Ook worden er nog ieder jaar nieuwe archeologische ontdekkingen gedaan die meer kennis geven over het kasteel. In de lente en zomermaanden zijn hier iedere dag boogschutters en ambachtslieden aanwezig die hun vakmanschap vertonen en hun producten te koop aan bieden. In de weekenden zijn er ook valkendemonstraties en met enige regelmaat vuurwerkspektakels. Ook zijn er op gezette tijden spooktochten. Op het kasteel van La Roche waart namelijk nog steeds de geest van gravin Bertold van La Roche rond. Zij stortte zich hier van de toren na een ongelukkig verlopen liefdesgeschiedenis. Op gure, donkere dagen kan men nog steeds haar geest zien rondwaren over de muren van het kasteel.

Het oorlogsmuseum

Ook La Roche speelde een grote rol in de “Battle of the Bulge”, beter bekend als de slag om de Ardennen. Dit was Hitler’s laatste poging om de opmars van de Geallieerden terug te dringen. La Roche werd tijdens deze slag vrijwel geheel verwoest en van het dorp was na afloop niet veel meer over. Maar liefst 141 burgers verloren het leven in de strijd tegen de Duitsers.
Het oorlogsmuseum in La Roche gaat over de geschiedenis van de stad tijdens de oorlog. Het museum verteld het verhaal van de oorlog door middel van verschillende poppen, fotomateriaal, videomateriaal en honderden voorwerpen. Alles te samen geeft het een heel aardig beeld van wat er zich hier allemaal heeft afgespeeld.

Ardeense biertjes

De Belgische specialiteit die ook zeker in de Ardennen terug te vinden is zijn de heerlijke Belgische speciaal bieren. Het inmiddels in Nederland ook zeer bekende Chouffe bier wordt hier dichtbij gebrouwen. Maar ook minder bekende, en daarom zeker niet minder lekkere, biertjes van de brouwerijen Du Bocq ,Bellevaux en Rochefort . Het is zeer de moeite waard een van deze brouwerijen te bezoeken. Men kan er vaak een rondleiding krijgen om eens van dichtbij te zien hoe het brouwproces in zijn werking gaat en uiteraard de heerlijke biertjes ook proeven. Bij de meeste brouwerijen is ook een brasserie waar het zeer gezellig zitten is en onder het genot van een lekker biertje ook een hapje kan worden genuttigd.

Parc Chlorophylle

Dit familie park is een combinatie van ontspanning, vermaak en educatie. Het is bedoelt om mensen op en speelse manier kennis te laten maken en bewust te laten zijn van de natuur. Er is een mooie educatieve wandeling van ongeveer 2 km door het park heen. Al lopende kom je van alles te weten over de bomen, planten en dieren in het park. Er zijn speeltoestellen verspreid over het park en verschillende borden die je meer uitleg geven over het landschap wat je ziet. Er is ook een grotere speeltuin en een enorme grote loopbrug die tot aan de toppen van de bomen reikt en je een geweldig zicht geeft over de toppen van de bomen en de omgeving. Alles in het park is gemaakt van natuurlijke materialen.

Ardeense hammen

Een van de specialiteiten van de Ardennen is de ham. Deze specialiteit kan u zeker niet aan uw neus voorbij laten gaan. Deze hammen worden eerst gezouten waarna een tijdje te rusten worden gelegd. De heerlijke typische smaak komt echter door het roken. Een bedje van onder andere eikenhout en jeneverbessen wordt aangestoken en zeer langzaam verbrand. Zo ontstaat er een vuurtje wat een lage temperatuur kent en zeer langzaam de ham laat roken. Hoe langzamer dit gebeurd des te lekkerder is de smaak van de ham. Na het roken wordt de ham in de lucht te drogen gehangen en kan hij als hij goed droog is gegeten worden.

De Purnalet

Dit likeurtje is het plaatselijke drankje van La Roche. Ieder jaar in oktober wordt het gemaakt door het speciale Purnalet gilde in La Roche. Waarna je het in het voorjaar kunt drinken. Het is een likeur gemaakt van sleedoorn waarna er honing en een beetje jenever aan werd toegevoegd. Het vond zijn oorsprong omdat de Romeinen dachten wijn te kunnen verbouwen op de hellingen bij La Roche. Echter nadat de wijnranken hopeloos waren afgestorven kwam de oude vegetatie nog sterker terug. Sleedoorn dus, waarop men besloot hier vervolgens dan maar drank van te maken.