Luik: een prachtige stad historische stad aan de Maas

Luik ligt in het noordoosten van België in de Belgische Ardennen. Het is één van de grootste steden van België en de hoofdstad van de provincie Luik. Luik heeft van oudsher de bijnaam “Vurige Stede”, een bijnaam waar de stad nog steeds trots op is. Luik staat van oudsher bekend als een vieze industriestad en hoewel men verwoede pogingen doet om de stad aantrekkelijker te maken voor het publiek blijft Luik deze naam houden. De laatste jaren zijn er prachtige projecten in de stad gecreëerd om Luik een ander uiterlijk te geven. Denk hierbij aan de bouw van het station Luik-Guillemins of aan het combineren van kleinere musea  tot prachtige musea met een zeer complete collectie. Daarnaast worden veel van de prachtige oude panden, kerken en kathedralen in de stad terug in ere hersteld. Er zijn zelfs een paar hypermoderne winkelcentra verrezen in de stad. Veel van de lelijke hoogbouw die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw is gebouwd wordt langzaamaan vervangen. Het zal echter nog jaren duren voordat deze metamorfose van de stad afgerond zal zijn en Luik van zijn slechte naam is ontdaan. Tot die tijd is Luik een mooie stad die op sommige plaatsen wat donker en vuil is. Laat je hierdoor echter niet afschrikken want deze drukke studentenstad heeft meer te bieden dan je denkt.



Opéra Royal de Wallonie

De Koninklijke Waalse Opera ligt in het hart van het historisch centrum van Luik. Het operagebouw is in het begin van de negentiende eeuw gebouwd op voorspraak van koning Willem I. Het Théâtre royal de Liège, zoals het gebouw oorspronkelijk heette, is gebouwd op de plaats waar een oud Dominicanenklooster stond. In de jaren zeventig van de vorige eeuw fuseerde het ‘Théâtre royal de Liège’ met het ‘Grand Théâtre’ waarna de ‘L’Opéra Royal de Walloni’ ontstond. Na een grootscheepse verbouwing tijdens de eerste jaren van de eenentwintigste eeuw heeft de Koninklijke Waalse Opera in 2012 weer zijn deuren geopend. Het pand is prachtig gerestaureerd en uitgebreid. Boven de oude gevel is nu duidelijk een modern vormgegeven doos te zien die de akoestiek van het oude gebouw erg ten goede komt.



Prinsbisschoppelijk paleis

Het prinsbisschoppelijk paleis van Luik is te vinden aan het Place Saint Lambert midden in het historische centrum van Luik. Het prinsbisschoppelijk paleis van Luik is zonder twijfel het mooiste oude gebouw in de stad. Het huidige paleis werd in de zestiende eeuw gebouwd en diende ter vervanging van een eerder gebouw dat op deze plaats te vinden was. Het paleis werd oorspronkelijk geheel in de gotisch-renaissancistischestijl gebouwd. De voorgevel is echter in de achttiende eeuw vervangen door een gevel in de neoclassicistische stijl. Het gebouw doet tegenwoordig dienst als het Paleis van Justitie en het provinciebestuur is er ook gehuisvest. Hierdoor is het ‘Palais des Princes-Évêques de Liège’ niet geopend voor het publiek;  het is echter wel mogelijk om het binnenplein van het paleis te bezoeken. Enkele keren per jaar is het mogelijk om met een gids een rondleiding te maken door het voormalige paleis.

Sint-Bartholomeüskerk

De ‘Sint-Bartholomeüskerk’ of ‘La collégiale Saint-Barthélemy’ is één van de mooiste en oudste kerken van Luik. De kerk is te vinden aan de rand van het historisch centrum van Luik, niet ver van de Maas. In de achttiende eeuw werden er enkele drastische veranderingen aan het uiterlijk van de kerk aangebracht. Later werden de torenhelmen vervangen door de huidige rombische spitsen. Tijdens de laatste renovatie, die in 2005 voltooid werd, zijn veel van de originele details teruggebracht in het uiterlijk van de kerk. In de kerk is de doopvont van Reinier van Hoei te vinden; één van de zeven wonderen van België. Deze doopvont is oorspronkelijk gemaakt voor de Sint-Lambertuskathedraal maar werd na de sloop van deze kathedraal overgebracht naar de Sint-Bartholomeüskerk.

