Antwerpen: populaire stedentripbestemming

Antwerpen behoort al jarenlang tot de populairste stedentripbestemmingen van Nederlanders. Lekker een dagje winkelen, een weekendje weg of een avondje stappen zijn de belangrijkste doelen van een bezoek aan Antwerpen. De historie van de stad gaat terug naar de middeleeuwen, toen Antwerpen nog een betrekkelijk kleine stad was. In de vijftiende eeuw heeft de stad echter een enorme ontwikkeling meegemaakt waarbij het uitgroeide tot de grootste stad van de Zeventien Provinciën, de voorloper van de hedendaagse landen Nederland, België en Luxemburg. Wie de stad Antwerpen tegenwoordig bezoekt, zal op veel plekken herinnerd worden aan het roemruchte handelsverleden van de stad. Oude pleinen, gebouwen en straatnamen tonen de sporen van een welvaart die al eeuwen geleden ontstaan is.

Nog steeds is Antwerpen een belangrijk centrum binnen de hedendaagse wereldhandel. De aanwezigheid van de diamantbeurs en de vele diamanthandelaren zorgen ervoor dat er voor miljarden euro’s aan deze kostbare edelstenen via Antwerpen de weg vinden naar een nieuwe eigenaar. In de moderne haven van Antwerpen, die zich ten noorden van de oude Scheldekaaien ontwikkeld heeft, behoort heden ten dage nog steeds tot één van de belangrijkste logistieke knooppunten van Europa. De Antwerpse haven is net als de haven van Rotterdam vooral sterk in het containervervoer. Door middel van een rondvaart kun je een stuk van de Antwerpse haven leren kennen. Er zijn verschillende aanbieders van boottochten in Antwerpen.

De afgelopen jaren zie je dat toeristen steeds meer de wijken buiten het historisch centrum weten te vinden. Zo is Het Zuid al jarenlang populair, is Het Eilandje een topwijk geworden voor een bezoek en is er voor de meer gevorderde Antwerpen-bezoeker de prachtige Belle Epoque wijk.

Plan je trip naar Antwerpen

Ben je van plan om Antwerpen te gaan bezoeken? Hieronder vind je de top attracties, hotels en meer! Vergeet niet om vooraf je dingen te regelen voordat je naar Antwerpen reist!

Top activiteiten in Antwerpen

Hoteltips voor Antwerpen

Reserveer je treintickets

De trein naar Antwerpen is steeds vaker uitverkocht. Wil je met de trein naar Antwerpen reizen? Dan kun je het beste vooraf je kaartjes online regelen. Dat kan via de officiële website NSinternational.com.Kerstmarkt van Antwerpen

In de maand december is het door de feestdagen extra druk in Antwerpen. De stad beperkt de feestelijkheden rondom Kerst en de Oud- & Nieuw-viering niet tot het ophangen van feestelijke straatverlichting. Antwerpen biedt haar inwoners en bezoekers ook een Kerstmarkt die sinds plaatsvindt op de Grote Markt, de Suikerrui, de Handschoenmarkt en het Steenplein.

De Kerstmarkt van Antwerpen telt ruim honderd houten chalets waar je een mix aantreft van winterse artikelen, specifieke kerstspullen, lekkere hapjes en heerlijke drankjes waaronder de uiteraard onvermijdelijke Antwerpse jenevers en de winterse Glühwein. De Kerstmarkt begint in de regel in de tweede week van december en eindigt vlak na Nieuwjaarsdag.

De kerstmarkt van Antwerpen is ook tijdens Kerstmis zelf geopend. Op 25 en 26 december kun je dus gewoon lekker rondsnuffelen tussen de kraampjes en genieten van alles wat de Antwerpse kerstmarkt te bieden heeft.Okoz

In Antwerpen hoef je niet al te veel moeite te doen om ergens van sushi of andere Aziatische lekkernijen te kunnen genieten. Zaowang in het centrum en op het Zuid zijn al jarenlang een begrip in het Antwerpse en ook Umi doet op de Groenplaats al lange tijd goede zaken. Het aantal Japanse eetgelegenheden dat een authentieker karakter heeft, neemt ook toe. Er zijn inmiddels tal van adresjes in Antwerpen waar je van de meer verfijnde of authentieke Japanse keuken kunt genieten. Japanese Foodbar Okoz aan de Nationalestraat is daar een goed voorbeeld van.

Zodra je Okoz binnenstapt, lijkt het alsof je Antwerpen verlaten hebt en via een teletransporter een eetzaakje in Tokyo binnengestapt bent. De eigenaren hebben precies de juiste sfeer weg weten te zetten. Op de menukaart vind je wel sushi terug, maar geloof ons: deze sushi is van een ander (lees: hoger) niveau. Wil je eens iets anders proberen? Ga dan voor een okonokiyaki (Japanse groenteomelet) met zeevruchten of een andere topping. Of probeer een van de heerlijke bowls uit.

