De Koninklijke Waalse Opera ligt in het hart van het historisch centrum van Luik. Het operagebouw is in het begin van de negentiende eeuw gebouwd op voorspraak van koning Willem I. Het Théâtre royal de Liège, zoals het gebouw oorspronkelijk heette, is gebouwd op de plaats waar een oud Dominicanenklooster stond. In de jaren zeventig van de vorige eeuw fuseerde het ‘Théâtre royal de Liège’ met het ‘Grand Théâtre’ waarna de ‘L’Opéra Royal de Walloni’ ontstond. Na een grootscheepse verbouwing tijdens de eerste jaren van de eenentwintigste eeuw heeft de Koninklijke Waalse Opera in 2012 weer zijn deuren geopend. Het pand is prachtig gerestaureerd en uitgebreid. Boven de oude gevel is nu duidelijk een modern vormgegeven doos te zien die de akoestiek van het oude gebouw erg ten goede komt.

Het prinsbisschoppelijk paleis van Luik is te vinden aan het Place Saint Lambert midden in het historische centrum van Luik. Het prinsbisschoppelijk paleis van Luik is zonder twijfel het mooiste oude gebouw in de stad. Het huidige paleis werd in de zestiende eeuw gebouwd en diende ter vervanging van een eerder gebouw dat op deze plaats te vinden was. Het paleis werd oorspronkelijk geheel in de gotisch-renaissancistischestijl gebouwd. De voorgevel is echter in de achttiende eeuw vervangen door een gevel in de neoclassicistische stijl. Het gebouw doet tegenwoordig dienst als het Paleis van Justitie en het provinciebestuur is er ook gehuisvest. Hierdoor is het ‘Palais des Princes-Évêques de Liège’ niet geopend voor het publiek; het is echter wel mogelijk om het binnenplein van het paleis te bezoeken. Enkele keren per jaar is het mogelijk om met een gids een rondleiding te maken door het voormalige paleis.

De ‘Sint-Bartholomeüskerk’ of ‘La collégiale Saint-Barthélemy’ is één van de mooiste en oudste kerken van Luik. De kerk is te vinden aan de rand van het historisch centrum van Luik, niet ver van de Maas. In de achttiende eeuw werden er enkele drastische veranderingen aan het uiterlijk van de kerk aangebracht. Later werden de torenhelmen vervangen door de huidige rombische spitsen. Tijdens de laatste renovatie, die in 2005 voltooid werd, zijn veel van de originele details teruggebracht in het uiterlijk van de kerk. In de kerk is de doopvont van Reinier van Hoei te vinden; één van de zeven wonderen van België. Deze doopvont is oorspronkelijk gemaakt voor de Sint-Lambertuskathedraal maar werd na de sloop van deze kathedraal overgebracht naar de Sint-Bartholomeüskerk.

Het station Luik-Guillemins is het belangrijkste station van Luik en het mooiste moderne stationsgebouw van België. Het prachtige station is ontworpen door de architect Santiago Calatrava die wereldwijd bekend staat om de bijzondere vormgeving van zijn ontwerpen. De ontwerpen van Santiago Calatrava zijn vaak het mikpunt van kritiek vanwege de hoge kosten van de projecten en van het onderhoud van de gebouwen. Dit is niet anders voor het station Luik-Guillemins. Het originele budget van het station werd met vele miljoenen overschreden en er is veel kritiek op de materiaalkeuze van de architect. Wie bouwt er nu een station van glas, wit geschilderd staal en wit beton in een industriestad als Luik. Dit alles verandert echter niets aan het schoonheid van het gebouw. Tijdens een bezoek aan Luik mag je het station Luik-Guillemins zeker niet overslaan.

De Luikse wafel is zonder twijfel de bekendste lekkernij uit Luik. De ‘Gaufre de Liège’ is anders dan de Brusselse wafel een wafel die in de meeste gevallen koud gegeten wordt. Aan het beslag van de Luikse Wafel wordt extra suiker toegevoegd waardoor het overbodig is om later nog poedersuiker over de wafel heen te strooien. Ondanks dat de Luikse wafels het bekendste product uit Luik is zijn de Luikse wafels maar mondjes maat te ontdekken in het centrum van de stad. Alleen bij enkele patisserieën zijn de gezoete Luikse wafels te vinden.