Station-Luik-Guillemins

Het station Luik-Guillemins is het belangrijkste station van Luik en het mooiste moderne stationsgebouw van België. Het prachtige station is ontworpen door de architect Santiago Calatrava die wereldwijd bekend staat om de bijzondere vormgeving van zijn ontwerpen. De ontwerpen van Santiago Calatrava zijn vaak het mikpunt van kritiek vanwege de hoge kosten van de projecten en van het onderhoud van de gebouwen. Dit is niet anders voor het station Luik-Guillemins. Het originele budget van het station werd met vele miljoenen overschreden en er is veel kritiek op de materiaalkeuze van de architect. Wie bouwt er nu een station van glas, wit geschilderd staal en wit beton in een industriestad als Luik. Dit alles verandert echter niets aan het schoonheid van het gebouw. Tijdens een bezoek aan Luik mag je het station Luik-Guillemins zeker niet overslaan.

Luikse Wafels

De Luikse wafel is zonder twijfel de bekendste lekkernij uit Luik. De ‘Gaufre de Liège’ is anders dan de Brusselse wafel een wafel die in de meeste gevallen koud gegeten wordt. Aan het beslag van de Luikse Wafel wordt extra suiker toegevoegd waardoor het overbodig is om later nog poedersuiker over de wafel heen te strooien. Ondanks dat de Luikse wafels het bekendste product uit Luik is zijn de Luikse wafels maar mondjes maat te ontdekken in het centrum van de stad. Alleen bij enkele patisserieën zijn de gezoete Luikse wafels te vinden.

Montefiore fonteinen

De Montefiore fonteinen van Luik zijn een geschenk van de dierenbescherming van de stad. Deze schonken de fonteinen aan het einde van de negentiende eeuw aan de stad zodat de mensen en de dieren hieruit vers water konden drinken. De dierenbescherming liet er vijf plaatsen verspreid door de stad. Later kwamen er nog twintig bij, deze werden geschonken door ingenieur Georges Montefiore-Levy. Van de oorspronkelijk vijfentwintig fonteinen zijn er nu nog slechts vijf in Luik te vinden. Er staat er één in de buurt van het Museum van het Waalse Leven, één aan de Rue Neuvice en één in de wijk La Carré. De andere twee hebben we niet kunnen ontdekken tijdens onze wandeling door Luik. De waterdraagster op de fonteinen is ontworpen door de kunstenaar Leopold Harze.

Médiacité

‘Médiacité’ is één van de grootste en mooiste winkelcentra van Luik. Het enorme complex is gebouwd op de plaats waar eerst een verlaten industrieterrein te vinden was. Het is een duurzaam complex dat meerdere certificaten heeft toebedeeld gekregen vanwege de innovatieve materialen die tijdens de bouw van ‘Médiacité’ zijn gebruikt. Het shoppingcomplex  is met honderdvierentwintig winkels het grootste winkelcentrum van Luik. Je vindt hier alle soorten winkels van kleine exclusieve boetiekjes tot grote ketens; in de Médiacité kom je ze allemaal tegen. Het meest opvallende aan het complex is de bijzondere vormgeving. Als je richting het complex loopt vanaf de Maas doemen langzaam de rode bogen van het winkelcentrum op. Eenmaal in het winkelcentrum word je verrast door de prachtige vormgeving van het complex. In de buurt van ‘Médiacité’ zijn vier grote parkeerterreinen te vinden waar in totaal plaats is voor meer dan vierduizend auto’s.

Aquarium en Zoölogisch museum

Het Aquarium en Zoölogisch museum van Luik is één van de leukste musea van de stad. De collectie van dit museum is gevormd om de voormalige collectie van de Universiteit van Luik. Het museum bestaat uit twee delen. Als eerste het aquarium waar meerdere aquaria te vinden zijn met vissen uit alle hoeken van de wereldzeeën. De spectaculairste tank van het museum herbergt meerdere haaien. Het Zoölogisch museum van Luik is verdeeld over vijf verschillende afdelingen die allemaal een onderdeel van het dierenrijk laten zien. Er is zelfs een aparte afdeling te vinden waar je alles te weten komt over de Belgische dierenwereld. Het indrukwekkendste skelet in het museum is die van een negentien meter lange walvis. Het museum is het gehele jaar geopend; zelfs op de meeste zon- en feestdagen.