Stadsfeestzaal

Naar onze mening één van de mooiste plekjes van Antwerpen is de Stadsfeestzaal. Dit prachtige bouwwerk stamt oorspronkelijk uit het jaar 1908. In september 2000 werd de Stadsfeestzaal door brand vrijwel helemaal vernield. Het overweldigende interieur waar bezoekers nu op getrakteerd worden is het resultaat van een heropbouw in de periode 2004-2007. De zaal wordt nu omringd door een veertigtal winkels, waardoor het naast een feestzaal nu vooral dient als luxe winkelcentrum. In de centrale zaal vind je een grote bar, een chocoladezaak en meerdere winkels. Shopping Stadsfeestzaal heeft een ingang aan de Meir en eentje aan Hopland.

Cocktailbar Le Souffleur

De tijd dat je in Antwerpen alleen maar terecht kon voor een goede pint, ligt al lang achter ons. Naast de vele bruine kroegen hebben de cocktailbars hun plaatsje ingenomen binnen het uitgaansleven van Antwerpen. De afgelopen jaren hebben meerdere uitstekende cocktailbars hun deuren geopend in de Scheldestad. Niet iedere cocktailbar is even gemakkelijk te vinden. Voor Le Souffleur, een speakeasy cocktailbar, moet je wat meer moeite doen voordat je aan een heerlijke cocktail kunt nippen.

Om een tafeltje in Le Souffleur te kunnen bemachtigen moet je eerst een reservering maken. Vervolgens ontvang je pas het adres van Le Souffleur. We zullen niet al te veel veel verklappen, maar zodra je op het juiste adres staat, zie je geen cocktailbar. Je zult vanaf dat moment nog een paar opdrachten moeten voltooien voordat de gastheren je in hun unieke plekje in Antwerpen ontvangen. Le Souffleur is in korte tijd uitgegroeid tot een van de meest besproken en meest geliefde cocktailbars van Antwerpen.

Reuzenrad

Er zijn weinig plekken in Antwerpen die je laten genieten van een goed uitzicht over de stad. Gelukkig is er met reuzenrad “The View” een goede optie bij gekomen om een panoramische blik over de stad te kunnen ervaren. De 42 glazen gondels van het reuzenrad bereiken op het hoogste punt een hoogte van maar liefst 55 meter. Dat is ruim voldoende om een groot stuk van de binnenstad van Antwerpen te kunnen zien. Het reuzenrad begint aan het einde van de ochtend de eerste rondjes te draaien en doet dat tot het einde van de avond.

Vroeger stond het reuzenrad tijdens de wintermaanden op het Steenplein, aan de Schelde. Tegenwoordig staat het reuzenrad op het Koningin Adstridplein, bij het Centraal Station van Antwerpen.

Bollekesfeest

Het Bollekesfeest is één van onze favoriete evenementen in Antwerpen. Het is een jaarlijks terugkerend evenement dat sinds 2007 gehouden wordt in Antwerpen en in het teken staat van eten en drinken. Lokale producten en de stad Antwerpen staan hierbij centraal. De naam Bollekesfeest verwijst naar een populair Antwerps product: De Koninck bier. De naam ‘bolleke’ is een verwijzing naar het glas waar een biertje van De Koninck uit gedronken wordt: een bolvormig glas. In Antwerpen bestel je dan ook geen De Koninck bier maar je vraagt gewoon om een bolleke.

Tot 2012 werd het Bollekesfeest samen met Antwerpen Proeft op de Gedempte Zuiderdokken georganiseerd. Sinds 2013 zijn het twee losstaande evenementen. Het Bollekesfeest wordt sindsdien weer in de binnenstad gehouden. Tijdens het Bollekesfeest kun je op veel plekken De Koninck bier drinken. Er is ook een speciale degustatiestand waarbij je een bolleke kunt bestellen met een lokale lekkernij erbij zoals bijvoorbeeld gezoden worst. Je kunt zien hoe Antwerpse handjes gemaakt worden en er is volop ruimte voor muziek, dans en demonstraties.

Vogelenmarkt

De Vogelenmarkt is een wekelijkse markt die iedere zondag tussen 8 en 13 uur gehouden wordt op het Theaterplein, de Oude Vaartplaats, het Arsenaalplein, de Graanmarkt en de Tabakvest. De Vogelenmarkt wordt door Nederlanders vaak Vogeltjesmarkt genoemd, een naam die ontstaan is omdat vogelen volgens de Nederlandse taal geen correct meervoud is van vogel of vogeltje. Vroeger was de Vogelenmarkt een handelsplaats voor allerlei gevogelte en pluimvee. In de loop van de jaren zijn de vogelhandelaren steeds meer verdrongen door marktlui die hoofdzakelijk dezelfde waren aanbieden die je op andere markten en Nederlandse braderieën ook tegenkomt. Ondanks het nog weinig unieke karakter zat deze zondagsmarkt tegenwoordig heeft blijft het nog iedere zondag volop publiek trekken waarvan een aanzienlijk deel uit Nederland afkomstig is.