De Montefiore fonteinen van Luik zijn een geschenk van de dierenbescherming van de stad. Deze schonken de fonteinen aan het einde van de negentiende eeuw aan de stad zodat de mensen en de dieren hieruit vers water konden drinken. De dierenbescherming liet er vijf plaatsen verspreid door de stad. Later kwamen er nog twintig bij, deze werden geschonken door ingenieur Georges Montefiore-Levy. Van de oorspronkelijk vijfentwintig fonteinen zijn er nu nog slechts vijf in Luik te vinden. Er staat er één in de buurt van het Museum van het Waalse Leven, één aan de Rue Neuvice en één in de wijk La Carré. De andere twee hebben we niet kunnen ontdekken tijdens onze wandeling door Luik. De waterdraagster op de fonteinen is ontworpen door de kunstenaar Leopold Harze.
‘Médiacité’ is één van de grootste en mooiste winkelcentra van Luik. Het enorme complex is gebouwd op de plaats waar eerst een verlaten industrieterrein te vinden was. Het is een duurzaam complex dat meerdere certificaten heeft toebedeeld gekregen vanwege de innovatieve materialen die tijdens de bouw van ‘Médiacité’ zijn gebruikt. Het shoppingcomplex is met honderdvierentwintig winkels het grootste winkelcentrum van Luik. Je vindt hier alle soorten winkels van kleine exclusieve boetiekjes tot grote ketens; in de Médiacité kom je ze allemaal tegen. Het meest opvallende aan het complex is de bijzondere vormgeving. Als je richting het complex loopt vanaf de Maas doemen langzaam de rode bogen van het winkelcentrum op. Eenmaal in het winkelcentrum word je verrast door de prachtige vormgeving van het complex. In de buurt van ‘Médiacité’ zijn vier grote parkeerterreinen te vinden waar in totaal plaats is voor meer dan vierduizend auto’s.

Het Aquarium en Zoölogisch museum van Luik is één van de leukste musea van de stad. De collectie van dit museum is gevormd om de voormalige collectie van de Universiteit van Luik. Het museum bestaat uit twee delen. Als eerste het aquarium waar meerdere aquaria te vinden zijn met vissen uit alle hoeken van de wereldzeeën. De spectaculairste tank van het museum herbergt meerdere haaien. Het Zoölogisch museum van Luik is verdeeld over vijf verschillende afdelingen die allemaal een onderdeel van het dierenrijk laten zien. Er is zelfs een aparte afdeling te vinden waar je alles te weten komt over de Belgische dierenwereld. Het indrukwekkendste skelet in het museum is die van een negentien meter lange walvis. Het museum is het gehele jaar geopend; zelfs op de meeste zon- en feestdagen.

Een van de karakteristieke gerechten uit Luik zijn de Luikse gehaktballen. Bij Luikse ballen gaat het niet om de bal maar om de saus die erbij geserveerd wordt. Deze zoete saus wordt onder andere gemaakt met Luikse stroop. Dit verklaart in ieder geval de naam van het gerecht. Andere ingrediënten voor de saus van de Luikse ballen zijn azijn, suiker, uien en krenten. Veel restaurants in het historisch centrum van Luik hebben de Luikse ballen op de kaart staan. De kwaliteit en bereidingswijze van de ballen verschilt erg per restaurant. De Luikse ballen worden in de meeste gevallen geserveerd met verse Vlaamse frietjes en sla.

De universiteit van luik werd in het begin van de negentiende eeuw gebouwd, toen Luik nog onderdeel was van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De faculteit van de universiteit werd gevestigd in een klooster aan de Maas op het place du XX-Août . De meeste van de faculteitgebouwen van de universiteit van Luik zijn tegenwoordig aan de rand van de stad te vinden. Het gebouw aan de place du XX-Août is nog steeds in gebruik als administratie gebouw en de Faculteit letteren en Wijsbegeerte is hier gevestigd. Bij de campus die in het dorpje Sart-Tilman is gevestigd, bevindt zich een groot beeldenpark dat is opengesteld voor het publiek.

Het museum der schone kunsten van Luik of Musée des Beaux-Arts de Liège wordt hier in de volksmond vaak BAL genoemd. Het is een vrij jong museum dat ontstaan is in 2011 na het fuseren van een drietal kleinere musea. Het museum is gevestigd in een foeilelijk jaren tachtig gebouw dat de uitstraling heeft van een gesloten blok beton. Niet echt uitnodigend. De collectie die in het museum te vinden is echter wel meer dan de moeite waard. In het museum hangen werken van bekende Waalse en Vlaamse kunstenaars. Daarnaast zijn er werken te vinden van kunstenaars die de kijk op kunst door de eeuwen heen hebben veranderd. Enkele kunstenaars van wie werken in het museum te vinden zijn Rops, Magritte, Picasso, Chagall, Gauguin en Ensor. Natuurlijk zijn er in het museum ook enkele werken van de Luikse kunstenaar ‘Jean Del Cour’.