Luikse ballen

Een van de karakteristieke gerechten uit Luik zijn de Luikse gehaktballen. Bij Luikse ballen gaat het niet om de bal maar om de saus die erbij geserveerd wordt. Deze zoete saus wordt onder andere gemaakt met Luikse stroop. Dit verklaart in ieder geval de naam van het gerecht. Andere ingrediënten voor de  saus van de Luikse ballen zijn azijn, suiker, uien en krenten. Veel restaurants in het historisch centrum van Luik hebben de Luikse ballen op de kaart staan. De kwaliteit en bereidingswijze van de ballen verschilt erg per restaurant. De Luikse ballen worden in de meeste gevallen geserveerd met verse Vlaamse frietjes en sla.

Universiteit van Luik

De universiteit van luik werd in het begin van de negentiende eeuw gebouwd, toen Luik nog onderdeel was van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De faculteit van de universiteit werd gevestigd in een klooster aan de Maas op het place du XX-Août . De meeste van de faculteitgebouwen van de universiteit van Luik zijn tegenwoordig aan de rand van de stad te vinden. Het gebouw aan de place du XX-Août  is nog steeds in gebruik als administratie gebouw en de Faculteit letteren en Wijsbegeerte is hier gevestigd. Bij de campus die in het dorpje Sart-Tilman is gevestigd, bevindt zich een groot beeldenpark dat is opengesteld voor het publiek.

Musée des Beaux-Arts de Liège

Het museum der schone kunsten van Luik of Musée des Beaux-Arts de Liège wordt hier in de volksmond vaak BAL genoemd. Het is een vrij jong museum dat ontstaan is in 2011 na het fuseren van een drietal kleinere musea. Het museum is gevestigd in een foeilelijk jaren tachtig gebouw dat de uitstraling heeft van een gesloten blok beton. Niet echt uitnodigend. De collectie die in het museum te vinden is echter wel meer dan de moeite waard. In het museum hangen werken van bekende Waalse en Vlaamse kunstenaars. Daarnaast zijn er werken te vinden van kunstenaars die de kijk op kunst door de eeuwen heen hebben veranderd. Enkele kunstenaars van wie werken in het museum te vinden zijn Rops, Magritte, Picasso, Chagall, Gauguin en Ensor. Natuurlijk zijn er in het museum ook enkele werken van de Luikse kunstenaar ‘Jean Del Cour’.

Galeries Saint Lambert

De ‘Galeries St-Lambert’ vormen een groot modern winkelcentrum in het historisch centrum van Luik. In het winkelcentrum zijn verdeeld over de verschillende etages ongeveer veertig verschillende winkels te vinden. In het winkelcentrum hebben zich voornamelijk grote winkelketens gevestigd, maar er zijn ook enkele kleine boetiekjes te vinden die het winkelen in de Galeries St-Lambert uniek maken. Op de begane grond heb je tevens enkele horecagelegenheden waar je binnen en buiten heerlijk kunt genieten van alles wat Luik je te bieden heeft. De winkels zijn hier dagelijks geopend van 09:30uur tot 18:30uur; behalve op zondag. In de buurt van de ‘Galeries St-Lambert’ zijn enkele grote parkeergarages te vinden vanwaar je makkelijk je weg kan vinden naar het winkelcentrum.

De Stierentemmer

Op de hoek van Avenue Rogier en de Albertbrug ligt een klein stadsparkje. Het stadparkje is ommuurd en op deze muur is het beeld van de stierenvechter te vinden. Het beeld dat door de lokale bevolking  Li Torê genoemd was is één van de meest controversiële beelden van Luik. Dit met name door de naaktheid van het beeld. De plaatsing van het kunstwerk leidde tot veel discussie er zijn indertijd vele brieven naar de gemeente en de plaatselijke krant gegaan. Mede hierdoor is het beeld geadopteerd door de plaatselijke studentenverenigingen. Deze vieren nog ieder jaar het ‘Saint-Tôre’ ; feest ter ere van de stierenvechter. De kloten van de stier worden met enige regelmaat in allerlei felle kleuren geverfd.