Velo Antwerpen

Velo is een sportieve vorm van openbaar vervoer. Dit systeem van stadsfietsen zorgt ervoor dat er op meer dan 300 onbemande fietsstations in Antwerpen fietsen staan die je kunt lenen, mits je in het bezit bent van een dagkaart, weekkaart of jaarkaart. De dag- en weekkaarten zijn bedoeld voor toeristen. Je hoeft geen fysieke kaart aan te schaffen, maar kunt door middel van registratie via de Velo website. Voor een dagpas of weekpas heb je wel een kredietkaart nodig. Deze wordt gebruikt om de huursom af te schrijven en voor de borgsom van 150 euro die verplicht is om deel te nemen aan het systeem. Bij het aanmaken van een dagpas of weekpas voor Velo Antwerpen krijg je een unieke code die je bij een fietsstation kunt gebruiken om een fiets mee te nemen. Bij een gebruik van maximaal 30 minuten per keer (van fietsstation naar fietsstation) betaal je buiten de initiële aanschafkosten van de pas geen huurkosten.

Linkeroever

Een gebied waar toeristen zelden komen is Linkeroever, een naam die verwijst naar de ligging ten opzichte van de Schelde. Dit stadsdeel staat nu op de plek waar je vroeger het Sint-Annadorp vond. Dit inmiddels verdwenen dorp leeft nog voort in de naam van het strand langs de noordelijke grens van Linkeroever: het strand van Sint Anneke of het Sint Annastrand genaamd. Het gebied dat vroeger vooral dienst deed als recreatiegebied heeft in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw een complete metamorfose ondergaan. Het oude dorp is inmiddels helemaal verdwenen, het heeft plaats moeten maken voor een urbanisatieplan waarin hoogbouw en villa’s in ruim opgezette straten het straatbeeld moesten gaan bepalen. De architectuur zal toeristen niet zo snel aanspreken, maar toch zijn er een paar redenen te noemen om Linkeroever te bezoeken. Allereerst is er het Scheldestrand (Sint Annastrand) met de wandeldijk en horecavoorzieningen. Vanaf de wandeldijk heb je een mooi zicht op de Schelde. Wat betreft architectuur wél interessant zijn de toegangsgebouwen op zowel de rechteroever als de linkeroever van de fiets- en voetgangerstunnel die beide delen van de stad met elkaar verbindt. Deze Sint Annatunnel is de enige permanente verbinding voor fietsers en voetgangers.

Vreemdelingenmarkt

Iedere zaterdag wordt op de Oudevaartplaats de Vreemdelingenmarkt gehouden. Deze zaterdagmarkt is dé markt voor liefhebbers van lekker eten en drinken. Een groot deel van de kramen die er staat biedt buitenlandse en lokale lekkernijen aan. Zo is er een ruim aanbod van mediterrane specialiteiten zoals olijven, kazen, zongedroogde tomaten, pepers, kruiden en meer. Je kunt er verse pasta kopen, Turkse broden, Franse worstjes, Griekse keftedakia, Thaise noodles en Spaanse tapas. Als je over de markt loopt is het net alsof je een culinaire wandeling door Europa maakt.

antwerpen-vreemdelingenmarkt2

Op de vreemdelingenmarkt kun je zowel verse ingrediënten als kant-en-klare producten kopen. Zo kun je hier verse vis kopen of bij de slagerskar vers vlees inslaan.

Het is niet alleen eten en drinken wat de klok slaat. Tussen de etenswaren staan verschillende stallen met verse bloemen. Ook staan er altijd wel wat kramen met kleding en andere marktartikelen die je op een gemiddelde markt ook ziet.

De Vreemdelingenmarkt wordt iedere zaterdag gehouden van 8 tot 16 uur op de Oudevaartplaats. Dit is bij de Stadsschouwburg. Op zondag wordt hier een andere populaire markt gehouden: de Vogelenmarkt. Parkeren kun je bij de verschillende parkeergarages rondom de markt.

antwerpen-vreemdelingenmarkt3

Kinepolis Antwerpen

Filmliefhebbers kunnen in Antwerpen kiezen uit meerdere bioscopen. De grootste en populairste bioscoop van Antwerpen is Kinepolis Antwerpen. Deze 24 zalen tellende megabioscoop ligt ten noorden van het centrum van Antwerpen. In totaal zijn er meer dan 8000 stoelen, waardoor de bioscoop op de drukste dagen gemakkelijk zon’n dertigduizend bezoekers kan verwerken. Op het gebied van beeld en geluid zorgt de bioscoop ervoor dat de bezoeker altijd kan genieten van de meest innovatieve technieken. Zo was Kinepolis één van de eerste bioscopen in de lage landen waar je films in 3D kon bekijken. Als je uit de uitgebreide programmatie een film vooraf kiest, dan kun je al vanuit thuis je tickets bestellen. De bioscoopkaartjes zijn gekoppeld aan een vaste plek in de zaal. Je zult dan ook nooit tevergeefs naar de bioscoop rijden. Ook is het zo gemakkelijker om met een grotere groep naar de bioscoop te gaan en zeker bij elkaar te zitten.
Kinepolis Antwerpen ligt aan de Groenendaallaan 394. Bij het complex vind je enkele horecagelegenheden. Parkeervoorzieningen (gratis) zijn ruimschoots aanwezig.

