Kortrijk: ideale mix tussen historie en het moderne leven

Kortrijk is een stad gelegen in de provincie West-Vlaanderen. Vanuit Nederland is Kortrijk goed bereikbaar via de snelweg E-17. Dit is dezelfde snelweg die je via Gent naar Parijs en Lille leidt. Kortrijk is een leuke tussenstop op weg naar Frankrijk, maar ook geschikt als stedentripbestemming voor één of twee dagen. De stad heeft voldoende historische monumenten en gebouwen, heeft een bruisend winkelhart en zoals het in een Belgische stad behoort kun je er prima uit eten en van een drankje genieten. Voor een niet al te grote stad (ongeveer 75 duizend inwoners) heeft Kortrijk wel een totaalplaatje dat klopt. Kortrijk vervult een centrumfunctie binnen de regio, waardoor er op het gebied van ontspanning en cultuur ook volop te beleven valt. Vooral in de zomermaanden worden er veel evenementen georganiseerd, zoals het zomercarnaval.

Hoewel Kortrijk vrij dicht bij de Belgisch-Franse grens ligt, ben je hier in het Nederlandstalige deel van België. Vandaar ook dat de Nederlandse naam Kortrijk veel meer gebruikt wordt dan de Franstalige benaming Courtai.



Begijnhof Kortrijk

Het begijnhof van Kortrijk is één van de fraaiste en oudste begijnhoven die je aantreft in de Benelux. Het middeleeuwse begijnhof is een compleet stadje binnen de oude binnenstad van Kortrijk. Het begijnhof bestaat uit 41 huisjes, waar vroeger begijnen woonden. De laatste begijn die in Kortrijk gewoond heeft was Marcella Pattyn. Zij overleed in 2013. Zij was de laatste begijn ter wereld. Begijnen zijn alleenstaande vrouwen die allen de gelofte van kuisheid aflegden. Ze mochten wel geld en andere persoonlijke bezittingen hebben, in tegenstelling tot mensen die in een klooster leefden. Het begijnhof van Kortrijk is vrij te bezoeken. Hierbij wordt wel verzocht om dat in stilte te doen, omdat in de begijnenhuisjes nog steeds mensen wonen die veelal op leeftijd zijn. Het begijnhof van Kortrijk staat ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.



Broeltorens

Aan de Broelkaai en Verzetskaai staan twee vrijwel identieke torens: de Broeltorens. Deze middeleeuwse torens zijn samen met de Artillerietoren de enige overblijfselen van de middeleeuwse stadswallen die om de oude binnenstad lagen. De historische waarde van de Broeltorens is daarom groot, waardoor beide torens beschermende monumenten zijn. De oudste toren is de Speytorre. Dit is de zuidelijk toren. De Speytorre (ook wel ‘Blauwe Toren’ genoemd) werd in 1385 gebouwd. De toren was bedoeld om het verkeer op de ernaast gelegen rivier de Leie te controleren. Dertig jaar later werd de noordelijke toren erbij gebouwd. Deze Inghelburghtorre was bedoeld als wapenopslagplaats. De torens worden met elkaar verbonden door de Broelbrug. De brug die je nu ziet is een herbouwde brug. Tijdens beide wereldoorlogen werd brug immers vernietigd. Wie de Broeltorens wil bezoeken die kan dat alleen maar doen onder begeleiding van een gids.

Lange Steenstraat

Dé winkelstraat van Kortrijk is de Lange Steenstraat. Het is een straat die haar oorsprong kent in de middeleeuwen en zich al eeuwen geleden ontpopte als commercieel hart van Kortrijk. De Lange Steenstraat is tegenwoordig één van de bekendste winkelstraten van België. De opening van winkelcentrum ‘K in Kortrijk’ heeft de functie van de stad Kortrijk als winkelstad nog verder versterkt. Wel zie je dat dit overdekte winkelcentrum de prominente positie van de Lange Steenstraat als beste shoppingplek van Kortrijk overgenomen heeft. Vooral bij slechte weersomstandigheden zie je het winkelend publiek zich tegenwoordig meer in ‘K in Kortrijk’ ophoudt dan in de Lange Steenstraat. Jammer, want behalve een nog steeds zeer mooi aanbod aan winkels herbergt de Lange Steenstraat ook een aantal fraaie oude panden, zoals Huize Ghellinck aan de zuidkant van de straat.