Grand Curtius

Het in 2009 geopende Grand Curtius is te vinden in het historisch centrum van Luik. Toen het Grand Curtius zijn deuren opende, deden ze dit met de slogan “het nieuwe historische hart van Luik”. Dit is misschien wel de beste manier om dit prachtige museum te omschrijven. In het museum zijn kunstwerken, objecten en historische artefacten te zien. De collectie van het museum bestrijkt ongeveer zevenduizend jaar geschiedenis. Het museum is ontstaan nadat een aantal kleinere musea in en om Luik gefuseerd zijn. Het Grand Curtius komt voort uit het in 1850 geopende ‘Institute archéologique liégeois’. Het huidige museum is gevestigd in een viertal panden die tussen de Place Saint-Barthélemy en de Maas te vinden zijn. De historische panden zijn op een mooie innovatieve manier met elkaar verbonden. De collectie van het Grand Curtius bestaat uit meer dan honderdduizend kunstwerken waarvan er slecht vijfduizend permanent getoond worden. Tot de topstukken van de collectie behoren werken van Jean Del Cour, Jan van Eyck, Jan Steen en Jacob Jordaens.

Hotel de Ville

Het Hotel de Ville of het stadhuis van Luik is een prachtig oud gebouw dat aan de voorzijde uitkijkt over ‘Place de Marche’ en aan de achterzijde grenst aan ‘Place de Commissaire Maigret’. Het stadhuis draagt van oudsher de bijnaam ‘La Violette’. Het huidige stadhuis is gebouwd in het begin van de achttiende eeuw, nadat het vorige stadhuis vernietigd was. Het eerste stadhuis van Luik werd hier in de dertiende eeuw in opdracht van de Prins-bisschop gebouwd. Het huidige Hotel de Ville is in het neoclassicisme gebouwd. De centrale hal van het stadhuis is geopend voor het publiek. In deze hal staat de originele top van de perroen die door de Luikse kunstenaar Jean Del Cour gemaakt werd.

Kerstmarkt van Luik

De kerstmarkt van Luik is met meer dan tweehonderd kraampjes één van de grootste kerstmarkten in België. Er zijn in Luik twee twee zogenaamde kerstdorpen te vinden. Eén op het Place de la Cathédrale en één op het Place du Marché.
Op de Place du Marché is de grootste van de twee te vinden. Deze kerstmarkt staat bekend als het “Village de Noel”. In dit kerstdorp zijn ongeveer tweehonderd verschillende chalets te vinden waar je naast allerlei leuke kerstversiering ook heerlijk eten en drinken kunt kopen. De stands met eten en drinken zijn met name in de avonduren erg geliefd bij de bezoekers. Op dit plein is ook een grote glijbaan een ijsgolfbaan en een groot reuzenrad te vinden.
Op de Place de la Cathédrale is een kleinere markt te vinden met voornamelijk eet- en drinktentjes. In het midden van het plein is een grote ijsbaan aangelegd. Dit alles bij elkaar maakt de kerstmarkt van Luik één van de gezelligste van België.

Trappen van Bueren

De trappen van Bueren zijn de bekendste trappen van Luik en misschien wel van België. Deze 374 treden tellende trap mag je tijdens een bezoek aan de stad zeker niet overslaan. Je komt de trappen tegen als je vanaf de Place Saint-Lambert richting de Sint-Bartholomeüskerk loopt. Ze liggen wat verscholen in een straatje maar als je eenmaal dit straatje binnenloopt dan kun je niet meer om de enorme trappartij heen. De Bueren trappen verbinden het historisch centrum van Luik met de resten van de Citadel van Luik. De zware beklimming van de trap is echter meer dan de moeite waard. Eenmaal boven gekomen wordt je beloond met een prachtig uitzicht heb over de stad en de omliggende plaatsen. Eenmaal boven kun je een mooie wandeling maken door langs de ruïnes van de citadel en een voormalig klooster.