The Chocolate Line

Chocolatiers heb je overal in Vlaanderen. Maar de chocolatier in het Paleis op de Meir is toch wel een van de meest bijzondere chocolatiers van de wereld. De winkel is van chocolatier Dominique Persoone. Hij is een van de drie chocolatiers die worden vernoemd in de Michelin gids en als je zijn producten proeft dan snap je dit ook meteen. Dominique Persoone is geen gewone chocolatier, maar noemt zichzelf ook wel shock-olatier. Hij werkt met bijzondere combinaties, is niet bang te experimenteren en durft gewaagde smaakcombinaties aan te gaan. Zo maakte hij voor het verjaardagsfeestje van een van de Rolling Stones een chocolate shooter. Een klein apparaatje waar je een mengeling van cacao, gember en munt je neus in kunt schieten (letterlijk) om zo een ongekende chocolade sensatie te krijgen. Dominique Persoon werkt regelmatig samen met sterren chefs als Fèran Adria en Sergio Herman en ook de Chef van het Deense Noma stuurde zijn patissier bij Dominique Persoone in de leer. De smaken zijn dan ook echt bijzonder. Bijvoorbeeld een bonbon geïnspireerd op de Bollywood films met witte chocolade gecombineerd met kerrie en saffraan. Of een Coca-Cola bonbon die net als de frisdrank ook echt knettert in je mond. Bonbons met hete pepers, wasabi of lavendel. De smaken zijn bijzonder origineel en lekker. De winkel in Antwerpen is alleen al vanwege het prachtige pand een bezoekje waard. De winkel is gelegen in het oude stadspaleis van Napoleon. In de winkel staat een chocolade buste van de generaal en er is een bonbon te verkrijgen in de vorm van zijn hoofddeksel. Achter in de zaak kun je een kijkje nemen in de chocolade keuken. Hier worden ter plekken een aantal heerlijke bonbons gemaakt. Dominique kreeg het bonbon maken met de paplepel ingegeven. Hij werd geboren in de stad met de meeste chocolatiers op de vierkante meter namelijk Brugge. Hier kun je zijn andere winkel terug vinden.

Balls and Glory, de Market

Balls and Glory is een restaurant gecombineerd met de winkel de Markt. Beiden zijn gelegen in het prachtige Felixpakhuis. De Markt is een specialiteitenwinkel met alleen de beste producten. Het is heerlijk snuffelen tussen de olijfolie, heerlijke kruiden en allerlei mosterd en andere smeerseltjes. De geur alleen al van al die producten is een feest. Naast verschillende specialiteiten worden er ook biologische groenten verkocht e kun je in het inpandige restaurant No Balls, no Glory dus terecht voor een hapje en een drankje.
ballsglory-2
Omdat men geprobeerd heeft de oude structuur van het pakhuis zichtbaar te laten heeft de winkel en het restaurant een leuke intieme sfeer. In het restaurant kun je dus geheel volgens de naam vooral gehaktballen eten. Dat klinkt wellicht gewoontjes, maar is verre van dat. De gehaktballen zijn gevuld met bijzondere producten of gekruid in vele bijzondere smaken.

Panoramaterras MAS

Antwerpen kent weinig plekken van waaraf je een fraai panorama over de stad hebt. Daar kwam in mei 2011 een eind aan toen het Museum aan de Stroom (MAS) haar deuren opende. Op de tiende verdieping is een panoramaterras aangelegd, van waaruit je een 360 graden uitzicht hebt over Antwerpen en de Antwerpse haven. Het panoramaterras is vrij toegankelijk, ook voor wie geen entreekaartje voor het museum gekocht heeft. Het panoramaterras is zes dagen per week geopend vanaf 09:30 uur tot 24 uur in het zomerseizoen en 22 uur in het winterseizoen. Op maandag is het MAS, dus ook het panoramaterras, gesloten.

Het Eilandje

Het Eilandje is de nieuwe opkomende wijk in Antwerpen. De wijk is gelegen aan de Schelde bij de oude haven. Het centrum van de wijk is het Willemdok en het Bonapartedok. Deze dokken werden uitgegraven in opdracht van Napoleon en later voltooid door de Nederlandse koning Willem 1. Jarenlang was dit gebied vervallen. Het stond vol met lege pakhuizen, vervallen huizen en lelijke panden. Sinds de komst van het Museum aan de Stroom is er echter flink wat geld geïnvesteerd in het gebied en is het vooral op zonnige dagen een erg leuke lek in de stad Antwerpen. Het Willemsdok is tegenwoordig de jachthaven van Antwerpen. Een haven die vooral erg populair is onder de Nederlanders. Je fiets hier immers zo het centrum in. De haven en de straten rondom het eilandje zij flink aangepakt. E is nieuwe bestrating gekomen en de oude vervallen pakhuizen zijn stuk voor stuk allemaal opgeknapt. Tegenwoordig zijn het de hipste stukken onroerend goed van de stad. Ontwerpen Dries van Noten heeft er zijn hoofdkantoor en ontwerp studio zitten, maar ook de sterrenchef van ’t Zilte verkoos het Eilandje als zijn nieuwe uitvalsbasis. Naast topontwerpers en sterrenrestaurants komen er ook steeds meer gezellige terrasjes en eettentjes. Het nieuwe museum de Red Star Line voegt weer een attractie toe aan de nieuwe wijk. Men is hier nog steeds niet uitontwikkeld. Verschillende mooie oude gebouwen zoeken nog investeerders om de boel flink op te knappen. Het Eilandje is een leuke wijk in opkomst.

