De meest interessante bezienswaardigheden van Dinant vind je in een handig overzicht met alle Dinant hoogtepunten:
de top 10 bezienswaardigheden van Dinant
Deze abdij is gesticht in de tweede helft van de twaalfde eeuw en kende tot de vijftiende eeuw een sterke groei en voornamelijk veel voorspoed. Dit veranderde echter in de vijftiende eeuw zo werd de kerk van de abdij eerst verwoest door een grote overstroming en enkele jaren later werd de complete abdij vernield door de legers van Karel de Stoute. In de jaren erna werd de abdij snel weer opgebouwd door middel van giften van meerdere adellijke families. Aan het einde van de achttiende eeuw werd de abdij verwoest door revolutionairen. In de negentiende eeuw is de abdij en de gronden eromheen meerdere malen verkocht en is de kerk die bij de abdij hoorde afgebroken. Vanaf 1931 is met echter weer begonnen met het restaureren van de abdij heeft het gebouw weer zijn originele functie teruggekregen. Tegenwoordig leven wonen er ongeveer 17 monniken.
De Abdij van Leffe dank zijn wereldwijde naamsbekendheid aan het Abdijbier Leffe. Dit bier is hier in de dertiende eeuw voor het eerst gebrouwen door de Norbertijnen van Leffe. Het bier wordt hier al vele decennia niet meer gebrouwen maar toch in de abdij van Leffe nog steeds intellectueel eigenaar van de naam Leffe. De negen verschillende soorten Leffe bier die er tegenwoordig zijn worden vervaardigd door AB InBev de grootste brouwerijketen ter wereld.

De citadel van Dinant is een groot verdedigingsbouwwerk gebouwd door de Nederlanders in de 18e eeuw. De citadel bepaald al eeuwen het aanzicht van de stad en torent als een grote beschermheer boven de stad uit. Op de plaats van de citadel stond in eerdere eeuwen het kasteel van de heren van Dinant. In tijden van nood zocht de bevolking hier zijn toevlucht. Na de bouw van de citadel werd het bouwwerk alleen nog bewoond door soldaten. De citadel bestaat uit een aantal vertekken die als onderdak voor de soldaten diende, wapenopslagplaatsen en kruitkamers en een aantal zeer dikke muren met schietgaten erin om de vijand te kunnen bestoken. Op strategische plaatsen in de citadel staan enorme grote kanonnen opgesteld.
Sinds de vorige eeuw is de citadel in privé bezit. Men kan er een rondleiding van ongeveer 45 minuten volgen die langs alle hoogtepunten van de citadel leidt. Voor wie dol is op militaire geschiedenis kan dit erg interessant zijn. Enkele scènes uit de geschiedenis worden uitgebeeld door wat suf uitgedoste etalage poppen. Daarnaast ziet men enkele vitrines met wapens. Hoogtepunt van de rondleiding is de doorgang door een loopgraaf uit de Eerste wereldoorlog, waar men getracht heeft de bezoeker te laten beleven hoe het was te leven in een loopgraaf. Men eindigt met het klimmen door een weggezakt stuk citadel wat compleet scheef is en wat erg desoriënterend is om door te lopen.

Sinds 2014 is een deel van de oude tentoonstelling vervangen door een expositie over de Eerste Wereldoorlog. Deze interactieve expositie verteld het verhaal van de inwoners van de stad Dinant en de soldaten in de Citadel tijdens de gevechten in de stad. De soldaten zaten opgesloten in de citadel en waren gedwongen om tot de laatste man te vechten. De laatste kamer van deze expositie probeert de angsten van deze soldaten vast te leggen.

Deze uit de 13de eeuw stammende kerk is het meest karakterbepalende gebouw van de stad Dinant. Deze kerk is te zien vanuit bijna alle plekken in de stad. Het is vooral zijn peervormige klokkentoren die voor het typische karakter van de kerk zorgt. De kerk is gebouwd op de plaats waar eerder een Romaanse kerk stond. Nadat deze werd vernietigd door een rotsblok is de huidige kerk van Dinant gebouwd. De binnenzijde van kerk is prachtig met enkele spitsbogen en een doopfond dat nog uit de 15de eeuw stamt. Het mooiste aan de binnenzijde van de kerk zijn echter de prachtige gebrandschilderde ramen. De grote zijbeuk van de kerk heeft een gigantisch gebrandschilderd raam gemaakt door de glazenier Landon. Dit is één van de grootste gebrandschilderde ramen van Europa, er zijn vertellingen uit de Bijbel op te bewonderen. De Collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk kan men het grootst gedeelte van het vrij bezoeken en er worden met regelmaat tentoonstellingen gehouden.

In Dinant is de uitvinder Saxofoon geboren Adolphe Sax en ze zorgen er wel voor dat je na een bezoek aan de stad dit nooit meer zal vergeten. Zo staan er op de Charles de Gaulle-brug aan beide zijdes een rij felgekleurde saxofoons is er het Huis van de Sax in de Rue d’Adolphe Sax en staat er een grote replica van een saxofoon op het Patrie d’Adolphe Sax. In de plaatselijke VVV is er folder te verkrijgen die de naam Sax en de City heeft meegekregen, dit zal van tijd tot tijd voor het nodige gegrinnik zorgen. Adolphe Sax is in Dinant geboren op 6 november 1814 in de stad Dinant en heeft er de eerste jaren van leven doorgebracht. Het grootste deel van zijn leven bracht hij echter in Parijs door waar hij in 1894 stierf. In de Rue d’Adolphe Sax wordt Adolphe Sax herdacht met een bronzen standbeeld zittend op een bankje voor het Huis van de Sax. In dit Huis van de Sax kan men een interactieve manier kennis maken met de saxofoon. Zo kan men er naar de verschillende soorten saxofoons beluisteren en kan men er aan aantal muziekstromingen beluisteren waar de saxofoon en belangrijke rol inspeelt. Dit Huis van de Sax is iedere dag geopend en gratis te bezoeken.

Deze brug is vernoemd naar de Franse militair en politicus die tijdens de Eerste Wereldoorlog hier tijdens de gevechten om de citadel gewond is geraakt. Deze brug is in 1953 gebouwd op de plaats waar sinds de 9de eeuw al meerder bruggen hebben gelegen. De voorgaande bruggen zijn allen door natuurgeweld vernield of vernield tijdens veldslagen of oorlogen. In totaal hebben er in totaal zo’n zeven verschillende bruggen hier over de Maas gelegen. De eerste waren houten bruggen later werden stenen boogbruggen of brug die was gespannen tussen twee torens. Later werd dit een ijzeren brug en tegenwoordig is het weer een stenen brug. De brug zelf is versierd met meerdere felgekleurde saxen en met een aantal vlaggen van landen uit de Europese Unie.