Place Saint Denis

Place Saint Denis is een klein rustig pleintje verscholen tussen de collegiale kerk van Saint-Denis , ‘Maison Baar-Lecharlier’ en de achterzijde van ‘Galeries Saint Lambert’. Het plein is vernoemd naar de collegiale kerk van Saint-Denis die vroeger één van de zeven Kapittelkerken van Luik was. De kerk is hier aan het einde van de tiende eeuw gesticht. In deze periode maakte de kerk deel uit van de stadsmuren van Luik. Maison Baar-Lecharlier is gebouwd in de tweede helft van de zestiende eeuw en wordt tegenwoordig gebruikt als expositieruimte. Het plein is wegens het ontbreken van horeca een waar rustpunt in het drukke historische centrum van Luik. Dus ben je op zoek naar wat rust in Luik; dan is ‘Place Saint Denis’ een ideale plaats.

Archeoforum

Het Archeoforum van Luik is te vinden onder de Place Saint-Lambert. Het Archeoforum van Luik toont namelijk de resten van de Sint-Lambertuskathedraal die aan het einde van de achttiende eeuw gesloopt werd. In het Archeoforum worden naast de fundering van de voormalige kathedraal ook de resten van een voormalige Romeinse villa getoond die tijdens de opgravingen werd ontdekt. In het museum worden tevens enkele maquettes getoond van de voormalige kathedraal. Het dak van het museum wordt gevormd door de Place Saint-Lambert, enkele doorzichtige stukken in het plein zorgen ervoor dat er wat daglicht in het museum binnen komt. Het museum is enkel te bezoeken met een gids. Deze rondleidingen worden zowel in het Frans als in het Nederlands gegeven.

La Carré

De wijk ‘La Carré’ is het kloppend hart van Luik. In deze wijk zijn een groot aantal van de winkelstraten te vinden en er zijn tal van gezellige kroegen en restaurants. De meeste kroegen in deze buurt hebben een studentikoos karakter. De wijk ‘La Carré’ behoort tot de populairste winkelgebieden van België;  elke week komen er tienduizenden mensen naar deze wijk om hier lekker te winkelen. Naast de vele winkels en kroegen zijn er in de wijk maar liefst drie bioscopen te vinden. Kortom; in deze wijk is alles te vinden om jezelf één of meerdere dagen bezig te houden.

Rondvaart over de Maas

Je kunt vanuit Luik verschillende rondvaarten over de Maas maken. De populairste is een rondvaart langs Luik en enkele van de kleinere dorpjes die in de buurt van Luik aan de Maas liggen. De rondvaart zal ongeveer een uur in beslag nemen. De vertrekplaats is de Quai van Beneden in de buurt van het Aquarium en Zoölogisch museum van Luik. Kaarten voor deze rondvaart kunnen gekocht worden bij het Maison du tourisme van Luik. Het is tevens mogelijk om langere rondvaarten over de Maas te maken. Zo kunnen er vanuit Maastricht boottochten gemaakt worden naar Luik en andersom. Ook zijn er boottochten mogelijk naar de plaatsen Hoei en Visé. Veel van deze boottochten dienen van tevoren geserveerd te worden.

Place Saint-Lambert

‘Place Saint-Lambert’ is één van de grootste en belangrijkste pleinen van Luik. Het plein is aan het einde van de achttiende eeuw ontstaan nadat de Sint-Lambertuskathedraal gesloopt werd. Het plein ligt tussen het prinsbisschoppelijk Paleis en de Galeries Saint Lambert in. Onder het plein ligt het Archeoforum waar je de resten van de voormalige kathedraal en andere opgravingen kan bekijken. Het plein ligt hoger dan de andere delen van het historische centrum van Luik. De trappen rond het plein zitten op warme dagen meestal vol met jongeren. Het plein doet tevens dienst als festivalplein; met regelmaat worden er concerten op het plein gegeven of worden er grote schermen opgezet om de voetbalwedstrijden van de Rode Duivels te tonen. Naast het plein bevindt zich een groot busstation.

Simenon

De van oorsprong Luikse schrijver Georges Simenon is één van de beroemdste zonen van Luik. De schrijver die voornamelijk bekendheid vergaarde met zijn detectiveromans over Maigret. In de Nederlandse stad Delfzijl is er een standbeeld te vinden van deze Parijse politiecommissaris. Het eerste boek van Maigret werd hier door Simenon op een woonboot geschreven. In Luik bij de achterzijde van het Hotel de Ville op ‘Place de Commissaire Maigret’ is een standbeeld van de schrijver te vinden. Je kunt op het bankje naast Simenon plaatsnemen en jezelf met deze beroemde schrijver laten vereeuwigen.