Felixpakhuis

Een van de mooist gerenoveerde panden in Antwerpen staat op “Het Eilandje”. Deze wijk is sinds de komst van het MAS naar de wijk steeds meer aan het opbloeien. Het Felixpakhuis werd gebouwd in 1859 Napoleon wilde de Antwerpse haven groter en belangrijker maken en liet daarom twee dokken uitgraven. Het Felixpakhuis is een van de grote pakhuizen aan het dok. Al snel na de bouw van het pakhuis ontstond er een grote brand waarbij het pakhuis grotendeels afbranden. Het pakhuis werd weer opgebouwd maar midden in werd een grote brandgang aangelegd. De brandgang werd tevens een openbare doorgang voor de mensen in de stad en is het nog steeds. Je kunt door het pakhuis heen lopen tenzij er een receptie of feest wordt gegeven. Het pakhuis is prachtig gerestaureerd met behoudt van de oude kenmerken. Hijskranen en oude waarschuwingsborden zijn nog steeds te vinden in het gebouw. Tegenwoordig heeft het gebouw, na enkele jaren wat vervallen te zijn geweest, weer verschillende functies. Het Antwerps archief is gevestigd in een van de ruimtes en daarnaast zijn er enkele restaurants en een winkel gekomen. Het Felixpakhuis is een prachtig voorbeeld van het gebruik van oude ruimtes voor moderne functies.

5x niet te missen in Antwerpen

Stel dat je een stedentrip naar Antwerpen maakt, welke activiteiten en bezienswaardigheden mag je dan absoluut niet missen tijdens jouw bezoek aan deze fantastische stad? Reisblogger Patrick is een vaste gast in Antwerpen. Hij komt daar al sinds zijn prille jeugd. Op basis van zijn eigen ervaringen met Antwerpen geeft jij in zijn artikel ‘5x zien & doen in Antwerpen‘ zijn top 5 van niet te missen dingen in Antwerpen. Daarnaast geeft hij nog een aantal praktische tips over Antwerpen.

Deze tips zijn verplicht leesvoer voor een ieder die Antwerpen wil gaan bezoeken.

Meir

Winkelen in Antwerpen zonder over de beroemde winkelstraat Meir te lopen is bijna onmogelijk. Vanuit het Centraal Station wordt je als het waren vanzelf naar de voor het grootste deel autovrije winkelgebied gelokt. Hoewel de Meir door de vele renovaties en de herinrichting aan het begin van deze eeuw er visueel aantrekkelijker uitziet, heeft het helaas er ook voor gezorgd dat de hoge huurprijzen van de winkelpanden bijna alleen nog maar door de grote winkelketens op te brengen zijn. Hierdoor is de Meir getransformeerd tot een wat winkelaanbod betreft dertien-in-een-dozijn winkelstraat. Op drukke dagen schuifel je langs filialen van C&A, H&M, Blokker en Mexx. De echte lokale winkels zijn naar goedkopere straten verjaagd.

Winkelen in Antwerpen

Een groot deel van de bezoekers die naar Antwerpen komen doen dat met als hoofddoel een dagje winkelen. De winkelstraten van Antwerpen, waarvan de Meir veruit de bekendste is, zijn dan ook vrijwel altijd drukbevolkt met winkelend publiek. Op de drukke zaterdagen kun je soms over de hoofden lopen en vooral op de enkele koopzondag die er georganiseerd wordt is het over het algemeen enorm druk. Wie de leukste winkels van Antwerpen wil ontdekken moet eigenlijk de drukke Meir ontwijken. In de shoppingwijken Quartier Latin, Wilde Zee en de Modewijk vind je een mix van soms zeer exclusieve winkels met nog typisch Antwerpse winkels die deze stad juist het bezoeken waar maken.

Handig:
5 dingen die je moet weten over winkelen in Antwerpen

Antwerpse handjes

Over het ontstaan van de naam Antwerpen zijn er meerdere theorieën. Een versie waar je als toerist vrij snel mee geconfronteerd wordt is de legende van de reus Druon Antigoon. Deze reus zou eeuwen geleden tol eisen van alle schippers die door de Schelde voeren. Bij wie niet wilde of kon betalen hakte de reus een hand af en wierp die in de Schelde. Volgens de legende zou de Romeinse soldaat Silvius Brabo een eind gemaakt hebben aan deze praktijken door de reus Antigoon te doden, zijn hand af te hakken en deze in de rivier te gooien. De plaats waar dit toen gebeurde is waar tegenwoordig de stad Antwerpen te vinden is. De naam Antwerpen zou voortgekomen zijn uit een samensmelting van de woorden “hand” en “werpen”.

Tegenwoordig vind je overal in Antwerpen handjes terug. Op de Meir vind je een beeldhouwwerk van een enorme hand, in het logo van Koninkbier is de hand nadrukkelijk aanwezig, op de Grote Markt vind je een standbeeld van Brabo die de hand van Antigoon wegwerpt en in de winkels vind je Antwerpse handjes terug in de vorm van chocolade en zandkoekjes. Deze producten mogen alleen maar door gecertificeerde bedrijven gemaakt en verkocht worden. Dat is helaas in de winkelprijzen ook terug te zien.