Grote Markt

Centraal in de Kortrijkse binnenstad ligt de Grote Markt. Dit plein is het belangrijkste plein van de stad. Het ontstond pas in 1899 toen de Oude Lakenhalle gesloopt werd. Het belfort dat onderdeel was van de Lakenhalle is blijven staan. Wie de Grote Markt bezoekt die ziet dat het plein een ongebruikelijke vorm heeft. Dit komt omdat het plein ontstaan is uit een samensmelting van verschillende kleine markten zoals de Pottenmarkt, de Zuivelmarkt en de Kledermarkt. Aan de Grote Markt staan een aantal historische panden met trapgevels en het Stadhuis. Het plein vervult een belangrijke rol binnen de evenementenkalender van Kortrijk. Verschillende feesten en evenementen worden hier gehouden. Ook wordt hier op maandag de wekelijkse markt gehouden. De panden aan het autovrije deel van de Grote Markt hebben vooral een horecafunctie. In het zomerseizoen is dit dan ook de populairste plek om op het terras te zitten.

K in Kortrijk

Een winkelcentrum dat Kortrijk completeert als winkelstad is ‘K in Kortrijk’. Dit overdekte winkelcentrum ligt centraal in de binnenstad. Het complex telt een oppervlakte van maar liefst 34.000 vierkante meter. In ‘K in Kortrijk’ vind je bijna honderd winkels die een aantrekkelijke mix bieden van grote ketens vermengd met kleinere lokale winkels. Parkeren doe je in de eronder gelegen parkeergarage, die plaats biedt aan meer dan duizend auto’s. Het winkelcentrum ligt bij de winkelstraten van Kortrijk zoals de Lange Steenstraat. De meeste bezienswaardigheden liggen op vijf tot tien minuten lopen van ‘K in Kortrijk’.

Buda

De wijk Buda ligt op het Buda-eiland, dat is ontstaan door een vertakking van rivier de Leie. De wijk Buda maakt onderdeel uit van de historische binnenstad. De eerste bebouwingen stammen uit de vroege middeleeuwen. In 1454 werd Buda toegevoegd aan de stad Kortrijk. De naam Buda is pas in de achttiende eeuw ontstaan. Het is een verwijzing naar het stadsdeel Buda van de Hongaarse stad Boedapest. De naam is nooit meer verdwenen. Het eiland heeft meerdere metamorfoses ondergaan. Vaak uit noodzaak, omdat rampen dit deel van Kortrijk troffen. Tegenwoordig vind er een doelgerichte transformatie plaats. Buda is het nieuwe culturele hart van de stad en de plek waar oude elementen omgebouwd worden naar bouwwerken met nieuwe functies. Tijdens het stadsvernieuwingsproject kregen de Tacktoren en de Budascoop vorm.

Kortrijk 1302

Het jaartal 1302 neemt een belangrijke plek in binnen de geschiedenis van de stad Kortrijk. Op 11 juli 1302 vond op de Groeningekouter de Guldensporenslag plaats. Tijdens deze historische veldslag namen Vlaamse piekeniers en boogschutters het op tegen een goed uitgerust Frans ridderleger. De overwinning op deze op papier veel sterkere tegenstander wordt gezien als één van de meest heroïsche overwinningen binnen de Vlaamse geschiedenis. In de Groeningeabdij is daarom tegenwoordig het museum Kortrijk te vinden. Dit museum laat op zeer fraaie wijze alles zien over de historische veldslag die in het jaar 1302 plaatsvond in Kortrijk. Let op: op maandag is Museum Kortrijk 1302 gesloten. Ook rondom Kerstmis en Oud & Nieuw is het museum gesloten.

Huis Ghellinck

Eén van de meest in het oog springende historische gebouwen in de Lange Steenstraat is Huis Ghellinck. Het in classicistische stijl gebouwde pand is in 1698 gebouwd in opdracht van de toenmalige burgemeester Jean-Baptist Ghellinck. In de gevel zitten drie Griekse bouworden verwerkt:  de Dorische, de Ionische en de Korinthische. De meest recente restauratie heeft aan het begin van deze eeuw plaatsgevonden. Tegenwoordig gaat achter de mooie gevel een juwelier schuil. Juwelier Nys is hier gevestigd.