Sint Pauluskathedraal

De Sint-Pauluskathedraal in Luik is de hoofdkerk van het Bisdom Luik. De kathedraal bevindt zich in het centrum van de wijk La Carré en is tevens het startpunt van de stadswandeling door deze wijk. Als je in de buurt van de kathedraal bent neem dan even de moeite om een kijkje in de Sint-Pauluskathedraal. In de kathedraal zijn enkele kunstwerken te vinden die uit de afgebroken Sint-Lambertuskerk afkomstig zijn. Bij zonnig weer zorgen de prachtige glas in lood ramen van de kathedraal voor een bijzonder kleurenspel in de kathedraal. In de kathedraal is tevens de schatkamer te bewonderen waar enkele van de topstukken uit de kerkelijke geschiedenis van Luik te vinden zijn.

Museum Asembourg

‘Museum Asembourg’ is een museum dat is gevestigd in het historisch centrum van Luik in een voormalig herenhuis. In het museum is een prachtige collectie aan toegepaste kunst te vinden uit de periode van de verlichting. Daarnaast is het herenhuis zelf geheel in stijl gerestaureerd; hierdoor krijg je in het museum een goed beeld van het leven van de upper-class in deze periode. Het museum is tegenwoordig in handen van de gemeente Luik en alle dagen van de week te bezichtigen. Bij het ‘Maison de Tourisme’ is het mogelijk om gegidste rondleidingen door het museum aan te vragen. In het museum worden met regelmaat klassieke concerten gegeven.

Perroen

De perroen is al eeuwen het symbool van Luik. De perroen komt voor in het wapen van Luik en neemt een belangrijke plaats in de vlag van de stad. Het is niet precies bekend hoe oud de perroen van Luik is, maar wel is bekend dat hij al in de twaalfde eeuw na Christus werd afgebeeld op de stadsmunten van Luik. De perroen symboliseert de autonomie en de zelfstandigheid van Luik. De perroen is tegenwoordig te vinden op het ‘Place du Marché’, schuin tegenover het stadhuis van Luik. De huidige perroen is door de Luikse kunstenaar Jean Del Cour bovenop een fontein gebouwd, waardoor de Luikse perroen de hoogste perroen ter wereld is. De originele dennenappel die op de perroen stond is tegenwoordig terug te vinden in het stadhuis van Luik.

Les Principautaires

‘Les Principautaires’ is een prachtig kunstwerk aan de rand van het historisch centrum van Luik op ‘Place Saint-Barthélemy’. Het kunstwerk is gemaakt door de Belgisch kunstenaar Mady Andrien. Het beeld stelt de Luikse bevolking voor dat moet dansen voor de bisschoppen; die op hun beurt onbewogen naar het schouwspel kijken. De keuze om het beeld van staal te maken past mooi bij de lange geschiedenis van Luik en de staalindustrie. Het kunstwerk ‘Les Principautaires’ is geschonken aan de stad door de staalfabriek.

Place de Cathedrale en de Vinâve d’Île

De ‘Place de Cathedrale’ is het centrale plein voor de Sint-Pauluskathedraal in het winkelgebied van Luik. Het ene deel van het plein wordt gevormd door een grote bloembak waar, als je goed kijkt, allerlei vormen in te ontdekken zijn. De andere zijde van het plein wordt in de wintermaanden gebruikt als kerstdorp en in de zomermaanden zijn er gezellige terrassen.
Het andere deel van het plein staat bekend als ‘Vinâve d’Île’. Aan dit plein zijn meerdere winkels te vinden en hier komt de galerie Lemmonier op uit. Deze winkelgalerij is in de eerste helft van de negentiende eeuw gebouwd en was één van de eerste overdekte winkelgalerijen van België. Op het ‘Vinâve d’Île’ staat een grote fontein die gemaakt is door de beroemde Luikse kunstenaar Jean Del Cour, de Fontaine de la vierge. De stadswandeling die je meeneemt door de wijk La Carré begint op de ‘Place de Cathedrale’ en eindigt op de ‘Vinâve d’Île’.