Fantastische gelato

Voor ijsliefhebbers hebben we een fantastisch adresje op het Zuid: Gelato Factory. Wat je hier in de vitrines aantreft gaat normaal ijs voorbij: smaakvol, niet te zoet en niet te vet. Als echte ijsliefhebbers en Italiëfans mogen we zelfs zeggen dat veel ijssalons in Italië niet kunnen tippen aan het ijs van Herman, de veertiger waarbij zijn passie voor ijs de reden is geweest een carrièreswitch te maken en deze salon te openen. Wie het verschil wil proeven tussen gelato en ijs die moet langsgaan op de Verschansingstraat 57 in Antwerpen. Dat weet je meteen waarom wij zo vrolijk worden van deze ambachtelijk klaargemaakte producten.

Openluchtmuseum voor beeldhouwkunst Middelheim

Het Middelheim beeldenpark aan de rand van Antwerpen is onderdeel van het Nachtegalenpark. het beeldenpark is genoemd naar het Kasteel Middelheim dat in het park te vinden is. Het park één van de grootste beeldenparken van Europa en kan het gehele jaar gratis bezocht worden. Uitzondering is tijdens Jazz Middelheim, als enkele grootmeesters van de Internationale jazzscene hier kun kunsten komen vertonen. In Het beeldenpark zijn onder andere beelden te vinden van Ai Weiei, Henry Moore, Georg Kolbe, Rik Wouters en Auguste Rodin. De complete collectie van het openluchtmuseum bevat in totaal meer dan tweehonderd kunstwerken, objecten en installaties. Het merendeel hiervan wordt permanent tentoongesteld in één van de parken. Daarnaast worden er in de expositieruimtes van het beeldenpark met regelmaat exposities en tijdelijke tentoonstellingen gehouden.
De tentoongestelde kunstwerken in het openluchtmuseum voor beeldhouwkunst Middelheim zijn een leuke mix tussen moderne sculpturen en objecten en de wat meer traditionele kunstwerken. De verschillende kunstwerken worden door elkaar tentoongesteld. Het is ook mogelijk om het park met een gids te bezoeken. Middelheim is iedere dag geopend van zonsopgang tot zonsondergang behalve op maandag.

Solden

Twee keer per jaar kent Antwerpen een uitverkoopperiode: de ‘solden’. Solden wordt twee keer per jaar gehouden: in de winter (wintersolden) en in de zomer (zomersolden). De wintersolden begint normaliter op 3 januari. Indien deze dag op een zondag valt mogen de winkels hun solden een dag eerder starten (2 januari), wat dan meestal ook wel massaal gedaan wordt. De opruiming van de wintercollectie duurt tot en met 31 januari.
De zomersolden start op 1 juli en duurt tot en met 31 juli. Indien 1 juli op een zondag valt mogen de winkels ook bij deze uitverkoop een dag eerder starten (30 juni). Dit zijn wettelijk bepaalde uitverkoopperiodes. Tijdens de solden is het een stuk drukker dan anders in de winkelstraten van Antwerpen. Dat is vooral merkbaar tijdens de eerste dag(en) van de solden.

Fietspaden

In Antwerpen liggen volop fietspaden om ervoor te zorgen dat fietsers zich veiliger door het verkeer kunnen bewegen. Als je kijkt naar hoe de fietsers van het gemotoriseerde verkeer gescheiden worden dan lukt dat aardig. Het grootste gevaar wordt tegenwoordig gevormd door de voetgangers, die vaak niet in de gaten hebben waar fietspaden lopen. Hierdoor kunnen soms vrij gevaarlijke situaties ontstaan, omdat voetgangers op fietspaden wandelen of plotsklaps een fietspad oplopen terwijl er net een fietser aan komt. Als je naar Antwerpen gaat let dan goed op waar fietspaden lopen. Voor de fietsers geldt: houd er rekening mee dat voetgangers niet altijd in de gaten hebben dat ze op een fietspad lopen.

BbyB chocolates

Wie voorbij de chocoladewinkel loopt van BbyB in de Schrijnwerkersstraat zal niet direct in de gaten hebben dat het hier gaat om een chocolatier. De winkel van BbyB is dan ook een bijzondere chocolade winkel met een geheel eigen concept. In de winkel worden 20 verschillende soorten chocolade reepjes verkocht in mooi verpakte kleuren. Men neemt een klein doosje uit de wand aan de achterkant van de winkel en vult deze met de smaken die men lekker vindt. Hierdoor krijg je een leuk doosje met verschillende kleurtjes. De chocolade die hier verkocht wordt is niet gemaakt door de eerste de beste chocolatiers. Sterren chef Bart Desmit en chocolatier Jan Verleye sloegen de handen ineen om samen de lekkerste desserts voor het restaurant van Bart Desmit te maken. Chef Desmit werkt alleen maar met de beste streekproducten en wilde een origineel dessert voor zijn restaurant Bartholomeus. Omdat dit restaurant aan de kust ligt was een dessert op basis van een echt authentiek snoepje de babelutte snel bedacht. De pralines die de twee bedachten op basis van dit karamelachtige snoepje werden de basis voor de chocolades van BbyB. Er zijn bijzondere smaken zoals een combinatie van chocolade, aardbei, peper en citroen. Of pure chocolade met babelutte en zeezout. Naast de pralines worden er in de winkel ook boobies (een soort bolletjes) en babeluttes verkocht.