De ‘Galeries St-Lambert’ vormen een groot modern winkelcentrum in het historisch centrum van Luik. In het winkelcentrum zijn verdeeld over de verschillende etages ongeveer veertig verschillende winkels te vinden. In het winkelcentrum hebben zich voornamelijk grote winkelketens gevestigd, maar er zijn ook enkele kleine boetiekjes te vinden die het winkelen in de Galeries St-Lambert uniek maken. Op de begane grond heb je tevens enkele horecagelegenheden waar je binnen en buiten heerlijk kunt genieten van alles wat Luik je te bieden heeft. De winkels zijn hier dagelijks geopend van 09:30uur tot 18:30uur; behalve op zondag. In de buurt van de ‘Galeries St-Lambert’ zijn enkele grote parkeergarages te vinden vanwaar je makkelijk je weg kan vinden naar het winkelcentrum.

Op de hoek van Avenue Rogier en de Albertbrug ligt een klein stadsparkje. Het stadparkje is ommuurd en op deze muur is het beeld van de stierenvechter te vinden. Het beeld dat door de lokale bevolking Li Torê genoemd was is één van de meest controversiële beelden van Luik. Dit met name door de naaktheid van het beeld. De plaatsing van het kunstwerk leidde tot veel discussie er zijn indertijd vele brieven naar de gemeente en de plaatselijke krant gegaan. Mede hierdoor is het beeld geadopteerd door de plaatselijke studentenverenigingen. Deze vieren nog ieder jaar het ‘Saint-Tôre’ ; feest ter ere van de stierenvechter. De kloten van de stier worden met enige regelmaat in allerlei felle kleuren geverfd.

Het in 2009 geopende Grand Curtius is te vinden in het historisch centrum van Luik. Toen het Grand Curtius zijn deuren opende, deden ze dit met de slogan “het nieuwe historische hart van Luik”. Dit is misschien wel de beste manier om dit prachtige museum te omschrijven. In het museum zijn kunstwerken, objecten en historische artefacten te zien. De collectie van het museum bestrijkt ongeveer zevenduizend jaar geschiedenis. Het museum is ontstaan nadat een aantal kleinere musea in en om Luik gefuseerd zijn. Het Grand Curtius komt voort uit het in 1850 geopende ‘Institute archéologique liégeois’. Het huidige museum is gevestigd in een viertal panden die tussen de Place Saint-Barthélemy en de Maas te vinden zijn. De historische panden zijn op een mooie innovatieve manier met elkaar verbonden. De collectie van het Grand Curtius bestaat uit meer dan honderdduizend kunstwerken waarvan er slecht vijfduizend permanent getoond worden. Tot de topstukken van de collectie behoren werken van Jean Del Cour, Jan van Eyck, Jan Steen en Jacob Jordaens.

Het Hotel de Ville of het stadhuis van Luik is een prachtig oud gebouw dat aan de voorzijde uitkijkt over ‘Place de Marche’ en aan de achterzijde grenst aan ‘Place de Commissaire Maigret’. Het stadhuis draagt van oudsher de bijnaam ‘La Violette’. Het huidige stadhuis is gebouwd in het begin van de achttiende eeuw, nadat het vorige stadhuis vernietigd was. Het eerste stadhuis van Luik werd hier in de dertiende eeuw in opdracht van de Prins-bisschop gebouwd. Het huidige Hotel de Ville is in het neoclassicisme gebouwd. De centrale hal van het stadhuis is geopend voor het publiek. In deze hal staat de originele top van de perroen die door de Luikse kunstenaar Jean Del Cour gemaakt werd.

De kerstmarkt van Luik is met meer dan tweehonderd kraampjes één van de grootste kerstmarkten in België. Er zijn in Luik twee twee zogenaamde kerstdorpen te vinden. Eén op het Place de la Cathédrale en één op het Place du Marché.
Op de Place du Marché is de grootste van de twee te vinden. Deze kerstmarkt staat bekend als het “Village de Noel”. In dit kerstdorp zijn ongeveer tweehonderd verschillende chalets te vinden waar je naast allerlei leuke kerstversiering ook heerlijk eten en drinken kunt kopen. De stands met eten en drinken zijn met name in de avonduren erg geliefd bij de bezoekers. Op dit plein is ook een grote glijbaan een ijsgolfbaan en een groot reuzenrad te vinden.
Op de Place de la Cathédrale is een kleinere markt te vinden met voornamelijk eet- en drinktentjes. In het midden van het plein is een grote ijsbaan aangelegd. Dit alles bij elkaar maakt de kerstmarkt van Luik één van de gezelligste van België.