IJssculptuur Festival

Op de Place des Guillemins kun je prachtige ijsscuplturen bekijken. Je moet er jezelf wel goed voor aankleden want de temperatuur in de hiervoor speciaal geplaatste hal is niet hoger dan min zes graden Celsius. Doe dus een warme jas aan en neem handschoenen en een muts mee.
In de hal staan prachtige sculpturen die door een tiental kunstenaars in enkele weken tijd zijn gemaakt. Als je tussen de prachtige beelden doorloopt waan je jezelf in een sprookjeswereld. Dit met name door de bijzondere manier hoe de hal is uitgelicht.
De 2014-editie van het festival staat in het teken van Disney. Alle bekende figuren uit het heden en verleden van Disney kom je er tegen. Zo was er het kasteel van Alice in wonderland te zien samen met het hartenkoningin. Een van de mooiste sculpturen in onze ogen was de piratenboot van Kapitein Haak. Natuurlijk zijn de populaire figuren uit de tekenfilm “Frozen” ook in ijs geboetseerd.

Sint-Jacobskerk

De ‘Église Saint-Jacque’s was één van de zeven kapittelkerken van Luik, totdat deze in het begin van de negentiende eeuw werden opgegeven. De kerk is gewijd aan Jacobus de Mindere, de broer van Jezus. De kerk is gebouwd in de eerste helft van de elfde eeuw in de Romaanse stijl, maar tijdens een grootscheepse renovatie in de zestiende eeuw is de kerk voor een groot deel in de renaissancestijl herbouwd. Aan de buitenzijde van de Sint-Jacobskerk is maar weinig te zien van de pracht en praal die er aan de binnenzijde van de kerk te vinden is. Het laatgotische interieur van de kerk wordt opgesierd met gedecoreerde netgewelven, zestiende eeuwse gebrandschilderde ramen en heiligenbeelden van de kunstenaar Jean Del Cour. Van deze Luikse kunstenaar zijn tevens werken te vinden in de Sint-Pauluskathedraal.

Monument voor de Intergeallieerden

Het monument voor de Intergealieerden van Luik bestaat uit twee delen. Een art-decotoren die het civiele monument vormt en een Heilig-Hartkerk die het religieuze monument vormt. Beide monumenten zijn in de periode tussen de twee wereldoorlogen gebouwd. Dit ter ere van het verzet dat de inwoners van Luik tegen de overheersers boden. Het monument is gebouwd in de stadswijk ‘Cointe’, vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad hebt. De toren en de kerk zijn slechts enkele malen per jaar voor het publiek geopend. Op het plein rond de toren staan monumenten van elk deelnemend land aan de Eerste Wereldoorlog. Hiertussen staan enkele prachtige kunstwerken.

Musée des Transports en commun du Pays de Liège

Net buiten het centrum van Luik bevindt zich het Museum voor openbaar vervoer van het gewest Luik. In het museum zijn oude stadstrams uit Luik en Verviers te vinden. De oudste trams in dit museum stammen uit de tweede helft van de negentiende eeuw en werden nog voortgetrokken door paarden. Naast de vele oude trams, stadbussen en trolleybussen die in de stad hebben rondgereden is in het museum het prototype van de Luikse metro te vinden. Een project dat nooit uit de ontwikkelingsfase is geraakt. Het museum is gevestigd in de vroegere remise of tramstelplaats van de gemeente Luik. Het museum is dagelijks geopend tussen 1 maart en 30 november.

Sint Janskerk

De Sint-Janskerk van Luik of de kapittelkerk van Saint-jean-l’Évangéliste kom je tegen als je de stadswandeling maakt door de wijk La Carré. Deze kerk, die jammer genoeg niet altijd geopend is voor het publiek, is gebouwd op de plaats waar tot de achttiende eeuw een paleiskapel te vinden was. Deze paleiskapel was geïnspireerd op de paleiskapel van Kaler de grote in Aken. Het huidige kerkgebouw is gebouwd in de neoclassicistische stijl en heeft een prachtig versierd binnenschip.  In de beiaard van de kapittelkerk van Saint-jean-l’Évangéliste bevinden zich vijfendertig  van de in totaal honderd klokken die er in Luik te vinden zijn.