Parkeren voor 5 euro

De parkeergarages van Interparking bieden iedere eerste zondag van de maand parkeren aan tegen een speciaal maximaal tarief van 5 euro. Dit tarief geldt tussen 12:00 en 19:00 in de volgende parkings van Interparking Antwerpen: Parking Horta, Hopland, Stadsschouwburg, Inno, Nova, Roosevelt, De Keyser, Van Dijck, Meir, Lombardia en Centraal. Parkeer je kort dan betaal je het geldende tarief met een maximum van vijf euro.

Het actietarief is ingevoerd vanwege de uitbreiding van het aantal koopzondagen in Antwerpen. Sinds september 2014 is het iedere eerste zondag van de maand koopzondag in het historische centrum van Antwerpen.

Antwerpen Proeft

Antwerpen proeft is het jaarlijkse culinaire festival in Antwerpen. Het festival wordt gehouden in de waagnatie, een oude opslagplaats aan de schelde. Antwerpen proeft is een feest voor iedereen die van echt culinair eten houdt. De deelnemende restaurants hebben ofwel één of meerdere sterren, een aantal Gault-Millault koksmutsen, of zeer lovende kritieken in de Antwerpse culinaire scene. Het zijn dus kortom niet de minste chefs die zich hier presenteren. Het niveau ligt bijzonder hoog. Vanuit kleine standjes maken de chefs, die veelal zelf aanwezig zijn hier, hun gerechtjes klaar. De gasten eten hun gerechtjes op aan een van de tafeltjes en zitjes die her en der zijn weggezet.
antwerpenproeft-2
Een centrale bar zorgt voor een lekker glaasje wijn of een bijpassend biertje. Aan het water zijn strandstoelen weggezet zodat je met lekker weer hier heerlijk aan de Schelde kunnen luieren onder het genot van een hapje en een drankje. Naast de restaurants zijn er ook bijzondere producten die zich hier presenteren. Bijvoorbeeld Belgische Saffraan, heerlijke biologische wijntjes of biologisch, vegetarisch ijs. Alles wat met eten te maken heeft vind je dus hier. Omdat het festival geheel op eigen kracht moet bestaan wordt er een entree van 7,50 euro geheven. Voor de gerechtjes betaalt men (met bonnen) maximaal 7,50 euro. Geen geld dus als je beseft dat je eet in de beste restaurants van Antwerpen en omstreken. Voor iedere echte culinaire liefhebber is Antwerpen proeft echt een aanrader.

MAS

Het MAS of te wel het Museum aan de Stroom is gelegen aan de wijk aan de Schelde “het Eilandje”. Het Museum aan de Stroom is heeft een zeer uitgebreide en diverse collectie van verschillende musea in de stad. Op iedere verdieping is een compleet andere tentoonstelling wat een bezoek aan het museum lekker divers maakt. Er is een tentoonstelling met spullen uit de collectie van het scheepvaartmuseum over de de havenstad Antwerpen en de ontwikkeling die ze de afgelopen eeuwen heeft doorgemaakt. Er is een tentoonstelling over machtsmiddelen, vol met rituele beelden en hoofdtooien. Maar ook een tentoonstelling over allerlei soorten religie en je kunt een kijkje nemen in het depot hoe verschillende museum stukken staan opgeslagen als ze niet tentoongesteld staan. Daarnaast is er een verdieping met wisselende tentoonstellingen.
mas-2
De roltrappen in het gebouw kennen ook een tentoonstellingsvorm. Zij zijn versierd met foto’s in een bepaald thema. Bijvoorbeeld in het thema Antwerpen sport of in het thema de Eerste Wereldoorlog. Naast de verschillende tentoonstellingen is het gebouw op zich ook al een attractie. Voor het museum dient men te betalen, maar de toegang tot het gebouw is gratis en men kan met de roltrappen helemaal bovenin komen waar men een spectaculair uitzicht heeft over Antwerpen. Het gebouw is ontworpen door een Nederlandse architect (Neutelings-Riedijk)die zijn eigen ontwerp toen het af was zo mooi vond dat hij prompt een appartement kocht in het aan de overkant gelegen gebouw. Het MAS is ook een bijzonder gebouw. Het is een combinatie van glas en steen die in blokken op elkaar lijkt te zijn gezet. Op iedere verdieping krijg je weer een ander stukje van Antwerpen te zien. De handjes aan de zijkanten van het museum zijn gesponsord door bedrijven en particulieren die hebben meebetaald aan het museum. De stenen van het MAS komen uit India en zijn verschillende kleuren rood zandsteen. Dit geeft een kleurrijk effect aan het gebouw.

Philip’s Biscuits

Wie van koekjes houdt moet in Antwerpen op de Korte Gasthuisstraat nummer 39 zijn. Hier zit de winkel van Philip Biscuits. De uitvinders van de echte Antwerpse handjes. Deze koekjes met amandelen zijn het symbool van de stad Antwerpen en gemaakt na de legende van de reus Antigoon die handen in de Schelde wierp. Wie voorbij de winkel loopt ruikt de heerlijke geur van versgebakken koekjes al. Naast de handjes zijn er ook allerlei andere lekkere koekjes te verkrijgen.