Parkeren

Wie de ervaringen van Kortrijk-bezoekers leest die zou de indruk kunnen krijgen dat de stad een parkeerprobleem heeft. Dat is echter niet waar. Het enige probleem dat bezoekers aan het centrum van Kortrijk hebben is iets wat je tegenwoordig in vrijwel iedere westerse stad tegenkomt: je moet betalen om te parkeren in het centrum. Wie een hotel boekt in Kortrijk die heeft grote kans dat er geen gratis parkeerplaats is bij het hotel. Vaak moet er ook door gasten van hotels betaald worden om de auto te parkeren. Betaald parkeren in Kortrijk is ingedeeld in verschillende zones, waarbij er per zone een verschillende maximum parkeertijd geldt. Het handigste is om je auto te parkeren in een parkeergarage of één van de parkeerterreinen in het centrum van de stad. Onze voorkeur gaat uit naar Parking Veemarkt, Parking Schouwburg en Parking K in Kortrijk. Vaak is het eerste uur parkeren gratis, daarna geldt er een voor tegenwoordige begrippen laag tarief.

Belfort van Kortrijk

Het belfort van Kortrijk is een vrijstaande toren op de Grote Markt. Dat is niet altijd zo geweest. De uit 1307 stammende Halletoren is eeuwenlang onderdeel geweest van de Oude Lakenhalle. Deze Lakenhalle heeft vanaf 1411 tot en met 1899 het belfort omsloten. De Lakenhalle was al halverwege de zestiende eeuw omgebouwd tot een wooncomplex. In 1899 heeft men de Lakenhalle gesloopt en bleef het belfort achter op het nieuwe plein dat hierdoor ontstond: de Grote Markt. De belforttoren kun je alleen maar onder begeleiding van een gids bezoeken.

Sint-Maartenskerk

De Sint-Maartenskerk is een middeleeuwse kerk die in het centrum van Kortrijk staat, op een steenworp afstand van het begijnhof van Kortrijk. Op de plek waar de Sint-Maartenskerk nu staat, stond in de zevende eeuw na Christus een klein bedehuis. Op die plek is later de Sint-Martinuskerk weggezet, die verwoest is. In de periode 1390-1466 heeft men de huidige kerk gebouwd: de Sint-Maartenskerk. De gotische kerk heeft in de eeuwen daarna nog meerdere uitbreidingen gekend. De kerk heeft één toren, die een hoogte heeft van 83 meter. In de spits hangt een beiaard met 49 klokken. In de kerk zijn diverse kunstschatten te bewonderen zoals een uit 1585 stammende sacramentstoren van 6,5 meter hoog, verschillende schilderijen en beelden. Het belangrijkste schilderwerk dat er te zien is, is het door Bernard de Rijckere geschilderde Pinkstertafereel ‘Triptiek van de Heilige Geest’. De Sint-Maartenskerk is gratis te bezoeken.

Artillerietoren

Eén van de weinige overblijfselen van de oude ommuring van Kortrijk is de roodbruine Artillerietoren. Deze bakstenen toren ligt in de historische binnenstad van Kortrijk, direct naast de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De toren is ongeveer zevenhonderd jaar oud en is gebouwd op de plek waar een nog oudere toren heeft gestaan. Archeologische opgravingen eind vorige eeuw brachten dit aan het licht.

Solden

Twee keer per jaar is het solden in Kortrijk. Solden is een koopjesperiode waarbij vooral kleding, schoenen en accessoires met vele procenten korting verkocht worden in de winkels. De wintersolden begint op 3 januari, tenzij dit op een zondag valt. In dat geval begint de wintersolden op 2 januari. De wintersolden duurt tot en met 31 januari. De zomersolden is jaarlijks van 1 tot en met 31 juli. De winkeliers in de Lange Steenstraat, de Korte Steenstraat, de andere winkelstraten van Kortrijk en in winkelcentrum ‘K in Kortrijk’ beginnen de solden vaak met kortingen die beginnen tussen de dertig en vijftig procent. Naarmate de maand vordert stijgen de kortingen meestal, om ervoor te zorgen dat men zoveel mogelijk stukken uit de oude collectie verkocht heeft aan het eind van de solden.