Open op zondag

Een verruiming van de regels met betrekking tot koopzondagen in Antwerpen heeft ervoor gezorgd dat sinds het najaar van 2014 redelijk veel winkels in de Antwerpse binnenstad op iedere eerste zondag van de maand geopend zijn. Het is geen verplichting om open te gaan, dus houd er rekening mee dat niet alle winkels open zullen zijn. Behalve de eerste zondag van iedere maand kent Antwerpen net als vroeger ook nog wat extra koopzondagen, zoals de zondagen voor Kerstmis. Traditioneel zijn de winkels de twee zondagen voor Kerstmis geopend.

Op www.koopzondagantwerpen.nl vind je een overzicht van alle koopzondagen in Antwerpen.

De haven van Antwerpen

De haven van Antwerpen is al zo’n negen eeuwen oud en behoort al sinds de middeleeuwen tot de belangrijkste havens ter wereld. De haven is een zeehaven omdat hij door de Schelde in verbinding staat met de Noordzee. Vroeger was de haven nog gesitueerd in de binnenstad van Antwerpen. Deze is langzaamaan naar de noordkant van de stad verhuisd, waardoor de havenfunctie uit de binnenstad verdwenen is. De overgebleven Scheldekaaien met de hangars en havenkranen zijn de stille getuigen aan de tijd dat hier nog volop havenactiviteit was.

De huidige haven van Antwerpen is goed voor bijna tweehonderd miljoen ton aan aan- en afvoer van goederen per jaar. Dat gebeurt door rond de 15.000 zeeschepen die jaarlijks in Antwerpen aanmeren. Het grootste deel van het transport via de haven van Antwerpen gebeurt door middel van zeecontainers. Wie meer wil weten over de haven van Antwerpen kan deelnemen aan een boottocht over de Schelde of het Museum aan de Stroom (MAS) bezoeken.

Emporio Armani

Liefhebbers van het Italiaanse modemerk Armani kunnen in Antwerpen prima terecht. Aan Hopland 16-22 is een grote winkel van Emporio Armani gevestigd. Behalve de allerlaatste heren- en damesmode kun je in deze Antwerpse vestiging van Emporio Armani ook terecht voor tassen, brillen, schoenen, parfums, horloges en andere accessoires van het merk Armani.

Emporio Armani is zes dagen per week geopend van 10 tot 18:30 uur. Op zondagen is de winkel alleen geopend als er koopzondag gehouden wordt. Aan de Meir is een andere Armani-winkel geopend: Armani Jeans. Deze winkel richt zich meer op de jongere kopers.

Sjacherbeurs Antwerpen

Iedere zaterdag en zondag wordt in het centrum van Antwerpen de Sjacherbeurs gehouden. Ruim honderd kraampjes verkopen tweedehands spullen en verzamelobjecten verdeeld over twee overdekte verdiepingen. De Sjacherbeurs wordt op zaterdag van 10:00 tot 15:30 uur gehouden en op zondag van 09:00 tot 16:00 uur. Je betaalt een klein bedrag (1,50 euro) entree, waarna je de hele dag kunt snuffelen tussen het aanbod van de handelaren. De entree van de Sjacherbeurs is te vinden aan de Oudevaartplaats 18. Dit is bij de Vreemdelingenmarkt (op zaterdag) en de Vogelenmarkt (op zondag).

UGC Cinema’s

Antwerpen telt twee grote bioscopen: Kinepolis en UGC. Megabioscoop Kinepolis is het drukst bezocht, maar voor wie in de binnenstad van Antwerpen is, is UGC Cinema’s vaak een handigere keuze. Deze bioscoop zit op een steenworp afstand van het Centraal Station van Antwerpen, aan de Van Ertbornstraat 17. Voor wie met de trein naar Antwerpen gaat is deze bioscoop daarom veel handiger. Wie met de auto komt die kan de auto in één van de omliggende parkeergarages kwijt.

Room of Riddels

Net als in veel andere grote steden in Europa zijn er tegenwoordig in Antwerpen enkele escaperooms te vinden. Wij hebben zelf de “Room of Riddles” uitgeprobeerd. We kenden het principe natuurlijk wel al van verschillende computerspelletjes maar hadden geen idee hoe dit in real-life eruit zou zien. De “Room of Riddels” is te vinden in het Presidentbuilding aan het Franklin Rooseveltplein. Eenmaal hier aangekomen worden we verwelkomd door de eigenaar die ons de basisprincipes van het spel uitlegt. Vervolgens wordt je opgesloten in een donkere ruimte. De bedoeling is om zo snel mogelijk een manier te vinden om deze ruimte weer te verlaten. Wat je daarvoor precies voor moet doen laten we in het midden maar er zitten leuke opdrachten tussen. Mocht het niet lukken dan kun je op verschillende manieren hulp krijgen van buiten de kamer. Om de druk wat op te voeren is er continue een scherm te zien waarop de tijd aftelt.
Als het lukt buiten te komen is er een drankje en een debriefing.